Staffan Heimersons utrikes ärenden: Han kallas krokodilen

Staffan Heimerson

Fria och hederliga val i Zimbabwe låter som en oxymoron. Men rikets president sedan åtta månader tillbaka, den 75-årige Emmerson Mnangagwa har lovat att valen, när dessa äger rum på söndag (30 juli), ska bli just det.

Det blir i så fall en betydelsefull förbättring för en failed nation, som de senaste decennierna spelat i samma liga som Sydsudan och Venezuela.

Ända sedan det 1979 vann sin frigörelsekamp från brittisk kolonialism (Rhodesia) har Zimbabwe varit hoppingivande. Det bördiga landet är till ytan nästan lika stort som Sverige. Med 17 miljoner invånare är det inte överbefolkat. Dess huvudstad Harare är hanterbart stor. Slummen är liten. Förstäderna är trivsamma. De flesta talar samma språk, shona. Kolonisatörerna var ganska få, några hundratusen, och de var hårt arbetande folk, i allmänhet underofficerare från andra världskriget, som i krigsslutet inte såg sin framtid i det då så sargade och fattiga Storbritannien.

Väldiga förhoppningar ställdes på Robert Mugabe, en intelligent, strikt uppfostrad marxistleninist, som lett befrielsen – underblåst av effektiva sanktioner från FN. Under självständighetsförhandlingarna i London 1979 jämfördes han med sina politiska rivaler och det var en allmänt omfattad uppfattning: ”Mugabe är den bäste.” 1980 blev sitt lands förste – och ända fram tills november 2017 dess ende – president. Han höll makten i 37 år.

Men snabbt blev korruptionen i Mugabes maktkrets enorm. Det blev en rutten regim, mentalt i krysset mellan Idi Amins Uganda och Fidel Castros Kuba.

Dock satte sig Rhodesia / Zimbabwe i mitt hjärta. Det var nämligen den första storpolitiska affär jag fick hantera under min första postering som utrikeskorrespondent. Till London kallades de vita utbrytarnas ledare, kolonins premiärminister, den ärrade krigshjälten, piloten i andra världskriget Ian Smith för avbasning. Denna slutade någon månad senare med att kolonin utropade självständighet.

Det skedde med termen UDI och bokstäverna stämplade utbrytningen som olaglig. Unilateral Declaration of Independence betydde att den var ensidig, inte en överenskommelse. Detta startade pressen mot utbrytarstaten och dess apartheid-inspirerade ledning. Jag fick min crash course i diplomati och utrikes ärenden.

På plats i Afrika tio år senare upplevde jag självständighetskampen, klassisk krigsrapportering längs röda vägar i djungeln. Baren på Savoy i Harare var bytesbörsen för analys och rykten. Kampen anfördes från andra sidan gränsen med Mozambique just av Mugabe. Respekten för honom var stor.

Men med Mugabe som landets ledare – och med valspråket ”sammanhållning, frihet, arbete” – blev Zimbabwe lynnigt och laglöst. Han tillgrep massmord och en tjuvaktig politik riktad mot vita farmare som främst odlade tobak och som stod för rikets export. År 2000 genomförde han en kaotisk omfördelning av marken. Gårdarna hamnade i träda. Svält bröt ut, de vita jordbrukare utvandrade. HIV-infektionerna spred sig. Inflationen gick upp till 5 000 procent och arbetslösheten till 80. I det ekonomiske frihetsindexet placerade sig Zimbabwe näst sist av 179 länder. I pressfrihet var det rankat 151 av 173.

Med hjälp av fusk såg Mugabe till att bli omvald.

Det var då, 2002, som jag tillsammans med en svensk riksdagsman – ordföranden i svenska Unicef, FN:s barnfond, på besök för att planera fortsatt och utökat bistånd – gjorde ett återbesök. Vi såg eländet och naturligtvis blev vi i fem timmar tillfångatagna av Mugabes så kallade ”krigsveteraner”, en mobb, samt den militära underrättelsetjänsten och säkerhetspolisen.

Utsugningen, nyckfullheten och våldet fortsatte fram till dess att Mugabes egna generaler gjorde en kupp mot sin 94-årige president, främst för att förhindra att hans makt skulle vandra vidare till hans shoppingbesatta hustru Grace.

Efterträdare, både som partiledare och statschef, blev kuppgeneralernas man, vice presidenten den 75-årige Emmerson Mnangagwa.

Nu ställer denne upp i val. I februari avled hans främste konkurrent, den 66-årige Morgan Tsvangirai, i cancer.

Efterträdaren Nelson Chamisa hävdar att valsedlarna som nu tryckts är ohederligt formulerade. Han hotar i sista stund att bojkotta valet.

Med eller utan fusk kan Mnangagwa vara ganska säker på att vinna valet.

Men vem är han? Det tas som ett omen, att hans smeknamn – eller öknamn – är Krokodilen. Detta syftar på hans list och hans skoningslöshet. Sin militära utbildning har han fått i Kina och Egypten. Han torterades av den vita regimen som föregick självständigheten. Som chef över den nya regimens underrättelsetjänst var han djupt involverad i maktstrider och massmord.

I valrörelsen lyder hans mantra: ”Jag ska skaffa fram jobb och jag är öppen för ekonomiska reformer.”

Omvärlden säger: Upp till bevis.

33 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Han kallas krokodilen

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Mugabes kopplingar till svenska socialister och deras delaktighet har aldrig blivit avslöjade, eller?
  För att inte tala om alla utplundrade skattebetalare!

  Gillad av 12 personer

  • larslindblog skriver:

   För något år sedan hade SVT ett inslag , där en pensionerad kvinnlig diplomat stolt berättade hur hon på Palmes order smugglade miljarder SEK till våldsbejakande mordlystna gerillagrupper i Rhodesia.

   Gillad av 2 personer

 2. Jan Andersson skriver:

  Hur mycket pengar har svenska skattebetalare under 37 år stoppat i fickorna på Robert Mugabe? Och hur mycket har gått till hans efterträdare? Hur mycket finns i Sidas budget för kommande år?

  Gillad av 14 personer

   • Kent skriver:

    När Olof Palme, Sten Andersson och Pierre Schorrie styrde så handlade det inte om miljoner utan miljarder.
    Samtliga av de länder som blev föremål för deras omsorger har slutat som katastrofer.

    Gillad av 6 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Jag förmodar att SIDA inte är den enda hjälporganisationen i Zimbabve. Och eftersom landet drabbats av så många försämringar (vilket bland annat redovisas på länken) så undrar man om inte den samlade kraften från FN och dessa hjälporganisationer skulle kunna sätta tryck på de politiska makthavarna (som typiskt alltid verkar sakna de flesta insikter som normalt krävs av sådana) och skicka dem tillbaka till sina hålor i skogen, som de verkar ha kommit ifrån.

    Vi skall komma ihåg att Afrika har ett nyckfullt klimat, eftersom det som enda världsdel saknar randberg; det kan regna sju år på samma ställe och sedan vara snustorrt i sju år. Därför har Afrikas folk alltid varit nomader och flyttat runt efter behov. Kolonisatörerna fattade inte, utan drog gränser och gjorde folk bofasta. Det gick oftast alldeles galet.

    Att utvecklingen går bakåt är ett skarpt varningstecken på uselt dysfunktionellt ledarskap, men det går givetvis att hantera om någon drar i de rätta trådarna och låter de som har kunskap, vilja och förmåga att motverka utförsgåvorna hos alla misslyckade lycksökare i den politiska ledningen (se bara på Sverige, som nu har börjat backa rejält).

    Ska vi som vanligt vänta på att Kina kommer in och fixar det, eller kan vi själva i Sverige först ta oss, och sedan kanske våra skyddslingar i Afrika i kragen och se framåt igen, spotta i nävarna och börja med det värsta först? Om vi inte kan fixa det i Sverige så kan vi inte i Afrika heller, och borde lämna över där till någon som har förmågan, och inte bara bevittna och beklaga kräftgången med stela leenden.

    Gilla

 3. Jvkkk skriver:

  Hur känns det egentligen att vara en del av det etablissemang som gjort att SVERIGE snart är en falled nation? Heimersson har observerat alla dessa nationer i alla år och ÄNDÅ varit för ett etablissemang som gjort allt i sin makt för att vi skall bli som dessa nationer, ritar Heimersson denna numrerade bild i huvudet 1-2-3-..- failed nation?

  Antagligen är det så att alla inom etblissemanget helt förnekar deras roll, folk brukar bli rasande när jag säger att det är deras fel för att de inte röstat SD att så många flickor våldtas i Sverige. Jag tror inte folk som Heimersson kommer att förstå förrän de drabbas av rättvisan, mister sitt jobb, folk vänder ryggen till, ägg på framdörren, eller än värre. De måste bli hatade rent fysiskt för att vakna, tills dess så tror de att vi som ogillar vad de gjort är en galen minoritet.

  Gillad av 7 personer

  • Anders skriver:

   Instämmer. Det framhävs som önskvärt att undvika polarisering. Det är tvärtom. Den tysta försiktiga majoriteten är ointressant. Det är aktivisterna som sätter agendan. Därför ska vi skapa polarisering. Säger som Kaj Murros : Hate is good.

   Gillad av 4 personer

 4. Sune Mangs skriver:

  Nicaragua är det senaste exemplet på svenskt monumentalt biståndspolitiskt och moraliskt haveri.
  Ortega upphöjdes på samma sätt som Mugabe som en frälsare av den revolutionsromantiska svenska
  bistånsindustrin. Att ge flerårigt budgetstöd åt marxistiska enpartistater som samtidigt förtrycker sitt folk, och i Mugabes fall anställer massaker på Ndebelefolket, är fullständigt vidrigt och meningslöst.
  Demokrati och marknadsekonomi har länge av svenska biståndsivrare närmast betraktats som västerländskt postkolonialt förtryck – tålamodet med faktiska kränkningar av mänskliga rättigheter och
  industriell korruption har varit oändligt. Dessa monumentala moraliska haverier utvärderas naturligtvis inte – de förbigås med tystnad. Sida är ett semesterkollo för dess biståndsarbetare, mottagarländerna är till för den svenska självbilden och verksamheten är mer uttryck för inrikes utrikespolitik.
  Flertalet är de mottagarländer vars förtryckarregimer genererat flyktingar; Vietnam, Etiopien, Zimbabwe, Cuba med flera. Men det är ju lite besvärande politiskt att acceptera kvotflyktingar från
  Vietnam, Cuba, Zimbabwe eller Venezuela – Chile däremot eller Palestina är inrikespolitiskt mycket
  angenämare.

  Gillad av 6 personer

 5. Hovs_hällar skriver:

  Hur länge ska västvärlden fortsätta tro på de infantila idéerna att marxistiska ledare ska kunna skapa ett fungerande samhälle?

  I Kina var ledarna tillräckligt intelligenta för att i all tysthet avskaffa socialismen och köra vidare efter västvärldens koncept.

  I Afrika går det som man kan vänta med hänsyn till de mentala förutsättningarna. Den brittiska närvaron behövdes för att skapa ordning.

  Tack för ordet.

  Gillad av 7 personer

 6. larslindblog skriver:

  Varför är svart hudfärg så viktigt i just Afrika ? Varför är vit/europeisk hudfärg nästan en belastning här ?? Ian Smith var i alla fall inte korrumperad , och ser man gamla journalfilmer från 1960 talets Rhodesia ser det väldigt välordnat ut.

  Gillad av 5 personer

 7. phnordin skriver:

  Ian Smith visste att ett land styrt av outbildad ursprungsbefolkning inte skulle klara av att skapa en fungerande stat. Harold Wilson, impregnerad av dåtidens förenklade avkoloninseringspolitik , släppte landet och är i sista hand ansvarig för det kaos som uppstod när landet blev fritt. Under den känsliga övergångsperioden fanns ingen modererande instans.

  Gillad av 4 personer

  • Arthur skriver:

   Smith liksom guvernörerna före honom, lät den feodala jorden, kanske hälften, fortsätta vara feodal och utmanade inte de två traditionella härskarätternas makt. Det var kommunisterna och deras medlöpare i väst som ställde till det. Heimersson glömmer bort att i de val för alla som hölls vann inte kommunisterna utan försoningskandidaten biskop Muzorewa.

   Det dög inte åt den västerländska vänstern och då kommunisterna återupptog kriget fick Muzorewa inget stöd från vare sig Carter eller Carrington. Vad som följde företog inga likheter med ett val och Mugabe installerades som tyrann. Efter massakrerna på ndebele var också Nkomo ute ur leken och Ingvar Carlson lät sig fotograferas hand i hand med Mugabe. Svenskt bistånd delfinansierade förtrycket sedan dess och gör det fortfarande. Svenskt bistånd är en nationell skam.

   Gillad av 8 personer

 8. W skriver:

  Läste på SvD som kartlagt hur mycket skattepengar som betalats ut från Försäkringskassan till assistansbolagen, under den tiden som de varit verksamma framträder enorma summor.

  15 bolag som Försäkringskassan stoppat i närtid har fått en total utbetalning på nästan fyra miljarder. Enligt de siffror som SvD fått från Försäkringskassan har utbetalningarna pågått under en tioårsperiod i de flesta av fallen.

  Den totala ersättningen som betalas ut under ett år till personer med funktionsnedsättning uppgår totalt till drygt 30 miljarder av statens budget – mer än Polisens och Säpos budget tillsammans.

  Samtidigt som stora summor betalas ut till oseriösa aktörer varje år så nekas allt fler i behov av stöd ersättning – sparkraven inom assistansen drabbar exempelvis barn med diagnoser som autism väldigt hårt.

  Vem är förvånad att ”svenskar” drabbas. Det är nog betydligt svårare och farligare att ge sig på vårt nya frälse.

  Assistansersättningen har inte oväntat skapat en gyllene marknad för oseriös entreprenörer. Import av handikappade från världens alla hörn har pågått i decennier.
  Omvittnat av anställda i förvaltningarna. Men har sjuklövern reagerat?
  Lika lite här som någon annanstans.

  Gillad av 3 personer

 9. KA skriver:

  PM Nilsson: Bidrag är fel sätt att marknadsföra Sverige
  Ambassaden informerar om att Sverige erbjuder ersättning för att stanna hemma från och med andra månaden under graviditeten, samt har en ”very long paid parental leave” efter förlossning med rätt att stanna hemma 390 dagar med 80 procent av en normallön fram till att barnen fyller åtta år.

  Ambassaden berättar också att barn ger rätt till barnbidrag, 1050 kronor per barn, samt ”extra family supplement” (flerbarnstillägg) och ger rappt ett exempel: ”Så, en familj med sex barn får inte bara 6.300 SEK extra varje månad utan också ett tillägg på 4.114 per månad bara för att de har sex barn”.

  Därefter följer rubrikerna ”gratis skola”, ”gratis sjukvård” och ”gratis kollektivtrafik med barnvagn”. Man informerar noggrant om egenavgiften i vården på mellan 100 och 300 SEK men att ”high-cost protection” slår till vid 1.100 SEK och att det därefter är helt gratis.

  Och om du är sjuk har du rätt till 80 procent av lönen upp till 27.800 SEK. Du har också rätt till ersättning för att vara hemma med sjukt barn.

  Inte mycket plikt, faktiskt ingen alls, men väldigt mycket rätt.
  https://www.di.se/ledare/pm

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Hur kan detta få fortsätta?

   Att det görs reklam på BUllenhags Ambassad förvånar väl ingen…
   Ingenting om yrkeskunnande, mm

   Varför sägs inte ett knyst om KVINNLIG JÄMLIKHET???
   Att kvinnan räknas som en egen individ ekonomiskt…

   Allt MAN behöver göra är att sätta ett kryss på valsedeln,
   vart fjärde år!

   Välkommen…

   Gilla

 10. Skrymer skriver:

  Staffan, hur gick 2002 på mötet om utökat bistånd till en failed state? Det blev så eller? Blev det mer svenska skattepengar i det svarta korruptionshålet?

  Gilla

 11. olle reimers skriver:

  Vår invandringspolitik är förlängningen av samma katastrofala biståndspolitik som Sverige ägnat sig åt under 60 år, samma romantiska föreställningar om den gode vilden; antagligen med för mycket Rosseau i bakhuvudet.

  Politikerna har snott våra pengar för att kunna ägna sig åt en hejdlös jamboree. De har inte ens förstått att det är slut även om DÖ visar att det finns vissa föranaingar…

  Staffan Heimersson är en eländig medlöpare som inbillat svenska folket att allt är frid och fröjd. Nu försöker han sig på en avbön. När fan blir gammal…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.