Skogsbränderna är nog sista spiken i kistan för politikerväldet

Patrik Engellau

Under de senaste årtiondena har ett politikerförakt vuxit fram i Sverige. Det har varit ett nytt inslag i den svenska kulturen.

Tidigare fanns ingen motsvarighet. Sedan 1930-talet hade socialdemokraterna ett starkt grepp om Sveriges politik. Socialdemokraternas motståndare – ”borgarna” – gillade inte vad socialdemokraterna hittade på och försökte artikulera alternativ. Båda sidorna hade sina anhängare som trodde på sina respektive förtroendevalda representanter. Borgerligt sinnade väljare trodde på sina borgerliga politiker och de socialdemokratiskt sinnade litade på sina representanter. Därför fanns inget utrymme för ett allmänt politikerförakt. Väljarna kanske ogillade sina motståndares förtroendevalda men eftersom de litade på sina egna gick det inte att ta avstånd från politikerna som kollektiv. Politikerna var ingen egen väldefinierad och sammanhållen grupp utan bara representanter för olika samhällsintressen.

Sedan hände något mycket märkvärdigt. Precis när det hände vet man inte. Men gradvis upplevde samtiden att politikerna konstituerat sig som ett eget intresse med starkare bindningar mellan sig än var och en hade med sina väljare. En socialdemokratisk politiker kunde således ha mer gemensamt med en moderat politiker än någondera av dessa hade gemensamt med de väljare som de förväntades representera.

Därmed hade hela spelet förändrats. Själva begreppet demokrati fick en ny innebörd. Det betydde inte längre att folket styrde utan att politikerna styrde. Jag medger att systemet inte var helt korrumperat eftersom det fortfarande var helt lagligt och möjligt att starta nya, konkurrerande partier men det skedde inte förrän senare. Det berodde antagligen på att livet lunkade på som vanligt för de flesta väljare. De orkade inte besvära sig utan nöjde sig med att gnälla och i ökande utsträckning förakta. Själv myntade jag begreppet ”politikerväldet” i en bok från 1986 vilket var ett tidstecken vars betydelse jag själv då inte riktigt förstod.

Vi hade alltså förflyttat oss från ett stadium där den politiska överheten var helt legitim till ett stadium där vi ifrågasatte, lite försiktigt, överhetens legitimitet men inte brydde oss så särskilt eftersom livet fungerade. Vi var övertygade om att Sverige skulle fortsätta att fungera som det alltid – i varje fall i vår livstid – hade gjort. Så kan ett samhälle fungera. En idiotisk överhet, till exempel en vansinnig kung, kan tolereras så länge den inte lägger sig i för mycket utan tillåter vanliga människor att organisera sina liv på egen hand.

Och, måste jag tillägga, så länge överheten skötte det minimum som medborgarna räknade med att den skulle sköta, till exempel hålla ordning, hantera vatten och avlopp och annan infrastruktur och se till att – för att närma oss det akuta ämnet – brandförsvaret fungerade.

Under de senaste två decennierna har det emellertid blivit alltmer plågsamt uppenbart för medborgarna att överheten har svårt att klara de basfunktioner som gör att vi kan tåla deras styre även om vi föraktar dess representanter. Överhetens dåliga handlag anades generellt men blev särskilt tydligt i samband med vissa bemärkta händelser. Att skolan sköttes illa anade folk hela tiden men så kom den klantiga hanteringen av Estoniakatastrofen, det minst lika klantiga hanterandet av tsunamikrisen och debaclet i samband med skogsbranden i Västmanland år 2014. Vid varje tillfälle, oberoende av vilka partier som varit ansvariga, har politikerväldet lovat bättring och låtsats utreda och åtgärda, men i praktiken har inget visat sig fungera. I stället har ”utmaningarna” förblivit ”utmaningar”. (Hanteringen av migrationen orkar jag inte ens beröra. Där har politikerväldet lyckats inbilla medborgarna att det sedan år 2015 vidtagit effektiva åtgärder. Detta är enligt min uppfattning ett falsarium, men det är en annan historia.)

Till slut förlorar medborgarna sitt milda överseende med politikerväldet och blir vreda. Därmed är vi inne i ett tredje stadium. Medborgarna tål inte längre denna misskötsel som vi tidigare tolererade eftersom vi inte trodde något obehag skulle beröra oss själva.

Oron kommer närmare. Skogsbränderna är på allvar. Nu är det inte längre små grupper, till exempel svenskar i utanförskapsområden, som drabbas av konsekvenserna av politikerväldets förvirrade och ogenomtänkta – eller egennyttiga, men det är överkurs – beslut. Nu utsätts alltfler och alltfler inser plötsligt att detta vanstyre är samhällsfarligt. När och var kommer nästa kris som politikerväldet inte kan hantera? Man kan inte lagligt döda djur som hotas av svält? Maten tar slut på ICA? Elen slutar fungera?

Den stora frågan är vad medborgarna ska göra. Att politikerväldet i bemärkelsen sjuklöverpartierna förverkat sitt förtroende känns uppenbart. Kan sverigedemokraterna erbjuda en trovärdig lösning? Det vet jag inte. Det stora problemet är att den enorma potentiella kraft som utgörs av landets rimligt skötsamma och ansvarsfulla medelklass saknar representation i partier, media, politik och över huvud taget i det offentliga samtalet. Det är den medelklassen – ”verklighetens folk” – som varje dag går till jobbet och gör sin insats som gör att Sverige över huvud taget fungerar. Den medelklass som representerar lösningen på Sveriges problem har ingen röst, inget inflytande, ingen makt. Det är vårt eget fel.

168 reaktioner på ”Skogsbränderna är nog sista spiken i kistan för politikerväldet

 1. O.T. skriver:

  Jens Liljestrand, kolumnist och biträdande kulturchef på Expressen, är rasist. Någon annan slutsats kan knappast dras efter dennes hätska attack mot vita män i fredags, som han menar bär skulden för att Sverige härjas av skogsbränder. Liljestrand har dessutom helt fel i sak.

  Det Liljestrand nu gör är inget nytt. Han skulle varit gunstling hos Goebbels i 1930-talets Tyskland när en grupp genom propaganda skulle utses till syndabock för den dåvarande krisen i landet. Han skulle gjort succé i tjänst hos inkvisitionen när digerdöden på 1300-talet drog fram över Europa och man behövde någon att skylla på.

  https://samnytt.se/skogsbranderna-klimatet-och-rasismen-pa-expressen/

  Gillad av 9 personer

 2. Jan skriver:

  Här är en länk till hur samhället fungerar och är uppbyggt på riktigt angående bränderna, inte i era förenklade och fördummande förklaringsmodeller. Folk vet ingenting, men drar långtgående slutsatser.

  Gilla

 3. Claudia de Longueville skriver:

  Skräckkabinettet Löfven har nått vägs ände.
  Ett fasans ministerium, som inte tydligare kan visa sin vanmakt, och absoluta oduglighet i alla lägen och vad det än handlar om.
  Skandalerna har oavbrutet stått som spön i backen och den miserabla skocken har tvingats till reträtt efter reträtt då verkligheten och sanningen trängt sig på.

  Naiviteten, slappheten och den dumma eftergivenheten, har regerat riket länge nog.
  Nationen leds av en odugling, vars like aldrig någonsin skådats.
  En sömngångare och marionett, så till den milda grad inkapabel, att alla varningsklockor ringer, mullrar och dånar.
  En krumelur, vars intellektuella kapacitet är så gravt otillräcklig, att moder Svea gråter.

  Det är för sorgligt, men det enda hopp, som tycks existera i detta till döds torterade rike är, att ett helvetesstyre skall avlösas av ett annat.
  Med DÖ-Kristersson, C-stollan och den verklighetsförnekande 7-klöverpolitiken kommer folket i Svea rike, att fortsatt färdas mot avgrunden.

  Gillad av 7 personer

 4. Åse skriver:

  Youtube har nu permanent raderat Alternativ för Sveriges kanal. Partiet anklagas av Youtube för “hets mot folkgrupp” sedan man laddat upp ett videoklipp om en SVT-nyhetsankare som talar på brytande svenska.
  Afs närmar sig 4 % gränsen, det gäller för makten att sätta käppar i hjulet.

  Gillad av 5 personer

  • Arne Groningsson skriver:

   Jag trodde det vara valen som avgör vem eller vilka som ska agera, inte käppar i hjulen. Det bör räcka med de kriminella, som importeras…

   Gillad av 1 person

  • V skriver:

   Det är inte första gången det händer. 2006 stängde Laila Freivalds (S), i samråd med Säpo, ner partiets SD-Kuriren. https://www.svt.se/nyheter/
   Jag gissar på sossar även denna gång.

   Kan Morgan skrämma Google om lagstiftning om de inte blockerar Samhällsnytts annonser, så kan och vill han även stänga AfS-hemsida.

   Detta är ren ondska parad med rädsla att förlora valet. Sossarna gör allt för att sitta kvar….
   
Åsiktsrepressionen kommer bli värre, men i slutändan förlorar de. Detta följer ett välkänt mönster som upprepat sig flera gånger i historien. Bara ligga i och aldrig ge upp.

   Nöta ner femtekolonnarna.

Jag tror att Afs kan använda detta övergrepp på ett smart sätt i valrörelsen och vinna röster på det.

   Är det något folk reagerar på så är det maktövergrepp.


   Men det vore även intressant om YouTube kunde pressa ur sig en förklaring till hur det kan vara hets mot folkgrupp att kräva förståelig svenska av ett nyhetsankare…

   Gillad av 8 personer

 5. Gunnar Sandelin skriver:

  Viktig text. Ett samhälle där de yttre och inre våldsmonopolen (militär och polis) är dysfunktionella, där Polisen till och med ber allmänheten om att gå in och lösa brott på gatan istället för att vilja tillkallas, där gamla nekas vård, där skolan är akterseglad och där myndighetschefer istället för att agera samhällsbevarande ger ut plastarmband med verklighetsfrämmande uppmaningar, är som en alkis som vinglar fram mot diket. Vinglandet övergår till raglande och sluddrande efter att vi har haft två GD:n på Migverket som har agerat som aktivister (Eliasson/Danielsson), och som har sagt att vi ska vara glada för alla migranter vi kan få plus att det inte gör någonting om ett permanent uppehållstillstånd ges på fel grunder. Det senaste afghanbeslutet är inte sista klunken i flaskan. Vad kommer sedan? Tvångsvård i tolv steg, förhoppningsvis.

  Gillad av 12 personer

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  När det hände? Under 1965 till 1975.

  Tips för den som vill börja nysta: ”Tankar från roten” av Tage Danielsson.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 7. Kent skriver:

  Detta hände när man beslutade om att partierna skulle finansieras av skattebetalarna och inte med medlemsavgifter.
  Att ha medlemmar i ett parti blev i praktiken överflödigt. Risken är ju att de är besvärliga och hotar karriärpolitikerns framtida karriär.

  Gillad av 2 personer

 8. Jaxel skriver:

  Förr i tiden representerade politikerna sina väljare. Socialdemokraterna representerade arbetarna och de borgerliga partierna representerade övriga. I grova drag alltså.

  I dagens Sverige styrs huvuddelen av politikerna av andra mål än att åstadkomma ett bra samhälle för sina väljare. Det viktigaste idag är att bekänna sig till principen om alla människors lika värde och Värdegrunden.

  Begreppet valda representanter tycks till stor del vara överspelat.

  Om jag skall rösta på en politiker måste jag kunna se denne som någon som först och främst representerar mina intressen.

  Gillad av 1 person

 9. ceciliawetzel skriver:

  ”Själv myntade jag begreppet ”politikerväldet” i en bok från 1986 vilket var ett tidstecken vars betydelse jag själv då inte riktigt förstod.”

  Jag funderade på 70-talet över hur det skulle gå framöver, när även det ”lilla” började bli samhällsreglerat.
  Idag skylls det titt-som-tätt på -68 och vänster, vilket väl är rätt fjantigt. Det är nog snarare ett välfärdsproblem?

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Kanske då ‘välfärdsproblemet’ för Svenskarna kan liknas vid denna akademiska avhandling.

   Välfärdsproblem hos mjölkkor i stora besättningar.

   ”Välfärden hos den enskilda kon kan komma att påverkas om hon lever i en stor besättning
   då den eventuellt bristande mänskliga kontakten kan få henne att känna rädsla vid sådana
   interaktioner.
   Kor som känner rädsla får försämrad välfärd men också sämre fruktsamhet och nedsatt mjölkproduktion.
   Mänskliga interaktioner är en del av livet för en mjölkko (vid till exempel inseminering, transport, undersökningar, behandlingar och verkning). För att minimera stressen för individen under sådana situationer bör hon vänjas vid god mänsklig kontakt.”

   Det var nog dessa Reinfeldt tänkte på, då han talade om välfärden!

   Gillad av 1 person

 10. Alexander Svensson skriver:

  Skogsbränder rasar och vi har inte råd att släcka dem för egen maskin , samtidigt som vi med öppna armar tar emot 9000 illegala afghaner. Svensken håller som vanligt käften och tycker att man bara är gnällig och påpekar vilket bra land Sverige är i motsats till länder i Afrika. Sverige är ett skämt och en döende nation.

  Gillad av 5 personer

  • Björn G skriver:

   ”…… påpekar vilket bra land Sverige är i motsats till länder i Afrika. Sverige är ett skämt och en döende nation.”

   1000 Somalier på semesterresa kommer inte ‘hem’.

   Flera hundra ‘svenskar’ är just nu strandsatta i Somalia efter att researrangören Fly Olympic plötsligt gått i konkurs – och ställt in alla flyg.

   Shanso ali Hassan, 23, befinner sig i Mogadishu tillsammans med sin familj.
   – Vi är 1000 personer här som inte kommer hem. Folk börjar bli oroliga och flygbolaget säger absolut ingenting, säger hon.

   Planen var att familjen skulle återvända till Sverige den 17 augusti, för då skulle flera av dem börja jobba och plugga.
   – Det var två fulla plan från Arlanda som flög hit och nu kommer ingen av oss hem. Det är minst 1000 personer och de flesta av oss är ‘svenskar’.

   Mohammed Hawar, 58, är en annan person som är drabbad. Han befinner sig i Stockholm men hans fru och tre barn är fast i Somalia.
   – Vi har inte råd att köpa nya biljetter säger han.

   Gillad av 2 personer

 11. Jeff skriver:

  Läst på Nya Tider Ryssarna erbjöd hjälp år 2014 då det brann, och när Nya Tider lyckas nå MSB:s presstjänst framkommer det snart att MSB inte heller nu är särskilt intresserade av rysk hjälp.
  EU-allierade med sämre resurser är däremot högprioriterade.
  Bränderna svåra att släcka
  På cirka 75 platser runtom i landet brinner skogarna på en del ställen utom kontroll.

  De svenska räddningstjänsterna går bokstavligt talat på knäna, och inte sällan har det visat sig att bristande samordning och ansvarsfördelning har fått förödande konsekvenser.

  När det gäller kapaciteten att vattenbomba har ryssarna utan tvekan mycket stora resurser att sätta in vid skogsbränder. Medan exempelvis franska eller italienska vattenbombningsplan endast kan ta ett fåtal kubikmeter vatten vardera med sig, kan ryssarnas Iljushinplan ta cirka 40 kubikmeter vatten vid en flygning.

  Sannolikt låg åsiktsmässiga och världspolitiska hänsyn bakom beslutet att tacka nej till den ryska hjälpen 2014.
  Det sistnämnda skall också visa sig vara aktuellt även nu. Trots dementin från MSB fortsätter frågor och rykten om ett ryskt hjälperbjudande cirkulera på Facebook.

  Gillad av 1 person

  • observatör skriver:

   Regeringen, MSB och den s.k. oppositionen är i detta fall helt eniga: man ber inte om och man tar inte emot rysk hjälp att effektivt släcka skogsbränderna – hellre låter man skogen brinna ner!

   Gilla

  • Christer Brodén skriver:

   Men de italienska planen kan tanka 6 ton vatten på 10-15 sekunder genom att stryka fram över en sjö några km från branden. Läste att de största ryssarna tar 40 minuter att tanka – på flygplatser typ Arlanda.

   Gilla

  • S Eriksson skriver:

   Jag förstår faktiskt inte varför svenska politiker  är så främmande för att söka hjälp från Ryssland med brandflyg, när dom inte har något emot  att spela rysk roulette med brandförsvaret ?

   Gilla

 12. Anders skriver:

  Jag tror förklaringen till svenskarnas indolens i flertalet politiska frågor är övermod. Man förstår inte vilken destruktiv kraft det ligger i t ex invandringen utan inbillar sig att det mesta kommer att förbli som vanligt. Och de som redan fått sin tillvaro helt förändrad avfärdar man som rasister. Uppvaknandet kommer att bli brutalt, och vara försent.

  Gillad av 1 person

 13. Bjarne skriver:

  När de utländska brandmännen reser genom Sverige så blir de hyllade och applåderade men detta är ju en heteronormativ handling. I det moderna, multikulturella och genuscertifierade Sverige så kastar man sten på brandbilar.

  Gillad av 1 person

 14. Åke i Sörmland skriver:

  Det ser ut som ett mönster i skogsbränder runt i världen. Deborah Tavares har lagt puzzel finner likheter i California, Grekland, Portugal, Finland och Sverige.
  Under många har jag levt på landsbygden och som gammal väderspanare till sjöss alltid tittat uppåt på moln. Under tidigt 2010-tal sågs dessa gråvita plockepinnstrimmor efter flygplan och det var ”bara kondens” enligt expertisen. Nu flyger samma plantyper över och lämnar inget efter sig. Men himlen är inte lika klarblå som i ungdomsåren och helt plötsligt får vi månaders torka. Och så poppar bränder upp som strössel över hela landet. Nu kan man titta på Deboras forskningar och lägga pussel och pusslet blir gigantiskt.
  Egen obs: En liten detalj som inte många sett ännu, är hur man bygger våra nya kompakta städer. ”Ingen” grönska skall finnas i de sammanträngt byggda nystäderna. Samma mönster i hela landet. Men grönska stör 5G?
  Här får Debora ”stopthecrime” ta vid!

  Gilla

 15. Jan Ivarson skriver:

  Politiker är mest intresserade av att bevara sina egna och sitt partis positioner. Lite tid ägnas åt frågor som inte blivit brännande i media.
  Migrationspolitiken visar att politiker först måste skapa problem, för att senare attrahera väljare med att lägga förslag om hur problemen skall lösas.
  Hur tror ni en politiker skulle bemötts i sin partistyrelse om denne för ett år sedan föreslagit mer resurser för civilförvar?

  Gillad av 1 person

 16. Nils Dacke skriver:

  De senaste 30+ åren kantas av händelser i vårt land som präglas av konsekvenser av nedmontering av försvar, polis, tull, brandkår, akutsjukvård osv av samhällets samlade säkerhet. Därtill en naivitet gränsande till dumhet och en häpnadsväckande inkompetens hos myndigheter och politiker. Ex på händelser där samhället fallerat är morden på Palme och Lindh, Estonia, Tsunamin, migrationskrisen, no/go zoner, skogsbränder. Istället har samhällets resurser satsats på en massinvandring från dysfunktionella kulturer, ineffektivt bistånd, genusextemism och religösa bidrag, totala beloppet per år överstiger 150 miljarder SEK. Vi väntar att någon ansvarig politiker någon gång utbrister ” va fan har vi ställt till med” med sannolikt är självinsikten i nivå med en fiskmås.

  Gilla

 17. Sten skriver:

  Det mesta som skrivits här är dumheter och lögner från i de flesta fall djupt okunniga människor. Ovanför här visar sign ”Nils Dacke” ett lysande exempel på detta.

  Gilla

  • Nils Dacke skriver:

   Och vad är lögn och dumheter i ovan? möjligtvis beskrivit med lite udda ord men i huvudsak korrekt eftersom det redan inträffat, huruvida jag eller sign Sten är djupt okunnig får väl andra eller framtiden avgöra.

   Gillad av 1 person

   • S Eriksson skriver:

    Hej, oavsett vem som har mer eller mindre rätt i ovanstående så hoppas jag också att den trovärdigaste sanningen kommer fram . Man kan ibland ha sina tvivel men hoppet finns. Jag är också glad att den kvinnliga utredaren från branden 2014 fick framföra sina synpunkter.
    Allt verkar väl inte vara eller ha varit toppen i alla fall?

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Du förefaller vara en nykomling bland DGSkommentatorerna. Ändå tar du i så du nästan spricker.

   Vad är det för kunskaper du vill dela med dig? Eller vill du sprida propaganda?

   Gilla

 18. djkmmo skriver:

  Sverigedemokraterna är dessvärre inget alternativ. Även de är sprungna ur och märkta av det korrupta system som nu håller på att krackelera. Detta kommer till uttryck genom saker som den osunda internkulturen med nepotism och toppstyre, antiintellektualismen och rädslan för att mer kompetenta människor skall ta över rodret i partiet och rent stalinska utrensningar.

  SD är sannolikt det farligaste partiet i Sverige just nu. Inte pga de skäl som 7-klövern och media brukar gläfsa om, utan pga de saker jag skisserade ovan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.