Staffan Heimersons utrikes ärenden: Flugan på väggen

Staffan Heimerson

”Ryssland”, sa en avsutten brittisk Moskvaambassadör, ”har alltid varit ett land för uslingar – men också för hjältar och helgon.”

Det är enkelt, när han nästa måndag (den 16 juli) i Helsingfors möter Amerikas president Donald Trump, att sortera in Rysslands president Vladimir Putin i passande kategori.

Men viktigare är att konstatera: Även som usling har Putin en överman. I allmän oanständighet överträffas han av Trump, som är vulgaritetens fader.

Putin har jag visserligen en gång i en kolumn skildrat som en man med ”ett ansikte som en punkterad badboll, skrynkligt och svullet på samma gång. Hans berömda fiskögon har sjunkit djupare in i kraniet. Han har tappat hår som en kvinna med hormonstörningar. Han ser för jävlig ut.”

Det var för fem år sedan. Därefter har allt gått Putins väg – Krim, Syrien, inflytande i Europa, främst i Österrike, Italien och Ungern och hejaklackar i många länder, inkl. Sverige.
Nu i Helsingfors är det en rimlig prognos, att Putin blir toppmötets vinnare.

Vad ska Trump och Putin tala med varandra om? Svar: Naturligtvis de självklara frågorna.

Krim, Putins annektering av ett område tillhörigt Ukraina. Omvärlden åsåg detta förbluffad men rörde inte ett finger för att förhindra övergreppet. Landstölden stärkte Putin. Trump, som saknar en rättslig och utrikespolitisk strategi – han är bara intresserad av to do a deal och här finns ingen deal to do – gäspar åt frågan.

Rysslands sega intervention i östra Ukraina. En brottslig inblandning som skapar lidande för befolkningen. Men en fråga utan toppolitisk dignitet. Sannolikt tar Trump upp den nerskjutning i ukrainskt luftrum av ett Malaysia Airlines plan som dödade nära 300 passagerare. Neutrala haveriutredare ger oreserverat Ryssland skulden. Putin behöver bara hålla masken.

Syrien. Med sin militära hjälp till Bashar al-Assad har Putin skaffat sig en vasallstat i det viktiga Mellanöstern. Trumps intresse inskränker sig till att förhindra att ”det nya Syrien”, dominerat av Iran och Hizbollah, används som avstamp för angrepp på Israel. Trump ältar gärna Syrien för att – korrekt – kunna peka på företrädaren, president Obamas skuld i frågan. Obama rullade tummarna, när folkresningen ägde rum i mars 2011. Han ingrep på intet sätt när den röda linje, som han själv dragit, överträddes och ryssarna bombade civilbefolkning med kemiska vapen.

Nato-frågan. Trump kommer till Helsingfors direkt från ett Natomöte i Bryssel. Där har tonen sannolikt varit irriterad. Trump kommer att markera, att Amerika släpper sitt intresse för och försvagar världens största militärallians och alliansens medlemmar inte betalar mera för det skydd den ger. Putin, som reagerat mot Natos framflyttade positioner i flera medlemsländer som är grannar till Ryssland, lyssnar med lystet intresse.

Sanktioner. Lika med relationer Ryssland-Amerika! Det är här jag skulle vilja vara den berömda flugan på väggen med ögon och öron öppna och redo att anteckna.

Här finns det förstuckna. Här finns chansen till en deal. Här har Putin sitt lands men framför allt Kremlklickens bästa för ögonen. Och Trump har personliga intressen.

Sanktionerna är svar på Rysslands internationellt fördömda annektering av den ukrainska halvön Krim, på inblandningen i kriget i östra Ukraina, på stödet till den syriska regimen och på aktiviteter på nätet (hacking) för att undergräva demokratin i västländer. Sanktionerna drabbar rysk import, fryser utländska tillfgångar och hindrar rysk elit för att resa i västvärlden.

London och Franska rivieran myllrar inte längre av ryssar. Detta kan öppna för missnöje i eliten och långsiktigt undergräva Putin. Det är inte oviktigt, när Gennadij Timtjenko, som tillhör den ryske presidenten Vladimir Putins inre krets och vars namn finns på den amerikanska sanktionslistan, meddelar att han säljer sitt privatplan. ”Planet fungerar inte på grund av Amerikas sanktioner. Min Gulfstream kan inte användas, när tillverkaren inte skickar reservdelar, och piloterna har inte rättigheter till navigation och kartor.”

EUs restriktioner är ännu mera omfattande. Moskvas hipsters kan inte längre köpa Parmaskinka och Camenbert.

Putin vill få Trump att lätta på sanktionerna. Trump är villig. Ryska hackers hjälpte bevisligen honom i valet 2016. Han understryker alltid att det är önskvärt med bättre relationer till Ryssland. Putin är en buddy. Men det är inte Trump, det är kongressen som bestämmer.

Trump vill vinna tid. Det är möjligt att han har suspekta privata affärer och lån i Moskva att sopa under mattan. Den specielle åklagaren Mueller är honom i hasorna och utreder om det i valrörelsen fanns collusion, det engelska uttrycket för en hemlig, olaglig, bedräglig överenskommelse mellan Kreml och Trump.

Detta kan Trump och Putin prata om – men ingen fluga finns på väggen och kan berätta vad de säger.

89 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Flugan på väggen

 1. Christer L skriver:

  Staffan Heimersson skriver vidrigt om Trump och Putin: självmål. Det verkar som om våra politiska motståndare håller på att tappa fattningen.

  Gillad av 11 personer

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Angående vem som är mest aggressiv/expansiv i världspolitiken, så lär det vara så att militärbudgeten är tio gånger större i USA än i Ryssland. Det kanske säger något?

  Gillad av 8 personer

 3. villervalle03 skriver:

  Det råder ganska så delade meningar ifall Trump fick ”hjälp” av ryska hackers. Något bevis som Staffan påstår, har då inte jag kunnat hitta. Jag tycker Staffan är ganska så frikostig med sina sanningar. Verkar som de ökar med åren, eller är det så att innan fria alternativ medier fanns, så vart man tvungen att tro på sådana som Staffan.

  Gillad av 4 personer

  • Jvk skriver:

   Verkar som de flesta av mina kommentarer kommit bort idag men Staffan är ändå intressant om man antar att han tror på och menar vad han skriver och det inte är det ena dåliga skämtet efter det andra. När inte åsikterna utan förståelsen av världen är så olika så finns det ju inget att tala om, inget mitten som är värt att diskutera, det är som när Anders Lindberg blir utskrattad när han säger att public service inte är vänstervridet, jag tror han tror på det själv, dvs för honom så är han den rimliga mitten, precis som Heimerson nog tror han är, de är så fartblinda att vi överhuvudtaget inte delar samma världsbild, så man kan läsa Heimerson som en slags studie, men något att prata om finns inte. De har velat detta och håller nu på att förlora makten och kommer nog att bli lika förvånade när rekylen drabbar dem som vi har varit när vi betraktat massinvandringen och pk-ismens allt mera extrema uttryck.

   Gillad av 12 personer

   • villervalle03 skriver:

    Jag fann behållning av Staffans texter för en trettio år sedan, Förundras över det nu. Men jag tror att man var så indoktrinerad av den svenska pressen, och hade inte samma möjlighet att ta in andra källor till det som då avhandlades. I och med att man trodde på dom, behövde man inte leta efter andra uppgifter än den rådande. Staffan framstår numer som den sista dinosaurien som inte begripit att dom är avslöjade. Tiden och tekniken har kommit ikapp dessa herrar och damer. Vilket dom har svårt att förstå.

    Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   S H är ute och reser,
   möjligen likt Juncker knappast helt nykter)

   DNC läckan var garanterat ”en intern visselblåsning”…
   Så omfattande material är det inte möjligt att hacka!

   Demokraten Seth Rich sparade ner på ett externt minne?
   HAN informerade WikiLeaks!

   Som utlyste en belöning på 25 000 $, om mordet löstes…
   Hade det annars funnits minsta anledning till detta???

   Han var en idealistisk Bernie-supporter,
   blev väl förbannad på hur illa Bernie behandlades av partiet!

   ”Partiet” eller dess ledning lär ha upptäckt detta…

   Men FBI tilläts inte undersöka servern,
   begärde inte ens att få beslagta den,
   trots påstådda anklagelser om ”Rysk hacking”)

   Nu gör FBI/Mueller” gryningsräder mot Trump-medarbetare…

   Viss skillnad i behandlingen,
   silkesvantar e hårdhandskar!

   Denna unga idealist fick plikta med sitt liv,
   för detta förräderi mot partiet/Hillary…

   Ett ”påstått” rånförsök,
   där dyrbar klocka plånbok pengar mobil fanns kvar på ”mordplatsen”…

   En renodlad ÖVERTYDLIG BESTRAFFNING, androm till varnagel…
   Man brydde sig inte ens om, att ytligt maskera det som ett RÅN…

   Nu lär det tom ha hittats/finnas vittnen…

   Men historiskt har det visat sig vara förenat med uppenbar livsfara,
   att träda fram för att vittna mot HRC/the Clinton Machine!

   ”Olyckor” o ”självmord” är legio!

   Faktabaserat, ingen konspirationsteori!

   Gillad av 1 person

 4. Elisabeth skriver:

  Jag tror inte att jag håller med Staffan Heimerson på en enda punkt. Det verkar som att SH köpt globalisternas agenda rakt av. Dessutom tycker jag det är lågt att beskriva Putins utseende i sådana ordalag.
  Trump har tagit sig an en gigantisk utmaning, han vill inte att USA längre ska vara världspolis. I kampanjen talade han om att USA måste sluta med den kostsamma interventionspolitiken och att man t o m borde skrota ett av redskapen, NATO. Han har förstås enormt mäktiga fiender, både inom och utom administrationen, bl a det s k militär-industriella komplexet.. Om han nu lyckas genomföra ett möte och ett samtal med Putin är det ju något som världen borde jubla över. Vill vi inte ha avspänning och fred ? Vill vi inte att supermakterna ska tala med varann ? Heimerson må tycka att Trump är vulgär och Putin är ful men det är två närmast revolutionära politiker som vill ändra på det tillstånd av ändlösa krig, osäkerhet och spänningar som världen befinner sig i, det tillstånd som globalistgrupperna finner idealt för egna syften.
  Jag uppmanar alla att läsa länkad artikel, författad av David Stockman som är en s k ultimat insider i Washington. Han var rekordung budget-director i Reagans regering men har sedan dess skådat ljuset. Det är en lysande informativ läsning. I texten framgår bl a att USA spenderar 75 billioner dollars på CIA vilket är väsentligt mycket mer än Rysslands totala militärbudget. Dessa pengar används bl a till ”meddling, hacking, sabotaging” etc. Tex till sådant som hände i Ukraina. Det var CIAs hantverk.
  https://www.zerohedge.com/news/2018-07-07/america-first-helsinki-and-trumps-existential-threat-empire

  Gillad av 3 personer

 5. Östrahult skriver:

  DGS är ett forum för personer som tänker själva och som inte oreserverat tar till sig schablonbeskrivningar av verkligheten. I det sammanhanget passar inte den typen av stöddiga och naiva analyser som presenteras av Heimersson in.

  Gillad av 9 personer

 6. Jan Bengtsson skriver:

  Ett förtydligande!
  ”The Clinton Machine”…

  Bill, en utomäktenskaplig son till David Rockefeller…
  Vem som drog i trådarna kan man spekulera om)

  Mäktiga krafter , utan tvekan!

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Inlägget som föranledde detta förtydligande,
   kom ej igenom nålsögat…
   Då blir det närmast obegripligt för oinformerade…

   Var det ordet ”dravel” som störde)
   Kalla det istället smörja om det hjälper…

   Gillad av 2 personer

 7. Andreas Glad skriver:

  Det var en ”imponerande” hat harang som dryper av avundsjuka och personliga antipatier.

  Exakt vad är det som gör Trump till en ”Usling” och ”Vulgär”?

  Är det framåtanda, drivkraft, kompetens, aggressivitet och framgång som herr Heimersson betraktar som ”Vulgärt”?

  Eller är det bara den gamla vanliga sura avunsjukan på alla som nått framgång och rikedom?

  Är det förmågan att kalla saker vid deras namn och inte använda PK-omskrivningar?

  Enligt vilka ”bevis” fick Trump hjälp av ryska hackers i valet?

  Var finns de ”bevisen”?

  På Vad grundar Heimersson sin föreställningar om att Trump skulle ha ”suspekta affärer” i Moskva?

  Vad har Putins utseen med något att göra?

  I det hela en patetisk krönika full av personligt hat och tokiga konspirationsteorier, däremot tom på insikt och kompetens inom området faktakontroll.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi slipper gärna fler ”krönikor” signerade Staffan H…
   Bäst före datum har passerats, dessutom med råge!

   Låt honom njuta sitt otium på Rivieran…
   Låt oss slippa det!

   Tragikomiskt att läsa…

   Gillad av 6 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Som jag skrivit förut. Läs Staffans artiklar och luta dig sedan tillbaka och skratta. Denna gången blir det ett hånskratt. Hur världsfrånvänd kan man vara? Som Staffan tydligen.

  Gillad av 7 personer

 9. MartinA skriver:

  Så låt neocons rasa och yla ut sitt hat och slita sitt hår. Medan Trump och Putin sätter sig ner och samtalar och gör världen till en tryggare plats 🙂

  Gillad av 5 personer

 10. ersman skriver:

  Heimersson har till stor del rätt… och nu drar redan de rika ryssarna till Italienska rivieran istället ( Legan är stark i Ligurien…)

  Gilla

 11. Gösta Johnsson skriver:

  Tur att du inte är utrikeskorre längre. Då skulle vi nog få vinklad, oärlig och pk-inspirerad ” information” av herr Heimersson paketerad som objektiv och sanningsförsäkrd. Tack och lov slipper vi denne pk-indokyrinerade så kalladw journalist i dagspressen. När han får publicera sig i detta öppna forum avsööjas han brutalt.

  Gillad av 2 personer

 12. Stig Rydmark skriver:

  Mentalt blir jag spyfärdig över denna text. Egentligen är det märkligt att någon överhuvudtaget kan rabbla så mycket PK-skit och förmodligen också tro på vad han skriver. Den mannen har problem, troligen introvert och med oförmåga att ta till sig verkligheten.

  Gillad av 5 personer

 13. Hyllan skriver:

  Putin, Trump och Löven är alla folkvalda. Putin av en stor majoritet ryssar, Trump av en majoritet delstater och Löven av Alliansen. Blott Sverige svenska krusbär har….

  Gillad av 3 personer

  • Sacharov skriver:

   Att Putin skulle vara en legitim folkvald ledare är bara sant om man accepterar att självständig media numera är så gott som avskaffad, oppositionspolitiker förföljs och fängslas godtyckligt,
   NGO:s undermineras och förbjuds. Ryssland har degenererat till en kleptokrati och till en auktoritär personkult. Att mot bakgrund av ovanstående fästa tilltro till valproceduren som sådan är minst sagt naivt. Om Putin är att betrakta som folkvald är Mugabe folkvald och Hugo Chavez efterföljare i Venezuela också ”folkvalda”.
   Anta att alla partier utom socialdemokraterna förföljdes och trakasserades av staten, Jimmy Åkesson fängslas, kritisk media som Göteborgsposten stängs ner av SÄPO och Stefafan Löfven utgår med segern 9 september – folkvald?

   Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Soros-inspirerade/stödda NGO:s förstås?

    Globalister som vill destruera Ryssland, till varje pris!
    För att kunna plocka åt sig godbitarna!

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Din dystopi saknar inte helt trovärdighet!
    Nog är det Stefans våta dröm…

    Du glömde förstås alla bloggar!

    Gilla

   • Stig Rydmark skriver:

    Trots allt eländes elände om tillståndet i Ryssland tycks Putin vara populär och ha ett starkt stöd av befolkningen. Kanske beror det på att man uppskattar en intelligent och stark ledare som Ryssland alltid behöver. Han har ju också visat sig kunna hantera USA:s aggressioner och förtal på ett klokt sätt.
    Jag har ofta märkt att kritiska kommentarer om Putin och Ryssland, ofta från människor som aldrig varit där, inte känns igen av våra ryska vänner.
    Jag jämför gärna Ryssland med USA och tänker då på 25-talet, eller fler människor, med god kännedom och kunskap kring Clintons, som dog eller försvann under mystiska omständigheter. Vad kan inte hända i världens största ”demokrati!”

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Till att börja med måste man jämföra med vad man hade före Putin: Sovjetunionen. Jelstsin.

    Ryssarna är som svenskarna: ett tålmodigt folk som längtar efter ordning och reda. ingen levande ryss har haft det så bra som nu!

    Putin har haft ett värre träsk en Trump att rensa i.

    Rom byggdes inte på en dag.

    Gilla

 14. Per Eriksson skriver:

  Varför sysslar SH med invektiv och ad hominem attacker mot Trump och Putin? Är det värdigt en äldre journalist att vulgarisera journalistiken och härma 25 åriga aktivister förklädda till journalister?

  En synnerligen svag och slapp krönika, förmodligen skriven i hopp om att imponera på vulgaritetens flaggskepp, Aftonbladet, så att återanställning blir möjlig.

  Gillad av 2 personer

 15. Bo Adolfsson skriver:

  Som jag har skrivit tidigare: Jag hoppas att de 3 000 kr, som jag donerade till DGS för att undersöka islamiseringen i Sverige, inte går till arvode till denne skribent. Han lär vara betald till övermått av Soros och hans globaliseringsvänner.
  Som en motvikt rekommenderar jag Lars Berns anthropocene.live och Peter Krabbes peterkrabbe.wordpress.com. Där förs åtminstone ett intellektuellt samtal vilket jag trodde Patrik Engellau syftade till med DGS.

  Gillad av 2 personer

 16. Tomas Andersson skriver:

  Staffan Heimersson är en intelligent man, så jag läser hans summering av den anglo-amerikanska elitens världspolitiska floskler som en sarkastisk pastisch. Men flugan skulle jag gärna vara.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Flugan borde nog sitta på väggen i Obamas Bunker…

   Där man smider ränker mot en demokratiskt vald President!

   Landsförräderi skulle kunna bli en av åtalspunkterna,
   liksom svindleri…

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Intelligent må vara, men uppenbarligen drabbad av någon slags PK. Alzheimer (-sson). Min gissning är att han svängt ihop denna artikel på 20 minuter. Faktakollen bryr han sig inte om. Han läser PK-media och ser på CNN. Bekräftar alla hans fördomar.

   Jämför Heimersson med den jämnårige Seymor Hersch. Tror inte Heimersson vill att vi ska göra det.

   Undrar vad har för etikett på senste rödvinsbuteljen?

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Chateau Mouton Rothshield, utan minsta tvekan)

    Kanske inte dyraste årgången förstås,
    om han inte är sponsrad…

    SVT:s korre Bergfeldt i USA kunde suttit i Stockholm och följt CNN…
    Clinton News Network!

    Snacka om färgade reportage!
    Svåra att överträffa!

    Gilla

 17. Kristina von Heland skriver:

  Clinton förlorade valet då hon inte åkte till rostbältet utan satt och åt hummer på ett lyxhotell med Bruce Springsten med flera kändisdemokrater ur skådis och musikkretsarna. Hon sa att jag behöver inte åka dit eftersom vi alltid vunnit där. Trump var där skakade tass lyssnade. Han vann där och då vann han valet.
  Stygga ryska björnen, det finns fotomontage med Putin sittande halvnaken på en björn!
  Putin och Trump är nu väldigt populära i sina hemländer. Du redovisar samma logik som många ledare redovisar, folket är dumma i huvudet. Eller vi har inte nått ut med vårt budskap, vi står inför utmaningar. De bittra socialisterna i hela Europa diskuterar om man ska ha allmänna val eller ej nu då de mister de välavlönade jobben.
  Money talk and shit walk- USAs ekonomi går lysande. Obama kuskar runt och simmar med kändisar i olika glassiga lyxkryssare. När de lapat färdigt på champagne och käkat sin kaviar kanske skåpet är tomt? Då tar storsläggan vid, man skickar ut fotfolket i form av nyttiga idioter (MSMmedierna) som lydigt skriver ihop kväden. Som förr vid hoven då de fick skriva ihop för brödfödan, narren kan vara Anders Lindberg i dagens narrkåpa. Sommarlektyr-Per Lagerkvist rekommenderas

  Gillad av 2 personer

  • villervalle03 skriver:

   Vad gäller glassande har våran statsminister nu också stigit i rang. Han har varit inbjuden av klanen Kennedy på bröllop och glassande på lyxkryssare och umgänge i dom glänsande överklass regionerna i Amerika. Tydligen har han gjort något bra för den globala överklassen i världen. Den stormrika Kennedy klanen har en oerhört stor påverkan i Amerikansk politik, där är inte Trump en av deras protegéer. Men Löfven kanske. Inte blir en svetsare från Sverige inbjuden utan orsak.

   Gilla

 18. Bo Svensson skriver:

  Numera läser jag Russia Today för att orientera mig i utrikesfrågor.

  Konflikten i Ukraina är den logiska följden av Europas ambitioner att bli en maktfaktor för då rivs det upp starka känslor beträffande var gränsen skall dras i öster och varför.

  Det hade ju inte varit fallet, om europeisk gemenskap handlat om samordning och överenskommelser om samstämmning av rättsordningar med bevarad nationell suveränitet för länder som anslöt sig.

  Gillad av 1 person

 19. Pelle skriver:

  Ha, ha – känslorna svallar. Dock är jag ytterst tveksam till Trump som vulgaritetens mästare. Vi har en hel del starka inhemska kandidater, t.ex. Hamas-Margot och Bahbunke, för att inte tala om Måååna. Någon mer vulgär, kulturlös och obildad varelse än just Måååna går väl knappast att uppbåda på jordens yta. Tänk att vi bara var en Toblerone från att få henne som statsminister 1995!!! Undrar om sossarna försöker sig på att lansera henne igen efter att Löfven avgått på valnatten?

  Gillad av 4 personer

  • observatör skriver:

   Margot Wallström sade i TV4 den 24 oktober 2014, då nybliven utrikesminister, att hon ”aldrig tidigare träffat en person med så iskalla ögon” som president Putin. Dåvarande moderatledaren AKB visade i Almedalen 2016 upp en bild med hundskit när hon ombads kommentera dåvarande presidentkandidaten Trump. Så svenska politiker – och icke bara avdankade s.k. journalister – tycks ha en stor förmåga att vräka ur sig förolämpningar mot särskilt utländska statsmän.

   Gillad av 1 person

 20. Glen Lester skriver:

  Ukraina fick Krim av Chrusjtjov 1954, 300 år sedan avtalet i Perejaslavl år 1654 slöts mellan krimkosackerna och tsaren i Moskva, som en vänskapsbetygelse eftersom han varit i ledande ställning i sovjetrebubliken ifråga. Att det på något sätt skulle göra att Ukraina har någon mer rätt till ön för all framtid är direkt politiskt orealistiskt. Snarare borde Ukraina återlämnat Krim när de bröt sig ur den sönderfallande sovjetstaten, som en vänskapsbetygelse. Det hade varit ett diplomatiskt genidrag och kanske gjort att konflikten i östra Ukraina aldrig uppstått. Angående Putins, eller någon annan stor statsmans utseende så kan det vara värt att nämnas att Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Karl XIV Johan ansågs vara väldigt ful av de svenska adelsdamerna, och många av adelsherrarna (hrm). Men det är ändå han som gjort att vi haft den längsta freden i svensk historia. Utseende och politik har egentligen inte med varandra att göra. Hur många svenska fruntimmer tycker att de Gaulle, Adenauer, Erlander eller Gunnar Sträng var vackra karlar?. När man är politiker är det kanske inte utseendet som är avgörande för den politik man avser att föra. I så fall tvivlar jag på att svenska fruntimmer hade röstat på Löfvén, och om småflickorna som röstar på MP hade varit fler så hade vi fått Fridolin som statsminister (hu) eftersom töserna trots allt tycker att han är söt (korkat söt). Jag tvivlar på att småflickorna tycker Löfven är söt, annat än, möjligen, när han ser ut som et våt hund.

  Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   När man dubbelexponerar presidentvalet 2009 i Ukraine med det gamla krimkahanatet (inte kosacker, snarare tartarer) så förstår man splittringen i Ukraina. Östra Ukraina + gamla Krimkahnatet har rysk identitet, västra Ukraina har ukrainsk identitet.

   Gillad av 2 personer

 21. Glen Lester skriver:

  Förutom att det inte alls behöver vara negativt för en statsman, eller ens för en vuxen karl i allmänhet, att inte vara småpojkaktigt fotomodelsvacker, så kan man misstänka att de utseendemässigt vackra politikerna inte blivit valda på sin politiska agenda, utan på helt andra grunder.

  De förvuxna småflickorna och diverse nypåfunna kön som röstat på MP är trots allt i minoritet. För de flesta människor, typ över åttio procent oberoende av kön, så är de traditionella könsrollerna snarare en hjälp för att hitta en lämplig partner att föröka sig med. Inte där heller spelar utseendet någon särskilt stor roll när kvinnor ska välja genitör. De söker naturligtvis, för överlevnaden helt andra kvalitéer.

  Man kan undra hur bra det egentligen vore för demokratin om det vore legio att väljarna valde sina ledare efter utseendet.

  Gillad av 1 person

 22. Glen Lester skriver:

  Jag vill tillägga att jag förr har läst många intressanta grejor av Staffan, och jag vet att han kan bättre. Men ett annat perspektiv än mainstreammedia florerar ju på DGS och andra såkallade alternativa sidor. Det kanske inte är så lätt heller att vänja sig vid att inte skriva förhastade slutsatser när publiken ger omedelbart gensvar. Staffan är kanske van vid andra redaktionella modeller än blogparadigmet. Var inte för hård. Alla har rätt att uttrycka sig otydligt under affekt, eller hur.

  Gillad av 1 person

 23. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, det har sina risker att kasta gatsten i en kristallsal. Det kanske är svårt att hävda att Donald Trump och Vladimir Putin är vår tids Rudolph Valentino, men de är heller inga fula missfoster såsom SH framställer dem. Om man själv ser ut som en överjäst sockerkaka med den abnormt alkoholhaltiga näsan som ett rött utropstecken mitt i, kanske man ska avhålla sig från putslustigt infama utseendekommentarer. Jag är osäker på om DGS har tagit in den här kvartsfiguren som hovnarr.

  Gillad av 5 personer

 24. Klas Göran skriver:

  Är en oförvitlig Trumputinistisk hållning obligatorisk för att få skriva på DGS? Är det meningen att DGS skall vara en motvikt till etablerade media i betydelsen nyanserad, varierad, frispråkig, eller skall DGS bara vara motsatsen till ”MSM”, i betydelsen anti-Hillary, pro-Trump, pro-Putin? Ju mer DGS avlägsnar sig från den förra idén för att bli den senare, desto ointeressantare blir DGS. Som tur är lyssnar PE inte på sitt kommentarsfält i detta fall. Men det är sorgligt att se ett kommentarsfält som till 99% intar en antiintellektuell trumpistisk hållning parad med putinistisk prorysk cynism.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi vet ju hur skadliga Obama/Clinton varit, skulle blivit!

   Obama har under åtta år legat på knä, vänd mot Mecka,
   eller rentav vänd ifrån…

   Putin är ingen ängel,
   men inte heller det hot man försöker framställa!

   Han skulle nog vilja sova OSTÖRD!

   Han saknar militär styrka för ANGREPP,
   men biter ifrån sig vid behov!

   Ett talesätt…
   Reta inte den björn som sover!

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Det är nog en fråga om definition, att Ryssland skulle sakna kapacitet för angrepp. Ryssland har visat att det besitter förmågan att angripa grannländer som Georgien och Ukraina. Det har också bevisat sin kapacitet att projicera styrka långt bortom sina egna gränser genom sitt hangarfartyg och flygoperationer genom iranskt luftrum. Ryssland är dessutom en kärnvapenmakt med både lång-, medel- och kortdistansrobotar och förfogar över modernt flyg, moderna örlogsfartyg och modernt pansar som alltihop upprustats under senare år. Därmed motbevisas även påståendet att Ryssland skulle vara en sovande björn. Björnen har redan vaknat. Vad tjänar det till att låtsas som om Ryssland vore en missförstådd småstat?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Ryssland attackerar dem som hotar deras gränser. Således i praktiken Nato och State Department via Victoria Nuland och John McCaine.

    De har en mycket viktig gräns i söder vid Svarta Havet som ideligen blivit attackerad av jihadister.

    Ryssland är inte intresserat av expansion. Det har de inte resurser till. De vill dock inte känna sina gränser hotade, vilket varit Natos mål ända sedan Sovjetunionens fall.

    Med sin långa gräns behöver de ett starkt och adekvat försvar.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Klas Göran!

    Attackera är en sak!
    Vilket hundar gör som känner sig hotade…

    Ockupera en helt annan…
    Den militära styrka saknar garanterat Putin!

    Östra Ukraina/Krim har en stor rysk MAJORITETSBEFOLKNING,
    som välkomnar honom!

    Vi är väl medvetna om CIA:s historia med ”Covert Operations”,
    för att välta regimer, valda av folket???

    Ukraina var ett av länderna, i intimt samarbete med Soros!
    ”Färgrevolutionären”…

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Got it right, sir.

    Att vara intellektuell är ingen garanti för ett gott förstånd. Trump vet vad saken gäller och har vetat vad han vill för USA i trettio år. Han har skaffat sig erfarenhet om hur man når sina mål i affärslivet. Nu tillämpar han den erfarenheten.

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    K G…

    Du börjar inse sammanhangen)

    Mer korrupt än Hillary är svårt att hitta!
    Men Amerikanerna vaknade upp fem-i-tolv!

    Händer det här i höst?

    Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Alla är välkomna, men det verkar som du gärna vill styra flödet. Patrik har satt upp reglerna, skriva klart och tydligt, gärna med en poäng (och med Heimerson letar jag förtvivlat efter poänger). Vinden har vänt min gode man, du och Batra kan stå där med er bajskorvsanalys.

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Ja, för att börja artikeln med en radda invektiv mot politikers utseende var ju väldigt intellektuellt. Bra poäng där. Tur att ni neocons håller stilen.

   Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Heimerson bryr sig naturligtvis inte ett smack om hur Putin ser ut. Han sysslar med makt. Och med att leverera stöd till den falang han tjänar. Men han tror att VI gör det. Därför att han föraktar oss.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Klas-Göran; är det någon som går till attack mot dig? Får du inte skriva det du tycker? Tycker du att PE ska rensa bort kommentarerna så att det ser ut som 50/50?

   Jag vet inte hur länge du har varit med på DGS. Själv har jag läst och kommenterat nästan allt som funnits här sedan tillfälle började ges.

   Mitt intryck är att fler och fler av kommentarerna bygger på att diskussionerna har fungerat som ögonöppnare. Många av dem som deltar är vana debattörer och/eller skribenter med mycket erfarenhet. De är öppna för argument och fördjupning i de ämnen som diskuteras.

   Ett genomgående drag är att man har upptäckt att det inte är tillräckligt att lyssna på de vanlga medierna eller på politikerna för att få en klar bild av vad som pågår.

   Min egen resa påbörjades för c:a fem år sedan då det mesta av den gamla föreställningsvärlden ställdes på ända.

   Kampen står idag mellan en totalitarism som inte uppträder öppet utan som har olika förklädnader. Den allra farligaste är liberalism eftersom den låter snäll och ofarlig.

   När man granskar företrädarna för denna s.k. liberalism, såsom Hillary Clinton och CNN lite närmare så ser man att deras agenda är att avskaffa nationalstaterna och ersätta dem med en världsregering. (Jag är långt ifrån säker på att alla här är villiga att gå så långt, men drar man ut konsekvenserna av fri invandring och multikulturalism så blir resultatet detta.9

   Vi är dragna om näsan av en maktfullkomlig PK-elit. Idagsläget finns bara en trovärdig motståndare till denna och han heter Donald Trump.

   På knappt två år har Trump fått världen att börja vakna upp. Han har kallat saker vid sitt rätta namn och han har stått emot en hatstorm som ingen annan levande person.

   Det är därför du känner dig ensam, Klas Göran. Vi som har varit med här ett tag vet att det är sant. Det är ingen konsprationsteori. Välkommen!

   Gillad av 1 person

 25. M.D. skriver:

  ”Putin vill få Trump att lätta på sanktionerna. Trump är villig. Ryska hackers hjälpte bevisligen honom i valet 2016. Det är möjligt att han har suspekta privata affärer och lån i Moskva att sopa under mattan.”

  Länka gärna till något substantiellt som styrker dessa påståenden. Och nej, amerikanska proffstyckare på vänsterkanten som går upp i falsett över hur usel Trump är i största allmänhet och därför MÅSTE haft nåt fuffens för sig räknas inte.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Globalisterna är skräckslagna inför tanken att nationalisterna Putin och Trump skulle bl vänner på riktigt. De tål just nu inte fler käppar i hjulet i marschen mot det eviga lyckoriket.

   Gillad av 1 person

 26. villervalle03v skriver:

  Att Staffan H skriver här är bra, och han tar inte intryck av oss inläggare här. utan kör sitt eget inövade race, av gammal vana. Om det inte fanns andra åsikter, skulle den här sidan vara mer som en klubb för inbördes beundran, där alla tycker likadant och ger gilla tecken åt varandra. Att åsikter går isär är nyttigt och gott för samhälls utvecklingen, vi bör inte hamna i samma fålla som vänstern och börja införa åsikts förtryck och eller censur. Ordet är fritt och bör så vara av var och en efter ens förmåga.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Alltid bra att få chans att kunna få bemöta usla/tvivelaktiga argument!

   Det får vi aldrig i MSM.

   Bara matas/indoktrineras!

   Gilla

 27. Glen Lester skriver:

  Putin är mycket smartare än Trump. Han har heller inte behov av att fixa smaskiga rubriker för att ha en chans att vinna nästa val. Det fixar de andra åt honom, precis som Jimmie. Att stormakterna egentligen samarbetar under ytan, och helsingforsmötet, och andra, bara är den mediala bilden de behöver ge världen för att invagga oss i att vi är trygga, är väl ensjälvklarhet. De har redan bestämt allt, och diskuterar möjligen bara vad som eventuellt ska diskuteras senare. I övrigt dricker de nog mest kaffe, för Putin är nykterist, eller pratar fruntimmer för det gillar de bägge (och har ett område att komma överens om, hur det än går med resten). Varför är då Putin mycket smartare än Trump. Det krävs mycket mer av en person för att stiga upp i ett postsovjetiskt system än för att bli ”The President of United States of America”, mycket likt det som krävdes i det rent sovjetiska systemet. Bredvid Putin är Trump en intellektuell dvärg med nästan obegränsade ekonomiska resurser, som vårt största grannlands folkvalda härskare inte disponerar. Och Putin har regerat länge och kommer att regera länge till, det kommer inte Trump att göra. Och för dem som oroar sig; Putin vill inte åt Sverige. Att han retas lite med oss är för att ryssland är tryggare med ett starkt svenskt försvar. Dessutom skulle han kanske få dåligt samvete för att det finns en pakt sedan K14J (det låter som ett insektsbekämpningsmedel) att vi ska ha fred så länge den bernadotteska dynastin sitter vid makten här.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Tror jag inte alls. Båda är realister och vet vad saken gäller.

   Det handlar om gas och olja och om ländernas överlevnad. De har ett gemensamt intresse att få detta att fungera.

   De kan båda prata klarspråk. Självklart måste en verklig deal göras upp på tu man hand. Annars blir den bara politik.

   Gilla

 28. Anna Lindén skriver:

  Slutade läsa när jag kom till den sanslösa beskrivningen av Putins utseende. Vad är detta för stillöst trams?! Vad har artikelförfattaren för självbild när han skriver så om andra mäns utseende, frågar jag mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.