Christer Hanefalk: Talanalys politikertal Almedalen – Jimmie Åkesson

Jimmie Åkessons tal i Almedalen 7 juli 2018.

Sammanvägd bedömning/”retoriskt betyg” (10-skala):

A – Ambition (= budskap (röd tråd)              9 – ’Glasklart’ budskap.

K – Kunskap (bevismedlen)                             9 – Åkesson klarade ’faktakollen’ väl. Även DN’s.

T – Teknik (d v s retorisk teknik)                   8 – Åkesson är tekniskt driven – men har mer att ge.

A- Artistisk förmåga (språket)                        7 – Mycket bra anpassning till SDs målgrupper.

Sammanvägt betyg:                                         8,25

Hela talet genomsyrades av starkt självförtroende.

Övergripande kommentar:

Låt oss konstatera följande: Jimmie Åkesson är en god talare. Och, en ännu bättre debattör.

2018 års tal är nog Åkessons bästa Almedalstal. Det är i alla fall min uppfattning. Han levererade – på en väl anpassad nivå – det som hans väljare ville höra. Kanske till och med över SD-sympatisörernas förväntningar.

När jag hörde talet så kom jag att tänka på ett gammalt talesätt: Som man bäddar får man ligga. I Jimmie Åkessons och SDs fall så kan vi ändra lite grann på detta talesätt: Som sju-klövern har bäddat får SD ligga (…och när man gör så, alltså gör om ett gammalt talesätt, så kallas det noema på grekiska…). För det är ju ingen tvekan om att SD gynnas väldigt mycket av andra partiers genuina ovilja – och ibland oförmåga – att tala om många medborgares verklighet. Men, problem försvinner inte för att man inte vill tala om dem. Ibland tänker jag på den gamla anekdoten om mannen som tappat sina nycklar sent på kvällen och som desperat gick och letade efter dem.

* Han gick och letade under en gatlykta och en vän såg honom och frågade: Vad letar du efter?
* Och han svarade: Jag letar efter mina nycklar!
* Vännen fortsatte: Jaha, kan jag hjälpa dig att leta? Vet du var du tappade dem?
* Och mannen svarade: Nej, det vet jag inte.
* Varpå vännen ställde den naturliga frågan: Men, varför letar du här då?
* Och svaret kom snabbt: Jo, jag ser bättre här där det är ljust!

Stämningen i Almedalen under Åkessons tal var mycket god och jag tror att åhörarnas gensvar ’gick igenom’ rätt in hos tevetittarna.

Det finns politiska experter som gör bedömningen att SD kan blir Sveriges största parti i 2018 års val. Jag delar den uppfattningen. Och Jimmie Åkessons tal försämrade inte chanserna för detta.

Något jag, och väldigt många med mig, tidigare konstaterat är att SD och Jimmy Åkesson i många fall använder traditionell S-retorik. Särskilt i relation till landets pensionärer. Flera referenser fanns – direkt och indirekt – till de äldre i samhället även i gårdagens tal. Åkesson refererade exempelvis till sina egna föräldrar. Den självklara – och med stor sannolikhet även framgångsrika – ambitionen är att attrahera dem som traditionellt har ansetts tillhöra ’klassiska’ S-väljare – som röstat ’S’ av ’födsel och ohejdad vana’. Pensionärer är en grupp, LO-medlemmar en annan och människor i offentliga serviceyrken en tredje.

Åkesson levererade i hög grad

(A) – Ambition – målet med talet – den röda tråden

Talet hade ett antal tydliga budskap: bland annat att tydliggöra vad nationalism ”egentligen” handlar om.

I detalj såg inriktningen ut så här:
– Inledning/anslag – 3 %
– 7-klöverns förhållande till SD – 17 %
– Nationalism (en definition) – 11 %
– Otryggheten i samhället – 14 %
– Brottsligheten – 18 %
– Välfärden och Folkhemmet – 17 %
– Invandring/migration 7 %
– Om samförstånd och ansvarstagande – 12 %
– Avslutning/uppmaning – 1 %

Ett ganska kort tal – lite drygt 32 minuter – och färre ord per talminut än övriga talare: 80 st. Men, det är klart att tempot blir lägre när man hela tiden avbryts av applåder. Så i praktiken var nog taltempot ungefär detsamma som för övriga Almedalstalare.

(K) – Kunskap – bevismedlen – ämneskunskapen

Åkesson är normalt alltid väl påläst inom SDs prioriterade politikområden. Även 2018 års tal bekräftade detta. Och faktakontrollen klarar han också. Dessutom är han bra på att variera sina bevismedel mellan faktiska (fakta/statistik och exempel) och artificiella bevis (citat/egna reflektioner och jämförelser). Han har alltid varit bra i debatter. Aningen sämre som talare. 2018 bevisade han att även talarnivån har höjts – väsentligt.

(T) – Teknik – (exvis disposition, definitioner, argumentslag, statusläran, mm)

Tekniskt sett är Åkesson – normalt – att anse som klart skicklig. Och, med en mycket driven talskrivare skulle han utan tvekan kunna bli en av de allra bästa. Särskilt märks att Åkesson trivs i rollen som talare – han ’tar’ scenen på ett bra sätt. Han utnyttjade flitigt argumentationsslaget refutatio – det vi på svenska kallar motargumentation. Särskilt när det gällde argumentationen kring vad nationalism egentligen handlar om – han omdefinierade begreppet till något helt annat än det exempelvis Jan Björklund tidigare talat om. Just ’definitioner’ är retorikens kanske mest kraftfulla verktyg. Och får man – som Jimmie Åkesson fick – sista ordet, så blir defintionen än viktigare.

(A) – Artistiskt – (intresseväckare, språkliga hjälpmedel)

Detta område är det där Åkesson utvecklats mest under sin tid som partiledare. Fortfarande dominerar rytmerna – som är relativt enkla att såväl skapa som använda. Men, han hade långt fler eleganta passager i detta tal än tidigare. Mycket har han alla övriga partier att tacka för detta; man har i princip serverat ett parti som SD ett retoriskt ’smörgåsbord’ ända sedan 1975 då grundlagen om Sverige som ett multikulturellt samhälle togs. Och de 43 år som följt därefter har steg för steg underlättat och berett vägen för SDs tillväxt. Nu skördar man frukterna!

Formuleringar man minns

Det finns i 2018 års Åkesson-tal en hel del att titta närmare på. I denna artikel nöjer jag mig med följande två:

Framför allt är jag rädd för svenska politiker som bryr sig mer om EU-elitens storslagna visioner om ännu ett tusenårigt europeiskt imperium…

Det enda väljarna kan vara säkra på när det gäller de övriga partierna……det är vad de tycker om oss.

Anfall & försvar (…som inom retoriken tillhör något som kallas Statusläran…)

Talare från SD gillar normalt att attackera motståndarna – det ligger i sakens natur. Och det var rätt många attacker även denna gång. Jag räknade till drygt 20 st (beror lite på hur man räknar). Intressant nog riktades den allra kraftigaste av alla dessa attacker mot nazister – i form av en ytterst tydlig markering. Men mest kritik fick naturligtvis Stefan Löfvén och S – över hälften av de 20. Men attackerna var ganska balanserade – inget som sades var kränkande. Det var lite mer av slaget ’…jag vill inte påstå att de är korkade, men det verkar som om de har väldig otur när de tänker…’ (uttrycket är inte mitt – det är en rätt känd konsult från Göteborg som är upphovsman till dessa ord… rätt kul tycker jag…).

Nytt för i år – en ’mätning’ av hur stor del av talet som bestod i KONKRETA FÖRSLAG

Andelen konkreta förslag i Jimmie Åkessons tal bedömer undertecknad till 43 ord vilket motsvarar 1,7 procent av den totala taltiden.

14 reaktioner på ”Christer Hanefalk: Talanalys politikertal Almedalen – Jimmie Åkesson

 1. lendon skriver:

  Jaha, då var sju av åtta luftgitarrbedömningar klara. Kommentatorerna håller sig i huvudsak till att analysera exformationen dvs det som inte sägs. Gott så.

  Gillad av 1 person

 2. Gösta Johnsson skriver:

  Håller med dig om det mesta du iakttagit i Jimmies tal. Han är – och var – klart bästa av dem alla. Han har fakta på sin sida, han avväpnar sina motståndare med fakta, han använder fakta för att beskriva sitt Sverige om han får bestämma. Hoppas att han får lön för sin envishet att påtala vad som håller på att gå sönder i vårt land och vad han vill göra för att reparera och ställa till rätta.
  Bra att du ger Annie en kraftig känga för hennes vurmande för islam och dess destruktiva inverkan på våra samhällen. Hur hon och C-partiet hamnat så snett är en gåta. Jag tror det kommer att svida för det gamla en gång så traditionsrika partiet när valresultatet blir klar natten mot den 10/9.
  Stå på dig Jimmie…du är bäst!

  Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Lätt att instämma!
   Sex procent vore ett rimligt betyg på C…

   Tänk om de övriga tog sitt förnuft tillfånga!
   En SD-ledd Regering)

   Johan Westerholm som Biståndsminister,
   Eddie Råbock som Kulturminister!

   Visa generositet och inte enbart belöna de egna…

   Två mediala personer som verkligen bäddat för SD:s expansion!!!

   Gillad av 3 personer

  • historiker skriver:

   Det var Centerpartiets dag i Almedalen 4 juli och i SVT:s ”Opinion Live” den dagen kunde man höra Centerns unga, kvinnliga talesperson i invandringsfrågor på ett nedlåtande sätt domdera mot sina meningsmotståndare och säga att – eftersom beslutet om de 9000 afghanerna nu är taget, skall det inte förekomma någon mera diskussion om den saken! (Programledaren frågade varför – men han blev avsnäst).
   Man bävar inför framtiden och vad dessa unga centerpartister då kan visa sig vara för maktmänniskor när de tar för sig bland de höga positionerna i svensk politik.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Lättare om man har ett vanligt sonnamn!
    Eller som vissa, numera bor utomlands!

    Inte lika lätt att man blir förföljd, utsatt för reprisalier…
    Avser givetvis de som stött, arbetat för SD…

    Vänstermuppar löper ju förstås ingen risk,
    att förlora jobb/vänner/befordran!!

    Gillad av 1 person

 3. Maja Dacke skriver:

  Jimmie Åkessons största rädsla – som kan ge honom sömnsvårigheter – är tanken på det framtida samhälle som hans barn ska växa upp i. Har någon av övriga partiledare/politiker framfört sådana tankar och våndor – nu eller tidigare? Tja, Löfven har vad som framkommit inga barn att tänka på men Lööf och …

  Gillad av 3 personer

 4. Lars skriver:

  intessant, det är tydligen ett stort demokratiskt problem enligt tidningarna när nazister buar under Annie Lööfs tal … men tydligen inte när man gör samma sak mot SD … då skriver man inget om ett stort hot mot demokratin

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Nazister eller den övriga vänsterdräggen?

   På ledarsidorna,se kallar någon, som vill svartmåla,
   SD för gammaldags Sossar, typ pre Palme…

   En väsentlig SKILLNAD dock!

   SD vurmar för företagande, gärna de mindre,
   med avsevärt lägre skatter än gamla S!

   Mer frihet för individen,
   men med skydd för de svaga grupperna!

   En klar avgörande skillnad,
   mot såväl S som M.

   Dessutom MINDRE överstatlighet, EU, än dessa båda!

   Globalism drabbar alltid de svaga, småfolket,
   när rovkapitalisterna får härja fritt!

   Man har tagit det BÄSTA från båda sidor!

   Gilla

  • Björn skriver:

   Skillnad, var att det lilla lilla ”brölet” som hördes i bakgrunden under Löövs anförande, troligen var ”iscensatt” av henne själv…..?! Den välregisserade ”konstpausen” tyder på det! Men MSM nappade/var redan involverade, och ansåg det hela vara ett ”hot mot demokratin i Sverige”!

   Gilla

 5. Glen Lester skriver:

  Hur jag associerar ibland kan vara lite underligt, Utplockat ur sitt sammanhang så fick frasen ”får SD ligga”. Associerat med ett frågetecken efteråt så fick det en annan betydelse, och fick mig att tänka på en väninna (f.d. feminist) som sa att Jimmie är sexigaste partiledaren. Den åsikten lagd till min egen, att Åkessons karisma har växt succesivt under åren, gör att jag förstår att SD växer.

  Inom sjuklövern, säger de att SD kommer att regera dåligt för att de inte har någon erfarenhet. Det är högst tvivelaktigt att det ens går att göra sämre jobb än de senaste decenniernas olika konstellationer inom sjuklövern, ens om man gör med flit.

  Det svenska partisystemet är helt slutet. Sjuklöverns kandidater är helt avskärmade från verkligheten ända från ungdomsförbunden upp tills de blir partisponsrade in i riksdagen. Att ett nytt parti som SD behöver så lång tid för att få någon form av inflytande är inte särskilt bra för demokratin. I Tyskland så har varje person två röster; en partiröst och en personröst. Det gör att debatten i partierna är mycket livligare än här, och man kan främja någon annan i ett annat parti eller utan, också. Det vore lätt att införa ett sådant system också i Sverige. Det svenska debattklimatet behöver verkligen någon form av stimulans för att återfå en rimligt fri nivå på samtalet.

  Annars så tycker jag att det är bra att Åkesson makar åt sig lite mot mitten för att ge lite plats för andra aktörer till höger om SD.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.