Svenskarna och deras åsikter #5: Ökar eller minskar det grova våldet?

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den femte i serien, återger väljarnas inställning utifrån frågan: Tror du att det grova våldet – rån, våldtäkter, skjutningar och annat, under nästa regering kommer att öka, minska eller vara på ungefär dagens nivå? (Detta var den fråga som respondenterna fick svara på. I diagrammen är den förkortad).

En av tre tror att det grova våldet kommer att öka medan hälften så många, en av sex tror att det skall minska. Flest, nästan fyra av tio, tror att det kommer att vara på ungefär oförändrad nivå.

Männen har en mörkare syn på framtiden än kvinnor och ju äldre man är ju fler tror på ett ökande våld, med undantag av den äldsta åldersgruppen, som har näst störst andel som tror på ökande våld.

Mp avviker från de andra partierna i så motto att deras sympatisörer är de enda som har fler som tror på minskat än de som tror på ökat våld. SD avviker åt andra hållet. De har den högsta andelen som tror på ökat våld. (Inom liberalerna återfinns den högsta andelen som tror på oförändrat våld, samtidigt som ingen förklaras sig vara tveksam eller inte veta).

Man kan spåra ett tydligt mönster. De partier som i det längsta förordat en generös invandringspolitik är också de som säger sig i mindre utsträckning tro på ökat våld. Undantaget är Kd.

Denna undersökning visar alltså att uppfattningen om en sakfråga – också när denna är en del av den förväntade, framtida verkligheten, styrs av den enskildes allmänna uppfattningar och värderingar. Detta är förstås välkänt och naturligt. Men i viktiga, ja avgörande frågor, betyder det att partier bör bedömas efter vilken realism de tidigare visat i sina bedömningar om en framtida utveckling.

Undersökningen gjordes mellan den tjugoåttonde juni och den tredje juli 2018. Utifrån en panel utvaldes 1001 personer i åldern 18–80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.