Svenskarna och deras åsikter #5: Ökar eller minskar det grova våldet?

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den femte i serien, återger väljarnas inställning utifrån frågan: Tror du att det grova våldet – rån, våldtäkter, skjutningar och annat, under nästa regering kommer att öka, minska eller vara på ungefär dagens nivå? (Detta var den fråga som respondenterna fick svara på. I diagrammen är den förkortad).

En av tre tror att det grova våldet kommer att öka medan hälften så många, en av sex tror att det skall minska. Flest, nästan fyra av tio, tror att det kommer att vara på ungefär oförändrad nivå.

Männen har en mörkare syn på framtiden än kvinnor och ju äldre man är ju fler tror på ett ökande våld, med undantag av den äldsta åldersgruppen, som har näst störst andel som tror på ökande våld.

Mp avviker från de andra partierna i så motto att deras sympatisörer är de enda som har fler som tror på minskat än de som tror på ökat våld. SD avviker åt andra hållet. De har den högsta andelen som tror på ökat våld. (Inom liberalerna återfinns den högsta andelen som tror på oförändrat våld, samtidigt som ingen förklaras sig vara tveksam eller inte veta).

Man kan spåra ett tydligt mönster. De partier som i det längsta förordat en generös invandringspolitik är också de som säger sig i mindre utsträckning tro på ökat våld. Undantaget är Kd.

Denna undersökning visar alltså att uppfattningen om en sakfråga – också när denna är en del av den förväntade, framtida verkligheten, styrs av den enskildes allmänna uppfattningar och värderingar. Detta är förstås välkänt och naturligt. Men i viktiga, ja avgörande frågor, betyder det att partier bör bedömas efter vilken realism de tidigare visat i sina bedömningar om en framtida utveckling.

Undersökningen gjordes mellan den tjugoåttonde juni och den tredje juli 2018. Utifrån en panel utvaldes 1001 personer i åldern 18–80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.

11 reaktioner på ”Svenskarna och deras åsikter #5: Ökar eller minskar det grova våldet?

 1. Stig Rydmark skriver:

  Resultatet i undersökningen är förstås häpnadsväckande. Svarar människor baserat på önskningar eller drömmar? Hur många skulle satsa pengar på en Sverigevinst mot Brasilien i fotboll? Man kan ju hoppas att Sverige ska vinna men realistiskt så vet man att sannolikheten är minimal. Detsamma gäller kriminaliteten som med fortsatt hög invandring och okontrollerad gräns givetvis kommer att öka. Kvinnobrist i vissa åldrar kommer att kraftigt öka våldtäkterna.
  Naivitet, okunskap och önskedrömmar styr tydligen stora delar av befolkningen.

  Gillad av 3 personer

 2. Kent skriver:

  Vad jag tror beror på vilken regeringen vi får.
  Får vi en förståndig regering som ser till att utvisa så många som möjligt och låser in de ej utvisningsbara så kommer återfallsförbrytarna att minska radikalt.
  Hyr fängelser i lågprisländer till att internera icke svenskar för fängelseplatserna räcker inte till och är för dyra i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 3. Jvk skriver:

  Att ungdomars bedömnsförmåga inte skall överskattas kan utläsas ovan. De tycker som sina kompisar och som de uppfattar att man skall tycka, ofta fullständigt utan egen analys. Så var det redan när jag var ung (tyvärr så råkade mina kompisar ha rätt just då och motvalskäringen fel) men nu sitter de i timtal dagligen på sociala media och får alla samma åsikt. Så när SD blir störst och vinden vänder så blir det mycket intressant att se hur det skall gå i skolor osv när en majoritet av svenska ungdomar börjar avsky gästerna, som skolan i Kristanstad där 60% röstade SD.

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Sedan så kan man notera att en majoritet av alla svenskar verkar sakna elementär bedömningsfråga, eller rättare, de svarar inte på frågan utan funderar först och främst på vad de förväntas tycka.

   Gillad av 1 person

 4. W skriver:

  Somaliske medborgaren Mohomed, 17, döms av Falu tingsrätt till 150 timmars samhällstjänst för att bland annat ha våldtagit och hotat att döda en minderårig flicka och hennes familj. Mohomed slipper utvisning.

  Domen omfattar ett stort antal åtalspunkter, däribland sexuellt ofredande, våldtäkt mot barn, övergrepp i rättssak, flera fall av olaga hot, ofredande (annan målsägande), våldsamt motstånd, inbrott och stöld, olovlig körning, olovligt brukande av fordon och tillgrepp av fortskaffningsmedel,.

  Mohomed har bland annat hotat att skära halsen av flickan och stampa på hennes huvud om hon anmäler våldtäkten. Han skrek i samband med det dödshotet också upprepade gånger att flickan var hora.

  Mohomed har även hotat att döda andra medlemmar i flickans familj om hon anmäler våldtäkten.
  Åkesson lovade garanterad utvisning av alla våldtäktsmän.

  Gillad av 2 personer

  • Stig Rydmark skriver:

   Under våren förekom två olika gruppvåldtäkter där flickorna var , om jag minns rätt, 14 år En tid därefter begick båda flickorna självmord. Dessa händelser har gripit mig starkt. Två unga människor finns inte längre. Hur lider inte de anhöriga. Om någon skulle ta sig för att döda Mohomed och de andra förövarna, skulle mördaren få applåder och min välsignelse.

   Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Folk tar illa vid sig när man uttrycker förståelse för dödsstraff så jag avhåller mig. Det får bli en annan dag, utvecklingen går snabbt.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Dödsstraff är alldeles för lindrigt! Vi ska inte tillmötesgå de som pga svåra samvetskval, själva vill avsluta sina liv! Verkliga livstidsstraff är bättre, för då får de dömda mer tid till att verkligen ”umgås” med sin ånger och ångest!

    Gilla

 5. Glen Lester skriver:

  Svenskarna är tröga och måste ha någon inom bekanskapskretsen som de har någon bindning till innan de reagerar. Tiita bara på de kyrkliga som inte ens kommenterar den organiserade våldtäkrtvågen, inte ställer upp för de våldtagna, lämnar sina forna församlingsmedlemmar åt sitt öde för att värna muslimska våldtäcktsförövare.

  Det hela har gjort Sverige rent surrealistiskt, som en felmålad tavla där inget stämmer mot det man avser att avbilda. Då får man hitt på själv. Moraliskt lågstående varelser har då hittat på värdegrunden, vilket borde motsvara ungefär Lebensraum i nazismen. Inget av begreppen har något konkret beskrivbar definition, alternativt att alla som åberopar tillexempel värdegrunden tiitar bort om någon börjar svamla om barnen. Värdegrunden lägger ultrastalinister, islamister, sossar, centerpartister och resten av gänget olika betydelser i, så kan de hålla ett samtal som var och en förstår men där de egentligen både förstår och säger något annat än det den andre värdegrundisten förstår och säger. Det är klart att de kommer överens, sjuklövern. Pekåismen och värdegrundismen är politiska masspsykoser, driven av trotskistiska entrister och stalinistiska dutsckeister högt upp i den svenska administrativa hierarkin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.