Piska och morot

Patrik Engellau

Min farbror Gunnar var chef för Volvo i en tid – nittonhundrasextiotalet – när man ännu inte var så ideologiskt sofistikerad utan mest tänkte på hur bilar skulle kunna skruvas ihop så effektivt som möjligt och hur motvilliga norrlandsbönder skulle förmås att ta löpandebandarbeten på industrier i södra Sverige. Idéer som att ”medarbetaren är den främsta resursen” och ”vi måste förmå papporna att ta barnledighet” och ”hållbarheten är vår ledstjärna” hade ännu inte slagit rot i näringslivets tänkande eftersom näringslivet framför allt ägnade sig åt att leverera vattenklosetter och mopeder till människor som tidigare hade haft torrdass och sparkstötting.

Jag gick på Handelshögskolan i Stockholm och läste amerikanska böcker om ledarskap och hur man bäst skulle motivera arbetskraften så jag passade på att fråga farbror Gunnar hur han motiverade arbetskraften på Volvo. Han såg förvånad ut som om han aldrig tänkt på det. Sedan sa han: ”Tja, det är väl med piska och morot”. Jag fick en vag känsla av att han misstänkte att man höll på med onödigt och världsfrånvänt filosoferande på Handelshögskolan.

De incitament som människan utsätts för indelas i piskor och morötter. Piskor är, vilket hörs på namnet, obehagliga saker. De kan vara just piskor typ den niosvansade katten med vilken man pryglade olydiga sjömän på 1600-talet. Men under mer civiliserade skeden av människans historia har piskorna varit mer mentala. En modell är den regelrätta utskällningen som för extra effekt kan utdelas inte privat till den felande utan offentligt inför alla hans kollegor, typ löjtnanten som ryter åt en försumlig soldat medan soldatens kamrater står på raka led med armlängds lucka och lyssnar. Det ansågs tidigare särskilt verkningsfullt eftersom det var så förnedrande.

En annan sorts mental piska, den troligen mest effektiva av alla, är det internaliserade tvång som människan riktar mot sig själv och som går under beteckningar som dygd och plikt eller rentav moral. Att ge lönen till hustrun för familjens försörjning i stället för att supa upp den var dygdigt och plikttroget men för många arbetare inte så kul. Att dö för fosterlandet i krig kunde vara en ärofull plikt (fast i verkligheten var det nog mer fasa än ärelystnad som uppfyllde den stackars soldatens sinne; just i det avgörande ögonblicket längtade han nog mer efter sin mamma än efter det postuma hederstecknet).

Morötter, å andra sidan, är trevliga incitament, incitament som gör oss glada och som vi glatt eller rentav girigt suktar efter. Det kan vara ett uppskattande ord från en respekterad överordnad, det kan vara en löneförhöjning eller en upphöjelse till en ny nivå i företagets hierarki, en bonus eller en extraersättning för obekväm arbetstid.

Själva poängen med att indela de mänskliga incitamenten i de obehagliga piskorna och de behagliga morötterna är framhållandet av att båda behövs. Jag tror att min farbror och alla andra bonnförnuftiga människor, som tänkte som han, hade rätt i att respektera visheten hos en sedan årtusenden nedärvd självklar fras som ”Tja, det är väl med piska och morot”.

Vår tid gillar inte det där med att det kan behövas både piska och morot. Vår tid anser att det räcker med morötter och att vi kan strunta i piskorna. En chef får inte förklara för en medarbetare att han anser medarbetaren försumlig och otillräcklig. En lärare får inte ta en elev i upptuktelse. Inom rättsväsendet har hela idén om att straffet ska vara ett obehag och en typ av hämnd fått ge vika för en annan tankefigur som går ut på att brottslingen ska omhändertas för att genom vård och terapi återställas till social användbarhet. Brottslingen ska lockas med moroten ”svenssonliv”. Bödel ut, socialsekreterare in.

Vår tid har kort sagt fått för sig att den klarar sig bättre med ett enda verktyg – morötter – än med två verktyg – såväl morötter som piskor. Själv tycker jag att detta är huvudlöst och högmodigt. Varje dag får vi nya bevis för att vårt så politiskt korrekta samhälle misslyckas med sina mest grundläggande uppgifter som att hålla kontrollen över brottsligheten och att utbilda barn i skolor.

Ett samhälle som styrs av ett felaktigt tänkande blir ett misslyckat samhälle. Hur skulle det gå till att rädda Sverige, vad nu Sverige är? En modell är att försöka återskapa de värderingar och tänkesätt som gjort oss till den framgång vi varit och till viss del fortfarande är. Ett ohyggligt och skrämmande men i min eventuellt överhettade fantasi tänkbart alternativ är att vi i stället heilar fram och bekänner oss till den nordiska motståndsrörelsen eller motsvarande.

Säger jag att Sverige kan bli nazistiskt om vi inte lär oss att piskor är kraftfulla och nödvändiga incitament? Det låter hårdraget men är i någon bemärkelse vad jag menar. PK-ismen ljuger om människan och det är farligt. Otäcka krafter kan ta makten över ett samhälle om samhället inte erkänner att människan är som hon är.

68 reaktioner på ”Piska och morot

  • olle holmqvist skriver:

   Jo, det är i grunden, fundamental samt därtill helt och hållet – olika saker – och det är quint-essensen i Schopenhausers livs-filosofi:
   De dubbla negationen > Sträva inte efter lycka, framgång, ära – du blir bara besviken, men undvik (negation) det onda (negation) – det goda är det som blir kvar. Så är det enligt folkvisdom ”Hälsan tiger still” = ingen (negation) – jämmersignal (negation)
   och praktik, högsta betyg på bilprovningen > : u.a. utan (negation) a – anmärkning (negation)
   eller hos doktorn du är ”fullt frisk” dvs doktorn hittar inga (negation) fel (negation) på dig

   Gillad av 2 personer

  • jvk skriver:

   Så din ören per nedslag och min lavett skulle ge samma effekt tror du? Har du aldrig råkat illa ut eller blivit slagen?

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Man skall ha fokus på det positiva – på att sträva efter det man vill och inte på att bekämpa det man ogillar.

   Men för den med avsikt att styra andras beteende är det ingen skillnad. – Det är samma metoder man använder. – I retoriken kan det låta som en morot eller en piska om man t ex väljer att kalla det en skattelättnad för dem som gör rätt eller en skatteskärpning för dem som gör fel men reellt är det samma sak.

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Fullkomligt fel, Bo Svensson, du levererar en komplett missuppfattning av verkligheten.
    Man behöver inte som du säger ”bekämpa” det man ogillar. Det viktiga är: – undvik – just det.
    Segla mellan grynnorna.

    Det du säger i andra stycket ”Men för den med avsikt..” kan jag inte ha synpunkt på eftersom det du säger inte kan begripas, förstås av mitt förstånd. Någon annan kanske begriper..

    Gilla

 1. Eva Danielsson skriver:

  En god mor måste kunna ha både sammet och stål i blicken. Föräldrar måste kunna styra och leda likväl som ta hand om.
  Små barn ska få utforska omvärlden i trygg förvissning om att vuxna ser, ingriper och styr upp när det kan bli farligt eller fel eller bara otrevligt.
  När barnet har blivit vuxen bör det finnas inre spärrar på plats och en god uppfattning om vad som gäller i olika situationer. Med hjälp av föräldrars fostran och god vuxenledning i skolan. Som bieffekt av kunskapsförmedlingen.

  Vi lever i en tid när vi måste backa lite. Återta viktiga funktioner och synsätt.

  Människor kan utveckla goda eller onda sidor. Ett gott samhälle måste underlätta de goda sidorna, men det är de onda sidorna som ges utrymme om de ansvariga inte vågar vara tydliga och begränsande och straffande. Utifrån vad som är rimligt för situationen och utifrån man ska vill ha för resultat.
  Ett samhälle måste upprätthålla lagar och goda normer med hjälp av våldsmonopolet. Piskan.
  Det betyder inte att det är oviktigt med morötter, motivation och belöningar.
  Men utan piskan i bakgrunden, symbolisk eller konkret, blir det bara flum.

  Det vet varenda mamma och varenda lärare om de törs vara ärliga. Jag önskar att våra politiker också visste det. Om de skulle vilja nationen väl, vill säga.

  Gillad av 10 personer

 2. Lilla fröken PK skriver:

  ”Otäcka krafter kan ta makten över ett samhälle om samhället inte erkänner att människan är som hon är.”
  Jag tycker att det redan har skett, men att majoriteten lunkar på med skygglapparna fast förankrade mentalt.
  Tack gode gud för digitala fria media, typ DGS!

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Som ÄNNU (?) tillåts att publiceras)

   Men om Svetsaren och EU får hållas,
   snarast under en liten nådatid…

   Gilla

 3. Petrus skriver:

  Engellau:

  ”[- – -] och hur motvilliga norrlandsbönder skulle förmås att ta löpandebandarbeten på industrier i södra Sverige.”

  Kommentar:

  Kom när jag läste detta osökt att tänka på sonen till gubben som hade hemmanet intill min morfars hemman på 60-talet. Vid den här tidpunkten torde alla som hade något i skallen ha insett att jordbruket i övre Norrlands inland var dödsdömt. Mjölkbilarna gick fortfarande en bit in på 70-talet. Grannpojken fortsatte med köttdjur långt in på 80-talet, eller t o m 90-talet. Men det gick inget vidare. Så han bidragsfuskade. Kanske bidrog det faktum att han var ensamstående pappa till detta. Trots bidragsfusket var det knappast någon lyx som präglade hans tillvaro. Utan snarare tvärtom. Jag vet, för jag var dit och hämtade posten en gång (han hade byns postboxar i hallen). Hade soc kommit på besök hade de kanske plockat ungarna, det är min gissning.

  Det hade nog på 60-talet krävts rätt små incitament för att förmå den här granngubben och sonen att på 60-talet avveckla jordbruket. En bra morot hade kunnat vara villatomter till ett hyfsat pris 1-2 mil utanför Göteborg. Där hade han (sonen) kunnat bygga ett hus själv på kvällar och helger, som man gjorde hemma i byn, eller så hade han kunnat köpa ett enklare prefabricerat hus efter ett tag.

  Att man inte gjorde så här berodde antagligen på att Tage Erlander, Gunnar Engellau och andra ledare helt enkelt ville ha in finnar, juggar och turkar i stället.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Petrus—
   ”Vi flytt’ int’!!

   Bönderna ville fortsätta med sitt. Att vara bonde är något helt annat än att vara en kugge i industrin, och jag har sett exempel på hur bönder hellre sliter ihjäl sig på sin gård än de erkänner att de inte orkar längre.

   Man ska nog inte överskatta myndigheternas ondska, som den tedde sig före den onda PK-sektens vanvettiga tid, som vi lever under numera

   Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till HOVS_HÄLLAR:

    Medan man hade rekryteringskontor i Jugoslavien satte man inte ens en annons i lokaltidningen i Norrlands inland där man angav lön och visade en bild på arbetsmiljön. Man kunde också ha skrivit ”vi fixar bostad” och ”vi ställer dig i tomtkö 1,5 mil utanför stan”. Att jobba i skogen med primitiva motorsågar mitt i smällkalla vintern på 60-talet var inte speciellt trevligt. De flesta småbönder kompletterade med sådant. Att stå vid löpande bandet på Volvo var mer soft även då. Och att var småbonde i Norrlands inland på 60-talet var inte speciellt lönsamt. Många for självmant. Men en del hade kanske behövt litet hjälp på traven.

    ”Vi flytt int”-snacket kom väl mer på 70-/80-talet. Och det blev väl mer relevant om man då hade köpt ett nytt Älvsbyhus som skulle bli svårsålt. Det skulle bli en ekonomisk smäll. Tror man skulle ha kört hårdare med utflyttningen innan folk börjat plöja ner för mycket pengar i renoverade eller nya hus. Men för de som på 60-talet hade en timmerstuga där man eventuellt dragit in VA var detta ett mindre problem.

    Gilla

 4. olle holmqvist skriver:

  For oss som jobbat livsbetinget inom livsmedelsindustrin finns ett uttryck: utdrygningsmedel.
  Klassiskt var, är ?, när man drygade ut färdiga räksoppan med morotsbitar. Ser likadana ut, smakar inte räka, men stör inte – och billigare. Men bara glosan ”morotsbitar” funkar inte språkligt eftersom det redan är upptaget som motsats till ”piska”.,. något som ytterst få har erfarenhet av, liksom ”tvättade halsar” – funkar ändå, av tröghet.

  Jag vill ändå nominera uttrycket ”som morotsbitar i räksoppan” till allmänt bruk. Stämmer det på den inkomstberoende frilansjournalisten som reder ut klimatförnekarens psykopatologi, men inte högstdensammes sakskäl ? Stämmer det på Almedalstalen ?

  Gillad av 4 personer

 5. Musen som aldrig röt skriver:

  Minns en typ av experiment forskare fick för sig att utföra på möss. Antagligen under 50- eller 60-talet, långt innan etiska riktlinjer hunnit sätta sig.

  Man hade lyckats identifierat ett slags lustcentrum i musens hjärna, via instuckna nålar. Varje gång nålspetsen fick en strömstöt, upplevde musen stark lust.

  Man lät då musen själv få tillgång till styrspaken, den fick själv slå på strömstöten. Effekten blev att musen, tryckte, tryckte, tryckte och tryckte – tills den dog. Den stimulerade helt enkelt ihjäl sig.

  Mer raka vägar in i lustcentrum har människan alltid sökt. Hallucinogena ämnen är vanligt förekommande hos olika naturfolk. Oftast väl kontrollerat inom olika riter. Ofta av trollmän och shamaner.

  Även vi moderna människor söker och finner. Jakten på vägar in i hjärnans lustcentrum pågår ständigt. Alkohol och knark utgör några mer gemena.

  Vissa åter blir beroende av endorfiner, via intensiv joggning. Andra genom att hoppa fallskärm från byggnader. Eller sexuellt ständigt sökande. En del engagera sig för Afghanska män. Särskilt medelårders kvinnor. Nyhetsjournalister får sina kickar via större nyhetsflashar och scoop.
  Olika grupper hittar alla sin spak – att dra i. Som de trycker på – repetitivt.

  Full fart framåt har länge gällt för PK-samhällets migrationsvurmare. Det har blivit deras väg till lustcentrum. Något att trycka på. Invandringen får inte ta slut. Kittlingen måste bestå, och ständigt fyllas på. Tryck, tryck, tryck…

  När dör musen Sverige?

  Gillad av 4 personer

 6. Björn G skriver:

  Ja på Gunnars tid var Sverige ett land där tilliten mellan människorna var mycket hög.

  Det var långt innan PK-parasiterna hade lagt sina ägg i våra bon. Göken kommer att fortsatt göra det naturen har lärt den (den känner inte till piska eller morot).
  På samma sätt kommer PK-parasiterna att fortsätta bete sig.

  Så innan gökarna har jagats på flykten kommer tilliten att vara låg, för vem vill ha ett gökägg i sitt bo.

  Gillad av 4 personer

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Jag tycker att problemet med de morötter som samhället i många fall ställer sig bakom är att de bygger på en vacker tanke att de åtgärder som sätts in har realistisk möjlighet att fungera. Om vi vet att metoderna inte fungerar vid tex brottslighet så tillämpar vi ändå samma vällovliga metoder i vår ambition att det borde fungera. För en del fungerar det men för andra fungerar det inte. Samhället borde våga ta ställa högre krav när det uppenbart inte fungerar.
  Samma sak med invandring, om vi inte klarar ut med metoder av karaktär morötter dvs i hög grad kravlöst så fortsätter vi att med metoder med för lite krav (dvs utan piska) tillämpa samma politik trots att det visat sig fungera bristfälligt. Det.är som med skyldigheter och rättigheter. Många fokuserar på rättigheterna men beaktar inte att ett samhälle fungerar som bäst när man inte bortser från att samhället måste våga framhärda att det finns skyldigheter som måste respekteras för att förtroendefullt samhälle ska fungera.

  Gillad av 2 personer

 8. svenne skriver:

  Det finns ju en företeelse som kallas ”självbevarelsedrift” och detta kan ju innebära att man på kort sikt måste göra en ansträngning för att senare få det bättre.

  Vi är väl många som tycker att t.ex. städning är en pina som måste genomlidas för att bostaden inte skall förslummas. Men av självbevarelsedrift utför vi detta arbete därför att alternativet att gå omkring bland sopor är värre och här har vi ett exempel på piska och morot, men man håller själv i piskan.

  Städningen av asylboenden är ju ett exempel där ”gästerna” inte ens behöver bekymra sig över vare sig piska eller morot eller utföra något som utlöses av självbevarelsedrift. Såvitt jag förstår så är det självklart att denna service skall utföras av andra än de som har ”flytt för sina liv” och detta är ju egentligen förödande för ”integrationen” av dessa individer.

  Många ”ensamkommande” har ju aldrig varit i närheten av det som kan benämnas arbete – enligt vår mening – och städande av sitt boende borde vara en bra introduktion och en fingervisning att det går att få det bättre genom en ansträngning och att det är så det svenska samhället fungerar. Men tänker man i dessa banor så riskerar man att bli påsmetad något epitet därför att kravlösheten då det gäller ”flyktingar” har mer eller mindre blivit kutym.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   I bland blir kulturella skillnader väldigt tydliga:

   https://samnytt.se/snyggt-och-prydligt-nar-japan-lamnar-fotbolls-vm/

   ”I måndags slogs Japan ut ur fotbolls-VM efter en förlust med 3-2 mot Belgien. Den bittra nederlaget hindrade dock inte laget från att göra en spektakulär sorti.
   En bild tagen av en Fifa-anställd visar hur laget städat och lämnat omklädningsrummet i nyskick. Man har dessutom lämnat en lapp med ”Tack” på ryska.

   ”Vilket exempel för alla lagen! Ett privilegium att jobba med”, kommenterar fotografen.

   Även de japanska fansen ville göra sitt – efter förlusten stannade många av dem kvar och städade uppe på läktarna.”

   Gillad av 8 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Låt dem städa och laga maten själv,
   som man får lära sig i scouterna…

   Har vi lovat ALL-INCLUSIVE?
   Tak över huvudet, och förse med råvaror mer än nog!

   Sen får MAN lära sig svenska…

   Gilla

 9. Underdog skriver:

  Jag har i och för sig av erfarenhet och teoretiska studier blivit övertygad om att positiva incitament i grunden är mer effektiva verktyg för beteendestyrning än negativa (vilket inte betyder att de negativa saknar betydelse). Men jag tror det är en faktor som saknas i Patriks analys. När man kombinerar den blinda tron på morötter som incitament med den postmoderna tanken om jämlikhet i utfall snarare än möjligheter, tar man bort även den beteendestyrande effekten av moroten. Kvar blir bara morötter åt alla.

  Gillad av 1 person

 10. Cissi Blom skriver:

  Piskan och moroten hänger också ihop på så vis att det blir till en sorts belöning att undgå piskan – vare sig det rör sig om domen från den egna inre rösten eller omgivningens/samhällets bestraffning. Den som saknar inre moralisk röst och begår brott får, om han kommer undan, den senare belöningen (men inte den första), medan den som har en stark inre röst, och lyder den, får båda belöningarna. Men det är den första belöningen som är ojämförligt viktigast för en sådan person. Han vet att han får svårt att leva med sig själv om han begår ett allvarligt brott och kommer undan. Inte ens möjligheten till stor ekonomisk vinning kan få honom att gå emot den inre rösten.

  För en person utan den här sortens inre röst är det helt annorlunda. Moroten som väntar efter ett lyckosamt brott är det enda som driver honom. I synnerhet om (vilket är fallet i vårt land) risken för upptäckt är minimal och straffet i vart fall oftast är negligerbart. Att få en sådan person att se ”svenssonliv” som ett attraktivt alternativ förefaller rätt avlägset.

  Gilla

 11. Är Sveriges nazister världshistoriens löjligaste? skriver:

  Man trodde länge att nazisterna i Blues Brothers var den mest patetiska manifestation av nazism som skådats, det har nu trumfats av NMR i Almedalen som håller tyst då Lööf säger nu räcker det. Vilka jävla muppar, några patetiska typer i skjortor ger hela det svenska etablissemanget en ursäkt att skälla halva befolkningen för att nazismen lurar om hörnet, och hur skrämmande är de, de håller tyst då Annie säger till, herre Gud, Sverige är ett dåligt skämt, till och med våra nazister är fjollor. Muslimska terrorister buar inte, de mejar ner publiken utan diskussion, att dessa två rörelser hålls upp som likvärdiga hot visades en gång för alla vara trams i Almedalen (Almedalen är som om man i USA bara rekvirerade väljarnas pengar till Trumps och Hillarys kampanjer för att supa och ligga och frottera sig).

  Gillad av 4 personer

  • jvk skriver:

   Jag skrev detta som en off-topic men såg att Patrik nämner NMR, det är ett testamente till hur indoktrinerade vi är att Patrik nämner dem, det är lite sorgligt för det är en usel analys och fel fokus. Det är etablissemangets trick att få oss att tro att NMR är ett hot, de kommer aldrig att få ett stort följe, när Patrik nämner dem så går han emot allt vad han själv argumenterar för, att vår kultur är bättre än de flesta andras. Vi dras inte till våldsbejakande galningar, till skillnad från vissa andra. Det finns ETT hot i Sverige, det är våldsbejakande islam och det finns ETT terrorhot och det är våldsamma muslimer. Etablissemanget måste i det fördolda applådera NMRs deltagande på Almedalen, alldeles gratis så får de sitt falska hot fångat på kamera att kunna visa upp för svenskarna, men hotet från nazism i Sverige är ett skämt, de har ingen dragningskraft och inget våldskapital, de är fjantar helt enkelt. Samma sak kan inte sägas om muslimerna, de är mycket men inte fjantar, det är bara att se vilka som blir fler och fler, vilka som lägger större och större områden under sig, vilka som får koncessioner om badtider och böneutrop, vilka som har satt yttrandefriheten ur spel så att man inte ens kan skämta om deras profet, vilka som bygger bönelokaler med svenska och utländska medel, och vilka som utför terrordåd i när och fjärran och vilka som dominerar på fängelser och vilka som är överrepresenterade i brott mot kvinnor. Det är inte nazister. Du får se till att få ordning på din analys Patrik, det verkar som du stannade i utvecklingen i Afrika och för alltid tror att västlig kultur har överläge.

   Gillad av 10 personer

   • jvk skriver:

    Jag glömde vilka som skjuter nästan dagligen med automatvapen, kastar handgranater, bränner bilar, kastar sten på polisen och ambulansen, det är inte NMR.

    Gillad av 8 personer

   • jvk skriver:

    Patrik får faktiskt ta och skärpa analysen, annars så återgår jag till att förneka verkligheten, läsa om mina Hemingway och Fleming och Robert Frost och spendera så mycket tid på havet så att jag glömmer skiten, ta detta exempel på DE FRUKTANSVÄRDA NAZISTERNA, från DN, I do not make this shit up:

    Under torsdagen kom ständigt nya rapporter om hotfulla NMR:are i Almedalen. Utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält vräktes Christina Toledano-Åsbrink över ända när hon försökte hindra nazister från att veckla ut en banderoll.

    – Sju-åtta killar kom från ingenstans och angrep plötsligt henne, berättar Stefan Dozzi, generalsekreterare i Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

    Han beskriver hur flera nazister lade sig ovanpå Christina Toledano-Åsbrink och sedan släpade iväg henne.

    – Jag lyckades bända loss henne och fick då själv ett par slag på armen.

    Christina Toledano-Åsbrink berättar att nazisterna flera gånger kommit förbi organisationens tält och varit hotfulla.

    – En ställde sig extremt nära mitt ansikte och frågade: ”Vad anser du om att Israel ska försvinna?”

    Slag på armen minsann!!! Lade sig ovanpå, hahaha, är det rugby? Kanske IS eller Al-Qaeda har att lära sig av NMR, lite slag på armen kanske? Alla Sveriges tusentals våldtagna är i total chock, alla skjutna, alla mördade vid Bataclan, Charlie Hebdo och Ariana G konserter, slag på armen!! SÄPO måste rycka ut!!! Vilka är dessa JÄVLA patetiska jönsar till NMRare??? Läs DN och se indoktrinering i högform, jag mår illa och vill lämna Sverige, och denna blogg är inte mycket bättre, det är helt enkelt skrämmande och patetiskt på samma gång att detta inte kläs av, inte ens här. svenskar är idioter, det är det man har att välja på nu, muslimer och idioter till svenskar. Patrik är en grad bättre än ett rent helvete.

    Gilla

  • Björn skriver:

   Vi ska nog vara glada för att sveriges ”nazister”(NMR) är som ”fjolliga muppar”! Motsatsen(att de agerar som muslimska terrorister) är inte så lockande! Men vad jag inte begriper är va f-n de håller på med över huvud taget?! Vad vill de med sitt fjantande i vita skjortor och med sina löjliga fanor? Tyvärr solkar deras trams bara ner den seriösa delen av den för sveriges framtid, absolut nödvändiga debatten om hur stora volymer med bidragsberoende invandrare landet tål, utan att helt upplösas! En debatt som SD sköter bäst själva, UTAN att behöva bli associerade med dessa lågintelligenta figurer av en skadeglad och tacksam 7-klöver och MSM!

   Gillad av 2 personer

   • jvk skriver:

    De är 7-klöverns bästa valarbetare. Deras största bidrag är att ge fler röster till C, de är politikens Bosse Parnevik, eller rollspelande vuxna män, eller som de som gillar cosplay, de leker våldsbejakande men de är lika skrämmande som gamla tanter. Hur många gånger kan man leka våldsbejakande? De borde söka en del av Cs och Mps partistöd.

    Gillad av 1 person

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Problemet är detsamma i andra närstående (protestantiska?) länder
  Återigen texten på min tyska temugg, nu i fri översättning

  ”Jeder macht was er will,
  (alla gör som dom vill)
  keiner macht was er soll
  ( ingen gör vad dom ska)
  aber alle machen mit”
  (och alla gör detsamma)

  Gilla

 13. Hovs_hällar skriver:

  Jag delar inte Patriks oro för att ‘antidemokratiska krafter’ ska ta över. Däremot ser jag en risk för ett allmänt kaos och anarki — kort sagt att stora delar av Sverige börjar likna Rosengård och liknande områden.
  Vi lever redan i en situation där ‘samhället’ håller på att förlora kontrollen och det maktvakuum som uppstått då fylls av kriminella gäng och muslimska extremister.

  De krafter som Patrik verkar oroa sig för är däremot en patetisk liten skara av dårar som helt saknar folkligt stöd.

  Det är PK-sekten som ständigt försöker skrämma oss med att ”vargen kommer”, och då menar att nazismen ska återuppstå om vi inte lydigt röstar på Annie Lööööf.

  Gillad av 2 personer

  • jvk skriver:

   Precis, sagt med fler ord av mig, detta är högst problematiskt om denna blogg skall gälla för den bästa samhällsanalysen så får man se till att kvantifiera sina hot.

   Gillad av 2 personer

 14. jvk skriver:

  Analysen stämmer int heller,,det är bara att man delat upp moroten och piskan, alla offer, alla kriminella, kort sagt alla som gör livet surt för skötsamma svenskar, de får en morot, men alla som inte är pk-ister, vi får piskan, man känner den hänga över sig varje dag.

  Gillad av 1 person

 15. jvk skriver:

  Jag tycker Patrik är intressant som studieobjekt, för han tillhör överklassen och har gjort så länge, men det är inte en klassisk överklass som accepterar sakernas tillstånd som i Viktorianernas England exempelvis, man sitter i sina herrgårdar och ser med milt överseende på pöbeln, utan Patriks överklasseri är ett socialdemokratiskt socialkonstruktivistiskt överklasseri där istället för att tacka gudarna för sin tur att födas in i överklassen och förvalta det, så skall man in och pilla i alla sociala konstruktioner och institutioner i en utopisk tro att man kan göra saker bättre utan att ens för sig själv ha ett trovärdigt sluttillstånd uttänkt, så uppstod pk-ismen och massinvandringen, man tog sig rätten att ändra hela samhället, istället för att jaga räv och skåla i Châteauneuf-du-Pape. Istället fick man gängvåldtäkter.

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Njaa inte.

   Vi som länge läst Patricks blogg, vet att han är av välväxt Svensk medelklass (för det har han själv sagt). Den vetgirighet och ärlighet varmed Patrik snokar fram och berättar för oss andra är verkligen beundransvärd.

   Hade Patrik tillhört klassisk överklass (vilken knappast existerar i det fattiga Sverige) så hade han istället suttit på sitt gods och sippat Châteauneuf-du-Pape.

   PK-drängar däremot blev oftast barn till arbetare som ‘jobbat upp sig’ till lägre medelklass. I den barnaskaran skapades oftast (under rödvinets inverkan) den utopiska PK-ideologin. Den ideologi som ligger 180 grader från verkligheten.

   Det var dessa drängar som på allvar pillade i alla sociala konstruktioner och institutioner med en målsättning att själva överta härskarrollen (under en förevändning av godhet för andra).

   Gilla

   • Björn G skriver:

    Undantaget var Olof Palme, som likt Vladimir Lenin föddes in i ett välbärgat borgerligt hem, var av knapadel och hade ett enormt självhävdelsebehov (och hat mot demokrati).

    Gilla

   • Björn G skriver:

    Gunnar var likt t.ex. Curt Nicolin, Hans Stahle och Hans Werthen hårt arbetande medelklassare som förstod och ville det arbetande folkets väl, genom sin gärning.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Patrik har varit öppen med sitt ursprung; detta i mosats till t.ex. dig JVK.

   I motsats till Patrik tar du dig rätten att sätta dig på dina höga hästar, dock utan att tala ur skägget.

   Ingen rår för sitt ursprung. En del av oss, såsom t.ex. Patrik, har nu tagit det till sin uppgift att försöka dissekera vår tid och att bjuda in oss: mig och dig JVK, till en öppen diskussion om saken och diskutera möjliga lösningar.

   Inte bara det; jag tror nog också att det för många är ögonöppnare och stöd: att inte behöva vara ensam om sin oro.

   Du JVK, tycks dock besatt av tanken att gå till attack mot såväl redaktionen som mot många av oss som vill ha den diskussionen.

   Jag bodde i en i det närmaste helröd studentkorridor på 60-talet i Uppsala. Det sparades inte på vare sig lungkraft eller invektiv men vi förblev ändå vänner.

   Du JVK verkar bara arg och öser din galla utan att komma med konstruktiva tankar.

   Jag kanske är orättvis men det är det intryck du ger på mig.

   Vad vill du?

   Gilla

 16. Rikard skriver:

  Hej.

  Effektivare än förutsägbara belöningar och bestraffningar är slumpvisa, om syftet är lydnad och följsamhet. Den utsatte kommer att uppfinna egna rationaliseringar för varför den straffas eller belönas, och kommer att uppfinna ritualer för att försöka blidka härskaren. Paralleller till organiserad religion kan man dra själv.

  Värdegrunden är vag, därför att värdegrunden skall vara vag. Om den vore tydlig och klar kunde den inte fungera. Nu uppfyller den sitt syfte: att skrämma dig till att ständigt eftersträva att vara tillräckligt lydig, jämfört med andra runt dig. Över tid inympas en känsla av att alltid ha gjort något fel, att aldrig vara god och rätt-trogen nog och att alltid ha ett behov av att signalera och ritualisera så att andra ser att du gör rätt.

  Man kan banta ner det till ett konkret exempel: Arbetsförmedlingen kräver att bidragstagare skall söka ”tillräckligt många jobb”. Af kvalificerar aldrig ”tillräckliga”; föga förvånande då alla sökande har olika möjligheter att hitta anställning varför antalet jobb lämpliga att söka varierar. Men genom att kräva något som inte kan uppfyllas tvingas den sökande in i en position av ägd supplikant inför en enväldig furste istället för en fri medborgare vilken använder sig av en myndighet, en myndighet skall tilläggas vars ursprungliga syfte var att tjäna medborgaren.

  F-kassan kräver att oförmåga till arbete skall vara styrkt via dokumentation – denna dokumentation bedöms sedan av en ej medicinskt kunnig person utifrån ej offentliga kriterier; de kriterier som finns tillgängliga för sökanden är allmänt hållna och vaga. F-kassan tar inte hänsyn till det faktum att en sjuk person mycket väl skulle kunna fungera på en arbetsplats, tjänst eller i en arbetsmiljö vore denna anpassad men att faktisk möjlighet till detta saknas där den sökande lever, samt att den sökande inte sällan saknar ekonomiska möjligheter för flytt. Den sökande som fruktar godtycklighetens pisksnärt måste då agera rationellt: var så sjuk och trasig som möjligt, och försök inte komma i arbete.

  Hastighets- och nykterhetskontroller?

  Ju högre förutsägbarhet ett styrsystem har, desto större frihet har de som ingår i det. Ju lägre förutsägbarhet (eller granskningsbarhet – EU t ex), desto mindre frihet.

  Jämför med spel: om regeln är att du får flytta upp till det värde tärningarna visar, eller neka att flytta, innebär större frihet än om du måste flytta medsols exakt antal prickar på tärningen.

  Svårare än så är det inte.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   I det gamla bondesamhället funderade nog folket på varje kväll om de gjort allt de kunnat den gångna dagen och om de kanske hade hade orkat litet till om de ansträngt sig.

   Hur många arbetstagare funderar i dag på väg hem från jobbet om de varit lönsamma den dag som gått? Om svaret måste bli negativt, vem av arbetskamraterna hade som kompensation i stället en bra dag, en förutsättning för att jobbet och firman skall finnas kvar nästa år?

   Företagare har inga andra morötter än de som bondefolket hade. Piskor finns däremot otaliga i det gatlopp av skatteregler, anställningsregler, fackavtal och andra myndighetskrav som alla företagare löper i varje dag året om, och nya piskor tillkommer varje dag utan att någon annan tas bort.

   Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Försäkringskassan:
   Jag var som företagare oförmögen att sköta jobbet i tre månader efter en operation för många år sedan. Jag jobbade på ett kontor, men på en fabrik och rände i trappor och klättrade i byggnadsställningar varje dag och alltid klädd i arbetskläder, hjälm och skyddsskor.

   Men jobbet klassades som kontorsarbete och jag fick två veckors ersättning, netto 8000 kr. Min läkare kunde inte göra något åt det. Det var alltså min enda inkomst på tre månader, och första gången på tjugo år då (nu trettiofem år) jag hade behövt utnyttja Försäkringskassan.

   Skattemyndigheten skulle ändå ha sin preliminärskatt 53.000 kr varje månad. Jag betalade alltså med råge mina 8000 kr själv varje månad, och det fanns inga skäl till uppskov med p-skatten. Utan annan inkomst än 8000 i fickan på tre månader blev det en eländigt mager sommar…

   Hade man kunna slippa denna ”försäkring” så hade det varit en mycket god affär.

   Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    ”Hemligheten” som småföretagare i Sverige är att, helt lagligt, aldrig redovisa någon beskattningsbar vinst. Vad som annars händer om man blir sjuk en längre tid är exakt som J.A. beskriver.

    Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Ja, du, kamrat, jag känner så väl igen dina ord från bekanta som är eller varit enmansföretagare. Kronbloms ord klingar också ack så sanna, tyvärr.

    F-kassan är avsedd för den som är löntagare i sådant yrke att sjukdom eller skada är lätt identifierad och lätt definierad – ‘spik i foten’ typ.

    För den som likt en fd kollega brutits ned av hot, mobbning (av både fack och arbetsgivare tillsammans; kommunalt anställd om det inte säger sig självt), trakasserier och svartlistning är det svårare att bevisa kliniskt suicidal depression, PTSD, och svårartad ångest.

    Jag undrar jag, hur det hade blivit med en sjukförsäkring via fack eller försäkringsbolag och att F-kassan lagts ned (och besparingen av nedläggningen kvittats mot sänkt skatt – ju lägre lön desto mer värd är varje krona man får behålla)?

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

 17. Björn G skriver:

  ”Otäcka krafter kan ta makten över ett samhälle om samhället inte erkänner att människan är som hon är.”

  Otäcka krafter (PK) har redan tagit över samhället Sverige. Detta skedde just genom att de inte erkände människan som hon är.

  Kan vi tillsammans jaga iväg de Onda Krafterna så kanske Sverige åter kan bli ett tryggt land att bo i.

  Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Som jag skrivit tidigare, att göra våld på människors nedärvda ”natur”, så som de onda krafterna inom PK-sfären försöker göra, leder med 100-procentig säkerhet, till nåt mycket olyckligt och tragiskt!

   Gilla

 18. rudmark skriver:

  Som vilken KBTanalys som helst. Belöning och undslippande av bestraffning är positivt, dvs man kommer att upprepa beteendet som åstadkommer det. Bestraffning och missande av belöningar är negativt, dvs man kommer att undvika vad som leder till detta.
  Däremot så vet man att bestraffning ofta har en kortsiktig effekt, belöningar funkar på längre sikt (och långsammare) Och människan har av evolutionära skäl blivit ganska kortsiktig.

  Gilla

 19. Rattmuff av... skriver:

  Morot handlar om motivation. Piska som smärta, kan även vara social. Både två fungerar som drivkrafter och är styrande.

  Antagligen går det djupt ner i årmiljonerna och tog fart när livet självt blev mer mobilt, eller där direkta val måste till. Att en väg måste väljas. Vägen mot en reproduktion framgång.

  Känslor och en rörlig tillvaro blev helt beroende av varandra. Det gick åt båda håll. Blev till delar av samma mynt.

  Lust och smärta blev till ett navigationshjälpmedel. Speciellt effektivt när det även kopplades till hågkomst. Till det kom försvar och anfall. Födan var tämligen ofta rörlig.

  Allt liv är fyllt med incitament. För människans del har den enbart diversifierats och drivit i höjden. Och inbegriper nu även dygd, plikt och moral, verksamt i ett socialt sammanhang.

  Om motivation jämförs med en ratt så måste den gå att vrida åt båda håll. Morötter och piskor vrider ratten åt både höger och vänster. Nu vill många bara styra med rattutslag åt ena hållet. En bil jag själv aldrig skulle sätta mig i.

  De PK-korrekta väljer en väg som livet självt förkastat för länge sedan. Ensidighetens väg. Som bara kan sluta i ett dike.

  Gilla

 20. Glen Lester skriver:

  Lööfs almedalstal med NMR-folk förefaller mig alltför välregisserat för att vara trovärdig som annat än en teaterföreställning. Tills motsatsen är bevisad så antar jag att Centern anordnat NMR-protesterandet själva. Det kan vara cuffar som klädde ut sig och fått reda på precis när de skulle bua eller hålla käft. Alternativt så kanske NMR har börjat med samma affärsidée som HA har/hade (beroende på land). Änglarna tar uppdrag att klistra upp valaffisher för partier i områden som är till fientliga till partiet ifråga. Hur det än är med det så är NMR likväl lågbegåvade muppar. De våldsbrott, mord oscsåvidare de begått har varit mot egntligen oskyldiga personer. Om de istället gjort som de sydamerikanska dödspatrullerna som dödade brottslingar som rättvisan inte kom åt eller straffade för lite. NMR borde koncentrerat sin våldsansträngningar på att skapa den rättvisa polisen inte klarar, skjuta av brottslingar som såkallat inte kan utvisas och som kan fortsätta att leva här i grov brottlslighet. Då kanske de hade fått lite trovärdighet somstädtanter i samhället åtminstone. Men jag är säker på att analysen av dem är riktig, de är egentligen omogna småpojkar som känner sig säkra i grupp. De är alldeles för fega för att ge sig på de verkliga fienderna i samhället, de våldsbrottslingar samhället låter löpa, alla vet vilket genre det är. Man blir fundersam när man läser att Somaliernas stenslungor bara nådde, och skadade, poliser vid förra årets bokmässa.

  Gilla

 21. Kristina von Heland skriver:

  I går visade svenska kyrkan upp sig i all sin prydno personifierad av en domprost i Visby.Han ringde i klockorna som man gjort i fara för krig och brand. Denna gången var faran Thomas Gur. Kyrkan hade förr en stock där de vanartiga fick sitta till allmän beskådan och utstå de rättrognas spott och spe. Nygammal piska med gatlopp.Offras på PK altaret

  Gillad av 1 person

 22. W skriver:

  Ytterligare Miljarder skall nu årligen läggas på förorten för att bryta segregationen lovar statsministern och Ylva Johansson lovar, precis som Kristersson ytterligare höjning av ålderspensionen.

  Varje gång en sjuklöverpolitiker öppnar munnen så strös det miljarder till allehanda projekt.
  Fortfarande verkar huvuddelen av befolkningen inte reflektera över att det är deras arbete som som står för notan. Märkligt.

  Svensken skall arbeta till han stupar, fattigpensionärer får suga på ramarna, medan nyanlända har noll krav på egen försörjning.
  De kan deltaga i anställningsbara åtgärder fram till ålderspensionen och leva gott på bidrag.
  Och det är inte slut där, 400 000 anhöriga står i startgroparna och väntar på färdbiljett.

  Gillad av 1 person

 23. Kronblom skriver:

  Gamle Gunnar E må ha varit pragmatisk och styrde ett stort företag, men han blev duperad av svärsonen till den grad att han överlämnade allt till ”Grynet”. Sen gick det som det brukar göra i Sverige. Förvärva, ärva och fördärva.

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Håller helt med. Gunnar gav till och med bort dottern till den hale svärsonen. Och svärsonen lyckades ju även dupera den gamle Dodde.

   Gilla

 24. lookslikeanangel skriver:

  Sommarsoppa

  Sorry Patrik, men när du nämnde morötter så gick jag igång på
  “ängamat” eller “sommarsoppa”. (Jag är nog en kvinnlig Kirschsteiger!)

  Hellre en fräsch soppa än en ofräsch såpa (sopa?) från Almedalen.

  Sommarsoppa är en soppa på fina sommargrönsaker med en fin liten
  redning.

  Inga “burk-varianter” med utgånget bäst-före datum. Inga konstiga
  “konsistensgivare” eller mysko E-nummer. Inte heller gör man ett
  nummer av att man INTE använder palmolja e.d.

  En helt opolitisk soppa med andra ord!

  Dessert?
  Blir nog pannkaka eller plättar med bär eller sylt, lite grädde,
  kanske punsch.

  Definitivt ingen moralkaka (rasist, fascist, nazist) till kaffet.

  PS Måste säga till sländorna, att jag lägger mig inte i
  deras kärleksliv – bara inte i mitt hår!

  Gilla

 25. Br skriver:

  Så fort minsta kritik av EU yppas, går EU-anhängarna till rasande attack med okvädningsord. Kan det bero på att nuvarande EU-projektet inte går att försvara på annat sätt?
  ”Att påstå att vi är emot frihandel och internationellt utbyte är att skapa en halmgubbe. De konstruerar sin egen bild av motståndaren och sablar sedan ner honom.

  Men Sverigedemokraterna har alltså inget emot normalt utbyte med resten av världen, det vi motsätter oss är den oansvariga asylpolitiken – och EU:s överstatlighet. Men vi förstår oron för att tidigare moderater nu tänker rösta på SD istället.”

  Gillad av 1 person

 26. Magnus Rosensparr skriver:

  Brottslingen ska lockas med moroten ”svenssonliv”.

  De yrkeskriminella föraktar och spottar på ”svenssonliv”, och kommer aldrig någonsin att kunna ”vårdas”, lockas eller tvingas till ett sådant. Kriminal-, fängelse- och straffpolitiken i Sverige de senaste sextio åren har varit en fullständigt meningslös terapiverksamhet grundad på flum och fromma förhoppningar, och kommer aldrig att leda till framgång av något slag. Eller för att uttrycka det med Clark Olofssons ord; ”Varför ska man knega när man kan ha en snabb sportbil och tvåhundra tusen i handskfacket?”

  Bödeln är en mycket underskattad samhällsfunktionär. Bödeln är både allmänpreventiv och sanerande när det gäller de flesta medborgare som funderar på att begå brott som kan leda till att bödeln blir involverad. Sedan finns det också personer som är så likgiltiga eller förhärdade att de inte bryr sig om de blir avrättade. Dessa fåtal personer ska man heller inte skicka till bödeln av principiella skäl, eftersom dessa är immuna mot dödsstraff uteblir den avsedda straffverkan. Där måste man istället utröna vilket annat straff som dessa skulle drabbas av fasa inför. Det viktiga är statens flexibilitet och den bredaste möjliga arsenalen av alternativa straff.

  Gillad av 1 person

 27. olle reimers skriver:

  Betyder inte ”alle machen mit” att alla samarbetar?

  Betyder inte inskriptionen att alla måste dra sitt strå till stacken, oavsett?

  Gilla

 28. educaremm skriver:

  MORÖTTER OCH PISKOR. Kan verkligen människan, såsom ett djur, styras, ledas, manas och förmanas, enbart med hjälp av s.k. morötter och piskor?Dessa morötter och piskor kan ju till sitt innehåll vara mycket olika saker för olika människor..?….

  (Läs mer, tryck på min signatur…)

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Vad menar du med ”enbart”? Vårt handlande styrs av våra känslor. De starkaste drivkrafterna är rädsla och girighet. Det gäller för oss alla såvitt jag vet.

   En annan sak är att kunskap och erfarenhet kan göra att vi inte är fullt lika benägna att reagera på samma sätt som vi skulle ha gjort om vi inte haft den. Det förändrar dock inte de grundläggande instinkterna.

   Gilla

   • educaremm skriver:

    Med ordet – enbart – menar jag att även andra faktorer påverkar människors handlande, som inte i första hand går att identifiera såsom varande några egentliga yttre eller mätbara former av piskor eller morötter…?..

    Belöningar eller bestraffningar kan för en del människor vara mer eller mindre ovidkommande, eller icke fokuserade på, för dem till att göra det ena eller det andra, eller för att bete sig på det ena eller det andra sättet i en given situation….

    . Den ena handen vet inte vad den andra gör – …?

    Alltså många människor kan göra saker utan att egentligen tänka på, räkna med, inse eller förstå varken några belöningar eller några bestraffningar som konsekvenser för deras handlingar, i en mening..?.

    De bara gör det de gör och hoppas att det är det rätta, det riktiga och det mest effektiva att göra just där och då, i en given situation, i en given tid och inför ett givet problem..?

    De hoppas därmed att kunna påverka eller att kunna lösa problem som där och då uppfattas vara just problem, alltså i en given situation, i en given omständighet, i en given tid….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.