Sveriges mentala stalinism

Under den senare delen av sextiotalet hade jag förmånen att få gå i en skola som låg i pedagogisk framkant, bland annat genom sitt avspända förhållande mellan lärare och elever. Med tilliten som hörnpelare fick vi lära oss att måttstocken på ett samhälles anständighet var den ”frihet från fruktan” som medborgarna levde under. Sådant gjorde intryck på mig.

Minnet av en lärare som med emfas förespråkade detta återkom häromdagen när en vän till mig, som har varit aktiv i samhällsdebatten, med harm i rösten konstaterade: ”Vi lever i ett skräckvälde!”.

Jag tyckte först att det var ett överdrivet påstående, men vid närmare eftertanke insåg jag att min vän hade rätt. Jag har sedan länge hävdat att vi lever under en form av ”mental stalinism” i Sverige. Anledningen är att jag under tio år som debattör i migrationsfrågor träffat så många rädda människor. Jag hade aldrig kunnat drömma om att vårt land skulle gå den här utvecklingen till mötes!

Jag har exempel från min omgivning där barn nekar sina föräldrar att få träffa barnbarnen. Anledningen är att föräldrarna på grund av sin kritik av den förda invandringspolitiken påstås vara rasister. Senast handlade det om en person som kände ångest för att hennes barn skulle läsa en text som jag nyligen har skrivit, och därmed lista ut att föräldern hade uttryckt vissa invandringskritiska åsikter till mig. Då kanske kontakten med barnbarnen skulle äventyras. När föräldrar som inte är tillräckligt politiskt korrekta går omkring och är rädda för sina egna barn blir faktiskt ”skräckvälde” en relevant term.

För elva år sedan utkom historieprofessorn Orlando Figes med boken ”De som viskade”. Han behandlade hur terrorn i Stalins Sovjet ”tog en boning i oss alla”. Boken är nog den första som går på djupet med att kartlägga terrorns psykologiska effekter på sovjetmedborgarnas inre värld, i vilket staten intervenerade på alla plan. Författaren går i detalj in på hur överlevnadsstrategierna till vardags fungerade i det moraliska vakuum som regimen hade skapat. En kod som förmedlades till barnen var att när föräldrarna viskade så innebar det ett budskap som inte fick föras vidare till någon annan. ”Stalins regim resulterade i en tyst befolkning som anpassade sig.”, summerar Figes.

Jag vill inte jämföra dagens Sverige med den stalinistiska epokens totalitära ondska, annat än i de psykologiska mekanismerna. Jag har själv upplevt detta tämligen paranoida klimat, exempelvis när jag ute på lokal börjar dela känslig information med människor, vilka jag inte vill ska komma till skada. Jag är också rädd för att själv bli uthängd och därför
sänker vi rösten, ibland närmast till en viskning. Det låter kanske löjligt, men en vän till mig som träffade en kollega på en krog blev igenkänd, och någon lade en iPhone bakom ryggen på dem och spelade in deras konversation i smyg. Dagen efter låg hela samtalet ute på nätet. Sådant kan, om det vill sig illa, förstöra en människas liv. Själv har jag fått privata mejl publicerade i en kvällstidning utan vare sig förvarning eller förklaring.

Rädslan finns också inom journalistkåren. Bara för några dagar sedan uttryckte en mycket respekterad journalist till mig att ”när jag slutar på redaktionen så ska jag berätta sanningen!”. Han/hon har länge varit djupt bekymrad över den rättrogenhet och brist på allsidighet som präglar den svenska journalistkåren, men kan inte tala det klarspråk som är nödvändigt utan att bli ”ekonomisk martyr”, det vill säga förlora sin inkomst. En frilansande krönikör berättade nyligen för mig hur hans/hennes texter, trots mångårigt samarbete, nu hade blivit oönskade av några stora redaktioner, bara för att de med ökad skärpa problematiserade invandringens negativa konsekvenser. En annan tillika prisad journalist har tidigare bara vågat träffa mig i smyg och nu har vi ingen kontakt alls.

Under tio år har jag haft den mentala stalinismen inpå bara huden. Då skrev jag en debattartikel i Dagens Nyheter om hur journalisterna mörkade avgörande fakta om invandringen. Sedan dess har jag på grund av mina skriverier nekats både arbete och frilansuppdrag. Även om det sägs att klimatet har blivit friare, så har genom åren de journalister som är mina Facebook-vänner så gott som aldrig offentligt visat ett ”gilla” (gjort tummen upp) för ett inlägg som jag har skrivit om migration. De skyddar helt enkelt sitt varumärke genom att hålla en armlängds avstånd.

Ett annat fall av frispråkighet som har tystats är journalisten och ledarskribenten Marika Formgren på tidningen Corren. 2012 fick hon skrivförbud för allt som rörde invandring, feminism och familjefrågor. Hon valde istället att omskola sig till dataingenjör till priset att vi andra gick miste om en orädd röst i det offentliga rummet. Både Marika och jag berättar om våra öden i antologin ”Priset” som kom ut i slutet av förra året. Vi har tillsammans skrivit om hur journalisterna har svikit den inhemska underklassen till förmån för icke-västliga migranter men konventionella medier var helt ointresserade av detta obelysta tema.

Det som slår mig när jag skriver den här texten är att ämnet är så svårt att åskådliggöra. De personer, vars exempel eller uttalanden jag vill använda fullt ut, säger ofta nej, även när jag garanterar dem anonymitet. En god värdemätare på rädslans och repressionens makt.

41 reaktioner på ”Sveriges mentala stalinism

 1. Jari Norvanto skriver:

  Rädslan måste övertrumas av berättigad vrede. Ju större värden som står på spel, t ex yttrandefriheten, demokratin och rätten – skyldigheten! – att försvara sitt land, desto mer dikotom blir tillvaron; man måste ta ställning, ja eller nej. Inte unna sig den fega lyxen att bara knyta näven i fickan och stillatigande rätta in sig i ledet.

  Gillad av 7 personer

 2. Aurora skriver:

  Det är också intressant att se hur (vänster)etablissemanget använder ordet hat eller näthat och demokratifaran. De är fullt övertygade om att det är de själva som är utsatta för hat. När det egentligen i stor utsträckning är just de som hatar. Men man talar ju här om det goda hatet. När de själva blir kritiserade (all kritik är hat för dem) utgör dessa kritiker en fara för demokratin. Att när de (vänsteretablissemanget) själva sitter på den medialt politiska makten och i den rollen använder sig av hat och smutskastning mot åsiktmotståndare (kallade brunråttor och fascister) skriver de att alla har rätt till sin åsikt men det finns ingen garanti för att den blir publicerad . Nej, precis; det är ju dessa vänsterhatae som sitter på makten att bestämma vem/vad som ska publiceras eller ej. De utgör själva den verkliga demokratifaran.

  Gillad av 16 personer

  • Drutten skriver:

   Det är inte olagligt att hata. Hat är en känsla och rätten att hata skall vi värna. Det är när hatet övergår i olaglig handling som själva handlingen skall lagföras. Endast olaga hot skall beivras, allt annat hot får vi acceptera. Ett exempel på laga hot är att jag säger till en politiker att om hans parti står fast vid ett omstritt förslag så kommer jag att rösta på ett annat parti. Det skulle vara ett laga hot.

   Gillad av 2 personer

 3. Claes G. L Elliot skriver:

  Tack för en nödvändigt klargörande artikel, som är en konfirmation av sakernas tillstånd i mediavärlden. Det som jag själv ställer mig frågande inför är, hur kunde det bli så? Är det the spirit of 68 som evolverat?

  Gillad av 7 personer

 4. svenne skriver:

  Utdrag ur artikeln ”Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna”:

  ”Under åtta år därefter var jag reporter på Sveriges Television. Där fick jag bland annat instruktioner av en ansvarig redaktör för ett av våra största nyhetsprogram att det ska ”vara så synd om invandrarna att folk ska gråta framför teven”.

  Nu är det ju vardagsmat att de som tillhör den goda sidan rutinmässigt hänger ut dem som – i deras ögon – betraktas som rasistfascister. Är det inte nu läge att då berätta vem ”den ansvarige redaktören” var? Han kan ju inte tycka att detta är något misskrediterande för honom själv eftersom hans instruktioner med god marginal ryms inom åsiktskorridoren. Artikeln publicerades år 2008 och han kommer säkert uppskatta detta bevis på att han under lång tid har varit en mycket god människa som inte vacklat i sin tro på invandringens välsignelser.

  Gillad av 7 personer

 5. Richard skriver:

  Alla dessa människor måste straffas i proportion till det de gjort. Den som vägrat en mor- eller farförälder att träffa sina barnbarn kan få ett milt straff men de makthavare som drivit detta ska ha väldigt hårda straff. Lämpligen ska de även betala dryga skadestånd till sina offer.

  Gillad av 11 personer

 6. Elisabeth skriver:

  Stort tack, Gunnar Sandelin. En sann betraktelse över det deprimerande tillståndet i fosterlandet. Men tror du inte att viskandets tid snart kan vara över ? Om SD får rekordsiffror i valet borde detta få betydelse för åsiktskorridoren. Och sådana som du, som stod raka i ryggen under förföljelsens tid, kan få upprättelse.
  Jag har länge förstått att det råder en obehaglig,sjuklig, förtryckande kutur inom media ( och inom kulturlivet och på sina håll inom den akademiska världen ). Det har förstört mitt förhållande till t ex radions P1 som jag tidigare lyssnade rätt mycket på. Nu blir det bara Naturmorgon och liknande program man ännu inte lyckats politisera. Svensk media lägger gärna till ordet ”stats” när man skriver/pratar om radio-TV i Ryssland, NordKorea osv för att signalera att här har man minsann inte fri media. Pyttsan. Om någon har statskontrollerad radio/TV så är det vi.

  Gillad av 11 personer

  • Ewa Åhlund skriver:

   Jag är orolig över reaktionen från etablissemanget om SD blir största parti. Eftersom våra myndigheter till stor del befolkas av aktivister istället för av professionella tjänstemän finns det risk för ”protester” från dem när de ska utföra sina uppdrag.

   Gillad av 10 personer

   • mobelmanen skriver:

    Det känns nog redan klart att SD blir största parti, men det kommer komma en reaktion från aktivister som vägrar erkänna SD som ett statsbärande parti. Du är helt klart inne på rätt spår. Det kommer att bli ” livat” när det sker, och det kan bli allvarliga konsekvenser för vårt land!

    Gillad av 2 personer

   • Elisabeth skriver:

    Det ligger mycket i det du säger, Ewa. Titta bara på hur Trump har det. Departement och myndigheter har många inbäddade Hillary-anhängare och aktivister som gör livet surt för presidenten, som motarbetar hans agenda. Förhoppningsvis blir det lättare att ”möblera om” i Sverige om vi får ett nytt politiskt landskap.

    Gillad av 1 person

   • larslindblog skriver:

    Första Fälldinregeringen drabbades av oljekris… vi skulle spara , vi fick t.o.m. ransoneringskuponger för bensin ( har några av mina kvar ) och folk uppmanades duscha tillsammans. Vad gjorde (S) ledande personer ?? Jo !! uppmanade sina anhängare att sabotera allt man kunde ! Låta varmvatten rinna i badkaret i timmar . Så agerar socialister !! Sossepartiet är egentligen ett riktigt råttbo . Kan ni säga någon (S) man skulle kunna umgås med ?? Nej…uppblåsta , självgoda , egenkära , illvilliga , maktberusade , inkompetenta och penninggalna för att bara nämna några få egenskaper (S) politiker har.

    Gillad av 3 personer

 7. Utvisa skriver:

  Vi kloka konservativa i Sverige verkar vara så få att vi måste vänta på att marxister, kommunister och vänsteridioter i stort sabbar så mycket att de själva bränner fingrarna, sen börjar de igen.

  Gillad av 7 personer

 8. Det tjocka glastaket skriver:

  Det talas ibland om den perfekta stormen. Om tecknen i skyn som rätt avlästa förebådar det som komma skall. Men som ingen vill se. När jag läste dagens texten kände jag så. Vi har byggt upp en förödande intolerans som rör allt som har med migration att göra. Under tiden växer en större kulturell olikhet fram inom svenska gränser. Men om den olikheten får vi inte tala. Inte i termer av potentiella konflikter. Förr gick vi alla fram på en gemensam bred väg. En toleransen breda väg. En väg präglad av ”frihet från fruktan”. Nu går vi mest ängsligt fram på tå. Och på en allt smalare stig. Samtidigt växer olikheten i Sverige. Den kulturella mångfalden ökar. Och med det även olikhet i värderingar, människosyn och intressen.

  Det är enbart inom det svenska kollektivet den mer oförsonliga intoleransen ökar. Det sker via social stigmatisering och hot om uteslutning ur den sociala gemenskapen. Gammelsvensken duckar idag för att få bli kvar i värmen. Till priset av att leva under ett allt lägre och tjockare glastak. Samtidigt växer och mognar ny kulturell olikhet fram ur en tidigare helsvensk mylla. Och med det en värderingsolikhet vi tidigare aldrig tidigare levt under. Nu bygger och odlar olika diasporor upp sin egen särart. Understödda av en svensk lagstiftning. Det svenskt återhållna, nästan stukade, möter nu en frimodighet vi själva inte längre besitter. Medan nya grupper med rak självklarhet bejakar sin egen kultur, historia och traditioner. Allt medan vi själva ängsligt hukar bakom de rätta orden. För mig utgör det tecken i skyn på ”den perfekta stormen”. Den kastrerade svensken står i dag dåligt rustad för att möta världen och sin egen framtid.

  Gillad av 9 personer

 9. Mikael Steinwall skriver:

  Nu när censuren även gör sitt intåg på Internet (Facebook, Youtube mm) smalnar åsiktskorridoren om möjligt ännu mer. Alla avvikande åsikter är ”högerextrema” eller ”rasistiska”.
  I framtiden kanske flygbladet gör comeback.

  Gillad av 4 personer

 10. Erik2 skriver:

  Ännu en mycket viktig text här på DGS. Jag ser tecken på uppvaknande bland människor runt omkring mig. Men jag ser också stor rädsla i mitt Facebook_flöde. Där finns idag nästan inga andra röster än de evänsterextrema. Rädslan går att ta på. Det här är ett djupt obehagligt samhälle idag.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Erik2 — Det finns modiga röster på FB som vågar stå upp för sanningen — Tino Sanandaji och många andra. Övriga är ointressanta, bara undfallenhet för vänsterns ondska är inte värt att bry sig i.

   Gillad av 1 person

   • Erik2 skriver:

    Jo då, det stämmer. Det finns också grupper där ordet är hyggligt fritt, om än jagat av privata censorer. Jag tänkte närmast på mitt vänflöde. Det ser väldigt annorlunda ut däri jämfört med för bara 6 månader sedan.

    Gillad av 1 person

 11. Lena M skriver:

  Jag har skrivit och klagat ibland gällande min morgontidning Dn och deras ensidiga belysande av de överåriga Afghanska unga män som kallar sig barn. Alla som skriver något om att det är synd om dessa unga män blir publicerade. De som skriver något annat tas inte in. De som tycker synd om Afghanerna är oftast deras ”nya Svenska mammor” som också tjänar pengar på att hålla hushåll för dessa personer, alltså partsinlagor. Man skulle nästan frestas att tro att alla dessa Afghanska ungdomar prenumererar just på Dn. Men Nej, troligen inte en enda. Märkligt fenomen faktiskt. Märkligt också att vi i Sverige tycker det är så fult att ljuga så vi kan inte tänka oss att någon enda skulle göra detta. Jag har tappat bort mina föräldrar…..nej nu har jag hittat dom. Dom vill också komma hit och ta hand om mig. Oj nu har jag hittat min fru… hon vill också komma. Varsågod… Varsågod… Hur dumma är vi egentligen. Pinsamt!!!

  Gillad av 3 personer

  • Utvisa skriver:

   Vidriga slavägare till batikhäxor. I USAs söder så hade de svarta slavarna i alla fall en hedersam syssla, vad kommer de ensamkommandes historia att vara när sanningen kommer fram? Min farfar var sexslav åt en batikhäxa.

   Gillad av 2 personer

 12. Hovs_hällar skriver:

  Ja — det handlar om en en fanatisk sekt vi kan kalla ”PK-sekten”, och som är av samma skrot och korn som på sin tid Östtysklands STASI.

  Stasi spionerade på medborgarna i dåvarande Östtyskland och upprättade register över dessa. PK-sektens medlemmar agerar inte på direkt uppdrag av makthavarna, men med deras tysta välsignelse.
  Och de har skaffat sig en informell makt över medborgarna här i Sverige som påminner om samhällsklimatet i Sovjetryssland och andra tidigare kommunistländer.

  Sektens aktivister är egentligen rätt få, och övriga jamsar med i sektens vanvett mera av bekvämlighet och rädsla. När makten väl har glidit ur sektens händer kan omsvängningen gå snabbt — se på vad som hände när Berlinmuren föll 1989!

  Den 9:e september kan bli den dag då den mentala ”Berlinmuren” faller här i landet. Och PK-sekten reduceras till historia.

  Gillad av 2 personer

 13. Det yttre skalet bortom Tanum skriver:

  Jag tror inte svensken vet så mycket om klaner och olika kulturer. Inte heller journalistkåren och politiker.
  Att ständigt och i otid hänvisa till en gemensam värdegrund tyder på det. För är det något som skiljer kulturer åt så är det just värdegrunder.

  I mer primitiva ursprungliga samhällen, ligger försvaret i egna händer. Det har inte lagts ut på entreprenad, som hos oss. Det gör att våldet ligger mer nära. Det blir, krasst uttryckt, mer styrt av näraliggande behov.

  Vi ser det tydligt i Tanums hällristningar i norra Bohuslän. Spjut, yxor och pilbågar på var och varannan hällristning. Försvaret av mer humanistiska principer vilar på att ett yttre försvar går att delegera ut till en periferi, och lämna lugn i centrum.

  Om det yttre försvaret bryter samman riskerar vi få en situation som liknar forna Jugoslavien, om den etniska mångfalden visar sig uppträda splittrande.
  En implosion kan få humanism att i ett enda kliv överges och ersättas med ett inbördeskrig.

  Om mekanismerna bakom detta vet svensken föga. Den okunskapen gör mig förstämd. För goda förhoppningar och mer otydliga drömmar vill vi alla bära. Men de kan lätt svepas undan när verkligheten själv blottas vid försvar av egen etnicitet och trosuppfattning. Världen är full med sådana exempel.

  Det goda samhället kan inte besvärjas fram. Det måste byggas på djupet. Av insikter och kunskap om vem människan är, och även kan utvecklas till, om samhällen brister. Endast insikt om detta kan i längden bygga en mer uthållig humanism. Det är aningslösheten själv som ytterst är vår fiende. Den insikten har ännu inte sjunkit in.

  Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Bra kommentar. Jag tror att vi alla någon gång har lidit av samma naiva optimism: ” I natt jag drömde…”

   Denna konflikt är mycket tydlig i USA där Trumps mur får stå som symbol för hans omänsklighet sett med de ”godas” ögon.

   Gilla

 14. Utvisa skriver:

  Den stora mängden människor utan egentlig åsikt och utan ett vuxet intresse för sin omvärld är en stor del av problemet, de följde Stalin, de följde Hitler och de följer pk-isterna, det verkar som inga objektiva fakta eller händelser påverkar dem, utan endast och allena vad andra tycker. Fiskstimmet är en bra analogi, och vänstern har skapat falska rovdjur som det indoktrinerade stimmet tror sig seci djupet men nu tävlar verkliga importerade rovdjur mot de som uppmålats av vänstern och etablissemanget så fiskstimmet är osäkert, men när det väl vänder så går det nog fort och SD får kanske långt över 30% och S och M mindre än 15%

  Gillad av 2 personer

 15. Inovus skriver:

  Ett sätt för överheten att förstärka sin makt i den i demokratisk ordning tillkomna diktaturen är att förhindra att oliktänkande kommer till tals. Det görs i Sverige just genom att misshagliga personer stigmatiseras, förlöjligas och förföljs i offentlighetens ljus så att andra eventuella motståndare av rädsla lägger undan sin penna och förblir tysta.
  Ett annat sätt att skapa obrottslig lojalitet från alla som arbetar i den politiskt kontrollerade sfären är att göra dom beroende av den rådande diktaturen för sitt och sina familjers uppehälle. Rädslan att misshaga och få ta konsekvensen – ett liv i armod och utstötthet – är nu tillräckligt utbredd för att inga väsentliga protestaktioner skall växa sig starka.
  Ett tredje sätt är att bjuda in och försörja stora mängder av människor som försörjs av staten som då av naturliga skäl stödjer den rådande diktaturen.
  Man måste också kraftigt förstärka militären och polisen och göra dessa kårer regimlojala genom samma rädsloframkallande metoder. Dom blir användbara om det skulle bli några omfattande demonstrationer mot sittande diktatur.
  Sista steget är att avskaffa allmänna val och samtidigt förbjuda politiska motståndsrörelser – utom sitt eget parti naturligtvis – och då utropa sitt 1000-åriga rike eller vad man nu vill döpa det till.
  Det har hänt förut – många gånger – också i vår närhet. Kan det bli så i Sverige också?

  Gillad av 3 personer

  • Erik2 skriver:

   Det kan absolut hända även här. Bara vänta och se. Efter valet kommer ny skattereform, ny skattefinansierad SVT och SR, nytt presstöd, nya regler via EU för länkningar på nätet osv. Snaran knyts just nu. Det är vad jag ser i alla fall. Hälsningar från en liten Pinnebergare.

   Gillad av 1 person

 16. Glen Lester skriver:

  Tystnaden går genom samhällets alla nivåer. Ingen säger något när en svensk blir vräkt för att denne rökt i sin lägenhet, medan en hel hög med invandrargrannar som bolmar minst lika mycket får stanna kvar. Vi kan inte längre tala om orättvisorna, för då blir vi uthängda som rasister.

  Gillad av 2 personer

 17. villervalle03 skriver:

  Man får väl hoppas att LGW Persson har rätt i att, större delen av poliskåren röstar på SD. Det lär behövas om och när skutan ska vändas. I DDR gick det relativt bra, fast många fått stå i skamvrån, och vissa flyttad till Sverige och andra länder. Här kommer allt att göras för att tysta ner det som varit och vissa handlingar och e-mail och annat ,försvinner som brukligt, från myndigheter och andra konton. Det svåraste blir att hantera flera hundratusen invandrare, som inte kan assimileras. Det blir sen som som vanligt, business as usually, ofta med samma personer som styr, men som nu ändrat åsikt. Kapporna vänds snabbt, när vinden vänder.

  Gillad av 1 person

 18. Glen Lester skriver:

  I det minst rasistiska landet på den här planeten så är antirasistfanatikerna högljuddast i kritiken mot den lilla rasism som kan finnas kvar någonstans. Vad de inte förstår är att om man strävar efter att bli bättre än bäst så sluts ringen och man stampar fram en ny rasism, som vi inte haft förut, och som aldrig hade uppstått om de inte envisades med att göra Sverige bättre än bäst på området.

  De som hela tidenfår bevisat och bekräftat att de är oantastliga blir rasistiska mot ALLA andra, såsmåningom även mot dem som gjorde dem oantastliga.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.