Gästskribent Hans Jensevik: Klarsyn

I morgonslummern kommer drömmarna man kan minnas och parar man uppmärksamhet med lite kreativitet så kan det bli en drömtydning till klarsyn. En morgon 1983 på hotell Monomatapa i central Harare i Zimbabwe hade jag en sådan upplevelse. Jag var där som biståndsarbetare för att standardisera deras kommuner genom att införa det svenska sättet att förvalta kommuner. Vi hade kört fast. Den utredningsgrupp jag ledde på kommundepartementet förstod inte vårt sätt att se på en kommun och vi pratade förbi varandra.

Jag hade i drömmen gått med vykorten till postkontoret och noterat att tjänstemannen i luckan klistrade på frimärken motsvarande afrikaportot. Jag påpekade detta och fick till svar; ”No problem, sir, Sweden is a friendly place next to Zimbabwe.” Jag protesterade men han försäkrade att korten skulle komma fram till Sverige. Det gjorde de också.

Nu drömde jag att Sverige var en trevlig ”plats”. Sverige var inget land utan en plats för den vänlige svarte mannen i luckan. Den förmiddagen gick jag till Zimbabwes kartverk och hämtade kartor över Zimbabwe och gick tillbaka till min utredningsgrupp på kommundepartementet. De flesta av dem hade aldrig sett kartor. Timmarna gick och de hittade Harare, Zambesifloden, vägar och byar. De lärde sig karttecknen. Men det var jobbigt. Det rumsliga synsättet var inte deras grej.

Så pekade jag ut Zimbabwes landgräns och sa att detta var landet Zimbabwe, att det avgränsade Zimbabwe mot övriga länder i Afrika. Det noterades men inte mer. Lite förvånad men stärkt i min uppfattning att jag var på rätt väg satte jag ner fingret på måfå på kartan och frågade i vilken kommun jag var.

Det tog lite tid för dem att läsa in sig men så tittade de upp och svarade ”Det finns ingen kommun där för det bor ingen där”. De måste ha sett min oförställda förvåning för de tillade snabbt ”Hade det bott någon på den platsen så hade vi vetat vilken kommun det var”. ”Men då kan den platsen bli en annan kommun om de som bor där flyttar ut och några andra flyttar in”, var min nästa fråga och på det fick jag stora leenden och ett tydligt svar från dem: ”Yes, sir!”.
I Sverige är kommuner avgränsade landområden där personer med många olika etniska identiteter bor. I klankulturer däremot uppfattas kommuner som nätverk av platser där folk med samma etniska identitet bor. Vi förstod varandras synsätt och frågan var nu om de skulle anamma det svenska sättet att uppfatta en kommun eller behålla sitt eget. De skulle behålla sitt eget och kartorna rullades ihop. Man accepterade inte vårt sätt att se, ty i klankulturer kan man inte äga mark utan det är en resurs hövdingarna samråder om och fördelar.

Jag tänker på detta när svensk polis kommer ut till våra utanförskapsområden och möter ”grabbarna”, som är klanernas lokalpolis för sina platser och möts av beskedet att ”Detta är inte Sverige!”.

När en svensk polis mött detta besked tillräckligt många gånger falnar lusten för yrket. Han säger upp sig och tar andra jobb. Konkurrensen från klansamhällen måste nämligen mötas med rättssystem med effektivare sanktioner än de svenska. Med politiker, som inte vill begripa och med media som inte vill informera om hur det förhåller sig så tar polisen andra jobb. Det är bekvämast för de ansvariga att titta bort, som de vanligtvis gör nu för tiden.

I Ryssland sitter Putin och betraktar hur vi agerar i Sverige. Han kan konstatera att om han i ett lämpligt läge tar Gotland så kommer Sverige sannolikt inte att agera. Vi kommer att knorra lite och sedan titta bort.

Viljan att försvara svensk mark och svensk kultur är inte stor. Det framgår av att folk från invasiva kulturer tillåts flytta in och ta över bostadsområden som klanplatser.

Hans Jensevik är pensionär. Han har varit VD och delägare i Svensk Kommunrating, storstadsutredare, administrativ biståndsarbetare i Afrika och kommunekonom och ekonomichef i Uppsala kommun. Lärare i Nationalekonomi, Göteborgs Universitet och forskarassistent på stadsbyggnad, CTH.

26 reaktioner på ”Gästskribent Hans Jensevik: Klarsyn

 1. Aurora skriver:

  Nej, Försvarsviljan är låg. Länge skulle vi inte behöva något försvar. Idag menar många att landet inte ska ha gränser. De som vill det kallas fascister för de representerar något mycket fult som kallas nationalism. Att geografiska gränser inte fungerar över traditionella klangränser hos många kulturer som kommer hit lär oss också varför man i dessa länder inte kan utveckla ett fungerande samhälle som tar ansvar för alla. Man tar helt enkelt bara ansvar för sin egen klan. Andra får klara sig själva eller bilda egen klan. Sedan bråkar man mellan klanera i s.k klankrig. Att krafttag krävs nu är nog rydligt. Bättre hade det varit med bättre och politiskt ärligare kunskap om dessa främmande kulturer tidigare och tidiga motmedel så att det inte gått så långt som idag.

  Gillad av 6 personer

  • S Eriksson skriver:

   Aurora Det här är nu en blandning av skämt och allvar. Men nu när samhället har stora svårigheter så kanske klansamhälle inte är en så dum idé.
   Men för att tala allvar naturligtvis så hade det varit mycket bättre att samhället tog hand om all service, men det verkar fungera så där…

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dags för oss,
   att enbart bry oss om vår egen klan…

   Lite mark kan vi låna ut, till tältläger…

   Militärtält dög förr åt våra egna pojkar/män…
   Året runt!

   Gilla

 2. W skriver:

  I interna handlingar från polisen kan man läsa sig till att grov människosmuggling i vart fall sedan 2012 inte har varit något prioriterat område att utreda, och att gränspolisen är uppgiven angående den politiska viljan att stå bakom svensk lag i detta fall.
  Trots att Sveriges gränser i praktiken ska vara slutna, anmäler sig runt 500 nya asylsökande i veckan på mottagningsenheterna hos Migrationsverket, varje vecka. Detta tycks därmed vara den uthålliga kapaciteten hos den grova organiserade brottslighet, som Sverige idag har outsourcat sin flyktingpolitik till.

  https://ledarsidorna.se/2018/06/manniskosmuggling-granspolisen-uppgivna-infor-politikernas-ointresse/

  Smugglingen av människor till Sverige sker huvudsakligen med flyg, med hjälp av falska handlingar, äkta visum som har skaffats på den svarta marknaden (UD läcker uppenbarligen som ett såll i det avseendet), eller genom missbruk av äkta svenska pass.

  Vad hjälper det då med brovakter?
  Invasionen pågår för fullt, med politikernas goda minne.

  Gillad av 9 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Räddningstjänsten representerar staten förstås och en klan / stam kan naturligtvis inte erkänna annan jurisdiktion än det egna blodets rätt.
   Leif GW Persson tänkte till efter att stenkastning i Malmö från motorvägsbro orsakat att en dansk familj fick forslas bort i ambulans.
   Den goe professorn menade att nu låg de skyldiga grabbarna hemma i sängarna och skakade av ångest.
   Personligen anser jag att GW är lika troskyldigt naiv som majoriteten av parlamentet och samtliga journalister i landet.
   Revirhävdandet är en gammal sedvänja i alla klansamhällen, det försvinner inte när man passerar Öresundsbron, det tsar sig bara olika uttryck beroende på ålder och utbildning.

   Gillad av 2 personer

 3. Lena M skriver:

  Sverige är ett mångkulturellt land. Vi måste som en följd av detta bli ett hårdare land. På alla plan. Strängare lagar, fler poliser, hårdare tag i skolan. Bekämpa rasismen osv. Vi var kanske för naiva när vi trodde att mångkultur betyder nya spännande maträtter? Mångkultur kan betyda vad som helst när människor med helt olika värderingar ska ha rättigheter i samma land.

  Gilla

 4. p2185 skriver:

  Tack för en så verklighetsnära och lysande beskrivning av integrations-”utmaningen”!

  Vi säger att ”det är viktigast att få nyankomna att ta till sig svenska värderingar!” (Ja, förutom svenska språket förstås.)

  Själv tycker jag att det kan finnas anledning att greppa lagarna först (tryggheten måste öka, brottslingar lagföras). Kan lagarna tas som utgångspunkt för en diskussion om vilka värderingar som ligger bakom? Kan den vägen ge förutsättningar för åtminstone förståelse för de svenska värderingarna?

  Att ”ändra” de nyankomnas värderingar är, om jag tillåter mig att gissa, en fråga om generationer. Våra ledande politiker från olika regeringar har tillåtit en folkvandring till Sverige från länder med alltför extremt skilda värderingsuppsättningar. Det ärliga uttalandet av Stefan Löfven strax efter tillträdet som statsminister, ”Vi har nog varit naiva”, kan jag inte glömma. Någon som hört någon annan erkänna? Reinfelt??

  Svårigheterna illustreras vid sidan av Hans Jensevik utmärkt bl. a. också av ”World Values Survey”, se gärna http://trender.net/2015/04/20/world-values-survey-och-vi-som-trodde-vi-var-lagom/.

  Gillad av 2 personer

 5. MartinA skriver:

  Om Ryssland invaderade Gotland skulle USA jubla av glädje och genast starta ett krig på sveriges mark. Det är ju det värdlandsavtalet går ut på, att USA ska få utkämpa sina krig här.

  Gillad av 3 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   MartinA –
   Det ville de sikkert! Vår regjering (Norge) lar nå USA få baser i landet – de ønsker å ruste opp Rygge (nær Moss i Østfold) for å ha kampfly der. Store militære planer fremover! Krigsteateret (USA:s ønskede krig mot Russland) er planlagt å legges til Nord-Europa. Vi er som vanlig ikke spurt…

   Les pensj. flaggkommandør Jacob Børresen – han er ikke alene om sine meninger blant militære.
   https://www.dagbladet.no/kultur/svekker-norsk-sikkerhet/69340854

   Det er neppe bare norsk sikkerhet – og suverenitet – som svekkes med det amerikanske baseopplegget. Selv om det er vi som er naboer til Russland, kan krigsfaren pga opprustning spre seg til større områder i nord.

   Gillad av 1 person

 6. Hovs_hällar skriver:

  Jodå — och dessutom har vi en femtekolonn bland PK-sektens politruker, som gnölar över att Sverige ens finns som en oberoende nation med åtminstone delvis egna lagar. Femtekolonnarna påstår att det inte ska finnas gränser mellan länder.

  Det de egentligen vill är väl att det ska gå till som i texten ovan, där gränserna bestäms genom maktrelationer mellan olika klaner, och någon äganderätt i västerländsk mening inte existerar.

  Här har vi en av de främsta orsakerna till att de här områdena är totalt efterblivna och någon utveckling i vår mening inte kunnat ske.

  Och PK-sekten vill att vi ska ha det så…

  Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Just det, mitt i prick! Den primitiva ordningen med klaner i evigt lågintensivt krig kontra den organiserade staten med säkrandet av demokrati som främsta uppgift.

   Gillad av 1 person

 7. Det yttre försvaret bortom Tanum skriver:

  Jag tror inte svensken vet så mycket om klaner och olika kulturer. Inte heller journalistkåren och politiker. Att ständigt och i otid hänvisa till en gemensam värdegrund tyder på det. För är det något som skiljer kulturer åt så är det just värdegrunder.

  I mer primitiva ursprungliga samhällen, ligger försvaret i egna händer. Det har inte lagts ut på entreprenad, som hos oss. Det gör att våldet ligger mer nära. Det blir, krasst uttryckt, mer styrt av näraliggande behov.

  Vi ser det tydligt i Tanums hällristningar i norra Bohuslän. Spjut, yxor och pilbågar på var och varannan hällristning. Försvaret av mer humanistiska principer vilar på att ett yttre försvar går att delegera ut till en periferi, och lämna lugn i centrum.

  Om det yttre försvaret bryter samman riskerar vi få en situation som liknar forna Jugoslavien, om den etniska mångfalden visar sig uppträda splittrande. En implosion kan få humanism att i ett enda kliv överges och ersättas med ett inbördeskrig.

  Om mekanismerna bakom detta vet svensken föga. Den okunskapen gör mig förstämd.
  För goda förhoppningar och mer otydliga drömmar bära de flesta. Men de kan lätt svepas undan när verkligheten själv blottas vid försvar av egen etnicitet och trosuppfattning. Världen är full med sådana exempel.

  Det goda samhället kan inte besvärjas fram. Det måste byggas på djupet. Av insikter och kunskap om vem människan är, och även kan utvecklas till, om samhällen brister. Endast insikt om detta kan i längden bygga en mer uthållig humanism. Det är aningslösheten själv som ytterst är vår fiende. Den insikten har ännu inte sjunkit in.

  Gillad av 7 personer

 8. Utvisa skriver:

  Det är ju just därför förräderiet är så mycket större, en ledares första instinkt måste vara, vad är det jag leder, vad är det jag försvarar, vad är mitt ansvar. Våra ledare har inte ställt den frågan utan sett ett helt land som varande där för deras egen bekvämlighet och nycker, det är en gärning som skapat tusentals mord och hundratusentals våldtäkter som utan invandring kunnat undvikas, men det är bara det ytligaste. Om de man väljer till ledare säger att det man har inte behöver försvaras och att man inte end förtjänar det, det är ett brott som förtjänar döden för nan dödar själen hos ett helt folk.

  Gillad av 2 personer

 9. En annan skriver:

  Hej Hans Jensevik, jag tycker du ska skriva oftare här, vissa kommuner står inför totalknas, något som Johan Westerholm varnade för för mer en ett år sedan.
  Vad jag förstår så är ditt gebit ganska sällsynt. Tror du är för kommunekonomin som Lennart Bengtsson är för klimatkunskapen!

  Gillad av 1 person

 10. olle reimers skriver:

  Det uppenbara är att klantänkandet förefaller att vara ett mer naturligt tillstånd hos människan. Klanen är både försvaret och anfallet.

  Utvecklingen i såväl Europa som i USA går mot en återgång till klankulturer nu när den demokratiska idén visar sig nte ha tillräcklig motståndskraft mot människans naturliga drifter.

  Gilla

 11. Anders Svensson skriver:

  Byter hjärtans gärna ut dårarna i Rosenbad mot Vladimir P … han förstår hur man hanterar klan- och hedersmänniskor och ”judarna” har aldrig haft det så bra som dom har det nu i Ryssland … men … han är inte intresserad av en salig blandning av HBTQRSTu … Vladimir är intresserad av riktiga män och riktiga kvinnor som är mentalt ”rakställda” … naturligtvis … människor som vill bygga ett bättre samhälle … och varför skulle Vladimir vara intresserad av ett sönderfallande konkursbo … lilla ukraina typ … …

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.