Svenskarna och deras åsikter #4

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den fjärde i serien, återger väljarnas inställning utifrån frågan Tror du att invandringspolitiken blir mer restriktiv efter valet eller tror du inte det?

Dessa båda diagram sammanfattar väljarnas svar. Det är mycket entydigt. Sex av tio svarar ”Ja, det tror jag”. Drygt två av tio svarar ”Nej, det tror jag inte”. I någon mån verkar svaren motsvara respondentens önskningar. Kvinnor, som i undersökning efter undersökning sagt sig stå för en mer generös politik, svarar nu i något mindre utsträckning än män att de tror på en mer restriktiv politik: Sextiofem procent bland männen och 54 bland kvinnorna.

Svaren från de olika partiernas sympatisörer varierar mer: från Mp:s 36 till L:s 79! Hur förklarar man det? Svaren från Mp:s sympatisörer överensstämmer med resonemanget ovan om kvinnornas inställning, men varför är L:s sympatisörer mest övertygade om att det blir en mer restriktiv politik? Något förvånande är det kanske också att Kd:s sympatisörer ligger så pass nära Mp: s. (Dessa anmärkningar skall tas med en nypa salt – Kd, L men även C har så pass få sympatisörer att slumpfelet för dessa partier blir stort). Värdena för de tre stora partierna är mer tillförlitliga: Sju av tio moderater och sverigedemokrater mot drygt fem av tio socialdemokrater tror på en mer restriktiv politik. Dessa svar överensstämmer med de förväntade.
Partipolitiken i Sverige, som ofta framstår som rörig, är ändå i sakfrågor tämligen stabil.

Undersökningen gjordes mellan den femtonde och den nittonde juni 2018. Utifrån en panel utvaldes 1005 personer i åldern 18–80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.