Svenskarna och deras åsikter #4

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den fjärde i serien, återger väljarnas inställning utifrån frågan Tror du att invandringspolitiken blir mer restriktiv efter valet eller tror du inte det?

Dessa båda diagram sammanfattar väljarnas svar. Det är mycket entydigt. Sex av tio svarar ”Ja, det tror jag”. Drygt två av tio svarar ”Nej, det tror jag inte”. I någon mån verkar svaren motsvara respondentens önskningar. Kvinnor, som i undersökning efter undersökning sagt sig stå för en mer generös politik, svarar nu i något mindre utsträckning än män att de tror på en mer restriktiv politik: Sextiofem procent bland männen och 54 bland kvinnorna.

Svaren från de olika partiernas sympatisörer varierar mer: från Mp:s 36 till L:s 79! Hur förklarar man det? Svaren från Mp:s sympatisörer överensstämmer med resonemanget ovan om kvinnornas inställning, men varför är L:s sympatisörer mest övertygade om att det blir en mer restriktiv politik? Något förvånande är det kanske också att Kd:s sympatisörer ligger så pass nära Mp: s. (Dessa anmärkningar skall tas med en nypa salt – Kd, L men även C har så pass få sympatisörer att slumpfelet för dessa partier blir stort). Värdena för de tre stora partierna är mer tillförlitliga: Sju av tio moderater och sverigedemokrater mot drygt fem av tio socialdemokrater tror på en mer restriktiv politik. Dessa svar överensstämmer med de förväntade.
Partipolitiken i Sverige, som ofta framstår som rörig, är ändå i sakfrågor tämligen stabil.

Undersökningen gjordes mellan den femtonde och den nittonde juni 2018. Utifrån en panel utvaldes 1005 personer i åldern 18–80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.

19 reaktioner på ”Svenskarna och deras åsikter #4

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Anders,
  DGS är en fantastisk sida, grattis till er alla.
  Min enkla fråga:
  Är utsikterna för svenska medborgare bättre för att få tillbaka rätten till LIV och EGENDOM efter en ev. framgång för Sverige Demokraterna?
  Mvh
  Samuel af Ugglas

  Gillad av 3 personer

  • 5ven55on skriver:

   Ja, SD är vår chans ”att få tillbaka rätten till LIV och EGENDOM”. Kanske inte direkt, men på sikt. SD kommer åtminstone att minska makten för de som är våra fiender. Så även om SD själva inte skulle visa sig hålla måttet så öppnar de i alla fall för positiva förändringar genom att minska skurkarnas makt.

   Själv kommer jag att rösta på AfS. Deras politik ger ännu större chans att få tillbaka det de stulit från oss. Om de kommer in i riksdagen kommer dessutom SD att relativt framstå som mjukare och därför få mer inflytande på skurkarnas bekostnad.

   Gillad av 6 personer

 2. JOe skriver:

  Undrar om inte expresslagen till förmån för de 9000 afganerna blev droppen som fick bägaren att rinna över för många.

  Röster – är producerad ”av och till civilsamhället”
  Det är en tårdrypande film om så kallade flyktingbarn som visat sig vara vuxna män och fått avslag på sina asylansökningar.

  – Sverige bad oss om hjälp. Sverige bad oss att öppna våra hjärtan, bli familjehem, gode män och volontärer. Och vi ställde upp för vårt land. Vi gav av vår tid, vi öppnade våra hem och våra hjärtan. Och mötte världens finaste människor, säger speakerrösten

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Med detta otroliga engagemang undrar jag med vilken rätt dessa människor kräver mitt deltagande i sitt projekt.
   Ett projekt jag anser skadligt för Sverige och dess folk, ett projekt där deras förmenta godhet och altruism skall bekostas av samhället genom mina och dina skatter och vår framtida trygghet.
   De våldför sig på demokratin, de gör mot oss vad de anser sig rädda andra från.
   De är totalitära demagoger och samhällets dödgrävare.

   Gilla

 3. Mw skriver:

  En iransk website (för iranier i sverige) hade omröstning om vad de skulle rösta på i valet 2018 och SD blev största parti med 38%
  De som kommit till sverige och etablerat sig här nu ser också vansinnet som pågår.

  De vill såklart inte att landet som det flydde till ska bli som landet de flydde FRÅN…

  Gillad av 8 personer

 4. Jan Bengtsson skriver:

  När man kommer från Iran,
  har man nog ofta flytt från ett religiöst förtryck!

  Då är kanske inte Islamism vad man direkt längtar efter,
  då finns det nog i än högre grad anledning att lägga rösten på SD…

  De som kommit från Iran har en helt annan utbildningsbakgrund,
  jag vill dessutom MENA att man har ett helt annat språk,
  då man är inte Araber…

  Uppriktigt sagt, en lisa för örat…

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Antar också, att iranier har viss erfarenhet av bl a dessa afghaner (”världens finaste människor” enligt filmen ovan) som flyttar i horder från Iran till Sverige.

   Finns goda skäl för en utbildad, sekulariserad iranier att se på utvecklingen i Sverige med förfäran.

   Gillad av 1 person

 5. Richard Bensold skriver:

  ”Tror du att invandringspolitiken blir mer restriktiv efter valet eller tror du inte det?”

  Det här är ett exempel på en common nonsense-fråga. Vad tillförde svaren på denna fråga i form av ny kunskap, där flertalet variationer dessutom har slumpens karaktär? Var det en vass fråga? Var det en klok metodik att ställa en sådan fråga? Slösa inte pengar på sådant. Det är den här typen av meningslösa frågor som också de stora opinionsinstituten sysslar med när de skapar struntforskning och fördummar folk. Försök med frågor som tar oss ner i djupet av folksjälen.

  Gillad av 3 personer

 6. Kristina von Heland skriver:

  Ett förslag på en aktuell frågeställning kan vara. Tror du att Sverige kommer följa EUs beslut och nya inriktning på sin invandringspolitik?
  Med anledning av mötet i slutet på denna månad. En del har läckt i europeisk press, man paktar hej vilt. Lite som en dokusåpa.

  Gillad av 1 person

 7. Jeff skriver:

  Om man vill förvandla ett land i grunden är en förändrad demografi det mest effektiva verktyg man kan använda. Människor är nämligen inte – tvärtemot vad politikerna påstår – utbytbara mot varandra. Etnicitet och kultur formar oss olika.

  Om man vill utsätta ett lands befolkning för risk för kraftigt ökad våldskriminalitet och eliminera de två viktiga grundstenarna trygghet och tillit finns det ett oslagbart recept: maximera insläppet av utomeuropeiska män i brottsaktiv ålder (15-44 år).

  Demografi använd med politisk ansvarslöshet kan förvandlas till ett dödande vapen, ett instrument för folkmord, vilket vi har sett exempel på i många länder. Nu händer det i Sverige. Och det går snabbt. Varken politiker eller befolkning verkar vilja se vad som pågår. Ingen politiker vill naturligtvis erkänna att det som sker är ett befolkningsutbyte. Men det är i praktiken det som pågår.

  https://juliacaesar.blog/2018/04/20/demografi-som-vapen-mot-ett-folk/

  Gillad av 2 personer

 8. lookslikeanangel skriver:

  Flickor i vackra klänningar – kransar i håret!

  Jag tror på svensk midsommar. Dukar bordet så fint jag kan.
  Det skira, enkla, ljusa men så sofistikerat.
  “Töntigt” O Nej! Oändligt vackert, skulle jag vilja säga!

  Egentligen skulle man starta “midsommarrörelsen”,
  ett upprop för Sverige och svensk natur och kultur.
  Allt det här underbara nordiska…….

  Ja, skål och GLAD MIDSOMMAR till er alla!

  Gillad av 1 person

 9. Mw skriver:

  Den 15 juni lade generalkonsulatet ut en bild som gratulerade muslimer till att fastemånaden ramadan tagit slut. Den så kallade Eid Mubarak-hälsningen föll dock inte i god jord i Sverige, där många reagerade på vad bilden föreställde.

  På den tecknade bilden syns nämligen en muslimsk familj med föräldrar och två barn, där den lilla dottern bär den muslimska huvudduken hijab. Många uppfattade därmed illustrationen som en uppmuntran till förtryck mot flickor.

  PKisterna blir fartblinda och avslöjar sig regelbundet…

  Gillad av 1 person

 10. Lars skriver:

  Klassiskt problem att man tror att den egna uppfattningen om vad som borde ske också kommer att ske. Att sakna metaperspektiv på verkligheten och den egna bilden av verkligheten. I Sverige förstärkt genom den mediala verkligheten.

  Gilla

 11. Fredrik Siarsson skriver:

  Problemet är väl att SD uppvisat liknande okunskap om andra kulturers inverkan som de som varit extrema förespråkare för invandring. Vissa nationaliteter är extremt överrepresenterade när det kommer till kriminalitet, avsaknad av integration och hederskulturer. Andra lyser nästan med sin frånvaro, som iranierna i exemplet ovan.

  Medborgerlig Samling vill fortsatt se en möjlighet för högutbildade och skötsamma människor bidra till Sverige. Asylinvandringen måste dock stoppas helt för att därefter göras om i grunden. För er som vill ha stopp på asylinvandringen och kvarbli i EU föreslår jag att rösta på MED.

  Gillad av 1 person

 12. Jonas skriver:

  Ca 70% av de röstberättigade kommer att rösta på samma partier som styrt landet de senaste åren, samma partier som gett oss det Sverige som vi har idag.
  Om man inser den verkligheten, men fortfarande tror att det kommer att bil någon större ändring i flyktingpolitiken, så tror man, troligtvis, på någon form av gudomligt ingripande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.