Den datadrivna demokratiurholkningen

Patrik Engellau

När man som jag ska – det vill säga själv har hittat på att – skriva en krönika om dagen kan det hända att man någon dag inte kommer på något värdigt att skriva om. Då går jag till mitt förråd av utrivna och sparade PK-istiska tossigheter från Dagens Nyheters kulturbilaga. Så kommer jag strax igång.

Varför gör jag bara Dagens Nyheter den äran, undrar du kanske. Det beror på min snorkiga arrogans. Jag sätter nämligen en ära i att strimla PK-ister och då vill jag förstås pröva mina krafter mot de skickligaste PK-isterna. Det skulle vara under min värdighet att ta itu med folk som skriver i exempelvis Aftonbladet eller kommentera något som sagts i den statskontrollerade televisionen. Är det duell så är det och man får inga stilpoäng av att finstrimla nollor. På Dagens Nyheters kulturredaktion finns, enligt min uppfattning, fiendens skarpaste hjärnor. Dem kan man ge sig på med bevarad självaktning.

Synd att de aldrig tar några kastade handskar. (Jo, en gång för snart tre år sedan inträffade det. Enligt egen uppfattning sopade jag golvet med Dagens Nyheters kulturskribent i frågan om tiggeriet. Jag vann för att jag inte gick med på att skämmas.)

Det påminner mig – ursäkta om jag kåserar – om historien om när Winston Churchill eller kanske Oscar Wilde blev antastad av en person i en londongränd som ville mucka gräl. Churchill eller kanske Wilde tittade nedlåtande på personen och sa att jag slåss inte med busar men om du vill så kan jag ge dig en spark i baken. Det är min inställning till andra PK-ister än de yppersta.
I förrådet fanns en artikel från den 16 maj av Isobel Hadley-Kamptz. Skribenten recenserade en antologi med titeln Handbok för demokrater. Skribenten oroar sig för att yttrandefriheten hotas av att folk kan utbyta åsikter utan övervakning i Facebooks dolda djup:

För den som inte redan kan så mycket om den datadrivna demokratiurholkningen finns också matnyttiga kunskaper i [olika antologimedverkandes] bidrag. Häri ligger något av det jag själv bekymrar mig mest för, hur det öppna samtalet inte längre är öppet och hur yttrandefriheten som demokratiskt fundament hotas.

Jag syftar på den dolda masskommunikation som är möjlig både med Facebookgrupper och med så kallade dark posts, betalda Facebookposter som bara visas i specifikt utvalda flöden. I dessa poster kan vad som helst hävdas, men eftersom ingen utom avsändare och mottagare vet om det finns ingen möjlighet att rätta felaktigheter eller argumentera emot. Hela poängen med det fria samtalet som självkorrigerande försvinner.

Läs det gärna en gång till om du inte tycker det låter skumt. Det har alltså förekommit meningsutbyten där ingen utom avsändare och mottagare vet vad som sägs.

Sådana situationer har jag varit med om massor med gånger. Till exempel att jag träffar en person till lunch och utbyter tankar utan att någon lyssnar. Att människor har mötts och kommunicerat utan övervakning är ett normaltillstånd sedan skapelsen. Hur kan nu detta plötsligt ha blivit ett problem därför att kommunikationen sker med hjälp av Facebook?

Det är möjligt att skribenten menar något annat än hon skriver. Det blir lätt så när man begynner sitt tänkande i en fantasivärld, till exempel den PK-istiska fantasivärlden. Om man i sin hjärna kan härbärgera den postmodernistiska föreställningen att det inte finns någon sanning har man liksom inga spärrar mot tossigheter.

Hur är det möjligt att man kan föreställa sig att yttrandefriheten är hotad för att folk, kanske en liten grupp om två, tre personer, talar med varandra och eventuellt kommer fram till saker där ingen annan har ”möjlighet att rätta felaktigheter eller argumentera emot”? Hur kan ett privat samtal utan övervakning vara ett hot mot yttrandefriheten?

Hur kan detta vara något att bry sig om ungefär samtidigt som Morgan Johansson och Peter Eriksson har ett möte med YouTube om att införa censur? Se min text i ärendet om du orkar. Det är inte datadriven utan politikerdriven demokratiurholkning vi har att oroa oss över.

47 reaktioner på ”Den datadrivna demokratiurholkningen

 1. Lilla fröken PK skriver:

  PK-nomenklaturan skakar i sina grundvalar och harmas i sitt innersta, när den förstår att opinioner bildas och växer utanför den trygga åsiktskorridorens ekokammare. Dylikt ofog måste stävjas i demokratins namn! ( För övrigt finansieras säkert dessa motbjudande anti PK-grupper av övertrollet Putin!! )

  Gillad av 13 personer

  • Björn G skriver:

   Ja tänk om några, utanför korridoren, skulle se ett samband mellan Sveriges 300.000 fattigpensionärer och Sveriges 50.000.000.000kr/år i kostnader för flyktingarna.

   Gillad av 3 personer

 2. Göran Fredriksson skriver:

  ”Hur kan ett privat samtal utan övervakning vara ett hot mot yttrandefriheten?”

  Hotet är ökad övervakning för att ytterligare begränsa den verkligt existerande yttrandefriheten. Det är ju det DN-journalisten egentligen argumenterar för. Det var väl så det fungerade i DDR och det finns ju många i Sverige som har utbildats i DDR av Stasi och vilka dessa är förvägrar staten svenska medborgare att få reda på. Att utgå från att sådana personer finns väl representerade i såväl public service som andra massmedia är en rimlig slutsats.

  Gillad av 7 personer

 3. Leif Aronsson skriver:

  Hej Patrik, det är trevligt med en person som du med snirklig finess talar om pk-folket, som i dagens Sverige är några av landets värsta förrädare, med eller omedvetet. Tackar, säger en läsare av dina inlagor. mvh Leif

  Gillad av 8 personer

 4. Carl Erik Eriksson skriver:

  Meningsutbyte mellan medborgarna som inte kontrolleras av staten??!

  Som 1942 när man spred KEDJEBREV med uppmaningen: lita inte på tidningar och radio som sprider en bild av hur underbart det är i Norge under Quisling. Det är lögn!

  Skriv av och skicka till dina vänner.

  Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Nu oroas Löfven av s.k. otillåten valpåverkan inför valet. Vad skulle det vara? Två personer som diskuterar politik mellan varandra? En köksbordsdiskussion kring de olika partiernas vallöften. DN tycks ha problem med att organistioner som Faktakollen och Näthatsgranskarna inte har kontroll över privata samtal som de då inte kan polisanmäla. Angiveri a la Sovjet kanske är vår framtid.

  Gillad av 3 personer

 6. Jvk skriver:

  Off-topic men det talas mycket om vänsterforskaren Ruist i dagarna, men för mig så är det inte att jag betalar till massinvandringen som är det värsta, även om jag måste gå i pension många år senare pga denna invandring, jag svälter inte. Att betala till massinvadringen hade kunnat vara som att bränna sedlar i en spis, meningslöst och utan effekt, men tyvärr är det inte så.

  Det finns något som det aldrig skrivs om som skär igenom Facebookflödena som en kniv, vän eller inte vän, tar man upp negativa händelser med invandringen eller inte? De hycklande pk-isterna, eller mera träffande, sociala lögnhalsarna, försöker hålla sina flöden rena från sanning, men gör man det inte så kan man läsa om ett par som skulle dela en flaska vin på bryggan i falsterbo och delar bryggan med 20-30 män från Rosengård, som så klart omedelbart blir hotfulla och sedan slår sönder flaskan. Eller när jag skulle bada igår, vanligtvis så är det många som badar vid bryggan, barn och ungdomar, denna gång endast gamla tanter, varför, jo för att 4 ensamkommande satt på spaning. Förra året så hade bajs smetats på bänkarna. Så nu kan man inte släppa sin barn fria ens i de mest skyddade enklaverna i Sverige, personligen så fattar jag inte varför folk som haft detta nära inte emigrerat för årtionden sedan. Detta skrivs inget om i tidningarna men när pk-spärren släpper på Facebook så att även pk-ister börjar skriva, som Hanefalks inlägg igår, så är det inte långt borta att lägga ihop två och två (även om Hanefalk inte gjort det) och då är etablissemanget ett minne blott, de är borta.

  Gillad av 7 personer

  • jvk skriver:

   Kanske är Stockholms helt speciella geografi svaret på frågan varför Sverige nu är det galnaste landet i Sverige. Dels är det ju så att man använder den vanliga mekanismen med pris, så det är inte så lätt för ensamkommande eller andra muslimer att bosätta sig på Östermalm eller Lidingö, det delar dock Stockholm med många storstäder, så att allt som oftast så trängs de icke önskvärda i förorter och i bästa fall tar tunnelbanan till kafé eller städjobbet. Stockholm har dock en faktor till, se på en karta, bara vatten, det är inte så lätt för försortsinvånarna att ta sig ut i skärgården och störa sommaridyllen, så Stockholm kanske är helt unikt geografiskt som en plats för pk-istiskt hyckleri att utvecklas? De dumma lantisarna, vad klagar de för?

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Om inte pk-isterna tillåts skriva på din sida får du snart inte många att prata med. Men du kanske trivs bättre i din trygga ekokammare?

   Förresten verkar det tråkigt nog som om du slutat att prata så man förstår vad du säger. Du tycks anfäktad av känslor som du inte kan behärska. Synd.

   Gilla

   • Jvk skriver:

    Fattar inte vad du talar om, var specific. Jag har aldrig varit på Facebook, det var en generell betraktelse. Vilken den förstår du inte? Att inte vara anfäktad av känslor idag ser jag som ett patologiskt tillstånd dock, men visst, skall man forma argument så måste man tänka kallt. Min gissning är istället att du har det svenska tillståndet som också pk-ismen bygger på och inte kan tåla olika åsikter och alldeles i synnerhet inte om du får kritik. Var specific så jag kan förklara eller håll tyst med dina dolkstick.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Aha nu förstår jag du förstår inte varför så många kritiserade Hanefalk, det var för att han skrev om problem med invandring och med polisen och många tolkade det så att han röstar på 7-klövern, inte SD, och därmed ansåg att han själv varit med och röstat fram problemen och detta kunde inte Hanefalk förstå. Har jag fattat?

    Gilla

 7. Björn G skriver:

  ”Jag sätter nämligen en ära i att strimla PK-ister och då vill jag förstås pröva mina krafter mot de skickligaste PK-isterna.”

  SvD ligger snäppet före då det gäller att föra fram PK-lögner (PK-distributör). Här är den senaste:

  Sverige toppar mätning – bäst kvalitet på sjukvården

  Sverige ligger i topp när sjukvården i 16 OECD-länder jämförs i en ny undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), skriver Svenska Dagbladet.
  SKL har jämfört 13 olika kvalitetsindikatorer, till exempel dödlighet vid akut hjärtinfarkt och överlevnad i bröstcancer.
  När det gäller de medicinska resultaten ligger Sverige i topp och när det gäller effektivitet delar vi andraplatsen med Norge, medan Finland toppar listan. Sverige är dessutom bland de fyra länder som har kortast väntetider till operationer.

  – De svenska väntetiderna har blivit längre på senare år, men man kan inte se att köerna gått ut över folkhälsan eftersom vi fortfarande har bäst överlevnad på våra patienter, säger Roger Molin analytiker vid SKL, till SvD.

  Här har alltså SKL hämtat väl valda data ur OECD:s databas, satt samman dem enligt eget godtycke och fått fram resultatet att ‘ Sverige toppar mätning – bäst kvalitet på sjukvården’.

  I tävlingen årets ‘Fake Media’ distributör ligger SvD väl positionerat.

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Vi får inte glömma att det finns drygt 15000 fast anställde informatörer här i Sverige, huvudsakligen i de skattefinansierade verksamheterna inom Stat/landsting/kommun, men även inom andra bidragsfinansierade verksamheter.
   (År 2014 fanns 15 526 fast anställda informatörer, kommunikatörer och PR-specialister i Sverige och dessutom finns det ca 11 000 fast anställda journalister i Sverige).

   Det går 1,4 informatörer på varje anställd journalist i Sverige.

   Dessa informatörer står alltså bakom en stor del av ‘FAKE MEDIAS’ artikel-/nyhetsunderlag.

   Gillad av 2 personer

 8. Jvk skriver:

  Jag har en annan anledning till att inte läsa Aftonbladet och DN och SvD, det är mitt fysiska välmående, en dag utan att ha läst en rad i dessa alster är en bra dag, en dag utan SVT och SR är en bra dag, man mår bra och behöver inte ständigt smutsa ner sina tankar med den idioti som sprids. Förutom att jag mår rent fysiskt bättre och blir gladare så är det ju också så att man ALDRIG lär sig något nytt, det är ju effekten av postmodernism och social lögnaktighet. Vid det här laget så vet jag precis vad de tänker, om allt, och eftersom allt som händer skall filtreras i deras hjärnor så blir ju bara deras egen förutbestämda åsikt kvar, all information som skulle kunna gå emot DNs eller SvDs position är ju nogsamt bortfiltrerad. Det tog något år för mig som tidigare politiskt ointresserad att nå detta stadium, men det är som ett slags medialt nirvara, gör dig först själv fri från den sociala lögnen, sedan släpp alla värdsliga kontakter med den och uppnå sällhet. Härligt!

  Så visst, som tidsfördriv kan man peta isär argumenten men eftersom de sociala lögnhalsarna inte lyssnar så saknar det ju effekt, det gäller att mobilisera de egna styrkorna istället. Sluts säga vad som är fel, istället, säg vad som är rätt, samhällstjänst, ja i så fall i kedjegäng och randiga kläder, se där ett positivt förslag!

  Om jag ändå skall lägga mina mynt i potten så finner man i ovanstående ännu ett bevis, de vill ha 1984, de vill inte att någon skall finnas som inte tänker som de, och de har inga spärrar, Jordan Peterson har precis rätt, det finns en anledning till att miljoner sett klippet med Cathy Newman, vi är på väg med stora steg mot totalitarism och det är etablissemanget som leder oss dit, de vill att vi skall säga efter dem, eller försvinna. De är hat.

  Se klippet nedan, jag har aldrig hört någon erkänna så öppet att de helt enkelt är avundsjuka och arga och vill förstöra, det är det som driver vänstern, feministerna, pk-isterna, de rasifierade och muslimerna, kort sagt de sociala lögnhalsarna.

  Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   I motsats till dig har jag varit aktiv i politiska diskussioner i 60 år. Självklart har man rätt att välja ditt spår också och försöka glömma bort vad som pågår utanför min egen lilla värld.

   Tricket, enligt min erfarenhet, ligger i att göra både och. Man deltar i diskussionen, obehagllig eller ej, efter bästa förmåga och sedan slår man sig ned vid kräftskålen och njuter av dess härligheter.

   Jag tackar för ditt klipp som jag tyckte var utomordentligt på flera sätt. Dels ser jag för första gången en kvinna offentligt göra en sådan (utomordentligt intressant och övertygande) analys av feminismen och dess uttryck och dels gav det mig en aldeles egen aha-upplevelse.

   Kan jag tolka det som att du för egen del inser att det är bättre att diskutera med en meningsmotståndare i stället för att till varje pris tillintetgöra vederbörande? Man kan faktiskt lära sig något som är värdefullt för framtiden!

   Gilla

 9. Hans Högqvist skriver:

  Om Isobel Hadley-Kamptz är en av de skarpaste hjärnorna bland PK kretsen är Sveriges folk verkligt illa ute!
  En stor del av det ledande garnityret är drabbat av den rabiesfeministiska psykosen. Man listar fler kön än man och kvinna, det är synd om bestialiska mördare och alla utlänningar med bristfälligt arbetsvilja/kapacitet är välkomna att bli omhändertagna av den för Svenska folkets väl skapade välfärden vilket leder till statlig, kommunal och personlig ekonomisk ruin bland svenskar.
  Svenska folk:
  Res er upp för helvete, försvara landet mot dessa feminister, kvinnor som män, som raserar vårt land!

  Gillad av 4 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Just… detta exemplar är så eminent korkat att man bara behöver stöta på namnet ”Isobel” för att förstå vad klockan är slagen.
   Man kunde sätta ihop individens inlägg till en bok för att ha som pervers underhållning.

   Gillad av 1 person

 10. Stön och stonk från en sängkammare skriver:

  I den postmodernistiska föreställningsvärlden tänker man i termer av kontroll. Det finns alltid rätt – och fel. Själva kör man alltid på den rätta vägen. Medan andra ständigt tycks köra vilse eller ned i diket.

  I detta läge infinner sig behovet av att kontrollera. Som en trafikpolis i en äldre tids gatukorsning. För Ideologier, och även religioner, uppbärs i hög grad av en nolltolerans. Inga felaktiga beteenden eller åsikter tolereras. Speciellt inte andras tankevurpor. Dock icke egna. För den rätta vägen kan ju bara vara en. Ingen åsiktspolis kan eller får peka ut fel riktning.

  I kontroll av andra behövs alltid inslag av insyn. Till det behövs en dos yttrandefrihet, men inte mer än att man kan upptäcka när andra människor tänker fel. Slutna rum utan möjlighet att tjuvlyssna upplevs då som rentav obehagliga. För att kunna förbjuda måste man ju först kunna upptäcka. Det upptäckta kan ju rentav hota en själv, och ens likasinnade. Ja, rentav utvecklas till något systemhotande.

  Ungefär så tycks de självutnämnt rättrogna tänka. Yttrandefriheten för dem blir som salt i maten. Inte för lite, eller för mycket. Bara extremt lagom. Ty så behagar en konnässör se på världen, experter på tillvarons alla mysterium som de är. Dessutom födda med språklig förmåga utöver det vanliga. Långt bortom mer banala människosjälar, som tycker pölsa smakar gott.

  Med rätt ideologi i bagaget är platsen då tämligen given. Man får lön och skrivbord på DN:s ledarredaktion. Där räds man inga höga murar. Inte heller knappt synliga hinder, som amatörer och mer förvillade.

  Lite konstigt blir det dock. Att ur egen styrka ändå finna de små och oansenliga så hotande. Kanske betraktar de amatörtyckare som sprickor i en damm. Plötslig hotar sprickorna att skena iväg. Och då brister dammen. Och man själv spolas ut. Man verkar inte riktigt lita till sin egen språkliga förmågan, trots alla språkliga krumbukter.

  Möjligen är det spår av dessa tvivel som återfinns i den text Patrik valt att citera. En text som vill linda in verkligheten i döljande orddimmor. Där man ytterst räds det mer nakna. Som i Alfred Hitchcockfilmen, ”Fönstret åt gården”. Där man kikar in genom andras fönster, rentav nyckelhål. Inte bara för att kontrollera, utan även för att det kittlar den egen fantasi, så där lagom förbjudet. Som när Stasi hörde stön och stonk inifrån en sängkammares mörker.

  Gillad av 3 personer

 11. Hosianna skriver:

  Äh, Patrik, du är given stormästare i DC (demokrati-cupen), oavsett vilken debatt-, eller dille-tant du kastar hårdhandskarna mot, för att locka vederbörande till intellektuell duell.

  Det politikerdrivna försöket till demokratiurholkning är ju dessvärre inte datadrivet, utan krasst datumdrivet – helt i enlighet med den inte längre så särskilt väl dolda agendan 2030…

  … men det kommer ett annat datum först; den vackra, viktiga, nionde september i år!

  Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Verkligen, JVK, och som efter den härliga Brexitsegern! Lycka är sådana efterlängtade glädjebesked – och minst en trofast vovsing att dela både hjärterum och stjärterum med. 🙂

    Gilla

  • Björn G skriver:

   Afrikanska Rwanda är en stor biståndsmottagare internationellt och det svenska biståndet till Rwanda uppgår till 230 miljoner kronor årligen.
   Nu rapporteras det att Rwanda satsar 350 miljoner kronor för att sponsra det brittiska fotbollslaget Arsenal.

   Men den svenska biståndsmyndigheten Sida ser inget skäl till att ompröva sitt bistånd till Rwanda.
   – Vilka val som Rwanda gör får den rwandiska regeringen stå för, vår strategi för arbetet i Rwanda ligger fast, i övrigt inga kommentarer, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

   Frågan blir då varför har Sverige 300.000 fattigpensionärer, men ett så rikt SIDA?
   Kanske något för Patrik (som har SIDA-erfarenhet) att greppa om.

   Gillad av 1 person

 12. Eva Danielsson skriver:

  Idag är du i högform, Patrik. På dem bara! På dem dessa pk-ister och postmodernister och alla sorts ister.
  De är stolliga men tyvärr ack så farliga.

  Någon behöver klarögt och högljutt tala om för hela folket att kejsaren är naken. Och att han som pk-välde bara låtsas vara ledare eller avsiktligt vilseleder eller bara är dum och vilseledd själv.

  Naken och utan tyg och nål och tråd för att kunna sy ihop något som skyddar honom och folket mot hårda vindar och kyla. Och bakom och bredvid honom står övriga pk-ister som tagit ifrån honom spegeln.

  Vi måste montera upp stora speglar så att pk-isterna inte kan undgå att se sina stora dästa dallriga nakna magar. Syltryggar och gelésanningar och kladdiga fingrar som varit i syltburken igen. Med sikte på att fortsätta tvinga folket att plocka bär och betala för sockret utan att få äta av sylten och utan möjlighet att få klaga på möglet och lämna tillbaka burken.

  Gillad av 6 personer

 13. oppti skriver:

  Drömde i morse om att sociala medier skulle förses med ett AI filter där olämpliga tillmälen skulle skrivas om så det inte sårade någon.

  Typ: Du är en slemmig gubbe
  Blir: Du är en något äldre man med stor körtelproduktion.

  Solig väder för evigt sade de på vädret därefter!

  Gillad av 1 person

 14. Stig Fölhammar skriver:

  Dagens Nyheter (DN) förtjänar knappast din energi längre Patrik. Jag undrar hur länge familjen Bonnier, som bevisat framgångsrika kapitalister, tänker låta Wolodarski/Wiman hållas?
  Aldrig tidigare har väl familjens flaggskepp varit på så fel kurs som idag? Tidningen som tidigare hade en läsekrets långt utanför Stockholms gränser, som var oundgänglig för alla akademiker, intellektuella och bildade famijer och som fanns på alla ansedda svenska bibliotek, är idag en spillra av vad den var på Herbert Tingstens och t o m Olof Lagercrantz tid.
  Visst, DN ingår i en koncern, där vinstgivande gungor (kvälls- och veckotidningar) kan hålla en förlustbringande karusell (DN) tillfälligt under armarna, om ledningen för koncernen sover eller missköter sig eller har andra bevekelsegrunder. Och om nu som angetts ovan familjen Bonnier är framgångsrika kapitalister, då blir självfallet frågan; vilka är då familjens bevekelsegrunder?

  Gillad av 3 personer

  • Bachman Turner Overdrive skriver:

   Varför tror du att familjen någonsin Bonnier skulle göra något åt saken? Det är precis så här de vill ha det, önsketänk inget annat.

   Gilla

  • Hatten skriver:

   Bonniers fick låna 1miljard av EU, för att utveckla sin mediaportfölj samt naturligtvis försvara 2030 med implikationer ! Samtliga medier står och faller med intäkterna från spelbranschen, och därmed finns det en inte föraktlig nervositet inför den förmodade spelregleringen.

   Det enda man kan förvänta sig från samtliga Bonnierföretag, är att EU kommer kritiseras ytterligt sparsamt samt stöttningen av immigration, klimathets samt ryssfientlighet kommer utgöra basdoktrinen.

   Gilla

 15. Fredrik Östman skriver:

  Man frestas att utbrista att den här ersatzskribenten är så korkad som texten låter påskina med alla sina på varandra staplade felslut, självmotsägelser och malapropismer. Men det skulle vara ett misstag. De vill ha det så här. De driver sin pedofilring professionellt och målmedvetet. Det vi här har framför oss är en på Skinnersk psykologi baserad drill i att utan eftertanke avfärda alla sinnesintryck, att upprätthålla fantasibubblan, den sociala konstruktionen och livslögnen, att stapla lögnerna ständigt högre tills man äntligen uppnår den levande döden och nirvana, tills inget mänskligt mer finns, ingen lycka, ingen njutning, inget liv, ingenting alls. Socialismen är en dödskult.

  Gillad av 4 personer

 16. Håkan skriver:

  “Rabbit’s clever,” said Pooh thoughtfully.
  ”Yes,” said Piglet, ”Rabbit’s clever.”
  ”And he has Brain.”
  ”Yes,” said Piglet, ”Rabbit has Brain.”
  There was a long silence.
  ”I suppose,” said Pooh, ”that that’s why he never understands anything.”
  Nalle Puh

  Gillad av 1 person

 17. Östrahult skriver:

  Jo tänk att det kan bli ett sådant hallå om detta. Egentligen är det hela mycket enkelt. Det handlar om revirhävdande – något som är djupt rotat i naturen. Inkräktare och konkurrenter ska motas bort. I det här fallet handlar det ytterst om kontroll av det skrivna ordet. Tidningar och överhet hade länge monopol på detta men numera går det inte att kontrollera vad som skrivs (och sägs) pga av etermedier och Internet.

  I näringslivet har man hittar former för att hantera revirhävdande genom konkurrenslagstiftning men inom politik och kultur råder fortfarande djungelns lag.

  Gillad av 2 personer

 18. uppstigersolen skriver:

  I Orwells roman, 1984, som skrevs 1948 övervakas folk överallt. Kameror och mikrofoner i väggarna. När jag läste denna roman första gången nån gång på sextitalet så tyckte jag att den var helt uppåt väggarna. Då kunde jag inte förstå poängen med att massor av folk skulle vilja avlyssna andra människor. Nu framstår romanen ju i ett annat ljus.

  Gilla

 19. Martin skriver:

  Utan att kommentera just denna artikel men det allmänna budskapet på bloggen vill jag uppbygga er med följande, direkt ur bibeln. Varför ska man ödsla tid på att formulera det på egen hand när det man vill säga redan sagt så mycket bättre för redan 2000 år sedan? Håll till godo:

  Varning för dem som lever utan ordning

  6Vi föreskriver er i herren Jesu Kristi namn att dra er undan de bröder som lever utan ordning och inte följer de regler de har fått genom oss. Ni vet ju själva på vilket sätt ni skall efterlikna oss. Vi var aldrig oordentliga hos er och åt aldrig av andras bröd utan att ha gjort rätt för oss. Vi slet och släpade, arbetade dag och natt för att inte ligga någon av er till last. Inte för att vi skulle sakna rätt till det, men vi har velat ge er ett föredöme att följa. När vi kom till er gav vi er som föreskrift: den som inte vill arbeta får inte heller äta. Och nu har vi hört att några ibland er lever utan ordning. De gör inte vad de skall, bara vad de inte skall. Den sortens människor föreskriver och förmanar vi i herren Jesu Kristi namn att arbeta lugnt och stilla och äta sitt eget bröd.

  Gillad av 1 person

 20. Anders skriver:

  Idag kom som bekant SCB:s partisympatiundersökning. SD får 18,5%. Andelen SD-sympatisörer är förstås kraftigt underskattad för svarsbortfallet är nästan 50% varav hälften vägrat svara. I den senare gruppen kan man nog anta en stor övervikt för dem som hyser politiskt inkorrekta uppfattningar. Så sannolikt ligger SD upp mot 25%. Men ändå! 3/4-delar av befolkningen vill alltså att den nuvarande invandringspolitiken ska fortsätta, alternativt ge dem som satt oss i denna mycket allvarliga situation fortsatt förtroende. Det är ju helt obegripligt. Slutsatsen kan inte bli annan än att svenskarna vill sin egen undergång.

  Gillad av 1 person

  • jvk skriver:

   Jo denna insikt är otroligt deprimerande, man föraktar helt enkelt största delen av sina landsmän. Själv vill jag emigrera men jag kommer även då att lägga min röst i evighet på det alternativ som gör mest skada på de skyldiga. Amen.

   Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Nytt politiskt landskap uppstår efter valet indikerar SCB (senaste mätning samt tillägg i enlighet med förra valets felprocent från SCB).

   Detta blir det sannolika valresultatet:
   S 24 procent
   SD 23,3 procent
   M 23,2 procent
   C 9,9 procent
   V 5,1 procent
   L 4,5 procent
   KD 3,6 procent
   MP 3,2 procent

   Gilla

 21. Claudia de Longueville skriver:

  Patrik E: ”På Dagens Nyheters kulturredaktion finns, enligt min uppfattning, fiendens skarpaste hjärnor.”
  Om man vill beskriva den intelligens, som Wolodarski med följeslagare är försedda med, så är vokabeln ”skarp” inte den första man kommer att tänka på.
  Hjärnkontoren därstädes tycks föga välmöblerade.

  Allt, en följd av att merparten av den stora drakens redaktionsmedlemmar är ett urval från den andel av ofrånkomliga offer, som alstras av den svenska flumskolan
  Den oproportionerligt stora mängd, som efter att ha manglats, manipulerats och desinformerats från barnsben och under tolv år, fullkomligt och komplett danats till de praktexemplar, som bara kan frambringas i “den humanitära stormakten”.

  Det går för övrigt inte att finna någon annan förklaring till det mentala tillstånd, som råder i Svea rike än att det är en oundviklig följd av det missfoster till utbildningssystem, som skapats av postmodernisterna och 68-vänstern.

  Det går inte, att dra någon annan slutsats än, att den sjukliga vurm för åsiktsförtryck, som i så rikligt mått påträffas i riket, är en följd av ovannämnda konstruktion.
  Det har starkt bidragit till att det i nationen kunnat alstras en på alla plan morbid likriktning.
  En utbredd konformism, som övriga europeiska länder klarat sig från.

  Gillad av 3 personer

 22. Alf skriver:

  ”Socialismens förkämpar kallar sig progressiva, men de rekommenderar ett system som kännetecknas av en stel efterlevnad av rutin och med ett motstånd mot alla typer av marknadsekonomiska förbättringar. De kallar sig liberaler, men de är inriktade på att avskaffa frihet. De kallar sig demokrater, men de längtar efter diktatur. De kallar sig revolutionärer, men de vill göra regeringen, staten allsmäktig. De lovar Edens lustgårds välsignelser, men planerar att förvandla världen till en gigantisk byråkrati. Där varje människa är underordnad tjänstemän i statliga byråer. Vilken lockande utopi…Vilken ädel sak att slåss för…” Ludwig von Mises

  Gillad av 7 personer

 23. Rikard skriver:

  Hej.

  Om tidningar som DN publicerat sådant som man kan läsa på bloggar på denna hade det inte funnits någon tidningskris.

  Rekommenderad bakgrundsmusik för både Engellaus och Hadley-Kampf:s text:
  Aquarela do Brasil [https://www.youtube.com/watch?v=HZshIb5IJQU]

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 24. Thg skriver:

  Många svenskar kliar sig i skallen och undrar

  ”jag förstår inte hur de styrande kan prioritera så här, varför lägger man 100 miljarder om året på hitresta främlingar utan vare sig visum eller identitetshandlingar men drar sig för att lägga ens 100 miljoner på dom som byggde landet”?!

  Låt mig upplysa den undrande –> man vinner inga framtida val med hjälp av infertila svenskar som snart ska dö, det gör man däremot med hjälp av fertila vildar med smak för många barn. Prioriteringar sker därefter.

  Den som tror det finns etik och moral i det av en förskoleklass belägrade riksdagshuset måste vakna upp, där finns bara särintressen, onda avsikter och gränslös idioti.
  https://disqus.com/home/discussion/samnytt/pensionsmyndighetens_larmrapport_kvarts_miljon_svenska_pensionarer_under_fattigdomsgransen/#edit-3931734344

  Gillad av 2 personer

 25. Ismet skriver:

  Du borde läst lite noggrannare den här gången Patrik: dark posts är betalda annonser som endast är synliga för personer i en viss målgrupp, oron var alltså inte över att två personer kan kommunicera utan att andra vet vad som sägs [det är en funktion facebook definitivt aldrig kommer erbjuda] utan att det i deras konversation dyker upp riktade annonser (förklädda till ”inlägg”) som är osynliga för utomstående.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.