Ny podd! Yttrandefriheten hotad

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden ”Tankar från framtiden” (inspelat 25/5) pratar jag med författaren och journalisten Jan Sjunnesson. Den 15 maj var han på förhör hos polisen i Stockholm, misstänkt för hets mot folkgrupp. När han kom dit fick han veta att det rörde sig om två satirbilden som han delat på Facebook.

Vid Bokmässan 2017 uppdagades att förlaget Författares Bokmaskin gett ut böckerna Mormor är inget spöke (om en mormor burka) och Farfar har fyra fruar av Oscar Trimbel. Syftet med böckerna verkar ha varit att normalisera burka och månggifte. De bilder som Sjunnesson delat på Facebook föreställde två påhittade bokomslag som satiriserade dessa två böcker.

Det ena bokomslaget hade titeln Mustafa vill också vara med och föreställde en pojke som står i utkanten av en grupp män som stenar en kvinna. Det andra omslaget hade titeln Med farfar på jobbet och föreställde två män i långa skjortor som pryglade en liggande man.

Sjunnesson spelade in förhöret hos polisen och lade ut det på SoundCloud. Det är både skrämmande och roligt. Man skulle tro att det var en parodi.

”Det här är vad man kallar för satir”, säger Sjunnesson.

Polisen frågar: ”Vad är det exakt du vill… vad föreställer det?”

”Den ena föreställer stening, det andra en man som slår en, jag kan tänka mig en oppositionell”, svarar Sjunnesson.

Så förtydligar han: ”Min åsikt att stena kvinnor och slå oliktänkande är inga trevliga företeelser och det här är en satirisk kommentar kring detta.”

Det inspelade förhöret fick stor spridning och Sjunnesson fick massiv uppbackning. Den 25 maj, samma dag som vi gjorde det här poddavsnittet, fick han veta att fallet lagts ner.