Ny podd med Mohamed Omar och Patrik Engellau. Mångkulturen infördes ovanifrån

I ett nytt avsnitt av podden Försöka förstå (inspelat 10/4) pratar jag med Det Goda Samhällets chefredaktör Patrik Engellau om mångkulturen och massinvandringen. Hur blev Sverige mångkulturellt? I artikeln ”Ett mycket speciellt projekt”, som publicerades på Det Goda Samhälle den 7 april jämför Engellau det svenska, statliga mångkulturprojektet med det sovjetiska rymdprogrammet. Båda konstruerades ovanifrån, utan förankring hos medborgarna.

Mångkulturprojektet lanserades sedan en enhällig riksdag antagit regeringens proposition 1975:26 ”om riktlinjer för invandrar- och minoritetspolitiken m. m.”.

”Propositionen”, skriver Engellau, ”är generalplanen för hur detta ska gå till. Projektet andas entusiasm. Välfärdsapparaten förbereder sig engagerat och beslutsamt för den kommande tillströmningen. Inte konstigt förresten, det välfärdsindustriella komplexet insåg redan då att det här skulle bli julafton för dess olika avdelningar. En läsare tycker sig stå som inför ett par förväntansfulla föräldrar som planerar tillökningen. Där har vi skötbordet, där ska spjälsängen stå, ska vi inte måla rummet ljusblått?”

En anmärkningsvärd sak i propositionen är att staten tar på sig uppgiften att påverka ”den egna befolkningen” till att acceptera den nya ordningen. Detta fram kommer i ett stycke om det så kallade ”samverkansmålet” om relationerna mellan invandrar- och minoritetsgrupperna och majoritetsbefolkningen.

”Samverkansmålet syftar även till att genom utbildning och information till den egna befolkningen öka förståelsen för människor av annat ursprung och klarlägga intressegemenskapen mellan invandrar- och minoritetsgrupperna och befolkningen i allmänhet… Särskilt bör invandringens positiva kulturella effekter uppmärksammas.”

Här står det alltså svart på vitt, helt ogenerat, att staten genom ”utbildning och information” ska påverka svenskarnas attityd till mångkulturalismen och massinvandringen. För övrigt anser jag att mångkulturbeslutet från 1975 bör upphävas. Svensk kultur och främmande kulturer ska inte vara jämlika i Sverige – svensk kultur ska vara privilegierad och staten bör genom ”utbildning och information” främja sammanhållning och assimilation.

Du kan lyssna på podden här nedan eller via SoundClouds app. I appen kan du också prenumerera så att du inte missar något avsnitt. 

17 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar och Patrik Engellau. Mångkulturen infördes ovanifrån

 1. Operation Overloard skriver:

  Off topic (?): Bilden får mig att tänka på AЯBEIT MACHT FREI-skylten från Auschwitz. Med skillnaden på att det är Rinkebyborna som är befriade från arbete. Och vi svenskar som sitter i arbets- och utrotningsläger. För deras skull.

  Gillad av 3 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  I den mån det fanns allmän uppslutning för detta beslut 1975, handlade det om normal invandring där nykomlingen motiverade sin närvaro genom att fungera som en tillgång för sina medmänniskor = arbetskraftsinvandring. – Att det var sådan man tänkt på, antyds ju också med kravet på att man skulle ha ordnat bostad i förväg.

  Det är tycks synd om -invandringen som är PROBLEMET. – Att det är ens tillkortakommanden som motiverar ens möjlighet att tränga sig in på de mera förtjäntas territorium.

  Det innebär att evolutionen i fortsättningen skall gå baklänges.

  Asylverksamheten skall bedrivas i konflikthärdarnas närområde och vara inriktad mot repatriering när läget normaliserats.

  Gillad av 1 person

 3. Skattebetalare skriver:

  När Sverige blev mångkulturellt blev det mångförstört.
  Vi ser det i utsatta områden.
  Vi ser det på brinnande bilar och stenkastning.
  Vi upplever de genom gruppvåldtäkter.
  Vi upplever det genom missbruk av sociala skyddssystem.

  Vilka är fördelarna?

  Gillad av 2 personer

 4. Hovs_hällar skriver:

  Mycket intressant, men Patriks förklaring är alltför begränsad tycker jag. Vad han inte nämner är den politiska situationen i landet — nämligen 68-vänsterns inflytande!

  Detta inflytande var ju dessutom starkt i hela Västeuropa.

  Patrik har en tendens att favorisera sitt ”Välfärdsindustriella komplex” som förklaring på allting. Själv håller jag inte med om att detta skulle ha ett SÅ stort förklaringsvärde.

  Mångkultur-projektet är förstås delvis en följd av en helt osannolik naivitet hos svenska politiker, där man faktiskt tycks ha inbillat sig att folk från främmande kulturer ”egentligen” var ungefär som vi!

  Men denna naivitet har uppenbart utnyttjats av ideologiskt starkt drivna vänsterkrafter. Det var runt 1968 som jag började märka en direkt väst-fientlig marxistiskt inspirerad ideologisk rörelse, vars huvudtes var (och är!) att vi i Väst orättvist har tillskansat oss den ”tredje världens” tillgångar.

  Sådana föreställningar grasserade inom 68-vänstern. Och bara några år senare drabbades vi av ”mångkulturalismen”, som i sin tur öppnade för massinvandringen…

  Hela detta projekt har som vi väl vet stötts av en MASSIV propagandakampanj från makthavarna.

  Gillad av 3 personer

 5. Gösta Johnsson skriver:

  Håller med till 100%. Vi är en svensk nation och skall så förbli. Inga ovanifrån beslut skall ändra på det. I så fall skall folket säga sitt i en folkomröstning föregått av en dialog över hela landet genom information, allmänna möten, agitation för olika uppfattningar o.sv. Därefter kan ett folkligt förankrat beslut tas….i endera riktningen för att vara legitimt. Riksdagsbeslutet från 1975 bör dessförinnan troligen måsta upphävas??! Hur det skall gå till är väl oklart…men om det är en grundlagsändring så måste det väl vara två beslut med ett riksdagsval emellan.

  Hur som helst bör detta åtgärdas så snart som möjligt!

  Gillad av 2 personer

 6. rombens skriver:

  Under sextio- och sjuttiotalet var det inte ovanligt att staten tog på sig rollen som folkuppfostrare. Intresset för att engagera sig i folkrörelserna fortsatte att minska i allt högre grad och SAP gav genom sitt regeringsinnehav staten allt större makt för Folkgemenskapen och uppfostran av medborgarna. (Detta låter skrämmande på tyska språket ;-).

  Sex till åtta brödskivor om dagen skulle vi nu äta etc. Uppfostringen av svenska folket om vikten av import av ”behövande” till det välfärdsindustriella komplexet krävde att folket skulle uppfostras att förstå vikten av mångkultur etc.

  Tveksamt om dessa ambitioner lyckats eftersom idag verkar pendeln slå hårt tillbaka.

  Gillad av 2 personer

 7. Glen Lester skriver:

  Man kan undra om Nationalstaten ska vara till för den befolkning som historiskt har uppättats av den befolkning som då var en relativt enhetlig i landet, eller om folket ska vara till för att Nationalstatens överhet, d.v.s. politikerna, ska forma folket efter eget behag utifrån experimentella teorier om hur befolkningen borde vara. I så fall skulle man naturligtvis inte ha infört ett skolsamhälle, där delar av befolkningen lätt kör om maktgalna politiker intellektuellt sett. Vi är ju, tack och lov, läskunniga och fullt kapabla att analysera vår omvärld numera. Politikerna behövs inte längre som representanter för befolkningen, partierna är rent odemokratiska.

  Det behövs mer direkt politisk makt till den skattebetalande befolkningen. Men det är den politiska överheten skräckslagen för. Istället hoittar politikerna på system som håller befolkningen så längt borta som det är möjligt från makten, om man inte blir livegen i ett politiskt parti vill säga.

  Kan man inte få Åkesson till att gå ut i media och lova att riva upp nämnda lag (proposition 1975:26) så den får lite mer uppmärksamhet. Lagen ifråga förefaller vara skriven i en annan historisk tid, och borde anses vara otidsenlig.

  Lagen ifråga är förstås väldigt provocerande, i vissa stycken. Den borde ersättas med en lagstiftning som är satt under befolkningens kritiska granskande genom en lagstiftande folkomröstning.

  Gillad av 3 personer

 8. Glen Lester skriver:

  Till yttermera visso så låter lagen som att den uppmuntrar politkerna till att tävla om att vara mest i det som lagen avser, och att tävla med resten av världen om statusen som invandrarstormakt.

  I det läget, 1975, kunde man kanske förstå politikernas eufori vid tillfället eftersom Sverige låg i den absoluta toppen i BNP-världsligan. Där gör vi inte längre, om man är läskunnig så kan man lätt se att Sveriges BNP sjunker, just nu är den snabbt på ytteligare tillbakagång.

  Det sitter för mycket stormaktsfanatiker i riksdagen. Sverige ska inte behöva vara en stormakt, utan ett land som, tillssammans med andra mindre länder, främst i omgivningen, ständig söker samverkan för att begränsa riktiga stormakters hegemonisträvenden. Detta är en mycket mer realistisk hållning än den nnuvarande, även när det gäller migrationsfenomenet.

  Gilla

 9. DEK skriver:

  Ansvarig för proposition 1975:26 var Anna-Greta Leijon. För drygt ett år sedan intervjuades hon i SR om sin roll vid lagens tillkomst.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6594094
  Det vore intressant att få höra er samtala i en ny podd med Anna-Greta om de betänkligheter som ni här har framfört.
  Något jag särskilt noterade när jag lyssnade på Anna-Greta:
  – hon var inte en aktivist utan var helt oförberedd när hon fick även invandringsfrågorna av Palme
  – staten skulle främja invandrarnas rätt att utveckla sitt språk och sin kultur
  nu lägger hon till: inom ramarna för det som gäller i Sverige!
  – lätt att tro att situationen då för 40 år sedan var likadan som nu
  men nu är invandrarna många fler, mer av konflikter och religionsproblem
  (vilket kanske kan tolkas som att lagen inte är anpassad till de förhållanden som nu råder?)

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Fanns nog ingen politiker som kunde förutse dagens situation,
   åtminstone inte på den ”borgerliga kanten”!

   Nu försöker man avskaffa sig själva från makten,
   mer röstboskap kräver både Annie OCH obegripligt nog ULF K

   Fast hemliga målet var ju att avskaffa VÄLFÄRDSSAMHÄLLET!
   Sett i det ljuset, långt mer begripligt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.