Ett alltmer vansinnigt folk

Patrik Engellau

Riksdagsledamoten Jens Holm (v) har enligt TT polisanmält en kvinnlig riksdagskollega från ett annat parti för ofredande. Den kvinnliga riksdagskollegan har enligt Holm under många år skickat sms och mejl av delvis privat karaktär – ehuru utan sexuellt innehåll, kanske bara jobbrelaterat – vilket har besvärat Holm till den grad att han nu ansett en polisanmälan befogad. Upprördheten över kollegans tilltag är stor såväl inom vänsterpartiet som i kollegans eget parti.

Samma dag som den nye rikspolischefen Anders Thornberg tillträder, den 15 februari, skriver 425 (fyrahundratjugofem) PK-ister ett öppet brev där de uppmanar polischefen att ta till med hårdhandskarna mot folk som tydligen missfirmat PK-isterna i sociala medier.
I flera månader har våg efter våg av kvinnor i olika branscher #metoo-protesterat i falsett mot att män någon gång under deras liv har framfört klumpiga komplimanger eller kanske till och med tagit dem på rumpan.

Jag tar mig för pannan. Hur barnsliga kan folk bli? Tänk om det hände någonting på allvar. Tänk om Putin anföll Sverige eller om någon rumänsk hacker lyckades blockera det svenska elnätet så att uppvärmningen inte fungerade och vattnet slutade rinna så att vi inte kunde spola toaletterna. Det är inte minst i sådana trängda lägen som det här med tillit mellan människor behövs.

Sverige har av tradition varit ett högtillitssamhälle. Överklass eller underklass, rik eller fattig, folk har haft ungefär samma värderingar och mött varandra med något slags respekt och förståelse. Bruket är det traditionella Sveriges mentala vagga. Patron var finare än arbetarna, men han hade skyldigheter mot dem liksom de hade mot honom. Man fick tåla varandra och hjälpa varandra så gott det gick. Den svenska välfärdsstaten är egentligen inget annat än ett centraliserat riksbruk.

När jag studerar mitt eget psyke upptäcker jag att det finns en lägsta acceptabla stress- och paranoianivå. Om jag inte har något seriöst att oroa mig för så hittar jag på andra orosanledningar tills jag når upp till den lägsta acceptabla nivån. Efter lång träning har jag numera inga svårigheter att upptäcka nya saker att bekymra mig över. Jag undrar om det inte är samma sak med samhället. Ett folk helt utan problem kan börja hetsa upp sig över att en kollega skickar sms eller att någon idiot framför förbannelser på sociala medier eller att en medmänniska av eget eller eventuellt obekant kön gör taffliga men kanske välmenande närmanden.

Inser du att vi lever i en vansinnig kultur? Att vi kunde ha varit schyssta, toleranta, förstående och hyggliga och hjälpt varandra att skapa en värdig gemenskap på allt högre mänsklig och kulturell nivå i stället för att som sandlådebarn hela tiden få kränkthetsattacker?

I sandlådorna finns det morsor och farsor och andra slags skötare som kan hålla de omogna barnens känsloeruptioner under kontroll, men numera i vårt land, när de omogna barnen blivit kroppsligt vuxna utan att för den sakens skull nått fullt utvecklad psykisk mognad, finns inga motsvarande väktare. Då ska i stället polis, myndigheter, domstolar, advokater, målsägandebiträden, journalister, debattprogram, värdegrunder och nya lagar försöka lösa problemet. Det är utsiktslöst. Tänk dig att vartenda sandlådebarn hade rätt till rättegång med domare och överklagandemöjligheter inklusive av nettoskattebetalarna finansierad advokat och annan stödpersonal vid första erhållet slag med en plastspade från en annan treåring.
Jag vill tro att detta officiella vansinne bara existerar hos våra så kallade mediala och politiska eliter och att det bland vanliga nettoskattebetalande medborgare råder en annan, sundare och mognare, attityd. Men det vet jag inget säkert om. Vad tror du?

81 reaktioner på ”Ett alltmer vansinnigt folk

 1. Rolf Wasén skriver:

  ’Vansinnigt’ är ett starkt ord, men det är alltför mycket som får en att höja på ögonbrynen och nypa sig i armen. Så mycket att en diagnos verkar behövas.

  Det är svårt att hitta en annan anledning till detta ”kollektiva vansinne” än att det är en lite uppmärksammad bieffekt av teknik och media i samspel.

  Det kollektiva vansinnet har alltid lurat i vassen, men har först nu fått chansen att nå episka dimensioner. Någon form av skuld till detta har säkerligen ”folket”.

  Gillad av 3 personer

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Dagens politiska elit är kvar på sandlådenivå. Ett bevis på detta är att moderatledaren vill att den politiska debatten skall vara ett samtal mellan vuxna. Men kommer han att få framgång?

  Den politiska elitens beteende påverkar självklart befolkningen i övrigt.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   GÖRAN FREDRIKSSON — Moderatledaren bär sig själv åt som en tjurig treåring när han vägrar tala med Åkesson.
   Och detta enfaldiga beteende pågår inom hela etablissemanget.

   Den som är optimist kan se detta, inklusive vad Patrik nämner ovan, som symptom på att PK-sekten nu är desperat. Utvecklingen håller på att glida dem ur händerna, och i brist på argument kan de bara skrika och stampa i golvet.

   De påminner om en unge i trotsåldern som vägras att få godis av sin mamma. ”Du är DUUUUUM!!” skriker ungen i falsett.

   Jag kan bara känna ett bottenlöst förakt för individer som ska föreställa vuxna människor, och som beter sig såhär. Det ingår i ett spel, som satts igång av PK-sektens fotfolk, och som går ut på att man ska framställa sig som ”offer”.

   Man ska vinna sympati genom att verka svag och ynklig, är strategin. Typ ”Mamma han SLOG MIG med sin lilla plastspade!” Han är DUUUM!

   Företrädarna för en viss utländsk ideologi är mästare på denna strategi, för övrigt. De gnäller om att de ”förvägras rättigheter”, när vad det faktiskt handlar om är att de kräver särbehandling, alltså de vill ha egna privilegier baserade på ”religion”. Annars blir de så HEMSKT olyckliga.

   Den som vet något om barnuppfostran borde kunna sätta stopp för allt sådant.

   Gillad av 7 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Ideologi är programmatisk irrationalitet. Irrationell politik är digressiv, avledande, eller regressiv, bakåtsträvande. Det vi ser är irrationalitetens apex, höjdpunkt. Ideologismen har nått så långt att den aktivt angriper alla uttryck för rationalitet och sanningssökande.

  Sverige är inte ett stort bruk. Det är ett stort Münster, ett stort kätterisamhälle.

  Gillad av 3 personer

 4. Aha skriver:

  Prinsessan på ärten har verkligen blivit en tidens tand. Språket som förs i byggkupan har nu flyttat ut på nätet och oj vad vad det svider att bli utsatt för hat och t.o.m. hot. Så mycken ilska och frustration.
  Att man får en sådan massa av invektiv emot sig har blivit en smärtsam överraskning men också som Engellau skriver något nytt i brist på annat att oroa sig.
  De lågpannade lurkarna, pissrännorna, brunråttorna, de som förr kallades arbetare visar sig ha en glödgande ilska över det politiskt korrekta.
  PK-isternas förtrupper är inte sämre, där gapas och skriks det minst lika mycket. Har fått uppleva att bli kallad gubbslem. Så avslutades en dialog i kommentarsfälten när argumenten tröt.

  Denna lättberördhet, prinsessan på ärten-attityd liknas nu vid snöflingor. PK-isterna är lika känsliga som en snöflinga.

  Icke desto mindre tycker jag att det obehag som grovt språk och hat innebär också motiverar en städning. Ser m.a.o. inga problem med en mer städad samhällsdialog.
  Men det fordrar nog att snöflingorna slutar med sin rasistfascistnazist etikettering. Det är ju ändå det hatet som i retur skapar en myckenhet av hat och hot.

  Engellau frågar om snöfling-attityden är förbehållet ”mediala och politiska eliter” och att den nettoskattebetalande medelklassen är mognare än så. Visst är det så. PK-isterna och vänsterliberalerna är som mobbare som tycker att det är obehagligt när mobbarna ger svar på tal.

  Gillad av 4 personer

  • Elisabeth skriver:

   AHA, jag tycker inte heller om grovt språk och vill absolut inte höra det i skattefinansierad media. I diskussionsforum bryr jag mig inte så mycket, det återfaller mest på den som använder det, ibland kan kanske starka ord behövas. Viktigast av allt är en fri debatt och jag njuter av att läsa ordstriderna och handgemängen i amerikanska forum där verkligen allt får sägas. Men i Sverige sysslar PK-isterna inte med att ”städa ” debatten, under sken av ”kränkningar” sysslar de med åsiktsförtryck rätt och slätt. De blir ”kränkta” av motstånd.

   Gillad av 5 personer

 5. svenne skriver:

  ”Jag vill tro att detta officiella vansinne bara existerar hos våra så kallade mediala och politiska eliter och att det bland vanliga nettoskattebetalande medborgare råder en annan, sundare och mognare, attityd”.

  I Petterssons blogg från den 19 mars år 2016 finns en ca. 5 minuter lång videoblogg med Soran Ismail där han bl.a. kallar SD:s politiker och sympatisörer för bajskorvar. Han hasplar även ur sig nedanstående förklenande harang om dem som under ett arbetsliv med sina skatteinbetalningar har medverkat till att politikerna kan bedriva en ”generös invandringspolitik” :

  ”Pensionärer är en grupp som blir större och större. Betyder det att jag skall jag gå och oroa mig för nerkissade galningar som har glömt bort vad dom heter”?

  Innan år 2016 hade jag gått i pension och fick mig då detta till livs av en tvivelaktig figur som av media har fått en jesusliknande status. Här borde jag kanske ha känt mig kränkt, men det som Soran Ismail tycker och tänker är inget som jag bryr mig om eftersom jag inte tar honom på allvar överhuvudtaget. Det uppstod inget drev i media med anledning av hans åsikter om pensionärer och dessa slog inte heller på kränkthetstrumman. Hur hade det låtit i media om en SD-sympatisör hade yttrat något liknande om några inom de kategorier som skyddas av hatbrottslagen?

  För min del struntar jag i om kommentarer till någon artikel i något sammanhang innehåller någon eller några idiotiska, plumpa, eller grova påståenden. Detta eftersom det avslöjar en hel del om personen bakom kommentaren och dyker han upp i något annat sammanhang så finns det ingen anledning att ta honom på allvar. Den nu pågående skärpningen av censurlagstiftningen tycker jag är onödig därför att vuxna människor borde kunna gallra bort idiotier och inte känna sig kränkta av något som någon korkad tyckare – som t.ex. Soran Ismail – anser vara en sanning.

  Gillad av 5 personer

  • Aha skriver:

   Jag har ett dunkelt minne av Soran Ismail uttalande om nedkissade äldre. Obegripligt att det passerade relativt obemärkt och att det inte påverkade Ismails position. #Metoo blev det som fällde honom.

   Betänk om en kändis hade sagt motsvarande om migranter;
   ”Migranterna är en grupp som blir större och större. Betyder det att jag skall jag gå och oroa mig för dessa ovårdade bastarder som har glömt bort vad civilisation heter”?

   Kan skillnaden bli större efter vilka måttstockar saker och ting bedöms?

   PK-isterna är abnorma.

   Gillad av 2 personer

 6. Alfredo Caragoli skriver:

  Jag är inte så övertygad om att vansinnet är begränsat. I många år nu har jag väntat på att debatten skall bli sansad och vuxen och att det välfärdsindustriella komplexets tjänstemän plus politikerna skall ta det ansvar som följer med makten. Men – i stället blir det bara mer och mer skruvat och korrumperat. Vojne! Hur skall detta sluta?

  Gillad av 3 personer

 7. Björn G skriver:

  Detta officiella vansinne bara existerar hos våra så kallade mediala och politiska eliter.

  Syftet är att flytta fokus från Sveriges verkliga problem till tramshändelser.

  Sveriges verkliga problem är inflödet, gettokriminella och tiggar-/baltligaplågan.

  Gillad av 7 personer

 8. K. Ulvert skriver:

  Jag hoppas verkligen att vanliga nettoskattebetalande medborgare är klokare än så. Valet i Italien tyder väl på det, likaså i Tyskland börjar det röra sig, kanske även här.
  Några måste behålla förnuftet i den lavin av enfald och illvilja som sköljer över västvärlden just nu.
  Varifrån kommer alla dessa människor som aktivt vill ha massinvandring, som döljer brottslighet och vill inskränka yttrandefriheten? Varför vill de detta?
  Det är som om någon öppnat Pandoras ask och en arme av orcher vällt ut. Obegripligt hur det kunnat bli så.

  Gillad av 9 personer

  • Björn G skriver:

   Härifrån kanske människorna kommer, som döljer och vill inskränka:
   MSB är en av myndigheterna som är aktuella i årets valrörelse för att motarbeta propaganda, falska nyheter och otillbörlig valpåverkan.
   Exempelvis skulle alternativa medier kunna presentera uppgifter som leder till att människor röstar på partier som regeringen anser odemokratiska.

   Chefen Bo Eliasson (S) har själv gjort sig känd i dessa frågor, inte minst i ett uttalande i Almedalen där han förklarade att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blir statsminister.
   Han har även twittrat en gång om att han ”kräks” när han ser Åkesson i debatter.

   Gilla

 9. Eva Danielsson skriver:

  Javisst lever vi i en vansinneskultur i hela västvärlden och som vanligt i extrem form i Sverige. Trygghetsdästa och dekadenta. Fokuserade på rättigheter. Alltså gnälliga och bortskämda utan sinne för proportioner.

  Och blir då ett lätt byte för dem som vill utnyttja detta missnöje och sökande efter mening i livet och t ex erbjuder vänsterpolitik, som ju kan ge fokus och kamp och gemenskap. Hur galet innehållet och syftet än är. Som i vänsterfeminism, genustrams och kapade metoovarianter. Och i rent destruktiva läror som id-politik med ”antirasism” och överseende med medeltida patriarkaliska religioner och läror som förtrycker och mördar. Vänstern spelar på känslor.
  Lite mer högerkonservativ politik erbjuder inte den samlande frälsningen. Den är torrare och ger inte samhörighet med slagord. Högern spelar på förnuftet. Förr i alla fall.

  Ateism har inget att locka med eller samlas kring, jämfört med någon gudasaga fylld av trygghet och tröst som framförs med känslor och ritualer ( och musik ifall det inte är islam).
  De flesta människor har ett stort behov av samhörighet och ger hellre upp lite av sin integritet än blir för ensamma.

  Välstånd och välfärd kan drivas för långt. Inte bara för att incitament för att arbeta avtar, utan för att det självklara med ansträngningen att leva kan bli diffus. Men om nöden står för dörren ägnar man sig inte åt navelskåderi.

  Svenskens tillit till staten och till varandra är i upplösning eftersom makthavarna har ordnat det så och vill ha det så. Jag skulle önska att den trygghetsinvaggade tröga svensken vaknade snabbare vad gäller statens faktiska opålitlighet. Och slutade gå i aktivisternas ledband och ägna sig åt kvirr och kränktheter för småsaker och påhittade saker.
  Man låter samtidigt makthavarna komma undan med stort svek och bedrägeri mot det svenska folket.

  Man behöver inse att maktmänniskor jagar makt och egna mål för att kompensera sitt ego utan att bry sig om vad det kostar för andra. Medan vi andra ofta jagar efter lycka.

  Varken makt eller lycka är något att jaga efter.
  Det räcker att försöka vara en bra människa som arbetar och tar hand om sig själv och sina nära och som anstränger sig med livet. Och som försöker samarbeta med andra vettiga människor och motarbetar maktövergrepp, mobbning, olagligheter och lögner och våld.

  Lycka och kärlek kan man bara ge och få. Inte ta. Eller kräva.
  Och makt ska axlas som ett ansvar. Inte som en fribiljett för egna syften.

  Gillad av 15 personer

  • Björn G skriver:

   Jo snaran dras åt allt hårdare omkring oss.
   Jo starka krafter vill begränsa och helst avskaffa det fria ordet.
   Jo vi inser vilka som är våra fiender och att de inte skyr några medel för att tysta oss.

   Men pennan och orden är starkare än lögnmedia, som nu skälver i sina dödsryckningar. Låt dem skälva, sanningen hittar alltid fram till folket!

   Gillad av 1 person

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag tror att att vanligt folk fortfarande har kvar sitt förstånd, I alla vill jag tro att så är fallet. Att den mediala överheten eller PK-isterna har förlorat det verkar uppenbart. Galenskapen anses ju vara sista stadiet före undergången. Kanske kan man därför hoppas att PK-ismen kommer att försvinna med vårisen.

  Men vem vet kanske jag kan förvänta mig en stämning om att jag sagt något opassande och kränkande om Sveriges klimat i någon föreläsning under de senaste decennierna?

  Kanske är det så att de människor som attraheras av PK-ism helt enkelt bär på en potentiell galenskap och har en för detta ändamål särskild utformad genuppsättning. Men att säga något sådant måste ju betecknas som rasism?

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Du menar att galna människor tillhör en grupp? Som vi inte får missakta? Kanske är det så. Men förr i tiden satte vi dem på anstalter av Beckombergatyp. Numera tillåter vi dem att röra sig fritt. Ska vi återgå till tidigare ordning?

   Gilla

 11. Elisabeth Henriksson skriver:

  Jag tror att det kan vara nog så störande att få orimilgt många oönskade mejl och sms som man måste öda dyrbar tid på att rensa bort, kanske både av skattebetalarna betald arbetstid och för den drabbade dyrbar privat tid.
  Har de dessutom delvis privat karaktär trots att de kommer från ngn som enbart är min kollega blir det naturligtvis extra störande och känns säkert som ett intrång. Om man även enträget har bett avsändaren och kanske t.o.m. avsändarens överordnade, tänker då partiordf, att upphöra och det ändå fortsätter ser jag ingen annan utväg än en anmälan hur tråkigt det än är att belasta den redan över elasta och underbemannade polisen med eländet.
  Sådana här trakasserier kan vara oerhört påfrestande och tidsödande.

  Gillad av 1 person

 12. Christer L skriver:

  Människan är alltings mått, sa de gamla grekerna. Alla framgångsrika kulturer förefaller ha haft någon form av initiation av ungdomar till vuxentillvaron. Kulturer som haft någorlunda väl fungerande sådana test på individnivå har utvecklats högre, tror jag. I vår tid och kultur har initiationen blivit otydlig. Enkelt uttryckt finns inget klart förstånd om vad som krävs för överlevnaden – utom att alla givetvis har sin mänskliga rättighet att leva.

  Människor mäter sig alltid mot varandra. För mycket eller för litet tolerans är lika illa. När toleransen övergår i kravlöshet inträffar upplösning av normer. Numera anses på många håll att det viktigaste med normer är rättvisa. Men överlevnad beror på kvalitet. Det är vad ordet vuxen i det här sammanhanget innebär: en kvalitet.

  Samhället finns till genom vår mänskliga natur. Makten är aldrig centralt enkelriktad. Vi kan inte förenkla den naturliga kvaliteten i samhället till någon typ av globalistisk maktordning. Det håller inte, därför att makten hotar alltid makten, och utan yttre hot mot en central makt kommer hoten inifrån. Ett strategiskt tänkande i komplementära kategorier är därför nödvändigt, detta både ock, utan vilket samhället inte blir moget och fruktbart.

  Gillad av 1 person

 13. Taggar på en rosenbuske skriver:

  Olika typer av raffinerad social kontroll har alltid följt i människans spår – som rensat bland oönskade beteenden. Inom alla kulturer har människor bevakat varandra. Kulturer vänder sig huvudsakligen inåt. En social distansring har då varit det huvudsakliga medlet för att likrikta.

  Det påstås, att när man studerat vad människor innehållsligt pratar om, upptäckt att två tredjedelar av samtalen handlar om andra människor – icke närvarande. Byskvallret har nog alltid existerat. Hållit samman människor. Och marginaliserat andra. Det är så normer och allmän moral upprätthålls, bevakas och förstärkts.

  Men det som hänt i moderniteten är att kontrollen nu även flyttad ut på nätet. Numera finns teknikredskapen för att bevaka och kontrollera miljoner andra individer. Den lilla byn har skvallermässigt drabbats av inflation. Och blåsts upp till att omfatta hela samhällsgemenskapen. Och kunnat börja tillämpa korrigeringsalgoritmer för en hel nation.

  Samhället har på sätt och vis vänt ut och in på sig själv. Ömsat skal eller skinn. Gjort sig extra känsligt och ömhudat. Som om byns närmiljö, normer, och bevakning numera måste gälla alla – bara för att redskapen finns.

  Till det skall läggas att sociala korrektörer numera även ropar på myndighets- och polisingripande. Något som äldre samhällen stod tämligen främmande inför.

  Men plötsligt i moderniteten kan miljoner människor börja jaga Martin Timell, eller en Talman i Riksdagen, utan att de personligen mött dem.

  Det otäcka är att det föreligger en viss skillnad på att jagas av miljoner människor – än att enbart jagas av sina grannar. Och att en jakt på olikhet i sig strömlinjeformar storsamhället. Som om vi inte tålde minsta tagg av olikhet på våra gemensamma rosenbuskar.

  Gillad av 3 personer

 14. johan utan land skriver:

  Intressant tanke med lägsta stressnivån och orosnivån. Kan ligga något i det.

  Tänker man på våra förfäder drygt havannat århundrade tillbaka år så var nog deras främsta skräck farsot, svält och krig. Digerdöd, fimbulvinter och kossacker bankande på stadsportarna. Skärselden hade nog redan då fallit från skräcktoppen i de bredare befolkningslagren.

  Den tiden var ingen dans på rosor men med tur och skicklighet och en massa hårt arbete lyckades våra förfäder undvika dessa faror och bygga upp ett robust skydd mot dessa orosmoment. Våra föregångare var nog utomordentligt stolta och nöjda med att i stort sett ha eliminerat riskerna och lämnat ett tryggt, rikt och säkert land i arv till sina barn. De hade helt säkert ingen tanke på att kommande generationer skulle bli förförda av den postmoderna PK-hydran och förskingra arvet.

  Om nu Sverige i en förhoppningsvis inte alltför avlägsen framtid lyckas nyktra till från PK-berusningen så skulle det stora bekymret vara hur man kan undvika att det växer ut ett nytt huvud på PK-monstret och att galenskapen kommer tillbaka. Den masochistisk lagda delen av befolkningen har dessutom en hel del självransakan framför sig. Hur kunde vi vara så umma och lättlurade?

  Framtida krig går förhoppningsvis att undvika om vi inte gör något dumt men ironiskt nog kan det hända att sjukdomar och svält blir akuta utmaningar igen. Vi har importerat en del gamla sjukdomar och antibiotikan biter inte längre och sjukvården är dimensionerad för 8 miljoner invånare med förmågan att snällt stå i kö.

  Trots klimatalarmisternas farhågor vägrar envist de arktiska isarna att smälta. En del tror att vi är på väg mot en ny istid pga av något svagare utstrålning från solen. Om vi eldar riktigt mycket kol kan vi kanske skjuta upp köldkatastrofen ett tag.

  Vi lever i spännande tider.

  Gillad av 5 personer

 15. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik. Vansinnet är importerat och har, enligt min uppfattning, ännu inte förmått smitta ner vanliga, hederliga, skötsamma och realistiska svenskar i någon större omfattning…

  … men det är verkligen hög tid att exportera eländet – tillsammans med smittsamma kroniker – innan hela Sverige förvandlas till ett överfullt, nedskärningsdrabbat sinnessjukhus.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”… smitta ner vanliga, hederliga, skötsamma och realistiska svenskar i någon större omfattning…”

   Jag tror tyvärr en mycket stor majoritet av de som är födda på 80-talet och senare är helt hjärntvättade. Så även flertalet födda på 70-talet och kanske hälften av 60-talisterna.

   Även bland pensionärerna finns det många som aldrig kommer att rösta annorlunda, även om en viss insikt kanske har börjat slå rot bland ”gamla tanter”. Antar att de som är födda på 40-talet inte accepterar att misshandlas hur mycket som helst.

   Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Sant, CMMK10, att hjärntvätten har varit omfattande så att yngre svenskars tolerans inför vansinniga – importerade – samhällsföreteelser förefaller rent häpnadsväckande…

    … men jag vågar hoppas på en hälsosam tillnyktring efter ännu en svensk sommar med eskalerande vålds- och sexualbrottslighet brutalt riktad mot värnlösa medborgare.

    Gamla svårkränkta tanter, vana att kunna röra sig fritt och våga säga sin mening, börjar bli vansinnigt arga. Måtte den fullt rättmätiga ilskan hinna väcka många yngre väljare!

    Gillad av 3 personer

 16. Östrahult skriver:

  Lägger man ihop konstigheter från senaste dygnet så blir slutsatsen den som PE beskriver, jag tänker t ex på:

  Nämndemannen och centerpartisten i Solna som propagerat för Sharia sedan 2006 och som stått på tredjeplats på centerns riksdagslista. Hur trovärdigt är Lööfs kommentar ”hårresande”?

  Vad har vederbörande levt på? Kanske handlar det om pengar från en omfattande korruption när det gäller Folkbildningsrådets årliga 4,4 mrd. Detta polisanmäls idag av Johan Westerholm, är det inte bedrövligt att det ska till privatdeckare för att kolla sådant?

  Och nämndemannainstitutet: Detta har tydligen blivit ett inmutat område för de 3 – 4 % av befolkningen som är med i partier. Uppenbarligen en av orsakerna till att rättsapparaten inte fungerar. Men insnöade moderater försvarar systemet. I ett citat idag i en tidning säger en nämndeman att han alltid röstar emot fängelsestraff eftersom han inte tror på idén.

  I Växjö finns en biskop som gett svensk kyrklig självutplåning ett ansikte, kolla gårdagens Aktuellt. Inte undra på att folk lämnar svenska kyrkan.

  Ledarna i EU agerar på sandlådenivå när Trump vill ta itu med den statskontrollerade och statsstödda exporten från Kina. Det finns en gigantisk byråkrati uppbyggd för hantering av handelstvister men det struntar man i.

  Och SVD: Har deras läsare tappat förståndet? Rubriker idag: SVD hoppas på ett metoo på Bilsalongen. På raden under: ”Roligt om kvinnokarlen Bergman”. För att inte tala om denna rubrik: ”Världens blickar vänds mot Lövén”.

  Gillad av 6 personer

  • Östanskog skriver:

   Nog om SvD, DN tar ändå priset – som om blixten hade träffat tornet. Lyckligtvis verkar Data-Linus, Rock-Fredrik och Kultur-finlandssvenskan ha åkt hiss vid det fatala ögonblicket och behållit förståndet.

   Gilla

 17. Elisabeth skriver:

  Som Lennart Bengtsson skriver ovan, vanligt folk har nog kvar sitt förstånd, men vansinnigt tänkande och vansinniga grupper får tyvärr gehör hos politiker, myndigheter och ( förstås ) i MSM. Jag tänker exempelvis på ”Näthatsgranskarna”, ett slags digitala Rödgardister som jagar ”kriminell hets” på nätet. De har hittills jagat fram 750 ”nättroll” som de anser att överbelastad polis och rättsverksamhet ska ta itu med. Oftast förefaller offrena vara pensionärer som skriver av sig sin frustration avseende invandringen. Men det får de icke göra, dessa ska förgöras, hängas ut och bötfällas. Denna hemliga spionorganisation får dessutom 600 000 i ekonomiskt stöd. Samtidigt uppmärksammar man nu att Centern i 12 års tid uppmuntrat och befodrat en islamist som öppet predikar Sharia i Sverige, jag tänker på den nu ökända slöjklädda nämndemannen Aldebe. Man jagar mygg och sväljer kameler i detta land.Jag tänker också på de tre unga män med invandrarbakgrund som slumpmässigt valde ut sina offer, höll fast dem i händerna och började köra bilen med offrena på släp. De tyckte detta var skojigt. Åklagaren bedömde med rätta gärningarna som livsfarliga men tingsrätten graderade ner brotten till normalgraden av misshandel och gav dem skyddstillsyn. Och så får de behålla körkorten. Alltså, noll konsekvens av detta fruktansvärda trafikbeteende som visar på ett horribelt omdöme. Alltmedan Svensson får böta och blir av med körkortet om han kör för fort. Sila mygg och svälja kameler.

  Gillad av 6 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Varför skulle en svensk man som jag vara villig att hjälpa de feminister som ägnat de senaste fyrtio åren åt att göra manshat och rasism till en legitim ideologi? (Apropå när, inte om, något allvarligt hände.)

  Varför skulle jag ställa upp på och hjälpa de samhällsklasser som röstat oss till dagens läge?

  Varför skulle jag försvara rådande politiska ordning, i Sverige och i Västeuropa, där bärarna av tolkningsföreträdet dagligen trumpetar att allt ont som skett sedan istiden är mitt fel?

  Vad finns där att hålla samman kring, med dessa människor?

  Drygt en fjärdedel av landets invånare är invandrade. En snabbt växande andel är muslimer, med allt vad det innebär av våld och sexuella övergrepp samt kvinnoförtryck. Dessa siffror stiger, och det snabbt.

  Det Sverige som fanns där kvinnor inte behövde frukta annat än galningar som Södermannen, och kunde leva som fria självständiga individer jämte och jämlikt de svenska männen var det Sverige där andelen invandrare blott var en eller två procent, och där majoriteten av dessa kom från Europa och Norden.

  Det Sverige finns inte längre, och skall det åter finnas skall medel till som inte låter sig skrivas här.

  Vad sägs om det som stresströskel?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

  • educaremm skriver:

   Att vilja generealisera, och anta att alla som kommer från Europa, skulle mer eller mindre automatiskt kunna anses vara lättare att integrera i Sverige, eller i Norden, det är ändå kanske att göra fel bedömingar….?

   Detta med tanke på flickmord som begåtts av t ex människor från balkan, mord på höga uppsatta politiker, (Anna Lind), mord på poliser, (Malexander), samt att de slaviska kulturerna är bärare av ett ganska grovskuret, råbarkat och osvenskt tal, beteende och stil, en s.k. manlighetsdyrkande stil…?

   Den tar sig inte sällan då uttryck kanske inte minst mot kvinnor…. i en slags inbillad föreställning om att alla svenska kvinnor ju är så – sexuellt frigjorda – , och att svenska kvinnor ju måste vara en automatisk del av en s.k. – Svenska synden – ?…

   Troende muslimer, (som inte är alkoholberoende, inte narkomaner, som är renlevande, inte kriminella ), är inte sällan aktningsfulla och respektfulla, i jämförelse med vad då f.d. östeuropeiska kulturbärare kan vara i sina traditionella kulturer, seder och vanor…?…

   (Alltså de slaviska, de grekiska och även i viss mån de latinska kulturerna är inte sällan fulla av avsky mot – de mesiga svenskarna – ? Eller fulla av avsky mot – den svenska slöa, slappa och s.k. – mesiga och omanliga – kulturen?…Samt även då fulla av – föreställningar, inbillningar, fantasier, tolkningar, fördomar och grova antagande om alla – frigjorda svenska flickor och kvinnor – ? Vilka alla då lätt tilltros vara – horor – …?)…

   De slaviska, grekiska, ryska och latinska folken, som är européer, har märkliga traditioner, språk och inte sällan högmodiga, högljudda, påstridiga, mansdyrkande, kvinnoföraktande, ruffliga och buffliga beteenden i sina bagage…

   De är som – främmande fåglar – i sina kulturella beteenden och ideal, i jämförelse med vad de nordiska, eller vad de svenska, kulturella idealen handlar om…….

   Så därför är det fel att vilja peka ut endast en islam, eller endast muslimer….som varande såsom – främmande fåglar – i Norden, eller i Sverige, eller fel att tilltro alla brott av olika slag och kategorier, som utförda av endast och enbart muslimer……..

   Gillad av 1 person

 19. KristinaF. skriver:

  ”Tänk om det hände något allvarligt”. I mitt tycke har det hänt något mycket allvarligt i Sverige. Hela samhället håller på att förändras i grunden och till det sämre. Jag är mer benägen att tro att alla dessa barnsliga diskussioner är en sorts ”cykelställsdebatter”. Man klagar över de små sakerna, medan de komplexa och allvarliga får vara. Det kan också vara en medveten strävan från makten att flytta fokus som Björn G skrev här ovan. Flytta fokus till trams.

  Gillad av 6 personer

  • Igor skriver:

   Ja, även dagisfröknarna har stannat kvar mentalt i sandlådan tillsammans med barnen och nu när de ”kvoteras in” i diverse politiska sandlådor blir diskussionen därefter.

   Gillad av 1 person

 20. oppti skriver:

  I media pågår en nationell psykologisk bearbetning av det som hände på Drottninggatan för knappt ett år sen. Otroligt överdriven bevakning tyckte jag innan jag förstod varför detta blåses upp.
  Det är nationen så ligger på britsen och får en tydlig genomgång av traumat för att förhindra upprepning eller djupare splittring. En styrka!

  Gillad av 1 person

 21. Steven Jörsäter skriver:

  Bra artikel och bra kommentarer. Jag är tyvärr inte alls så övertygad om att dårskapen är begränsad till mediala och politiska eliter. Den är helt klart värst där men det gift som de utsöndrar sipprar långsamt ut i samhällskroppen. Så småningom blir dårskapen alltmer accepterad. Det är bara att titta på hur språket stadigt urvattnas och ombildas i politisk korrekt riktning. Och nästan alla följer lydigt med.

  På den tiden som jag fortfarande inbillade mig att moderaterna hade en viss förnuftskontakt så blev jag alltid så förvånad och besviken varje gång de skulle ta ställning till någon idiotisk vänsterpropå vilket förstås var ofta förekommande. Istället för den efterlängtade och självklara näven i bordet att sådana där dumheter ska vi minsann inte hålla på med så kom nästan alltid istället något urvattnat, urskuldande och kanske försiktigt negativt uttalande.Men något motstånd fanns ändå . Moderaternas förfall är nog en bra mätare på utvecklingen i folkhavet. Vad är moderaterna idag? En formlös geléråtta som ingen förstår vad de tänker och vill. Den gamla stolta ambitionen att tänka på skattebetalarna har sjunkit i havet allteftersom man otroligt nog inte längre vill diskutera kostnaderna för den största utgiftsposten. Den förra partiledaren misslyckades sannolikt huvudsakligen för att hon var så dålig på att ljuga (och ville det nog egentligen inte heller).

  Visst finns det fortfarande ett visst förnuft och förstånd ute i bygderna. Men det eroderas snabbt, inte minst för att så många tvingas till Stockholm och att hoppas på det kloka folket är nog en romantisk feltanke. Utan kloka och förståndiga ledare kommer inte folkets moral att kunna hållas uppe utan Sverige riskerar att förvandlas till ett slags sovjetsamhälle. Det är nog det öde som vi har störst risk att råka ut för.

  Det är därför vi måste göra allt vi kan för att få till en ändring på toppen.

  Gillad av 5 personer

 22. Magnus Rosensparr skriver:

  Jag tror att PK-ismen och PK-isterna bär på en latent hallucinatorisk paranoia, som är en följd av att man i sin egenskapade bubbla ser en förvrängd bild av verkligheten, ungefär som en guldfisk i den välkända runda skålen. Den skålen innehåller oftast bara vatten och är därför i överförd bemärkelse lik PK-ismen. Det finns bara en tanke, en uppfattning, en sanning och en omvärldsbild. Så när något annat och avvikande dyker upp utanför PK-skålen får PK-guldfisken tvivel, osäkerhet, ångest och panik. Eftersom man i sin endimensionella värld inte har något annat att sysselsätta sig med, blir resultatet att man sluter sig i upprörd förnekelse och aggressivitet.

  Gillad av 2 personer

 23. Berit skriver:

  Kanske går vi nu igenom en kollektiv variant av ”sorgens olika faser”; en anhörig som förlorat en närstående blir först förvirrad, därefter kommer förnekelse av faktumet att personen är död, vilket sedan följs av vrede. Sedan, om jag minns rätt, kommer förhandlande och till sist resignation.
  Det gamla, trygga Sverige är borta. Fram till för ca ett år sedan rådde förvirring och en ihärdig förnekelse (inom PK-media). Nu har giftblåsan spruckit, och Svensson är arg. Media gör lite lama försök att dölja och rentav pudla, men varet sipprar nu ut.

  Gillad av 2 personer

 24. Christer Carlstedt skriver:

  När jag skriver något i detta kommentarsfält, så är jag givetvis medveten om att det kommer att läsas. Även bedömas.
  Någon kommer att tycka att det är rätt så OK.
  Någon annan tycker säkert att den där Christer måste ha tvärdrag mellan öronen.
  Jag begriper att det fungerar så och kan knappast bli förtörnad för att några har en avvikande uppfattning från min.

  Till min ganska stora förvåning upptäcker jag att ett gäng PK-ister tycker att det är kränkande när när andra människor nagelfar deras till allmänt beskådande uthängda själsliv.
  Hur så? Man har ju själv skrivit i tidningar och torgfört sina uppfattningar om sakernas tillstånd och hur man anser att det bör vara.
  Man har ibland tillgång till rikstäckande media där man tillåts vädra sina åsikter.

  I många fall ser jag de logiska bristerna i deras resonemang. I andra fall retar jag mig på att inte hela historien berättas utan bara den del som skulle kunna rättfärdiga den åsikt man vill framföra.
  Varför då denna irritation över att jag säger att jag har en annan uppfattning och av vissa angiva skäl?

  Jag kan hålla med om att språkbruket i i somliga kommentarsfält lämnar en del övrigt att önska, men inser också att alla inte har förmågan till subtilare kritiska genmälen.

  Men – och det är poängen – om man framför en idé, som av många anses befängd, så får man också acceptera att man blir måltavla för en hel del ”skitkastning”. Särskilt om man bräker ur sig sin idé från en så hög position att man trott sig vara oberörbar.

  Visst är det sandlådementalitet att springa till polisen för beskydd, när man själv först retat gallfeber på folk genom insinuationer om deras starkt begränsade förståndsgåvor.

  Det blir löjeväckande när vuxna människor springer till ”mamma” och gnäller för att Putte slog mig med sin spade, när det var jag själv som började med att sprätta sand i ögonen på Putte.

  Gillad av 9 personer

 25. Skotska högländerna skriver:

  Minns när det var populärt att flytta mentala gränser. Företag skickade sin personal på en fysisk och strapatskrävande lägertillvaro. Ingen slapp undan. Varken rött nagellack eller nystrukna skjortor. Människor fick tänja sig, lyfta och släpa. Spänna sitt psyke och muskler intill bristningsgränsen. Tanken var att likt elitsoldater inom försvaret lära sig tåla strapatser, stress och mer allomfattande utmaningar.

  Väl hemma i den varma kontorsmiljön igen skulle varje projekt och arbetsuppgift därefter betraktas ur elitsoldatens eller alpinistens ögon. Den anställde skulle dagligen bestiga sina arbetsuppgifter som ett eget Matterhorn. Tåligt och självuppoffrande. Och utan rep. Som man kan förvänta sig av en elit.

  Dagens självutvalda elit borde kanske kampera några veckor i norra Skottland när vinterlågtrycken drar in med blytunga regnmoln över högländerna. Allt för att få eliternas elit att vänja sig vid en något annorlunda tillvaro, långt bortom tangentbord och krånglande sladdar. Där verklig hunger, värkande muskler och psykologi tvingar dem till utmaningar de aldrig tidigare mött. Allt för att öka på toleransen. Långt bortom gnällighetens mer varma koftor och ytliga tolerans.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Hvorfor ikke Karasjok på Finnmarksvidda om vinteren? Laveste temperatur målt der er minus 51,4 gr. Overleve i mørketiden. Ned mot minus 40 er vanlig. Riktignok tørr kulde, men temmelig friskt vær likevel!

   Noe å prøve seg på, ikke minst for de sk. ‘eliter’ som ønsker å slå sammen Finnmark med Troms til ett fylke (tilsv. län). Da blir det 90 mil mellom ytterpunktene i fylket, og det meste skal sentraliseres i Troms. Fullstendig galskap!

   Gilla

 26. Igor skriver:

  Sandlådan:
  Det vi ser är baksidan på att ”alla” barn har gått på dagis. De har tillåtits stanna i utvecklingen flera år när de var dags att utvecklas mot en vuxen människas sätt att tänka. Och där befinner de sig fortfarande, mentalt, även i 40-års åldern. Tyvärr!

  Gillad av 2 personer

 27. Per-Anders skriver:

  Det är ingen slump att så kallade sexuella trakasserier är inom vänstern än inom högern.

  Högern har en högre sexuell moral rent generellt. Man har inte sexuella förbindelser till höger och vänster och hoppar inte i säng på första träffen.

  Vänstern är precis tvärtom. Man ska hoppa i säng till höger och vänster. När den attityden har fått breda ut sig blir resultatet som det är idag.

  Märk väl hur vänsterkvinnorna riktar sin ilska mot högern och förstår inte att deras små problem är direkt en konsekvens av deras egen moral. Läs någon vänsterblaska där sexualitet ska beskrivas. Det är oftast bara äckel rent ut sagt.

  Gillad av 3 personer

 28. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Vansinnet” kommer att fortsätta till den dag svenska folket ges chansen att ställa enskilda politiker till ansvar för deras missgärningar.

  Gillad av 2 personer

 29. Kjell Jegefors skriver:

  ja, allting ska ju gå via myndigheter nuförtiden så Patriks oro är väl befogad.
  Vi får sannolikt kommunala ”sandlådebevakare” med ansvar att anmäla barnens alltför våldsamma lekar eller otidigheter till polismyndigheten. Sedan tar förskolan och skolan över inom dagens krav på polisanmälningar. Vi äldre blir ofta elakare med åren och frågan är om inte motsvarande kommunala övervakning bör finnas på alla äldreboenden. Med dagens polisiära effektivitet känns det som ett tryggt system.

  Gillad av 2 personer

 30. O.T. skriver:

  Den 2 mars konstaterar Energiföretagen att dygnsgenomsnitt på elpriset var bland de högsta sedan 1996. Det nordiska elsystemet fungerade under omständigheterna, även om man fick köra igång oljekraftverket i Karlshamn(bra för miljön).

  Systemet är ganska robust, men kan vara ansträngt. Utbyggda import möjligheter gör att elen åtminstone fortsätter flöda, även om priserna stiger. Sverige har fått importera el under den kalla perioden.

  Däremot kan man fråga sig hur det är tänkt att se ut, när vi om något år kommer att stänga flera kärnkraftverk. 2020 stängs både Ringhals1 och R2 och andra kommer att följa efter. Då gäller det att hitta mer el snabbt, nästan 1900 MW extra effekt någon annanstans.

  Dessutom kommer vi att ha betydligt fler elbilar som gör att mer el kommer att behövas utöver den nedlagda kärnkraftselen. Förbrukningstoppen på kvällen runt middag kommer få följe av att alla elbilar som ska laddas efter jobbet.

  Kalla vinterdagar kommer detta kräva en rejäl utbyggd kraftproduktion i Norden. Vem betalar?
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   El kommer att fördelas efter partitillhörighet. Miljöpartister först, sossar sen, kommunister, centern osv i en fallande skala. Då kommer antalet som röstar MP raskt att gå upp.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Det blir nok norske forbrukere!
   EUs planer er at vi skal selge vår rene fossekraft billig, og kjøpe ‘skitten’ (kull og atom) kraft dyrt tilbake til kontinentale priser. Dette i den ‘fri flyt’ og hellige harmoniseringens navn!

   Les om EUs nye energipakke og ACER (google på nett). – EU er ustoppelig i sin hemningsløse maktbrynde.

   Gilla

  • Peter Wennersten skriver:

   Elmarknaden fungerar inte, den döljer det faktum att man exporterar till länder med brist ”för att tjäna mer”. Denna export genererar en brist som kompenseras av en dyr import som naturligtvis sedan säljs till ännu lite högre pris. Ebberöds bank där de försnillade pengarna är svenska skattemedel.

   Gilla

 31. Sixten Johansson skriver:

  Vansinnet är värst i de övre skikten, men det är illa nog hos väl halva befolkningen. I detta avseende är invandrarna psykiskt friskare, för de har inte i samma grad vuxit upp som individualister, utan med ett mer kollektivt medvetande och stöd. Jag tror att vansinnesyttringarna i västländerna är en logisk, oundviklig följd av jag-medvetandets evolution. Vi står mitt inne i en livsavgörande kris.

  Alla ”jag” är barn, som behöver växa upp psykiskt. I Sverige har vi avskaffat föräldraroll och vuxna förebilder i hemmen och i hela samhället. De flesta har heller ingen Jesus-förebild eller Pappa/Mamma-Gud och lärorna om dem känns stelnade och döda.

  Vi har alltså gjort oss föräldra-, förebilds- och ledarlösa. Allt fler förblir då psykoinfantila. Utan mogna ledarskikt kommer samhället att präglas och styras av hjordbeteenden och egoistiska, bortskämda barn, vars enda verktyg är ordmagiskt tänkande och mobbarmetoder.

  Inne i jag-skalet ruvar en latent, isande skräck för ensamheten, jagets tomhet, livets och alltets tomhet. Därför känns introspektion farlig och energin satsas på skalet och ytan. Ytlig extroversion, spegling, bekräftelse från andra blanka jag-skal ses som det normala och eftertraktade. Rädslan för att uteslutas ur mobbkollektivet väcker djup ångest och man förenas i hat mot alla sanningssägare.

  Det går inte att backa medvetandebandet. Vi måste hitta nya och fungerande former av psykiskt frisk individualitet förenad med äkta gemenskap, kunskap och samarbetsvilja.

  Gillad av 3 personer

 32. Nils Dacke skriver:

  Vi har absolut ett nationellt vansinne i landet, det kommer i huvudsak från det vänsterliberala träsket och dit kan man idag tyvärr också räkna stora delar av allianspartier och som är ivrigt påhejade av tredje statsmakten inklusive regimmedia. Ena dagen läser man om jakt på oliktänkande i landet som för tankarna till DDR och stasi, nästa dag läser man om shariadomar i svensk tingsrätt, för att tredje dagen läsa om sannolikt förskringrat stora belopp från svensk myndighet och som man kan misstänka har gått till egenberikning inom klaner i Sverige och/eller terrorfinansiering utomlands. Vad händer imorgon???

  Gillad av 4 personer

 33. Nils Dacke skriver:

  Imorgon kanske något av följande händer, kvinna åtalas för antisvensk propaganda och kontrarevolutionär verksamhet, eller kanske, man fick shariadom efter att ha druckit alkohol, döms till 80 piskrapp på torget efter fredagsbönen, eller kanske avslöjande i utlandet om att svenskt presstöd och partistöd har gått till terrorfinasiering och direkt i bakfickan på klaner i Sverige. Välj själva gott folk, detta har vi sannolikt att vänta framöver?

  Gillad av 5 personer

 34. Vax skriver:

  Nu tillträder följetongen Dan Eliasson som generaldirektör för MSB
  MSB är en av myndigheterna som är aktuella i årets valrörelse för att motarbeta propaganda, falska nyheter och otillbörlig valpåverkan.

  Exempelvis skulle alternativa medier kunna presentera uppgifter som leder till att människor röstar på partier som regeringen anser odemokratiska.

  Eliasson har själv gjort sig känd i dessa frågor, inte minst i ett uttalande i Almedalen där han förklarade att han skulle avgå om SD-ledaren Jimmie Åkesson blir statsminister
  . Han har även twittrat en gång om att han ”kräks” när han ser Åkesson i debatter.

  Nyligen uppmärksammades myndigheten MSB för en film de låtit producera där de i praktiken varnar för att Sverigedemokraterna kan vara ett hot mot demokratin, något Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

  En gång till ” Exempelvis skulle alternativa medier kunna presentera uppgifter som leder till att människor röstar på partier som regeringen anser odemokratiska.” Vi vet vilka de verkliga bovarna är.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Kanske dags att förstå, att Dan E. INTE har sparkats och INTE har misslyckats på sina tidigare poster. Han har snarare lyckats över förväntan med varje uppdrag han har fått.

   Han är helt enkelt PK-ismens Darth Vader!

   Gillad av 3 personer

 35. Hawwa skriver:

  Även Palme noterade fenomenet ”De stigande förväntningarnas missnöje”.
  Jag kommer ihåg att min pappa sa om min (mycket snälle) farfar under hans sista tid på vårdhem: ”Idag klagade han, då vet man att han är lite bättre.”
  Missnöjet söker nya mål när vi är mätta.

  Gilla

 36. Lars skriver:

  När jag skrev om behovet av yttre tryck så avser jag organisationer och ledning. Exempelvis sjukvården har ju varit utsatta för konstant tryck under ett par årtionden, men frågan är om det i sig inneburit ändrade organisationsformer, fördelning mellan primärvård och sjukhus och arbetsrutiner i sjukvårdssektorn? Polisen är ju något liknande.

  Det handlar inte enligt mig om personliga incitament som hot att utförsäkra från sjukkassa eller 180 dagars regeln om att ”arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden”. Vad är ”hela arbetsmarknaden”. Var peson har ju sin bit som är åtkomlig beroende på tidigare erfarenhet, ålder, arbetsmarknadsläge etc.. Det är en belysande regel, belysande för den intellektuella utarmning som finns hos politiker och myndigheter. ”Sunda förnuftet” visar väl att en 64 årig sjuksköterska inte ”har hela arbetsmarknaden” som möjlighet? Inte heller en professor i samma ålder inom något specialiserat fält.

  Det handlar förvisso om personliga incitament när vi ser till ledningsnivåer, men för flertalet medarbetare så bestäms kultur med värderingar och arbetssätt av organisationen, kulturen är en given storhet för den enskilde. Det är detsamma för hela samhället.

  Ska man städa en trappa så måste man börja uppifrån.

  Gilla

 37. Lars skriver:

  Medias utveckling tror jag lämpligen kan urskiljas bättre om vi ser det på lång och kort sikt. På kort sikt har man attraherat läsare och politiker med allt enklare budskap och allsköns skvaller och underhållning, men på lång sikt har man utarmat media på innehåll och tappar läsare och prenumeranter.

  På kort sikt kan man utgöra en tredje statsmakt som påverkar politiker, men på lång sikt förlorar man sitt oberoende och även allmänhetens förtroende.

  Oberoendet kan endast upprätthållas genom klanderfri, seriös och saklig rapportering om vad de verkliga makthavarna i samhället tänker och gör, vad de har för syfte, hur de ser på världen, vilka avgöranden de står inför och hur de förstår det.

  Gilla

 38. Olle Reimers skriver:

  Det är givetvis Putin som via sin trollfabrik i S:t Petersburg so ser till att sprida split i samhället. Om så inte befinns vara fallet har man utmärkta redskap som globalisterna nu använder för att ställa svensk mot svensk.

  Gilla

 39. Anna Lindén skriver:

  Ert folk utan problem? Stalkerbeteende från människor som inte kan ta ett nej är tveklöst ofredande. Det finns all anledning att polisanmäla sådant.

  Gilla

 40. Lars skriver:

  Jag tror media och politiker bär mycket stor skuld till infantiliseringen. Man är fulla av enkla budskap och småproblem och dessutom utgör underhållning bärande kriterium för media,

  Man har påvisat hur människor förankrar sin syn på något på någon viss nivå och sedan bedömer relativt detta värde. Man har t.ex. visat att om man lägger ett förhandlingsbud eller ett pris relativ högt så kommer människor att se alternativa priser relativt detta värde så att lite mer eller lite mindre upplevs kontra det förankrade värdet och upplevs rimligt. Om vi exempelvis upplever normal lägenhetsstandard för en person som två rum o kök på 50 kvm, så upplever vi 70 kvm som stort och 30 som litet, men 60 kvm är inte så mycket större och 40 inte så mycket mindre.

  Det verkar på mig som att politiker och media gjort sitt bästa för att framställa världen som lugn och fin och problemfri och visar genom att blåsa upp små händelser till stora att världen förövrigt är fin och trygg. Man förankrar problembilden. Det finns bara små problem och är det något litet större, ja då ”är det media som överdriver och vill sälja lösnummer” som någon Malmöbo sa när jag frågade hur det var med brottslighet och invandring.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.