Upphöjda principer mot praktiska problem

Patrik Engellau

Vill du höra ett exempel på en privilegierad tillvaro? Det är när man i ungdomen konfronteras med svåra filosofiska överväganden och ändå kan strunta i dem eftersom man vet att de bara är hypotetiska och inte existerar utanför seminarierummet på universitetet. Studenterna får exempelvis resonera kring det kända spårvagnsproblemet:

En herrelös spårvagn skenar fram mot fem personer som befinner sig på spårvägsrälsen och som inte kan ta sig därifrån. De kommer att dödas av spårvagnen om inte du ingriper. Du har möjlighet att rädda dessa fem personer genom att lägga om en växel så att spårvagnen styrs in på ett stickspår, där det dessvärre finns en annan person som inte kan ta sig därifrån och som därför kommer att dödas om du lägger om växeln. Vad gör du?

Efter ett tag är seminariet slut och studenterna kan, i bästa fall mer teoretiskt skolade, återvända till det riktiga livet. Deras privilegium är att de aldrig behöver fatta några svåra existentiella problem på riktigt. Detta, påstår jag, har varit Sveriges normaltillstånd sedan andra världskriget slut. Men nu anar jag ångestfullt att det kan komma andra tider.

Hör min skamliga bekännelse om förbjudna tankar bara för att du ska förstå vad jag menar. När jag läser om hur det svenska rättsväsendet till följd av sina ädla principer låter sig sättas på undantag av mördare och våldtäktsmän som i kraft av sina mänskliga rättigheter inte kan få något proportionerligt straff utan tvärtom kommer att bestraffa skattebetalarna med åtskilliga tiotals miljoner i omhändertagandekostnader, då har det faktiskt hänt att jag slagits av tanken på hur snabbt och billigt det där hade kunnat lösas om Sverige sett lika oengagerat på de humanistiska idealen som exempelvis flera av de länder varifrån Sverige rekryterar nya medborgare.

Jag vet att sådana tankar är vedervärdiga. Jag tränger bort dem så fort de formar sig. Men jag vet att om de kan uppstå hos mig så kan de även formuleras hos andra. Låt oss dock träda tillbaka från avgrundens idévärld – under ivriga förbannelser över min fantasi om du så tycker – och ställa oss frågan vilka nya balanspunkter vi kan tänka oss i avvägningen mellan å ena sidan den invanda tolkningen av mänskliga rättigheter och å den andra de praktiska omständigheternas alltmer pockande anspråk.

Det är ingen idé förfasa sig över att jag ställer frågan. Problemet finns och det kommer att fördjupas. Svenskarna håller på att förlora sitt gamla privilegium att slippa ta tillvarons svårare frågor på allvar. Helt nyligen bestämde det svenska rättssystemet att en misstänkt terrorist från Marocko skulle utvisas, men mannen överklagade till Europadomstolen som dömde till mannens fördel vilket betyder att han får stanna i Sverige. Jag nämner fallet bara för att illustrera att Sverige inte alltid uppför sig som världens främsta humanistiska apostel. Balanspunkten är under förflyttning. Det är klokt att ta frågan på allvar för den kommer att bli mer brännande framöver.

Redan för snart två år sedan berörde Johan Westerholm saken – ”som jag själv, och många, ryggar för”, skrev han – på ledarsidorna.se. Johan hade varit i Libanon och träffat en minister ”som överlevt ett tjugo år långt inbördeskrig”. Så här sa ministern:

Lyd ett råd. Glöm bort det där med rättssäkerhet i några år. Glöm bort det där med mänskliga rättigheter. Ni måste gå in i varje hus och börja uppifrån och ner och rensa. Om ni vill vara snälla så internera dem på obestämd tid tills de begripit hur man uppför sig men har ni möjlighet så kasta ut dem, oavsett vilket öde som väntar dem. Det kommer bespara er eoner av tid och annat lidande. Tror ni oss inte är det ert problem snarare än ni kan ana.

Att inte behöva välja mellan trygghet och snällhet är som sagt ett privilegium som nu levande svenskar har haft under hela sin livstid. Vi har kunnat vältra oss i båda. Det känns som om detta behagliga tillstånd är på upphällningen. Jag tror att svenska folket i valet mellan trygghet och snällhet sätter tryggheten främst. Men jag är inte säker på att våra politiska ledare gör samma prioritering som medborgarna.

98 reaktioner på ”Upphöjda principer mot praktiska problem

 1. 5ven55on skriver:

  ”Jag tror att svenska folket i valet mellan trygghet och snällhet sätter tryggheten främst. Men jag är inte säker på att våra politiska ledare gör samma prioritering som medborgarna.”

  De behöver inte göra prioriteringen för egen del eftersom de själva fortfarande lever privilegierat. De drabbas inte själva. Det är bara vi medborgare som drabbas och de skiter i oss.

  Gillad av 9 people

  • Björn skriver:

   Jag tror att minst 50% av medborgarna, sorgligt nog, inte gör ett aktivt partival utifrån läget i landet, utan ”röstar som jag alltid gjort!

   Gilla

  • Björn G skriver:

   Detta är vad Vilhelm Moberg, författaren valde:

   ”Det är frid och trygghet i ett fredligt land, där barnen föds fria av fria föräldrar. Ett land där också de minsta backstugors barn får pröva sina möjligheter av alla slag så långt deras krafter räcker till. Ett land där var och en får växa efter sin egen art. Detta är det egna, det som aldrig skall låta sig utbyta mot något främmande. Detta är roten och blodsbandet, min andliga arvslott som jag har att föra orörd vidare åt mina egna barn. Detta är för mig det svenska, det omistliga.”

   – Wilhelm Moberg, Svensk strävan, 1941

   Gillad av 6 people

  • Spiro skriver:

   Badorten Castel Volturno norr om Neapel har tagits över av kriminella gäng bestående av migranter från Nigeria som förvandlat platsen till ett centrum för knark och prostitution.
   https://samnytt.se/italiensk-stad-overtagen-av-kriminella-migrantgang/

   Skicka Annie Lööf och Stefan Löfven till Castel Volturno. Dessa två ska ju slå ihop sina påsar har jag läst.
   I den afrikanska slummen i Castel Volturno kan de två lära känna hur ”raketforskarimporten” omvandlar ett samhälle till ett inferno. De får studera på plats hur fort det går, med hjälp från tredje, att omvandla ett modernt samhälle till slum…

   Eller varför inte göra ett besök i Ronneby…de är på god väg.

   Gillad av 4 people

 2. Elof H skriver:

  Har aldrig förstått de som ser spårvagnsexemplet som ett dilemma. Självklart lägger jag om växeln. Skulle däremot den enskilde personen på det andra spåret vara en familjemedlem eller vän och de fem andra okända så lägger jag inte om växeln. Jätteenkelt beslut Helt omöjligt för mig att förstå hur man skulle kunna komma till något annat beslut. Analogt med detta så är det självklart för mig att straff och rättssäkerhet inte skall vara på samma nivå för svenskar och främlingar. Samma sak med stöd från samhället, inget som helst konstigt om det är mycket lägre för främlingar.

  Gillad av 9 people

  • Magnus Rosensparr skriver:

   Ja, ja, så långt är det inga större problem. Men ponera nu att de fem på ena spåret är din fru och dina fyra barn, och den ensamma personen på det andra spåret är din mor. För att inte tala om att spårvagnsexemplet kan göras avsevärt mycket mera komplicerat än så.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du menar mer intetsägande? Den som tvingar dig att välja mellan olika familjemedlemmar är ond. Han är inte intresserad av filosofi. Han vill skada dig. Om du utför valet har du förlorat och själv övertagit en del av ondskan. Exemplen är inte avsedda att utveckla vår moral, utan att kittla vårt förmåga att känna äckel. Är Stephen King kanske känd som moralfilosof?

    Gillad av 2 people

  • Anna Lindén skriver:

   Jag ser spårvägsexemplet som ett dilemma, därför att det kommer att orsaka en oskyldig människas död. Det kan på intet sätt jämföras med att utvisa en misstänkt terrorist till ett ovisst öde i sitt hemland. Humanism och dumsnällhet är inte samma sak.

   Gilla

  • Ulf Bergström skriver:

   Jo men, det paradoxala är ju att bidragsnivån i Sverige är högre för främlingar än för svenskar, ex. äfs för anhöriginvandrare.

   Gilla

 3. Björn G skriver:

  Tack Patrik, du har helt rätt.
  Vi bör lära av de som har haft likartade problem och löst dem.

  New York hade under en tid problem med kriminalitet och Rudy Giuliani löste det.
  Israel hade stora problem med terrorister och hittade en lösning.

  Så låt oss lära av dem som kan.
  Vi Svenskar har ju byggt upp vårt land förr, vi kan göra det igen!

  Gillad av 7 people

  • MartinA skriver:

   Fast du argumenterar ju för att vi svenskar skall ta ansvar för utlänningarna? Samtidigt som du argumenterar att vi kan göra det därför att vi svenskar tidigare byggt upp vårt land tidigare för oss. Argumenten går ej ihop.

   Gillad av 1 person

 4. svenne skriver:

  ”Helt nyligen bestämde det svenska rättssystemet att en misstänkt terrorist från
  Marocko skulle utvisas, men mannen överklagade till Europadomstolen som dömde till mannens fördel vilket betyder att han får stanna i Sverige”.

  Jag tror att de flesta svenskar har tröttnat på EU:s pekande på hur medlemsländerna skall uppföra sig. En omröstning angående medlemskapet skulle nog få ett annat resultat än det som önskas av halstarriga EU-entusiaster.

  Vi har ju även ett par mullvadar som svenska representanter inom organisationen nämligen de båda Ceciliorna Wikström och Malmström. Dessa båda fanatiska invandringsförespråkare – och Soros-fans – försämrar hela tiden våra möjligheter till ett självständigt uppträdande gentemot EU:s regelverk. För min del skulle jag med stor glädje mottaga ett beslut om Swexit och detta tror jag att jag delar med många andra som har tröttnat på EU:s idiotier.

  Gillad av 15 people

  • Eva Danielsson skriver:

   Båda Ceciliorna tillhör L. Hoppas de åker ur riksdagen. Hur kan vi ha ett politiskt system som låter små instabila partier påverka så mycket? Och förstöra så mycket. Miljöpartiet, C och L.
   Swexit ja, ifall man inte kan halvera unionens budget och därmed omfattning, uppdrag och makt. Och ingen federation, bara reglerat samarbete inom vissa områden mellan tydliga nationalstater med självförtroende och samarbetsvilja.

   Gillad av 7 people

  • Moab skriver:

   Hur mycket tjänar man som Soros-lakej? Jag är bekant med tidigare Soros-anställda men då gällde det ju handel, kanske man kan bli en välbetald spion hos Soros?

   Gillad av 1 person

  • Underdog skriver:

   Kan inte ni som klagar på olika saker lära er skillnaden mellan det ena och det andra. Det här beslutet har inte med EU att göra. Det beror på att Sverige är anslutet, sedan mycket längre än vi varit med i EU, till europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och därmed accepterat domstolens juridiktion, som bl a lett tlll att svenska medborgare kunnat få skadestånd när den svenska staten kränkt deras äganderätt. Man kan inte ha kakan och äta den.

   Gillad av 1 person

   • Stig Fölhammar skriver:

    Helt riktigt ”UNDERDOG” (du har fel signatur, borde vara TOPDOG). Ibland blir man förvånad över den monumentala okunnigheten hos många kommentatorer.

    Gillad av 1 person

 5. MartinA skriver:

  Den mediopolitiska klassen prioriterar i allra högsta grad tryggheten främst. Det vill säga sin egen. Både fysisk och pengamässig. Däremot är pladder om snällhet bara ett sätt för dem att skaffa sig denna trygghet, det är ett sätt att dominera svenskarna och ett sätt att ge legitimitet åt förtrycket och ett sätt att fortsätta den utsugning de lever av.
  Om vi svenskar på ett trovärdigt sätt kunde hota överhetens trygghet så blev det annat ljud i skällan.

  Gillad av 11 people

  • worlpresscomsite skriver:

   Hans Högqvist
   Jag tror att ett omfattande valfusk kommer att ”rädda” de flesta av sjuklöverns politiker kvar vid sina välbetalda knapptryckningar i riksdagen i september i år.
   Kommunpolitikerna, som ju ofta möter sina väljare, kommer att få svara på frågorna från folket. Deras inflytande vid de följand partikongresserna kanske kan ändra riktningen, men jag tvivlar. Riksdagspolitikerna lever i sin egen värld där multikulturalism och globalt styre är den självklara framtiden. Det enda gruset i dojan var väl riksrevisionens skarpa kritik om noll konsekvensanalyser vilket fullständigt negligerades eftersom det förmodligen inte stämde med ”värdegrunden” ( värdeavgrunden! ).
   Folket – svenska bönder, borgare, pigor och drängar, hantverkare, hantverkare och slashasar – måste genomföra en väpnad revolt för att få till en förändring!
   Och jag menar inte en kommunistisk förändring utan en förändring till en tydlig, rak, demokrati, kanske liknande Schweiz modell….

   Gillad av 4 people

   • MartinA skriver:

    Dels, någon revolt blir det inte. För revolter behövs mycket större förtroende och lojalitet mellan svenskarna än vad som finns idag. Det enda vi skulle slåss för idag är för att skydda egendom, möjligen.
    Vidare, sanningen är ju, det är vår existens som folk som är det viktiga. Framtida styrelseskick, vem bryr sig liksom? Nåja, så tänker jag. Schweiz har ett väldigt imponerande system. Men dels har det värkts fram under en massa historiska skeenden, olika yttre tryck, inbördeskrig, folksammansättning, omgivande stater. Sånt går inte att kopiera. Och dessutom, Ungern och Polen klarar sig bättre än Schweiz, och de styddes av bolsjevikisk kommunism i många år. Vem vet vilket system som är bäst?

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag tror att det är spel för galleriet. Är det något härskarna vet är att alltid gallskrika i högan sky för minsta lilla, att alltid slåss frenetiskt mot varje form av retträtt. Det var så de tog makten trots att deras ideologi är vansinnig och de var så de krossade allt motstånd så att vi befinner oss där vi gör idag. De angriper alltid järnet mot varje lilla motstånd eller ens uppfattat motstånd. De ljuger alltid, de har alltid max uppskruvat tonläge, alltid 100% övertygade om den egna rättfärdigheten och deras offers ondska.
    Om vi någonsin lyckas göra slut på dessa monster kommer det att påminna om slutscenen i terminator 2 när de sänker ner den där kameleontroboten i stålbassängen. Det finns ingen sanning alls i dem. Att förställa sig är deras normala varande. Att ljuga är deras normala varande. Att hetsa och hata och samtidigt anklaga de som de hetsar och hatar mot för att hetsa och hata är deras normala varande.

    Gillad av 7 people

   • MartinA skriver:

    Alltså, om du frågar mig är SD koloniserade sedan länge. Jag tänker på dem som åttklövern och som en integrerad del av den mediopolitiska klassen. Bara nya fotsoldater.

    Gillad av 1 person

   • 5ven55on skriver:

    @MARTINA
    ”Alltså, om du frågar mig är SD koloniserade sedan länge.”

    Det kan stämma. De har dessutom dålig interndemokrati och är ett högskatteparti.

    Men det spelar ingen roll i dagsläget. Vi måste akut stänga gränserna och slänga ut en massa folk våra folkförrädare till makthavare tagit hit. SD är det enda partiet över 4% som vi kan hoppas på gällande detta.

    Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Ja, vi är oeniga på denna punkt men det är mitt huvudskäl att rösta på SD, det hotar etablissemangets trygghet, inte rent fysiskt, men väl deras försörjning. Endast detta kan få denna klass att byta fot. Detta om man inte som vänster alltid gör talar om fysisk revolution eller terrorism, som Breivik. Det är klart att hade flera gjort som Breivik så hade utvecklingen ändrat riktning, vi ser ju vilka enorma resultat som uppnåtts hittills för islam. Ingen skämtar om Muhammed, tecknare och andra går till och med ut och öppet deklamerar att de aldrig skall göra det, som Charlie Hebdo eller Southparks skapare eller Scott Adams, eller John Cleese. Det har inte varit någon debatt om detta, inga beslut i EU, men vi kan inte längre kritisera islam på ett sätt som biter i våra egna länder, vi kunde lika gärna ha ett förbud med dödstraff, nu har vi hets mot folkgrupp, man får inte ens skoja om hur böneutrop låter. Så visst fungerar riktad terrorism. Jag vet inte om det är detta du tänker på, möjligen så skulle mera utbrett häcklande också ha effekt, mail och annat kan filtreras så man måste nog ut på gatorna och stå med häcklande budskap, 1000 dissidenter hade nog kunnat uppnå en hel del med häcklande banderoller utanför riksdagen. Kanske PROs nya initiativ?

   Vi är nog också oeniga på denna punkt men har inte USAs konstitution men något som jag tidigare inte insåg det var att de har rätten att beväpna sig och bilda miliser MOT sin egen regering inskriven, detta tycker jag är en fantastisk konstruktion som alla som är mot vapen pga skolskjutningar verkar missa. Bara hotet om att det finns beväpnade människor i stor mängd som tänker själva kan påverka i positiv riktning och hålla en regering på mattan. Vi har tror jag 600,000 jägare i Sverige men tyvärr så tänker de inte alla själva, men att uppväcka jägarna hade varit en välgärning.

   Gillad av 9 people

   • MartinA skriver:

    Jag har tänkt två saker om rätten att bära vapen och försvara sig med dem.
    Det ena är att när en stat är illa styrd så sjunker tryggheten. Utan rätten att bära vapen är medborgarnas enda möjlighet att öka sin trygghet* att kräva mer poliser och mer befogenhter åt poliserna. Som ju lyder staten. Så funktionen blir att belöna statens misslyckande med mer makt.
    I en stat där medborgarna har rätt att försvara sig effektivt så leder statens misslyckande till mindre makt för staten. Vilket är mer logiskt tycker jag.

    Det andra är att vid statligt förtryck så kan beväpnade medborgare lättare höja statens kostnader för att driva in skatt. Tills den till sist överstiger vad insamlingen samlar in. Beväpnade medborgare därmed kanske höjer statens behov av acceptans och legitimitet från de den lever på. Jag är inte säker på hur relevant den här effekten är eller om den finns. Men historiskt så brukar stater göra eftergifter även efter att de slagit ner bondeuppror.

    SD är idag medlemmar i den mediopolitiska klassen. Och är moraliskt förkastliga. De är meningslösa att rösta på.

    *(Öka tryggheten kollektivt alltså, det går naturligtvis att röra sig inom medborgarskaran för att minimera sina egna risker, byta yrke, tjäna mer pengar, flytta etcetera. Men det påverkar inte grundproblemet för alla medborgarna.)

    Gillad av 2 people

   • uppstigersolen skriver:

    Men buset har ju vapen i Sverige. Det går alltså att beväpna sig om man tänker utanför boxen som det heter. Vapnen verkar ju komma ifrån Balkan. Tydligen finns det entreprenörer som tjänar en hacka på detta. Jag vill ju inte själv ta mig till valfritt utanförskapsområde och köpa, det verkar ju farligt men om nån hygglig typ skulle komma till mitt villaområde med ett erbjudande så kanske man slår till.

    Gillad av 4 people

 6. Christer Carlstedt skriver:

  Spårvagnsproblemet är ett problem eftersom det är uselt formulerat. Om alla personer i farozonen är lika goda, så är inte problemet särskilt stort. Jag räddar så många som möjligt. Om vi å andra sidan talar om personer som ägnar sin tid att hitta på jäkelskap, rånar andra, slår andra sönder och samman, så föredrar jag nog att inte ingripa.
  Jo, jag medger att verkligheten sällan är så enkel, men det teoretiska problemet förutsätter att alla är likvärdiga och huvudsakligen goda.

  Vad vår myndigheter och i grunden vår beslutsfattare/lagstiftare inte verkar vilja inse, är att snällheten har en prislapp.
  Det var nog ”snällt” att inte ta den utvisningsdömde i Västerås i förvar inom lås och bom och i stället låta honom vistas fritt. I det fallet var priset två människoliv på IKEA.
  Det kanske var ”snällt” att inte placera Akilov under lås i väntan på utvisning. Den snällheten kostade ett antal människor livet på Drottninggatan i Stockholm.

  Jag hör ropen att man inte kan ”straffa alla för missdåd av några få”. På vad sätt är det ett straff att finnas i förvar när man inte frivilligt rättat sig efter myndighetsbeslut och lämnat landet där man inte har rätt att vistas?

  Beträffande marockanen som inte ”får” utvisas till Marocko, så uppstår ju frågan om domstolen då menar att han som säkerhetsrisk skall låsas in i Sverige för tid och evighet? Eller är det tänkt att säkerhetsrisken skall få ströva fritt på gator och torg med ersättning från svenska skattebetalare i väntan på att han skall ha ihjäl någon eller några av de som försörjer honom?
  Jag tror mig kunna garantera att ingen av ledamöterna i Europadomstolen vill ha honom boende på den egna bakgården.

  Det är nog hög tid att se verkligheten sådan den är utan att förfasa sig för att den inte stämmer med bilden av hur vi skulle vilja att den ser ut.

  Gilla

 7. Åse skriver:

  Terrorforskare Magnus Ranstorp skriver på Twitter följande:
  ”Kan lägga till skäl varför Sverige blivit en ”hot spot” för jihadister. Nyckelpersoner uppkopplade mot både Ansar al-Islam & marockanska jihadnätverk (som sträcker sig över västra EU). Möjligheter till ekobrott, välfärdsbrott. Svag terrorlagstiftning.”

  En annan förklaring som säkert bidragit är de mycket generös bidragen till islamistiska organisationer.
  Dessa bidragsmiljoner samt oviljan eller oförmågan att förstå konsekvenserna, har resulterat i att de våldsbejakande islamisterna har blivit tusentals och att Sverige blivit en jihadistisk rekryteringsbas.

  Ett PK samhälle där all kritik eller ifrågasättande av islam brunstämplats, har naturligtvis inte gjort saken bättre.

  Gillad av 3 people

 8. Vindkantring skriver:

  Jag hade längre en period då jag fullkomligt slukade böcker om mänsklig historia, oavsett tidsperiod. Jag lästen historia beskriven utifrån, på säkert avstånd. Jag läste historia inifrån, sedd och upplevd via människor av kött och blod. Jag läste historia sedd uppifrån, från själva makten. Och sedd utifrån, genom akademisks ögon. Jag läste om vad man grävt fram ur marken, med skelett som uppvisade hugg och stickskador. Både läkta och oläkta. Jag läste om äldre kulturer som med våld betvingad andra. Om hemska riter, som utövades mot de egna. Jag förstod långsamt vem människan är – och kan bli. En insikt som långsamt kom krypande upp längs med ryggraden. Kylig och kall. Och som släckte en mer naiv och idealistisk syn på människan som varelse. Jag insåg att det är de mer mjuka samhällena som är de aparta. Att det inte går att använda Sverige som mätstock över den sanna mänskliga naturen. Jag insåg även att det vi i Sverige uppfattar som ett humanistiskt normaltillstånd, egentligen enbart utgörs en skyddad historisk vik – ett lugnvatten i en blåsig historisk arkipelag. Och att i den viken låg jag själv lyckliga förtöjd. Tills helt nyligen. Att en vindkantring nu är på gång. Hittills har vi götts av vår egen aningslöshet, uppodlad i ett nordisk land, som levt i fred i över 200 år. Viljan att bygga det goda samhället bär vi nog alla. Men realismen, och vad själva hoten består av, har nog saknats. Länge koncentrerade vi oss på de yttre hoten. Samtidigt som de mest allvarliga hoten fanns gömda inom oss själva. Hot som låg förborgade i vår egen aningslösheten. I tron att det räckte med utsagor skrivna i bläck på blanka vita papper för att uppnå det goda. Vi såg inte hoten som kom inifrån oss själva – marinerade som vi var i vår egen naiva människosyn. Vi lät länge inbilla oss att vägen framåt stavades tolerans. Att intoleransen var vår egentliga fiende. Och det var den också. Men inte på det sätt vi tänkte. Dörren till Sverige står nu på vid gavel. I avsikt att visa upp en svensk tolerans. Och all världens konflikter och intolerans släpps nu in bakvägen – in i den svenska stugvärmen. Intolerans har vi huvudsakligen, hittills, mest visat mot de som velat stänga dörren. Nu dras det svenska samhället in i mer hårda historiska vindar. Vindar vi inte klarar av att skydda oss mot. Än mindre behärska. Hoten kom denna gång både utifrån – och inifrån – inifrån oss själva. Historien själv låter sig aldrig stoppas. Vägen framåt har alltid kantats med mänskligt elände. Nu är lugnet i Sverige över. En historisk parantes. Inte mera.

  Gillad av 9 people

  • Lasse Paulsson skriver:

   Mycket bra skrivet!Det tråkiga är att befinna sig inom parantesens slutskede.Det trodde man icke i ungdomens dagar då de stekta sparvarna var hela tiden på väg.Då gapade man stort med glädje,nu syns inga sparvar i horisonten.Eftersom man är uppfostrad i tron att mor och far Staten kommer ta hand om en när det behövs,så är det mindre lustfyllt att inse att man faktiskt är föräldralös.Undrar om någon vill adoptera oss?

   Gillad av 2 people

   • uppstigersolen skriver:

    Kina är väl på god väg? Nu lyckades några driftiga personer hindra den kinesiska staten att anlägga en flottbas i Lysekil. Att en kines köpt flottbasen på Gotland avslöjades ju och där fick staten köpa tillbaka den. Under vilka villkor är oklart. Kineser är ju driftiga och gillar inte muslimer så kanske detta blir bra till slut. Fast DGS, Ledarsidorna, Samhällsnytt mfl. försvinner ju. Och vi får nog lära oss att stapla brädhögar (skriva på kinesiska).

    Gillad av 1 person

 9. Östrahult skriver:

  Det råder en påtaglig obalans på hur man ser på det juridiska beroende på om man ser det ur den drabbades eller den kriminelles perspektiv. I det förra fallet så är det inte så noga men i det andra fallet så tillämpas alla möjliga juridiska spetsfundigheter drivet av advokater som maximerar arvodena. Till det kan läggas politiskt tillsatta nämndemän som ofta favoriserar förövarna. Till detta kan även läggas hur medier påverkar rättsprocessen. Den nu aktuella historien om den ohederliga advokaten Massi Fritz visar t ex att hon tar inga mål som inte är starkt exponerade i media.

  Att ändra på detta och bli lite tuffare innebär ett mycket stort steg för ”oss” om man längre kan prata om ”oss” i detta splittrade land. Nuläget är ju att ”vi” inte ens vågar nämna saker vid dess rätta namn. Vi kan t ex ta det nyligen utförda knivmordet i Vetlanda, utfört av en syrisk man som störde sig på grannens musik. Detta har inte rapporterats i MSM och skulle det ske skulle förövaren vara anonymiserad.

  Gillad av 2 people

  • Christer L skriver:

   Jag störde mig på grannens musik med mera, sökte en lösning, tvingades lämna BR-lägenhet i centrala Stockholm. Jag har förståelse för syrierns problem och sympati för hans ursinne. Svensk öppenhet betyder undfallenhet mot fridstörare och kan göra en galen.

   Gillad av 1 person

   • Östrahult skriver:

    Jag antar att Du inte menar att det var OK, jag tror det Du skriver är totalt irrelevant i sammanhanget, Du känner säkert inte heller till omständigheterna. Här handlar det om en kvinna med funktionsnedsättning som bodde på ett s.k. gruppboende med dygnet-runt-bemanning. Givetvis är det en allvarlig felbedömning av vårdinstanserna som placerar en galning där. I värsta fall har detta gjorts som ett utslag av godheten mot invandrare. Dvs man stoppar in invandrare lite här och där bland offentliga sektorns vårdresurser där de egentligen inte alls hör hemma och låter de utsatta ta smällen. Men så är det i Sverige idag.

    Gillad av 1 person

   • Christer L skriver:

    Östrahult –
    Du är en lågmäld person som allmänt antyder om ”en syrisk man som störde sig på grannens musik” och som blev galen och mördade någon. Det är vad jag kommenterade. Man kan bli galen på sådant, och på den här undfallenheten i konfliktfrågor som är ett stort problem här i landet. Att sedan denne man blev bokstavligt talat fullkomligt galen och högg ihjäl en handikappad kvinna med hundra knivhugg framgick inte i det du skrev. Sedan tycker du att jag är irrelevant. Ja, på grund av din lågmäldhet. Men ändå inte, undfallenhet kan nog spåras även här.

    Gilla

 10. Hovs_hällar skriver:

  Du behöver bara läsa kommentarerna på webbsajter som fd. Avpixlat –numera Samhällsnytt — för att få en uppfattning om vad folk anser om PK-apostlarnas tirader om ”mänskliga rättigheter”.

  De facto, så är makthavarnas asylinvandringsprojekt en invasion av element som hotar vårt lands fortlevnad.

  Det är alltså att jämföra med ex-vis nazisternas ockupation av Danmark och Norge under 2:a världskriget.

  Då fanns det motståndsrörelser i de länderna, som bekämpade nazisterna med vapen. Det finns som sagt många bland oss här i landet idag, som anser att liknande metoder vore motiverade här och nu.

  Gillad av 4 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Åndskamp – sverigevenner finner sammen og møtes i hjemmene. Man fremmer kultur, synger patriotiske pluss gamle svenske sanger sammen. Litteratur, selvsagt. Dikt skrives, de er viktige. Diskuterer tidens spørsmål; om rett og galt, hvilke holdninger man bør ha i tvilstilfeller, pluss overfor quislinger. Diskutere handlemuligheter.

   Fronter.
   Norge under krigen hadde vi:

   • Lærerfronten – lærerne gikk til streik fordi de nektet å undervise elevene i nazistisk verdenssyn. (Min klasseforstander ble sendt på tvangsarbeid til Finnmark for dette, sammen med flere andre). Det gjaldt å stå sammen og ikke vike.

   • Quislings arbeidstjeneste for ungdom: foreldrene gikk sammen om å overbelaste departementet med hundretusenvis av brev hvor de bedyret at det stred mot deres samvittighet. Førte til ‘brenselsferie’ på skolene, og lærere underviste ofte barn privat i gruppe hjemme.

   • Idrettsforeningene streiket i samlet flokk.

   •. Prestene nedla sine embeter etter å ha lest opp skriftet ”Kirkens Grunn” i kirkene på samme dag. Tok total avstand fra det nazistiske menneskesyn og jødehat. Videre under krigen ble prestene holdt ved liv av sine menigheter – de hadde jo brutt med staten og dermed avsagt seg sin lønn. Noe senere løste biskopene seg også fra staten av samvittighetsgrunner. Flere grupperinger innen kirkens ledere (ikke bare statskirkens biskoper) greide å samarbeide, og dannet Den midlertidige Kirkeledelse (Dmk). Disse dannet da en åndelig front og strategi sammen med andre grupper av samfunnet.

   • Hemmelig lytting på radio, og illegale aviser som ble skrevet på maskin, kopiert og spredt fra hånd til hånd. Viktig arbeid. Foregikk i grupper man kunne stole på,
   Avisene ‘Aftenposten’ (Schibsted) og ‘Fritt Folk’ (!) var naziaviser og kun propaganda.

   • Div former for sabotasje!! Sprengning av bygning der hullkort med registre over befolkningen fantes – befolkningen kunne dermed ikke skrives ut til den plikttjenesten tyskerne og Quisling ønsket. Så det ble enda en bom for nazistene der.
   I et senere stadium sprengte man broer og jernbanelinjer for å stoppe tyske tropper.

   • Flyslipp fra England/Skottland av våpen og div. oppdrag, f.eks. spionere på tyskere for å finne ut om deres militære forhold. Rapportere tilbake til oppdragsgiver der borte.

   • Ren kamp den første tiden i og etter april 1940. Kunne bli enkelttrefninger siden også i spes. tilfelle hvis en sabotør følte seg truet opp i et hjørne.
   ‘Gutta på skauen” drev med våpentrening.
   Rene likvideringer av farlige angivere og gestapister fantes, men de var sjeldne.

   • Grenseloser til Sverige, og folk som samarbeidet med dekkleiligheter før selve flukten. Hjelp og mat underveis fra folk som handlet der og da.
   Også hjelpere når det gjaldt flukt til England og Skottland/Shetland pr. fiskeskøyte. Mange fikk militæropplæring der, og bidro siden til spionasje på tyskerne i Norge, eller var med på flytokt mot dem.

   Sikkert mye mer også, men dette kom jeg på nå. Ufarlig var det ikke den gangen – i borettslaget der jeg bor, har vi minnepark med skulptur over 26 falne. De fleste skutt av tyskerne etter standrett. Noen døde vel i konsentrasjonsleir også, og andre falt i kamp i aprildagene 1940.

   Positivt hvis noe av dette kan gi idéer til å bygge opp motstandsgrupper i Sverige. Kakokratene har brutt samfunnskontrakten for lenge siden, så dere skylder dem svært lite.

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   PS. Jeg glemte å nevne kunstnerorganisasjonene. De holdt i likhet med andre avstand til nazistene. Så hjemmekonserter og -opplesninger for lukkede grupper hjemme hos folk var populære og viktige. Norsk musikk ble hyppig fremført!
   Jeg tror at ordinære dansetilstelninger på byen var forbudt, mens kinoene var åpne. Var dog mest tyske filmer, så folk gikk vel helst ikke på dem.

   Til sist: den daglige, personlige utfrysning, kalt ‘isfront’ av alle medløpere og ‘stripete’ (dvs. folk som viste uklar nasjonal holdning). Viktig med segresjon – quislingene skulle få føle at de var svikere verd forakt.

   Siden har det jo vist seg at barn som under krigen ble utsatt for dette, har tatt delvis stor skade av det. Mange ble straffet for foreldrenes politiske feilvalg. Jeg har pratet med en del folk som har slitt hardt.

   Gillad av 1 person

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Det finns inga problem med invandring som inte kan lösas med utvisning.

  Det finns inga begångna brott som kan förhindras med förebyggande åtgärder.

  Det finns inga socioekonomiska faktorer som gör dig till brottsling.

  Det finns inget som säger att demokrati är att rösta på partier.

  Det finns inget som säger att dödsstraff är moraliskt fel; det är ett personligt ställningstagande.

  Dessutom: den som är motståndare till dödsstraff äger skyldighet att förklara varför det är en god gärning att den som (t ex) kidnappar och förgriper sig på barn får fortsätta leva.

  Det finns inget som säger att andra än svenskar har rätt att vistas i Sverige.

  Det finns inget som säger att svenskar är skyldiga att försörja invandrare.

  Tag av dig de bojor du frivilligt lagt på dig, och smid dem i den ässja din patriotism är över din vredes låga till en yxa; inte ett svärd, ty yxan är både vapen och verktyg.

  Sverige är svenskarnas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Helt enig, Richard –
   Dere svensker med forfedre har bygd landet i deres ansikts sved – dere skal ikke gjøres til underkastede, avmektige skatteslaver av usurpatoriske kjeltringer, hverken fra Rosenbad eller fra MENA-land.

   Det må definitivt være i strid mot menneskerettighetene rent juridisk, det som skjer i Sverige nå. Dere burde ta et massesøksmål til den europeiske menneskerettsdomstolen for å avklare saken. Kronerulling/crowdfunding?
   Jeg antar at kakokratiet (kjeltringstyret) bryter mot flere lover her. Sannsynligvis rasisme/’hets mot folkgrupp’ (etniske svensker) i tillegg (kan gjelde vård, rettsvern, bolig m.m).

   Få noen dyktig jurist som er sverigevenn til å uttale seg om lovreglene her. Spør gjerne utenlandske jurister også – la omverdenen få vite om uretten dere lider under og om den åpenbare diskrimineringen!
   Kan kanskje føre til at kakokratene må skjerpe seg? I det minste forsøket verdt.

   PS: kakós (gr.) = stygg, dårlig
   (Jfr. kako-foni (heslig lyd, bråk)
   I kakokratiet er det altså de dårlige menneskene som styrer. Et steg ned fra oligarkiet, som ikke lenger kan sies å være demokrati.

   Heier på dere! Få opp en kampvilje – i starten uten vold. Sats på å sette grenser på forskjellig vis, så utsugerne møter veggen i høyere grad enn nå.

   Gilla

 12. Aha skriver:

  I Sverige är snällheten manifesterat i den humanitära stormakten. Denna av etablissemanget påbjudna snällheten har nu genom den världsunikt omfattade migrationen lett till följande konsekvenser för finansiärerna/befolkningen;
  – en migrant som knappt jobbat får lika mycket i pension som de med garantipension
  – pensionssystemets skulle kunna ha tillförts hundratals miljarder med normal migration
  – Europas längsta vårdköer där folk dör i cancerköerna
  – nedbantad äldreomsorg
  – eskalerande gängkriminalitet
  – minskad kvinnofrid
  – en polis som inte hinner med

  Politikerna, det kulturella etablissemanget, kändisar, media och andra förglömda har från sina skyddade positioner med glorior på sina huvuden, drivit snällheten mot en folkmajoritets önskan. Denna folkmajoritet hade sannolikt varit betydligt större om public service inte hade varit en av aktörerna, utan hade levt upp till sitt legala åtagande att vara saklig och opartisk och i konsekvens med detta släppt fram kritikerna.
  Egentligen borde befolkningen börja med att kasta ansvariga över bord, liktydigt med att sjuklövern skulle implodera. Åtminstone borde världens mest extrema land när det gäller mångkultur och invandringsvolymer skapa en sanningskommision där graden av ansvar för invandringshaveriet rangordnas.

  Reinfeldt borde komma högst upp.

  Gillad av 6 people

 13. oppti skriver:

  Teori omsättes till praktik på Medelhavet.
  Gula båtarna (sjöräddningen) gjorde storartade räddningsinsatser och underlättade migranternas tillvaro.
  Detta fick strömmen av migranter att öka, migranter som utnyttjades när de tog sig fram genom Libyen.
  Det blev fler inte färre offer när de goda avsikterna fick fritt spelrum.

  Gillad av 2 people

 14. Moab skriver:

  DF i Danmark förespråkar redan att terrorister skall utvisas så att Iraks säkerhetsstyrkor kan ta hand om dem som de brukar, dvs dödsstraff och väl om behov föreligger tortyr före. Hur uppstår sådant? Så klart för att behov finns, man räddar oskyldiga genom att göra vad som krävs mot de skyldiga. Det är riktigt att vi under flera generationer nu har fjärmat oss, och också våra ledare från behovet av att se världen som den är, även undersidan. Vi har fåtts att tro att Sverige var regeln, normaltillståndet som hela världen kommer att röra sig mot, rätt upplyst, istället för såsom det verkligen förhåller sig, Sverige var en sällsynt blomma, med så lite våld som världen någonsin och någonstans skådat. Att inte se att Sverige från denna vinkel var sällsynt som en guldklimp eller diamant är så urbota dumt. Avsaknaden av våld har dock tillsammans med våra ledares aktiva förstörelse av vår kultur haft priset att vi nu inte längre kan bedöma verkligheten korrekt och har gjort det största misstag som är möjligt idag, utom möjligen att starta anfallskrig mot Ryssland igen, nämligen att massimportera muslimer.

  Jag tycker dock att ingressen är fel, för det är endast i filosofiklasser som valet är så tydligt, i Sverige så har våra ledare valt att rädda en person, en invandrare, men de fem finns redan, de fem är de som dör av cancer, som ligger i sin egen avföring, blir nerhuggna på IKEA, nerslagna på fregadkvällen eller då de öppnar dörren, de våldtagna på skoltoaletterna, de fem är de 7200 anmälda våldtäkterna, de gängvåldtagna, de fem är flickan som blev dödad av Akilov. Så felet som jag pekade på för över tio år sedan för alla ledarskribenter i Sverige i otaliga mail, ett om dagen, är att vi har skapat och dolt våld och ondska, istället för att ta ansvar för det våld som krävs så låtsas vi att våra handlingar inte orsakar något ont, och media har gömt de fem, avpixlat har haft fingret på vad som varit fel hela tiden.

  Så Patrik har fel på denna punkt, vi förlorade privilegiet att inte välja att skada antingen en, eller fem för länge sedan, det är bara att vi lever med en kollektiv förnekelse, vi låtsas att det som sker inte sker och att vi inte vill ha det så här. Sverige HAR valt, eller 87% och etablissemanget HAR valt, valet var att låta tåget köra över 5 svenskar för 1 invandrare. De är så de vill ha det.

  Gillad av 8 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag tror att det är värre än så. Exemplet med spårvagnarna är konstruerat för att inympa hyckleri. Vi säger att de vill ha det så här, att de hycklar, att de bortser från sinnevärlden. Men hur kommer det sig? Genom att de hjärntvättas med exempel som detta på sina universitet. I exemplet tvingas man att begå en ond handling, men framingen är att den ena av de onda handlingarna måste vara god. Så tränas man i ondska. Så förlorar man sina moraliska smaklökar, som Jonathan Haidt har talat om. Och detta på ett så löjeväckande enfaldigt sätt som en variant på ”har du slutat att slå din fru?”

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Observera att ”dilemmat” uppstår endast för att vi självklart och riktigt betraktar båda handlingarna som onda a priori, ut ur vår kristna värdegrund. Det är den som är målet för detta prickskytte. Den postmoderna national-socialismen är mycket äldre och mer omfattande än några franska dösnackare.

    Gillad av 1 person

 15. Lassekniven skriver:

  Patrik

  En herrelös spårvagn:
  om det finns en för dig okänd människa vid växeln så offrar du denna människa för att rädda 5 andra. Om det är ditt barn som sitter då blir problemet olidligt.
  Du skall inte plåga dig med dåligt samvete för dina tankar som växer genom ditt medvetande som en maskros tränger igenom asfalt med obändig styrka för att skåda ljuset. Du är klarsynt och har rätt till din frustration. Tyvärr är 85 procent av landets röstberättigade sovande i sin törnrosasömn och kommer att bli straffade av verkligheten när de vaknar.
  Då kan vi klarsynta säga: ”vad var det vi sade, som man bäddar får man ligga”
  Så här är det:
  Ett svårt reellt problem måste man lösa på ett pragmatiskt sätt. Det går inte att snacka sig till en lösning som de, av cerebral phimosis lidande och av postmodernism handikappade människorna tror.
  Jag läste igår ånyo igenom Fredrik Östmans utmärkta och klartänkta valmanifest till ”Ett bra Parti”. Miljonprogrammet skulle lösa en mängd problem, inte bara för oss svenskar utan även för de länder som för tillbaka sina söner och döttrar som eventuellt har lärt sig något i Sverige exempelvis om demokrati.
  Sanningskommissionen applåderar jag i alla lägen.

  Gillad av 7 people

 16. Fredrik Östman skriver:

  I ditt upplägg avslöjar du din naiva och ytliga attityd. Spårvagnsproblemet, som väl skall illustrera något slags djup, är infantilt och intetsägande annat än om den som ställer upp det. Dels är omvärlden, alltså alla etiska implikationer undantagna. För vem spelar det någon roll hur du handlar? Får någon reda på det? Dels utnämns du till gud. Hur har du fått gåvan att se in i framtiden och veta vilka konsekvenser dina handlingar har? Vi andra, som inte är fisliberaler (eller dildoraler), får nöja oss med rationalitet för att utröna framtiden. Ni känner den metafysiskt? Det du kallar ”rättssäkerhet” är bara inbillade tvång. Rättssäkerhet har inte med deportationsförbud att göra, utan med förutsägbarhet och likabehandling. Den är definierad för medborgare och under förutsättning att lagar och seder upprätthålls och upprätthållits. Rättssäkerheten skall i första hand gälla oss som är här, oss som måste betala kalaset, oss som drabbas, oss som är offer för den avskaffade rättssäkerhet som orsakade att de utländska lycksökarna alls kom hit.

  Gillad av 4 people

 17. H Portell skriver:

  I det korta perspektivet gör väl politikerna i stort sett vad som helst för att få sitta kvar i maktställning. I det långa perspektivet har de ingen som helst verksam plan dvs ingen som helst aning.

  Gillad av 2 people

 18. Flykten, från vad? skriver:

  En hög polischef i Sverige definierade trygghet som varnande en psykologisk känsla. Och som sådan var den ytterst oberäknelig, svårfångad och undflyende. Och att mycket polisarbete måste läggas på att öka känslan av trygghet. Han resonerade som om verkligheten själv inte betydde så mycket. Det viktiga var att människor ”kände” sig trygga. Med den målinriktningen hos en polismakt kan vi nog mest förvänta oss vacker musik från aktersalongen när Sverige/Titanic sjunker i havet. Själv trodde jag det var bovarna som tillhörde de oberäkneliga, svårfångade och undflyende.

  Gillad av 3 people

  • Svenne skriver:

   Om det viktigaste är att folk skall uppleva trygghet oavsett hur verkligheten ser ut så skulle väl någon typ av de ”lyckopiller” som läkemedelsföretagen prånglar ut dämpa rädslan från att t.ex. ta en nattlig promenad i Rinkeby. Jag skulle nog inte rekommendera den blonda fru Svensson att göra detta trots att hon blivit lite morskare tack vare ett par lyckopiller. Det går ju trots allt inte att spackla över de realiteter som verkligheten består av.

   Gilla

 19. Elisabeth skriver:

  Ja, samtliga svenska partier utom SD har ju haft mycket upphöjda principer runt tiggeriet trots att de flesta måste varit väl medvetna om hur mycket gräsrötterna avskyr tiggeriet, romerna och alla problem däromkring. Men nu verkar man vilja slita av sig godhets-förklädnaderna ( tja, interna polls tvingar väl dem, kanske har man också märkt att t o m journalister verkar besvärade av tiggarna ). . Enligt artikel i DI planerar man att under valåret föreslå hårdare tag, till och med nationellt förbud mot tiggeri, man landar alltså på SDs position. Men man kommer givetvis att linda in sina argument i välsockrad godhet . Daniel Suhonen tyckte så här: ” Det skär i mångas hjärta med den utbredda fattigdomen. Att vara emot tiggeri är utan problem kompatibelt med att vara socialdemokrat och hata ojämlikhet och klyftor”. Kväljande, eller hur ? Simsalabim, SDs ”rasism” förvandlas till aromatisk, lättuggad socialdemokrati. Vilka fler frågor kommer att på motsvarande sätt stuvas om, hackas och malas och serveras som nya, fräscha rätter, månntro? Dock,”talk is always cheap”,speciellt under valår, vi får se ifall man agerar också. Se bara hur det gick med afghanerna.

  Gillad av 5 people

  • Moab skriver:

   Tiggeriet är ett ickeproblem utom möjligen på Östermalm. Det är resten av invandringen som är systemförändrande. Romerna eller zigenarna har funnit ett sätt att leva av andra kulturer på marginalen, de har inga ambitioner att ta över samhället. Låt oss inte luras in i att tro att det handlar om romer, vårt problem är vänsterliberalerna och deras utopism, och därefter islam.

   Gillad av 6 people

   • Lassekniven skriver:

    Rätt MOAB, tiggeriet är inget stort samhällsproblem. Tiggarna är väl sannolikt lite småkriminella i genomsnitt. Enstaka har väl begått hemska dåd i Sverige. Men de är inte muslimer och till sist vem fan vill byta plats med en tiggare. Det som stör mig med tiggeriet är att tiggarromerna inte får del av de miljarder som Sverige och EU pumpar in i det korrupta Rumänien. Dra tillbaka de pengarna.

    Gillad av 4 people

 20. Eva Danielsson skriver:

  Självklart sätter vi trygghet främst. Om vi förstår frågan. Och det är väl tveksamt om svenska folket gör det. Ännu.
  Trygghet för oss själva, våra närmaste och våra landsmän ( gamla och nya välintegrerade) är och ska vara viktigast. I den ordningen.

  För de styrande är utnyttjandet av snällhet ett medel för att öka sin makt. Precis på samma sätt som andra makthungriga ideologier utnyttjar religiositet som maktmedel. Islam kan vara ett exempel.
  Och snällheten (och även religiositeten troligtvis) handlar för folk mest om att få känna sig som en bra människa. Känna sig tillhörig en ”god” grupp och räknas med. Lite empati säkert, men mest självgodhet och egen vinning i någon form.

  Svenska makthavare använder snällheten (och skulden för att vara vit välbärgad västerlänning) samt i ökande takt även religionen genom stöd och samarbete med islamska föreningar i Sverige. För att öka, centrera och befästa makten över oss svenska medborgare.

  Hur kan man få vanliga svenskar att vakna och våga se vad som pågår? Och orka med en omvärdering av det mesta troligtvis.
  Hur kan man få politiker att vilja oss väl, dvs hur kan vi få dem att känna sig osäkra på sin egen framtid om de inte sätter oss medborgare först? Dvs hur kan vi få till en någorlunda fungerande demokrati igen?

  Gillad av 1 person

 21. Fredrik Siarsson skriver:

  Folk som jobbar på gräsrotsnivå inom Statens våldsmonopol har vetat vartåt det barkar åtminstone de senaste 15 åren. Sedan har man kanske inte vidarebefordrat den bilden till de folkvalda då sådan beskrivning av verkligheten inte varit efterfrågad. Flera personer jag känner inom rättsväsendet planerar sin pension i svenskspråkiga Finland eller landsbygden då de inte har några illusioner om den fortsatta utvecklingen.

  Jag oroas däremot av de insinuationerna som ses bland kommentarerna att landets beväpnade medborgare skulle utöva påtryckningar mot vår egen regering. Förutsatt att det inte finns tydliga bevis för att en regering försöker överlämna Riket till främmande makt så kallas sådant högförräderi.

  Gilla

  • Peter skriver:

   Bevisen för att regeringens landsförräderi får nog anses entydiga och överväldigande.
   Kanske i än högre grad de politiserade förvaltningarnas, rättsväsende, migration, sociala myndigheter för att ta de mest uppenbara.

   Gillad av 5 people

  • Hovs_hällar skriver:

   Siarsson: De som sysslar med högförräderi är de facto nuvarande makthavare. De har ljugit och manipulerat för att försätta vårt land i ett läge där vår fortsatta existens som nation är mycket allvarligt hotad. Med hjälp av lögner, manipulationer och hot mot människors försörjning har de drivit igenom en sådan landsförrädisk agenda.

   Det är DE som borde dömas för högförräderi — inse det.

   Gillad av 4 people

 22. Jaxel skriver:

  Jag såg ett program på kunskapskanalen för några dagar sedan (18/2 tror jag). Det handlade tror jag om en skola som undervisade ensamkommande barn. Jag såg inte hela programmet – skall försöka se om det. En lärare var i fokus, men hela skolan förekom i programmet.

  Jag trodde först det handlade om gymnasium och tyckte att eleverna kunde vara i gymnasieålder – med en del god vilja. Tror mig sen förstått att det var grundskoleundervisning. Det talades om de betyg eleverna behövde för att komma in på ”program”.

  Fanns en hel del märkligt som sades av huvudpersonen (läraren), men det centrala handlade om betyg som eleverna behövde för att komma in på program och därmed få stanna i Sverige.

  Det slående var den totala självklarhet med vilken lärarkollektivet tycktes vara berett att sätta de betyg elverna behövde oavsett om de hade förtjänat dem. Rektor uttalade explicit att han stödde lärarna i detta.

  Två reflektioner. Det första handlar om den totala frånvaron av resonemang kring om det var rätt att göra så. Huruvida det är rätt att låta det personliga godtycket gå före de lagar och regler som styr den myndighetsutövning som lärarna är satta att utföra. Man skulle ju kunna fråga sig vart det skulle leda till om det generellt skulle accepteras att den som har makten att fatta beslut lika gärna kan göra detta utifrån det personliga godtycket som utifrån lagar och regler.

  Det andra reflektionen handlar hur man så bekymmerslöst man berättade att man i sin myndighetsutövning valde att låta det personliga godtycket styra. Man räknar uppenbarligen med att detta förhållningssätt anses helt acceptabelt i Sverige av idag. Och så är det nog bara man tillhör den ”goda” sidan.

  Gillad av 7 people

  • Jaxel skriver:

   Jag vet inte riktigt hur det fungerar, men TV-programmet kom tydligen från UR. Der var en del i en serie: ”Det goda landet”. Det aktuella avsnittet hade titeln: Läraren Maja”.
   Kan ses på UR Play.

   Det är lätt att förstå om lärare tycker att de hamnat i en oerhört svår situation, ett moraliskt dilemma om man så vill, när det gäller detta. Har också sett en del tidningsartiklar kring detta – att lärare menar att de genom lagstiftningen ställs inför ett orimligt dilemma.

   För ”Läraren Maja” fanns dock inget dilemma. Valet var helt självklart. Det tycks vara så man skall förhålla sig enligt Public Service om man skall vara en del av ”Det Goda Landet”.

   Gillad av 1 person

 23. Lassekniven skriver:

  Tillägg till min kommentar ovan:
  Jag är bekymrad över rättsväsendet i landet. Domarna som är specialister på juridik dömer, utifrån en nettobetande vit mans perspektiv, väldigt konstigt. En dom i tingsrätten (en domare och två lekmän) mildras ofta i hovrätten ( bara proffs). Ibland händer det att Hovrätten friar.
  Är rättsväsendet, alltså det system som folket måste tro och lita på, styrt någon stans von oben, alltså rent symboliskt någon Darth Vader (i.e. dark fader) . Är jag paranoid?
  Jag vill ha transparans genom sanningskommissioner.

  Gillad av 3 people

 24. Sixten Johansson skriver:

  Vi kan knappast påverka makteliten och dess lakejer, däremot ljumt PK-troende och Verklighetens folk. För att kunna väcka såväl vänstersinnade som borgerliga behöver vi se även ”högersidans” ideologiska tomhet, de högstämda idealens falskhet.

  Det tänkande som via ungdomsförbunden kom in i folkpartiet, centern och moderaterna kallas nyliberalism = egentligen en elitistisk anarkoliberalism. Det innebär bl a fri invandring + fromma tankar, t ex att allt går bra om vi önskar oss jobb och bostäder, allt går bra om vi önskar oss att bidragen vore ersatta av en nattväktarstat, allt går bra om vi bara säger snälla saker och klubbar ner alla osnällt tänkande svenskar.

  Roten till detta anarkistiska nutidsflum är många hundra år gammal. Liberalismen har alltid förespråkat frihet, rättigheter, jämlikhet och allas lika värde, i form av abstrakta, universella principer. De grundas på ”naturrätt”, men är högst onaturliga. Och om man avskaffar Gud, nationen, t o m samhällsgemenskapen, vilka ska uppfylla välmående anarkoliberalers förment goda, men onaturliga önskningar?

  Frihet och mänskliga rättigheter existerar bara som erövrat rörelseutrymme mellan motspjärnande krafter. Då ett mödosamt uppbyggt samhälles fundament mals ner sitter friheter och rättigheter bara i spjutstångs ände, precis som i alla primitiva stammar. Så vad händer med Sverige, medan c-fp-m-anarkoliberalerna kramar mp-anarkoprimitivister, v-kommunister och s-islamister och den leda Fi famnar identitetspolitiskt rätta kroppar?

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag vill också ha fri invandring — fri från subventioner, fri från rättigheter och privilegier, fri från kulturimperialism, fri från rasism. Alltså i princip raka motsatsen till Tove Reinfeldt och Fredrik Lifvendahl under precis samma rubrik. Dissocierade abstraktioner är allas egendom, men saknar förklaringsvärde.

   Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Min intuitiva bild är att hela sjuklövern och PK-media har gått in i en hårdskalig medvetandebubbla, som svävar någon meter ovanför markverkligheten. Idéerna flaxar omkring därinne och fångas upp av än den ena, än den andra. Även de politiska analyserna där är bara associationer och schablonfärgning. Ingenting är rotat i verklighet och erfarenhet eller byggt på konsekvensanalys. Vi dissidenter och Verklighetens folk går omkring på marknivå. Så i god tid inför valet gäller det att kunna beskriva en rotfast, men nutidsanpassad, konservatism som ett distinkt och begripligt alternativ, djupt, realistiskt och inspirerande, både som livshållning och som politisk kompass. Jag har gott hopp om att kunna bidra och intresset börjar öka lite varstans. På expressen.se finns t ex nu en ganska positiv artikel av Joel Halldorf om Jordan B Peterson.

   Gillad av 1 person

 25. Magnus Rosensparr skriver:

  Visst är det viktiga avvägningsproblem du tar upp PE, men nästan alla nu levande svenskar har aldrig behövt göra några större val, för att inte tala om riktigt (och då menar jag riktigt) svåra val. Tänk t.ex. på kvinnan på järnvägsperrongen i Auschwitz som tvingades välja vilket av hennes barn som skulle dödas. Om någon svensk skulle hamna i den situationen är det högst troligt att det är mycket lång dit. Men visst, vi kan hamna i den situation som beskrevs av den libanesiske ministern, om vi tror att vi hänger med 15-20 år till. Ja, det vill säga om vi inte börjar göra något åt alla våra problem snart.

  Ett ännu större framtida problem är detta. Förr i tiden var det ett axiom att ett folk kan byta ut sin regering, men att en regering inte kan byta ut sitt folk. Det betraktas fortfarande som ett axiom i de flesta länder i världen idag, men i just Sverige kan det vara ett faktum inom en tidsperiod av 30 till 40 år. För att förhindra det krävs det mycket stora, tunga och utomordentligt svåra val, mellan nuet och låt oss säga de närmaste 10 till 15 åren.

  Gillad av 4 people

 26. Biggan skriver:

  Det är ingen enskild händelse. Inget enstaka rötägg.

  Det är efter att gång på gång ha mött samma förakt från muslimska asylsökare, som den välkända asylaktivisten Rebecca Sommer förstod att islam är en härskarideologi.

  I en unik intervju med Nya Tider berättar hon om sina erfarenheter, och har även ett budskap till andra asylaktivister.

  – Jag har tvingats inse att muslimerna föraktar oss, och det går inte att ändra, hatet är för djupt rotat, säger hon.

  https://www.nyatider.nu/fore-detta-asylaktivist-gor-en-u-svang-manga-asylsokare-foraktar-oss-djupt/

  Gillad av 3 people

  • Moab skriver:

   Ja fy fan, hur många våldtäkter har hon bidragit till genom sitt tidigare arbete. Jag gissar att en hel del kvinnor till vänster som inte är batikhäxor sitter med liknande erfarenheter men håller tyst. Om 10 år eller så när det är alldeles för sent och Fi och Mp ligger lika långt bakom oss som ny demokrati som ett minna blott så kommer säkert många vänsterkvinnor att säga som hon. Jag tycker dock att vi bör komma ihåg hur kvinnor som låg med nazister behandlades.

   Gillad av 3 people

 27. Elof H skriver:

  Ett kanske mer intressant och aktuellt tankeexempel:

  10.000 våldtagna svenska flickor och kvinnor ELLER avliva 50.000 utländska män? Detta är tankeexemplets enda alternativ. Var god välj. För min del utfaller det inte så bra för de nämnda männen.

  Gillad av 2 people

 28. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, men våra innersta tankar är knappast vedervärdiga. Våra medvetna handlingar kan däremot betraktas som vedervärdiga utifrån rådande ideal, som varierar starkt mellan olika kulturer.

  Mänskliga rättigheter kan, enligt min mening, enbart omfatta vuxna individer som verkligen vill och kan bete sig som folk fullt ut. Vilda småbarn, förståndshandikappade eller föraktfulla barbarer…

  … kan inte medges exakt samma rättigheter som fullt ut ansvarstagande, välartade och vänliga, västerländskt väluppfostrade vuxna bör åtnjuta i vårt – tidigare – hyperciviliserade, svenska samhälle.

  Gilla

 29. Häftling im KZ-lager Schweden skriver:

  Det är ett grov missförstånd att hävda att den svenska politiska och ekonomiska eliten har några humanistiska ideal.Hävdar man att denna elit verkligen vägleds av humanistiska ideal avslöjar man att man lider av ”Punchveranda-sjukan”.Eller ”Pv-sjukan” som yttrar sig i att den drabbades synförmåga är kraftigt beskuren av talrika blinda fläckar på näthinnan.En elit som aktivt understödjer-med alla medel-en utveckling som innebär en rasande ökning av antalet mord,rån,våldtäkter,gruppvåldtäkter och som på det ekomiska området för en poltik som innebär att Sverige nu är det land bland de industrialiserade nationerna där de ekonomiska klyftorna tillåts öka mest i den industrialiserade världen är inte någon elit som understödjer humanistiska ideal.Tvärtom.Det är en i alla avseenden rovgirig och inhuman elit.Det förstår alla.Sveriges uppenbara problem består i att denna rovgiriga elit nu mer och mer hänsynslöst med alla till buds stående medel genomtrumfar Eu:s mordiska och destruktiva Kalergi-plan.

  Gilla

 30. Häftling im KZ-lager Schweden skriver:

  Att ens antyda att den svenska politiska och ekonomiska eliten skulle styras av upphöjda principer och idealistiskt humanitet är bisarrt och groteskt särskilt mot den bakgrunden att denna elit medvetet brutit mot Schengen-avtalet och Dublin-förordningen i sin reflexmässiga instinktiva lydnad gentemot vad man ansett vara Euro-kommissionens önskan då det gäller den lagvidriga massimmigrationen till Sverige.Den svenska politiska och ekonomiska eliten är ingen elit som vägleds av idealistisk humanism utan är en kriminell elit som medvetet arbetar mot de etniska svenskarnas överlevnadsintresse.Eftersom denna förrädiska elit utfärdar uppehållstillstånd till personer som enligt Schengen-avtalet och Dublin-förordningen ej är berättigade därtill.I Bayern har detta uppmärksammats sedan en tid och enligt uppgift kommer man därför där att kräva en ogiltigförklaring av dessa uppehållstillstånd.Huruvida detta kan ske i Sverige med sin kriminella ständigt mot svenskarna konspirerande elit återstår att se:

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.