Populisten Caesar

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 20/2) sitter jag, Antikalifen, med mina kollegor Alkemisten och Påven i ett studentrum i Uppsala och pratar om teveserien Rome. Jag är 70-talist, född 1976, och de två unga gubbarna är 90-talister. Generation X möter Generation Y!

HBO:s teveserie Rome var världens dyraste att producera – före Game of Thrones. Det blev två säsonger, den första sändes i 2005 och den andra 2007. Serien tar sin början i år 52 f.Kr. när Julius Caesar befinner sig med sina legioner i Gallien. Sedan korsar han Rubicon, tågar in i den eviga staden och utropar sig till diktator på livstid. Han är älskad av sina legioner. Två av seriens huvudpersoner, Lucius Vorenus och Titus Pullo, är soldater.

Caesar är aristokrat, men samtidigt en populist som stödjer sin makt på det vanliga folket och genomför populära reformer. Självklart gör vi jämförelser mellan det moderna Amerika och det forna Rom och självklart kan vi inte heller låta bli att jämföra Caesar med Donald ”The God Emperor” Trump. Jag, Påven och Alkemisten kommer att fortsätta podda, so stay tuned!

Lyssna även på avsnittet ”Rymd-AFA i kamp mot rymdnazister” där jag och Alkemisten pratar om den senaste Star Wars-filmen: The Last Jedi.

4 reaktioner på ”Populisten Caesar

 1. Rolfe skriver:

  ”Två av seriens huvudpersoner, Lucius Vorenus och Titus Pullo, är soldater.”
  Läste Caesars bok om kriget i Gallien för några år sedan. Där omnämns just Lucius Vorenus och Titus Pullo. De var centurioner som enligt Caesar utmärkte sig en strid där i ett avgörande skede rykte fram genom fiendens led och omväxlande räddade livet på varandra trots sin rivalitet. Nästan historiska personer alltså, man måste väl omnämnas i två oberoende källor för att räknas som sådan,

  Gilla

 2. Lägret skriver:

  Endast ur ett helt elitärt perspektiv är populism förkastligt.Populistiskt betonad retorik är ett måste i demokratiska samhällen.Men det är skillnad på att tala och att göra.En demagog som använder sig av populistisk retorik förbyts emellertid ofta när rösterna väl är vunnena till en kallhamrad elitist-det är det som är problemet.Ej populism i sig.Populism innebär endast att framhäva folkets dygder och legitima behov.Bara det.Alla framgångsrika och populära politiker är populister i traditionell mening.Frånstötande dock är så kallad ”Judas goating” som innebär att en politiker på ett svekfullt och beräknande sätt använder sig av populistiska memer och populistisk retorik-dock endast fram till den tidpunkt då han/hon vinner valet.När valet väl är vunnet kastas masken och en repressiv-ofta fascistoid-politik trumfas igenom.M kommer sannolikt att använda sig av en hel del sk ”Judas Goating” i valkampen.Metoden är hur enkel som helst-men fordrar en helt samverslös bra skådespelare som exekutör.Exempel på sk Judas Goating fanns i Trumps valkampanj.”Judas Goating” alluderar på Judas Iskariot och hans förräderi.En politiker behöver bara ta en titt på vad som skrivs i kommentarsfält för att få material till sitt ”Judas Goating”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.