Gästskribent Elöd Szántó: Vad Sverige behöver är vishet och eftertanke

De flesta samhällen i världen har styrts direkt eller indirekt av dem som ansetts vara mest erfarna och visa. Det har tagit sig olika former i olika samhällen men grunden har alltid varit att lång livserfarenhet räknats som en merit som ingen annan än den livserfarne kan tillräkna sig, hur skarp och intelligent man än är.

Olika byråd, byäldste och dylikt är ett tydligt exempel på att även naturfolk har insett vikten av erfarenhet vid beslutsfattande.

I motsats till vad nutida debattörer kan tro så är detta ingen genusfråga och tecken på patriarkaliskt förtryck. I många afrikanska kulturer är det de gamla kvinnorna som bestämmer i till exempel arvsfrågor. I dagens Vietnam är det den gamla modern som får beställa mat på restaurangen oberoende av vad var och en önskar sig. Hon vet vad alla kan få från plånboken som hon själv håller i.

Självfallet finns det också exempel på den motsatta könsdominansen.

Grejen är bara att det inte är könet utan åldern som ger rätt att avgöra vad som är rätt eller fel, görligt eller ogörligt, klokt eller oklokt i längden.

Visst präglas alla samhällen av att de unga gör uppror mot de äldre för att få inflytande. Det är helt naturligt med att vara otålig och vilja förändra allt på en gång.

Visst är det också sant att om de gamla får för stort inflytande kan utvecklingen bromsas (det ser vi tydligt i upprörande domar från bland annat ”byråd” i vissa delar av konservativa regioner i Afghanistan, Pakistan eller Indien).

Den västerländska tanken att alla skall bli representerade i samma omfattning i beslutprocesserna – något som i sig är önskvärt – har dock lett till att man har marginaliserat de äldre som besitter livserfarenheten. Småpojkar som Fridolin predikar för erfarna rektorer om vad som är rätt och fel.

Våra söner och döttrar läxar upp oss i rätt värdegrund utan att ha en aning om hur världen och människor fungerar. Ekonomin skall vi inte ens tala om.

Jag själv behöver inte gå längre än till mig själv för att exemplifiera sanningen att ”innan man är säker är man gärna tvärsäker för att efter ett tag bli helt osäker”.

I mina svaga stunder önskar jag mig ett parti som leds av av Patrik, fast jag vill ha den Patrik han är idag och absolut inte den som han var när han samlade sina erfarenheter som en tjänstvillig springpojke på en anonym afrikansk ambassad.

Samtidigt är jag realist och inser att även om vi är många som läser den här hemsidan, är vi en minoritet som inte når mer än kanske någon procent av den röstberättigade befolkningen.

Ändå önskar jag mig någon Alf Svensson som lyssnar även på motståndarnas argument.

Elöd Szántó är djurhälsoveterinär och beskriver sig själv som utböling och acklimatiserad västgöte.

44 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szántó: Vad Sverige behöver är vishet och eftertanke

 1. Hosianna skriver:

  Tack, Elöd, visst behövs gedigen livserfarenhet och allmänmänskliga meriter hos kunniga och hederliga beslutsfattare, om resultatet ska bli gott.

  Jag hoppas innerligt få se vår kloke, bildade, vältalige, världsvane och multikompetent supereffektive Patrik som inrikesminister med eminenta Merit Wager som självskriven kollega på migrationsministerposten i en strikt meritokratiskt komponerad (SD+MED+M+KD?) regering Åkesson efter ödesvalet i september.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Siarsson skriver:

   Din önskan är uppfylld. Tyvärr är svaret inte alliansen som bevisat sig oduglig att förvalta statens kärnområden samt förmåga att visa ledarskap i ledning mot det samhälle som vi medborgare förtjänar. Svaret är Medborgerlig samling. Även om bara någon procent av oss läser denna sida så räcker det med att vi sprider kunskapen om att MED faktiskt är ett nytt alternativ inför höstens val till fem personer var för att MED ska vara kända för hela väljarkåren lagom till september. Deras politik kommer att sälja sig själv så fort folk hittar vägen till medborgerligsamling.se

   Gillad av 1 person

   • Per-Anders skriver:

    Om denna sina når några få procent, vad gör då Medborgerlig samling för skillnad eftersom det bara skiljer några procent i idé mellan Medborgerlig samling och de andra partierna.

    Jag skulle vilja se ett parti som definierar vad den så kallade välfärden innebär och sedan slaktar allt som är utanför det. Sedan kan de leta efter modeller i världen där de har bättre sjukvård, skola och pension och testa det i Sverige.

    Men det lär nog bara bli en dröm. Vägen mot livegenskap och fattigdom går vidare.

    Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  En fin artikel som dock misspryds av en felanvändning av ordet ”konservativ”. Ordet har i politiska sammanhang en väl definierad betydelse. Ingen skulle drömma om att använda ord som ”liberal” eller ”socialistisk” för fritt valda fenomen. Den rigiditet och universalisering av en fix regellista som här omtalas påminner den mer sofistikerade politiska tänkaren snarast om liberalism och national-socialism. För mycket yang. För lite yin. Konservatismen är Vägen, Tao, Logos, Sophia.

  Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    ”Konservativ” har olika betydelse i olika sammanhang och i olika länder och deras politiska tradition och detsamma kan sägas om ”socialist”. Det är ofta bekvämt använda en etikett, jag använder exempelvis nyliberalism och skulle jag tvingas definiera så hänvisar jag till Milton Fridman och andra ekonomer vid Chikago universitetet, men samtidigt är jag medveten om att jag måste inkludera en del av östkustskolan dvs ”ny keynesianer”, jag hänvisar vidare till Washington Concensus, som innehåller en slags definition av hur IMF och World bank sett på utveckling sedan 80-talet och jag hänvisar vidare till Reagan och Thatcher och statsmän och ekonomer bakom EMU dvs merparten av EU etablissemanget och konstaterar att ”konservativa” regimer, men vanligen ekonomiskt nyliberala, i stort sett behärskat EU under 2000-talet, särskilt Tyskland och Frankrike, men även Italien och Spanien och mindre länder. Ofta funkar det bättre med wikipedias definition och beskrivning som trots allt fångar en del väsentliga begrepp hyfsat. Så har vi motståndet som växer i östra europa som vad jag förstår avser just nyliberalismen som drivs inom EU, men också har en del ”konservativa” element som vaktslående av familj och kyrka och stängda gränser, men i praktisk politik ofta är klassisk socialdemokrati t.ex. när man åter förstatligar pensionssystem i Ungern.

    Med detta sagt, begreppen är inte entydiga när man tittar på dem lite djupare och ser hur praktisk politik implementerats t.ex. ”socialism” i Sverige skiljer sig från ”socialism” på Cuba eller i Venezuela eller gentemot ”Eurokommunismen” i Italien (nu hädangången) eller ser på likheterna med politik bedrivet av Kristdemokratiska partier i Europa eller Demokraternas i USA politik mellan1929 och 1970.

    Artikeln här är väl inte så tokig, jag har ju bedrövat konstaterat hur politiker är för unga och att åldersgränser till politiska församlingar behövs och att man visat vad man kan utanför politiken, men inom för politiken viktiga områden (och att man har en ekonomisk/statistisk bas vid sidan av andra ämneskunskaper vad det än må vara).

    Gilla

 3. Palle skriver:

  Elöd: tack för dina kloka ord. För några år sedan betraktade jag ett firande av gymnasister, som just tagit sin examen. Bland de förbipasserande fordonen fanns ett med den komiska banderolltexten: ”Ekonomi? Pappa betalar.”
  När jag läser din text kommer jag att tänka på hur många politiker i vårt land, som tycks resonera på ett snarlikt sätt – ”Vi världsförbättrare beslutar – ni skattebetalare betalar.” När vi då har personer från partier som Mp och V med stort inflytande över regeringspolitiken liksom inom public service-media, förvandlas det hela till något mardrömslikt. Samma personer, som i andra sammanhang talar om hållbarhet, tycks helt sakna insikt om hur detsamma skulle kunna vara giltigt för landets ekonomi.
  Tänk vad man saknar personer inom politiken, som inte är politiska broilers, utan som har en gedigen utbildning och yrkeslivserfarenhet med sig i det politiska värvet. Det är förvånande få inom regering och riksdag som ens har en ordentlig eftergymnasial utbildning för att inte tala om arbetslivserfarenhet ovanpå detta.

  Gillad av 1 person

 4. Magnus Ström skriver:

  Jag instämmer helt och hållet i skribentens analys. När man låter grupptillhörighet istf kompetens avgöra vem eller vilka som tillsätts på olika befattningar kan resultatet bara bli katastrofalt. Grupptillhörighet kan vara vad som helst, vit, svart, kvinna, man, ålder, klan eller vad som helst, som ej är grundat på kompetens. Postmodernism. Där detta har tillämpats fungerar Sverige rätt dåligt. Minst sagt,

  Jag har nyligen upptäckt Jordan Peterson, kanadensisk professor i psykologi vid University of Toronto. Fascinerande man. Se länk nedan till en intervju med honom på brittiska channel 4(intervjuad av Cathy Freeman, rabiat feminist).

  Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Det finns just nu ingen anledning alls att lyssna på motståndarnas argument mer för oss, vi känner dem allt för väl, de vill ha det så här. Under mera normala tider så ger jag Elod rätt, men inte nu. Det är sant att det är ”västerländska tankar”, men det är de utopiska och perversa tankarna som endast kunde uppstå för att det västliga projektet lyckats så bra, vilket kanske bäst kunde ses i den brittiska imperialismen. Det är marxismen och dess ännu mer perversa syskon postmodernismen som är orsak till dagens onda, man kräver lika utfall, inte lika möjlighet, och skapar därmed ett behov av en styrande klass som skall distribuera rättvist. Det är det värsta som väst producerat som styr oss nu och vi avskaffar oss själva i snabb takt.

  Jag tror det stora antalet lärare i politiken är ett exempel detta, vi som står utanför, doktorshatt eller inte, tar oss för pannan när vi ser den låga nivån i skolan, men är det så att lärarna har dåligt självförtroende? Inte i min erfarenhet, istället så är de obehagliga besserwissers som bara för att de vet mer än barnen (de flesta) så antar de att resten av vuxenvärlden vet lika lite, och en infantil media bekräftar deras bild, visst handlar NO och SO idag om hållbarhet. Jag satt igår på sk utvecklingssamtal, men då det inte ges några detaljerade betyg, och ämnena är så svepande, så hur skall man förhålla sig till hur det går? En sund generalisering får inte ske, så istället så dyker man ner på ett enskilt stavfel. Hela omdömet reduceras till om man änvänder ”men” i början av en mening. Hur som helst, det är mycket tydligt att de är vana att inte bli ifrågasatta, Fridolin finner antagligen kraft i sin ignorans.

  Man vill nypa sig, eller hellre hugga av sig armen, så man vaknar upp från att Fridolin och Bah-Kunke styr oss. Fan också, hur blev det så här? Jag drömmer om våren och Östmans sanningskommission.

  Gillad av 4 personer

 6. MartinA skriver:

  Jag är alldeles övertygad om att de amerikanska bankerna och de som bjuder in till Bilderberg möten är både visa och eftertänksamma och sluga. Så Elöd Szántós förslag är redan genomfört. Det handlar inte om förmåga, det handlar om lojalitet.

  Gillad av 2 personer

 7. Lilla fröken PK skriver:

  Statsapparaten och den erfarna byråkratin har länge fungerat som en hämsko på omogna och skadliga politiska s.k. utspel. Nu verkar det dock som att politisk aktivism letat sig in i både verk och myndigheter. Exempel Anders Danielsson på migverket och rikspolischefen Dan Eliasson. Värdegrunden trumfar allt.

  Gillad av 1 person

 8. Drutten skriver:

  Varför inte ytterligare gradering av rösträtten? Nu har vi en gräns vid 18 år för att rösta i riksdagsval. Då inträffar att rösträtten momentant går från ingen röst till en röst per person. En annan variant vore att man har en röst per år som man är gammal, dvs en 20-åring har 20 röster och en 65-åring har 65 röster. Kanske blir det opraktiskt med många valsedlar att räkna om valet skall vara anonymt. Då kan principen att man har en röst per åldersdecennium vara en variant. En 20-åring skulle då ha två röster (samma som en 29-åring) och en 60-åring skulle ha sex röster. Fråga vilken 60-åring som helst om han eller hon tycker att klokheten är större som 60-åring jämfört med hur det var att vara 20 år. Svaret blir med all säkerhet att klokheten bedöms vara större vid 60 år jämfört med hur det var vid 20 års ålder. Med fler röster per person går det även att fördela gracerna mellan olika partier för den som är ambivalent och tvekar mellan olika partialternativ.

  Gillad av 1 person

 9. Björn skriver:

  Vad Sverige behöver är en ”Trump”, som vågar tänka utanför ”PK-boxen”, som vill ta sig an huvudproblemet, dvs den ohämmade invandringen, som sätter de egna medborgarnas bästa i första rummet, är orädd, tuff och står emot fula angrepp från vänsterpöbeln i div ”TV-soffor”, som inte låter MSM bestämma vad som ska delges medborgarna i förvanskad form, utan Twittrar själv om sina funderingar, men som framför allt är så pass rik och självständig, att de feta riksdagsarvodena inte den huvudsakliga drivkraften! Tyvärr finns nog ingen sån ”frälsare” att få tag på här hemma…..

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Precis. Man sätter en stab runt denna person som gräver fram alla skandaler i alla partier, fake news etc. Sedan har denna person ammunition att tugga ner alla andra till skolästen.

   Gillad av 1 person

 10. Bengt Yourstone skriver:

  Kan bara instämma i dessa kloka ord. Gärna Patrik Engellau som stasminister, Ann Heberlein som etikminister och sedan Alice Teodorescu som argumentationsminister.
  Själv ställer jag gärna upp som tomteminister. Jag är 75 år klok och gillar dessutom att dansa och jag arbetar faktiskt med att göra keramiktomtar. Fridolin är också en tomte fast av ett annat slag.

  Gillad av 1 person

 11. Stig Fölhammar skriver:

  Aha, där kom ett omnämnande av en de få politiker som efter 1990 har haft en hyggligt god förankring i väljarkårens djupa mylla och som vågade avvika från de övriga oportunisterna, Alf Svensson. Jag minna att när Mona Sahlin och hennes gelikar gick i de första Pride-festivals demonstrationerna och krävde adoptionsrätt för HBTQ-personer, förklarade Alf Svensson att han tyckte att ett barn har rätt till en mor och en far. Kontroversiellt visst, men han vågade och jag tror han vann mer än en röst för sin på tvärs gående uppriktighet.

  Gillad av 1 person

 12. p2185 skriver:

  Ja, Patrik har ju kunnigheten, erfarenheten, pennan och ordet. Tänk honom på någon partilista inför kommande val. På vilken position som helst, för de potentiellt valbara platserna är vikta för i första hand homos politicus med lång och trogen tjänst med skolning och socialisering från ungdomen i sina partier. Men en personvalsdriven kampanj skulle göra saken lätt för att få en klarsynt röst i riksdagen. Tillsammans skulle vi på denna blogg kunna mobilisera våra nätverk!
  Om Patrik skulle vilja.

  Gilla

 13. Hosianna skriver:

  Äntligen!… tänkte jag först, när jag nåddes av nyheten om Dan Eliassons avgång, men den oväntade glädjen blev kortvarig, enär Sveriges sannolikt mest inkompetenta regering någonsin helt tycks sakna förmåga att bli vis ens av de allra värsta skador.

  Borde inte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, egentligen, kunna skydda det svenska samhället och dess värnlösa invånare mot ökänt aktivistiska politrukers destruktivitet? Ska just MSB:s verksamhet verkligen vara ”spännande” att leda?

  https://www.expressen.se/nyheter/dan-eliasson-slutar-som-rikspolischef/

  Gillad av 1 person

 14. Armageddon skriver:

  Om tidigare vitsordade, pragmatiskt kloka handlingar och livserfarenhetens vishet, utan ideologiska skygglappar, hade varit de kriterier efter vilka de folkvalda beslutsfattarna skulle kunna väljas, hade många av dem, som sitter i beslutande församlingar idag, fått se sig om efter något arbete, där de kunde inhämta lärdomar för att kunna kandidera senare.
  Då skulle dagens ideologiska tyranni av fåtaliga och fåkunniga personer, vars avskräckande beslutsresultat nu skådas i all sin nakenhet, vad gäller välfärdssamhällets accelererande undergång, kunna brytas.

  Gillad av 1 person

 15. Åse skriver:

  Försäkringskassan lanserar nu en ny kundtjänst som invandrare kan ringa till för att snabbt få information på arabiska eller polska, avslöjar nättidningen Samhällsnytt. Ibland ringer de arabisktalande personerna upp bidragsmyndigheten redan innan de ens har kommit till Sverige för att få veta vilka bidrag de kan få när de anländer. Dessutom går den nya telefonlinjen förbi den vanliga telefonkön.
  http://www.friatider.se/f-rs-kringskassan-inf-r-kundtj-nst-p-arabiska-f-r-samtal-innan-invandrarna-ens-kommit-till-sverige
  Stängda gränser…..

  Gillad av 1 person

 16. worlpresscomsite skriver:

  Hans Högqvist
  Återför rösträttsåldern ( och myndighetsåldern ) till 21 år. För att sitta invald i riksdagen ska minst 30 års ålder samt mins 5 års yrkesverksamhet (praktikplatser räknas inte) krävas. För kommun och landsting 21 års ålder men även där krav på 5 års yrkesverksamhet.
  Kontakt med verkligheten och erfarenhet av att själv arbeta för brödfödan är helt nödvändig för att kunna vara en politiker.
  Personligen ser jag det politiska systemet i Schweiz som ett föredöme, men det kräver förstås att folket handgripligen lyfter ut nuvarande riksdagspolitiker från riksdagen -vilket kommer att kräva en hel del våld…….

  Gillad av 2 personer

 17. Hedvig skriver:

  Mitt intryck så här långt är, att det kanske allra största problemet med vår svenska politik är att våra politiska partier numera ges så gigantiska partistöd, att regering och riksdag inte längre är beroende av väljarnas stöd – mer än rent symboliskt som riksdagsvalet vart fjärde år.
  Vad tror ni?

  Gillad av 1 person

  • Beppe852 skriver:

   I flera år har jag med jämna mellanrum framfört återinförandet av tjänsteansvar. Dessutom ska riksdagsmän/kvinnor avlönas med samma regler som gäller löntagare. Väl uträttat värv = gedigen ersättning, avsked = ingen ekonomisk kompisation etc.

   Gilla

  • Grus-Olle skriver:

   Ja, framförallt de ideologiskt hjärntvättade sosseväljarna. Såna som överhuvudtaget inte bryr sig om sakfrågor och landets väl, utan enbart röstar efter sin förbannade ideologi och tradition.
   Det hade liksom inte spelat någon roll om statsministern plötsligt hade velat införa dödsstraff. Samma idioter hade röstat på honom ändå.

   Gilla

 18. leif stern skriver:

  Det postmoderna vurmandet för en extrem ungdomskult och tydlig åldersdiskriminering är inte bara obegripligt korkad den är dessutom otroligt obehaglig. Hur kan t ex vuxna, mogna människor anse att Fridolin och Annie Lööf är, som friska fläktar, kompetenta nog att leda inte bara riksdagspartier utan även regeringsditon. Inse hur farlig postmodernismen är då den går stick i stäv med all kulturell erfarenhet och historiskt samhällsbyggande. Nytt är inte alltid bäst.
  De flesta föredrar en erfaren kapten då stormen viner, inte en jungman som aldrig varit till sjöss.
  Leif Stern

  Gillad av 4 personer

 19. Grus-Olle skriver:

  Om inte PK-svensken hade varit så förbannat konflikträdd så hade vi kanske sluppit den här uttjatade värdegrunden som ingen egentligen vet vad den innebär. Gustav Fridolin är inget annat än en sopa som inte har åstadkommit nånting meningsfullt i sin politiska karriär.

  Gilla

 20. X skriver:

  Konflikten om invandringen handlar i grunden om en hållning där vissa liberaler förenas med västerextremister i sitt förakt för Sverige, en nation som de så snabbt som möjligt vill göra om till ett neutralt internationellt territorium där inga gamla, lokala traditioner och gemenskaper gör sig besvär. Istället för ett “hem” med identitet, trygghet och personliga relationer ska territoriet vara som en “flygplats” där ingen känner någon. Bara om man får skala bort alla historiska band kan individerna bli helt jämlika och ges lika förutsättningar.

  Det är postmodernismens sista strid. Allt det gamla ska raderas ut. Och i Sverige är det gamla lika med det svenska. Det ska förintas. Paradoxalt för denna geografiskt bundna postmodernism är att nytt här per definition blir kulturer från andra delar av världen, exempelvis Mellanöstern. Ut ska upplysningen och kristenhetens separation mellan religion och politik, det som givit oss grunden för ett fredligt, pluralistiskt och demokratiskt samhälle. Det vakuum som uppstår ska tydligen fyllas med kulturer som fortfarande präglas av klanstrider, barbariskt våld och religiös överhöghet över politiken.

  http://erixon.com/blogg/2016/01/besatthet-av-invandringens-pastadda-fortjanster/

  Gilla

  • Elöd Szanto skriver:

   Hej och tack för frågan. Det är roligt att någon kommer ihåg saker jag skrev för ett bra tag sedan ty i vårt informationsföde räknas ett par år som en evighet.
   Ja, min dotter har också ändrat sig i mångt och mycket, precis som vi alla andra.
   Jag vet faktiskt inte hur hon skulle reagera idag men hon har mognat och tränat på att lyssna.
   Det är alltid en bra början.
   Det tog mig 61 år att komma dit jag är. Vi får hoppas att våra barn gör resan lite snabbare men tid behöver de också, ty ongen är född erfaren.
   Tack än en gång
   Elöd

   Gilla

 21. Hosianna skriver:

  ”Jag föreläser då och då i sammanhang med en hög medelålder – och varje gång slås jag av hur välformulerade, reflekterade och kloka män och kvinnor med ett långt liv bakom sig är. Varje gång tänker jag också på vilket resursslöseri det är att inte ta tillvara på deras erfarenhet och, för att använda ett pretentiöst ord, visdom, en egenskap som (om man har tur) utvecklas i takt med att man blir äldre. Det räcker nämligen inte att vara intelligent för att vara vis – visdom kräver också erfarenhet.”

  https://www.blocket.se/kalmar/Handgjord_smidesgrind_77655742.htm?ca=21&w=3

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.