Fake news och tredje kön

Mats Tunehag

SvT, SR, DN och SvD ska med statens hjälp identifiera och motverka ”fake news”. Man vill ”förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet”, enligt ett pressmeddelande från statliga Vinnova som delfinansierar projektet. Det kan synas lovvärt, men är inte så oproblematiskt som det kan verka.

Media ger ofta sken av att detta är en ny företeelse. Men så kallad ”fake news” är inget nytt. Redan för 2000 år sedan spreds falska nyheter. Jesus hade dött och tre dagar senare var graven tom. Han är uppstånden från de döda, sa lärjungarna. Den tomma graven var en gåta som makthavare ville bortförklara och spred den falska nyheten att lärjungarna hade stulit kroppen.

Under historiens många krig, och inte minst under kalla kriget, har det spridits desinformation – fake news. Inget nytt under solen.

Idag har ”fake news” fått en diffus betydelse, allt ifrån medvetet fabricerade nyheter i Makedonien för att driva trafik till en website för att tjäna pengar, till sakfel och lögner, eller saker som inte gillas, se BBC radioprogram ”History of Fake News” (19/1 2018)

Denna amorfa betydelse är ett problem när man ska försöka stoppa fake news. Vad försöker man egentligen stoppa? Fel åsikter? SD? Kritik av islam?

Vidare ska staten inte blanda sig in i att försöka fastställa ”sanningar”. Det är vad hel- och halvdiktaturer gör. Det är ytterligare en anledning till att starkt ifrågasätta ovanstående initiativ.

Sedan måste man fråga sig vad man ska göra med fake news, som exempelvis Obamas medvetna lögner om det kostsamma och misslyckade Obamacare? Eller Löfvens lögner om alla högutbildade migranter som kommer till Sverige och som kommer att rädda välfärden. Är detta fake news, och ska det i så fall bestraffas efteråt?

Vidare påminner gänget (SvT med flera) om FNs råd om mänskliga rättigheter. Snacka om bockar till trädgårdsmästare. Trovärdigheten är liten från början. Om de verkligen var intresserade av ”sanning” skulle de börja med att be om ursäkt för alla halvsanningar och felaktigheter de själva producerat. De borde granska varandra istället för att skapa en elitklubb med statligt stöd. Hur ska man kunna lita på dem som behandlat nationalekonomen Tino Sanandaji som ett skämt, medan man upphöjt skämtaren Henrik Schyffert till ett orakel och tagit honom på största allvar?

I det postmoderna Sverige (väst) blir det näst intill tragikomiskt att de som förnekar ”sanningar” ska försöka fastställa desamma. Om allt är relativt, hur ska man kunna avgöra vad som är sant och verklighetsförankrat?

Därför riskerar kampen mot fake news att handla mer om åsikter och subjektiva bilder. Vänsterregeringen månar exempelvis mer om ”Sverigebilden”, och anser det olämpligt att verkliga problem i Sverige verbaliseras av exempelvis Katerina Janouch, se Aftonbladet ”Kritik mot Löfvens Janouch-uttalande” (18/1 2017).

Om man med fake news menar information som inte har koppling till verkligheten, så borde det ultimata testet vara ett så kallat tredje kön. De medier och makthavare som tar detta på allvar är diskvalificerade att försöka avgöra vad som är fake news. Denna postmoderna och absurda idé saknar verklighetsförankring.

Om man anser att folk kan välja kön, oavsett biologiska fakta, så måste väl folk också kunna få välja ålder och etnicitet. Och då kan man inte ifrågasätta ”barnen” från Afghanistan som i många fall bevisligen är 20, 30 och 40 år gamla.

Om media och staten tar tredje kön på allvar, kan jag konstatera två ting: Hur i allsinadagar ska dessa kunna motverka fake news? För det andra vill jag tillkännage att jag är en två meter lång kinesisk kvinna 20 år gammal. Det känns rätt för mig. Inte kan väl det vara fake news?

51 reaktioner på ”Fake news och tredje kön

 1. Tillbaka till framtiden skriver:

  Ja. Jo. Så är det ju, men detta är ju självklarheter och ska jag vara helt uppriktig ser jag inte riktigt värdet i alla dessa krönikörer (inte bara på denna blogg) som helt plötsligt börjat identifiera och konstatera samma saker som man själv gjorde redan för 5, 10, 20 år sedan. Var finns de som ligger 5, 19, 20 år i framkant i sitt tänkande? Någon som vet?

  Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   Det handlar om att bilda opinion mot dårskapen med invandringen! Att först väcka, och sen stärka de nyvakna som sovit de senaste ”5, 10, 20” åren, och visa på att de inte står ensamma! Om man tittar på opinionssiffrorna, finns det hur mycket som helst att göra! Om det överhuvud taget ska vara nån idé att tänka ”5, 19, 20” år framåt, måste j-t många fler snabbt väckas och stöttas!

   Gilla

  • Richard skriver:

   Jag kan hjälpa dig med vad värdet är med dessa krönikörer. Den stora massan har inte insett det vi insett och oligarkmedia förmedlar inte sådana perspektiv, utan har fullt upp med att producera fejknyheter.

   Så krönikörerna fyller funktionen att förmedla det till fler människor så att vi kan få en tillräckligt stor opinion med tillräckligt verklighetsförankrat synsätt.

   Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det för inte till målet att nu tala om det som kommer att hända om 10 eller 20 år. Rimligare är att hålla detta för sig själv och i stället tala om lösningar som för därhän samtidigt som de kan motiveras direkt med hänvisning till dagens uppenbara problem. Tre saker måste göras så snart som möjligt:
   1. Ett nytt miljonprogram
   2. En sanningskommission
   3. Ett program för rättsstatlighet och rättvisa
   https://thewayofreason.wordpress.com/2017/09/05/ett-bra-partis-valmanifest-for-riksdagsvalet-tvatusensjutton/

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Siarsson skriver:

   De återfinns i Sveriges nästa riksdagsparti Medborgerlig samling. Men ta inte mitt ord på det utan skapa er en egen uppfattning på medborgerligsamling.se

   Gilla

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Hela denna kommission av ”sanningsväktare” är absurd. Det påminner om ”Gleichschaltung” av media under nazismen. I min lokaltidning har under en längre tid förekommit stora annonser med ett erbjudande att gratis beställa en gul knapp ( jämför de gula båtarna på Medelhavet). På denna knapp står texten ”fakta”, och visar att bäraren slutgiltigt lagt självständigt tänkande på hyllan och nu blivit 100% pk-certifierad. På senare tid har dock annonserna kommit mera sporadiskt, så projektet. verkar inte vara någon succé.

  Gillad av 10 personer

 3. svenne skriver:

  ”Om allt är relativt, hur ska man kunna avgöra vad som är sant och verklighetsförankrat?”

  Jag har en känsla av att samtliga ”rumsrena” tidningsredaktioner har en stående dagorder att i möjligaste mån försöka misskreditera dem som representerar en åsikt som inte hamnar inom den värdegrund som är gällande bland rättroende journalister. Detta kan ju resultera i en lista med en prioritetsordning för de villebråd som skall attackeras då någon obehaglig händelse har inträffat.

  Högst upp på listan finns givetvis SD:s riksdagspolitiker, partiets ungdomsförbund och lokalpolitiker. Kan man inte smeta händelsen på några av dessa så kan man fortsätta med andra svenskanknutna kategorier såsom NMR, drogberoende white trash, övervintrade raggare med kriminellt förflutet, småkriminella ägare av Epatraktorer och andra entydigt svennedominerade företeelser. Då förövaren hittas inom dessa grupper så går det utmärkt att ange signalement, kräka ur sig fördömelser och ta avstånd på ett mycket distinkt sätt.

  Men om ingen som kan benämnas ”svenne” kan knytas till gärningen så handlar det om ”en tjugofemårig man”, ”ungdomsgäng” etc. och ”gänget (SvT med flera)”, som verkligen svarar för dimridåer och vinklad rapportering, skall alltså se till att nyhetsförmedling sker på ett korrekt sätt?!?! Man blir så dötrött!

  I stället för att – som nu sker – smutskasta Ingvar Kamprad för en gammal ungdomssynd så borde journalisterna med stor frenesi försöka gräva fram de figurer som finns i STASI-listan, men detta skapar ju pinsamheter inom deras egna led och detta anses ju givetvis som oacceptabelt.

  Gillad av 12 personer

 4. Moab skriver:

  Mina försvarssystem slår omedelbart till när det dyker upp ett nytt begrepp i media, speciellt om det är på engelska, det är nästan alltid ett nytt postmodernistiskt vapen. Min metod blir att ignorera det som sägs, det kommer inte igenom mitt filter mot idioti och istället gräva efter det bakomliggande. Vanligtvis betyder det motsatsen till vad som sägs. Står det fake news så hoppar jag nästan alltid över artikeln. Ett annat uttryck som kanske snart blir mycket farligt är ”My truth”, Niall Ferguson nämner detta uttryck som Oprah Winfrey använde i ett mycket lyssnat på tal, hon är möjligen nu den farligaste människan i världen, om hon bestämmer sig för att försöka bli president. Då försvinner sanningen och det finns endast min sanning, eller rättare sagt den enda sanning som kommer att finnas blir Oprahs, där Obama försökte och misslyckades så kanske Oprah kan lyckas i att begrava väst en gång för alla.

  Gillad av 8 personer

 5. Erling skriver:

  Sanning tycks numer vara ett utrotat begrepp. LÖGN ÄR UNIVERSALINSTRUMENTET! Därmed saknas alla förutsättningar för byggstenar som trovärdighet, tillit, sans och förnuft.

  Endast fantasin begränsar spelrummet för alla omöjliga konstruktioner. Det är fritt fram för galenskap, skulle säga att det till och med är prioriterat!

  I den andan vill jag hävda att politikerkåren med hängivenhet verkar för allas vårt bästa. Att deras osjälviska arbete mottas med stor tacksamhet av väljarkåren.

  Att media jobbar hårt för att objektivt och sakligt belysa och förmedla alla kända fakta för sina läsare.

  Att alla våra makthavare är vaccinerade mot vänskapskorruption och frestelsen att tillskansa sig orimliga förmåner.

  Att vi därför inom kort kan förvänta oss en lösning på alla problem och med tillförsikt se framåt. Och den ljusnande framtid är vår!

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Det verkar som om Falo inte har någon känsla för symbolik. I det här fallet saknar det betydelse huruvida uppståndelselegenden är sann eller inte. Det viktiga var att regeringen var snabb att ge sin version; sann eller inte. Detta är ett välkänt trick från alla regeringsstödda false flag operations: ut med min version först så äger jag sanningen.

   Gillad av 1 person

 6. mobelmanen skriver:

  I det postmoderna samhället är retorik (emotionellt) sanningen och dialektik (fakta) fake news. Jag håller med om att staten inte ska beblandas i vad som är riktigt och fake. Dictatorship here we come!

  Gillad av 2 personer

 7. Byskvaller skriver:

  Det spekuleras antropologiskt i att byskvaller genom alla årtusenden haft en mycket avgörande betydelse för att hålla ihop samhällsgemenskapen. Och har så alltjämt. Att i byskvallret ligger en viktig kontrollerande social funktion. Att man ser till att samhällsnormerna bevakas och upprätthålls på individnivå. Skvallret fyller då en kontrollerande funktion. Man håller reda på varandra. Och mest duktiga på detta är kvinnorna. Inte sagt i negativ mening, utan i dess mest viktiga betydelse.

  Det ligger i sakens natur att vebalt mummel och mer vassa tungor inte alltid prioriterar källkritikens mer begränsande regelverk.

  När vi fick tillgång till telefoner i hemmet utvidgades byskvallret bortom alla geografiska begränsningar. Men staten höll sig borta från att tjuvlyssna. Om man nu inte bodde i DDR. Det var liksom aldrig meningen att de skulle sitta med ”runt bordet”.

  Med Facebook, Twitter och Instagram har människor kunnat utvidga bysamhällets ”kit-chatt-rum”. Även ut till okända människor. Det ligger i de nya mediernas natur. Ändock förblir människan sig lik. Det är enbart verktygen för byskvallret som gjorts effektivare och utvidgats.

  Nu anser sig stat och media behöva gå in och kontrollera även i byskvallret. Att även där anbringa sanningsprinciper byggda på en källkritisk grund.

  Man tar sig för pannan. PK-samhället vill nu även härja runt i byskvallret. Samma PK-samhälle som ser till att inga signalement på grövre brottslingars eventuella etnicitet läcker ut. Efterlysningar blir då tydligt anorektiska. Samhällets behov av folkets ögon och öron får stryka på foten. Sanningen offras på ett samhällsaltare. För om vi får reda på sanningen förmår vi inte hantera den – anser både stat och media. Ty ”folkets fördomar får inte gödas”.

  Det börjar nog bli dags att försvara det gamla byskvallrets rätt att existera. Hur kan man ge sig rätten att börja strypa i arkaiska funktioner – som i just byskvaller?

  Självklart gäller fake news även kontroll över byskvallret. Och med det makt över den lilla människans tänkande och handlande. Kampen om byskvallret har gått och blivit global. Därav maktens och medias ivern för en censur-app. Det är maktens plats vid de egna köttgrytorna man ytterst försvarar om än omskriva som en jakt på ”fake news”.

  Gillad av 14 personer

  • olle reimers skriver:

   Mycket bra påpekanden. Med intåget av Internet sprider sig byskvallret över klotet på sekunder. Kontroll över narrativet är därmed allt. Det har alla regeringar haft klart för sig ända sedan man inom 20 minuter hade identifierat JFK:s mördare som Lee Harvey Oswald med ålder, längd och klädsel. I andra fall verkar det inte lika viktigt.

   Gilla

 8. Göran skriver:

  Ras liksom kön är bara en social konstruktion så därför finns det ingen rasism bara en skev självbild vilken kan korrigeras av lämplig statlig myndighet… Framtiden ter sig allt mer som en mardröm.

  Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Anledningen till att ”Fake News” blivit ett begrepp är att partiers och MSMs monopolställning hotas. Så de motåtgärder som är igång handlar helt enkelt om försök till konkurrensbegränsning. Man lägger ut diverse dimridåer som att Ryssland ligger bakom och att ny teknik ska användas med stöd av Vinnova. Inget av detta lär skapa bestående skyddsbarriärer för sossar, SVT, SVD och DN. För att uppnå det man vill måste nog Lövén, om han hinner innan åker ut, börja agera som Putin och Erdogan, dvs sätta oliktänkande i fängelse.

  Att myndigheten Vinnova fått en central roll i bekämpningen av felaktigt tänkande i Sverige är i sig ett exempel på hur galen samhällsutvecklingen är. Vinnova är idag ett av många politiserade byråkratiska organ, fjärran från dess ursprung STU. ”Styrelsen för teknisk utveckling (STU) var ett centralt svenskt ämbetsverk som inrättades 1968. Det samordnade ärenden rörande det statliga stödet till och bilaterala samarbeten kring teknisk samt industriell forskning och utveckling.”

  Vidare anförs hur hemskt folk beter sig i sociala medier, man vill gärna koppla detta till högerpopulism. Jag vill koppla detta till att många svenskar inte kan bete sig som folk. Gå in på en offentlig toalett i Sverige. Där beter sig svensken, eller i vart fall de som vistas i landet, på samma sätt som på ”hat-siterna”.

  Gilla

 10. malmobon skriver:

  Ordet ”Правда” (Pravda) är ryska för ”sanningen”, ”Известия” (Izvestia) betyder ”nyheter”. Pravda var kommunistpartiets tidning, Izvestia uttryckte sovjetregeringens ståndpunkt. Ett gammalt sovjetisk ordspråk var att det inte fanns sanning i Pravda, inga nyheter i Izvestia.

  Kan vi väl sammanfatta Aftonbladet, DN, SDS och andra pk tidningar med?

  Gilla

 11. Hosianna skriver:

  ”Hur ska man kunna lita på dem som behandlat nationalekonomen Tino Sanandaji som ett skämt, medan man upphöjt skämtaren Henrik Schyffert till ett orakel och tagit honom på största allvar?”

  Tack, Mats, för denna obetalbara formulering, men jag hoppas och tror att sanningens minut nalkas med stormsteg… även om jag skulle föredra, att kunna avfärda svårsmälta news som fake:

  http://www.friatider.se/f-rs-kringskassan-inf-r-kundtj-nst-p-arabiska-f-r-samtal-innan-invandrarna-ens-kommit-till-Sverige

  http://www.friatider.se/19-riga-sophie-stoppade-tafsare-fick-knytn-vsslag-och-en-glasflaska-krossad-i-ansiktet

  Gillad av 4 personer

  • Moab skriver:

   Den andra nyheten bekräftar väl att våra politiker, media och polisen tillsammans med rättsväsendet effektivt tar död på utelivet, vem vill gå på krogen idag, man måste som tjej vara lite bakom flötet för att blanda sig med det växande klientelet i Malmö:

   Återigen stort tack till 7-klövern. Ni fick vad ni ville.

   Gillad av 1 person

   • Hosianna skriver:

    Dags att de så fasansfullt effektivt ”spännings”-importerande multikultiutopikerna i 7-klöverpartiet får tacka för sig i höst, MOAB. Om jag får som jag vill.

    Jag tycker inte detta är ”okej” och ytterst ansvariga är ju, förutom Reinfeldt, ministrarna Fridolin och Löfven och alla deras lika destruktiva kumpaner.

    Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Mycket bra skrivet.

  De av skribenten angivna exempel på fake news som inte blivit belysta visar på en sak; det som verkligen behövs för att särskåda etablissemangets lögner och halvlögner är alternativmedia.

  Gilla

 13. Grus-Olle skriver:

  De senaste tio åren har media visat allting annat än från sin bästa sida. Nånting hände sedan SD kom in i riksdagen, sedan har det bara gått utför. SVT kan lika gärna göra sig av med alla former av underhållningsprogram och istället sända live 24/7 från Nordkorea.

  Gillad av 3 personer

 14. Lassekniven skriver:

  En sak är inte fake news och det är följande:
  Där islam finns där finns problemen.
  Här kan man också tillämpa reductio in absurdum enligt följande modell: A medför B, Icke B medför icke A.
  Med andra ord: Icke problem , icke islam.
  Man kan till och med se detta som en truism.
  En annan sak: President Donald Trump är inte fake news, han är sanningen som motverkar globalismen. Honom skall man stödja.

  Gillad av 2 personer

   • Jennifer skriver:

    Jag brukar inte svara på kommentarer men gör ett undantag. Det finns många avvikelser som kan leda till störningar i ett foster eller barns utveckling. Det kan vara ovanliga kromosom varianter eller hormonella rubbningar. Sådana avvikelser kan ge upphov till att barnet föds med tvetydig genitalia, eller att barnet inte utvecklar sekundära könskarakteristika som mer normala barn. Det finns i många sådana fall fog för att tala om ett ibland både yttre och inre könsuttryck som faller på en skala mitt emellan det som kallas normalt. Att benämna dessa syndrom som ett tredje kön vore inte helt fel ur en medicinsk synpunkt. Jag blir mycket beklämd när jag kommer i kontakt med det oresonliga debattklimatet i Sverige. Jag är orolig för att humanismen är på väg att ersättas av något annat.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det du beskriver är mycket, mycket sällsynta sjukdomar. De är inte ett ”tredje kön”. Könen är man och kvinna, och dessa kan framgångsrikt para sig med varandra för att skapa avkomma med genetisk variation, vilket har en evolutionär fördel och därmed befordrar överlevnad. Så enkelt är det. Sjukdomar finns tusen sinom tusen, men det betyder inte att de representerar ”ett tredje kön”, ”en andra syn”, ”en alternativ hud”, ”ett annat blodomlopp”, ”annan andning” o.s.v.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Humanism är (den kristna) principen att de enskilde har metafysisk förmåga i sådan grad att metafysiska principer inte kan läggas till grund för våld och tvång gentemot henne. Fräslningen kommer till envar och inte genom påbud från en medelhög mänsklig eller social auktoritet. Det är detta och ingenting annat som kallas humanism. Och den är unik för Europa, d.v.s. kristenheten. Den ligger säkerligen bakom att Europa alltid, sedan humanismen etablerat sig, har vägrat den imperiska organisationen och i stället valt den Westfaliska nationalstatsorganisationen. Bladdra inte bort begreppen.

    Gilla

   • Jennifer skriver:

    Humanism är flertydigt och har många olika betydelser: 1. En mänsklig som handlar om att visa respekt för sina medmänniskor. 2. En kulturell rörelse under renässansen som var influerad av antiken. Rörelsen har gett upphov till begreppet humaniora. 3. En tidig borgerlig filosofisk uppfattning. Ordet blev först yttrat av teologen Friedrich Emmanuel Niethammer. 4. En antites till religion – ateister kallar sig ofta för humanister.

    Gilla

  • Hosianna skriver:

   Själv associerar jag till tredje statsmakten och tredje riket, Jennifer, och de treorna förknippas väl tämligen allmänt med pur enfald. Inte vackert alls. :/

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Varför då inte ett fjärde, sjunde eller 67:e kön (som är påbjudet i Ontario, Canada)? I en tid när mångfald på såväl goda som dåliga grunder betraktas som något positivt bör man vara extra noga med fakta.

   En av de värsta föreställningar som har drabbat mänskligheten under det gångna århundradet är postmodernismen den åtföljande relativsmen. Om allting är lika mycket värt vad finns det då för motiv för mänsklig utveckling annan än att försöka slå ihjäl alla andra?

   Varsamhet med ord och begrepp är viktigare än någonsin när begreppet ”fake news” appliceras på allt som inte behagar den som för tillfället sitter med fingret på avtryckarknappen.

   Gilla

 15. Marita Andersson skriver:

  Ja det har blivit nödvändigt att skapa ett nytt sanningsministerium, när msm inte längre har monopol på berättandet. Det vi ser nu är msm’s dödsryckningar, ett sista försök att överleva.
  Valet i år är helt avgörande för deras överlevnad och det kommer att visa sig om svensken avslöjat bluffen eller ej.

  Det är bekymmersamt för Sverige när minoriteterna är så högljudda att de t o m kan hamna på politikernas bord och frågan om ett tredje juridiskt kön på riktigt diskuteras istället för att avfärdas som trams. Hur många icke binära personer kan det finnas i Sverige? P1 verkar ha radioföljetong om detta nu. Rätt talande faktiskt.

  Om en sån liten grupp kan mobilisera sig för att föra fram alternativa fakta kring könen borde väl ett antal välrenommerade experter kunna organisera sig som motpol till det nya sanningsministeriet och publicera kortfattade sanningar för att dra ner brallorna på politikerna!
  Allt i förhoppning om att det ännu inte är riktigt kört för Sverige.

  Gilla

 16. Rolf Ahlqvist skriver:

  MS-media vill med statens hjälp förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet, förmedlar du i din text. Jag som sprider att astrologin är sann, blir då en misstänkt person, eftersom främst den akademiska eliten påstår motsatsen, att jag i så fall sprider osanningar. Så om Stefan Löfven har fyra planeter i Lejonets tecken, dock inte Soltecknet, och att Maud Olofsson och Lisa Syrén har sex planeter i Lejonets tecken, vilket även syns fysiskt hos dem, så är det ”fake news”.Sanningen är istället att akademiska kritiker sedan 350 år tillbaka , osant spritt falska nyheter om astrologin.

  Astrologin visar istället den psykologiska grunden i oss med sitt symbolspråk. Den har tvärtom stort universellt sanningsvärde, med en såväl yttre som inre,”kosmosram” som finns i planetsystemet. Där astrologer har mer exakta karaktärsegenskaper att förmedla till oss, än många av de psykiatriker som ofta famlar i mörkret. Så Socialstyrelsen måste tänka om, när de slösar med sina psykiatrimiljarder.

  Gilla

  • Hosianna skriver:

   Hmmm… Rolf, sanningen får vi onekligen titta i stjärnorna efter… men jag har fått uppfattningen, att Stefan Löfven faktiskt befinner sig på en alldeles egen planet och han steg ju upp som en sol och lär – förhoppningsvis inom kort – falla ner som en stabbig, syltryggskletig pannkaka. 😉

   Gilla

   • Margareta skriver:

    Spontant skratt och mentala applåder! SL befinner sig på en alldeles egen planet och där är han gärna statsminister. För all framtid förstås. Oavsett kommande valresultat. Jag litar inte ett dugg på kommande valresultat, tänker mig att SL trots dåliga siffror kan lyckas mickla med härligheten (en ny DÖ?) så att han kan fortsätta som statsminister. Han har givit uttryck för detta vid minst ett tillfälle.

    Gilla

 17. rolfholmen skriver:

  Apropå det Tredje Könet.
  Nyligen tillkännagav vår kulturminister, ABK, sin villighet att bli språkrör för miljöpartiet. Jag kan inte påminna mig att någon inom SVT, SR, SvD eller DN kom med några frågor typ; Vem skall du utmana, honom eller henne? Tänker du ställa upp som ett tredje kön och därmed utöka antalet språkrör till 3? Om jag minns rätt så har Mp bestämt sig för att ha att ha ett kvinnligt och ett manligt språkrör. Ingenting är ju hugget i sten så nu kanske vi får se en ny höjdpunkt för identitetspolitiken.
  Vänligen,
  Rolf Holmén

  Gilla

 18. Lena skriver:

  Lyssnade på P1 tisdag vid 16,30 tiden och där diskuterade en panel Arbetarpartiet Socialdemokraternas valstrategi.
  Strategin fokuserar på frågor som ett annat hatat parti (SD), har drivit i många år och det ingår inga tankar om jämställdhet (feministisk regering minns Ni väl?) eller riktad arbetarpolitik. Nej behovet att locka lättlurade väljare med högre pension, bättre sjukvård (räknas in i välfärdsområdet) och integration med hårdare krav på invandrare.
  Här har S ett stort förtroendeproblem hos väljare och likaså resten av 7 klövern.
  En möjlighet att nå nya väljare verkar vara övergiven och det kan vara att Löfvén gav upp när han hörde att det blir ett muslimsk parti som ställer upp i valet. Det kan finnas andra orsaker men den gruppen blir inte lättflörtade om de underkastas strängare krav på integration och mottot: ”alla ska arbeta som kan”.
  Strategier för att hindra SD:s framgångar, kommer att visa sitt mångfald fram till valet och etiska gränser verkar inte finnas i den kampen sålänge nuvarande makthavare och elit äger ”sanningen”.

  Gilla

 19. olle holmqvist skriver:

  Menar krönikören att den riktiga, rätta, korrekta och trovärdiga beskrivningen är :
  Att Jesus faktiskt uppstod från de döda ?

  Gilla

 20. olle holmqvist skriver:

  ”Redan för 2000 år sedan spreds falska nyheter. Jesus hade dött och tre dagar senare var graven tom. Han är uppstånden från de döda, sa lärjungarna. Den tomma graven var en gåta som makthavare ville bortförklara och spred den falska nyheten att lärjungarna hade stulit kroppen.”

  Menar Krönikören detta, ord för ord, tydligt och reservationslöst ? som han skrivit det ?
  Att Jesus återuppstod från de döda ?

  Gilla

 21. Lennart Göranson skriver:

  Fake news är ett alldeles för allvarligt problem för reduceras till pajkastning. Västerländska demokratier accepterar att det finns olika politiska uppfattningar, exempelvis konservatism, liberalism, socialism, och att konkurrensen mellan dem är legitim. Samhällsdebatten – exempelvis här på DGS – är det forum där de motsatta uppfattningarna utmanar varandra genom argument. Det vi ser i dag är att argumenten får stå tillbaka för påståenden om att motståndarsidan ljuger och man själv talar sanning, dvs. påståenden om fake news från båda sidor. Saken blir inte bättre av att rena lögner faktiskt förekommer. Det ska naturligtvis avslöjas och brännmärkas, men när det offentliga samtalet mest handlar om vem som ljuger finns inte mycket kvar av den intellektuella nivå som borde karakterisera samhällsdebatten.

  Gillad av 1 person

 22. Lennart Göranson skriver:

  Men det finns två verkliga problem som är relaterade till fake news. Det ena är trollfabriker och andra systematiska aktiviteter för att sprida desinformation. Det är en del av det som kallas psykologisk krigföring och har funnits länge men under senare år blivit alltmer sofistikerad. Även vi i Sverige drabbas av den typen av verksamhet med ursprung i främmande makt, bland i syfte att undergräva vår försvarsvilja.

  Det andra problemet, som i hög grad handlar om etablerade medias nyhetsförmedling, är inte att uppgifterna är lögnaktiga utan att man talar om något annat än det som är relevant. Ett exempel är ingående reportage om hur enskilda personer upplever sin livssituation, exempelvis i samband med migration, i stället för objektiva analyser av skeenden i syfta att hjälpa läsarna/tittarna att bättre förstå vad som händer och varför. Där ligger det största fake news-problemet och jag tror knappast att den aviserade granskningen kommer att ta upp det perspektivet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.