Deckarna har gjort svensken till sverigedemokrat

Mohamed Omar

Tänk dig en bekymrad vänsterjournalist som lägger pannan i djupa veck och med fundersam min mumlar för sig själv: ”Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band”.

Visst ser det roligt ut? Det blir ännu roligare när man får veta att det faktiskt har hänt – när vänsterskribenten Mattias Hagberg på Göteborgs-Postens kultursida försökte förstå varför svennarna där ute någonstans röstar på Sverigedemokraterna.

I krönikan ”Nordic Noir banade väg för högerpopulismen” (17/1 2018) kan man läsa om hur Henning Mankells deckare, och hela den så kallade nordic noir-genren, fått de dumma svennarna att tro att det går dåligt för Sverige, och förvandla dem till ”högerpopulister”, ett ord man sannolikt använder när man menar rasist men inte vill skriva det rakt ut.

Det är de stereotypa skurkkaraktärerna i deckarna, juggegangstrarna, som har fått svennarna att tro att massinvandringen har något med masskriminaliteten att göra, inte erfarenhet, statistik och verkliga nyheter.

Det kan inte vara en slump, resonerar Hagberg. Connect the dots! Mankell-deckarnas popularitet och SD:s uppgång i opinionen hänger ihop:

”Allt oftare tänker jag att det finns en koppling mellan högerpopulismen framgång och kriminallitteraturens segertåg? Den grundläggande berättelsen är alltför lik för att det bara ska vara en slump. Mellan Kurt Wallander och Jimmie Åkesson finns ett märkligt band.”

Jo, så måste det ju vara. Om det inte beror på psy-ops regisserade från Kreml förstås. Men det kan ju också vara båda och. Man är väl inte sån där korkad högerpopulist som inte kan hålla två tankar i huvudet samtidigt!

Deckarförfattarna, förklarar Hagberg, ”målade en bild av ett Sverige i förfall, ett land där det gamla och trygga var på väg att falla sönder under trycket av något nytt och skrämmande.”

Ja, Sverige har alltid varit så här. Gruppvåldtäkter, hedersmord, kvinnlig omskärelse, ansiktsslöjor och jihadattacker är gamla svenska paradgrenar. Allt annat är bara bilder som någon deckarförfattare planterat i ditt huvud, dumma svenne!

Har fransmännen också läst för mycket Mankell eftersom de röstar på Le Pen? Har engelsmännen blivit så förförda av nordic noir att de valde Brexit? Har holländarna blivit sådana Wallander-fans att de börjat gilla Geert Wilders? Tja, varför inte? Mankells böcker är ju översatta till ett fyrtiotal språk…

Hellre en krystad och långsökt pk-förklaring … än en förklaring.

Om jag var Jimmie Åkesson skulle jag känna mig smickrad av Hagbergs försök till analys. Varför inte trycka upp affischer med Jimmie klädd som den slitne poliskommissarien? Rösta på Jimmie, han tar fajten mot buset! Politikens Kurt Wallander! Gör memer med Åkesson som citerar Wallander, till exempel: ”Jag undrar ibland vad som håller på att hända i det här landet” från Mördare utan ansikte.

Mellan Koranen och jihadism finns inget ”märkligt band”, trots att jihadisterna citerar Koranen i var och varannan mening. Påstår man något sådant lider man av fobi. Däremot är Tintin i Kongo farlig för den får vita män att gå bärsärkagång och slå ihjäl rasifierade.

Det går trots allt inte att undgå att le ett ironiskt leende vid tanken på att den progressive vänsterradikalen Henning Mankell nu anklagas för att bana väg för SD. Hm… han var ju, liksom sin hjälte Wallander, en vit heterosexuell man, och som sådan är man per automatik suspekt.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

32 reaktioner på ”Deckarna har gjort svensken till sverigedemokrat

 1. Fredrik Östman skriver:

  Bravo! På den här nivån måste sarkasmen ligga! För vänstern innebär ”två tankar samtidigt” två tankar som inbördes utesluter varandra, men som var och en är falsk. För högern att ljus är partiklar och vågor samtidigt.

  Gillad av 10 personer

 2. Moab skriver:

  Är detta ett exempel på att pk-konstruktionen inte är logiskt konsistent, ungefär som feminism och islam, för var inte Mankell blodröd vänster och pk-ist, precis som nästan alla kända svenska dussinförfattare? Jag tycker istället Mankell gör ett bra jobb att lyfta fram vita skurkar, hade deckar och manusförfattare istället skildrat verkligheten så hade inte alla mördare varit gammelsvenskar.

  Gillad av 3 personer

 3. Ourgon skriver:

  Konstigt, det. Jag har aldrig läst en sådär svensk deckare och inser inte varför jag skulle börja. Det räcker ju med att läsa nyheterna i utländska medier och svensk alternativmedia för att få mer än sitt när det gäller mord och bråk. Kanske de som bara tittar på SVT, lyssnar på SR och läser Aftonbladet (”Pravda”) och DN (”Izvestia”) behöver Mankell’s tillskott för att ‘bli Sverigedemokrater’?

  Ordet ”Правда” (Pravda) är ryska för ”sanningen”, ”Известия” (Izvestia) betyder ”nyheter”. Pravda var kommunistpartiets tidning, Izvestia uttryckte sovjetregeringens ståndpunkt. Ett gammalt sovjetisk ordspråk var att det inte fanns sanning i Pravda, inga nyheter i Izvestia.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Stämmer väl i högsta grad in på Aftonbladet och DN…

   Lägg till SvD också, numera närmast en vänstertidning i Schibsted-koncernen,
   ledarsidan kan väl knappt kallas Moderat längre,
   styrd från Goldman-Sachs på Wall Street…

   Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    I know!! Gå inn på www. steigan.no og søk på ‘hvem eier Schibsted’ eller lignende.
    En gang i tiden – før globaliseringen – var norske Aftenposten en moderat Høyre-avis som 3/4 av Oslos husstander holdt.
    Lederartiklene hadde Høyre-preg – ellers var journalistene nøytrale og etterrettelige. Avisen hadde korrespondenter over store deler av kloden, og selvsagt også i viktige byer. Med Aftenposten ble vi seriøst oppdatert på det meste, og avisen ble levert både i morgen- og aftenutgave (da med en del lokalstoff – og til helgen A-magasinet. Om sommeren på Sørlandet kom avisbudet roende med avisen til oss på de ytterste skjær. Full service, og altså en nødvendig avis for alle som ville være orientert om hva som skjedde i verden (uten sensur).

    Aftenposten nå er ikke verdt å holde overhode – en tynn blekke med elendige barnerompe-journalister som lyver, trikser og mørklegger.
    Noen leser fortsatt avisen pga dødsannonsene, men færre og færre gjør det.

    Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   I det okkuperte Norge under krigen het NS’ (Quislings parti – Nasjonal Samlings) avis FRITT FOLK. Også en flott New Speak- tittel!
   Leste et sted for ikke lenge siden at (sitat) ”Det har ikke vært løyet så meget i pressen siden Gulbrand Lundes tid”. GL var kommissarisk statsråd og sto for kultur og propaganda. Over ‘ministerpresidenten’ Quisling (Lundes sjef) sto dog Reichkommissar Terboven – Hitlers øverste og nærmeste mann i Norge.

   Gilla

 4. Kritiker skriver:

  Ha, ha! På statlig tysk tv går deckare dygnet runt. Här kan du följa din favoritkommissarie i din favoritstad – hipsterhype i Berlin, gemytligt i Rosenheim (Bayern), cool i Wien. Nationen sitter fastklistrad på söndagskvällen framför ”Tatort”, kultdeckaren som sänds från olika städer och som dagen därpå blir kritikeranalyserad i landets tidningar. Man tittar på dubbad Wallander, Beck, Barnaby och pater Brown. Det finns något för alla smaker, och jag tittar på dem när jag inte kan sova. Påfallande dock: skurken är aldrig en somalier eller en från mella östern, utan alltid en galen/avundsjuk tysk. En och annan vitryss eller serb kan vara misstänkt i första hand ibland, är dock aldrig gärningsmannen. Om jag hade min världsbild endast från deckarna skulle jag har blivit rasistisk mot tyskar och svenkar, dock absolut inte mot invandrare som aldrig förekommer som brottslingar. Även mycket sällan i ” nordic noir” av vad jag har läst.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   ”Blå ögon” var väl ett typexempel på nutida TV-serier,
   Svenska Nazister var de onda, något annat fullständigt otänkbart…

   Inga Muslimska terrorister passerar kamelens nålsöga,
   på bokförlagen/godkännande av TV-manus!

   AGENDAN är fullt synlig, PK-indoktrineringen,
   för de som kan tänka självständigt…

   Gillad av 3 personer

 5. Björn skriver:

  Om Sverige och svenskarna hade låtit en POLITIK liknande SD:s, vara vägledande under en längre tid tillbaka, hade själva PARTIET SD aldrig behövt bildas överhuvud taget!

  Gillad av 1 person

 6. Rikard skriver:

  Hej.

  ”Jamen det fattar du väl; raggarens ‘tjena bruden’, det är ju Auschwitz! Allt hänger ihop!”

  Från Gérard Lauzier:s ”Tranches le vie”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Min bestämda uppfattning är att den svenska deckarlitteraturen från Sjövall-Wahlöö till Stig Larsson och Mankell mm mm i själva verket medvetet och systematiskt hjärntvättade läsarna till att bli vänster och därmed en solid stödtrupp får pk-ismen. Inte ens Joseph Goebbels hade kunnat vara mer illistig. Är inte skurkarna allmänt vita, heterosexuella, relativt välsituerade medelålders män alternativt en hämndlysten kvinna som tidigare varit utsatt för hemska övergrepp från någon ond vit man? Numera förefaller denna sorts litteratur i sin strukturella likformighet att vara produceras av AI( artificiell intelligens).
  Ett lämpligt motgift är att läsa Strindberg som varmt rekommenderas om inte pk-isterna och genuskamarillan redan har plockat bort hans böcker från biblioteken. Och vill man hålla sig till deckare så varför inte gå till ursprunget som Edgar Allen Poe och Conan Doyle.

  Gillad av 9 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Vi leste utdrag av Strindberg i norsk gymnas (før 1965).
   Ellers dukket han opp hos meg i går i Harriet Hjorts ‘Blomstervandringer’ – mannen var jo blomsterelsker med åpenbare kunnskaper, og skrev vakre dikt om plantelivet (flettet inn i boken). Nytt for meg!

   Gilla

 8. malmobon skriver:

  Omar får verkligen min hjärna sätta igång arbeta med sin blogg. Inläggen läser jag även.
  I detta inlägg skall jag gå från fiction/deckare till verkligheten, och göra reklam för ett framträdande i Göteborg den 4/2, kl. 19.00 av Peter Springare. Finns biljetter kvar. 200 kr/st.
  Själv skall jag upp där med en tidigare borgerlig och numera SD medlem. Klok-rolig kvinna.

  Tänkte ställa en fråga till Peter Springare. Hur kan det vara att polisen i Malmö ALLTID varit dålig på att lösa mord? Tror inte på Kinberg-Batras (M) uttalande om att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Tror inte heller på Rubins (S) kommunalråd i Malmö. ”Kriminaliteten i Malmö sitter i husväggarna”. Sa detta inför valet 2014 vid en debatt på Stadsbiblioteket, där f.ö. Katrin Stjenfeldt-Jammeh (S) kommunstyrelsens ordf. man från Uganda får obehindrat använda Stadsbiblioteket till att predika Koranlära för unga.

  Kanske det finns någon Sherlock Holmes där ute som kan förklara?

  För biljetter tar ni kontakt med Zoltrix på Twitter, eller mig på Twitter, så förmedlar jag vidare.

  Gilla

 9. Jaxel skriver:

  Den i krönikan refererade artikeln är ett mycket skruvat försök att plocka poäng i kretsen av kulturnissar. Författaren hoppas inte att någon vanlig läsare skall ta intryck av dravlet. Däremot hoppas han att dumheterna skall hyllas av kollegerna, på det att han skall då en massa klappar på axeln och dunkar i ryggen. (”Det där gjorde du bra.”)

  Att någon bara kan komma på iden att på detta sätt imponera i kulturkretsarna säger inte bara något om författaren utan rimligtvis också något om den intellektuella nivån i dessa kretsar. Fast den kände vi väl till redan tidigare.

  Gillad av 1 person

 10. Elisabeth skriver:

  Helt rätt, Kritiker. Man är extremt ängslig när man väljer ut skurkarna i filmens/deckarnas värld. Balkan-folk går an men MENA-folk, nejnej, går inte an. De måste alltid skildras som trevliga och hyggliga. Ni kommer väl ihåg Filip och Fredriks något bisarra film ”Hyggliga människor” om ett somaliskt bandylag….. Jag minns uppståndelsen runt Ruben Östlunds film ”Play”. Filmen byggde på verkliga händelser och handlade om ett svart ungdomsgäng som rånade vita ungdomar i Göteborg. Huvudpoängen var inte så mycket brotten som det psykologiska spelet. För annars…..Men hursomhelst, kulturetablissemanget gick i taket, fick dåndimpen. Googla gärna och följ den debatten. Det blir då uppenbart vilka neuroser, vilken rädsla och vilket vansinne som frodas bland dessa människor. Undrar just när man ska försöka sig på att göra en film om terrorattentat i Sverige. Skurkarna blir förstås högervridna svenskar.

  Gillad av 3 personer

 11. Hosianna skriver:

  Briljant, Eddie! 🙂

  Jag, som har ägnat en påfallande stor del av mitt liv åt att läsa – allt möjligt; deckare, romantik, äventyrsromaner, noveller, tidningar, serier, sagoböcker, skolböcker, facklitteratur och underbart illustrerade uppslagsverk…

  … samt på senare tid även mina favoritbloggar och deras oftast imponerande kommentarsfält, undrar om det inte kan vara själva läsförståelsen som utgör underlag för ”högerpopulismens” frammarsch och Åkesson-sympatier?

  Gilla

 12. Aha skriver:

  Kulturskribenterna bör särskådas. Av sådana förväntar man sig en viss talang att skåda utanför boxen, att komma med nya perspektiv. Men, finns det någon mer av SD-hat marinerad yrkeskår? Några ivrigare mångkulturförespråkare? Icke sa Nicke. Deras texter om invandring och mångkultur är totalt förutsägbara. Ett pris borde instiftas till den kulturarbetare och skribent som kommer ut och skriver den första negativa artikeln om mångkultur – som ju trots allt aldrig någonsin har varit en framgångsfaktor när mångkulturen består av aparta folkgrupper.

  Kulturskribenterna är skamlöst utnyttjade att som nyttiga idioter skriva artiklar som prisar invandringens ekonomiska nettobidrag, vilket knappast någon ekonom längre gör med hänsyn till sin renomme. Man man ju tycka att ett utanförskap på 600 000 – 700 000 människor och att invandrarstaden Malmö som får 5 miljarder extra skulle få en intelligent människa att dämpa superlativerna. Men icke sa Nicke.

  Kulturskribenterna trotsar matematikens fundamenta och ger intryck av att vara mer än hundra procent PK. Mattias Hagberg lyckas med det.

  Gillad av 1 person

  • Peter skriver:

   I en relativistisk värld finns inga matematiska fundamenta.
   Allt kan vara falskt eller sant i den relativistiska världen, allt blir beroende av omständigheter och känslor.
   Logik och förnuft göre sig icke besvär. Vi är de sista fossilen.

   Gillad av 1 person

 13. Johan skriver:

  Hahaha! Den var kul! Man skulle också kunna framställa det så att en stor del av de som bor här, infödda och invandrade, kanske faktiskt tycker om sitt land och vill att det ska ha en framtid. Vad är konstigt med det?
  7-klövern har hittills misslyckats med att kommunicera hur de ser på Sveriges framtid som nation och då ligger det nära till hands att tro att en sådan inte är del av deras agenda.
  Och när det gäller högerpopulism blir ju allt högerpopulism om man är vänsterpopulist.

  Gilla

 14. uppstigersolen skriver:

  Henning Mankell tjänade grova pengar på att skriva deckare. Jag läser aldrig deckare men ser ibland nåt på TV. Wallander var ju en lustig figur, troligen lite som Mankell själv. Mankell finns inte längre ibland oss men andra skriver i samma anda. Ingen bäring på verkligheten. Alltid komplicerad handling. I verkligheten är det inte komplicerat. MENA person 1 blir arg på MENA person 2, skjuter MENA 1. MENA person 1s anhang ska ge igen, skjuter MENA person 2. Så går det vidare. Tyvärr tillkommer MENA person femtioelva så det tar aldrig slut.

  Gillad av 4 personer

 15. Grus-Olle skriver:

  Ja, det var säkert därför Mattias Hagberg valde att bli skribent på GP:s kultursida. För att kunna lista ut varför att en del föredrar Jimmie.

  Gilla

 16. weasel skriver:

  Man undrar ju lite över om det är så att även rikspolischefen har läst någon deckare av Mankell eller om det finns någon annan anledning till att han sitter och vädjar ”hjälp oss, hjälp oss” i ett land som är tryggare än någonsin ?

  I övrigt kan man konstatera två saker ;
  1. Kulturjournalister bör kanske ägna sig åt att recensera böcker istället för att försöka sig på politiska expertanalyser.
  2. Det verkar i alla fall som att journalisterna numera tillskriver oss SD-väljare en viss läskunnighet , vilket ju är åtminstone ett steg i rätt riktning eftersom dom tidigare har avfärdat oss som mer eller mindre analfabeter som aldrig har lyckats läsa en enda bok. Och även om jag själv aldrig har läst någon Wallander-deckare så får man väl vara glad för de små framstegen i det här landet.

  För tillfället läser jag en bok av Daniel Woodrell . Jag har bara kommit ett femtiotal sidor så ännu har jag inte riktigt bestämt mig för om det blir MP eller KD i valet 2018, men det avgörs under de kommande femtio sidorna.
  :/

  Gillad av 1 person

 17. Anders Eriksson skriver:

  Vilken utomordentligt löjlig konspirationsteori! För mig har det länge stått klart vilket intellektuellt vakuum som råder bland socialister och liberaler – och här kommer ytterligare ett belägg för det. Med risk för att låta pretentiös måste jag säga att en av anledningarna till att jag började vända mig mot regimen var den fatala antiintellektualismen i samhällsdebatten. Jag konstaterade att mycket som sades (och fortfarande sägs) bara är dumheter och började i stället vända på alla stenar jag hittade för att ta reda på hur det förhåller sig med olika saker. I förlängningen omprövade jag mycket som jag tidigare hållit för självklart och började upptäcka vilka subversiva ideologier som ligger bakom det som många av oss är kritiska mot.

  För att återvända till ”gåtan” om varför folk röstar på SD: det är de gamla partierna som själva har skapat den situationen genom att föra en kosmopolitisk, multikulturalistisk och postmodernistisk politik som den breda befolkningen inte vill ha. Att rösta på SD är enda sättet att i dag parlamentariskt kanalisera ställningstagandet mot den politik som de sju regimpartierna står för. Underlaget i befolkningen för en politisk vändning är potentiellt mycket större än SD:s nuvarande väljarstöd, men för det krävs att fler blir ideologiskt medvetna. Dessutom skulle det inte skada med lite valfrihet, d.v.s. fler än ett parti att välja mellan.

  Gillad av 2 personer

 18. LennyMan skriver:

  Detta är riktigt fånigt. Vet inte hur många gånger jag reagerat på hur PK Beck- och Wallander serierna är. Jag skulle vilja kalla dessa filmer politiska. Man gestaltar inte skurkarna utefter hur kriminaliteten ser ut i verkligheten. The bad guy är alltid en girig kapitalist, högerextrem, kristen dåre eller militär. Med få undantag. Hade det bara varit en eller annan film hade det varit ok att presentera sånna här fall. När man istället film efter film visar att ondskan och orättvisan kommer från dessa grupper tycker jag nästan får förklara sig. Varför ger man sig på de som i verkliga livet är skötsamma? All respekt för artistisk frihet och fiktion men Wallander och Beck är PK sagor utan verklighetsförankring.

  Gilla

 19. Johan skriver:

  Vore det snarare inte konstigt om INTE svensken vore svensk patriot? Vad ska han annars vara? Försök övertyga norrmannen att han inte ska vara norsk patriot. Eller dansken varför han inte ska älska sitt land och hembygd, som hans förfäder varit med att bygga upp?
  Svensken är nog ganska ensam om att köpa konceptet att vara världsmedborgare i första hand.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.