Att bedöma mentala tillstånd

Patrik Engellau

När man håller på med företag, särskilt unga och obevisade företag, måste man hela tiden göra bedömningar som till sin natur är osäkra. Är detta ett lovande företag eller är det bara skräp? Sådant går inte säkert att veta och ändå måste man ibland fatta beslut, till exempel om man är en potentiell investerare. Så hur gör man?

Min metod, som inte visat sig kassaskåpssäker, är att man tar stickprov. Man snokar här och man luktar där och gör en uppskattning. Min erfarenhet är att om man gillar vad man erfar så är företaget bättre än vad det verkar. Men även motsatsen är trolig: om det luktar illa så är företaget sämre än man trott. Filosofin är att såsom tingen är i sina delar är de också i sin helhet. Det kan förstås vara fel. Innan man bestämmer sig bör man samråda med andra omdömesgilla granskare.

Hur skulle du själv bedöma det mentala tillståndet i en nation? Det går inte säkert att veta, du måste använda någon sorts tumregel. Jag skulle ta några prover, lyssna på vad respekterade och inflytelserika röster i nationen har att säga och sedan dra slutsatser enligt principen att delarna säger något om helheten.

Vi tar ett övningsexempel. Nationen är Sverige och de inflytelserika rösterna återfinns i Dagens Nyheter. Jag tar tre stickprov.

Det första stickprovet gjorde jag häromdagen (3/1 2018). Det gav vid handen, som jag tolkar det, att Dagens Nyheter egentligen inte kan skilja på demokratin som system och demokratin som de personer som för tillfället råkar besätta de ledande positionerna. Dagens Nyheter verkar tro att det vore odemokratiskt om folket önskade sig andra ledare. Jag erkänner att frågan har många bottnar. Men Dagens Nyheters inställning får mig att ana ugglor i mossen.

Det andra stickprovet är nyårsaftonens artikel på Dagens Nyheters debattsida av tidningens förre politiske redaktör Niklas Ekdahl. ”Den kosmopolitiska hållning som nyss hedrades i allt från EU-tanken till humanitära interventioner och idén om mänskliga rättigheter har blivit suspekt”, säger Ekdahl. Så kanske det är. Jag förstår inte riktigt hur han menar. Men när han säger att hans lösning på samtidens problem är 1) att gå med i Svenska kyrkan, 2) att bli medlem i FN-förbundet samt 3) att ”försöka betala mer i skatt” så tappar jag fotfästet.

Några dagar senare träffar jag en sansad bedömare över en indisk lunch. Min vän uppfattar inte heller Ekdahls verklighetskontakt. Han förmodar att Ekdahl är skämtsam eller ironisk. Tillsammans kontemplerar vi mysteriet. Om detta rört sig om ett företag hade vi inte investerat.

Det tredje stickprovet är Dagens Nyheters huvudledare den 3 januari. Den handlar om att staten måste vidta ”extraordinära åtgärder” för att komma till rätta med ”kriminaliteten och utanförskapet”, särskilt attackerna mot blåljuspersonal. Dagens Nyheters uppfattning är att man bör följa den danske statsministerns förslag att ”riva ghettona”, det vill säga att jämna förorten med marken och bygga något nytt. Ungdomarna är nämligen trångbodda och därför måste de ge sig ut i den offentliga miljön och bränna polisbilar.

Jag stämde av med min portugisiskafröken i Rio de Janeiro som inte vet så mycket om Rinkeby, men har motsvarande anläggningar inpå knuten och är allmänt förnuftig. ”Menar de allvar?” frågade hon först. ”Det är dags att investera i byggbolag”, sa hon sedan.

När Adolf Hitler satt i sin bunker i Berlin våren 1945 jobbade han hårt på att stampa fram nya arméer ur marken som skulle garantera det tyska tusenårsrikets framtid.

41 reaktioner på ”Att bedöma mentala tillstånd

 1. Aha skriver:

  Sverige är en nation som sedan -68 vänsterns genomslag sakta dalar bakåt när det gäller välstånd och välmående jämfört med västliga länder. Från fjärde till tionde plats i välståndsligan. Man är i början på att bli en bedagad skönhet som alltmer behöver makeup för att hålla skenet uppe, därav etablissemangets stingslighet när Sverigebilden ifrågasätts.

  Det välfärdsindustriella komplexet stinker. Media stinker, komplett obegåvade i att se bjälken i de egna ögona. Riksdagen stinker, fångad i PK-mos. Rättsväsendet dömer några få med precision, struntar i resten. Tacklar inte gängkrimnalitet såsom att döma alla för en gänggärning. Skolan stinker av ostädat flum. Åldringar stinker på riktigt.

  Etablissemanget jobbar mer och mer febrilt med att hålla skenet uppe, just nu tittar man på möjligheterna att begränsa klagandet, att inte få uttrycka sitt missnöje och hat över den dåliga utvecklingen.

  Egentligen borde de som migrerar till Sverige göra egna stinkundersökningar och därvid sätta ner sina bopålar någon annanstans.

  Gillad av 6 personer

  • _USX_ skriver:

   @ AHA,

   ”Sverige är en nation som sedan -68 vänsterns genomslag sakta dalar bakåt när det gäller välstånd och välmående jämfört med västliga länder. ”

   Jo, det förfall som vi ser nu har helt klart sina rötter i 68-ornas genomslag. Sen kan man även fundera över hur det var möjligt att en sådan nästan renodlat skadlig grupp kunde vinna kulturell hegemoni. Om inte annat, visar det på att något helt grundläggande har gått väldigt fel i vårt samhällsbygge.

   Utlandssvensk

   Gillad av 3 personer

 2. Palle skriver:

  Patrik: ingen dålig metod det där med stickprovstagning åtminstone för att bilda sig en preliminär uppfattning, som man därefter kan utforska vidare. Jag erinrar mig en mycket framgångsrik brittisk ägare till en större varuhuskedja, som vid besök hos något av sina varuhus brukade börja med att inspektera tillståndet på kundtoaletterna. Om dessa var välskötta brukade detta vara ett gott tecken på skötseln av varuhuset i övrigt och vice versa.
  Angående ditt tredje exempel, att en förändring av byggnationen skulle lösa problemet med brottsligheten i förorter anser jag att det illustrerar att det inte är en bra idé att låta de politiker, som orsakat problemen vara de, som ska komma med bra lösningar. Speciellt som de alls inte uppvisat någon form av genuin omprövning och självkritik gällande den politik, som orsakat haverierna.
  När problemen i Rosengård i Malmö började bli övertydliga, minns jag hur jag av en gammal Malmöbo fick veta att detta bostadsområde betraktades som ett mycket attraktivt sådant innan massinvandringen satte sina avtryck där. Orsak och verkan är därmed förmodligen det omvända: du kan ha ett hur välplanerat bostadsområde som helst, pressar du in människor där, som varken har arbeten, språkkunskaper, vilja och intresse av att integrera sig eller har en utbildning, som efterfrågas på den svenska arbetsmarknaden – då blir resultatet inte så svårt att förutspå.
  Naturligtvis är det inte så att bostadsstandard och bra omgivningar helt skulle sakna betydelse, men de primära orsakerna till förorternas problem (som f.ö. inte stannar där) får nog sökas på annat håll.
  Verklighetsfrånvaron hos våra makthavare fick en komisk illustration då Donald Trump reagerade på ett TV-reportage om brottslighet och vandalisering i Sverige. Vår egen Carl Bildt gjorde sig då lustig med att fråga sig om presidenten hade ”rökt på” – sedan dröjde det bara ett par dagar innan vi hade stora upplopp i en Stockholmsförort – kanske t.o.m. i samma som Bildt och Birgit Friggebo besökt många år tidigare och där sjungit ”We shall overcome” och allting…

  Gillad av 4 personer

 3. Vildhussen skriver:

  1. Tidspilen har bara en riktning och det är framåt, mot framtiden. I historien bakom oss ser vi effekterna av dess framfart. Men likväl har vi ofta svårt att uppnå samsyn om vad som egentligen hände. Däremellan lever vi. Mitt emellan – här och nu – i nuets ögonblick.

  Allt som sker handlar ytterst om orsak och verkan. Bakom oss finns orsakssambanden. Framför oss ligger de förborgade. Tidspilen har ännu inte släppt loss de ingående delarnas potential. Och de kan därför ännu inte betraktas.

  Framför ligger bedömningarna. Visst vet vi. Annat handlar om olika grad av sannolikheter. Men det mesta blir till gissningar.

  Dynamiska förlopp blir därför svåra att förutsäga i sina detaljer. Vad växer, vad tynar bort, och vad tillkommer längs vägen?

  Gilla

  • Vildhussen skriver:

   2. Men ett vet vi. Öppnar vi dammluckorna på vid gavel händer mycket. Speciellt längs vägen. Och det är precis vad politiken gjort med ett bejakande av öppna gränser och en öppen migration.

   Politiken har öppnat dammluckorna i den översta och största dammen och nu rusar vattnet nedför längs älven. Damm efter damm brister. Som dominobrickor i långa rader faller de. Vi förmår inte längre hålla emot.

   Vi vet också vilka som öppnade översta luckan, någonstans ovan Porjus, öster om Sarek. En av dem sitter till och med i kriskommissionen, som nu skall hantera effekterna längs älvdalen ända ut mot kusten.

   En absurditet av det grövre slaget. Som om Vildhussen själv skulle sitta med i en kriskommission efter att Ragundasjön tömts på allt vatten.

   Gillad av 5 personer

   • cmmk10 skriver:

    ”… som utsåg Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism?”

    Det är ett gammalt byråkratknep, att om man vill vara säker på att ett problem inte skall lösas, så gäller det att sätta dit en garanterat inkompetent person på uppgiften.

    Reinfeldt vill ha det så här och nu ser han till att säkerställa att ingenting förändras.

    PS Vildhussen hade ”lite otur”. då det visade sig att det var en sandås som han skulle leda vattnet över. Allt eroderade i en rasande fart. Vi får se vilket underlag som flyktingströmmen forsar över?

    Gillad av 2 personer

   • _USX_ skriver:

    ”Reinfeldt vill ha det så här och nu ser han till att säkerställa att ingenting förändras.”

    Det är, enligt mig, helt korrekt. Svenskarna behöver inse att det finns folk som verkligen vill skada dem.

    Utlandssvensk

    Gillad av 4 personer

 4. Kuckeliku skriver:

  DN borde börja med att erkänna för sig själva att deras tänkande är en enda soppa. Sedan kunde de införa ett moratorium på sina ledarsidetexter tills dess de skaffat sig ett intelligent tänkande.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Skulle jeg vurdert Sverige etter Dagens Nyheters skribenter, ville jeg jo trodd at svenskene var spik spenna gærne! Men så leser jeg jo her, og har ellers også møtt så mange kloke og sympatiske innbyggere av kongeriket Sverige, så jeg forstår at DN ikke taler hele sannheten om landet.

   Historien om briten som sjekket firmaets toaletter er nok ikke så dum. Se og snakke med folk på ‘gulvet’, og kanskje et utvalg av kundene? Sjefene i dag er ofte forbløffende uvitende om hva som rører seg lenger ned i organisasjonen.

   Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  Orkestrerad masspsykos? – Massorna är som under hypnos och går inte att väcka, hur kärnfulla argument man än använder. – Kan aktörerna ha fått hjälp från han med hornen och hånflinet? – Det krävs kanske starkare magi än logiska argument.

  Gillad av 3 personer

 6. Moab skriver:

  Ja jag ser DN som vansinnets högborg men det är kanske så illa att dina datapunkter är representativa för Sverige, har Bert Karlsson sålt av de förstörda och nerkissade herrgårdarna och börjat investera i betong?

  Men visst är det så, vänsterliberalerna har gripit kontrollen och har styrt västvärlden i decennier och när folk börjar drabbas av resultatet och lämnar etablissemanget så bekänner vänstern färg: det är demokratin det är fel på. De var bara demokrater då de bestämde oinskränkt. Etablissemangets idé om att en pk-elit skall styra världen är inte så annorlunda från vad vissa uttrycker på denna blogg med ett elitstyre, bara en annan elit.

  Demokrati kräver framförallt respekt för förloraren, de konservativa och invandringskritiska har varit förlorare länge, men vänsterliberaler har vägrat att acceptera deras ståndpunkt och bara gasat på istället, där började demokratin fallera. För min personliga del så ser jag hellre rent rasistiska partier i riksdagen, och jag tänker inte på SD, än nuvarande styre. Balansen är satt ur spel så det behövs krafter som tynger i andra ändan. Det behövs motsatsen till Fi, Mp, V och C.

  Gillad av 4 personer

  • Moab skriver:

   Jag tänker att det kan låta som om jag inte tycker att Mp, V, C och Fi är rasistiska men det gör jag ju, det finns vänsterrasism och högerrasism, vänsterrasism innebär att man tror att invandrarna är odugliga idioter och gör allt för att dölja detta faktum, samtidigt som man vill att staten skall göra allt för att stötta invandrarna som ju inget kan själva enligt vänstern, högerrasism innebär att man tror att invandrarna är odugliga idioter och detta faktum vill man ha ut i ljuset, samtidigt som man vill ha hårda tag så att invandrarna skärper sig. Vänsterns och högerns rasism är snarlik, Men högerns verkar mer human eftersom den ändå ger den hårda vägens hopp. Vill man vara en riktig 12-taggars rasist så skall man nog bli socialdemokrat eller miljöpartist eller vänsterpartist. De är bäst på att se folk som oförbätterliga av egen kraft.

   Gillad av 4 personer

   • Moab skriver:

    Skärper sig var kanske fel, det är kanske inte högerextremens ståndpunkt utan snarare att de lämnar landet.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Taperne er jo også arbeidere, arbeidsløs ungdom, unge jenter og kvinner, gamle, sjuke, jøder og homoseksuelle. Det er mange, det! Venstresidens vanstyre – de har mistet ethvert moralsk kompass, og demokrati er i dag bare et tomt ord for dem. De har i tillegg bidratt til å oppløse normer nødvendige for å holde et samfunn sammen. Fallitt.

   (Dette sier jeg som egentlig er venstre, dog moderat).

   Gilla

 7. Elisabeth skriver:

  Det mentala tillståndet i nationen ? Ja, många läsare har nog redan läst artikeln om lärarstudenten Rebecka Rafael ( finns annars på Sydsvenskan ) och hennes kontakt med verkligheten i en Malmöskola. En elvaårig pojke kaxade sig å det grövsta med okvädingsord, förolämpningar och sexuella anspelningar. Lärarstudenten blev ledsen, började gråta och eleven blev ännu värre. Nu vill hon backa ur yrket, hon sade också att alla hennes studiekamrater känner likadant. Vad sägs om den attityden ? Normala reaktioner har fostrats bort från många svenskar, i synnerhet den unga generationen. De har hjärntvättats till räddhågsenhet och ängslighet och denna ständiga ”tolerans”. Det uppseendeväckande med artikeln var inte hur det här lilla avskyvärda svinet betedde sig ( vad kan man vänta sig när de får härja hursomhelst ) utan hur den som ska föreställa vuxen, läraren, betedde sig. Uppseendeväckande är också att media gör henne till offer utan att problematisera alltihop.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Hur nån människa kan stanna kvar på en arbetsplats där en liten elvaåring får härja fritt begriper jag inte. Bara att säga upp sig och gå på dagen. Lycka till säger man till chefen.

   Gillad av 1 person

   • Peter skriver:

    Analogt, emigrera från landet där politiker med en 11årings intellekt och mentala begåvning regerar är inte att kasta in handduken utan den enda möjliga lösningen.
    Att argumentera med psykopater är lönlöst, antingen leder det till en för alla förödande konflikt eller så inser man fakta och undviker psykopaterna till en mer hanterlig kostnad.

    Gilla

   • _USX_ skriver:

    @ Bo Svensson

    ”Tolerans skall tillämpas på det tolerabla.”

    Den var ny! Mycket bra! Extrapoäng till dig om du är upphovsman.

    Utlandssvensk

    Gilla

 8. Kent Forssgren skriver:

  ”Dagens Nyheters uppfattning är att man bör följa den danske statsministerns förslag att ”riva ghettona”, det vill säga att jämna förorten med marken och bygga något nytt.”

  Ungefär lika smart som att bygga en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Malmö och Göteborg, därför att underhållet av den gamla är obefintligt, på grund av outsourcing till ett riskkapitalbolag, vars underhållande endast skall vara i fem år.

  Även här blir konklusionen: investera dina eventuella pengar i det byggbolag som kan tänkas få detta ta hand om detta projekt.

  Till saken hör att det tänkta byggbolaget har investerat del av sina pengar i Dagens Nyheter, och dessutom har eget folk, tjänstlediga påstås det, sittande överallt inom den offentliga sektorn, där uppdrag rörande infrastruktur inhandlas, i fri konkurrens påstås det.

  Gilla

 9. MartinA skriver:

  Staten är sverige, nationen är svenskarna.

  För övrigt tycker jag att man ska GÅ i kyrkan, inte vara medlem i den. Att donera sin kyrkoskatt kontant till den lokala kyrkan vid varje kyrkobesök slår in en kil mellan det lokala som med tiden kommer börja uppskatta bidraget. Och centralmakten som till sist kommer kräva att icke medlemmar portförbjuds.

  Gillad av 3 personer

  • Pelle skriver:

   DN är fienden och SvD förrädaren. Paradoxalt nog är det enklare att fördra fienden är förrädaren eftersom fiendskapen inte rymmer det svek mot nationen som numera kolporteras av SvD. Inte ens DN når ju upp till den klimax av pekoralfeminism och religiöst färgad känsloinkvisition mot t.ex. medicinsk vetenskap som SvD står för. Vansinnet finns på båda ställena men, som sagt, fiendens vansinne är lättare att fördra än förrädarens.

   Gillad av 3 personer

   • Pelle skriver:

    Som förtydligande: Fienden är helt enkelt inte del av nationen och kan därför inte förråda den. Förräderiets svek kommer från den som var del av nationen men sedan började verka för dess undergång.

    Gillad av 5 personer

  • BjörnS skriver:

   Kvalitén på SvD har sjunkit något enormt. Man tycks ha avskedat nästan alla journalister och recyclar gamla texter både på nyhetsplats och på ledarsidorna. Det blir bara tunnare och tunnare. Igår sköts det fyra personer; två i Uppsala och två i Helsingborg. I det förra fallet var ett av offren en oskyldig utländsk student som råkade befinna sig på fel plats och i det senare fallet dog ett av offren. Därtill hade en kvinna knivhuggits svårt vid ett rån i Norrtälje, ett allvarligt överfallsvåldtäktsförsök i Örebro osv. På SvD hemsida fanns det inget av detta på förstasidan nu i morse. Däremot fanns Trump, hur man dödsstädar osv, osv.

   DN har klart bättre nyhetsbevakning men dem vill jag inte stödja pga agendajournalistiken. Tyvärr är svensk media så dålig att de blir utkonkurrerade av alternativmedia såsom Uvell, ledarsidorna, m.fl till och med när det gäller att nosa upp nyheter. Klarar inte media att granska makten ska de inte heller ha presstöd.

   Gillad av 1 person

 10. O.T. skriver:

  Stora medieaktörer som Bonnier, Schibstedt, Sveriges Radio och Sveriges Television ska tillsammans med Vinnova motarbeta vinklade nyheter, något som de kallar ”fake news”. Men projektet kommer inte inskränka på yttrandefriheten, lovade programdirektören Jan Helin när ämnet debatterades i SVT Opinion Live.

  Att folket bildar egna uppfattningar och kritiserar media, det är inget fel i det säger GP kolumnist Håkan Boström. Jag ser en panik från de etablerade medierna, det är de etablerade intressena som hela tiden pratar om fake news i den här breda bemärkelsen. Man är oroad över att folk bildar egna uppfattningar.
  https://nyheteridag.se/jan-helin-statliga-projektet-mot-vinklade-nyheter-kommer-inte-begransa-yttrandefriheten/

  Alla som ser och lyssnar på public service sändningar inser vem som är den största sändaren av vinklade nyheter.

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   Helt rätt O.T. Hela det förrädiska ”fake news” projektet går ut på att stoppa folk från att bilda egna uppfattningar. Hoppas och tror att även slarviga och slöa nyhetsläsare/tittare börjar ana det. De som vill fösa in Sverige i ett DDR-liknande tillstånd får inte lyckas.

   Gillad av 1 person

  • Julia skriver:

   På internet kraftsamlar internetjättarna Facebook, Google och Twitter för att sålla bort det man menar är desinformation och falska nyheter.

   En liknande kraftsamling sker även på nationell nivå på flera håll i världen.

   I Sverige ska större medieaktörer som Bonnier, Schibstedt, Sveriges radio och Sveriges television tillsammans med Vinnova motarbeta det man menar är ”fake news”.

   På EU-nivå har man skapat en ”High Level Group on Fake News” som ska vara rådgivande för hur EU-kommissionen ska arbeta med problemen kring desinformation på nätet och analysera hur nuvarande regelverk ser ut samt utreda eventuella behov av framtida europeiska regelverk som skulle kunna hantera desinformation och olagligt innehåll på de digitala plattformarna.

   Till denna har bland andra SVT:s vd Hanna Stjärne tagits ut.

   – Den senaste tiden har debatten varit intensiv kring spridningen av desinformation på nätet. Frågan berör Sverige och övriga Europa ur ett demokratiskt perspektiv och är angelägen, inte minst med tanke på det stundande valet i Sverige. Principerna om yttrandefrihet och rätt till information är avgörande för mig i det arbete som ska göras. Jag är glad över att få möjlighet att samarbeta över nationsgränserna i denna brännande framtidsfråga, säger Hanna Stjärne, vd SVT.

   Gilla

 11. Lassekniven skriver:

  Apropå stickprov.
  Om en kvinna ser en man med välputsade skor kan hon be honom att dra ner byxorna så att hon får se hans kalsonger. Då det visar sig att det finns en stark korrelation mellan välskötta och välputsade skor och rena kalsonger så har kvinnan härvid lag skaffat sig stickprovskunskaper som hon vet i stort sett är hållbara.
  Tänk på detta grabbar.
  Skall man sedan behandla stickprov matematiskt krävs vissa kunskaper i matematisk statistik, skäligen enkla.
  Jag förstår inte varför ni läser DN, en sådan skittidning med en opportunistisk snorvalp som ansvarig utgivare. Ni mår ju bara dåligt. Jag läser den inte. Det enda som jag läser i en tidning är något enstaka sportreferat. Allt vettigt hittar jag ju på nätet.
  En annan sak som jag inte förstår är att företagare annonserar i MSM. Informationen går ju fram på nätet ändå, till exempelvis om billig oxbringa på ICA. Sluta att annonsera så går till exempel DN omkull.
  Jag tror inte att något positivt händer i detta land förrän att börja svida rejält i den skattebetalande medelklassens plånböckker. Då möjligtvis. Tyvärr är vi dästa. Utom på DGS och andra goda bloggar.
  Bort med parasitärsocialismen. Eller hur MARTINA, FREDRIK ÖSTMAN, MOAB och alla ni andra gamla kämpar.
  Det skulle vara häftigt om Redaktionen i nån kommande krönika kan sätta som rubrik: Bort med parasitärsocialismen.

  Gillad av 2 personer

 12. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik. Stickprov kan vara nödvändigt och effektivt i många sammanhang, bland annat när man faktiskt stickar – ett synnerligen avkopplande handarbete, som kräver räknekunskap och planering.

  Själva stickprovet görs då, för att bedöma stickfastheten. Den som stickar för löst måste byta till tunnare stickor, för att kunna följa en färdigkomponerad stickbeskrivning och få rätt storlek på slutresultatet.

  Precis som politiken borde skötas i en sund demokrati; stickprov, avläsning och omedelbar rättning efter de faktiska förhållandena – istället för att slösa tid och resurser på meningslös pysselsättning.

  Gillad av 1 person

 13. olle holmqvist skriver:

  ”Hur skulle du själv bedöma det mentala tillståndet i en nation? ”

  ”Sundbärg beskriver svensken som intelligent, hederlig och ridderlig men utan uthållighet och slughet, utan sinne för…nationens storhet…obefintlig instinkt…att främja sitt lands väl…författare och vetenskapsmän är beklagligt obenägna att lyfta fram Sveriges storhet och slå ner på missuppfattningar eller smädelser. Svenskar är inte skickliga affärsmän …de saknar gnetighet, bakslughet och förmåga att bygga nätverk inom den egna nationella kretsen som …danskar och engelsmän. Därför blir svensken lurad…”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Sundb%C3%A4rg

  Ur boken ”Svenska Folklynnet” (1911):
  ”Svenskens bristande övfning i tankearbete sammanhänger med motvilja i grunden inför -allt – arbete, alltså med hans lättja. Därför ha vi…så mycket tanklöst folk och så få tänkare – äfven om många grubblare”:

  Några årtionden senare säger en filosofiprofessor: ”Sveriges enda insats i filosofin är att Drottning Christina drev Descartes i döden genom att tvinga honom stiga upp på morgnarna”.

  ”Ingen är mer rädd för själfreflexion än (den hvardaglige) svensken. Hans högsta åstundan är att fly sig själf. T o m när svensken är inåtvänd – hvilket är mindre vanligt – flyr han sig själf genom att blifva mystiker. Ty mystik är inåtvändhet utan själfreflexion”

  ”Gemytlighet – är hvad som fattas svensken kanske mer än varje annan nation”

  ”..att vi så ytterst sällan haft diplomater av rang. Nästan vid hvarje fredsslut, där vi besegrats, hafva underhandlare genom oskicklighet och vårdslöshet hemburit ofördelaktigare villkor..”

  ”Inom tvenne den nyaste tidens stora forskningsgebiet: den trådlösa telegrafien och aviatiken, ha svenska forskare-icke – spelat någon större roll..”
  mm

  Gilla

 14. Bo Svensson skriver:

  På tal om mentala tillstånd, är det en massa sådana som är lätta att fastna i nu men som inte leder framåt.

  Blindgalet raseri, desperation, hat, hämndbegär, förakt, – allt som hotar ens kroppsliga och själsliga hälsa.

  Den som är säker på segern, kan istället inta en välvilligt medlidsam attityd och leende betrakta skeendet från stor höjd. – Det är ju också från det perspektivet man ser blottorna i fiendens ställningar.

  Gillad av 1 person

 15. Chaw skriver:

  De senaste månaderna har antalet asylsökande från Georgien fördubblats. Enligt Migrationsverket är det en följd av att Georgien i mars 2017 fick visumfrihet inom EU. Samtidigt dignar polisen under bördan av utländska stöldligor – från bland annat Georgien.

  Område efter område plundras. Verktyg och maskiner. Sadlar. Bildelar. Polisen förefaller stå handfallen medan utländska ligor dammsuger och transporterar ut gods ur landet.

  Att EU underlättar för georgier att komma in i EU sammanfaller med att svenska polisen kämpar med att få bukt med kriminella utländska ligor. Varje år stjäl dessa ligor för miljarder kronor i Sverige, enligt polisens nationella operativa avdelning, NOA.

  NOA har inte stort hopp om att kunna stoppa ligorna de närmaste åren.
  Samtiden.nu
  EU -en påle i köttet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.