Våran prost

Anders Leion

Så här beskriver Fröding den överhet som en gång i tiden höll pli på befolkningen:

Våran prost /är rund som en ost /och lärd som själva den onde, /men gemen likväl och en vänlig själ … /- men annat är det vid helgen. /Så fort han får prästrocken på, /vi andra känna oss ynkligt små, /men prosten likasom växer, . . Jag glömmer väl aldrig i all min dar, /hur vördig han var /här om sistens i kappan och kragen, /hur världens barn /han malde i kvarn /och läste för köttet lagen! …

Här följer nu Göran Rosenbergs ord till allmogen, ”Julens påminnelse”, utsagda med stort och grötmyndigt allvar i ”God morgon världen!” och utan ett spår av den humor som blänker i Frödings dikt (21 december 2017).

Han inleder visserligen med ” Vad det kristna julbudskapet djupast innebär är jag kanske inte rätt person att uttala mig om, men att det har med omtanke om utsatta människor att göra är inte svårt att se” Nej, just det: Göran Rosenberg är kanske inte rätt person, men han kan naturligtvis inte gå julen förbi utan att ta detta tillfälle att åter en gång få predika. Så han fortsätter:

Det säger självt att det är lättare att upprätthålla en enklare samhällsgemenskap byggd på starka förpliktelser mellan få människor som är tydligt beroende av varandra – familjens, stammens eller klanens gemenskaper – än en större nationell gemenskap…

Mot den bakgrunden ljuder Bibelns ord rakt in i vår egen tid. Du ska visa invandraren kärlek – därför att invandraren skulle kunna vara du. Idag mer än någonsin.

När Frödings prost skällde ut sina syndiga församlingsmedlemmar visste han hur de hade det. Han levde mitt ibland dem ”och skäms ej, att far hans var bonde.”

Vi var ju inte där, någon av oss, och hörde på, men jag tror nog att han utgick från den fattigdom, och i många fall elände, som hans enklare församlingsbor levde i. Så fick han sin trovärdighet och så kunde han nå människornas hjärtan.

Rosenberg – liksom förresten God morgon världen! i övrigt – verkar inte ens reflektera över sin trovärdighet. Den tar han tydligen som självklar – eller kanske gudagiven?

Hur kan han annars mot varandra ställa klanens gemenskap mot den större nationella gemenskapen, utan att med ett ord nämna att den förra hotar den senare?

Han påpekar ändå: ” Samhällelig självförstörelse är en mycket mänsklig egenhet.” Ja, det är det. Och den försiggår nu, när du, Göran, sitter och skriver dina krönikor. Utanför ditt fönster, säkert i en annan stadsdel eller i andra städer, men du måste ändå känna till det, det samhälle du talar om och till vilket dina föräldrar en gång kom, och att det nu rivs ner.

Tycker du inte att detta samhälle var värt att bevara? Hade det bara sådana kvaliteter som du lika gärna anser dig kunna vara utan?

Detta inlägg är mycket typiskt för främst Göran Rosenberg men också för det mesta som framförs i God morgon världen! Man predikar, påbjuder moralisk upprustning utan att bekymra sig om den verklighet, i vilken de människor lever som man kräver bättring av. Den våldtagna flickan, den rånade pojken, den med tvång bortgifta flickan, den förslavade, i hemmet inlåsta kvinnan har man inte många ord för. Man bekymrar sig mest för de reaktioner, förvisso ibland inte särskilt vackra, som dessa fenomen kan leda till. Vilka småbarn dessa predikanter är jämfört med Frödings prost!

(Ursäkta Göran Rosenberg! Du fick klä skott för många andra. Men du är så oemotståndlig i din noggrant utmejslade persona: din rundnätta apparition med dess allvarligt stirrande ögon – och framförallt: din entonigt mässande, allvarstyngda röst. Du har lyckats väl!)

20 reaktioner på ”Våran prost

 1. Palle skriver:

  Tack, Anders – du sätter ord på även mina tankar och känslor över vad detta program Godmorgon världen utvecklats till. Göran Rosenberg och hans entonigt mässande, allvarstyngda röst, ja: med bakgrund som maoist och hyllare av kulturrevolutionen i Kina. När man uppvisat en sådan total brist på omdöme skulle man kanske förväntat sig ett visst mått av ödmjukhet, men framtoningen är en helt annan från denne man. Det för tillfället politiskt korrekta omfattas av honom med trosviss övertygelse utan ett spår av ödmjukhet, självironi eller humor. För ett antal år sedan gjorde han ett TV-program om hans gamla hemstad Södertälje, som redan då förvandlats till oigenkännlighet – några tydliga slutsatser om vad en måttlös invandring av människor från kulturer helt olika den svenska medförde, förmådde han dock inte dra. Att han är skicklig inom sitt hantverk kan dock inte förnekas.
  En av programledarna, Sara Stenholm, uppmärksammades för inte så länge sedan på så sätt att hon på sitt skrivbord hade en inramad bild av massmördaren Mao Tse Tung … I släkten har hon bl.a. en farmor, som på sin tid var ledande inom Förbundet Sverige-DDR – ränderna tycks sitta i.
  Med detta sagt ska dock tilläggas att nämnda program ändå inte tillhör de sämre och allra mest ensidiga i SR:s utbud, ibland finns det något guldkorn att vaska fram även ur detta.

  Gilla

 2. olle reimers skriver:

  Å andra sidan avslutar Rosenberg (du kanske inte kom så långt) med att säga om alternativet till nationalism är samhällsförstörelse så kan man rättfärdiga nationalismen.

  Jag är ingen stor anhängare av Rosenberg men här tog han på sig mer realistiska glasögon.

  Gilla

 3. Aha skriver:

  Bra analys, så ska vänsterns tas; noggrann analys av det sagda. Trams är trams om än fint uttryckt.
  Göran Rosenberg är f,d. maoist, jude. Det är magstarkt när en anhängare till slaktarregim brer ut sig över julens väna budskap. Om han åtminstone hade predikat att vi av humana skäl borde ha satsat våra pengar lokalt för att på sätt kunna hjälpa mångfalt fler, att vi prioriterat fel i vår invandringspolitik. Men det gör han alltså inte och det gör honom till en hycklare.
  Detta framgår av att Rosenberg skriver om vår ”gemensamma mänskliga belägenhet” men gör alltså inte kopplingen att det borde innebära satsningar på lokal hjälp istället för att till samma peng hjälpa en rännil av människor som lyckats ta sig till Sverige.

  Ränderna av MAO-ismen finns kvar ty enligt honom ägnar sig väst åt ”Samhällelig självförstörelse är en mycket mänsklig egenhet”, därmed sagt att maoisterna ville riva och bygga nytt. Självförstörelsen ligger i att västsamhällena stöter ut de svaga. Märkligt då väst väl aldrig har varit så givmilda som nu.

  Han vill bygga om samhället men säger inte hur. Däremot varnar för nationalism och främlingsfientlighet. Rosenberg framstår därmed som en globalist som liksom många andra blir svaret skyldig hur uppslitande och krigande mångkulturism ska kunna undvikas och hur välfärd och infratstruktur ska kunna lösas om alla får tillgång till allt.

  Allt till alla ekar fortfarande i bakhuvudet på den f.d. maoisten.

  Gillad av 2 personer

 4. Moab skriver:

  Ja, jag mår illa, vilken kärlek visar Göran Rosenberg invandraren, åker han runt i världen och delar ut medicin, hjälper kvinnor våldtagna av Boko Haram eller? Nej, för honom är detta mässande en födkrok, VIKs profeter, jag hatar och föraktar dem, hyckleriet är oändligt. Det är patologiskt med denna stora stat, det är som en enda lobbygrupp hade kapat hela Washington, staten har blivit detta mytologiska genom vilket alla mänsklig godhet skall kanaliseras, vare sig folk vill eller inte. Hur länge skall man upprätthålla den demokratiska respekten för detta, man har bara ett liv? Vänder det inte efter nästa val så tror jag vi kommer att se ett gensvar utom systemet på allvar efter 2018.

  Gillad av 7 personer

  • Moab skriver:

   Jag har för länge sedan slutat läsa, lyssna på, eller titta på något som kommer från dessa människor, svenska tidningar, radio och TV har blivit blodtryckshöjande gift, ibland skriker jag rakt ut i bilen då jag i min enfald slår på P1. Tack gode Gud för poddar.

   Gillad av 4 personer

   • Gert B. skriver:

    Broder! Här är en till som kan sitta i bilen och vråla åt förljugna inslag i SR P1.
    Ibland kokar det bara över…
    När det gäller God morgon världen i P1 , så måste man vara uppmärksam, så att man ej blandar ihop humorinslaget med programmets övriga innehåll.

    Gillad av 3 personer

   • Anders skriver:

    Håller med. Har också helt valt bort att vad MSM heter. Och jag tror inte att det kommer att gå att samexistera med dessa människor. Kan vi inte dela upp landet så att Rosenberg och consortes får bo ihop med sina invandrare och vi andra slippa skiten?

    Gillad av 6 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Det enda man med viss behållning kan lyssna på!

    Panelen är hjälplöst VÄNSTERVRIDEN,
    NIO gånger av TIO…

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Det lär finnas en bok som heter ”Judiska gruppöeverlevnadsstrategier”. Som många anser vara antisemitisk. Men min första tanke när jag hörde talas om boken var inte att förfasa mig över att judar har gruppöverlevnadsstrategier utan att känna frustration över att det inte finns en bok som heter ”Postsvenska gruppöverlevnadsstrategier”. För svenskarna var ett folk som hade en nationalstat. Vi som är komna av dem måste bli någonting nytt för att bevara det vi var.

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Min övertygelse är att moral endast är till för att göra att ingrupper kan samarbeta bättre, jag har alltså noll intresse att bedöma andra grupper enligt någon moralisk måttstock. Mitt intresse av de folk vi numera möter så ofta är att vi skall förstå dem och lära oss ifrån dem.

    Gilla

 5. Ohms lag skriver:

  De flesta minns väl Ohm lag – den hur likspänning och strömstyrka förhåller sig till motstånd. Kanske finns det även en Ohms lag för sociala fenomen.

  För spänningar uppstår även där. Och motstånd möter vi alla. Och social strömningar likaså.

  Vi har spänningsfält mellan rika och fattiga. Mellan olika etniciteter. Och mellan olika kulturer och religioner. Också mellan äldre och yngre. Och volttalen skiftar.

  I spänningsfälten ingår moral och tillhörighet. Och polaritet. Det som är plus för den ena – är minus för den andre.

  Om man marinerats in i egen upphöjelse, etniskt, kulturellt eller socialt, kan man lätt få för sig att man moraliskt är mer högtstående.

  Men det finns ett aber. Vi sitter alla fast i ett grodperspektiv. Och i det perspektivet blir man själv alltid den störste. Även om man kikar fram mellan taggiga rosenbuskar.

  Vi är alla polariserade, vare sig vi erkänner det eller inte. Vi gör alla visst motstånd mot samhällsförändringar. Till den grad att det kan slå gnistor.

  Vår Resistivitet, Induktion och PK-kapacitans må variera när sociala vågmönster drar fram genom samhällslivet. Ibland blir det överbelastning, rentav kortslutning. Säkringar går. Även bland vanliga människor av kött och blod.

  Anders Leion, tack för en klarsynt och vältalig text. .

  PS. Har själv aldrig tyckt om moralkakor. Speciellt inte av det mer hårda slaget.

  Gillad av 1 person

 6. UlfH skriver:

  Ursäkta min pratighet, men jag kom på att Rosenberg kanske tjänar pengar på sina framförda åsikter. Sedan tänkte jag en annan ogudaktig tanke, och det var om häxbränningarna för inte så många hundra år sedan.

  Gilla

 7. Jeff skriver:

  Bakgrunden till mynttorgsaktivisterna var att Janne från Piteå tyckte att nu får det vara nog, han textade ett plakat för enmansmanifestation och åkte ner till huvudstaden, där han snabbt fick snabbt sällskap av likasinnade vänner.

  Nästa tysta manifestation äger rum i dag, den 13 januari 2018 kl. 15.00 i Sthl.

  Jenny Piper startade i fjol ett upprop för en hållbar migrationspolitik, men behöver upprepas i fler kanaler för att få större genomslagskraft.
  http://word.harrietsblogg.se/2017/11/26/upprop-for-en-rattvis-och-hallbar-migrationspolitik/

  Vänsterns högljudda aktivister har sannerligen fått genomslag till regeringens förkastliga förslag om amnesti åt afghaner som inte har skäl att vara här. Då borde även medborgares manifestationer mot förd politik också beröra politiker, förutsättning är att tillräckligt många praktiskt vågar visa vad de tycker.

  SD har enligt SOM undersökningar högst förtroende i invandringsfrågor. Men flertalet av oss knyter ännu bara näven vid köksbordet, för protester utanför kan riskera jobbet, vänner och karriärmöjligheter. Den rädslan måste brytas även utanför valbåset.

  Gillad av 1 person

 8. AS skriver:

  När EU:s högsta tjänsteman i Sverige häromåret hade fifflat, bytte man åklagare tills dess den siste konstaterade, att efter alla byten gick det inte att gå vidare. Den misstänkte tjänstemannen lämnade Sverige och blev befordrad av EU.
  Man trodde att EU kommissionens förskingring på 40 miljarder var ett världsrekord i EU, och när de tvingades avgå fick de även avgångsvederlag.
  Cecilia Malmström:”Korruptionen kostar också EU-medborgarna minst en EU-budget om året, det är mycket pengar vi talar om. Över tusen miljarder kronor, och det är lågt räknat, det är det vi vet. Det är pengar som kunde användas på ett mycket klokare sätt. Det undergräver tilltron till de politiska och demokratiska institutionerna, så det här är ett allvarligt problem.”
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.