Riva Rinkeby och bygga en Bullerby, eller?

Torsdagen den 11 jan 2018 möttes jag, Antikalifen, och Patrik Engellau, för att podda igen. Vi tog upp några synpunkter vi fått på den förra podden som sändes den 6 januari. Engallau läxade då upp en ung kille i Malmö som menade att ”politikerna är våra föräldrar”. Nej, vi är inga barn, menade Engellau, vi är medborgare och ska ta ansvar för våra egna liv. Någon invände då i kommentarsfältet att Per-Albin Hansson var något av en ”landsfader”. Det är dock en annan sak.

Så pratar vi så klart invandringspolitik, Sveriges viktigaste fråga inför höstens val. Är det inte mer humant att hjälpa fler flyktingar i närområdet? Svenska kyrkan, som förra året tappade 91000 medlemmar, tycker dock att det nuvarande systemet är bra, men vill att vi tar emot ännu fler.

Hur vore det att riva no go-zonen Rinkeby och ersätta betongklossarna med söta röda träkåkar med vita knutar? Om det såg ut som i Bullerbyn skulle väl värstingarnas humör också förändras, så att de blev lika snälla som Lisa och Lasse? Jag tänker att det skulle bli svårt att odla en självbild som hård gangster från orten om man bor i en söt idyll. Latin Kings platta från 1997 hette ju I skuggan av betongen. Patrik är skeptisk.

Jag har sneglat på Det Goda Samhällets konkurrent, pk-blaskan Politism. Där var det någon som tyckte att det skrivs för mycket om skjutningar i miljonprogrammen. Media borde i stället lyfta fram den vackra arkitekturen! Läs själva om ni inte tror mig: ”Vad vi kan lära av miljonprogrammets kvaliteter”.

Patrik synar åtta riksdagspartiers plus Medborgerlig Samlings migrationspolitik. Det visar sig att inget av de åtta partierna har något substantiellt att komma med, förutom uppstickaren (MED), som har ett helt 48-punktersprogram.

Och så berättar Patrik om skolflyktingar, familjer som flyr till Åland för att den svenska skolan havererat. Och en del andra saker.

En fördel med poddformatet är att man lyssna medans man lagar mat, städar eller målar tavlor. Lyssna & dela! Och låt oss höra vad ni tycker i kommentarsfältet.

29 reaktioner på ”Riva Rinkeby och bygga en Bullerby, eller?

 1. ..USX skriver:

  ”Hur vore det att riva no go-zonen Rinkeby och ersätta betongklossarna med söta röda träkåkar med vita knutar?”

  I amerikansk debatt pratar man om ”magic dirt” och ”tragic dirt”, vilket väl blir magisk och tragisk jord på svenska. Resonemanget kommer från ”högerextremister” som anser att det fångar den allmänna inställningen till olika folk.

  I Sverige har detta tänkande länge varit helt dominerande. I princip har man ansett att alla är lika och att utfallet bara beror på var man råkar befinna sig. En person i Somalia har råkat att hamna på tragisk jord men om han flyttas till magisk jord, som t.ex Sverige, då blir allt bra. I grunden är detta absurda tänkande en ganska naturlig effekt av de rådande dogmerna kring anti-rasism.

  Samma resonemang fortsätter sen från global till nationell och slutligen lokal nivå. När somalierna väl har flyttat till Sverige, blir det ganska snart uppenbart att de områden de samlas i alltmer börjar att likna tragisk jord. Att ställa frågan varför denna transformering äger rum är tabu. Istället är det som att denna plätt av tragisk jord har uppenbarats ex nihilo. Helt plötsligt bara finns den där. Men då är allt begripligt igen och processen med att försöka att flytta de olyckligt drabbade till magisk jord kan börja igen. Längst har nog detta tänkande kommit i USA, där det helt enorma section 8 programmet bygger på exakt detta tänkande.

  Att omvandla befintlig tragisk jord till magisk jord är också ett populärt projekt, som självklart aldrig lyckas. I Sverige har man länge sysslat med detta, via ”satsningar” i ghettona och detsamma gäller i många andra länder. Att bygga röda stugor är bara en variant av detta. I USA finns det extremt omfattande empiri över massor av liknande projekt och resultatet är helt glasklart. Det finns bara ett sätt att gentrifiera ett område och det är att byta befolkningen. Detta har gjorts framgångsrikt med olika metoder. Men alla försök att förbättra befintliga ghetton genom investeringar i byggnader, skolor, osv har misslyckats. Oftast spektakulärt.

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Jag känner inte till detta men är inte nationalistiska extremister mycket tacksamma över vänster och vänsterideologen Obama, eller i Sverige 7-klöverns vänstertänkande på detta område? Vänsterns lösning lockar ju alltid fram det sämsta hos folk. Inte för att jag tror att invandrarna från de regioner som nu kommer hade lyckats jättebra utan vänstern, men med vänsterns metod så är invandrarnas misslyckande säkrat, alla åtgärder gör det värre, och därmed också rasismens relevans i Sverige, precis som skett för svarta i USA. Utan etablissemanget inga högerextremister, ju mer framgång för VIK, ju större detta monster blir, desto större jordmån för extremism. En symbios. För extremister både till vänster och ”höger” så är detta verkligen den bästa av världar, man blir åter relevanta med en mycket tydlig konflikt.

   Hade jag varit en rasistisk nationalist eller nazist eller liknande, varför inte ringa upp Mp eller V eller C och inleda ett samarbete, de lever båda av den konflikt som etablissemanget i mitten skapar och gör denna mitt allt mer irrelevant.

   Gillad av 1 person

   • _USX_ skriver:

    @ MOAB,

    ”Jag känner inte till detta men är inte nationalistiska extremister mycket tacksamma över vänster och vänsterideologen Obama, eller i Sverige 7-klöverns vänstertänkande på detta område?”

    De är väl ”tacksamma” ungefär i samma bemärkelse som SAF var tacksamma för förslaget om löntagarfonder eller Margaret Thatcher var tacksam för det nästan planekonomiska system som Labour implementerade i UK.

    Poängen är att ”tacksam” är fel ord. Om mitt hus skadas av storm och jag inte har några pengar, tvingas jag att läsa på om hur man reparerar samt sen (efter förmåga) genomföra reparationerna. Stormen framtvingar ett ställningstagande och en handling, men det innebär inte att jag är ”tacksam” för att huset blev skadat.

    Att vara rasistisk nationalist är sannolikt den mest otrevliga sysselsättning som har funnits i västvärlden de senaste 40 åren. Vi (jag tillhör den gruppen) har jagats som råttor överallt, även om metoderna har varit olika. Ytterst få är nog ”tacksamma” över att deras samvete och ansvar mot kommande generationer har tvingat dem in i denna position. Det stora flertalet känner sannolikt att de helt enkelt inte har haft något val men inser att de hade kunnat leva mycket bekvämare liv utan detta ställningstagande.

    utlandssvensk

    Gillad av 2 personer

   • Moab skriver:

    Jo, tacksam är kanske att ta i, men era kvaliteér kommer mera till användning kan man kanske säga, eftersom det blir alltmera uppenbart att era sanningar blir allt mera relevanta. Man kan inte mera låtsas att ni inte har rätt, eller det kräver åtminstone alt mera repression att fortsätta låtsas, då det experiment som är Sverige som skulle visa att ni hade fel, visar raka motsatsen, kanske mera än ens du förväntat? Vem kände till Taharrush, eller att föräldrar kastar syra i ansiktet på sina egna barn?

    Gilla

   • Moab skriver:

    Jag känner att jag inte är nöjd med min logik, för jag är själv en anhängare av att se verkligheten i vitögat och det medför att man måste ha en försvar i vid mening och att avskräckning är ett mycket viktigt redskap. Med vänsterdominansen så får militärer som gör det värsta jobbet sällan handhjärtan. Kanske kan man se er gamla nationalister som de enda som såg verkligheten som den var, men ni vann inga poäng på att fokusera just på de mera oaptitliga delarna. Verkligheten visar nu med all tydlighet att alla inte är lika, men det är klart att ni inte bad om detta experiment, det är vänsterns fel (inkluderar här M).

    Gilla

   • Moab skriver:

    @usx igen, jag känner vidare att min terminologi haltar, jag skriver ”höger” och ”extremism” men de mest extrema är de som styr just nu, inte deras kritiker, och höger och vänster är heller inte tillämpligt. Så nationalister, eller rasistiska nationalister är så klart bättre, och endast nationalist kan man bara vara så länge som nationen är stark så man inte behöver blanda sig med andra folk, så snart folkblandning sätter in så hamnar man i den logiska slutpositionen, nationalistisk rasist, rasist i meningen att det är skillnad på folk och folk, både kulturellt och genetiskt. Detta sista gillar jag inte heller, det är viktigt att skilja på kultur och ras men jag är faktiskt inte säker på om det är lättare att ändra på kulturer än på generna, svårt är det iallafall, och varför är det önskvärt? Varför skall de inte få ha penisfordral på Nya Guinea?

    Gilla

 2. Mats Jernberg skriver:

  Jag tror att vi inte kommer att kunna lösa integrationsproblemen så länge vi inte ställer krav på de som vill bli bofasta i Sverige. Ett alternativ skulle kunna vara att tvinga Svenska hushåll att ta emot invandrare under en viss tid. Men hur politiskt möjligt är det?
  Jag är rädd att Sverige har lyckats med konststycket att skapa ett antal Ghetton och så kommer det att förbli. Vi har aldrig förstått…

  Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Skojar du? Säger du att du vill tvinga mig att ta in invandrare i mitt hus? Har du någon själv?
   Detta om något hade fått mig att lämna demokratins väg.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Jag tror att han vill att de cirka 80 % som röstat för det här ska få varsin afghan, somalier eller liknande. En liten koll i valkuverten så vet myndigheten hur någon röstat.

    Gillad av 1 person

 3. Hedvig skriver:

  ”invandringspolitik, Sveriges viktigaste fråga inför höstens val. Är det inte mer humant att hjälpa fler flyktingar i närområdet”?

  Jovisst är det det!
  – Jag kan ju inte heller förstå, att så många svenskar sponsrar det enorma slöseri som svensk migrationspolitik leder till?
  Förutom de som tjänar skjortan på VIK, förstås!
  – VARFÖR är det en så stor del av oss svenskar som enbart känntänker med med den ålderdomliga delen av hjärnan (kräldjurshjärnan)?
  – VARFÖR placerar man förnuftshjärnan under armen?

  I dagens SvD står det på första sidan en stor, fet rubrik ”FN: Pengarna har tagit slut”
  ”Läget för omkring en miljon syriska flyktingar i Libanon är nu alarmerande. pengarna till nödhjälpen är slut. En 43-årig syrier från Aleppo satte i onsdags eld på sig själv i förtvivlan.”

  https://www.svd.se/unhcr-desperat-lage-for-syrier-i-libanon

  Så, återigen, varför lyssnar inte våra styrande politiker på Hans Rosling, som uppmanade Sverige att satsa 70 miljarder av migrationspengar på UNHCR:s flyktingläger i närområdena? Det skulle räcka till hela UNHCR:s årsbudget!

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson har för övrigt återkommande upplyst oss om samma sak.

  Därför tänker jag lägga min röst på SD. Förhoppningsvis kommer fler att följa efter.

  Gillad av 5 personer

   • Hedvig skriver:

    @ Moab 13 januari, 2018 at 10:07

    Och efter Roslings död har S och M snabbt lagt om kursen och kopierar nu SD frisk så mycket som de någonsin hinner före höstens val.
    Finns förstås inget tungt vägande skäl att lita på dem. Säkrast att lägga sin röst på SD i årets riksdagsval.

    Gilla

   • Moab skriver:

    @hedvig,

    Jag är någorlunda pragmatisk men anser att det nuvarande etablissemanget är ondska rakt av, lever man mitt i ett ont styre så kan ingen skriva historien, Gulagarkipelagon fanns bara i författarens huvud. Så jag kommer aldrig att rösta sjuklövern, de representerar för mig införandet av gängvåldtäkter i Sverige. Så jo jag kommer att rösta SD. Att rösta MED ser jag lite som att stå vid ett stup och halka i gräset och då fundera på designen av ett optimalt staket, som borde finnas. Det kan nog ha sitt värde men inte om man är död.

    Gillad av 1 person

   • Hedvig skriver:

    @ hasse 13 januari, 2018 at 13:16

    Tack för tipset! Jag har med intresse följt MED sedan deras omstart i höstas. Men jag bedömer att de inte har en chans att nå upp till fyra procent fram till riksdagsvalet i höst.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Tycker för övrigt att Patrik kanske gör sig lite dum i podden, han ger ju själv svaret på varför SD inte säger klart vad de skall göra, hela medie-Sverige hade gjort uppror. Jag är inte säker på att denna taktik är bra dock, se på Trump,han säger vad han tänker och får folk med sig. MED har inga röster och kan vara explicita då de inte ses av media som ett hot, än.

    Gilla

 4. Jan Ahlström skriver:

  ”Skolflyktingar till Åland” , att behöva läsa detta är för jävligt.
  Sedan sitter Reinfeldt i en Trygghetskommision å snackar om affärsidkare som behöver stöd i utsatta förorter pga att de är rädda.
  Reinfeldt var delaktig i rivningen av Sverige, nu gör han tydligen stålar på att bygga upp det igen. Hur j-a blinda och tondöva kan svenska folket vara??

  Gillad av 2 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  VIKs behov av klienter räcker inte som förklaring och det finns ju inte längre någon tveksamhet om vilka som ligger bakom. – Konspirationen är inte längre en teori.

  Gilla

 6. Anna skriver:

  Trevligt att ni tycker att det är ok att måla tavlor medan man lyssnar till er podd;-)! Jag hade fått för mig att ni ansåg att de som sysslar med sådant improduktivt , i ekonomiskt hänseende,som kultur var tärande. Eller så var det åsikten från några i kommentarsfältet;-). Nå, hur som helst, jag ska lyssna och måla!

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Anna 13 januari, 2018 at 11:45

   Det tycks ha gått dig förbi att Mohamed Omar är poet och författare och Patrik Engellau är författare med ett särskilt intresse för utbildning. Podden inleds med musik av Mozart.

   Gillad av 2 personer

 7. Soho skriver:

  Du sköna nya värld utan trygghet och välfungerande samhällen. Det har skett en infarkt så kraftig att patienten går mot en plågsam och utdragen död. Det kan vi tacka politiker, aktivistfascister och kyrkan för, samtidigt som minst en tredjedel av svenska befolkningen sover eller förlitar sig på att politiker kommer att reda ut det här. Skolan, polisen, sjukvården, you name it, är på förfall och de dumdryga politikerna stoppar huvudet i sanden eller pratar om att tillskjuta mer pengar, det enda som det ännu så länge finns gott.
  Jag har inget annat än förakt för dessa huvudlösa politiker som så gärna vill leda oss in i framtiden, den som inte finns för Sverige. Det finns två partier som står utanför häxbrygden för svenska folket, SD och MED som man kan hoppas på får något att säga till om efter valet.

  Gillad av 2 personer

 8. Astrid skriver:

  Varför skulle vi inte kunna få ett äkta oppositionsparti utan kopplingar till Israel? Och som talar klarspråk om var man står i den avgörande ödesfrågan: NWO, vars ena viktiga mål är ett Storisrael. SD nämner inte, vad jag vet, NWO. Varför? Talar MED om NWO? SD har väl vissa kopplingar till Israel och Ilan Sadé, ledaren för MED, är född i Israel, har judisk far och svensk mor.
  Kan det vara som så att båda dessa partier inte motsätter sig NWO och planerna för Israels framtida ledarroll i världen, bara vill göra genomförandet mindre brutalt för vanligt folk?
  En röst på SD eller MED riskerar kanske att bli en röst på ”NWO light”; som på sikt ändå steg för steg kan styras in i ett allt mer grymt totalitärt system?
  Vi måste kräva klara svar före valet. Min frustrerande erfarenhet av lokalpolitiker är att aldrig få tydliga besked, utan bara en ström av ord som låter bra. Som någon sa: ”Demokrati är bara tyckerier, nutidens problem är alldeles för komplexa för folket, världens måste ledas av en upplyst elit som vet vad det handlar om”…

  Gilla

  • Moab skriver:

   ”Astrid”, du styr alltså dina politiska val efter hur partierna ställer sig till Israels framtida ledarroll i världen? Fascinerande, en inblick så god som någon i hur judarna alltid varit hatade. Kan du inte beskriva argumenten som fick dig in på denna bana, jag har aldrig riktigt förstått det. Man undrar också lite om Astrid inte är en man?

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Astrid 13 januari, 2018 at 18:25

   Ditt inlägg spretar åt alla håll. Frågan är om du vet vad du pratar om?
   Du upprepar i alla fall NWO fyra gånger och man förstår att det ska man akta sig för enligt din mening.
   Om man googlar på NWO informerar översta länken om att NWO är en konspirationsteori.
   Om man kollar lite mer ser man att globalt, starka ekonomiska intressen – har globala, starka, ekonomiska intressen.

   Varför du blandar in lilla Israel i det här är förstås väldigt svårt att förstå – om du nu inte råkar vara en hängiven antisemit.

   Gilla

 9. Astrid skriver:

  Detta var bara lite funderingar från en gräsrot utan kommentarsvana. Känns läskigt att komma in på en tråd där det verkar vara mest professionella tyckare med riktigt vassa tungor redo att angripa. Och som alltid tas rasistkortet fram. Jag är absolut inte rasist. Om det nu skulle vara någon poäng, vilket det förstås inte är, så har jag både judiskt och tyskt arv. Undringarna gällde oppositionspartiernas förhållande till den globalistiska ideologin. Med förespråkare för så väl SD som MED i kommentarsfältet hade jag hoppats på klargöranden från någon/några av dessa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.