Hoten mot demokratin

Patrik Engellau

Vi har fått lära oss att demokratin alltid måste försvaras eftersom den alltid hotas någonstans ifrån. Vilka är då hoten mot demokratin här och nu i Sverige?

Det finns två bärande svar på den frågan. Det ena presenterades i Dagens Nyheters huvudledare den 2 januari. Det andra ska jag strax anföra.

DN säger att ”demokratin uppfattats som självklar i Sverige. Den gemensamma spelplanen har egentligen aldrig ifrågasatts”. Men idag ”är situationen delvis en annan. Hoten mot demokratin har krupit närmre”.

Vilka är då dessa hot?

Ett stort hot är ”den internationella högernationalistiska och populistiska offensiven”. Detta hot är emellertid just nu inte så farligt, bland annat eftersom ”Donald Trump […] ännu inte startat ett nytt världskrig”. Men DN specificerar den överhängande faran för Sverige:

Normaliseringen av populister, nationalister och högerextremister äger rum under en internationell högkonjunktur. När tiderna ändras, när konjunkturen vänder, när arbetslösheten ökar, när terroristerna slår till, då finns de där, antidemokraterna, i pole position i parlamenten de föraktar men gärna utnyttjar.

Så ser det påtagliga hotet mot demokratin ut, i Sverige liksom i en rad andra europeiska samhällen.

Hotet mot demokratin skulle alltså vara att sverigedemokraterna gör sig breda när arbetslösheten ökar och terroristerna slår till. Visst. Jag vill gärna fylla på listan över händelser som troligen skulle verka i samma riktning, till exempel försämrade skolresultat, utbredning av no go-zoner, alltfler gängvåldtäkter som inte ens utreds, fortsatt migration i en skala som Sverige inte klarar, polisens uppenbara hjälplöshet och så vidare.

DNs ledarsida kan emellertid, som jag ser det, inte tänka klart. Varför skulle ”populister, nationalister och högerextremister” få makt av att obehagen staplas på hög över Sverige? Av ett enda skäl, vad jag kan förstå, nämligen att det etablerade politikerväldet inte kan eller vill göra något åt alla dessa obehag utan i stället tycks målmedvetet engagerat för att lassa på fler.

Det etablerade politikerväldet vill inte ens erkänna att problemen finns. Hur ska man då förhindra att väljarna i demokratins namn sätter sin lit till rörelser som i varje fall ser och vidkänns de obehag som det etablerade politikerväldet förnekar?

Jag vet vad jag skulle svara på det argumentet om jag jobbade på DNs ledarredaktion. Jag skulle svara på temat att populister alltid låtsas att det finns enkla lösningar på alla problem men att Sveriges problem minsann inte är så lätta att lösa som populisterna tror vilket är själv beviset för att populisterna är oseriösa.

Det är nämligen så etablissemanget resonerar. För det första finns inga problem, för det andra kan vi inte lösa dem vilket, för det tredje, bevisar att ingen annan heller kan lösa dem.

Hotet mot demokratin i Sverige är inte att folket vänder sig till populister utan att den etablerade makten inte övertygar folket om att den i alla fall försöker lösa nationens problem.

142 reaktioner på ”Hoten mot demokratin

 1. Armageddon skriver:

  Demokratin, reellt folkstyre, är redan borta. Demokratin har av det styrande fåtalet, ombudsmannapolitikerna, ersatts av överstatliga förordningar och organisationer såsom EU och FN, globalismagenda typ Agenda 2030, medborgarfientliga överenskommelser med Muslimska Brödraskapet, vänsterstyrd mediepropaganda mm. Patrik skulle därför kunna följa upp med en betraktelse om ‘Hur ska demokratin kunna återinföras?’ Det skulle nog ge en hel del intressanta kommentarer.

  Gillad av 4 personer

 2. A skriver:

  Jag börjar mer och mer förstå varför USA kom till. Det känns inte som att detta kommer att lösa sig. Att börja på ny kula och lämna skiten bakom sig med likasinnade, frammåt uppåt. Istället för det här..

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 3. Jack skriver:

  Demokrati kräver generösa gränser för yttrandefriheten. Men klara den nutida människan av att möta ironi som har 50 år på nacken? Övertydlig ironi från 60-talet skulle nog inte klara av mötet med en mer modern publik. Den som idag skulle framföra en 50 år gammal sketch från en nutida scen skulle antagligen riskera åtal.

  Även den starkaste formen av ironi tar oss förmodligen inte förbi nutidens mer finmaskiga filter. Vill man ta tempen på dagens politiska korrekthet och yttrandefrihet kan man lyssna till Lars Ekborg i sketchen ”Bunta ihop dom” från 1968, som skrevs av Beppe Wolgers, mysfarbrorn personifierad.

  I vad mån yttrandefriheten gått framåt eller bakåt kan var och en fundera över. Men roligt är det – om man nu vill ta till sig av den övertydliga ironin.

  Gilla

  • Gert B. skriver:

   Misstänker att Beppe och Tage Danielsson skulle varit ledargestalter i ”Refugees welcome-rörelsen” om de hade levt idag.

   Gilla

 4. tobbewallin skriver:

  DN:s ledarsida går maktens ärenden. Själv prenumererade jag intill nyligen på tidningen, enbart för att kunna läsa exakt var den officiella debatten stod i Sverige. Men det var inte värt pengarna eftersom debatten på DN:s ledarsida står så långt ifrån problemen och mest används av olika myndigheter som håller på sina positioner.

  SD kommer troligen att få runt 20 % av rösterna i årets kommande val. Att DN underkänner rösterna som odemokratiska spelar ingen som helst roll. 2022 kommer partiet att ha växt ytterligare, om det inte händer något oväntat som leder till nyval innan dess.

  Ett maktövertagande genom flera på varandra följande demokratiska val ÄR demokrati. Vad än DN dillar om.

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Tror också SD får 20% i år, 7-klöverpartiet 75% och resterande 5%. Och DÖ har man på lager om den skulle behövas. Dessvärre är det långt till 51%. Många tror fortfarande att det spelar roll hur inom 7-klövern man röstar. Men alla 7 går med säkerhet globalisternas ärenden mot Agenda 2030.

   Gillad av 3 personer

 5. Per-Anders skriver:

  Så otroligt löjligt när journalister talar om populism. Det finns ingen som är så populistisk som en journalist.

  Dock användas ordet bara för att på något sätt stämpla åsikter som går utanför åsiktskorridoren. Att öppna Sveriges gränser för invandring, är inte det populistiskt? Åtgärden ryms inte inom sunt förnuft och på lång sikt är det rent vansinne.

  Gillad av 7 personer

 6. Björn skriver:

  SD är inte ”populistiskt”, utan ett, av den hittills förda politiken, FRAMTVINGAT MISSNÖJES-PARTI! Och om man undrar VARFÖR, de hela tiden växer och blir större, bör man ägna sig åt nåt annat än politik……..

  Gillad av 2 personer

 7. Samuel af Ugglas skriver:

  När fick en svensk medborgare skydd av en politiker mot utplundring av egendom och en garanti för att inte blir bragt om livet?
  När såg vi senast att en försvarare av det socialistiska våldsmonopolet komma i rätt tid till en brottsplats?
  Jag bar undrar!

  Gillad av 1 person

 8. Sixten Johansson skriver:

  Bilden blir tydligare om den förenklas. Låt oss cyniskt utgå från att de ledande inom varje bransch nu är rena egoister. De styr sin yrkeskårs anda och inriktning. I girighetens tecken gör då DN-journalisterna ett perfekt jobb, som varken kräver intelligens eller möda. Journalister äter hela kakan, skiter ut biomassa, formar en ny kaka, som de äter igen och igen:

  DN-journalisterna har med propagandajournalistik bidragit till att skapa olösliga problem, snyftat och pekat anklagande åt vissa håll. Nu bäddar de för politikerna att kunna skylla allt som hänt och händer på ”antidemokrater”. Sjuklövern behöver alltså inget göra åt de reella problemen, behöver bara hamra på kritikerna.

  Om SD lockas ta på sig ett delansvar i regerandet kan DN basunera ut deras misslyckande. DN kan både hålla tummen i ögat på politikerna och ömsom snyfta över, ömsom frossa i alla brutala händelser – och peka anklagande på alla andra än sig själva. Journalister avkrävs aldrig konsekvensanalys, egna lösningar eller eget ansvar, deras ego tål ingen gränssättning. De utportionerar och profiterar på vår tids opium för folket – kvinnans sexualitet – och bespetsar sig på fler våldtäkter och mord. DN-gräddan är urbilden av ”kultureliten”, förkroppsligar dess självgoda infantilism och parasitära girighet.

  I luften hänger naturligtvis att DN-journalisterna tror att de själva kan komma undan efter att de har bidragit till att döda värddjuret. Må alltså deras personliga skuldbörda aldrig förminskas och glömmas!

  Gillad av 5 personer

 9. O.T. skriver:

  Utställningen Hedersrelaterat våld på Fredens Hus i Uppsala vill ifrågasätta förutfattade meningar utifrån kön, kultur och religion.

  – Tanken är att belysa att det finns andra former av hedersrelaterat våld än de som förknippas med invandrare och som det skrivs om i medierna. Det är en viktig fråga att diskutera framför allt för ungdomar som inte vet att det finns svensk hederskultur, säger verksamhetschef Jesper Magnusson.

  Han nämner våld i form av pennalism men också det våldsamma historiska arv som vi har i Norden där det till exempel inte var länge sedan som barnagan försvann. Men framför allt pratar han om våldet som sker innanför dörrarna till de svenska hemmen.

  – Det vanligaste hedersvåldet, som fortfarande existerar, är i nära relationer mellan en svensk man och kvinna.

  Det pratar vi inte om på samma sätt som om våld i andra kulturer. Där finns ett stort mörkertal och dessa brott bevakas heller inte i medierna på samma sätt, poängteras det.
  http://www.unt.se/1518168
  Vi känner igen mönstret.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   ”Centerpolitikern Ola Johansson skriver på Facebook att könsstympning, barnäktenskap och liknande är marginella företeelser jämfört med svenska mäns systematiska våld i nära relationer:

   Utan tvivel så att de flesta och värsta övergreppen mot kvinnor sker i hemmet av perverterade män som inte vet vad kärlek är. Fruktansvärd läsning. Ett samhälle kommer inte att bli demokratiskt och jämställt förrän var och en äger sin kropp och sin sexualitet.. Till detta ska läggas könsstympning, barn- och tvångsäktenskap, som jämfört med vad svenska män ägnar sig åt är marginella företeelser.”

   https://www.facebook.com/ola.johanss…08292306945717

   http://snaphanen.dk/2018/01/03/broncologi-notme/

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Virtanen och Cantwell är alltså värre än Al-Mandlawi och Al Amin Sultan. På sätt och vis kan man sympatisera med en sådan ordning. Det gäller bara att anpassa straffen för de förstnämnda.

    Gilla

  • Jaxel skriver:

   Visst finns det också svenska män som brukar våld för att kontrollera sina kvinnor. Fast jämförelsen är befängd. Det finns ju en helt avförande skillnad mellan sådant våld från svenska män och våld inom ramen för hederskulturer. Skillnaden ligger just i kulturen. Inom hederskulturer är sådant våld för att kontrollera kvinnan accepterat av familj, släkt och omgivning. Inte bara accepterat. Hedern kräver det.

   Vilken svensk man får stöd av (den svenska omgivningen) för våld mot kvinnor. Inte är det många i alla fall. Sådant våld betraktas väl aldrig som hedrande, utan tvärtom som vanhedrande från (den svenska) omgivningen.

   Man måste verkligen anstränga sig för att göra sig så korkad att man inte noterar den avgörande skillnaden.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Även kukturberikarnas våld skall förstås benämnas vanhedersvåld och deras kultur vanhederskultur. Påminn mig: varför ville sjuklöverpartierna importera vanhederskultur till Sverige?

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    @Fredrik Ö
    Jag håller med om att begreppet ”hederskultur” i grunden är befängt. Borde nog ha skrivit ”så kallade hederskulturer” eller något liknande. Lite lat kanske. Enklast att använda etablerade begrepp även om de egentligen är olämpliga.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   På Historiska museet skrivs Sverige och svensk inom citationstecken när det talas om vikingatiden. Historieförfalskningen är mycket långt fortskriden. Politiken gör oss urarva vårt ursprung. I stället får vi Fake news, Fake facts.

   Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Så frekt!!
    Er ikke Russland oppkalt etter svenskene som dro i østerveg? Mener svensker ble kalt ‘rus’ (el. lignende, husker ikke ordet helt eksakt) på den tiden.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jo, Roslagen kom de ifrån eller kallades de, vikingarna i Österled. Sverige heter ju också Ryssland (Ruotsi) på finska, medan Ryssland heter något annat. Germanstammen svenskarna kallade sig svenskar långt innan det fanns en politisk centralmakt. Ordet är besläktat med pronominet ”sin”; vi är ”de sina”, alltså ”våra”, ”vårt folk”, ”vi”. Hade Historiska muséet skrivit ”Konungariket Sverige” inom citationstecken hade det varit mer uppenbart i vilken patetisk, kortsynt fälla de hade trampat. Inte bara är vikingarnas historia vår historia och vårt lands historia, begreppen Sverige och svensk är också de fullkomligt aktuella för vikingatiden.

    Gilla

 10. BjörnS skriver:

  Det är intressant att populism alltid betecknar ”höger”. En av de mest populistiska politikerna i Sverige är Gudrun Schyman, men hon benämns aldrig som populist. Det säger det mesta om hur politiserat språket har blivit och är ett gravt underkännande av media.

  Gillad av 5 personer

 11. Magnus Sterky skriver:

  Det är tämligen obegripligt att benämningen ”Populister ” används på det svenska sättet. Är inte varenda parti populistiskt, de strävar ju alla på sitt sätt efter att fånga upp de frågor som allmänheten tycker är viktiga? Vad gäller antidemokrati så närmar sig Sverige detta med stor beslutsamhet. Enskilda politiker som lyssnar på väljarna och sedan väljer att rösta i riksdagen baserat på detta, så att det ofta avviker från partilinjen petas regelmässigt ut från valbar plats i nästa val, fullkomligt oavsett om politikern är ett med folkviljan eller ej.
  Vidare försörjs både partier och massmedia i Sverige till stor del av skattemedel. FÖr medias del innebär detta att de kan strunta i folkviljan och har efterhand kommit att erövrats av rödgröna journalister som således använder skattemedel för att pressa ut rödgrön propaganda i alla upptänkliga former, samtidigt som Alliansen (för att inte tala om SD) systematiskt får så mycket negativt bemötande som möjligt. När övertramp sker på ett åtalbart sätt, så lägger rättsväsendet ned allt sådant som kommer från Allians och SD, eftersom väsentliga delar av rättsväsendet behärskas av dels av regeringen utsedda domare (som Polen vill införa), dels av politiskt tillsatta nämndemän med ofta rödgrön inriktning.

  Gillad av 2 personer

 12. MB skriver:

  Våra samhällen blir allt bättre, så mycket bättre att till och med intelligensen ökar bland medborgarna. Så har den utvecklingsoptimistiska bilden sett ut – och den bekräftades också länge av IQ-mätningar i flera länder.

  Men nu faller intelligensen i de nordiska länderna. Det är en stark varningssignal för det svenska samhället, skriver Martin Ingvar, en av Sveriges ledande hjärnforskare.
  https://kvartal.se/kommentar/z3ayoomcnwuf7n95lt93xkqwr2nwy4

  Gillad av 5 personer

 13. Sixten Johansson skriver:

  En liten, men intressant, nyhet är att Helena Edlund har gått med i Medborgerlig Samling. I kommentarsfältet på Peter Krabbes blogg (peterkrabbe.wordpress.com
  – nyårshälsning) diskuteras bland annat MED. Peter berättar att hans son Mons Krabbe finns i ledningen och har skrivit delar av partiprogrammet, men att det fortfarande finns stridiga viljor inom partiet. Peter Krabbe motiverar varför SD + MED + M inte vore otänkbart och t o m skulle kunna få 50 procent (fast Ulf Kristersson borde bytas ut). Det finns flera andra partier på gång, bl a Folkhemmet Sverige, som börjat samla in namnunderskrifter. Valsamverkan diskuteras också på många håll. Jag anser fortfarande att ett personvalsparti med kända dissidenter skulle bli den effektivaste vågbrytaren, som först skulle krossa tabuet kring ett SD-samarbete och sedan skänka en aning styrfart och hopp i ett redlöst drivande land.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.