Svenska och utländska högtider

Mohamed Omar

Även den antitraditionella nyvänstern har sina traditioner. En nyvänstertradition är att vid varje svensk högtid göra larviga utspel om att högtiden i fråga egentligen inte är svensk. Lucia är inte svenskt eftersom Lucia var ett helgon från Sicilien. Julen är inte svensk eftersom man äter risgrynsgröt och riset ju kommer från utlandet. Och så vidare.

I år yttrade sig åtminstone två vänsterdebattörer i den andan om jultomten. Först ut var Mohammed Ryback på nyvänsterbloggen Politism som den 19 december uppmanade oss att kasta ut jultomten: ”Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten?”

Jultomten är ju sådan där ”en vit gubbe” som man inte har någon nytta av. Ja, ungefär som Shakespeare och Newton och andra tråkmånsar. Men sedan påstår han, han verkar nästan motsäga sig själv, att jultomten är turk: ”Jag menar, skyddshelgonet Sankt Nikolaus som jultomten grundar sig på var ju ändå turk.”

Det kanske är ifrån nyvänsterbloggen Politism som Dagens Nyheters kulturredaktion får sina fakta. För den 23 december publicerade Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman en krönika med rubriken: ”Nu tändas tusen juleljus – och tomten är far till de fejkade nyheterna”.

Budskapet var att hans egen tidning är seriös, men att hans politiska motståndare, sådana där högerpopulister, är oseriösa typer som sprider ”fake news”.

Men i samma krönika sprider han själv ”fake news!” Han påstår, kanske påverkad av systersajten Politism, att Nikolaus var en ”turkisk biskop”.

Nej, Mohammed Ryback, och nej herr kulturchef! Nikolaus, som alltså är förebild för den populära tomtefiguren med rödvita kläder, var inte turk. Han levde i ett område som kallas Lykien i Mindre Asien på 300-talet. Han var ärkebiskop i staden Myra. Detta område var en del av det östra romerska riket och befolkades av greker. Nikolaus var grek. Grek, vit, kristen, romare, europé. Turkarna kom inte till Anatolien förrän på 1000-talet!

Samma nyvänster som älskar att påtala att allt svenskt egentligen kommer någon annanstans ifrån och att det därför egentligen inte finns någon svensk kultur, älskar också att säga att ramadan minsann är en äkta svensk tradition! Då spelar det ingen roll att ramadan egentligen kommer från Arabien – det är svenskare än julgröten ändå!

År 2009 var det ett antal vänsterakademiker som gav ut en bok med titeln Ramadan – en svensk tradition. Den blev förstås hyllad av vännerna i gammelmedia. Så länge det finns människor i Sverige som iakttar en tradition, ja, då är den att räkna som svensk, menade religionsvetaren Jenny Berglund vid Södertörns högskola, som var redaktör för boken.

Aha! Så eftersom det finns svenskar i Indien som firar midsommar, så är midsommar en indisk tradition. Då förstår jag. Nej, hur gärna nyvänsternissarna än skulle önska det, så är inte ramadan någonting svenskt. Den har bara funnits här i tjugo-trettio år och den angår bara de medborgare som bekänner sig till islam, inga andra. Och muslimerna är till 99,9 procent invandrare och barn till invandrare. Islam är en invandrarreligion, inte en svensk religion.

Det finns knappt några gammelsvenskar som konverterar till islam. Det är den minst omtyckta religionen både här i hela det övriga Europa. En undersökning visar att en majoritet av européerna skulle stoppa all islamisk invandring idag – om de fick bestämma.

Om jag öppnar en svensk krog i New York och serverar kebab, tror ni då att mina gäster skulle bli nöjda? Nej, de förväntar sig traditionell svensk mat. Det går inte bara att sätta en etikett på någonting hur som helst. Ramadan blir inte en svensk tradition för att nyvänsterakademiker, politiker och aktivister inom media kallar den så.

Gå ut på stan och fråga folk, även muslimer med ursprung i olika länder, om de kan nämna några svenska högtider eller traditioner. Ingen kommer att svara ramadan. För att få ett så korkat svar måste man gå till ett universitet eller till ett gammelmediehus.

26 reaktioner på ”Svenska och utländska högtider

 1. Agneta Berglöw skriver:

  Ännu en fantastiskt bra skriven krönika.Bifogad länk hur övriga Europeiska länder ser på invandring från muslimska länder talar ju sitt tydliga språk.att många länder är mer än ”nöjda”Utom Sverige förstås som är hela världens mest naiva humanitära stormakt med Margot Wallström i spetsen som ständigt utmanar att Sverige inte behöver något försvar alls,allra minst NATO.

  Gillad av 4 personer

 2. Moab skriver:

  Jag hade om de som Muhammed Omar skriver om ovan inte haft makt i samhället struntat i allt vad de tycker och gör. Jag struntar i muslimerna och deras vedermödor och jag struntar i deras vänsterliberala apologeter, från Reinfeldt till Sandström. Problemet är att de int struntar i mig, det är då vi blir fiender. Deras åsikter påverkar mig, deras närvaro påverkar mig. Jag är som något alldeles självklart främlingsfientlig, men det är alla, jag är det troligen i mycket mindre grad än de flesta, jag har helt av eget val bott i flera länder och kulturer och tyckte det var intressant, men jobbigt. Det är mitt mycket starka intryck att de mest inbitna vänsterliberaler nästan aldrig lämnat Sverige, och allra minst så har de lagt någon tid inde regioner de vurmar för mest, de är helt enkelt främlingsfientliga, de gillar inte egentligen den kultur som producerar sjukvård i Zimbabwe eller rättsväsende i Syrien, de sitter och kurar där de alltid kurat, hemma på Söder i sitt hyckleri, i Solna eller Lidingö eller Östermalm, hyckleriets epicentrum.

  Nej allt detta handlar om är en vänsterkonflikt, socialismen drar till sig de sämsta och mest hycklande men det geniala med deras konstruktion är att de genom att attackera oss så kan kan de projicera sin egen ondska så de glömmer sin egen men ibland bubblar den upp, som en stinkande bubbla med svavel som spricker, som #metoo, då visar det sig att de som är minst främlingsfientliga bär janusansikten. Så jag hade gärna struntat i dem, och om de verkligen velat hjälpa muslimer eller fattiga i Afrika, ja men, varför inte flytta dit då? Få fullt utlopp för sina hjälpande instinkter, bli glad och göra gott på samma gång? Jag menar jag har efter förmåga försökt gripa efter mina drömmar, varför gör inte dessa pk-ister detta? Varför sitta hemma och skälla på Åkesson? Svaret är givet, det som driver pk-isterna är inte en vilja att hjälpa, det är bara det yttersta skalet på löken, innerst inne så bor istället hatet och vi är udden på deras hat. Allt vi ogillar vill de ha, det är därför det endast är vi som upprörs över hedersvåld och våldtäkter och bilbränder. Om vi kanske istället skulle säga att vi tycker det är bra när någon flicka slängs från en balkong så tror jag de hade blivit förvirrade.

  Så, som björnen så vill jag egentligen bara bli lämnad ifred, jag struntar i muslimer, men det kommer inte att hända för själva syftet för pk-isterna är att attackera mig och er andra. Det är problemet med islam och pk-ister, de kan inte låta björnen vara ifred och bara sköta sig själva.

  Gillad av 10 personer

 3. Jan Bengtsson skriver:

  Men om man frågar på Agendamedia DN eller Aftonlögnen,
  då får man veta (S)ANNINGEN…

  Hur kan standarden på journalister ha sjunkit till denna oslagbara bottennivå?

  Fake News, numera alltid i maktens tjänst!

  Gillad av 1 person

 4. Å skriver:

  Det som förvånar mig i denna sak är att det vi, som Mohammed Ryback ingår i, alls har någon jultomte att göra sig av med. Men han kanske blandar ihop jultomten med tomtarna han verkar ha på loftet.

  Gilla

 5. olle reimers skriver:

  Vi måste börja betrakta alla den här typen av argument som ett direkt angrepp på Sverige och bemöta dem därefter. Om du i Thailand skulle börja skriva artiklar om att Buddha egentligen är en indisk figur som inte har någonting att göra med landet Thailand så skulle du bli fängslad för fem till tio år alternativt avrättad.

  Det finns ingen som helst anledning till välviilligt bemötande av dessa avsiktligt lömska angrepp på våra traditioner. De bör bemötas med förakt och resultera i livslångt utanförskap!

  Gillad av 10 personer

 6. uppstigersolen skriver:

  Pravda, förlåt DN var det visst har skrivit många märkliga artiklar. Om man förstår att de är sjuklöverns megafon så förstår man också varför de skriver som de gör. Vill man veta hur Fake News ser ut är det bara att öppna DN och läsa.

  Gillad av 4 personer

 7. Jonas Nilsson skriver:

  Är inte kärnfrågan om en sekulariserad jul är en svensk jul? Och svaret är lika givet.

  Ditt eget bidrag skriver om vad som en gång ansågs som en ”svensk” jul. Sverige som rike (1210?/1275?/1319?/1523?1809?1973 första defintionen av ”Sveriges konung”), som folk och nation kan inte historiskt definieras som mindre än kristnat. Den nya defintionen kom 1974 men den sopade så rent att inget blev kvar. Det är ett huvudproblem.
  Ditt val av Rydbergs dikt är lika mycket ett omskrivande, det som vi väl inte kommer ifrån? Några tänker att de först ska försöka inbilla oss att de kastar ut det ena eller det andra (1974).

  Märkligt nog verkar åtminstone öst i förra seklets tappning varit mer konservativt än föregående sekel, man kunde inte i grunden skapa nytt därför allt blev bara en fråga om fördelning.

  Att vi vants av med faktiska värderingar, moraliteter, gör kyrkan högintressant på nytt, precis som i Ryssland. Man/vi, hade/har inget annat att ta fasta på. Att försöka damma av förra sekelskiftet, vare sig nationalistiskt, kommunistiskt, socialistisk, liberalt eller fascistiskt ekar bara tomt. Det gapar en avgrund emellan oss.
  Islam är inte en svensk religion av det enkla skälet att man inte ber på svenska.

  Formulera en bön på svenska och du gör skillnad. Gärna en bön som inte slutar med alternativet att vi allihopa lika gärna kan lägga oss ner och dö.

  Gilla

 8. Conny Lundberg skriver:

  Tack för en utmärkt artikel som utmärkt beskriver de lögnernas paradis som några få grupper försöker få oss att acceptera!!!
  Låt mig bara säga detta till alla de som försöker tvinga på oss den lögnarnas tagelskjorta som de själva bär:
  I´ve got news for you! Huvuddelen av oss svenskar kommer aldrig att acceptera lögnen som gångbar valuta i opinionsbildning.
  Det kanske kommer att ta lite tid, men i slutänden kommer alla lögner att uppdagas och sanningens ljus att skina.

  Gilla

 9. Petter skriver:

  Premiärminister David Cameron, som pekat på en oroande obalans: Europa har sju procent av jordens befolkning, 25 procent av världens BNP men 50 procent av de sociala utgifterna. Den globala konkurrensen ökar och Europa kommer att förlora i relativ ekonomisk kraft och konkurrensförmåga. Det innebär att det kommer att bli allt svårare att försvara de europeiska välfärdsystemen när länder som har mindre offentlig sektor tar marknadsandelar.

  Gilla

 10. Sidonie Jansson skriver:

  Kulturmarxismen är mycket stor i Sverige. Böcker som tas fram på bibliotekens hyllor om Nazismen, rasismen. För att understrycka att det är detta som är det största hotet. Och dessa återkommande artiklar om vad vi ska sluta fira eller äta för att det kommit utifrån. Även med vissa okunniga påstående
  Utvandrarna jämförs med migranterna idag. Allt för att visa hur dåligt det var i Sverige förr eller hur meningslöst det är med svenska traditioner. . Och så tas det fram en hel rad böcker om asylanter som flytt för sina liv. Denna kulturmarxismen anser sig vilja leda folket till att välja ”rätt”. Det vill förstås säga att vi ska ha en neutral kultur och traditioner som alla ska ta del av. Med tanke på att hit ska komma en regelbunden ström av nya svenskar.
  Och dessa kan ju inte börja fira jul eller påsk med oss! Genom att trampa ner Sveriges livsstil , skrämma folk med högerextremism, kan andra folk bjudas in att delta i samhället.
  Konstigt att det kallas mångkulturellt. När det är i stort sett en viss kultur som har tendens att dominera.
  Under den kulturella revolutionen i Kina firades tillslut bara Revolutionens seger och vad man fick lov för Partiet. Och alla gick i mörkblå arbetskläder…

  Gilla

 11. lookslikeanangel skriver:

  Avskalat ljust & fräscht

  Det är då märkligt att kulturtupparna så lystet rycker fjädrar från svenska kulturmarkörer.

  Hur tänker hen där? – Hen AGDA kanske ……..

  PS Mina iranska och irakiska vänner är väldigt förtjusta i svensk jul.
  PLUS ett par extra egna högtider. Men i år är det förstås också mycket fokus på händelserna i Iran. DS

  Gilla

 12. Hortensia skriver:

  Vet du, Eddie, jag kan inte förstå hur du, som uppenbarligen är både intelligent, bildad och väluppfostrat svensk, alls kunde konvertera till den barbariska religionen islam…

  … men jag är oerhört lättad över att du tog ditt förnuft tillfånga och lämnade eländet – och att du tar så stort ansvar för dina landsmäns framtida välbefinnande och mentala hälsa.

  Gillad av 1 person

 13. Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

  Finns lite olika sanningar om Tomte. Vi(flera nordiska länder, såg nyligen en kort film om denna gårdstomte) hade gårdstomtar långt innan Tomten klev in i stugan. Lite olika det där. Men visst är det gåvorna som är en del utav julen och tomten och allt annat har utvecklats från olika spår

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.