En dikt att läsa vid nyår

Porträtt 18 nov 2017

Mohamed Omar

Det finns en dikt som jag tycker passar bra att läsa både på nyårsafton och på nyårsdagen. Det ger stunden lite mer av allvar och högtidlighet. För visst ska man ha kul när man firar nyår, men några minuters eftertanke behöver inte förstöra kvällen, särskilt inte när tanken är klädd i ett poetiskt språk som gör framförandet till en skönhetsupplevelse.

Det är Heidenstams dikt ”Sverige” som jag valt till den bästa nyårsdikten. Klinga i glaset under middagen, begär uppmärksamhet och läs högt och tydligt. Hemma med familjen eller borta bland vänner.

Sverige, Sverige, Sverige, fosterland,
vår längtans bygd, vårt hem på jorden!
Nu spela skällorna, där härar lysts av brand,
och dåd blev saga, men med hand vid hand
svär än ditt folk som förr de gamla trohetsorden.

Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
Brinn, österstjärna, genom junikvällen!
Sverige, moder! Bliv vår strid, vår ro,
du land, där våra barn en gång få bo
och våra fäder sova under kyrkohällen.

Vid nyår ska man ju blicka tillbaka på året som har gått. Vad hände egentligen? Och så ska man blicka framåt. Hur vill jag att det här året blir? Det förflutna och framtiden, båda dimensionerna finns med i Heidenstams dikt. Där finns fäderna, de som gått före oss, och barnen som ska ärva landet efter oss. Vi är en länkar i en kedja. Hur förvaltar vi det fått? Vilket land vill vi att våra barn ska leva i?

Det finns säkert många länder som är bättre än Sverige i flera avseenden. Men det här är vårt. De allra flesta föräldrar känner starkare för sina egna barn, även om andra barn är mer begåvade och mer framgångsrika. Det är inte en känsla som är grundad på prestationer utan på det enkla faktum att detta är ”mitt barn”.

Det finns en tanke som förs fram i Heidenstams novellsamling Karolinerna. Det är tanken om nationen som allas gemensamma hem. Hemmet är större än huset där du bor. I novellen ”Fångarna i Tobolsk” har löjtnant Leijon ett nattligt samtal med vännen Kraemer: ”Hemmet, ser du, det är något som begynner med ett litet frö och slutar som ett stort träd. Det begynner med barnkammaren, så växer det och blir flera rum och ett helt hus, en hel bygd, ett helt land.”

Ser man nationen, hela nationen, som sitt hem blir man en god medborgare. En som vårdar och bygger, inte en som förstör.

Här finns årstidernas växlingar, varje tid med sin karaktär och sin särskilda skönhet. Snön som faller mörka vinternätter, och de ljusa junikvällarna. Raden om julesnö är dessutom lämplig av en annan anledning – det är fortfarande jul! Julen håller ju på ända fram till tjugondag knut den 13 januari. Knut slår knut på julen. Få tänker på att är jul när vi firar nyår!

De engelsktalande har sin ”Auld Lang Syne”. Vad ska vi sjunga? Heidenstams dikt är tonsatt av Wilhelm Stenhammar, men den är svårsjungen, komponerad för fyrstämmig kör, och ska helst framföras av proffs, inte av fulla gäster på en nyårsfest. En kör sjunger den fint på Skansen.

När man sjunger ”Auld Lang Syne” håller man händer, vilket bidrar till en känslan av gemenskap och kamratskap. Vi skulle kunna sjunga Olof Thunmans ”Vi gå över daggstänkta berg”, då kan man greppa sin bordsgranne om axlarna, bilda tåg och till exempel dansa runt bordet. En mindre ansträngande variant är att bara stå och hålla varandra i händerna och gunga till takten. Många kan också melodin.

Det finns visserligen en svensk version av ”Auld Lang Syne” från 1942, ”Godnattvalsen”, men jag skulle tro att betydligt fler är bekanta med ”Vi gå över daggstänkta berg”.

Thunmans sång om vandringen över bergen kan tjäna som bild för livets resa och årens gång.  Och så är den hoppfull och optimistisk, för vid resans slut väntar Fågel Fenix lyckliga sagoland:

Så gladerligt hand uti hand, fallera’!,
nu gå vi till fågel Fenix’ land, fallera’!
Till det sagoland som skiner
av kristaller och rubiner!
Nu gå vi till fågel Fenix’ land, fallera’!

Om du har förslag på andra nyårsdikter eller nyårssånger, får du gärna dela med dig i kommentarsfältet nedan! Jag kommer att läsa med stort intresse.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

36 reaktioner på ”En dikt att läsa vid nyår

 1. Kungskobran skriver:

  Hej Mohamed Omar
  du efterlyste en nyhetsdikt , här är en som jag skrev till mina författar och skrivarvänner
  på poeter.se
  Tack för din kolummner de har gjort min kunskapsvärld mycket vidare, god fortsättning och vi ser fram emot många intressanta inlägg 2018

  NYÅRSDIKT

  Med dikter och poesi på denna sida
  kan vi mot förtryck och orättvisor strida
  och gå mot bättre tider
  segrande ur alla strider

  Vår tid är här och nu
  fritt från lögner och tabu
  vi rakryggade går
  mot vårt nya år

  Vad har det nya året i sitt sköte
  blir det något spännande möte
  någon ny romans?
  som dyker upp från ingenstans

  Låt kärleken blomma ut
  och av lyckan njut
  och hoppas den aldrig tar slut

  Gillad av 7 personer

 2. Moab skriver:

  Det är en mycket negativ kommentar i det nya året men det är många som inte känner något vårt med en som heter Omar eller Muhammed. De känner att dessa Muhammed har körts ner i deras halsar som på gäss som skall producera gåsleverpastej. En eller två eller tre, måhända men flera miljoner? Jag ser inte hur detta kommer att sluta lyckligt, jag är tvungen att lära mina barn att tycka illa om vissa, tidigare så bodde de i andra länder och var en abstraktion, nu är de en fara för mina barn så det första man gör är att lära dem att hålla avstånd. Sedan självförsvar. Hur skall man skilja Muhammed från Muhammed? Det går inte, och ett misstag får livslånga konsekvenser så man sviker sin roll som förälder om man inte gör vad man kan. Nu börjar barnen själv säga saker och jag försöker nyansera, men det är inte lätt, vi kämpar här varje dag med att förstå hur det kunnat bli så här, hur skall mina barn kunna förstå det? Det går inte. Istället så får jag uppfostra dem till vad många skulle kalla rasister. För detta så hatar jag våra politiker och media djupt.

  God Nytt!

  Gillad av 2 personer

 3. Ulla L skriver:

  Men Heidenstams dikt går väl inte an att framföra, varken privat eller offentligt?
  Sverige ska nu vara mångkulturellt, och det för all framtid. Uppåt 25% av ”vårt folk” är invandrare som har fäder som inte här ”sova under kyrkohällen”. Många av dem befinner sig dessutom mentalt i hemlandet och beter sig som om de inte förstått varför man valt Sverige mer än i ekonomiska termer. Gå bara ut på närmsta torg och du tror dig befinna dig i någonstans i mellanöstern eller Afrika. Och till denna grupp tillkommer en stor andel av ”vårt folk” som är engagerade och avlönade i välfärdssektorn och som kan tycka illa om begrepp som ”vårt folk”.
  Så att läsa denna dikt är att utmana ödet. Man kan förlora vänner eller till och med sitt jobb.

  Gillad av 1 person

 4. Hovs_hällar skriver:

  Jo, en fin dikt men språket framstår som väldigt gammaldags numera och det högstämda tonfallet kan slå helt fel.

  Sedan undrar jag hur en stjärna kan lysa i juninatten? Som bekant är nätterna så ljusa vid den tiden här i Sverige, att stjärnorna knappt syns. Bättre vore att skriva …i VINTERnatten…

  Hoppas det dyker upp fler förslag på nyårsdikter, med en lite modernare prägel.

  Gilla

   • Hortensia skriver:

    Mina herrar, Thomas Gür har analyserat Heidenstams ”Sverige” här på DGS:

    ”Sedan gör Heidenstam ännu en resa – på två rader täcker han sex månader och tre årstider.

    Fall, julesnö, och susa, djupa mo!
    Brinn, österstjärna, genom junikvällen!

    Detta är fantastiskt skickligt. Snön faller till julen, den djupa mon susar under vårvindarna och österstjärnan brinner genom junikvällen. Juni-natten är så ljus att få stjärnor brukar synas. I sydost dominerar den så kallade Sommartriangeln som består av Vega i Lyran, Deneb i Svanen och Altair i Örnen. Kanske var de dem Heidenstam såg. Sannolikt var det bara ett bildligt återgivande. Och i österstjärnan finns istället en återanknytning till julen. (‘Vi hava nämligen sett hans stjärna i östern…’ som den äldre bibelöversättningen, 1917, lyder.)”

    https://detgodasamhallet.com/2016/03/03/heidenstams-sverige-en-analys/

    Gillad av 1 person

 5. uppstigersolen skriver:

  Tack Mohamed. Även jag är tveksam till människor med ditt namn här på DGS men jag vet att du skriver under signatur. Jag älskar Sverige, mitt fosterland och det gör mig ont att galna makthavare vill förstöra allt som jag håller kärt.

  Gillad av 1 person

 6. Niclas Larsson skriver:

  Utan att vara speciellt skolad i tolkning av poesi gissar jag att Heidenstam med ”österstjärna” syftar på solen som går upp i öster.

  Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Har svårt med både solar och stjärnor som ”brinner i junikvällen”. Med tanke på raden ovanför känns det dessutom mer logiskt att föreställa sig en vinterkväll.

   Gilla

 7. Erik2 skriver:

  Stort tack för alla excellenta texter som du skrivit under förra året. Ser fram emot det nya året och nya texter från dig. Även icke excellenta. Det du skriver är alltod läsvärt. Tack. Dikten får komma vid annat tillfälle och österstjärnan tänker jag mig nog som den stjärna som vägledde de tre vise männen.

  Gillad av 2 personer

 8. anybody skriver:

  Det blir nog svårt att samla de svenska gräsrötterna runt ”Vi går över daggstänkta berg” i nuläget, är jag rädd. I stället väljer jag Nils Ferlins dikt från den 30 december 1939 ..

  Det står ett mörker kring vår dörr
  i denna helg som aldrig förr.
  Blott hatet som som ett kosmiskt glöd
  bemålar snön och marken röd.

  Kallt blåser det kring alla hus.
  Var tindrar våra stjärnors ljus?
  Vart driver vi på öde mo,
  där blinda vilddjursögon glo?

  Det tjuter ulv kring mur och grind.
  Vart raglar vi i nattens vind?
  Ett år ska dö – ett annat år
  med skrämselblick på trappan står.

  Vi åkte som i bil förut
  men plötsligen tog vägen slut.
  Och allt vi trodde ljust och fast
  förmörkades och vek och brast.

  En dikt som förmedlar en känsla som verkar delas av både vänster och höger, om man följer dagens moderna twittrande.

  Gillad av 3 personer

 9. Börjesson skriver:

  Vaknen, Nordens alla hjärtan,
  ur den långa vinterdvala!
  Lyssnen åter till de röster,
  som om ädla bragder tala!
  Vaknen, vaknen upp till livet,
  I som drogens hårt med döden,
  morgonrodnans fana svajar,
  upp och följen hennes öden!

  Vaknen upp och leten idogt
  i de kämpekummel höga,
  i de stora minnesmärken,
  anden ställde för vårt öga!
  Vaknen upp till syn och sinne
  för det stora, för det ljuva,
  som kan smälta kvinnohjärtan,
  som kan hjältehjärtan kuva!

  Hör de djupa ljud från Nordens
  barndomsdagars Baldershage,
  kämpeluren, Heimdalshornet,
  silverharpans klang hos Brage!
  Hör, det är den vaggsång, nornan
  fordom kvad för folkets öra
  och ett nordiskt barnahjärta
  ännu glädes av att höra.

  Lyssna, lyssna, djupt ur fjällen
  hörs en ton, ej än förgången,
  från den gamla Valas harpa,
  kämpevisan, skaldesången!
  Vindens kvad i askens krona,
  viskningen vid Baldersbålet,
  Frejas suck och svärdens stålklang
  ljuda än i modersmålet.

  Vaknen upp och skåden klarligt,
  huru fädren här i norden
  strävade till mer än ära
  och till mer än glans på jorden,
  ja, till mer än Valhalls glädje
  och ett rum i fadershuset –
  till att dö vid gudars sida
  den sista strid för ljuset!

  – Viktor Rydberg

  Gillad av 4 personer

 10. Hortensia skriver:

  Lite utanför ämnet, Eddie, men…

  … tanken slog mig just, att alla Sveriges kyrkklockor borde ringa från morgon till kväll den 9 september i år, för att samla den kulturkristna befolkningen till ett demokratiskt stordåd…

  … och ljudligt varna för en snar framtid utan sedvanligt nyårsfirande, med eller utan diktläsning, den 31 december var år och utan ringande nyårsklockor när kyrkorna inte längre är.

  Gilla

 11. Carl Erik Gunnarsson skriver:

  Vårt land

  Vårt land, vårt land, vårt fosterland,

  ljud högt, o dyra ord!

  Ej lyfts en höjd mot himlens rand,

  Ej sänks en dal, ej sköljs en strand,

  mer älskad än vår bygd i nord,

  än våra fäders jord.

  Johan Ludvig Runeberg 1848

  Gillad av 3 personer

 12. Jonas Nilsson skriver:

  Tack för dikten och frågan. Ljuset från öster reflekteras också här, allt är inte potatis!
  Vårt nyktra nyårssällskap ställde sig samma fråga, det slutade med att vi sjöng Härlig är jorden (vilket egentligen är en dansk julpsalm. Nyårsdagen har inget namn annat än temat från kyrkans år: Jesu omskärelse. Om man räknar med julafton/dagen är Nyårsdagen Jesu namngivningsdag) http://historiska.se/upptack-historien/artikel/nyarsdagen/

  Efter en stund blev det Abbas Nyårshälsning 1989 som fick förgylla kvällen

  No more champagne, And the fireworks are through, Here we are, me and you
  Feeling lost and feeling blue, It’s the end of the party, And the morning seems so grey
  So unlike yesterday, Now’s the time for us to say

  Happy New Year, Happy New Year
  May we all have a vision now and then, Of a world where every neighbor is a friend
  Happy New Year, Happy New Year
  May we all have our hopes, our will to try, If we don’t we might as well lay down and die
  You and I…

  I backspegeln väger den reflektionen tungt – 1989 är inte bara ett decennieskifte bland många utan det skifte när muren hade fallit och en ny värld tar form. Programmet-föresatsen-skolans sång var (och är?) att Sverige skulle bli vän med alla. Det känns som om svallvågorna har nått vårt land först nu.
  Men vi fortsatte leta så pass att jag gick till svärmors sångbok som användes på Folkhögskola i början av sextiotalet. Emellan Betlehems stjärna och De heliga tre konungar presenterades fyra nyårsdikter/böner: en av Tegnérs 1808 i krigets skugga, Geijers vers 1830 när han begav sig ut i den nya liberala världen: Ensam i bräcklig farkost.., Tennysons i översättning av Fredin (1890) och sist Karlfeldts 1929.
  Citerar här, i brist på vettig aktuell nyårsvers/sång (vem diktar nationalepos efter Abba?), först Tegners och sist Karlfeldts böner. Allra sist viktorianen Tennyson i original (intressant att se att den också haft sina perioder https://sv.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A5rsklockan).

  Tegner:
  Hör oss, milde Fader, hör oss, Du som styr den vilda tid! Livet ligger öppet för oss, Låt oss gå dess ban i frid; Låt oss bärga undan tiden Någon ädel handlings skatt: Dygden, hoppet, sinnesfriden Följe oss i ålderns natt!..

  Karlfeldt:
  Snabbt jagar stormen våra år Som skyar över hav. Knappt tändes år, din blida vår, Så bleknar glansen av. Din sommarblomstring är sin kos, Ha tack för vad du gav, Om ock du endast gav en ros Att lägga på en grav….

  Två sista verserna av Tennyson:

  Ring out old shapes of foul disease, Ring out the narrowing lust of gold;
  Ring out the thousand wars of old, Ring in the thousand years of peace.

  Ring in the valiant man and free, The larger heart, the kindlier hand;
  Ring out the darkness of the land, Ring in the Christ that is to be.

  En fin nyårsdikt 2011 som står sig även detta år!
  http://kajsaslugnochro.blogspot.se/2010/12/nyarsdikt-och-en-onskan-till-er-alla-om.html

  Gillad av 2 personer

 13. Beppe852 skriver:

  Eddie! Tack för detta år av välskrivna och läsvärda alster. Finner både tröst och njutning när jag tar del av dem. Skulle önska inför det nya året att våra folkvalda tog del av din och övriga skribenters kunskap och klokhet. Gott Nytt År Eddie och övriga skribenter på DGS!

  Gillad av 1 person

 14. Carl Pettersson skriver:

  Nyårsdikt 2018-2019 ?

  Från, mina rötter, i Nartorpsbygden;
  Söderköpings kommun

  Skrivet på två vägstenar får 1920 talet. Vid Glädjebacken samt vid Gibbonäs gård

  Den bygd dig Herren en gång gav skall aldrig fegt du svika.
  Den binder dig med tusen band
  vid åker, äng, skog och strand. Den är din arvslott rika.

  Den bygden vuxit bit för bit, ur dina fäders möda, mödrars flit.
  Från dem har böner brunnit, händer strävat, viljor stritt.
  Från dem har sången ljuvt och blitt sin sagospånad spunnit.

  Den bygden fager soligt vid skall du med trägen id och mannagärning smycka.
  Då skall förkovrad glad och fri den dina söners glädje bli och dina döttrars lycka.

  Du folk från slätt och skär vad ödet än i skötet bär och framtiden må giva
  av sorg och fröjd, av ve och väl
  bevara blott en trofast själ
  så skall du svensk förbliva

  Återgiven av Hans SVR
  Ev. skriven av Conrad Johansson
  1869-1948

  Gillad av 3 personer

  • Rune Ljungberg skriver:

   En hyllning till min barndoms bygd Nartorp i Östergötland guskelov. Handlade ofta i Nartorps handelsbod. Nartorp känd för sina gruvor där mina morbröder jobbade.Länge leve dikten och Nartorp.
   Rune Ljungberg från Hösterum.

   Gilla

 15. cmmk10 skriver:

  Vi har tålt dom alltför länge,
  och på allt för nära håll;
  dom som har snott åt sej makten,
  och nu bevakar den som troll.
  Dom som, om någon vill förändra nå’t
  bara säjer man ska ta det kallt,
  och se’n skyndar sej så långsamt
  att dom inte rör sej alls.

  Och vi har hört på deras löften
  om en ny och bättre värld.
  Ja, dom har lovat oss ett paradis,
  men allt vi har fått se är Sankte Per.
  Fast dagarna kan va’ långa,
  så är tiden alltför kort
  för att det som dom har lovat oss
  bara ska få pratas bort.

  Hur länge ska vi vänta?
  Hur många år ska gå?
  Hur länge ska vi vänta
  innan framtiden blir vår?

  Några slåss för rätten
  att få berätta det dom ser,
  när det som händer inte längre tillåter dom att blunda.
  Och några bränns med elektroder,
  tills kroppen knyter sej i kramp,
  och ändå vägrar dom att låta sej förstummas.
  Och andra slåss emot sin ångest,
  och kämpar med sin skräck,
  och går tomhänta mot sköldar och batonger.
  Och alla röjer dom en väg för oss,
  så vi kan gå i deras spår.
  Och det är för dom som vi vill sjunga våra sånger.

  Ja, världen rycker närmare
  för varje dag som går.
  Vi hör skriken från dom stridande,
  när vinden ligger på.
  Och vi, som törstar efter kärlek
  som andra hungrar efter bröd,
  vi måste själva slå oss fria
  om vi ska kunna ge nå’n annan stöd.

  Och den dagen när vi tröttnat
  på att förtryckas av dom få,
  på alla löften om imorgon
  och alla sagor om igår,
  ska också pratmakare och bedragare
  dra sin sista suck,
  ja, dom ska spricka så som trollen gör
  när solen stiger upp.

  Hur länge ska vi vänta?
  Hur mycket tid ska gå?
  Hur länge ska vi vänta
  innan vi gör framtiden till vår?
  ——————

  Undrar om han som skrev den här förstod hur aktuell den har blivit, och hur bråttom det har blivit?

  God fortsättning!

  Gillad av 3 personer

 16. olle holmqvist skriver:

  Omärkligt märklig
  blir medelålder ålderdom
  verkligt overklig
  evigheten viskar kom.

  ****
  Till skogs
  På frusna bäcken vandra vi
  igenom tysta byn
  svarta jordplättar runt om dem snö
  som smultit i dagsmejan nyss
  och nu frusit åter

  blå och stjärnglansmörk är skyn
  in mot skogen
  nykall nattluft
  nyper oss i näsan
  Natten går mot kyla

  att sova har vi ingenstans..

  ”””
  Sista vandring
  Och om sin höst tillsammans
  de ville vandra
  och bry sig mera om varandra
  än om andra
  vem ville då dem klandra ?

  *************

  En herreman
  en dag där stod vid din vita sjukhusbädd
  Tydlig sade han sa goddag

  Se jag är förberedd
  att något kalla åter
  om du till låns har fått
  Om du ej strax förlåter

  så är det lika gott

  Det är ej rätt
  det är ej fel
  Det är som det skall vara
  att du i detta ögonblick
  till ingenting
  skall fara

  Gilla

 17. olle reimers skriver:

  Tack Mohamed Omar! Ditt namn besvärar mig inte det minsta. Snarare ger det mig hopp när en person som har fått det namnet så ivrigt, oförtrutet och medkännande kämpar för det svenska.

  Det är ju uppenbart att våra makthavare har bestämt sig för att de inte vill ha Sverige kvar. Man frågar sig vad de då vill. Ingenting; tror jag. De lever i sin egen bubbla utan kontakt med svenska folket och utan känsla för vad som är Sverige. De är berusade av känslan att kunna gå amok; när de väl smakat maktens flugsvamp. En dag kommer de att vakna upp och förstå vilken skada de ställt till med. Det blir en baksmälla som heter duga!

  Gillad av 1 person

 18. Lars Sjögren skriver:

  Blev glad att du Mohamed Omar nämnde min store favoritpoet Gustaf Fröding i ditt anförande.
  Det är sällan jag besöker Uppsala, men skall förhoppningsvis någon gång få tillfälle att besöka Frödings grav därstädes.

  Gilla

 19. Börjesson skriver:

  Jag citerade Viktor Rydberg ovan. Men den dikten är ett mer allmänt stridsrop mot liknöjdhet och bortglömt historiskt arv. Den här välkända strofen ur ”Kantat” av samme skald passar nog bättre just vid nyår, när man blickar in i framtiden och undrar vad den bär i sitt sköte och hur man skall orka möta den. Det är aldrig förgäves att kämpa vidare, för varje liten delseger man lyckas nå har ett värde i sig, även bortsett från den större striden!

  Och dock, om du i tvivel sjunkit ner
  och dröjer dystert grubblande vid vägen,
  du griper åter ditt baner
  och bär det genom öknen oförvägen.
  Vad mer, om spejarblicken ser,
  hur bort från fästet tusen solar fejas?
  Vad mer, om stjärneskördar mejas
  som gyllne säd av tidens lie ner?
  Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill,
  vad skönt du drömt, kan ej av tiden härjas,
  det är en skörd, som undan honom bärgas,
  ty den hör evighetens rike till.
  Gå fram, du mänsklighet! var glad, var tröst,
  ty du bär evigheten i ditt bröst.

  – Viktor Rydberg

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.