Nej, jultomten är inte turk

Mohamed Omar

På sajten Politism kan man gå in för att hålla sig a jour med de senaste vänsterfjanterierna. Den 19 december manar Mohammed Ryback oss att kasta ut jultomten: ”Är det inte dags att vi gör oss av med jultomten?”

Jultomten är ju sådan där ”en vit gubbe” som man inte har någon nytta av. Ja, ungefär som Shakespeare och Newton med flera med flera. Dessa vita gubbar som får de ”rasifierade” att känna sig utanför.

Så först vill Ryback att vi kasserar tomten för att han är vit. Sedan påstår han att svenskarna är så korkade att de inte ens känner till att tomten är turk: ”Jag menar, skyddshelgonet Sankt Nikolaus som jultomten grundar sig på var ju ändå turk.”

Jo, han skriver faktiskt så. Det stämmer att den idag mest populära tomtefiguren med rödvita kläder har haft helgonet Nikolaus som förebild. På engelska heter han Santa Claus. Men Nikolaus var inte turk, han var grek!

Nikolaus föddes omkring år 280 i Patara i Lykien och dog den 6 december 343 i Myra. Han blev ärkebiskop i Myra. Enligt legenden ska han ha varit asketiskt lagd redan som spädbarn; han avstod nämligen att dia sin mor på onsdagar och fredagar. Onsdag eftersom det var då Jesus förråddes av Judas Iskariot och fredag eftersom det var då han korsfästes.

Nikolaus är framför allt känd för sin givmildhet, och för att han var noga med att inte visa att det var han som var givaren. ”Nej, när du giver en allmosa, låt då din vänstra hand icke få veta vad den högra gör”, som det heter i skriften. Han räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitueras genom att i tre nätter i rad kasta in en säck med guld till familjen. Vilken julsaga!

Sankt Nikolaus prästvigdes och for sedan till Jerusalem för att bli eremit. Efter en tid i avskildhet och självspäkelse återvände han till sin hemstad där han alltså blev ärkebiskop.

Det var en tid av förföljelser mot de kristna under kejsarna Diocletianus i början av 300-talet och Sankt Nikolaus blev själv kastad i fängelse och torterad. Han frigavs när Konstantin blev Roms kejsare. Konstantin gjorde romarriket till ett kristet rike.

Myra ligger i Mindre Asien, det som också kallas Anatolien, och var på den tiden en del av det romerska riket. Det fanns inga turkar där på Nikolaus tid. Inte en enda! Turkarna kom dit på 1000-talet.

Efter sin död begravdes Nikolaus först i Myra, men när muslimerna (turkarna!) erövrade området år 1071 fördes relikerna till Bari i Italien. Hade relikerna lämnats kvar hade de riskerat förstörelse, då muslimerna plundrade kyrkorna. Profeten Muhammed hade ju befallt att alla ”avgudabilder” skulle krossas.

Varifrån har Ryback fått det att Nikolaus skulle ha varit turk? Han kan ha läst Mellanösternkännaren Bitte Hammargrens artikel i Svenska Dagbladet från den 23 december 2009: ”Tomten är från Turkiet”. Men i så fall läste nog Ryback bara rubriken, för ingenstans går Hammargren så långt som att påstå att Nikolaus varit turk. Men man anar att hon var sugen…

Tanken tas också upp krönikören Patrik Lundberg i Aftonbladet den 3 december 2015: ”Julen är odödlig – och tomten är turk”. Rubriksättaren kunde inte hålla sig, men artikelförfattaren själv vågar inte påstå att Nikolaus var turk, bara att han kom från Turkiet. Men inte heller det är alltså rätt, för det fanns inget Turkiet då och inga turkar i Anatolien.

Berättelserna om det grekiska helgonet Nikolaus påminner oss om att Mindre Asien en gång var en del av den europeiska, kristna kulturen, men stegvis föll under islams makt. Slutet för det kristna, grekisk-romerska riket, det som vi brukar kalla Bysans, kom den 29 maj 1453 då Konstantinopel föll i turkarnas händer.

Det bysantinska riket existerade i tusen år och låg alltså mellan islams välde och de västra delarna av Europa. Det fungerade i praktiken som en gränsvakt som hindrade de ivriga jihadhärarna från att rycka fram. Det första försöket att erövra Konstantinopel skedde 674, sedan följde flera försök ändra fram tills 1453.

Hagia Sofia, kyrkan som byggdes av kejsar Justinianus I mellan åren 532-537, och anses vara den bysantinska arkitekturens mästerverk, omvandlades till moské. De vackra mosaikerna med kristna bilder täcktes över. Hade Konstantinopel fallit redan 674, eller vid det andra anfallet år 715, hade kanske Europa varit islamiskt idag.

I september 2006 höll den dåvarande påven Benedict XVI en föreläsning vid universitet i Regensburg där han citerade den bysantinske kejsaren Manuel II som 1391 kommenterade förhållandet mellan kristendom och islam med dessa ord:

”Visa mig då vad nytt Muhammed har kommit med, och du kommer bara att finna sådant som är dåligt och omänskligt, som till exempel när han föreskrev att tron som han förkunnade skulle utbredas med svärdets makt.”

Föreläsningen väckte ilska bland muslimer. Kyrkor blev attackerade. Manuel II:s kommentar låter brysk och kategorisk, men åtminstone hans ord om jihad är helt riktiga. Profeten Muhammed, liksom kaliferna som efterträdde honom som ledare för den islamiska staten, föreskrev att islam skulle utbredas med svärdets makt. Och de visade i handling hur det skulle gå till.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

24 reaktioner på ”Nej, jultomten är inte turk

 1. Bo Svensson skriver:

  Bara en tanke:

  Tänk om man skulle skapa en gemenskap på temat acceptans av de tendenser som alla andra försöker stävja: Lusten att kränka, våldta, mörda och stjäla men bara vara elak mot dem som inte ansluter sig till gemenskapen. – Mot varandra skall man vara vänlig. – Men skulle man inte hitta fler utanför gemenskapen att förnedra, kan man börja leta efter dem innanför som inte visat tillräcklig blodtörst och grymhet och rikta aggressionerna mot dem istället. – Dödsstraff så klart på avfällingar.

  Man kan ha ritualer för att stärka sammanhållningen och se till att alla är med. T ex ett krav att offentligt flera gånger om dagen stå på ett ben och gala som en tupp.

  Sedan kan man registrera sig som en religion och kräva statligt stöd för samlingslokaler varifrån man kan skrika okvädningsramsor från torn, så att alla skall veta att man finns och bli rädda.

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   PS. For antikk-interesserte:

   https://dare.ht.lu.se

   En svensk professor har laget et interaktivt kart over den romerske verden. Meget interessant å studere! I det som den gang ikke var Tyrkia, finner man store deler av Det nye testamente, jfr. Paulus og hans menigheter. Dersom man er i julemodus, kan man ta en tur innom Bethlehem og omegn 🙂

   Gilla

 2. En skriver:

  För det första så härstammar den moderna svenska jultomten från den (p)ursvenska gårdstomten och inte från någon svartmuskig petterniklas från söderhavet.

  För det andra så firar svenskarna jul snarare än Kristusmässa.

  För det tredje är det skrattretande hur alla dessa ”nysvenskar” känner sig nödgade att gång på annan försöka bortförklara sina egna misslyckanden genom att skylla på den (p)ursvenska nationens/kulturens suveräna framgångar.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Nej, han bodde inte i skogen. – Man gjorde en tomte genom att dräpa sin bäste dräng och begrava honom under tröskeln. – Han fortsatte då som gast att göra det han var bra på i alla tider på den gården.

   Gilla

 3. Moab skriver:

  Det Ryback med all tydlighet illustrerar det är att vi står inför ett civilisationernas krig. Jag kollar aldrig att känns gemenskap med honom och betalar min skatt till honom och hans likar endast under hot om fängelse, det är så klart inte hållbart, vårt samhälle bryts i sönder. Det Omars inlägg vidare illustrerar det är att vi inte börjat striden än, hela inlägget är ett försvar medan Ryback och hans likar ständigt attackerar, inte ens tomten kan de lämna ifred. Vi måste gå från försvar till attack, och varför spela med deras mesiga regler och hoppa på det de håller heligt. Pang på istället, förbjud, förfölj och vedergäll. Avskräck. God Jul!

  Gillad av 7 personer

  • Sniper skriver:

   ”Vi måste gå från försvar till attack, och varför spela med deras mesiga regler och hoppa på det de håller heligt. Pang på istället, förbjud, förfölj och vedergäll. Avskräck. God Jul!”

   Instämmer till 100 procent. MOAB klarsynt och välformulerad, som vanligt. God jul!

   Gilla

 4. Bjarne Däcker skriver:

  Det är lika illa när vi får läsa t.ex. i DN Vetenskap att jordbruket kom från Turkiet. Bättre vore att skriva Anatolien eller Mindre Asien.

  Gilla

  • Lev Barkland skriver:

   Suck, Ja DN, vad ska man säga. OT, men apropå DN. Som svar på Magdas ‘uppvaknande’ nyligen låter DN Ulf Bjärelds fru Marie Demker vädra sitt förakt.

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/statsvetare-magdalena-anderssons-empatiloshet-forvanar-mig/

   ”Historiker: Jordbruket uppfanns i turkiet”
   ”Statsvetare: Finansminsterns empatilöshet förvånar”

   DN har inget krav på koherens, stringens eller hederlighet längre. Ta en godtycklig titel som påskiner en akademisk autktoriet och använd för att ge legitimitet åt agendadrivande, svartmålande, lögnaktiga eller historierevisionistiska påståenden. Vilken j-a seriös statsvetare ägnar sig åt att ifrågasätta en individs förmåga till empati, när hon får chansen att kommentera ett sakpolitikst uttalande? Och vilken seriös tidskrift gör en rubrik av det?

   Några fler förslag till DN:

   ”Ekonom: Kultur- och integrationsministern besitter en hög grad av empati”
   ”Geolog: Afrikas framtid är i Europa”
   ”Psykolog: Klart som 17 att vi har råd”
   ”Fysiker: Kön är en konstruktion”

   Gilla

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Jul?

  God Jul!

  PK-iter får en förkristen julhälsning, ty mina förfäder har firat jul – midvinterblot – sedan före Abraham försökte mörda sin son.

  För det gäller tydligen att det man gör och gillar varit ‘först’, för att det skall räknas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 6. Ursula skriver:

  Hej Omar och God Jul på dig! Jag tackar dig för din klargörande och detaljerade redovisning varifrån Sankt Nikolaus kommer ifrån. Det var bra att få veta. Jag har lärt mig så otroligt mycket av att läsa olika alternativ-sajter de senaste åren. Det som gammelmedia inte tar upp och diskuterar. LÄnge leve Julen och den västerländska kulturen!

  Gillad av 4 personer

 7. Margareta skriver:

  Detta att kleta nutida företeelser, benämningar osv. på traditionella och/eller historiska företeelser är ett otyg. Turkiet som stat fanns inte när den helige Nicolaus levde, alltså levde han inte i Turkiet men väl i den del av det romerska riket som nu ingår i Turkiet, dvs. Anatolien. Den tomte som numera existerar i Sverige är väl en blandning av den gamla gårdstomten(av urnordiskt ursprung), Rydbergs dikt tomten, Jenny Nyströms julkortstomtar och Walt Disneys amerikaniserade tomtebild. Detta med renar är ett nytt påfund, fanns inte när jag var barn. Det nutida tjafsandet(har inget bättre ord) i alla möjliga och omöjliga sammanhang om att den och det inte var si och så, t.ex. Lucia inte var blond där på Sicilien, som kommer från s.k. förståsigpåare, gör ingen glad och uppfattas av mig som en blandning av förtäckt aggressivitet och besserwisserattityd av otrevligt slag. Dagens God morgon Världen kunde inte avhålla sig från ett sådant inslag. Mycket tröttsamt!
  Ett annat exempel på felaktig benämning av en ort såg jag på Livrustkammaren för ca 17 år sedan. Där fanns en skylt som upplyste om att Gustav II Adolfs gemål Maria Eleonora av Brandenburg var född I KALININGRAD 1599. Någon stad med namnet Kaliningrad fanns inte då, först 1946 fick staden Königsberg byta namn till Kaliningrad i samband med att området hamnade i Sovjetunionen. Korrekt att skriva hade varit f. i Königsberg, nuvarande Kaliningrad.

  Gillad av 2 personer

 8. Sidonie Jansson skriver:

  Ständigt dessa påhopp från vänstern, som är de som har minst positivt att komma med! Islam är inte inkluderande precis, och dess traditioner mer glädjedodande än något annat. Så , har man inget positivt att komma med, hittar man på att man känner sig utanför, att det är samhällets fel, och att vi andra ska ändra på oss och våra traditioner, vår kultur, konst, ja, i stort sett allt. För att leva i vilken sorts samhälle? Jag tycker att det är intressant att veta historien bakom våra seder, kultur och levnadsvanor. Men att vilja ändra på historien och försöka ändra på det som är ofarligt som en jultomte eller ta bort den helt visar bara elakhet och förakt.
  I det fallet som i så många andra, visar vänsteranhängare sin brist på kunskap.
  Den gamla boken,,”julen för 100 år sedan” fick jag en gång i. Julklapp. Från den har jag lärt mig om gårdstomten, julbocken och hur man kollade på dörren hos varandra och kastade in en julklapp .
  Vi tvingas redan stå ut med allt islamiskt i samhället idag. Och det mesta av det är glädjedödande.
  Igår lärde jag mig att flera av de amerikanska Santa Claus sångerna, de som blivit klassiska och hörs överallt, om jultomten och vintern med snövit landskap, skrevs av judar. Som kanske inte själva firade jul, men som bidrog till något positivt för landet de bodde i.
  Visst är det viktigare med traditioner som ett land och folk tar till sig och gör till sig med glädje än den militanta vänsteraktivism som vill starta en kulturell revolution à la Mao eller Erdogan.
  I Västindien där jag kommer ifrån klär sig den som vill till jultomte oavsett hudfärg, men inte har man velat ta bort den vita Santa för det. Den är jätte populär. Och varje år har jag skickat pepparkaks gubbar och gummor till familj och vänner. Ingen har någonsin tyckt att de är rasistiska.
  SKÅL till er med både glögg med pepparkakor och rom med bûche de Noël!
  🎅🍸

  Gillad av 1 person

 9. Anne-Hedvig skriver:

  Nå finner jeg ikke innlegget igjen, men noen skrev her på DGS at de ikke forbinder julenissen med reinsdyr. Det gjør ikke jeg heller – har tenkt at det er noe slags Coca Cola-påfunn for å selge mer til jul.

  Men i avisen den 23.12 (dessverre ikke på nett) leste jeg en for meg helt ukjent historie:
  ”Norske samer og en driftig forretningsmann fra Valdres introduserte reinsdyr som julenissens trekkdyr.” !

  Historien begynte imidlertid helt annerledes… Pga rykte om sult blant gullgravere i Alaska tok den amerikanske stat kontakt, og i februar 1898 gikk dampskipet ‘Manitoban’ fra Alta i Finnmark lastet med 539 rein (alle kastrerte bukker) og 418 pulker med seletøy.
  113 samer, kvener og nordmenn var mønstret på som reingjetere. De hadde to års kontrakt som inkluderte litt lønn og gratis reise, alt betalt av USA.

  Hensikten var å frakte mat frem til gullgraverne. Reinsdyra kunne gå fram til gullgraverbyen på egne ben, for deretter å bli spist. I tillegg kunne eskimosamfunn lære seg tamreindrift etter mønster fra Nord-Norge – dette som ny attåtnæring. Og her skulle samene være læremestere.

  Skipet med sin last kom til New York og redningsekspedisjonen skapte store overskrifter. Samer og rein ble til og med vist fram mot betaling!

  Etter flere måneder kom endelig ekspedisjonen fram til bestemmelsesstedet, reinen trivdes, og en ny næring ble skapt i Alaska.

  På omtrent samme tid var det funnet gull i Nome. Hit kom en sakfører fra Valdres, Gulband Lomen, og etablerte seg. Han så i tillegg mulighetene i reindriften og kjøpte seg inn i næringen. De store markedsmulighetene lå imidlertid i delstatene i sør, så han etablerte en moderne kjøttindustri der reinsdyrkjøtt blant annet ble hermetisert.

  Høsten 1925 var det premiere på et show der også reklamebyråer og noen av USAs største aviser deltok.
  I Portland, like sør for Seattle, startet kampanjen med et leserbrev fra et barn:
  ”Kjære redaktør. Vennene mine sier at julenissen ikke finnes. Du som vet alt, kan du svare meg om det er sant?” Redaktøren svarte bekreftene og lovet at nissen skulle ankomme til Portland med det aller første.
  Etter avisens reportasje på stedet i Alaska om eskimoer og julenissens intense førjulsarbeid ved Nordpolen, var interessen stor, og titusener møtte opp i Portland da en av reingjeterne, utkledd som nisse, ankom i en slede trukket av seks reinsdyr.

  Senere ble lignende show arrangert over hele USA, og en myte var skapt. Lokale aviser var arrangører, og budskapet var klart: jo mer reinsdyr som ble spist, jo flere gaver kunne nissen komme med neste år. Selvsagt sørget butikkene parallelt for fulle lagre av kjøtt!

  I Philiadelphia dukket det opp en konkurrent som lot elgkalver trekke nissesleden. Roald Amundsen (den første på Sydpolen i 1911) ble tilkalt, og hans forklaring om at dette ikke var reinsdyr, ble brakt videre i store avisoppslag.

  Disse kampanjene foregikk år etter år, og millioner av mennesker fikk se julenissen og reinsdyrene hans toge gjennom gatene.
  Slik bidro Lomen-familien til å utbre en nå verdenskjent julemyte.

  Men intet vokser inn i himmelen, og etterhvert ble Lomen-familien presset til å selge seg ut. Antallet rein gikk også ned, da lokale urfolk ikke var interessert i stordrift til eksport. –

  Flere av de opprinnelige reingjeterne fra Norge har etterkommere i USA med fortsatt tilknytning til reindriften.

  En utrolig historie om hva initiativ og reklame kan få til American style, men jeg holder meg til den gamle ‘tunkallen’, i den grad jeg tror på nisser!

  (PS til moderator: Vet at dette er et langt innlegg, men håper det likevel slipper igjennom pga sitt opplysende innhold).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.