En tidsbild

Patrik Engellau

Med anledning av Anders Leions krönika om alla gamla nazister på framstående positioner han stött på under sitt yrkesliv vill jag gärna dra ett strå till stacken.

Dagens föreställning är att alla, som en gång hade nazistiska böjelser, var judehatare och hitlerälskare. Jag tror att det är ohistoriskt och jag ska illustrera det med ett exempel på motsatsen i form av min mormors bror, kaptenen vid Dalregementet med majors avsked Otto von Unge.

Men först lite om bakgrunden. Sverige har alltid varit ett kulturellt lydrike. Fram till andra världskriget eller rättare sagt fram till 1942, när slagen vid Stalingrad och el-Alamein vände den tyska krigslyckan, har tysk kultur dominerat oss. Inget fel på det, Tyskland var och är ett betydelsefullt kulturland om vi bortser från hitlerepoken. Tyska var det första främmande språket skolbarn lärde sig och det var till tyska universitet studenter sökte sig för fortsatt förkovran.

Den svenska överklassen var kanske mer vänd åt Frankrike och det fanns kapitalistsläkter i Göteborg med närmare kulturella bindningar till England – Göteborg kallades tidigare för ”lilla London” – men Tyskland utövade sedan Hansans dagar det dominerande kulturella inflytandet i Sverige. Efter andra världskriget hamnade vi under amerikansk kulturell dominans, vilket jag livligt bejakade och reste till amerikanska skolor för att förkovra mig.

Liksom många andra svenska militärer var Otto von Unge nazistanstruken, men det berodde inte så mycket, tror jag, på att han skulle ogilla judar och uppskatta Hitlers tänkande som på att han var allmän tyskvän. Många var det. Så var det fram till el-Alamein. Att Otto uppskattade det tyska, inklusive den tyska krigsmakten, är inte underligare än att en gammal amerikavän som jag gillar det kulturimperialistiska USA (ehuru alltmer motvilligt efter den amerikanska hanteringen av den arabiska våren och dess påföljder).

Jag minns en släktmiddag hemma hos min mormor och morfar. Det är ett av mina tidigaste barndomsminnen. Det var säkert inte mer än tio år efter andra världskrigets slut. Israel och Palestina diskuterades. Någon, kanske min pappa, som var allmänt liberalt och progressivt lagd, hade sagt något mindre uppskattande om Israels politik. Jag tittade på major Otto von Unge. Han var satt och hade snaggat hår, promenadkäpp, grå kostym och stärkkrage. Han blev alldeles röd i ansiktet, drämde näven i länstolen och förkunnade: ”Judarna har fått öknen att blomma!”

Jag minns inte vad som hände efter detta utbrott i en i övrigt stillsam familjemiddag. Det blev väl som vanligt. Det vill säga en kort tystnad medan alla samlade sig, rätade till anletsdragen och återgick till att tala om okontroversiella saker.

Min mormors bror Otto von Unge med majors avsked från Dalregementet var en möjlig nazist som beundrade judar.

44 reaktioner på ”En tidsbild

 1. Björn G skriver:

  Nazist eller Kommunist, det är ju bara två sidor av samma mynt.
  Båda är totalitära ideologier som slagit rot i Europa. Den nya totalitära ideologin Islam har vi tills nu varit befriade från.
  Ser vi till antalet utplånade människor så har Kommunisterna lyckats bäst.
  Då mänskligheten är ”lättlurad” är det endast maktbalans som kan ge människorna Demokrati.
  USA är väl det land som har lyckats bäst med att få människor ur olika kulturer att samverka.

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   USA har inte fått olika kulturer att samverka. Svarta och vita samverkar inte. Latinamerikaner och vita samverkar inte. Visst kan svarta och vita samverka i t.ex. armen och på någon arbetsplats. Men i stort gör de inte det. Alla grupperna bor segregerat.

   Så fort svarta eller latinamerikaner blir dominanta i ett område börjar området att förfalla. Olika kulturer vill inte blanda sig med varandra. Att blanda kulturer kan bara sluta olyckligt.

   Gillad av 8 people

  • Lassekniven skriver:

   Så säger jag också till vem som vill höra på (i skrift tillika): kommunism, nazism och islamism-jihadism-salafism-whahabism-muslimska brödraskapet är samma är skit. De båda första dog redan innan de föddes men de sista självdör inte utan måste bekämpas. Muslimerna (de rabiata)själva lyckas ju rätt bra med självsanering i form av sprängattentat mot varandra på grund av strid om successionen till Profeten.

   Vi har religionsfrihet i Sverige och så det skall det vara och de flesta muslimer i landet, och det är många det, är så kallade moderata muslimer som har sin privatreligion och aldrig går till moskén och inte har den minsta lust att ” ta över” utan arbetar eller vill ha ett arbete och leva i lugn och ro. Vad jag har förstått så finns det undergroundrörelser i ghettona vilka arbetar för att eliminera islamisternas makt i områdena.
   Islamister i Sverige skall bekämpas och helst förpassas ur landet. Ledaren för muslimska ungdomsförbundet med det klingande namnet Musa är en farlig typ som nu har fixat pengar till från staten till sin verksamhet igen (tidigare indraget apanage). Jag mår illa.

   Gillad av 6 people

   • PYJ skriver:

    Jag mår också illa av islamiseringen i väst och i synnerhet i Sverige!

    Men att säga att kommunismen självdog känns otroligt märkligt!

    Nazismen däremot växte fram tack vare de röda globalisterna och som vi alla vet så förlorade nazisterna kriget. Där och då dog nazismen.

    Kommunismen alla olika grenar genomsyrar i dag hela väst. Just nu består motståndet av vanliga människor som vill ha kvar sina nationer, sitt folk, historia och kultur. Om detta slutar med ett Inferno likt -30 talet återstår att se. Allt handlar om hur fort massan vaknar, alltså hur långt kommunisterna lyckas vrida vår del av världen. Ju längre ju mer våldsamt blir motståndet. Detta är en naturlag som ingen kan ändra på.

    Alla är kokta grodor som tror att allt bara löser sig. VAKNA!

    Gillad av 6 people

   • Lassekniven skriver:

    Ad PYJ:

    Med kommunismens död menar jag en symbolisk akt. Diktaturer och imperier kan ej överleva av den enkla anledningen att de strider mot människans natur. Historien visar detta. De vänstervridna inom public servis och övrig MSM och PK är inga riktiga hårdföra kommunister utan kaviarkommunister som jag kallar dem. Schlappswanzen in deutch. De hårdföra finns inom KP som har ungefär 0,3-0,5 % av röstunderlaget och är därmed politiskt ointressanta men kan eventuellt ge en viss klåda på samhällskroppen.
    Den kokta grodan är ingen bra liknelse rent biologiskt eftersom grodor har sensorer i skinnet som säger till när det är dags att hoppa ur när temperaturen ökar. Men man kan ju alltid lägga på locket på kastrullen. Stekta grodlår är för övrigt riktigt gott men det är kanske inte PK att äta dylika 2017.

    Gilla

 2. Moab skriver:

  Det är ju svårt att veta vad denne von Unge visste om nazisterna i Tyskland men nog verkar det som han agerat i samma tradition som många svenskar gör idag, man ser bort ifrån de bitar man inte gillar och/eller är desinformerad av media och politiker. Jag minns själv tiden innan internet, hur få veta något som inte stod i tidningarna eller visades på TV? Det var ett projekt. Jag kan dock inte se hur det är möjligt att utsträcka något förlåtande till etablissemanget och deras lydtrupper idag då internet gör att alla som söker information kan finna den. Istället verkar de se ett närmast perverst nöje i att jaga folk för saker de sagt eller skrivit, likheterna mellan denna video, som jag gissar redan utspelas i Sverige (råd till alla, ha mobilen klar att spela in):

  och denna är väl uppenbara:

  Jag börjar mer och mer tycka att det inte går att skriva att man gillar och ogillar USA och/eller Tyskland för skillnaderna inom dessa länder, och Sverige förstås, börjar bli oöverbryggbara. Vänster/liberalerna, de, har genom sin okunskap och utopism förstört den sammanhållning som var och hysterin mot Trump (eller AfD) är som när barn får sitt godis borttaget. Senast idag i SvD, ännu en artikel, på ledarplats, om att Trump är galen. På vilket sätt känner man en folklig gemenskap med ledarredaktionen på Aftonbladet, SvD eller med Rosenbad? De är ju fiender. Så det förlåtande tonfallet ovan har jag svårt att se relevansen av idag. Sverige är förstört, åk till Malmö runt 11-snåret när invandrarna vaknat och se själva.

  Gillad av 10 people

 3. Petrus skriver:

  Engellau:

  “Liksom många andra svenska militärer var Otto von Unge nazistanstruken, men det berodde inte så mycket, tror jag, på att han skulle ogilla judar och uppskatta Hitlers tänkande som på att han var allmän tyskvän.”

  Kommentar:

  Fanns nog en del sådana i Sverige fram tills krigslyckan vände. Sverige hade haft en svag antisemitisk tradition men stark protysk tradition. I Polen var det tvärtom.

  Ett talande exempel: Sven Hedin var en av kändis-tyskvännerna under 2:a världskriget. Han var väl dock inte riktigt nazist. Han var också öppen med att han var 1/8 jude vilket tyskarna verkade acceptera. En insändare i en tysk tidning där Hedin förklarade att han höll på Tyskland men var stolt över den åttondel av honom som var judisk blev dock refuserad, vill jag minnas.

  (Sven Hedin var den sist adlade i Sverige och författade det s k Borggårdstalet 1914.)

  Gillad av 2 people

 4. Eva Danielsson skriver:

  Bra med en påminnelse om historiska trender och om att inte vara för säker på sina fördomar om folk. Visserligen är det mänskligt att förenkla och kategorisera, men vi bör ta reda på mer om vi kan, innan vi dömer eller bedömer en individ. Att ha ett öppet sinne, vilja ta reda på mer och kunna tänka om.

  Det är en av de negativa aspekterna på identitetspolitik, att man tillskrivs något utifrån en grupptillhörighet. Som andra har bestämt indelningen på. Fördomar och intolerans som ideologi.
  Individer räknas inte med, de representerar bara sin grupp. Fakta och logik är oviktigt. Personliga upplevelser räknas som om de vore fakta oavsett vad andra skulle säga om saken.
  Avsiktligt trångsynt och förvirrande för att styra människor, alla samhällsklasser, med osäkerhet och skuldkänslor.

  Fördomar kan bekräftas eller inte, i min gammalmodiga värld.
  Individer ska helst bedömas och definitivt dömas utifrån vad han/hon säger och gör. Även när personen aktivt har valt en speciell grupptillhörighet.
  Den som säger något väljer sina egna ord och får ta ansvar för det och den som lyssnar har ansvar att försöka förstå budskapet, även om orden inte anses vara politiskt korrekta.

  Äkta åsiktsfrihet och yttrandefrihet är ifrågasatt. Folks möjlighet till politiskt inflytande, demokrati, är ifrågasatt. Sverige som fortsatt suverän nation är ifrågasatt.
  Det är hög tid för medelklassarna att ifrågasätta politikerväldet och dess förgreningar inom myndigheter och inom akademin.
  I dessa tider med identitetspolitik, mediadrev, historieförfalskning och kriminalisering av ord.

  Gillad av 5 people

  • Eva2 skriver:

   Ibland skojar jag om att ingen har rätten att hota mina fördomar. För dom stormtrivs jag i. De bäddar in mig i skyddande lager. Och då slipper jag de mer hårda tacklingarna från verkligheten. För det är enbart jobbigt – att ständigt ha kravet på sig att veta, veta och veta – och veta ännu mera – igen och igen. Det tar liksom aldrig slut. Och slösar då på min energi. Och den vill jag bruka till annat. Så rör inte mina fördomar. Låt bli dom. Låt mig få vara ifred. För det är faktiskt mina fördomar – och inte era.

   Gillad av 1 person

 5. Nyktergalen skriver:

  Detta förstår folk med sunt förnuft
  Tyvärr är politiska etablissemanget så felinformerat genom sina ideologiska studier att de i sin dumhet fortsätter blanda ihop alla detaljerna i enda röra i orden – nazist, rasist o fascist
  Ett tydligt tecken o bevis därpå är att efter något av orden nämnts kan inte ett ett exempel ges o vederbörande undviker all fortsatt debatt

  Gillad av 3 people

 6. Ture skriver:

  I praktiken gör vi alltid skillnader på människor. Hur jämställda och likasinnade vi än anser oss vara. Annars skulle vi aldrig kunna värna om den egna familjen och våra vänner. Utan skillnad skulle även främlingen på gatan tillhöra den inre vänkretsen.

  Så visst är det skillnad på att respektera andra, och att känna sympati för någon. Vi gör alla våra ofrånkomliga val. Hur skulle det kunna vara på annat vis? Kultur och mer filosofiska resonemang tar inte bort mänsklig psykologi. Snarare tvärt om. Utan förmågan att tänka i symboler skulle vi inte klara av att bygga nationer eller ens tänka globalt. Eller resonera politiskt i termer av höger och vänster. Vi har alla lätt för att göra förenklingar och även att agera utifrån dem. Idag börjar man ana en ökad jakt på oliktänkande. Den egna symbolvärlden ställs alltmer i kontrast mot någon annans.

  Gillad av 1 person

  • Ture skriver:

   Eftersom dagens text har andra världskriget som bakgrund kommer jag att tänka på filmscener där man vid fredsslutet ser hur man jagar olika medlöpare. Man klippte håret av kvinnor som fraterniserat väl mycket med fienden, även i sänghalmen. Andra landsmän var mer simpla kollaboratörer. Och dömdes ofta till döden.

   Vän och fiende är den starkaste uppdelningen människor överhuvdtaget kan göra. Under tiden kriget varade hölls uppvisade känslor av fiendskap tillbaka av ren självbevarelsedrift, så länge ockupationen pågick.

   Ibland undrar jag över hur den mer djupt liggande mänskliga psykologin, att göra skillnad, kan leda människor in i mörka mentala landskap. Hur tänker exempelvis vissa medelålders kvinnor när de inleder förhållanden med nyss anlända unga pojkar, som de själva skulle kunna vara mödrar till. Och sedan börjar aktivt kämpa för dem som enhetlig grupp?

   Tyskertøser eller tyskerjenter kallades de kvinnor för som haft förhållanden med tyska soldater i Norge och Danmark under kriget. Och fördömelsen psykologi av dem var inte nådig. Kvinnor, sexualmoral och upplevt förräderi har förmåga att uppväcka starka känslor. Man kan undra om inte samma fenomen kan få fäste även i Sverige när viljan att dela upp oliktänkande i begrepp som ”vi” och ”dom” alltmer hamnar i fokus.

   Den som läser mycket om andra världskriget på det mer mänskliga planet, får sig till del en dold mänsklig psykologi. En psykologi som skrämmer den ovane. Bara för att vi lyckats bygga upp mer mjuka samhällen förändras inte mänsklig psykologi.

   När vi tänjer på mentala gränser riskerar vi att uppväcka emotioner som vi kanske i vår naivitet trodde tillhörde historien, men som vi potentiellt alla bär inom oss. Och alltid har gjort.

   Jakten på vi och dom ökar i samhället. Så stark är viljan att tillhöra ett oss – i skarp relief till ett dom. Och ansvaret för det åvilar ytterst våra politiker. Hur vi väljer att bygga och utveckla våra samhällen. För människan kommer alltid att vara sig lik.

   Gillad av 3 people

   • cmmk10 skriver:

    ”Och fördömelsen psykologi av dem var inte nådig.”

    Kan man tänka sig någonting mycket värre än att gå till sängs med ockupationsmaktens soldater?

    Flickornas fäder, bröder m m offrar sina liv för folkets frihet och så belönas de med detta. De förtjänar att landsförvisas!

    Gilla

 7. K. Ulvert skriver:

  Ju mer man sätter sig in i modernare forskning om perioden mellan världskrigen desto mer finner man vanlig realpolitik och allt mindre av ideologier.
  Ideologierna var många gånger bara ett yttre hölje för att samla massorna och få stöd.
  Ämnet är infekterat så det får väl räcka så.
  Din analys av tyskvänligheten är mycket lik min.

  Gillad av 2 people

 8. Aha skriver:

  Jag tycker att avgörande för bedömning av morfars brors moraliska vandel är hur mycket han visste om nazismens bestialiteter, också om under vilka omständigheter han underlät att skaffa sig information om dessa. Rykten måste ha varit i svang. Även om han som många vid den tiden var tyskvän, var det hans moraliska plikt att kasta vänskapen överbord med tanke på tyskarnas diskriminerande och kanske också kända brutala behandling av hela den judiska folkgruppen. Även Hitlers diktatoriska och expansiva ambitioner borde ha fått varningsklockorna att ringa. Det fanns så att säga ingenting gott tyskt som kunde kompensera för att få fortsatt vara ”allmän tyskvän”.
  Hade morfars bror och alla andra tyskvänner i Europa reagerat tidigt, då hade Hitler kunnat kastas över ända redan 1936 när han skulle återta fransk-tyska områden som förlorades i första världskriget.

  När det gäller kommunisterna så har de ju sluppit att bli rannsakade och vanhedrade. Vi har t.o.m. en f.d. kommunist, Jonas Sjöstedt, som partiledare och i TV-sofforna sitter kommunisten Lars Ohly. Detta är obegripligt, allra helst som krocken mot den allomfattande värdegrunden måste vara enorm.

  Med tanke på den information man erhåller blir sensmoralen att
  1. ”A man’s gotta do what a man’s gotta do”
  2. Är det något liknande på gång nu? Finns det någon rörelse som bara ser till sina anhängare, som uttrycker totalitära egenskaper? Ja, som t.o.m. upprepar nazisternas avsky för judar?

  Gillad av 2 people

  • cmmk10 skriver:

   Ryssen upplevdes som ett stort och reellt hot på den tiden. Och hur negativt reagerar vi på USA:s expansiva politik idag? USA:s utrikespolitik lämnar en del övrigt att önska men vi ursäktar det mesta ändå.

   Gillad av 1 person

 9. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Vi i det svenska samhället tycks genom alla tider haft en benägenhet att följa med strömmen och rätta in oss i ledet.
  Det har funnits rakryggade personer som har tagit striden både då och nu.
  Vad det gäller Axelmakterna )Alliansen under WW2 ändrades sympatierna under krigets gång.
  Sympatierna Nato/Warszawapakten eller nuvarande Ryssland tycks ha förändrats speciellt på den socialistiska sidan i Sverige.
  Att ta tillvara på tillfället att lyssna på landets nuvarande äldre befolkning kan vara givande för att få ett annat perspektiv på vad som hänt de senaste 100 åren.
  Olika upplevelser egna eller berättade av andra kan komplettera eller förkasta det som är det politiskt korrekt just nu.

  Gillad av 2 people

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Att ”nazist” är så vanligt förekommande i samhällsdebatten beror väl främst på två saker tror jag:

  • Mycket möda har lagts på att putsa på Sverigebilden efter WW2, möjligen ingår också olika åtgärder för att skyla över Sveriges enögda syn på Israel/Palestinakonflikten
  • Mycket möda läggs också på att mobba ut SD och nazistargumentet har visat sig gå hem i media och är långtifrån färdigutnyttjat ännu. Argumentet kan t ex användas för att utestänga Åkesson från Nobelmiddagen och hans ”brott” anses därmed ungefär lika allvarligt som att vara en notorisk sexförbrytare i Svenska Akademins närhet.

  Banden till Tyskland har onekligen varit starka historiskt och vår huvudstads bildande skedde exempelvis i nära kontakt med tyska handelsintressen. Ser man till den långa relationen till Tyskland så får nog nazistepoken ses som en kortvarig extrem period som inte varit typisk för landet och så upplevs nog denna period även inom Tyskland.

  Gillad av 7 people

 11. Hortensia skriver:

  En ovanligt försvenskad form av nazism, kanske? Vi vill ju gärna ära den som äras bör…

  … och efter åratal av propalestinsk propaganda från det ”svenska” etablissemanget har nog de flesta av oss, hastigt multikultiöverberikade, svenskar nu fått en betydligt större förståelse för Israels hårdföra försök att stävja allt våldsamt och destruktivt, muslimskt inflytande över israelernas nutid och framtid.

  Gillad av 6 people

 12. Ulf skriver:

  Hej,
  Nazismen hade mycket lite stöd i Sverige. Jag brukar fråga runt ibland vid politiska diskussioner
  och de flesta gissar på 10-20%. En veteranjournalist vi känner trodde det var 24% .
  I själva verket kom de aldrig över 1 % i riksdagsvalen. När jag säger det blir jag inte trodd. och vänsterfolket brukar omedelbart svara att det var många som sympatiserade med nazisterna men kanske inte röstade på dem. Hur kan man veta det? En annan vanlig föreställning bland
  vänsterfolket är att poliser och förstås officerare var nazifierade. Omfattande forskning visar att
  så inte alls var fallet. Men att det förekom. Som i alla yrkesgrupper.. Många tusen danskar och norrmän anmälde sig och stred i SS. Cirka 200-300 svenskar.
  Varför talas det så lite om alla svenskar som hyllade Stalin?
  Ulf Swenzén

  Gillad av 6 people

  • Moab skriver:

   Just det, liksom KDs, C, M och för S, allt var betingat av litteraturintresse. V däremot föredrog de stora ryska författarna. Mp kan ju sägas föra en svensk politisk tradition vidare genom deras intresse för islam och Koranen, alla har de ett intresse i totalitära ideologier vad det verkar. FI jobbar som bäst på att feminismen kan nå samma höjder, de första lägren bara för män? De saknar stora författare dock.

   Gillad av 5 people

  • Björn skriver:

   Finns det ”renodlade” -ister idag? Vi moderna människor har ju blivit som nån slags ”hybrider”, och har väl alla en liten nazist, socialist, rättshaverist, rasist, what ever, i oss?! Som ger sig till känna, beroende på vilken som passar bäst i just den situation vi för tillfället råkar befinner oss i?

   Gilla

 13. Hovs_hällar skriver:

  Påminner mig om Sven Hedin. En högst intressant person, var allmänna beundran för Tyskland ledde honom att även känna sympati för Tredje riket. Kanske hans personliga samtal med Führern bidrog till att Sverige undgick militärt angrepp från det hållet.

  Många hade nog svårt att ta in att en kulturnation som Tyskland skulle kunna degenerera så snabbt.

  Gillad av 2 people

 14. Per-Anders skriver:

  Det ropas nazist hit och dit, men är det någon som egentligen vet vad nationalsocialism står för rent politiskt. Kan någon här redogöra för hur nationalsocialisterna. har tänkt sig att ekonomin ska fungera i en nationalsocialistisk stat?

  Jag tror inte att nationalsocialism har någon stark bas att växa på i Sverige rent ideologiskt eftersom deras syn på ekonomi kommer att leda till en ekonomi likt den i Sovjetunionen.

  Däremot tror jag att nationalsocialisterna i Sverige kommer vara de enda som kommer att sätta hårt mot hårt vad gäller islamiseringen av Sverige. Det kan ge dem väldigt många medlemmar.

  Gillad av 4 people

 15. Lassekniven skriver:

  En del elaka tungor menade att halva svenska officerskåren var nazister under WWII, många poliser också (de var farligare). De flesta officerna var nog operettnazister som gillade att sprätta i blanka (av bassar putsade) ridstövlar samt att köra med bassar. Hade de sett massavrättningarna av judar och andra i koncentrationslägren hade de nog bajsat i byxorna, så ock säkert den gode von Unge.
  Patrik, var dagens krönika egentligen så bra, trots…”öknen att blomma.
  Skriver halvjuden Lassekniven.

  Gillad av 1 person

 16. svenne skriver:

  Jag undrar hur de engelska soldater som, under stora uppoffringar, kämpade mot nazisterna under Andra Världskriget i Nordafrika och övriga medelhavsområdet skulle ha känt sig om de hade vetat att många av deras storstäder 70 år senare skulle fyllas av religiösa fanatiker från de länder som de befriade från nazisterna.

  Entusiasmen för kriget skulle säkerligen ha varit under nollpunkten om de hade vetat att deras kamp mot en totalitär regim utomlands senare skulle resultera i ett ockupationsliknande tillstånd i deras eget land av en totalitär religion.

  Gillad av 3 people

 17. Kristina von Heland skriver:

  Mussolini fick i alla fall tågen att gå i rätt tid.
  Handeln bedrevs med Ty och man imponerades av hur Ty med Hitler vid rodret kunde få så mycket gjort.
  Min morfar handlade med dem samtidigt som mormor gömde tyska desertörer. Svart och vitt gör det lättare att göra handhjärtan idag. Det tyska kapitalet trodde att de kunde kontrollera denna lille lustige man med sin larviga mustasch. Vem kan tro att han kan leda massorna?
  Att en statsminister inte kommer längre i en diskussion än att rapa upp plakatord bestämmer dagens politik. Krigsarkiven från ww2 är fortfarande hemligstämplade i Sverige som inte var krigförande. För studier kan man vända sig till England som trycker ut och skickar handlingarna och är mycket tillmötesgående. Stasiarkiven är öppna i Tyskland men stängda i Sverige-samma där, man får bra hjälp. Ett museum i Berlin. Tyskarnas ordningssinne där allt dokumenteras. Vi läste nazismen i dokument, det satte saken i ett perspektiv. En beskrivning hur man drar ut tänderna efter gasning, hur man sorterar liken. Som ett löpande band med instruktioner.
  En intressant bok finns om Karin Fock som beskriver historien och förhållandet till Tyskland bra. Björn Fontander. Gift med Göring syster till Mary gift med Eric von Rosen.

  Gillad av 3 people

  • larslindblog skriver:

   Boken heter ” Carin Göring skriver hem ”.
   Prinsessan Marie Elisabeth zu Wied har skrivit boken ” En fläkt från det förgångna ”
   M.E.:s far , prinsen zu Wied var ju Tredje Rikets sändebud i Sverige .
   Bl.a. avslöjas att svenska ministrar ofta var gäster på legationen.
   Till ex. bondeförbundaren , ” Bramstorp var trevlig ” flera (S) ministrar var också ofta väl sedda gäster .
   Marie Elisabeth har träffat precis alla . Rudolf Hess besökte Stockholm med sin fru..som beskrivs som sportig och ruschig medan Rudolf Hess själv beskrivs som oförarglig och tråkig.
   Det var en intressant bok där alla beskrivs utan politiska pekpinnar .

   Gillad av 1 person

 18. Björn K skriver:

  Idag finns det nog inget land i världen som har så många nazister, rasister och fascister i förhållande till invånarantalet som Sverige. Vad det nu kan bero på………
  Vi har även många tungomålstalande godhetspredikanter ….

  Gillad av 2 people

 19. Lars skriver:

  Kommer att tänka på en diskussion jag hade med en kvinna om invandringen. SD var nazister, sa hon. Hon hade pratat med en gammal bekant som hävdade att på 30-talet stod nazister med fanor på torget i den lilla staden där hon och jag bor, mycket mindre stad då. Jag frågade min åldrande fader med utmärkt minne, betydligt över genomsnittet, och intresse för samhället och politik, som växte upp här då i staden med 10 000 invånare. Han var fullständigt oförstående. Nej, det var inga som höll torgmöten, inga nazister.

  Gillad av 1 person

 20. Björn skriver:

  ”Normaliserandet” av islam och överseendet med att dess företrädare hela tiden flyttar fram sina positioner här i Sverige, skapar en obalans, som per automatik framtvingar motkrafter! Motkrafter från annars lugna och fina medborgare, som blivit provocerade av utvecklingen! Det är en otroligt destruktiv och farlig väg ”våra” politiker gett sig in på, när de på detta sätt, mer eller mindre medvetet, ökar på motsättningarna inom befolkningen! För att möjligtvis kyla ner spänningarna, är det verkligen hög tid att klassa islam som en fientlig och ”samhällsomstörtande verksamhet” i stället för religion, vilket också skulle ta bort den hittillsvarande möjligheten att missbruka ”skyddet” från lagen om religionsfrihet!

  Gillad av 2 people

 21. O.T skriver:

  Malmös skuldbörda växer snabbt – tvingas tredubbla sina lån för att ha råd att bygga ut
  Nästa år måste Malmö stad låna två miljarder kronor. På sex år kommer stadens skuldbörda att växa från 2,5 till 9 miljarder kronor.

  I två dagar har Malmös högsta politiker diskuterat och beslutat hur kommunens pengar ska användas nästa år. Under den avslutande budgetdebatten bråkade politikerna länge om det är möjligt att spara några tiotals miljoner genom att strama åt socialbidragen.
  https://www.sydsvenskan.se/2017-11-23/malmos-skuldborda-vaxer-snabbt-tvingas-tredubbla-sina-lan-for-att-ha-rad-att-bygga-ut

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.