Gästskribent Hans Jensevik: Ursprungsbefolkningens välfärd är invandringens alternativkostnad

Nu ligger en ny video ute på YouTube som kort och gott heter ”Alternativkostnaden”. Svart på vitt visar den vad som händer när invandrarna kommer ner i våra kommuner och börjar konsumera de välfärdstjänster som finns där. I vardagen ser de kritiska invånarna vad som händer och pratar om undanträngningseffekter där vi nationalekonomer har en fackterm, alternativkostnaden. Den går att beräkna för varje kommun och för varje år det finns statistik. Det handlar min senaste video om på YouTube.

Som exempel har jag valt att visa det för Flen och Filipstad och det sker med statistik från bokslutsåret 2016. Faktiskt finns i våra 290 kommuner 39 som 2016 passerat den kritiska gränsen att ha överkostnader i social omsorg motsvarande en skatteförändring på två procent. Och då menas att skattesatsen, som sedan många år anges i procent och inte längre i skattekronor har ökat två procent. I Flen motsvarar överkostnaderna inom social omsorg en skatteförändring på mer än sex procent. Och vad överkostnad är och hur kalkylen ser ut förklaras i videon.

Nu möter jag igen mina vänner och får diverse besked; ”Jag kan inte dela din video på Facebook för då får jag problem på jobbet”. Och jag vet, det blir jobbigt i kafferummet, det vill säga dålig stämning och så är man i underläge inför chefen i löneförhandlingen etc. Sedan finns de som delar på sociala medier och är aktiva och på min fråga svarar: ”Jag har erbjudande om jobb utomlands. Jag är inte rädd. Jag är fri.”

Dessa är ofta representanter för den välutbildade medelklassen med stort kunskapskapital på två ben som kan lyfta på luren när som helst och meddela ett forskarlag, en utvecklingsavdelning eller liknande utomlands att nu kommer jag. Och Sverige förlorar en tung skattebetalare som hjälper till att finansiera samhällskontraktets alla välfärdstjänster.

I videon finns också en prognos för hur fort alternativkostnaderna i våra 290 kommuner växer. Prognosen säger att 2025 har samtliga kommuner överkostnader inom social omsorg motsvarande mer än en skatteförändring på två procent. Det kommer då att finnas många ”Flen” med mycket stora indikerade skatteförändringar. Då pratar vi om ett helt annat Sverige än nu. Ett Sverige som få idag har fantasi att föreställa sig.

Men verkligheten ”kokar groda” med det tålmodigt konflikträdda svenska folket. Publicera ingenting som inte är trovärdigt, är ett råd jag ofta får. Men idag kan vem som helst upprätta listor på företeelser i vår vardag som hade trovärdigheten noll för bara fem år sedan. Jag publicerar vad jag vet med stöt av statistik och överlåter till dig att välja vad du vill tro.

Jag brukar få frågan; ”Vad är det för fel med Sverige?” Mitt svar är kort: ”Verkligheten är inte politisk korrekt någon stans.” Det trasslar till det för frågan inbjuder till att prata politik, det vill säga ideologi och så kommer jag med statistik och ekonomisk teori som går ner i verkligheten. Min arbetsuppgift är verkligheten medan många i min omgivning tror det gäller att hitta rätt ideologi bland dem som finns idag. Vad jag förstår är det också denna bloggs uppgift, att bättre förstå verkligheten.

När en kritisk massa invånare blir överens om verkligheten uppstår ett politiskt existentiellt vakuum. Ur detta föds nya och mer relevanta ideologier. Etablissemangets skräck är att förlora de ideologier som härskar idag. De är beredda att tumma på de demokratiska spelreglerna för att blockera det nya som är på väg. Exemplen är flera, decemberöverenskommelsen och vad vår ambassadör på Island, Håkan Juholt, så träffande har reflekterat över.

Om du under 45 minuter vill lämna dagens ideologiska kannstöperi och ta del av en mycket typisk akademisk föreläsning, som kräver din hela uppmärksamhet, ansträngning och koncentration så som den kunde vara före studentrevolten 1968 så klicka här.

Hans Jensevik är pensionär. Han har varit VD och delägare i Svensk Kommunrating, storstadsutredare, administrativ biståndsarbetare i Afrika och kommunekonom och ekonomichef i Uppsala kommun. Lärare i Nationalekonomi, Göteborgs Universitet och forskarassistent på stadsbyggnad, CTH.

64 reaktioner på ”Gästskribent Hans Jensevik: Ursprungsbefolkningens välfärd är invandringens alternativkostnad

 1. Peter Ojala skriver:

  Tack, Hans Jensevik, för att du är en av de saklig rösterna! Det är skrämmande att se hur viljan till att vara sanningsenlig följdriktigt upplöses i och med postmodernismens invasiva tillväxt.
  Några frågor: du beskrev i en annan video att kommunerna visserligen bestämmer sin skattesats, men att pengarna går in till en gemensam kassa och att regeringen sedan bestämmer hur mycket resp kommun för av denna gemensamma pott. Var det rätt uppfattat? Hur kan kommunerna då åtgärda sina underskott? Det hjälper ju inte att höja skatten. Regeringen kanske fördelar ut de ökade skatteintäkterna till andra kommuner. Blir det inte istället i första hand en huggsexa om de pengar som finns och en omöjlig rättvisedebatt driven av högskattekommunerna?

  Gillad av 9 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Eller ha högt efterfrågad kompetens utomlands,
    eller ha tjänat ihop ett rejält FUCK OFF kapital…

    Risken finns, för ett BRAIN DRAIN…
    Skattebetalarna flyr sannolikt snart, hals över huvud!

    Gillad av 1 person

 2. Hortensia skriver:

  Tack, Hans, för ditt samhällsviktiga engagemang.

  Det finns, tack och lov, redan ett etablerat parti med strikt verklighetsbaserad ideologi i Sveriges riksdag – Sverigedemokraterna. Må de växa och frodas till vanliga, hederliga, skötsamma svenska skattebetalares fromma.

  Gilla

 3. Petrus skriver:

  Jenseviks inlägg är för mig ännu ett argument för slutsatsen att ”nu är det bråttom”. Bråttom för nya partier alltså.

  Ett parti att välja på för de som inte vill fylla på med fler människor räcker inte. Man täcker inte in alla särintressen då. Ytterligare ett problem är att SD stundom låter som om moderaterna kopierat deras politik trots att man vill ha in 30 000 pers som kvotflyktingar via EU och samtidigt troligen inte helt kommer att släppa asylsökarrätten i här. Till detta kommer arbetskraftsinvandringen till kusinens pizzeria eller städfirma i Sverige som tränger undan befintlig arbetskraft samt anhöriginvandring.

  Mer välbärgade väljare vill ha ett parti som inte som SD sagt nej till marginalskattesänkningar för ”höginkomsttagare”. Underklassväljare å andra sidan vill inte ha ett parti som säger sig vilja samarbeta med moderaterna. De vill ha ett parti som de är så bombsäkra som möjligt på inte sänker bidragen påtagligt.

  Någon vettig person eller organisation måste stå som värd på nätet för registrering av ett parti till höger och ett till vänster om SD. Och nu är det mycket bråttom. Stora donationer får man vänta på. Jag kan hosta upp 10 000 :- i initialfasen. Någon mer som är med? Någon som vill ställa upp som kontaktperson för registreringsjobbet? (De partier jag vill se skall passa i NATO-frågon och inte vilja dras in i Counterjihad-rörelsen. Man skall strunta i sociala/kulturella frågor som ger onödig extra konflikt med befintliga invandrare jämfört med 7-klövern.)

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Swexit på ett partiprogram?
   Liberalerna vill skänka bort vår rätt att bestämma!

   Granska SD:s partiptogram,
   man har en fullständigt överlägsen skolpolitik (också)

   Gillad av 2 personer

   • Petrus skriver:

    Svar till JAN BENGTSSON:

    Jag tror att man får lov att ligga lågt i EU-frågan precis som i NATO-frågan vad beträffar det högeralternativ jag föreslår. Själv är jag mot både EU och NATO-medlemskap. I Storbritannien går det bra att vara ledande företrädare för motsvarigheten till moderaterna (Tory-partiet) och vara mot EU-medlemskap och t o m faktiskt gå ur EU. Men inte i Sverige. En svensk snitt-moderat reflekterar inte så mycket över att brittiska högermänniskor och schweiziska högermänniskor är mot EU. För en svensk lägre medelklass-moderat som mest är moderat för att stärka självkänslan är det självklart att vara för EU eftersom man inte är en kommunistisk fattiglapp och att man då känner sig litet som en adelsman eller som en del av den internationella storfinansen, typ.

    Motivbilden är ungefär densamma när det gäller NATO-medlemskap. Snittmoderaten reflekterar inte varför schweiziska multimiljonärer (CHF) är mot NATO-medlemskap. Detta får man lov att ta hänsyn till. På sin höjd kan man få honom att förstå att det finns andra typer av moderater (som har mer pengar än honom själv) som är mot både EU-medlemskap och NATO-medlemskap och som föredrar den schweiziska kapitalistiska modellen framför den amerikanska och att man får lov att ta hänsyn till sådana individer också och därför förespråka en låg profil i dessa frågor samt folkomröstningsmodellen.

    När det gäller vänsteralternativet är det enklare att vara mot EU och NATO.

    Gilla

  • Aha skriver:

   Jag tror att satsade pengar på alternativ media ger större utväxling än att bilda nya partier.

   Om alternativmedia/skribenterna gjorde det enkelt att Swisha (= kunna kopiera telefonnumret) så skulle vi läsare kunna skicka en tia eller tjuga varje gång vi tycker att vi läst något intressant.

   Tusen som tycker om en artikel ger då 10 000 – 20 000 kr. Dagen är räddad för skribenten.

   Gilla

   • Jan Molin skriver:

    @AHA och alla övriga: skicka alla pengar som kan avvaras till SD, dvs späd inte ut resurserna! Och vi som är pensionärer och inte riskerar ”sparken” från pensioner, än så länge i alla fall, måste gå samman i våra olika städer orter och byar för att prata ihop oss vad vi kan göra. Etappmålet måste vara att komma ut på gator och torg för att visa att vi finns som inte finner oss i överklassens pågående landsföräderiü. Överklassen är idag med Patriks ord omkring tusen politiker med sitt trogna anhang, välfärdsapparaten med dito + de flesta inom media- och kulturfolk + otroligt många fega storföretagsledare och fd sådana. Dessa tycker jag är extra ynkliga ty om dessa sade ifrån skulle kampen bli så mycket enklare. Det är ju det privata näringslivet som står för den mesta ”kosingen” som med sina privatanställda bekostar allt till den offentliga sektorn! Jag har själv arbetat 40 år inom näringslivet och jag säger till er andra somm har gjort sammalunda: kom ut som öppna motståndare till nuvarande sjukklöver. Strunta i allt ”vänneromkringermotstånd”! Ja det blev ett knasigt ord men sådant är vårt svenska språk, man måste inte skriva på engelska/amerikanska om man inte hittar ord.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till AHA:

    Jag har tidigare här på Det Goda Samhällets kommentarsfält pekat på behovet av en viss typ av alternativmedia som inte finns idag. Jag citerar mig själv:

    ”[- – -] Det här visar på behovet av alternativa medier som når fler människor. Jag har tidigare pekat på behovet av en nyhetsaggregator där folk gratis kan gå in och gratis se sammanfattningar (inom ramen för citaträtten) av vad som står i lokaltidningen. En sådan sajt med gratis-alternativ till lokaltidningar från hela landet vore ytterst värdefullt. Man skulle till detta medieflöde kunna lägga till informationskomponenter som att invandringen nu inte är lägre än för några år sedan och att mainstreammedia försöker lura i allmänheten något annat. [- – -]”

    https://detgodasamhallet.com/2017/11/06/tvarvandning/comment-page-1/#comment-94542

    Den här typen av alternativmedia skulle vara väldigt billig. De snarast obligatoriska hushållsutskicken för partier är dock svindyra.

    Jag noterar också att det nu är extremt bråttom att få några kompletterande partier reggade. Man utnyttjar inte den fulla potential som finns i väljarkåren om man inte täcker upp den ekonomiska högerkanten tillräckligt bra och inte heller den ekonomiska vänsterkanten tillräckligt bra. Man tappar 10-15 % på det sättet. (Notera apropå vänsteralternativet att jag inte talar om något typ ”VPK” utan om ett parti som folk upplever bombsäkert inte kommer att rösta ja i riksdagen till att sänka deras bidrag .)

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till JAN MOLIN:

    Som sagt, man tappar 10-15 % genom att inte täcka upp höger- resp vänsterflanken ordentligt. Notera också att de uppåt 7 % som Jimmie Åkesson skänkt bort till moderaterna genom att (ibland) säga att moderaterna kopierat SD:s invandringspolitik skulle ha kunnat tillfalla ett genuint, pålitligt invandringskritiskt parti ekonomiskt litet till höger om SD.

    Frågan är dock om Jimmie Åkesson skulle ha velat skänka bort röster till ett högeralternativ av den typ jag pratar om i stället för till moderaterna. För övrigt tycker jag att Åkesson idag mot bakgrund av ovanstående verkar så pass pling-plong att det även behövs ett mitten-reservparti till SD som får satsa på det kommunala planet och finnas där som en potentiell konkurrent om Åkesson och Mattias Karlsson totalt spårar ur.

    Enda möjliga poängen med Åkessons beteende skulle kunna vara att han hellre tappar röster till moderaterna än till MED. Tvivlar dock på att han är så smart. Noterar dock att media när som helst kan lansera MED (som är plan B om moderaterna inte lyckas plocka tillbaka sina röster) precis som man snabblanserade Ny Demokrati tidigt 1991 för att sätta P för Sjöbopartiet som fått Carl Lundström på kroken som finansiär.

    När det gäller resurser så har ju SD med sina 12,9 % av rösterna rätt gott om pengar. De klarar sig.

    Ser man kring 1 sep att de kompletterande partierna inte kommer att klara 4 %-spärren så går det också att lägga sig och bara satsa kommunalt.

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Petrus — Tror du att vi på mindre än ETT år kan skaka fram TVÅ nya partier att rösta på i kommande val – som folk både känner till och har förtroende för?

   Detta förslag skulle jag ärligt talat inte beteckna som konstruktivt.

   Det kommer hela tiden nya friska propåer om att ”- vi borde GENAST starta några bättre alternativ till SD…” – Och ett sådant alternativ är redan igång, men det anses tydligen behövas flera!

   Den troliga effekten blir en massa bortkastade röster. Vill någon kanske det…?

   Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till HOVS-HÄLLAR:

    Media lyckades på bara några veckor pumpa upp Ny Demokrati över 4 %-spärren i opinionsmätningarna år 1991 när man såg hotet från Sjöbopartiet som hade kunnat bli en bra mycket mer hållbar konstruktion. (Ny Demokrati var ett missfoster utan tydlig höger-/vänsterposition med under- och lägre medelklassväljare som genom något slags trolleri skulle förvandlas till högermänniskor av Ian Wachtmeister. Det behövdes inte mycket fantasi för att inse att en sådan konstruktion inte skulle behöva mycket mer än en vindpust för att falla ihop.)

    Om alternativmedia ger tillräcklig uppmärksamhet åt alternativpartierna och sätter dem på dagordningen så går det kanske att från start dränera SD på tillräckligt med röster för att få hjulen att börja snurra. A och O för att få en flygande start är att plocka röster från SD. Därför var det oerhört olyckligt att Åkesson skänkte bort 7 % till moderaterna. Hur dum får man vara?! Vill också tillägga att det förstås är mycket tyngre att plocka röster från moderaterna än från SD, speciellt om det är fråga om väljare som aldrig tittar på alternativmedia eller slutat titta nu när moderaterna blivit ”invandringskritiska”. Att vara moderat är något som stärker självkänslan. Upplevt ”illegitima” partier gör i regel inte detta.

    Jag vill också upprepa att man naturligtvis i början på september kan lägga sig i riksdagsvalet om man ser att man ligger på 3 % och bara satsa kommunalt.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    HOVS_HÄLLAR:

    ”[- – -] Det kommer hela tiden nya friska propåer om att ”- vi borde GENAST starta några bättre alternativ till SD…” – Och ett sådant alternativ är redan igång [- – -]”

    Kommentar:

    Har sett litet sådant på Flashback. Har dock alltid handlat om att lansera mer radikalnationalistiska alternativ. Det som verkligen blivit något är väl dual citizen Ilan Sadés Medborgerlig Samling (MED). Tidsmässigt sammanfaller detta väldigt väl med att de Palestina-vänliga Kasselstrand och Hahne sparkades ut ur SD och förmodades starta ett nytt parti. Med 5000 SDU-medlemmar hade detta inte varit en omöjlighet.

    MED verkar vara ett exempel på alla de konstellationer som skapats med hjälp av amerikanska NGO:s och därtill kopplade nätverk. Det är bl a i ljuset av detta vi sannolikt bör se kravet på NATO-medlemskap. USA och ett annat litet land brukar regelmässigt vara inne och peta i andra länders inrikespolitik, även i småländer som Sverige. Ukraina är ett praktexempel när en avlyssnad Victoria Nuland sade ”I think Yats is the guy”. Yigal Amir hade varit stationerad i Baltikum.

    MED förefaller vara ett ”sovande” alternativ redo att aktiveras om ett högerkomplement till SD lanseras av idealister. MED innebär väl att det relativt sett är lättare att med framgång lansera ett vänsteralternativ till SD. Ett vänsteralternativ till SD är den typiske DGS-läsaren dock sannolikt inte intresserad av. I kombination med namninsamling för ett högeralternativ skulle man dock kanske kunna vilja hjälpa till.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Min definition på ett bra parti är ett parti som vill kapa ner volymerna på invandringen drastiskt (och inte bara låtsas) och som folk faktiskt vill rösta på. Allt övrigt pladder är rätt irrelevant för mig.

    Man måste också komma ihåg att det även idag finns åsiktsskillnader i andra frågor bland de som vill kapa ner invandringsvolymerna. Därför måste man erbjuda fler än ett parti som kan täcka in så många väljare som möjligt. Och även om man erbjuder, låt säga, 3 partier så är detta sannolikt inte tillräckligt för att täcka upp all åsiktsvariation. Därför får man lov att passa i vissa frågor och i stället hänvisa till folkomröstningar och liknande.

    Den som inte förstår att det är handikapp att bara kunna erbjuda ett parti i stället för 7 och att man täcker in fler väljare med fler partier har inte ordentlig verklighetskontakt. Många människor har också väldigt svårt att skilja mellan vad som är de egna, exakta politiska preferenserna och vad andra människors preferenser är, trots att det är dessa människor man måste locka. I än mer svårartade fall handlar det dessutom att man inte bara struntar i vad andra människor har för sakpolitiska preferenser. Man vill dessutom att andra skall anamma något slags politiskt-filosofiskt synsätt man snöat in på.

    Mitt intryck av dig är att det viktiga för dig inte är att ersätta invandringsförespråkare på olika delar av höger-/vänsterkalan i riksdagen med invandringsmotståndare på motsvarande position. Du har andra prioriteringar.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Vem har talat om mig? Jag talade om ett bra parti. Jag förstår hur du tänker med dina sju partier, men de kommer ju att vilja ”profilera” sig gentemot varandra i stället för att samfällt rädda vad som räddas kan efter utlänningsfesten.

    Jag ser ärligt talat ingen väg framåt för Sverige. Sverige är förlorat. Göm alla fornlämningar, stoppa alla utgrävningar. Annars kommer det också att förstöras. Eldbadet, stålbadet, inlandsisen väntar. Sedan får något nytt uppstå någon gång.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    FREDRIK ÖSTMAN:

    ”[- – -] Jag förstår hur du tänker med dina sju partier, men de kommer ju att vilja ”profilera” sig gentemot varandra i stället för att samfällt rädda vad som räddas kan efter utlänningsfesten. [- – -]”

    Svar:

    Finns en sådan risk. Åkesson och Mattias Karlsson är helt beroende av sina politikerlöner och kan vara rädda för att förlora väljare på ytterkanterna. För att undvika motsvarande tänk hos kompletterande partier till höger resp vänster bör kandidaterna vara nära pensionsåldern eller redan vara pensionärer eller ha väldigt trygga jobb eller en stor, privat förmögenhet.

    Åkesson och Mattias Karlsson kallas hållas i schack med ett registrerat mittenparti som kan satsa på riksdagen om de börjar konstra för mycket. De kan också få löfte om tjänstemannajobb hos de kompletterande partierna om de själva åker ur riksdagen. Både piska och morot/fallskärmsmöjlighet, alltså.

    Sedan pratade jag om 3 partier (inkl SD), inte 7.

    Gilla

   • Dr Pepe skriver:

    Petrus. Du har precis rätt tankar. SD har tyvärr utvecklats till ett mycket dåligt fungerande parti med dysfunktionell interndemokrati, en usel partikultur och en mycket stark åsiktskorridor och noll ideologisk diskussion samtidigt som ”öppen svenskhet” och förhoppningen om assimilation eller t o m integration ter sig som totalt orealistisk. Uteslutandet av hela ungdomsförbundet över rädsla för Kasselstrands ambitioner och palestinafrågan fick mig att inse att något stod rejält fel till.

    Jag tilhör den del som tröttnat på SDs inkompetens, lojhet och anpasslighet. Åkesson är otroligt dålig i debatter och missar ständigt öppna mål. De förstår heller inte viral opinionsbildning på nätet. Det är också så att SDs enda mål är att nå makten och de tror att vägen är att ställa sig in hos moderaterna. De inser inte att de måste ta makten genom att växa och att ge bort de där, jag skulle säga 5 procenten, till moderaterna är helt oacceptabelt handlat på så många plan att det skulle kräva ett helt nytt inlägg.

    Jag tillhör den skara om antagligen ett par procent av väljarkåren som på en sekund skulle rösta på ett seriöst alternativ som stod till höger om SD. Gärna med tydlig nationalkonservativ profil och med någon som Kasselstrand som ledare. Men exakt det spelar mindre roll.

    Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att rösta på ett parti som stod ekonomiskt till vänster om SD också om det inte har de problem som SD har som jag nämnt ovan.

    SDs ledarduo (Åkesson och Karlsson) som ju bestämmer nästan allt i partiet är så inkompetenta att jag inte för allt i världen vill belöna dem med min röst.

    Gilla

 4. Moab skriver:

  Mycket bra, som vanligt. För mig är denna rad viktigast:

  ”Jag är inte rädd. Jag är fri.”

  För så känner inte jag, jag känner att min frihet blir allt mindre, man kan inte säga och tycka vad man vill, det är som en farsot som drar över landet. Jensevik måste ju tidigare bidragit till detta, det kom krypande så att få om någon insåg det, utom kanske Nietzsche och några till. Jag tror att vi ännu idag underskattar kraften i vad vi har emot oss, detta långa samtal är väl värt tiden och avhandlar mycket mer än krisen i universiteten:

  Jag tror så här, vi har levt i den enda sekulära perioden någonsin och den ser ut att bli kort, det kan vara så att de som trodde att de kastade av sig religionen nästan omedelbart fann en ny, då i marxismen som nu är pk-ismen och den fas vi är inne i nu är konstruerandes av pk-ism till regelrätt religion. Nästan alla i Sverige är färgade av detta. De som håller emot nu är de konservativa kristna i USA exempelvis som redan har en tradition och en religion, de behöver ingen ny. Det gör däremot alla de som så uppenbart söker de stora svaren men endast finner den minsta gemensamma nämnaren, de återupptäcker religion som tribalism, som de mest primitiva religionerna, skall det ta flera tusen år nu innan en ny bibel skrivs?
  Man kan även se det på de Jesus-komplex som dyker upp överallt, ta dagens Heberlein, hon tror sig om att gå på vatten, samt att få primitiva kvinnofientliga kulturer att ge upp sina sedvänjor. Det försökte redan korsriddarna, varför skulle det gå bättre idag? Varför skulle de lyssna på Heberlein när de inte lyssnade på svärdet?

  Gillad av 5 personer

  • Peter skriver:

   Du har absolut satt fokus på orsaken till att all logik och all fakta rinner av PK-folket.
   Människan behöver religion, då vi frigjorde oss fria från kristendomen skapades ett vakuum som PK nu fyller.
   Att debattera mot en religiöst troende människa är inte möjligt då tron trumfar alla argument.
   Vad vi nu ser i Sverige är en väckelserörelse där de troende är blinda för allt utom sin nya religions läror, läror som är grundade i Marxismen med en sentimental polityr som tillfredsställer de troendes behov av att vara av högre moraliskt värde än oss andra.
   Svårt om inte omöjligt att bemöta denna rörelse då den har ett stort mått av offervilja och etablissemangets oreserverade stöd.
   Kanske ett återupprättande av kristendomen kan rädda oss från PK?

   Gillad av 3 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   MOAB: — Exakt så är det. Dagens ersättning för kristendomen är PK-sekten!

   PK-sekten står för ett grumligt mishmash av marxistiska och frireligiösa sentiment, så förföriskt formulerade att de flesta inte inser vilken djävulskt destruktiv röra den faktiskt är.

   Och eftersom den tagit skepnad av en slags sekulär religion är den oerhört svår att utrota.

   Gillad av 1 person

 5. Lars G skriver:

  Jag tror inte höjd skatt ger ökande skatteintäkter. I stället ger högre skatt LÄGRE skatteintäkter. Höga skatter dränerar den reella ekonomin på kapital. I stället för att kapitalet tillåts skapa tillväxt och efterfrågan på varor och tjänster skapar höga skatter passivitet och stagnation. 100% skatt på arbete betyder NOLL % skatteintäkter eftersom då är det ingen som arbetar. När skattetrycket ökar drar man in på annan konsumtion. Man undviker att betala skatt och en svart ekonomi växer fram. Dessutom stå vi inför en djup lågkonjunktur som kraftigt kommer minska skatteintäkterna.

  Verklighetsfrånvända politiker fattar inget. Dom kommer ändå försöka höja skatterna. Hela välfärdssystemet kommer att kollapsa och vi kommer få en situation som ingen levande svensk någonsin upplevt.

  Grundproblemet är verklighetsfrånvända politiker.

  Gilla

  • Lassekniven skriver:

   Helt rätt. Laffer visade detta med sin kurva. hundra procent skatt ger inte en krona till staten då det är meningslöst att arbeta. 20 % flat rate och 15 % moms ger förmodligen mer till staten än dagens beskattning, på sikt.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jo, Laffer-kurvan. Men många som förstår Lafferkurvans principiella konstruktion förstår likväl inte att den har en tidsdimension. Lika väl som skatteintäkterna är noll vid såväl 0% som 100% skatt, så går de med tiden mot noll för alla värden däremellan. Varje inkomstskatt sänker tillväxttakten, och tillväxten beskrivs av en exponentiell funktion där varje lägre koefficient betyder ”oändligt” mycket mindre resultat än en högre. I icke-matematiska termer bygger allt vi gör på det vi har gjort innan (värdegrunden), så att ju mer vi redan har gjort, desto mer kommer vi att kunna göra. Kort sagt är inkomstskatt och moms och alla andra skatter på utbyte och tillväxt skadliga. Vi kanske behöver dem, men de är skadliga, så vi borde försöka göra oss av med vårt beroende. Skin in the game. Civilsamhälle i stället för socialstat. Kapitalism. Höger. Vägen framåt uppåt är välkänd. Varför är vi så ovilliga att anträda den?

   För närvarande är vårt problem att PK-sekten vill riva värdegrunden. Då raseras hela bygget, så skatteskalor blir ett icke-problem. Också åt detta håll går skatteintäkterna mot noll. Skatt är stöld. Skatt är stasis. Skatt är dödskult.

   Gilla

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tack för att det åtminstone finns embryon till alternativ information istället för den propaganda som ständigt öses över ursvenskarna, om de längre står ut med malandet i statstelevisionen. Statstelevisionen älskar att ge oss dåligt samvete, nu senast för situationen i Burma och samtidigt förhärliga vår ledare Wallström som hjältemodigt åker till Burma och säger åt dom att ta bort lägren.

  I Sverige har TCO använt de stackars hårdbeskattade medlemmarnas pengar för att en rapport som talar om att Sverige är bäst i världen, det visar index som gjorts av andra sådana som han som skrivit rapporten, Kom inte här och gnäll.

  Ett litet positivt tecken var att man i statstelevisionens Aktuellt hade fräckheten att fråga Ylva J om det är OK att nyanlända alltid ska ha förtur i bostadskön, något hon givetvis inte svarade på.

  Jag tror att det är två saker som både kan och kommer att vända utvecklingen, detta baserat på att verkligheten oundvikligen hinner ikapp illusionerna, nämligen:

  • Vänstervågens sammanbrott, vi bevittnar nu ett storskaligt offentliggörande av moraliska haverier inom politik, media och kultur
  • Ekonomiska realiteter, när räntan stiger, lågkonjunkturen kommer och den offentliga ekonomins glupande aptit inte längre kan tillgodoses pga minskande skattebas, då tar yran slut. I bästa fall sammanfaller detta skeende med valet 2018

  Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Jag är övertygad om att det inte är haverier utan istället att vi ser dem för vad de är: omoraliska onda hycklare. Ridån har gått upp.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Pah! Ridån gick inte upp när Per-Albin Hansson rådbråkade det kommunistiska upproret i Ådalen 1931 till sin egen politiska fördel. Ridån gick inte upp när arbetarrörelsen disciplinerade arbetarklassen och tvingade den till begränsad arbetstid och limiterade löner. Ridån gick inte upp när Geijer härjade med fjortisar och Palme läxade upp Dödens nyheter. Ridån gick inte upp när någon av Palmes alla affärer uppdagades på åttiotalet och Ingvar Carlsson fick bli dementiminister och bygga upp SAP:s dementimaskin. Ridån gick inte upp när SAP fullkomligt dränkte sig i affärer inför valet 1988 med Ebbe Carlsson-affären som körsbäret på bakelsen. Ridån gick inte upp när Göran Persson genomförde antidemokratiska återställare tillsammans med kommunisterna 1994 eller när han socialiserade alla barn med finten om ”maxtaxa”. Låt dig inte luras att nära ett falskt hopp. Folk skiter högaktningsfullt i moraliska tillkortakommanden i den styrande klassen. Trots att det är den ackumulerade effekten av alla dessa moraliska tillkortakommanden som har orsakat den samhällskollaps vi bevittnar.

    Gillad av 2 personer

 7. 5ven55on skriver:

  Ett problem är att många som får reda på hur det ligger till skräms till tystnad. Men ett större problem är att de flesta fortfarande inte får reda på det eftersom de bara tar del av oligarkmedia. Det kommer tyvärr att behöva gå hela vägen in i kaklet för att tillräckligt många ska fatta allvaret.

  Om det inte är försent då, och svensken blir förslavad i ett kalifat eller en kommunistisk diktatur (kanske kallad ”värdegrundens lyckorike”), så kommer en kraftig motreaktion. Vi kommer då få se de makthavare som inte hunnit fly dingla.

  Gillad av 2 personer

  • Peter skriver:

   Och i denna motreaktion förlorar vi vår humanistiska demokratis plattform, motreaktionen startas av -en stark ledare- som får diktatorisk makt.
   Demokratins svaga punkt, den jämlika humanismen, leder till diktatur.

   Gilla

 8. Björn skriver:

  Varför röstar så många på partier som inte har nån framförhållning, som hela tiden ligger ett antal steg efter, och som först när det är för sent, anammar SD:s politik?!

  Gillad av 1 person

 9. uppstigersolen skriver:

  Vore det någon stake i kommunföreträdarna så skulle de påpeka att kommunerna är till för kommuninnevånarna och att de figurer som skickas dit från staten får ordna boende och försörjning på egen hand. Jag tror att de har stöd av kommunallagen. Har ni själva försökt att gå in på kommunkontoret i en kommun ni vill flytta till och säga: Här är jag, var ska jag bo? Jag behöver ett juste boende och jag behöver det nu!

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Alla de lagar och bestämmelser som staten har stiftat och som ställer krav på kommunerna kan inte gälla samtidigt, eller åtminstone inte uppfyllas samtidigt. En kommunalstyrelsens ordförande (varför får de inte heta borgmästare eller något liknande kort och kärnfullt?) kan välja vilken lag han skall följa och vilken han skall bryta. I teorin. I praktiken skulle jag tro att Kungl. Maj:t mer eller mindre under hand dikterar vilka lagar som gäller och vilka som inte gäller. Demokrati och rättsstat är sedan länge upplösta och avskaffade. Hur skulle det kunna vara på ett annat sätt i ett realsocialistiskt land med värdenihilistiska domstolar? Domstolarna avskaffade värdegrunden för hundra år sedan. Resten av samhället är på väg att göra detsamma nu. Utan värdegrund faller vi till botten. Sådan är socialismen. Detta är socialismen.

   Gillad av 1 person

 10. Olle Reimers skriver:

  ”Verkligheten är inte politiskt korrekt”.

  Jag fastnade också för den formuleringen och tänker på den som fick utstå mest spott och spe för att han vågade visa den i siffror: givetvis Tino Sannadaji. Hans siffror motsägs av ingen idag. Faktum är att ingen säger någonting om dem överhuvudtaget.

  ”Volymer” sa den moderate invandringsministern Tobias Billström. Det föranledde en offentlig avhyvling och en medförde en förödande invandringspolitik.

  Det är lätt att göra bort sig genom att bara peka på fakta. De som gör bort sig genom att handla på tvärs mot verkligheten kommer dock lätt undan. Alltför lätt, tycks det!

  Gillad av 2 personer

 11. Aha skriver:

  Det går bra för Sverige brukar etablissemanget säga. Ja det kanske det gör genom att så många svenskar fått mycket att göra för att serva migranterna. Det går åt mängder med lärare, barnmorskor, läkare, kuratorer, poliser för att serva miljonen migranter som på intet sätt bär kostnaden för sin egna välfärd. Vi betalar många av deras bostäder och ger dem bidrag för konsumtion. Det senare betyder mer pengar och mer jobb för livsmedelshandlarna, klädesaffärerna, IKEA etc.

  Mycket av detta kunde vi gett oss själva om asylhanteringen hade varit mer korrekt och strikt, t.ex. varje år hade vi kunnat föra in 50 miljarder extra i pensionssystemet och Sveriges dryga 200 000 fattigpensionärer hade varit ett minne blott. Vi hade servat pensionärer istället för migranter och skapat samma stimulans i ekonomin.

  BNP är 4 400 miljarder, ovanstående service kan kosta bortåt 220 miljarder som är ett belopp som väljs för enkelhetens skull för den beräkning som nu kommer (när får vi veta notan för migrationen?);
  220 miljarder mostvarar 5% av allt vi gör, lika med;
  – varje vecka efter fredagskaffet jobbar svenskarna för att kunna serva migranterna (=5% av 40 tim).

  Gillad av 6 personer

 12. Kent Forssgren skriver:

  ”Ursprungsbefolkningens välfärd”
  I detta sammanhang kan det vara värt att ta del av FN´s deklaration om ursprungsbefolkningars rättigheter.

  FN:S DEKLARATION OM URSPRUNGSFOLKENS RÄTTIGHETER ÄR EN RESOLUTION, VILKEN FN:S GENERALFÖRSAMLING ANTOG 13 SEPTEMBER 2007.

  Syfte med deklarationen.
  Deklarationen fastslår individuella och kollektiva rättigheter för ursprungsfolk samt deras rätt till kultur, identitet, språk, anställning, hälsa och utbildning.

  Deklarationen understryker folkens rätt att behålla och stärka sina egna institutioner, kulturer och traditioner.

  Den förbjuder vidare diskriminering av ursprungsfolk, samt främjar deras delaktighet i alla frågor som berör dem och deras rätt att bevara sin identitet och säkra sina egna visioner om ekonomisk och social utveckling.

  Det synes mig som att samtlig i deklaration här uppräknade rättigheter inte tillgodoses för den svenska ursprungsbefolkningen.

  ÄR FN DEN SVENSKA URSPRUNGSBEFOLKNINGENS SISTA HOPP
  ELLER ÄR DET ÄTTESTUPAN SOM GÄLLER?

  Gilla

 13. Jan Ahlström skriver:

  ”Det måste bli sämre för att kunna bli bättre” är ett lite märkligt och felaktigt uttryck som framförs ibland, men en variant som inte är vare sig märklig eller felaktig men som inte alltid vågar framföras är att ”vi svenskar måste vara beredda på att få det sämre för att andra som kommer hit ska kunna få det bättre”.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ” … som inte alltid vågar framföras ”

   Vadå? Anne Ramberg var väl hur tydlig som helst med att det är det som gäller!

   Nu tror hon antagligen att det inte gäller just henne, men, men …

   Gillad av 1 person

 14. Olof B skriver:

  Rätt många verkar tro att det verkligen går att höja skatterna så kommer det in mer resurser och problemen löses. Tyvärr så har vi för länge sedan passerat toppen på Lafferkurvan. Visst, öka skattesatserna men skatteintäkterna i kronor räknat kommer ofrånkomligen att minska då. Vill de få mer resurser måste skattesatserna sänkas, vilket vi också såg under tidigare borgerliga regeringar. Oavsett vilket så kan du aldrig i längden få ut mer skatter än vad Lafferkurvans topp medger. Återstår bara att sänka ambitionsnivån i det offentliga. Då uppstår dock problemet att Lafferkurvans topp sänks ytterligare, eftersom skattebetalarna ser att de får mindre för pengarna och viljan att betala skatt minskar ytterligare. Som sagt, ”Verkligheten är inte politisk korrekt någon stans.”

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Helt riktigt. Inkomstskatt, moms och liknande är ytterst skadliga. Vi måste ersätta deras moral hazard med civilsamhällets skin in the game. Då kommer tillväxten igång och livskvaliteten höjs.

   Gilla

 15. Botvid skriver:

  Enligt en artikel i Dagens samhälle så är Sverige ett mycket välmående land och inte i kris. Detta baserat på en sammanställning av ett stort antal ”index”. Är det så att allvarliga missförhållanden inte beaktas i dessa ”index” – eller är det så att vi faktiskt lever i den bästa av världar?
  ”Sverige behöver en debatt baserad på fakta”
  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverige-behover-en-debatt-baserad-pa-fakta-19520

  Gilla

  • Aha skriver:

   Jag har läst rapporten relativt noga och noterade följande;

   1. Många av mätresultaten gynnas sannolikt av att ha en stor offentlig sektor. Detta gynnar alltså Sverige (förutom när ekonomisk frihet mäts). Undersökningen bör därför kompletteras med motvikten; nettolönjämförelser/materiell välfärd
   2. Bästa länderna är en match mellan nordiska länderna plus Schweiz, Nederländerna och Nya Zeeland, alla små länder. Litet är stort, jämför med den strävan som finns att vilja växa, jmf med ett federalt EU
   3. Inom Norden är storebror Sverige sämst, Finland (!) bäst.

   Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Alla artiklar i MSM som talar om ”fakta” är fake news eller de nära besläktade unrelated facts news eller incoherent fact news eller wrong frame of reference news eller false analogy news eller smokescreen news. Kan med fördel ignoreras för egen reflektion, en promenad eller en whisky.

   Gilla

  • Moab skriver:

   Alla artiklar i MSM som talar om ”fakta” är fake news eller de nära besläktade unrelated facts news eller incoherent fact news eller wrong frame of reference news eller false analogy news eller smokescreen news. Kan med fördel ignoreras för egen reflektion, en promenad eller en whisky.

   Gilla

 16. Sven Larsson skriver:

  Hans J, beskriver och lyfter sådant så att man defacto kan ta tag i det hela som politiker – om man alls vill. Det är inte svårt för någon egentligen, men det äro politikerna som kan skruva på kranarna

  Gilla

 17. Jan skriver:

  Förklara skatteförändringar 2 % så man förstår vad det motsvarar uttryckt som skattekrona eller på vilket belopp procenten beräknas

  Gilla

 18. O.T skriver:

  Det är lätt att man glömmer vilken agenda dom styrande följer

  FN-CHEF: EU SKA UNDERGRÄVA ETNISK HOMOGENITET
  Publicerad 24 juni 2012 kl 10.11
  [OBSERVERA DATUMET!]

  Utrikes
  Bilderberg gruppens veteran och FN:s särskilda sändebud för migrationsfrågor Peter Sutherland menar att EU bör göra allt i sin makt för att splittra medlemsländernas homogenitet. Dessa råd för han fram under ett tal i brittiska Överhuset.

  Peter Sutherland är chef i FN:s forum för migrationsfrågor och särskild representant i migrationsfrågor utsedd av FN:s generalsekreterare. Han är också styrelseledamot i Goldman Sachs och före detta ledamot i British Petroleum (PB).

  Till brittiska Överhuset sa Sutherland i en utfrågning om invandringsfrågor att EU måste göra allt för att undergräva medlemsländernas etniska homogenitet. Han menar att EU:s framtida välstånd står på spel om samhällsmodellen mångkultur inte införs tillräckligt snabbt och starkt, skriver brittiska BBC.

  Sutherland säger att massinvandring är ”livsviktigt för ekonomisk tillväxt” men att ”det är svårt att förklara för folk varför den behövs”. Han menar också att EU-länderna måste slå sönder allt vad som finns kvar av folklig gemenskap.

  https://samnytt.se/7-partiet-bakom-svenskt-medborgarskap-for-personer-med-oklar-identitet/

  Gillad av 2 personer

 19. Per-Anders skriver:

  En intressant sak skulle vara att dela in varje nationalitet i Sverige och sedan räkna ut vad de bidrar med och vad de kostar. På sådant sätt kan man se vilka som är lönsamma att importera och vilka som inte är det.

  I och för sig kan jag mer eller mindre ge resultatet direkt. Vita och asiater kommer att vara vinst medan alla andra kommer att vara förlust. Så vad är det Sveriges regering importerar idag? Kort och gott kan vi säga att Sverige importerar kostnader.

  Ovan innebär att vita och asiater blir en grupp som ska finansiera den andra gruppen. Gruppen vita kommer hela tiden att minska i Sverige. Kommer en grupp vita på 20 % av Sveriges befolkning kunna stå för kostnaden för de andra 80 % icke vita?

  All statistik i USA visar att svarta och latinamerikaner inte presterar på samma nivå som vita och asiater. Desto större gruppen svarta och latinamerikaner blir i USA desto mer degenereras landet.

  Förlänger jag Stefan Löfvens ord ”i mitt Europa bygger vi inga murar…” blir det ”… utan vi bygger fattigdom”.

  Gilla

 20. Jaxel skriver:

  Det nämns en skatteförändringar på två procent. Vilket också jämförs med tidigare två skattekronor.

  I så fall borde det väl snarare vara en skatteförändring om två procentenheter!?

  Gillad av 1 person

 21. Hovs_hällar skriver:

  Eller för att citera den fråga ekonomen Tino Sanandaji ställer, angående att Malmö kommun är konkursmässig och hålls uppe av bidrag från än så länge mer bärkraftiga kommuner:

  Vem ska betala när ALLA landets kommuner blivit som Malmö?

  Gilla

 22. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag, som bott i ghettot långt innan någon medelklass ens ville kännas vid ghettots existens, tillåter mig att småle åt den oro du beskriver.

  Dessa människor har röstat för detta.
  De kommer att rösta för mer av detta.
  De är för fega för att ens tänka sig att rösta på det enda parti som har någon probleminsikt alls.
  De förtjänar det som nu händer.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 23. rudmark skriver:

  Intressant video (uruselt ljud, byt mik till nästa gång)
  Men jag undrar om alternativkostnaden alltid är äldreomsorgen? Bör ju finnas fler möjligheter o kommunaktiviteter att dra in på.

  Gilla

  • Lev Barkland skriver:

   Instämmer. Och att faktiskt nattväktarstaten nu visar sig drabbas hårt var nog inte riktigt tanken hos de på ‘högerkanten’ som medverkat till den accelererande massinvandringen. Modellen med de 6 ‘lökskalen’ tidigt i videon är mycket användbar. Reinfeldt/Borg hade som mål att transfereringslagret (skal 4) skulle krympas. De antog felaktigt att om det stressas tillräckligt hårt av massinvandring och kostnader i just det lagret så skulle det av nödvändighet behöva bantas. Kanske alla lager, kring statens verkliga kärna, nattväktarstaten skulle behöva krympa men framförallt välfärdstransfereringarna. Det skulle leda till en mindre och sundare stat med intakt nattväktarstat. Därför (bl.a) kunde de liera sig med den verklighetsfrånvända vänstern för att iscensätta detta genom massinvandring.
   Ack så fel de hade. En ödesdiger naivitet. Transfereringarna i välfärdssystemet har i själva verket sedan länge kommit att bli svenska statens kärnverksamhet och verkliga själ. Det sista som staten kommer att dra in på är att omfördela skattepengar genom bidragssystemen. T.o.m nattväktarstaten är mindre värd. Och genom Sveriges unikt höga grad av digitalisering så är detta möjligt att driva väldigt långt. Därför lyckas vi nu med att få ett både otryggt och ofritt samhälle. Ett transfereringslager med elefantiasis och en anemisk dysfunktionell nattväktarstat. Bra jobbat killar.

   Gillad av 2 personer

 24. Vax skriver:

  Läst på mensanen blogg: Flen är bara en av många kommuner där det går snabbt utför. En trolig utveckling är att folk på allvar kommer börja migrera inom landet i större utsträckning. Frågan är bara var?

  Med det ideligen förändrade kommunutjämningssystemet och anvisningslagen finns det få ställen att fly till. Alla ska med ned i avgrunden!

  Man kan tänka sig att den nu pysande bobubblan kommer gör det svårare att flytta. Vissa tror att priserna kommer drivas upp i Danderyd, Vellinge och Lidingö men man måste ju sälja sin gamla lya för att kunna köpa där. Och även dessa kommuner följer ju med ned i träsket vilket jag skrivit om tidigare.

  Själv tycker jag mest synd om de gamlingar som bor i de nu havererande kommunerna. Kanske har de jobbat på någon gård eller på GB i Flen och sitter nu och tror att de skall kunna ha det lite bra på ålderns höst, men det ser inte så bra ut om man ska tro rapporterna från bl.a. Flen.

  Pengarna är slut sedan länge och man lånar till driften. Hur länge kommuninvest får fortsätta sin upplåning är oklart, men det lär iaf bli dyrare även om kommuner än så länge ses som stabila låntagare.

  Ni som har möjligheten att emigrera, vad håller er kvar? De flesta brukar svara släkt och jobb. 
  Hur tror ni Sverige ser ut om 10-15 år? Vad kommer ni säga till era barn när de frågar varför ni inte emigrerade medans fönstret var öppet.

  Enligt min analys så håller nämligen fönstret på att stängas för många. Är du rik så fine, då kan man alltid göra som man vill. Men om ”rikedomen” är din bostads nuvarande värdering? Hur kommer det gå för kronan? Att emigrera förutsätter ett visst startkapital i de flesta fall, köp av bostad och nyetablering kostar pengar. Ju fler som bestämmer sig att dra desto snabbare kommer fönstret stängas.

  I Spanien är det ngt av ett lämmeltåg ned från Sverige nu, inte bara av pensionärer utan av barnfamiljer och välutbildade yngre människor. Vilket börjar avspegla sig på bostadsmarknaden. Priserna är på väg upp, skolorna fylls på och det är kö till många skolor nu.  Många nya arbetstillfällen skapas dock här då många företag börjar lägga verksamhet här nere eftersom man faktiskt kan jobba på distans med rätt mkt nu. 
  
Kan sammanfattas: till Sverige kommer man för att få bidrag, vill man jobba åker man ngn annanstans. Funkar tills skattebetalarna tar slut, typ.

Fullt väntad utveckling nu att pensionsåldern höjs, höjer man den ett år varje år sån kan svennarna slava till sin dödsdag för att betala bidrag

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Men tack för att du och andra räknar på det! Det är jätteviktigt det också. Ville bara påpeka det futtiga i att det bara är ekonomi som är legitima invandringspolitiksargument.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.