Gästskribent Hans Jensevik: Ursprungsbefolkningens välfärd är invandringens alternativkostnad

Nu ligger en ny video ute på YouTube som kort och gott heter ”Alternativkostnaden”. Svart på vitt visar den vad som händer när invandrarna kommer ner i våra kommuner och börjar konsumera de välfärdstjänster som finns där. I vardagen ser de kritiska invånarna vad som händer och pratar om undanträngningseffekter där vi nationalekonomer har en fackterm, alternativkostnaden. Den går att beräkna för varje kommun och för varje år det finns statistik. Det handlar min senaste video om på YouTube.

Som exempel har jag valt att visa det för Flen och Filipstad och det sker med statistik från bokslutsåret 2016. Faktiskt finns i våra 290 kommuner 39 som 2016 passerat den kritiska gränsen att ha överkostnader i social omsorg motsvarande en skatteförändring på två procent. Och då menas att skattesatsen, som sedan många år anges i procent och inte längre i skattekronor har ökat två procent. I Flen motsvarar överkostnaderna inom social omsorg en skatteförändring på mer än sex procent. Och vad överkostnad är och hur kalkylen ser ut förklaras i videon.

Nu möter jag igen mina vänner och får diverse besked; ”Jag kan inte dela din video på Facebook för då får jag problem på jobbet”. Och jag vet, det blir jobbigt i kafferummet, det vill säga dålig stämning och så är man i underläge inför chefen i löneförhandlingen etc. Sedan finns de som delar på sociala medier och är aktiva och på min fråga svarar: ”Jag har erbjudande om jobb utomlands. Jag är inte rädd. Jag är fri.”

Dessa är ofta representanter för den välutbildade medelklassen med stort kunskapskapital på två ben som kan lyfta på luren när som helst och meddela ett forskarlag, en utvecklingsavdelning eller liknande utomlands att nu kommer jag. Och Sverige förlorar en tung skattebetalare som hjälper till att finansiera samhällskontraktets alla välfärdstjänster.

I videon finns också en prognos för hur fort alternativkostnaderna i våra 290 kommuner växer. Prognosen säger att 2025 har samtliga kommuner överkostnader inom social omsorg motsvarande mer än en skatteförändring på två procent. Det kommer då att finnas många ”Flen” med mycket stora indikerade skatteförändringar. Då pratar vi om ett helt annat Sverige än nu. Ett Sverige som få idag har fantasi att föreställa sig.

Men verkligheten ”kokar groda” med det tålmodigt konflikträdda svenska folket. Publicera ingenting som inte är trovärdigt, är ett råd jag ofta får. Men idag kan vem som helst upprätta listor på företeelser i vår vardag som hade trovärdigheten noll för bara fem år sedan. Jag publicerar vad jag vet med stöt av statistik och överlåter till dig att välja vad du vill tro.

Jag brukar få frågan; ”Vad är det för fel med Sverige?” Mitt svar är kort: ”Verkligheten är inte politisk korrekt någon stans.” Det trasslar till det för frågan inbjuder till att prata politik, det vill säga ideologi och så kommer jag med statistik och ekonomisk teori som går ner i verkligheten. Min arbetsuppgift är verkligheten medan många i min omgivning tror det gäller att hitta rätt ideologi bland dem som finns idag. Vad jag förstår är det också denna bloggs uppgift, att bättre förstå verkligheten.

När en kritisk massa invånare blir överens om verkligheten uppstår ett politiskt existentiellt vakuum. Ur detta föds nya och mer relevanta ideologier. Etablissemangets skräck är att förlora de ideologier som härskar idag. De är beredda att tumma på de demokratiska spelreglerna för att blockera det nya som är på väg. Exemplen är flera, decemberöverenskommelsen och vad vår ambassadör på Island, Håkan Juholt, så träffande har reflekterat över.

Om du under 45 minuter vill lämna dagens ideologiska kannstöperi och ta del av en mycket typisk akademisk föreläsning, som kräver din hela uppmärksamhet, ansträngning och koncentration så som den kunde vara före studentrevolten 1968 så klicka här.

Hans Jensevik är pensionär. Han har varit VD och delägare i Svensk Kommunrating, storstadsutredare, administrativ biståndsarbetare i Afrika och kommunekonom och ekonomichef i Uppsala kommun. Lärare i Nationalekonomi, Göteborgs Universitet och forskarassistent på stadsbyggnad, CTH.