Tvärvändning?

Patrik Engellau

För ett tag sedan visade Sveriges Television en ”dokumentärfilm” som hette Tvärvändningen – om svängningen i flyktingpolitiken. Enligt min uppfattning är hela föreställningen om att det skulle ha skett än 180-gradare i svensk invandringspolitik bara fake news. Rätta mig om jag har fel.

Den påstådda dokumentärfilmen berättar en historia som varit i svang några år, nämligen att Sverige hade en öppen och generös migrationspolitik under många år. Sedan plötsligt, i slutet av 2015, vänds denna politik i sin motsats och Sverige blir nästan hermetiskt tillslutet. Gränskontroller införs och Sverige lägger sig, med statsministerns ord, på ”EUs miniminivå” (om det ska betyda lägsta bidragsnivå eller strängast regeltolkning eller färre antal migranter per skalle än något annat EU-land, sådant vet man inte, det förklaras inte i narrativet). ”På bara några veckor hade allt vänts upp och ned”, förklarar dokumentären. Och se, påpekar dokumentären, antalet asylsökande sjönk från 160 tusen år 2015 till 30 tusen året efter. Bevis!

Varför har då svenska politiker inte stramat åt tidigare? Här kommer filmens unika bidrag till modern svensk fake history. Det berodde på att svenska ledande politiker visserligen insåg att åtstramningar behövdes men inte vågade genomföra dem av rädsla för att först Ny Demokrati och sedan Sverigedemokraterna i så fall skulle kunna malla upp sig. Men när vändningen kom så kom den alltså tvärt och med besked.

Den där historieskrivningen är inte sann. Det har inte skett någon åtstramning att tala om. De gränskontroller som faktiskt infördes i början av 2016 gällde i huvudsak människor som inte tänkte söka asyl. Om en inresande ville söka asyl blev han vänligt förd till Migrationsverkets personal. Vem stoppade man? Jag är inte säker, men jag tror det var exempelvis migranter som prompt skulle till Norge och begärde rätt till genomresa.

Och hur var det med EUs miniminivå (om man antar att det skulle betyda strängaste regelverk)? Marginella förändringar gjordes. I stället för att automatiskt få permanent uppehållstillstånd fick migranter automatiskt tillfälligt uppehållstillstånd. Vad är den stora skillnaden? Det är ju knappt någon som blir utvisad i alla fall. Sedan blev det i vissa fall lite svårare för en migrant med uppehållstillstånd att hämta familjen till Sverige.

Om svensk politik verkligen hade förändrats på det sätt som påstås borde Sveriges andel av migranterna till Europa ha sjunkit kraftigt sedan den påstådda omvälvningen. Men så är det inte. Sverige är fortfarande Europas populäraste invandrarland om man räknar per antal ursprungsbefolkning. Migranterna själva verkar alltså inte ha märkt av någon påtaglig skillnad.

Men det är sant att volymerna har gått ned ganska rejält. Nu taktar vi ungefär som i början av årtusendet. Detta måste naturligtvis förklaras.

Jag tror det beror på två saker, men här är jag ute på djupare vatten. För det första har länderna söderut i Europa med kraft slutit sina gränser. Frankrike skyddar sig från Italien, Österrike skyddar sig från Italien, den tidigare så populära Balkanrutten har stängts av Ungern och andra länder. EU verkar, eventuellt i samarbete med den italienska regeringen, i skymundan betala för att Libyen ska förhindra migranter att ge sig iväg över Medelhavet. (Nu är det alltmer rutten från Tunisien som aktiverats.)

För det andra har Turkiet, mutat av EU, bommat igen gränsen mot Grekland.

Om det nu ligger till ungefär som jag tror, varför upprätthålls då myten om 180-gradaren? Antagligen är det som med myten om den svenska alliansfriheten under kalla kriget. Alla som lumpade visste att Sovjetunionen var fienden och alla som kände en högre militär visste att han hade varit på kurs i USA. Myten var för internt bruk. Ryssarna och amerikanerna kunde man inte lura, men man kunde lura svenskarna. Plus att man gynnade den svenska försvarsindustrin för vilken alliansfriheten var själva livsluften. Inte hade Sverige köpt svensktillverkad krigsmateriel om vi kastat masken och gått med i Nato på riktigt.

Det är samma med berättelsen om migrationspolitikens omvälvning. Den finns inte i verkligheten, men det är en historia man vill berätta för svenska folket. Medborgare som oroar sig för migrationens följdverkningar ska lugnas. Väljare ska övertygas om politikernas handlingskraft.

I själva verket ligger Sverige lika vidöppet som någonsin tidigare. Den senaste tiden har det kommit nästan 3 000 asylsökande i månaden. Eritrea, utan krig, toppar listan.

”Vi kan inte vara det land som har den mest generösa flyktingpolitiken i Europa”, sa Morgan Johansson i filmen. Jo, det kan vi. Och det är vi.

PS Jag får lite déjà vue. Precis detta skrev jag om för nästan exakt ett år sedan med anledning om att den nu nyupptäckta tvärvändningen just hade proklamerats.

 

97 reaktioner på ”Tvärvändning?

 1. Thomas Ek skriver:

  Bra rutet.
  Boven i dramat är ju vårt Public Service!
  Medborgarna går ju på den här ständiga smörjan som Public Service spyr ut.
  Detta är skälet till att allt går åt helvete!
  Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som FUNGERAR SOM DET ÄR TÄNKT!

  Thomas Ek

  Gillad av 9 personer

  • Janne skriver:

   Om det vore sant det du skriver så skulle ju andra aktörer inom Public Service berätta sanningen, men det gör de inte. Gör TV4 det? De är kanske ännu värre än SVT.
   Det finns officiela siffror inom Eurostat, det finns statistik hos migrationsverket.
   Det omvandlas INTE till nyheter, media kör samma gamla snack.
   https://www.europaportalen.se/2017/04/sverige-gav-nast-flest-asyl-i-eu
   Mycket stor anhöriginvandring, och även arbetskraftsinvandring till enka jobb, allt gör ju att det kommer in 150 000 nya invånare till Sverige per år. Alla skall ha välfärdtjänster, skola, bostäder, etc.
   Bra att Patrik tar upp det. Jag försökte flera gånger påpeka det på olika bloggar och kommentarer t.ex på Facebook

   Gillad av 7 personer

   • I.Leek skriver:

    Janne, TV4 är inte Public Service ,(och kanske eller just därför ännu värre när det gäller indoktrineringen) , jag fick själv detta påpekande till svar när jag kritiserade deras brist på en objektiv nyhetsförmedligen- ja jag håller med dej , TV4 är ännu än SVT särskilt i att hitta ”offer”.

    Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag får mer och mer intrycket att vi som medborgare undanhålls vad som häller på att ske i Sverige ungefär som var fallet under andra världskriget och till viss del också under det kalla kriget. Media är uppenbarligen instruerade att systematiskt dölja den pågående migrationen. Tidigare fanns statistik lätt att tillgå som nu inte längre kan återfinnas eller beror det på att jag inte lyckas finna den?

  Gillad av 13 personer

  • Thomas Ek skriver:

   @Lennart Bengtsson
   Håller med dig helt och hållet.
   Jag som är påläst om vad som sker i det politiska skeendet i USA baxnar när jag ser VAD vårt Public Service väljer att delge oss. Samt HUR de delger oss informationen ifråga. Processen är så undermålig, så farlig och så ohederlig den bara kan bli. Hela SVT-packet förtjänar långa fängelsestraff.

   Men:
   Jag tror dock inte så som antyds i vad du säjer, att de gör detta med flit.

   Jag tror, att materialet och rapporteringarna från vårt Public Service etablissemang sker utifrån Public Service inrättningens världsbild i vilken de har nobla avsikter i. De förstår inte vilka ohyggliga skador det här ger orsak till. Och om de i vissa fall ändå kan se att vissa rapporteringar kanske är ”galna” (det måste de emellanåt observera) så håller var och av medarbetarna tyst om det. (Den kollegiala sammanhållningen spelar nog också sin betydande roll här också skulle jag tro). De tröstar sig själva genom att de tycker att de arbetar för en ”god sak”. Dom gör det här av rent oförstånd helt enkelt. Så tror jag att det ligger till.

   Thomas Ek

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    MOAB, ja, de vill ha det så här. Men de flesta av dem vet själva inte om det. Det skulle krävas ett långt korsförhör — rannsakan — för att gräva fram motsägelserna i deras påstådda åsikter och prioriteter och påvisa att prioriteten är högst för de saker som leder till detta resultat. Förnekelsen är totalitär.

    Gillad av 2 personer

 3. Lilla fröken PK skriver:

  Ja, ”tvärvändning” är verkligen fake news. Kurskorrigering är väl en riktigare term. Trots att det är business as usual i asylinvandringen, finns det de, som inte fått nog, utan vill tillbaka till den gränslösa, s.k. Generösa migrationspolitiken. Detta trots att alla kan se följderna i vårt land av den förda politiken.

  Gillad av 2 personer

 4. K. Ulvert skriver:

  Allt är en rökridå för att väljarna ska tro att det går att rösta på de gamla partierna och ändå få en reducerad invandring. Det kommer säkert uppföljningar i samma stil ända fram till valet.
  Efter valet står återigen Mp som segrare trots blygsamt antal röster.
  Så är i alla fall strategin.
  Ett fall för konsumentverket.

  Gillad av 8 personer

 5. Moab skriver:

  Bra Patrik. Det är så uppenbart fake news. Danmark har exempelvis skurit i sina bidrag i flera steg, vilka bidrag har skurits ned i Sverige? Lägenhet och bostadsbidrag för polygama familjer, nu 16 miljoner, var det tidigare 20 miljoner? Det är fortfarande prao-elever vid bron och den enda de stoppar det är mig om jag skulle råka glömma körkortet. Det är mycket skickligt, det är som kinesiska muren, obruten pk från horisont till horisont. Vi har sanningen på vår sida men de har taktiken, vi har gått i nästan alla fällor:

  -De har infiltrerat nästan alla nyckelpositioner, politik, media, administration, chefsposten inom polisväsen, rättsväsen, skolor och akademi och är på god väg att ta över företagen via HR, hållbarhetsavdelnjngar och etiska investeringar.
  -De har tagit över språket, det började med negerbollen
  -De har lagt ner försvaret
  -De har satt demokratin ur spel
  -De har lierat sig internationellt
  -De ljuger, förvränger och förtiger, blir de påkomna gör,de det än mer
  -De har lierat sig med lågintensiva terrorgrupper som AFA
  -De spionerar på oss via Expo och Researchgruppen etc
  -De expanderar hela tiden sina led, ett nytt departement, nya genusprofessurer
  -De ändrar och tolkar lagen som det passar dem

  Vi behöver förbättra vår taktik, vi behöver läsa SunTzu. Vi behöver katapulter och göra ett hål i muren som sträcker sig från Göran Greider till SvDs ledarsida.

  Gillad av 23 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Sun Tzu är mycket bra. Din lista är också mycket bra. Men Sun Tzu skulle aldrig göra hål i muren. Han skulle göra som de som faktiskt invaderade Kina trots muren: Locka förvararna till fel plats, locka dem att sänka vaksamheten, lura dem med sprit och fester, nästla sig in hos dem och låta korrupta vakter öppna dörrarna. Vänd deras styrka till svaghet. Människan är svag, och den som inte tänker klart är svagare, känsligare för psykologisk utnyttjning. Feministsnuskskandalen visar vägen.

   Vi kan ta tillbaka språket, för vårt är vackrare och effektivare.
   Vi kan använda landsförräderiet emot dem och slå dem med deras egna lögner.
   Vi kan kanske rent av vända AFA och Expo emot dem genom att uppamma den traditionella socialismen gentemot den postmoderna national-socialismen och fisliberalismen. Upp till klasskamp! Klass mot klass! Ned med den nya överklassen!
   Vi behöver egna spioner och journalister. Inom kort är termerna ”Fake news” och ”Mainstrem media” synonymer också för den stora massan.
   Kommer vi en gång till makten måste vi använda rättspositivismen som vapen. Ett tveeggat svärd.

   Gillad av 8 personer

   • Moab skriver:

    Jag gillar katapulter. Man skall bara skjuta på samma ställe hela tiden tills det går hål.

    Jag ser just en TV-serie där mongolerna gjorde detta men det är från Weinstein Company..

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Sun Tzu nickar gillande om man som turkarna köper kanonerna av andra kristna eller hänger kapitalisten i det rep han just sålt en. Var det kinesiska katapulter med kinesisk bemanning? Då säger jag olé! Så skall muren rivas. ”De” har insett detta: det är den skötsamma svenska medelklassen som bekostar sin egen avrättning och våldtäkt i Sverige.

    Gilla

  • MartinA skriver:

   @MOAB Det låter som du föredrar Clausewitz snarare än Sun Tzu? Som Östman säger så premierar Sun Tzu förvillelse och manövrerande. Medan Clausewitz menar att det är svårt nog att samla sina styrkor och förflytta dem från a till b så det klokaste är att bli bra på dessa två saker, kraftsamling och koncentration. Eftersom varje gång man gör någonting är man utsatt för ”friktion” vilken blir dyrare än de fördelar som kan uppnås med fiffigt manövrerande.

   Det verkar som våra fiender använt Sun Tzu, ”krigets kärna är att förleda”. Men att deras framgång tagit slut. De kan inte göra fler fiffiga förflyttningar. Eftersom vi har den brutala verkligheten på vår sida kan vi hamra in den i dem med koncentrerade hammarslag, nagla fast dem vid deras egna lögner igen och igen och igen. Deras manövrerande är slut och de måste välja om de skall bli mer direkta. Eller om de skall kapitulera.

   Gillad av 1 person

 6. Moab skriver:

  Om jag får:

  Vi kan tycker jag börja med att förenkla. Vi har ett vi, första person plural, och de är de. Man behöver inte skriva pk-ister, vänster, liberaler, media, politiker, det räcker med ”de”.

  De har till lyckats tror jag med det viktigaste, att splittra och förvirra motståndet. Det är därför man hör mer och mer om begränsningar på Google, youtube, Twitter osv, för internet är det enda ställe där vi har ett konsistent motstånd. Kort sagt, de spelar fult, och dissidenterna spelar efter spelreglerna. Det var detta som Trump ändrade, men han spelade inte etablissemangets spel. Trump använde istället det sätt att föra krig som grekerna uppfann och som gjorde greker och romare så framgångsrika. På med bronsplåten, vänd dig rakt mot fienden och gå rakt på och fega inte. Vänstern och liberalerna är så uppenbart lismande lögnare, deras vapen är manteln och dolken. De är den onde rådgivaren i Sagan om Ringen. Min slutsats är att vi måsta samla oss och gå rakt på, de är fegisar, det är deras kärna. De gapar och skriker som araber men springer vid första tecken på förlust. Vi går rakt på och det betyder att sluta vara artig och istället hålla fram verkligheten:

  De vill ha det så här. De vill att minderåriga våldtas och svenskar huggs ner. Argumenten är enkla, fler invandrare, fler muslimer betyder – fler mord, mer terror, mer våldtäkter, mer assistansfusk, mer nazism, mer tafs, mer islamism, mer kvinnoförtryck, mer könsstympning, mer mobbing, mer skolbränder. Det är inte Pippis pappas fel att detta sker.

  De vill ha det såhär.

  Gillad av 17 personer

   • educaremm skriver:

    USE…,

    Ett USE hägrar för många på framträdande poster inom europeiska, och skandinaviska, nationers etablissemang…(United States of Europe)…

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Kanske slöseri att försöka få en rationell förklaring – som MOAB skriver; det är faktum. Vissa saker, särskilt när utopister är inblandade, är svårförklarade. Ondska behöver heller inte förklaras, den behöver förhindras.

    Bob Geldof beskrev det rätt bra:

    The silicon chip inside her head
    Gets switched to overload
    And nobody’s gonna go to school today
    She’s going to make them stay at home
    And daddy doesn’t understand it
    He always said she was as good as gold
    And he can see no reason
    ‘Cause there are no reasons
    What reason do you need to be sure

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Om jag får skissa på en proximativ förklaring: Ondskan, som vi kan dela upp i det djupa, instinktiva hatet av genetiskt definierade grupper och det höga, psykologiskt betingade hatet av grupper eller kategorier av människor vi skuldbelägger för livets alla svårigheter och frustrationer, egentligen för vårt medvetande om detta, finns i oss alla. Goda människor har också hatet i sig men släpper inte ut det. Onda människor släpper ut hatet och bestraffas för detta. Detta är ganska trivialt.

    Det stora problemet uppstår när det finns en ytlig och formell definition av godhet, som inte består i att undertrycka sitt personliga hat. Alltså när det finns en ideologi, en kollektivisering av godheten. Den som ernått den sociala situation där godheten blivit en påstämplad i förväg förlorar alla hämningar när det gäller att släppa lös sitt inre hat. Det är det som drabbar våra politiker och tvingar dem, psykologiskt, att bli onda människor. Naturligtvis krävs här ytterligare en sammanbindande faktor: Den av socialdemokratin uppfunna självgodhetsstämpling som ligger i dess infernaliska omdefinition av demokrati till dess motsats: Allt som en politiker bestämmer är per definition gott, förutsatt att politikern gör det i rollen som folkvald representant. Här kopplas ideologin till personen och tvingar alla folkvalda att bli onda. (Demokrati är i själva verket raka motsatsen till detta, nämligen principen att makthavare som begår onda handlingar av folket kan tvingas att avgå.)

    De ultimativa förklaringarna är förstås rent biologiska (vi måste räkna psykologin till biologin eller som en biologin underställd vetenskap så som kemin är underställd fysiken; detta kallas i den övergångstid vi lever i ”evolutionär psykologi”) och tämligen ointressanta i ett politiskt forum.

    Kort sagt: Sosseriet.

    Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Bra förklaring av Östman. Jag tänker att själva indoktrinerinen ser ut så här från utsidan. Det är nästan omöjligt att föreställa sig hur de på insidan tänker.

    Gilla

  • Thomas Ek skriver:

   @MOAB

   Varför, vill de ha det så här tror du?
   Vad är anledningen tror du, att de vill ha det så här?
   Dom tror ju för sjutton gubbar dom är de som är de godhjärtade medmänniskorna som minsann hjälper de stackars medmänniskorna (flyktingarna, migranterna osv) och att du och jag inte vill hjälpa våra medmänniskor alls, därför vi är elaka rasister som måste motarbetas. Fattar du inte det?
   SKÄLET till att det har blivit så här är ju för att vårt Public Service genom detta duperar medborgarna med denna ideologi/deras sätt att tänka. Av det skälet måste vårt Public Service skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt!

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Nej jag tror inte det längre. Jag har trott som du men inte längre, din förklaring är som Ann Heberleins banala godhet, den duger för Svensson på gatan men inte för de som mottar IS krigare, varje år ser våldtäkterna bli fler och grövre osv. Jag tillerkänner inte politiker, journalister, advokater och andra som jobbar med detta varje dag denna ursäkt. Hur kan en våldtäkt vara god och sambandet med invandringen är uppenbart, det är inte inbillad godhet, det är medveten ondska.

    Sen håller jag med dig om public service.

    Gillad av 1 person

 7. Johan skriver:

  Säkerligen är denna s.k. Tvärvändning fake news, ett försök att blanda bort korten, eller möjligen ett experiment stt se vad informationen får för effekt inför valtider..
  Och lika säkert ligger antagligen sgendan bakom allt detta fast.

  Gillad av 3 personer

  • Bloggadmin Seniorstrategi skriver:

   Svaret på vad SVT vill åstadkomma ges i slutet av programmet där 3 årige Alan Kurdi åter exploateras för att framkalla sympati. Det man inte nämner är bakgrunden till varför Alan Kurdi dog. Sannolikt är bilden på pojken dessutom arrangerad. Oavsett vilket så framstår utnyttjandet av pojken som cynisk propaganda.

   Gillad av 8 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Vem fick se en bild på den treåriga pojke som mördades på Las Ramblas av muslimen i lastbil? Han kom inte hem igen den dagen. Vem fick se en bild på den elvaåriga flicka som slets i stycken av en muslim på Drottninggatan? Hon kom inte hem igen den dagen. Vem fick se de 84 liken efter den slakt som en muslim utförde i Nice? De kom alla inte hem igen den dagen. De gick ut men kom inte hem. Islam kom emellan. Döden kom emellan.

    Det är muslimerna och det falska Europa som orsakar döden. Inte vi som värjer oss. Inte vi som vägrar dödskulterna.

    Gillad av 12 personer

   • Jaxel skriver:

    Enligt intervju med systern till Alan Kurdis far var anledning till färden mot Europa att fadern behövde nya tänder (1).

    Mycket talar dessutom för att fadern samarbetade med människosmugglarma. Det var förmodligen fadern som körde båten och greps av panik som ledde till att båten kapsejsade. Gissningsvis hade han ingen som helst erfarenhet av båtar och hav. (Om någon är intresserad skall jag försöka leta reda på länkarna som styrker detta.)

    1. https://m.youtube.com/watch?v=QZUuoaq1MLM

    Gillad av 3 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Igår lade SvT/SR ut en veritabel bombmatta med braskande uppgifter om ”avslöjandena” i Uppdrag Granskning. Det handlade om den vanliga visan i högskatteländer, skatteflykt och skatteplanering. Såvitt känt inget olagligt men enligt Magdalena Andersson, högst omoraliskt då tilliten eroderas i samhället och då pengarna behövs för att bygga välfärden. Vi förutsätts bli mycket upprörda över detta. Men den gubben går nog inte så bra längre. Det går inte att försöka vända fokus från det som verkligen upprör många människor när siffrorna kommer på bordet. Hur politikerna med sin vanvettiga migrationspolitik urholkar välfärden , river sönder samhällskontraktet och förstör tilliten.
  För övrigt, det som var mest intressant med ”Tvärvändningen” var att man fick fullständigt klart för sig vilken feghet det finns i de politiska leden. Hellre köra landet i sank än att släppa in konkurrenter och bli av med förmåner och fringisar.
  Och, det jag blev mest ”upprörd” över , nåja, snarare skadeglad över när det gäller skatteflyktsuppgifterna var att en sån som Bono avslöjades ( dock inte i svensk media ). Underbart när hycklare tas på bar gärning.

  Gillad av 9 personer

  • EMIL DEN GAMLE skriver:

   Ja, det är sannerligen inte skatteplanering som förstör tilliten utan en huvudlös politik. Något ”samhällskontrakt” har inte funnits på länge. Det är ju trots allt en viss skillnad mellan hur saker och ting borde vara i ett välfungerande samhälle och hur det verkligen är.

   Gillad av 4 personer

  • Jan Ahlström skriver:

   Ang skattetjafset, vem betalar mer skatt än nödvändigt? Ingen tror jag.
   Mona Sahlin tyckte att ”det är häftigt att betala skatt”, tjenare se hur det ick det sedan!?

   Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Jag blir förbålt upprörd när Magdalena ”jag ger socialismen ett ansikte” Andersson säger att t.ex. Östling undanhåller (sic) skattepengar, när han i stället genomför normal skatteplanering.
   Det är din förbannade skyldighet att minimera dina skatteinbetalningar, menar jag.
   I Studio ett i P1 (måndag 6/11) var det skönt förlösande att höra Johan Ingerö, från Timbro, mosa Göran ”jag ger den aningslösa salongskommunisten ett ansikte” Greider. Från kl17.00 till kl. 17.23

   Gilla

 9. Lügeman skriver:

  Den 27 januari 2016 går Anders Ygeman ut och lovar 80 000 utvisningar under 2016. Av detta löfte blev noll och intet. Precis som snacket om ”EU:s lägsta nivå” var detta en lögn från Ygemans sida som skapats enbart för att hannågot att hänvisa till vid händelse av kritisla frågor.

  Ygeman hatar svenskar och vill se dem undanträngda från Sveriges yta.

  https://www.di.se/artiklar/2016/1/27/tiotusentals-asylsokande-avvisas/

  Gillad av 7 personer

 10. oppti skriver:

  Det har gått så långt att man varje gång det händer olyckor eller brott funderar på vilken invandrargrupp som ligger bakom. Något media förtiger men alternativa sidor på nätet lätt avslöjar. Det har blivit en sport att se bakom pixlingen.

  Gillad av 10 personer

 11. Yngve på hyllan skriver:

  Jag såg också programmet och reagerade. Min notering handlade dock mest om Pontus Mattsson som journalist. Han arbetar som politisk reporter på Sveriges Television och har länge satts att bevaka Sverigedemokraterna.

  Bevakningen har varit intensiv, närgången och uthållig. Han har även skrivit reportageboken ”Sverigedemokraterna in på bara skinnet”. Och är numera en ofta anlitad ”SD-expert”.

  Så min egen källkritik riktar sig mer mot personen bakom bakom programmet. Att fortsatt verka som journalistisk SD-expert kräver naturligtvis en viss omorientering när SD-politik allt mer börjar övertas av övriga partier. En omsvängningen under galgen håller på att ske, men ännu inte genomförd.

  Hur gör man då för att fortsatt kunna verka som politisk reporter, i detta något annorlunda politiska landskap, och med ett särskilt intresse för SD-politik?

  Själv skulle jag göra en snygg vändning som inte riktade ljuset mot mig själv. När övriga partier tvingas att driva SD-politik slinter ju lätt kritiken mot själva SD. Återstår då endast tjatet om SD:s rötter, inte mycket mera. Men det tjatet räcker inte till för att fylla hela reportage.

  Så min egen källkritik sätter mer ljuset på de bakom programmet, än vad programmet egentligen tar upp. En mer påtaglig politisk vändning ligger nu i pipelinen. Detta inser säkert Pontus Mattsson. Även media anpassar sig, inte bara politiken.

  Gillad av 6 personer

 12. Kent Forssgren skriver:

  PATRIK DU HAR RÄTT.
  Och en värre kommer det att bli, när anhöriginvandringen tar full fart.

  Politiker inom regering och inom allians har fått utbildning på en sak: att spela teater.
  En non-stop förställning pågår, med en bedrövligt stor del svenska folket som åskådare, livligt applåderande.
  Vi är dock en ökande skara som genomskådat taskspelet.

  Här Dick Erixon på bloggen Samtiden:

  SNART ÖPPNAS GRÄNSERNA IGEN, SOM 2015
  Det pågår ett gigantiskt bedrägeri. Regeringen och allianspartierna säger till folket att de nu ändrat sig och står för sträng invandringspolitik. Men de vill inget hellre än finna skäl för att öppna gränserna igen. Partierna vill leka gud. Det är som en drog.

  En nyhet som försvann i veckan var att samarbetet mellan regeringspartierna gnisslar. Miljöpartiet och Socialdemokraterna mår dåligt av att föra en sträng invandringspolitik i strid med den egna övertygelsen.

  Trycket på att öppna gränserna växer inom Socialdemokratin.

  Samma attityd finns också hos allianspartierna
  Det krävs inte mycket eftertanke för att se hur såväl S som M formar sin valtaktik: för att locka väljare säger man sig stå för stränga regler kring migration, men efter valet, då man lurat väljarna att de inte behöver rösta på SD, återgår man till att öppna gränserna och kräver att folket att de ska öppna sina plånböcker än mer.
  Det är ju vad socialdemokrater, moderater, kristdemokrater, för att inte tala om miljöpartister, centerpartister, liberaler och vänsterpartister i djupet av sitt hjärta vill.
  https://samtiden.nu/2017/11/snart-oppnas-granserna-igen-som-2015/

  Gillad av 8 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Håller med. Öppna dammluckor önskar MP C L stor del av S och delvis M. Nuvarande takt 150-180 000 per år!? Känns som kostnaderna snart slår i taket. Finns det något problem kopplat till invandringspolitiken där inte kurvan pekar kraftigt åt fel håll?

   Gilla

 13. Lars-Olof Svensson skriver:

  Jag tycker det ändå det var en bra dokumentär. Den visade att trådarna går tillbaka till till sextioåttorna och deras världsförbättrariver. Det mest talande med filmen var dock inte filmen utan att Reinfeldt och Löfvén vägrade att låta sig intervjuas. Det bästa med filmen var grejen om retroaktiv föräldrapeng, som Nyamko Sabuni ville ändra på 2010. Som hon helt rätt påpekade leder den till att kvinnor inte kommer ut i arbete och att deras barn inte kan svenska när de börjar skolan.
  Inte ens det klarade politikerna av att ta tag i. Förslaget från Sabuni brunstämplades genast i AB så var det färdigt med det.
  Överhuvudtaget är invandrardebatten en politisk dödsdans. Att problem finns inser alla men det finns två läger, ett som pekar på dem och försöker hitta lösningar och ett som förnekar dem och kallar motståndarlägret rasister (men själva lyfter de inte finger för att hjälpa eller hitta lösningar – det ska någon annan göra). På det sättet har SD blivit bästa garantin för fortsatt hög invandring och att problemen förblir olösta. Frågan är fortfarande tabu.

  Gillad av 1 person

 14. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det är bara att konstatera att våra vanligaste media är totalkorrumperade och ser som sitt syfte att producera propaganda i enlighet med maktens önskemål. Några andra aktuella exempel:

  • Leif Östling hängs ut å det våldsammaste för sin skatteplanering och näpsas upp. Att Margot Wallström gjort samma sak med sina 22 MSEK är inte relevant, det är skillnad på folk och folk.
  • Diverse ”borgerliga” sexfulingar hängs ut medan man skyddar sina egna gunstlingar såsom den ”kände komikern” vars namn är känt så fort man öppnar Google.
  • Expressens ledarskribent Eric Erfors dömdes för att ha skrikit ”Jävla invandrare! You will burn”, inte har det stått i Expressen

  Man undrar hur folk är funtade som har som jobb att sköta denna cirkus, inte undra på att den psykiska ohälsan växer

  Gillad av 5 personer

  • Moab skriver:

   Nej, den psykiska ohälsan är nog något man kan odla. Vi har förlorat slaget men står stadigt på jorden, de lever med en lögn som blir värre varje dag. De vägrar debatt, som Al Gore, och det är nog mer än en som bär på psykisk ohälsa. Ta klimatet, alla skeptiker verkar sunda, klimathysterikerna verkar vara just det.

   Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    ”Den 6-17 november träffas världens länder i Bonn, Tyskland för klimatmötet COP23. Målet med mötet är att diskutera och besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris.”

    När det gäller klimatet, så verkar de som tror på CO2-spåret vara väldigt envisa. Det är ganska anmärkningsvärt, att aktiva forskare (beroende av medel för försörjning) ger en helt annan bild än seniora (ekonomiskt oberoende) forskare!

    Gillad av 1 person

 15. Jan Ahlström skriver:

  Det blev ingen tvärvändning, ok volymerna har av olika anledningar gått ner men för övrigt är det vändningsförbud och full fart på motorvägen rakt in i mörkret.

  Gillad av 3 personer

 16. KristinaF. skriver:

  Tack Patrik, jag kände mig olustig när jag hörde Pontus Mattssons lugna försåtliga röst. Han skulle invagga mig i någon sorts trygghet. När jag med egna ögon och öron kan se och höra att
  faran definitivt inte är över. Tvärtom. Och jag vill inte heller betala skatt till allt detta. Hoppas att Leif Östling står på sig. Jag blir arg när jag ser dessa unga män i snygga kläder, mobiler och en stöddig uppsyn och när jag ser alla dessa kvinnor i stora sjok med massor av barn – och jag VET att allt detta är jag med och betalar. Jag vill inte, om jag kunde skulle jag också lägga mina pengar undan svenska skatteverket.

  Gillad av 6 personer

 17. Hans Kindstrand skriver:

  Om man får tro SCB:s uppgifter om befolkningsutvecklingen i Sverige, hade vi från januari t o m augusti 2017 ett födelseöverskott om 18 044 och ett invandringsöverskott om 65 442. På årsbasis för 2017 betyder det, om trenderna håller i sig, ett födelseöverskott om ca 30 000 och ett invandringsöverskott om ca 100 000. I politiken är det inte verkligheten det handlar om. Det väsentliga är hur verkligheten beskrivs.

  Gillad av 5 personer

 18. Erik skriver:

  Om man lägger till anhöriginvandringen så ökar Sveriges befolkning med 6-7 procent från idag till 2020. Hur vi skall klara detta diskuteras inte och skälet är väl att ingen har en aning.

  Gillad av 4 personer

 19. MartinA skriver:

  PE har säkert rätt i artikeln.
  Däremot, neutralitetspolitiken innebar att USSR inte behövde räkna med att sverige användes som anfallsbas mot USSRs territorium och USA inte behövde räkna med Finland som anfallsbas mot NATO. Så neutralitetspolitiken var mycket bra, den och det starka svenska försvaret innebar att krigsstrategerna i Washington och Moskva generellt inte planerade rörelser genom skandinavien utan koncentrerade sina styrkor i Polen och Tyskland. De dårar som argumenterar för NATO medlemskap är antingen köpta av Washintong eller har överhuvudtaget aldrig tänkt igenom försvarspolitik.

  Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Alla är ett hot. Det kallas utrikespolitik. Eller brukade kallas, när vi fortfarande hade en sådan. USA är ett hot också. Att vara en sattelitstat till USA innebär över tid att få sitt samhälle totalförstört. Det är bara att se sig omkring här i sverige för att se hur fruktansvärt illa det är. Det förstör allt.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Massinvandrarna sattes i rörelse av USAs krig. Det är också bara USA som vinner på massinvandringen eftersom den gör det omöjligt för Europa att bryta sig fria från USAs dominans. Vidare har försvaret avvecklats av politiker såsom Bildt och Reinfeldt som snarast kan beskrivas som Washington-agenter. Och som sedan använt avrustningen som argument för NATO medlemskap.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Om USA har fått det de ville ha, varför skall de då invadera oss militärt? Självklart är det ett svaghetstecken att Ryssland inte längre kan påverka oss genom subversion, utan måste ta till militära medel. Men det gör inte hotet mindre trängande.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Öh? USAs soldater klampar redan runt här? Vidare övar USA redan invasion för att slå ner folkliga uppror mot deras marionettregim här. Kolla in ”Noble Ledgar” från 2015?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    youtube.com/watch?v=u-35fPaqMnY
    youtube.com/watch?v=89qeNvZdStQ

    Finns fler klipp om man letar litet grann. Jag förstår inte varför så många känner ”vi” med amerkanerna? De känner definitivt inte ”vi” med oss. Möjligen att någon liten andel av den tynande europeiskättade befolkningen i USA har någon form av omtanke, men det är temporärt. De flesta tycker bara att det är komiskt att de numera kan stödja jihadister här om de vill, som de gör på så många andra platser.

    Gillad av 1 person

  • Ulrika skriver:

   ”det starka svenska försvaret”:-)
   Om det sk neutrala Sverige inte hade samarbetat med tyskarna så hade det tagit tyskarna hur länge för att ockupera landet enligt dig? Veckor eller timmar? Schweiz hade också sin business med Tyskland. Neutralitet, jojo.

   Gilla

 20. Björn skriver:

  Jag förstår inte vad det är för fel på svenska folket! Precis ALLA fakta finns ju ”på bordet”! Visserligen försöker MSM hela tiden täcka över med vilseledande propaganda, men även en underbegåvad, borde ju ha en hyfsat klar bild av tillståndet i landet! Vad mer måste till för att folket ska rösta för en förändring…..?!

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Att de själva eller närstående får en direkt kontakt med multikultur. Dvs att rånas, våldtas, få inbrott, få bilen uppbränd eller annat. Det är enda sättet att få ”Nisse i Hökarängen” att fatta läget.

   Gillad av 1 person

 21. Bloggadmin Seniorstrategi skriver:

  Det blir alltmer tydligt hur SVT används för att skapa distraktion från de viktiga samhällsfrågorna. De senaste exemplen är Paradiset och Tvärvändningen. Även kampanjen #metoo och SVT’s uthängning av sina programledare bidrar till detta. Det är naturligtvis förkastligt om de är skyldiga och borde behandlats som ett personalärende när de uppstod och inte många år senare.

  Gillad av 2 personer

 22. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för en utmärkt beskrivning av den påstådda ”tvärvändning”, som tycks bilda en närmast perfekt cirkel och utmynna i eviga upprepningar av 2015 års migrantförskräckelse.

  Tvärilska, svenska väljare måste tvärnita sjuklöverpolitikernas bisarrt missbrukade inflytande över Sveriges befolkningsutveckling medelst tvärt folkbyte, allra senast i september 2018.

  Gillad av 2 personer

 23. Sven Larsson skriver:

  Ett politiskt försök till att man gör något – är väl budskapet, för att lugna massan. Vad man har gjort – inget precis som du beskriver, en följd av åtgärder i flera länder har gjort att det gick ned, troligen har sverige faktiskt gjort lite, man har börjat fundera på hur man kom i läget och hur man skall ta sig ur det, . utöver det sitter man nu och funderar – för det gör man fortfarande som poltiker – på inget alls, man rullar tummarna som om inget har hänt och att inga zoner eller vad man vill kalla klansamhällena som långsamt växer fram med allt från Mosker till vapenförråd till folket istället för som vi hade det, mobbförråd för försvar och en militär värd namnet och lite annat, men generellt har nog svensken återgått att till att tro att allt är bra

  Gillad av 1 person

  • Willy Lindqvist skriver:

   Ja, ”tvärvändningen” är bara den gamla vanliga trianguleringen, sossar och moderater låtsas att man tagit till sig motståndarens politik för att sno deras väljare. Men det har väl var och en genomskådat vid det här laget.

   Gillad av 1 person

 24. kvellulvblog skriver:

  Man blir glad när man läser det Du skriver PE, och alla kommentarer likaså. Det som gläder mig är att många människor trots allt klart ser genom det töcken som vår regering försöker skapa. Men, ”Okunnighet är styrka”, skrev Orwell i 1984, genom att vägra visa fakta och bara tala i PK fraser kommer tyvärr många att fortsätta att hålla med regeringen. De vill känna sig som goda invånare i den Humanistiska Stormakten. Det retar mig att politikerna inte ber om ursäkt för det man gjorde före ”tvärvändningen”. Att man inte erkänner att det enbart beror på våra politiker (inte på EU, FN, katastrofer, eller andra EU-länder) att så många flyktingar kommer just till Sverige. De lockas av våra politikers bild av Sverige som ett Schlaraffenland. Att politikerna inte erkänner att detta skapat en fantastisk marknad för människosmugglare ( Läs Loretta Napoleonis : Merchants of men), att de inte erkänner att de därigenom indirekt är orsaken till drunkningarna i medelhavet. Sedan kan man undra varför åskådarna inte reagerar på Justitieministerns skratt, när han berättade att man satte flyktingarna på 15 timmars bussresa till Norrland, för att skapa tid för immigrationsverket att ta reda på hur man skulle kunna ta hand om dem. Har något i flyktingmottagningen förbättrats? Registreras de så att de inte kan skaffa sig flera identiteter? Undersöks de avseende HIV, resistent TBC, syfilis, hepatit? Låter man fortfarande minderåriga ensamkommande sprida sig utan kontroll i våra städer? SD har uppstått pga vanskötseln av flyktingarna. Politiskt rävspel kan inte eliminera SD, så länge tragedin fortsätter.

  Gillad av 1 person

 25. prosperitystate skriver:

  Bra gjort av Mattsson inom ramen för SVT. Dock helt sant att det inte har skett en helomvändning. Vi följer inte ens våra egna lagar och än mindre internationella överenskommelser.

  Svensk försvarsindustri är märkbart skicklig trots ordentligt kringskuren vad gäller möjigheter till export.

  Gillad av 1 person

 26. Petrus skriver:

  Jag håller med övriga skribenter som påpekar att vi bara är tillbaka till samma nivåer som före toppen som kulminerade 2015. Och att media försöker ge intrycket att vi nu ligger lägre än förr. Vi lägger högre nu än när Sven-Olle vann folkomröstningen 1988.

  Det här visar på behovet av alternativa medier som når fler människor. Jag har tidigare pekat på behovet av en nyhetsaggregator där folk gratis kan gå in och gratis se sammanfattningar (inom ramen för citaträtten) av vad som står i lokaltidningen. En sådan sajt med gratis-alternativ till lokaltidningar från hela landet vore ytterst värdefullt. Man skulle till detta medieflöde kunna lägga till informationskomponenter som att invandringen nu inte är lägre än för några år sedan och att mainstreammedia försöker lura i allmänheten något annat.

  Personer som skriver läsarkommentarer på sajter som denna skulle kunna göra jobbet att sammanfatta nyheterna i sina respektive lokaltidningar.

  Gillad av 1 person

 27. Petrus skriver:

  Några ord om NATO.

  Erlander föreslog efter kriget att det skulle bildas en nordisk försvarsallians. Norge och Danmark valde i stället år 1949 att gå med i NATO. Finland fick ha ett kapitalistiskt demokratiskt system men Ryssland tilläts ha ett visst säkerhetspolitiskt inflytande. Finland köpte bl a ryska Mig 21-plan från Sovjet. Sverige fick i stället en övervikt åt NATO-hållet samtidigt som en del varnade för ”finlandisering”. Sverige fick köpa amerikanska högteknologi-vapenkomponenter mot att vi spionerade litet åt USA. Detta resulterade bl a i den nedskjutna DC 3:an 1952. Några absoluta garantier för NATO-stöd vid en sovjetisk aggression fanns dock aldrig. Och det var väl ett arrangemang som även passade USA och Storbritannien. Hade Sverige fått en regering av samma typ som Polen hade när Sovjet fick ta östra halvan av Polen eller en Bondeförbundet-regering med 1936 års partiprogram så hade väl risken varit rätt stor att de som drog i trådarna i USA hade låtit Sovjet gå in och ta över Sverige. Så neutraliteten var ju på sätt och vis något som passade de som drog i trådarna i USA och Storbritannien alldeles utmärkt.

  Dagens Ryssland som skickar det styrande partiets ungdomsförbund till AfD:s partimöten och ger franska Front National finansiellt stöd är något som stör figurer typ George Soros och andra puppet masters och svenska puppets mer än det gamla Sovjet. Speciellt jämfört med 20-talets Sovjet där Olof Aschberg fick ha en privat bank med 700 anställda.

  Gilla

 28. Rikard skriver:

  Hej.

  Vill ni ha den totala invandringen? skulle man kunna travestera den där filmen.

  Inte från ett Vinterpalats eller ett Sportpalats, men väl så klumpfotat framfört.

  Bra talat, hr bloggägare.

  Se till att budet går i dina egna kretsar om vilken enorm lögn detta är, så kanske ni slipper kulturberikas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

 29. Bella Notte skriver:

  Måste tillstå att Östling framstår som någon att ta efter, och fler än jag reagerar nog så. För oavsett hur mycket vi, rika eller nyfattiga, tvingas pumpa in i den dysfunktionella välfärdsapparaten, så tänker väl allt fler ”vad f-n får jag för pengarna?”.

  Gillad av 3 personer

 30. weasel skriver:

  Med tanke på att det för närvarande finns sisådär ca 100.000 människor som befinner sig i landet trots att dom har fått avslag på sina asylansökningar ett flertal gånger så är det definitivt fake news att påstå att Sverige nu skulle ha en restriktiv invandringspolitik.

  Gillad av 4 personer

 31. Mikael Steinwall skriver:

  Vad är Svenska politiker mest rädda för, att väljarna röstar på partier som ”fiskar i grumligt vatten”, eller att en överdimensionerad invandring ska leda till landets förfall?
  En befogad fråga efter Tobias Billström och Lars Stjernkvists analyser i elfte timmen.

  Gillad av 1 person

 32. Obs skriver:

  Vill gärna ge ett annat perspektiv till SVT-dokumentären ”Tvärvändningen”.

  Dokumentären försöker förmedla bilden av att det fanns en rädsla bland etablissemanget för att ha en seriös diskussion om invandringen.

  Det är inte så jag kommer ihåg det. Jag kommer ihåg att att alla partier förutom Sverigedemokraterna hade en tydlig politisk agenda för att skapa ett mångkulturellt samhälle. Och eftersom den svenska kulturen saknade vikt i ett sådant samhälle så skulle gränserna också öppnas. Invandringen var inte något problem eftersom vi ändå skulle få ett mångkulturellt samhälle där invandringen berikade Sverige. Det var ingen rädsla bland etablissemanget. Det fanns en tydlig avsikt att i grunden förändra Sverige.

  Och denna politiska agenda såg till att många andra blev trakasserade. Människor som kritiserade mångkultur blev av med jobbet. Politiker som tyckte att invandring skulle begränsas blev kallade rasister. Nej, etablissemanget var inte rädd eller naiv. De förtryckte andra för att de hade en politisk agenda som de ville få igenom mot svenska folkets vilja. Det kommer jag ihåg.

  https://juliacaesar.blog/2017/11/05/nima-gholam-ali-pour-sd-om-tvarvandningen/

  Gillad av 1 person

 33. goph999 skriver:

  Du PE hade ett samtal med Jens Ganman, om att man måste ta ett personligt ansvar för vad man tycker och tänker och inte lämpa över det på någon annan.

  Har just gjort det.

  Det blir skilsmässa. Vet det. Och det känns faktiskt rikigt bra.

  Gilla

 34. Birgitta skriver:

  Tack Patrik och ….nu är det dags att DU och alla andra kloka personer som du känner att ni alla gör det som ni kan allra bäst………….styra upp den haverande skutan ”Sverige”, jag ber er ge er in i politiken och förändra , ni kan !
  Sverige är i desperat behov av kloka människor !

  Gillad av 1 person

 35. Pax skriver:

  Mycket intressant. Och Patriks näst sista stycke känns hoppfullt:
  – ”Vi kan inte vara det land som har den mest generösa flyktingpolitiken i Europa”, sa Morgan Johansson i filmen. Jo, det kan vi. Och det är vi.

  Gillad av 1 person

 36. ahlmarianne1 skriver:

  Redogörelsen var i det stora hela ganska heltäckande. Jag hade dock helst sett att man gjort programmet i fler delar och gjort nedslag i vilka avtryck det gjort i samhället. Vilka blev de kortsiktiga resultaten och vad innebär det för framtiden. Kan kommuner ständigt få sin budget kullkastad och överleva? Genom avsaknaden av detta kommer inget att ge praktiskt utfall trots programmet. Vi har fortfarande en massa kvinnor som vill lösa allt med mera godhet. Låt oss bevilja amnesti för alla som väntat i ovisshet. Man kan ha empati, men tyvärr hjälper det oss inte ur vårt dilemma. Den stora gruppen med totalt avvikande normer kommer att för alltid utgöra en enorm påfrestning i samhället. Dessa normer är av så gammalmodig sort att vi har svårt att ens närma oss dess praktiska resultat. Det är med dagens kulturklimat tabu att säga till nyanlända att: Vi tror på vår kultur och att anledningen till att du kom är att ditt förra samhälle bröt i hop för det var baserat på sämre lagar. Sharia kommer inte att antas här för vi tror inte på medeltiden. Vill du anta det så OK annars sök annan hemort. Det är inte tillräckligt tydligt att vi har en egenkultur som vi tror på,.för vi ger en massa pengar till kulturföreningar av tvivelaktig halt. Det skulle behövas ännu mera att man talade om var vi skiljer oss åt, och att vi står för vilka vi är. Annars får ni se fler muslimer som tar plats i kommuner och låter ett gäng gubbar bedriva spel och dobbel eller annat, inte betala hyra. Sett detta på TV. Shariapoliser och ökande klanvälde.
  Pojkar fostras inte i deras samhälle så mera förstörelse av bilar,skolor och stenkastning.Vill vi ha kvar vårt samhälle eller…….? Hur många ska sitta på bli försörjdgrenen och gunga?

  Gilla

 37. Sixten Johansson skriver:

  Jag anknyter till psykologin kring ”varför”. (Bara som amatör – skisserar mönster och bilder, som kan göra skeendet överskådligt. Min egen tolkning och hållning ingår):

  Chocktillståndet efter kriget gjorde att 40-talisterna kom ut i livet onormalt svagt härdade via frigörelse från modern och fadersuppror. Fäderna vek undan, hjälpte de unga och kvinnorna att besätta samhällsposter, en sorts tidig curling. En generation senare blev härdningen förstås ännu svagare. För varje decennium minskade skillnaden i mogenhet mellan vuxna och barn. Sedan 2000-skiftet har samhället dominerats av infantila impulser, tankar och upplevda behov. En massa strömningar förstärkte varandra: sexualisering, feminisering, ungdomskult, urbanisering, massmedia, it-tekniken osv. Den avstannade personlighetsutvecklingen maskerades av tidens pladdrighet och ytliga prestigemått.

  En infantiliserad befolkning suger begärligt i sig en självbild och verklighetsbeskrivning som bekräftar dess psykiska tillstånd. Först blev det kulturmarxismen, för att den var lika infantil och förljugen. Och ännu mer attraktiv är 2000-talets PK-socialism, som slopat allt jobbigt, t ex ekonomi, logik och konsekvensanalys.

  Ondska är en yttring av den destruktivitet som måste finnas. Alla har vi en djävul i oss. Det gäller att hålla den bunden. I yttersta nöd behöver vi dess hjälp. Den som låtsas vara enbart god gör sin djävul allt starkare och kan till sist inte motstå dess kraft, när den bryter fram i mobbens skyddande anonymitet.

  Gilla

 38. Per-Anders skriver:

  De enda som tvärvänder är SD. De vill ha mer invandring än tidigare. Det finns bara en rimlig och logisk nivå på invandringen: Noll.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.