Nu blir jag upprörd

Patrik Engellau

Gustav Adolfsdagen den 6 november firar man i Göteborg med att äta särskilda bakelser till åminnelse av hjältekonungens död vid Lützen år 1632. Det känns stort för oss stockholmare och för en gångs skull högaktar vi dessa bohuslänningar. Men just i år blir jag denna dag störd och ledsen i min nationella yra av tidningsartiklar om ett nyss uppdagat missförhållande.

Bakom betalvägg beskriver Dagens Nyheter en ”gigantisk läcka” med miljontals dokument från ”advokatfirman Appleby” som ”visar hur rika och kända personer har valt att inte behålla pengarna i det egna landet utan placera dem i skatteparadis utomlands”. Drottning Elizabeth av England har gjort det, Leif Östling har gjort det, och uppenbarligen miljontals andra. Det gör mig upprörd.

Sedan visar det sig att den här hanteringen är helt laglig. Ingenstans verkar det förekomma anklagelser om skattefusk. Ingen påstår att Leif Östling har försökt komma undan med en krona i skatt. Det gör mig störtförbannad och jag ringer till min kapitalrådgivare.

– Johan, säger jag med återhållen ilska i rösten, varför har inte jag utnyttjat advokatfirman Applebys skatteparadis? Va, du är min rådgivare, varför har du inte gett mig det rådet?

– Det brukar bli så mycket så mycket krångel med sådant där, svarar Johan.

– Vadå, lite krångel kan man väl ta om det går att tjäna storkovan och det dessutom är lagligt!

– Vår erfarenhet är att man inte tjänar något särskilt. Skatten ska betalas i alla fall när man tar hem pengarna. Om du inte har tänkt att fly från Sverige och sitta med en olaglig förmögenhet i form av sedlar i en koffort resten av livet så är det inget att rekommendera. Du kommer inte åt pengarna utan att betala skatt.

– Men varför gör då Leif Östling sådär? frågar jag förvirrat. Man får väl mycket högre avkastning på Seychellerna än på Handelsbanken?

– Det finns inget som säger att kapitalförvaltare på Seychellerna skulle vara så mycket duktigare än de i centrala Stockholm, svarar finansmannen. Tvärtom är risken att de lurar placerarna mycket större eftersom de är långt borta och investerar i saker som en svensk miljardär inte känner till.

– Låtsas inte att svenska kapitalförvaltare skulle vara hederliga!

– Må vara. Men förr i tiden, när det fanns förmögenhetsskatt i Sverige, gömde många rika svenskar sin förmögenhet på konton i schweiziska banker för att slippa skatten. Många av dessa svenskar upptäckte att de schweiziska bankerna, som hade full koll på motiven, snodde lika mycket som förmögenhetsskatten i courtage och avgifter och halvskumma placeringar som troligen gynnade dem själva på något sätt.

– Så du menar att jag inte förlorat något på att utnyttja advokatfirman Appleby?

– Jag tror inte det. I slutändan blir det samma sak. Det gäller nog också för Leif Östling och Drottning Elizabeth. De som verkligen behöver skatteparadisen är sådana som har svarta pengar som måste gömmas undan, typ en korrupt kommunikationsminister i ett afrikanskt u-land. Men om du vill kan vi öppna ett konto åt dig hos Appleby eller någon annan välrenommerad advokatbyrå.

– Tack, men det verkar inte värt besväret. Vi hörs sen.

60 reaktioner på ”Nu blir jag upprörd

 1. Björn G skriver:

  Nämen Patrik, har du blivit PK-förespråkare? How come?
  Riskspridning är ju ett viktigt moment i all kapitalförvaltning.
  Att säkra pengarna utanför Sverige måste väl ändå anses som en god åtgärd inför PK-bolsjevikernas återkomst och därmed kapitalkonfiskering.
  (Leif Östlings rådgivare verkar hålla god standard)

  Gillad av 2 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Var Leifs Östlings rådgivares råd verkligen var så bra?
   Genomgått utbildning som oberoende försäkringsmäklare inom liv – och pensionsförsäkringar. Under min verksamma tid som placeringsrådgivare var jag specialiserad på sparlivförsäkringar (K-klassade försäkringar) från den brittiska marknaden vars medel i sin helhet utan någon övre gräns under hela löptiden garanteras av den brittiska staten. Ett respektingivande svårt område. Med rätt kunskaper går det att plocka fram trygga, säkra och samtidigt svårslaget högavkastande placeringsalternativ. Och som en konsekvens av placeringen i sig, vilket krävs för att hamna inom lagens ramar – i stort sett undkomma skatt helt och hållet. Och det märk väl på hela sin samlade deklarerade förmögenhet. Den som inte antar den här typen av exklusiva erbjudanden är inte bara ansvarslös. Han är direkt korkad. Har pensionerat mig.

   Gillad av 1 person

   • Per-Anders skriver:

    Kan bara tillägga att pengar eller kapital gör nytta i privata händer medan de ställer till problem i statens händer. Desto mer pengar privata håller undan från staten desto bättre är det för alla människors välstånd.

    För att inte på något sätt känna sig omoraliskt genom att undanhålla staten pengar är det bara att fundera vad skattepengar används till: krig, finansiering av terrorism, finansiering av diktaturer, finansiering av islamism, finansiering av kvinnoförtryck, subventioner som skapar arbetslöshet och kriser, håller tredje världens människor i fattigdom och elände, finansiering av ohälsa för folket, finansierar tredje största dödsorsaken (legala läkemedel), finansierar alla korkskallar i riksdagen, finansierar en socialistisk agenda som varje dag tar ett steg närmare Sovjetunionen osv.

    Gilla

 2. larslindblog skriver:

  Problemet med Sverige är att reglerna ideligen ändras. Ingenting är långsiktigt säkert. När statsbankrutten närmar sig vet man inte vad regimen tar sig för. Kanske bestämmer man sig för en ”solidaritetsskatt” på 20 % av tillgångar på konton ?
  Cypern gjorde något sådant.

  Gillad av 1 person

  • Bengt skriver:

   Fredrik Östman 7 november, 2017 at 06:39

   Bra att du friskar upp geografikunskap vi gamlingar fick lära oss i folkskolan! Tilläggas kan att
   ”bohusläningar” låter mera rätt (i mina öron) än ”bohuslänningar” som PE skriver. En petitess i sammanhanget. (Denna lilla petitess var det enda som störde mig i dagens krönika).

   Gilla

 3. Aha skriver:

  Strålande, paradisskandalen en uppblåst historia?
  Gillar dock förfarandet att journalisterna börjar ”gräva” på global basis.

  Ska vi vara globala så ska vi vara det.

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Gräv här kära Journalister:

   Margot Wallströms skattemoral……
   – Tjänade 19 miljoner kr – betalade 0 kr i svensk skatt
   – Fick 4,5 miljoner kr i pension – betalade 0 kr i svensk skatt
   – Tjänade 500 000 kronor i ICAs styrelse via sitt bolag
   – Mottar okänt miljonbelopp i ersättning från skandalbolaget Postkodlotteriet
   – Fick lägenhet av fackförbundet Kommunal före köande
   – Betalade 32 kr per månad i hyra
   – Tjänade 80 000 kr/mån skattefritt i FN som svenska skattebetalare fick betala
   – Försvarade miljoninkomsterna efter hon slutat i EU med ”jag måste ju försörja mig”

   Gillad av 5 personer

 4. Moab skriver:

  Jo, men det jag tänker på är om nu Östling har 100 miljoner och därmed väl är ekonomiskt oberoende, vad gör han för det land som gett honom denna möjlighet. Var är han i debatten? Han tillhör överklassen som har samma moral som de gängkriminella, överst och underst i symbios. Jag föraktar Östling för hans tystnad, och alla hans likar. Det är medelklassen som kan rädda Sverige, vi mot dem. De vill oss ont.

  Gillad av 3 personer

  • Olle Reimers skriver:

   MOAB, du för ett väldigt inskränkt resonemang. Om man har 100 miljoner och har varit verksam på den internationella arenan har man som förbaskad skyldighet att se till att pengarna investeras på bästa sätt var som helst i världen.

   Som du vet använde Percy Barnevik en hel del av de pengar han tjänade på att hjälpa fattiga kvinnor i Indien på ett som han bedömde affärsmässgt sätt.

   Visserligen håller jag med dig om att vissa kapitalägare missbrukar sin maktställning men att utan vidare dra alla över en kam som du gör är groteskt.

   Din inställning låter för mig som en slags marxism som inte vill låta någon tjäna pengar, behålla dem och kunna disponera över dem på ett vettigt sätt.

   Många av de personer som du drar ner med ett penndrag är sådan som uppträder som riskkapitalänglar och ser till att entreprenöriella idéer kan växa. Vill du räkna in dem också?

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Inte alls. Läser du innantill? Jag säger inget om deras insatser för näringslivet, det jag säger är att alla dissidenter i Sverige är stigmatiserade kyrkråttor och man ser ingen från näringslivet överhuvud taget yppa sig om den katastrof Sverige är mitt i.
    De har valt kakan, de gör inget för Sverige som riskerar deras anseende. Har du sett vilka som annonserar på Samhällsnytt? Inte är det Scania eller Volvo. Krokodiltårar för följsamma miljonärer får du inte av mig.

    Gillad av 4 personer

   • Linden skriver:

    Moab@16:04
    Exakt.
    Inte ett mummel från topparna i näringslivet.
    Annat var det på Curt Nicolins tid.
    Hans ordspråk var: Kompetenta människor söker inte efter makt, för de behöver den inte.
    Mindre kompetenta människor älskar makt.

    Varför känns det talesättet högaktuellt?

    Gillad av 2 personer

  • Nina Möller skriver:

   Östling har uppgett att han betalat svensk skatt med ca 107.000.000kr sedan han blev folkpensionär (född -45). Hur mycket har du betalat? Jag föraktar alla som själva är nettomottagare (påstår inte att just du är det) som förfasar sig över att någon som bidragit väsentligt mer än de allra flesta och som såvitt framkommit hållit sig inom lagen, skatteplanerar.

   Att någon som tillhör ’häftigt-att-betala-skatt-gänget’, typ Wallström, skatteplanerar – oavsett om det är lagligt eller ej – är däremot djupt oanständigt. Dubbelmoralen härskar.

   Gillad av 2 personer

   • Moab skriver:

    Ännu en som inte läser innantill. Jag säger inget om hans eventuella skatteplanerande och ej heller något om hans säkert stora insatser för näringslivet.

    Gillad av 1 person

 5. Karl Oskar skriver:

  Tack för klarläggaandet Patrik. Tycks knappt kunna gå en dag utan att MSM förser folket med det ena bisarra inslaget efter det andra. Public Service är bland de värsta.

  Gillad av 2 personer

 6. rombens skriver:

  Någon borde granska UG. Uppgiften att 43 000 000 000 kr dvs 43 miljarder har försvunnit ur de offentliga kassorna är förmodligen fel. Eller möjligen grovt missvisande.

  Patriks förvaltare har helt rätt. Det är sällan någon vinst med att flytta pengar utomlands. De flesta har och flyttat hem pengarna till Svedala numera.

  Återstår rent svarta pengar från kriminell verksamhet. Viss har vi en stor kriminell sektor i Sverige, men knappast i den storleksordningen.

  Gilla

  • Nina Möller skriver:

   Ja, hur då ’försvunnit’ om man talar om laglig skatteplanering? Groteska uttalanden. Såg den där Marcus Oscarsson på TV4 sitta och moralisera i kör med Magdalena Andersson i går, ’inte göra rätt för sig’ etc etc. Oanständigt.

   Gilla

   • Gert B. skriver:

    ”Undanhålla” är Magdalena Anderssons favoritord. Det är skamligt och vämjeligt när hon uttalar sig så om laglig skatteplanering. Det är din plikt att minimera dina skatteinbetalningar!!

    Gilla

 7. Thomas Ek skriver:

  Nu gör du mig upprörd!
  Som jag ser det så är det din förbannade skyldighet att se till att du placerar dina medel på ett tryggt, säkert och högavkastande sätt. Det finns, för de kapitalägare som känner ansvar över sina medel, rådgivare som på laglig väg kan hjälpa dig med att placera dina medel på ett synnerligen tryggt, säkert och högavkastande sätt. Dessvärre är det bara de riktigt förmögna som får tillgång till dessa kunskaper. Det är arbetarklassen som får betala kalaset. Så blir det med det hycklande systemet som står till bords. Skaffa dig en ”kapitalrådgivare” värd namnet. Hör med dina vänner hur de gör! Förr eller senare stöter du på någon som kan förklara för dig hur du lämpligen bör gå tillväga och samtidigt kanske undgå betala någon skatt över huvud taget. Din artikel idag gör mig både ledsen och upprörd. Utgår från att du delgivit oss din sanningskära uppfattning kring det här.

  Thomas Ek

  Gilla

 8. oppti skriver:

  Skattekonkurrens mellan stater skapas av regimer.
  Skattekonkurrens och fritt rörligt kapital ger just fri rörlighet.
  Jag har för mig att det är staternas egna regler som gäller?

  Tror nån vår industri klarar sig utan export?
  Kapital är också en form av produktionsmedel.

  Gilla

 9. Sture skriver:

  Patrik,
  för många år sedan jobbade jag några år i USA och skattade där för mina inkomster. Det blev en del över eftersom jag är billig i drift. När familjen skulle åka hem till Sverige fick jag rådet av en god vän med internationella kontakter att placera överskottet i en europeisk bank utanför Sverige, för att de skulle kunna ”växa”. Det visade sig vara det absolut sämsta beslut jag gjort. Tjugo år senare när vi beslutat att ta hem pengarna till vår egen svenska bank hade de inte ”vuxit” alls utan tvärtom långsamt ätits upp av alla avgifter. Jag kunde konstatera att det hade varit mycket lönsammare om jag genast tagit hem pengarna, skattat för det som skulle eventuellt skattas (allt var helt lagligt) och betalt delar av mitt banklån på huset. Då hade jag blivit rikare. Som nu var det en ren förlust.

  Gillad av 1 person

 10. uppstigersolen skriver:

  Precis så. Men, om det handlar om stora pengar så kan även lagliga affärer i skatteparadis löna sig. Titta på Lewis Hamilton. Han köpte ett jetplan och via lite trixande fick han 40 miljoner tillbaka i momspengar. Men för oss vanliga människor som inte har 160 miljoner till att köpa ett jetplan för är det nog som Patrik skriver ingen ide att skaffa konto på Malta eller liknande.

  Gilla

 11. Hovs_hällar skriver:

  Detta med ”skatteparadisen” är framförallt något som vänstern ylar om för att förvirra och dra bort uppmärksamheten från de verkliga skandalerna i landet..

  Ex-vis dras den här sortens saker fram då man påvisar asylinvandringens gigantiska kostnader (4 000 000 kronor per person i aggregerad kostnad enligt norsk undersökning, vilket slutar på 4 000 000 000 000 kronor om antalet är ex-vis en miljon asylmigranter) — och det hävdas att skattesmitandet är ett mycket större problem.

  En för mig uppenbar skillnad är att asylinvandringen är ett frivilligt åtagande från makthavarna, som man genom ett enkelt politiskt beslut direkt kan sätta stopp för, medan sådant som skatteuppbörd aldrig blir ”perfekt”.
  Samt att asylinvandringen inte bara är ett ekonomiskt vanvett, utan dessutom raserar vårt samhälle och vår kultur. Vilket är ännu värre.

  Dessutom är den skatteplanering som nämns ovan helt laglig — men hat- och skrikvänstern ylar ändå.

  Gillad av 4 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Exakt så är det. Dessa figurer ligger platt på marken inför alla invandringspolitikens kostnader ser äntligen chansen dyka upp och vädra sig.

   Gilla

 12. Margareta skriver:

  En tanke så här efter morgonkaffet är att vi som verkligen skulle behöva ett skatteparadis är alla vi fattigpensionärer. Kanske finns det en himmel ovan molnen som till slut tillgodoser det?

  Gillad av 2 personer

 13. Hortensia skriver:

  Ah, Patrik, ta en kaka till och lugna ner dig några hekton. Det är inte nyttigt att bli så upprörd. Själv planerar jag att hetsäta de bakverk jag kommer över, för att under tillfälligt sockerrus och därpå följande paltkoma kunna smälta den storögt stirrande twitterministerns sedvanligt huvudlösa, men ovanligt magstarka kommentar till den aktuella företeelsen… #stöld…!?

  Gillad av 2 personer

 14. educaremm skriver:

  Kan inte låta bli att fnissa till, ja, även skratta till, lite över denna text…

  Den är onekligen roligt skriven…direkt och avslöjande…öppen…med perplexa invändningar….

  Rolig helt enkelt…

  Gilla

 15. Staffan Tjus skriver:

  Jag blir också upprörd. ”Land ska med lagar styras” sade man redan i de gamla landskapslagarna. Hur kan då en oförvitlig person som följer lagen och betalar 1000-falt så mycket skatt som den småfuskande medelklassaren tvingas löpa gatlopp i media för ”bristande moral”. T o m SvD som tidigare var en seriös tidning fyller dagens nummer med indignerade artiklar om hur samhället skulle bli om människor agerade som Östling.
  Vari ligger den högtstående skattemoralen hos folk i allmänhet och hos de fuskande politikerna i synnerhet? Säg den som inte, inom och utom lagens ramar, försöker undvika att betala ”onödigt” mycket skatt. I deklarationstider fylls tidningarna med tips om hur man inte ska missa en enda möjlighet att på ett lagligt sätt minska sin skatt. Är det också omoraliskt?
  Nej, ska vi tala om skattemoral låt oss istället tala om det utbredda fusket och brotten mot lagens bokstav och intention som dagligen pågår i samhället, inte minst bland våra politiker. Det fuskas med ROT och RUT-avdrag, reseräkningar, kostnadsersättningar, falska mantalsskrivningar, bluffakturor, fastighetstaxeringar, svarta ersättningar etc.etc. Men det talar vi inte om för det gör ”alla”, inklusive de som nu skränar högst. Där finns det ingen moral.

  Gillad av 5 personer

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Jag utgår ifrån att de personer som har alla dessa miljoner att placera någon stans har gjort någon form av kalkyl. Grunderna kan eventuellt vara skakiga, men problemet är då deras och drabbar ingen annan. Allt förutsatt att placeringen skötts enligt gällande regelverk, vilket ingen tycks ifrågasätta i de nu aktuella fallen.

  Om nu allt har hanterats enligt gällande regelverk, så blir ju hela spektaklet en charad utan något egenvärde. Eftersom vi (för närvarande) inte har någon förmögenhetsbeskattning så finns det inte ens något moraliskt tveksamt i hanteringen.

  Då kan jag inte annat än fundera kring vad det är som vi genom detta uppblåsta spektakel inte skall se?

  Kan det möjligen vara så att Wallströms låga lägenhetshyra innebär en lägre vinst för fastighetsägaren att betala skatt på? Alltså undanhållande av skatt?

  Kan det vara så att vi för ett ögonblick skall bortse från hur staten misshushåller med dina och mina pengar? ”Titta på de rika knösarna, hur de gör!”
  Den uppenbara skillnaden är ju trots allt att ”de rika knösarna” hanterar sina högst egna pengar.
  Inte dina och mina!

  Gillad av 1 person

 17. Olle Reimers skriver:

  Jag blir lite chockerad över de socialistbetonade kommentarerna över var människor placerar sna pengar. Jag minns som igår hur upprörd stämningen var emot Björn Borg och Ingemar Stenmark som flyttade till Monaco för att få en rimlig skattesats på de pengar de tjänade under sn korta karriär.

  Synpunkten att man skulle få sämre placeringsråd i skatteparadis är naturligtvis nonsens. Det finns rövare och banditer överalt och till slut är det ändå ens eget sunda förnuft som ska råda.

  Flera av kommentarerna lider brist på frisk luft och bredare vyer.

  Jag är faktiskt lite förvånad!

  Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Jo men du är inte så bra på att läsa innantill. Den enda tystnaden som är mer dånande än den från svenskt näringslivs toppar om Sveriges problem, om yttrandefrihet, om demokratins död, om massinvandring, om muslimsk terror och våldtäkter, det är tystnaden från muslimerna om all muslimsk terror, angrepp på yttrandefriheten och kvinnohat. Dödstyst kan man säga.

   Gillad av 1 person

 18. weasel skriver:

  Vad menar egentligen vänsterjournalisterna ?
  Menar dom att Östling ska känna någon slags plikt och solidaritet med det svenska folket och den svenska nationalstaten ?
  Jag tycker att det är bra att världsmedborgaren Östling står upp för en värld utan gränser…

  Gilla

 19. Kristina von Heland skriver:

  Vad jag fattat har Östling redovisat sin inkomst i Sverige, sedan har han redovisat sin inkomst i Tyskland där han också betalat skatt. Därefter har han placerat pengar på Malta och det är pengar som tjänat utomlands på olika seminarier med mera. SVT skriver, MSM medierna skriver och de fördömer honom och säger att upprördheten är stor i landet. Den intresserade kan läsa på vad fan får jag? där det råder en annan stämning.
  Vad som sker i Malta av allmänintresse är följande; Engelsmän sätter in pengar på Malta, de skrivs där. Då får de ett maltesiskt pass. Det görs för att undvika att hamna i Brexit som är ett osäkert kort.
  Det som kan reta upp bland annat mig är godhetsknarkarna. Bono har placerat pengar för att köpa en shoppinggalleria i ett Baltland. Han har åkt runt i flera år med lösningar på världssvälten.
  Samma med de svenska ledarskribenterna och feministerna där man gör det man anklagar andra för.
  En kapitalist är en kapitalist men en utrikesminister som smiter undan skatt där skattebetalarna har stått för hennes lön?

  Gillad av 1 person

 20. Anders L. skriver:

  Min kapitalförvaltare råder mig att lägga upp förråd med vatten, batterier, ris, bensin, toapapper, rödsprit, konserver, läkemedel, kaffe, plastpåsar och whisky.

  Gillad av 2 personer

 21. Johan skriver:

  När det gäller placeringar är det i vissa fall egna privata medel och i andra kanske medel i ens företag. I båda fallen är man skyldig att inte ägna sig åt kapitalförstöring och i synnehet om man i sitt företag är VD och det finns andra kapitalägare eller aktieägare och man hoppas på att få ansvarsfrihet för årets resultat.
  Jag tror drevet handlar om minst 3 saket: ideologi att sätta åt storfinansen, att blanda bort korten med missriktad fokus och att stänga in så mycket kapital som möjligt i Sverige så att man kan genom beskattning täppa till de hål man skapat genom flyhänt förvaltning i landet.
  Sedan gillar jag inte Östlings mer än lovligt arroganta attityd i intervjun, det känns onödigt.

  Gilla

 22. Petrus skriver:

  Några reflektioner med anledning av Engellaus artikel.

  Om det nu trots allt skulle löna sig för rika människor att ha pengar utomlands, vad händer då om man täpper till dessa möjligheter? Amerikanska medborgare får skatta amerikanskt för alla pengar de har utomlands. Ett fåtal rika amerikaner har därför sagt upp sitt amerikanska medborgarskap. Ett land med relativt låga skatter och där arvsskatten idag nästan helt går att ”planera” bort och där medborgarskapet är attraktivt kan kanske göra som USA. Men hur skulle det bli om Sverige gjorde likadant? Eller återinförde arvs- och förmögenhetsskatterna? Skulle det vara bättre om en stor del av alla rikingar drog från landet?

  De som är rika brukar i regel kunna skydda sina förmögenheter om de vill. En medelklassare med 5 miljoner kan i regel inte göra det. Medelklassaren kan inte ens skydda sig mot inflationen om han tycker att den högt värderade aktiemarknaden känns nervös. Inflationen är idag drygt 2 %. Avkastningen på bankkontot är som bäst typ 0,4 % efter skatt för konton utan bindningstid. Han förlorar runt 2 % per år. Mer än forna tiders förmögenhetsskatt. Inflationsbrasan håller skatteintäkterna uppe precis som en förmögenhetsskatt. Valutakonton för privatpersoner erbjuds inte av t ex Nordea. Sedan tillkommer bedömningen av vilka valutor som kan stiga resp sjunka. Det är svårt. Guld är också riskabelt. Priset kan fluktuera. Skogsfastigheter är idag högt värderade och kräver skötsel och försäkringar, osv, osv.

  Gillad av 1 person

  • Thomas Ek skriver:

   Tror du verkligen på att täppa till alla ”dessa möjligheter?”
   Hur skulle det gå till menar du?
   Vurmar du för det välfärdsindustriella komplexet?
   Själv tror jag på platt skatt.

   Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    THOMAS EK:

    “Tror du verkligen på att täppa till alla ‘dessa möjligheter?’
    Hur skulle det gå till menar du?”

    Svar:

    Skruvad tolkning av vad jag skrev. Min gissning är att du ogillar en del andra grejer jag skrivit.

    Vad jag påpekade var väl i princip att de riktigt rika väljer om de vill betala skatt eller inte, såvida man inte inför något typ ett DDR-system där man stänger in folk och vaktar dem kulsprutetorn. Medelklassaren med 5 miljoner kan dock inte välja. Väljer statsmakten att plocka av folk som har en del besparingar via inflation drabbas främst medelklassen, speciellt de som är försiktiga och har alla pengar på sparkontot. Folk i gränslandet mellan övre medelklass och överklass som inte kan flytta och kanske har 15-20 miljoner blir väl de som drabbas hårdast av återinförd arvs- och förmögenhetsskatt. Deras pengar är låsta och grundavdraget blir litet. Så länge merparten av börsaktierna var bundna och inte fick köpas av utlänningar fick kanske arvs- och förmögenhetsskatterna en viss liten fördelningspolitisk effekt. Nu när de bundna aktierna är avskaffade så blir huvudeffekten av arvs- och förmögenhetsskatterna en diskriminering av svenskt ägande. Detta fick rätt drastiska konsekvenser på 90-talet när man slopat de bundna aktierna men hade kvar arvs- och förmögenhetsskatterna. Utländska ägare (och en del svenskar som flyttat ut) kunde tokköpa svenska aktier till vrakpriser. Denna plundring var nästan en light-variant av vad som hände i Ryssland på 90-talet.

    Gilla

 23. thojak skriver:

  Här kan man i sanning tala om en icke-fråga, en sådan som PS/MSM är ‘specialister’ på att förvränga och pumpa ut till den fördummade populasen. Taktiken är att till alla pris rikta uppmärksamheten FRÅN de akuta och ytterst allvarliga problem det svenska samhället har att bemästra – och vem/vilka av dagens s.k. ‘styrande’ har kurage o/e anständighet att öht ta sig an NÅGOT av dessa problem? Någon? Upp med en hand!

  Granska de verkliga skurkarna, t.ex. Margot Wallström till att börja med. Den tanten har inte bringat samhället ett uns av positivum, tvärtom har hon, i samråd med övriga i forna mentalanstalten Rosenbad, tillsett att Sverige är the laughing stock of the world.

  Arma Land !
  Mvh/TJ

  Gillad av 3 personer

 24. Samuel af Ugglas skriver:

  Det enda beklagansvärda är att Leif Östlings alla utplundrade miljoner i skatt till det svenska socialisterna har bidragit till att utbilda och sysselsätta människotyper av Wallströms, Thorwaldsons och Usmans sort. Dom bidrager inte med en endaste krona och har vad jag vet aldrig gjort, till Sveriges välstånd!

  Gillad av 1 person

 25. Björn K skriver:

  Tänk om Jonas Sjöstedt och kommunisterna i public service fått som han velat, då hade Ingvar Kamprad möjligtvis fått tillstånd att sälja korv och mos i Älmhult. IKEA hade inte funnits, samma för Scania, Volvo, ABB, Assa-Abloy, SAAB, Atlas Copco mfl mfl. Visserligen hade detta lett till fattigdom och arbetslöshet i Sverige, men vi hade satt ditt KAPITALISTERNA!!!! Om alla har det lika eländigt så har man nått målet, RÄTTVISA!!.
  Man blir så trött, Östling har ju inte gjort något olagligt. Det gjorde inte heller Margot Wallström när hon fick minimal skatt på sina EU-miljoner.
  För min del är det inget problem om några enstaka lyckas men det är det för sådana som Margot Wallström.

  Gilla

 26. Fredrik Östman skriver:

  Minns en socialdemokratisk tämligen arrogant statsminister som tjänade pengar på att hålla föredrag i utlandet och som begick faktiskt skattebrott genom att konspirera för att spendera pengarna i samma utland innan de blivit beskattade. Vad var det nu han hette? Ulf eller något liknande. Olle? Snusk-Olle? Någonting sådant.

  Gillad av 2 personer

 27. O.T skriver:

  ➤ Demokratiminister Alice Bah Kuhne har träffat Mina Dennert flera gånger. Kulturdepartementet försöker involvera Totalförsvarets forskningsinstitut och Justitiedepartementet för att bekämpa obekväma åsikter. Läs avslöjande mejlkonversationer!

  Nätverket #jagärhär, med förgreningar inom public service, har gjort sig känt under året genom svärmattacker mot de konton på sociala medier som nätverket anser sprida ”hat och hot”. Udden riktas oftast mot journalister, opinionsbildare och debattörer på den högra politiska planhalvan. Metoden är hämtad från så kallade ryska trollfabriker där ett stort antal betalda operatörer går in och massanmäler

  https://samnytt.se/avslojar-regeringen-ville-kartlagga-hat-jagarhar-blir-samarbetspartner

  Gilla

 28. Samuel af Ugglas skriver:

  Har journalister som tillskansat sig information om Leif Östling m.fl. gjort det på laglig väg?
  Är det någon som vågar ifrågasätta det?

  Gilla

 29. Björn skriver:

  Vilka är värst; de som skyddar SINA EGNA TILLGÅNGAR utomlands, eller de som ger bort VÅRA GEMENSAMMA, till hitflyttade utlänningar?!

  Gilla

 30. Per-Anders skriver:

  Patrik! Jag kan bara säga att du har en ganska korkad finansiell rådgivare. Har man alla sina pengar i Sverige är man dum. Att ha kapital innebär även att man sprider risken för det: Flera banker, flera institut, flera instrument, flera länder.

  Gilla

 31. Kalle Anka skriver:

  Du skall inte fuska med skatten, för då tar det hus i helvete i moralens högborg. Att släppa in 36 000 ”ensamkommande barn” i 25/30 års åldern går däremot bra, snacka om hyckleri o dubbelmoral, bara i Sverige.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.