Gästskribent Hans Jensevik: Om kvalificerat bidragsbrott

Året var 2008 och jag såg killarna fika på Wayne’s Coffee på Smedsgränd i Uppsala. Jag hade kontor en våning upp. Framför dem stod en lyx-BMV på parkeringsplatsen för handikappade. Ofta kom en lapplisa förbi och lappade bilen. Då hånlog grabbarna för de hade råd med det också. Snart skulle det bli slut med det här trodde jag då. FUT-utredningenÅtgärder mot felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen – skulle snart publicera sitt utlåtande.

Jag kände utredaren. I samband med att FUT presenterades så förväntade jag mig att det skulle framgå att killar som dessa kunde ha upp till tio svenska födselnummer var med adresser till lika många postboxar. Vidare att de levde på bidrag och kunde tappa hundratusentals kronor ur bidragssystemen per månad. Det skulle avslöjas hur invandrarna ”lånade” barn av varandra för att få så mycket barnbidrag som möjligt. Så konstruerades fiktiva barn med personnummer. Detta upptäcktes då det fattades barn då folk dog och arv skulle skiftas. Äldre kom till Sverige och fick pension och flyttade hem igen med bibehållen pension. Hur många gånger hade de snurrat runt i systemet, i hur många länder och levde de? Om inte, vem får pengarna? I FUT ställdes frågor.

Så, äntligen hade FUT-utredarna presskonferens mm i juli 2008. Inte mycket skrevs i DN, SvD, Aftonbladet eller Expressen. Att miljarder tappades ur mer än 300 bidragspåsar som av förskräckta politikers direktiv slogs ihop till ett 50-tal bidragssystem var inte intressant. Killarna satt kvar i gränden och hånlog åt lapplisorna. Med jämna mellanrum kunde i stället folk läsa helsidestexter med feta rubriker om hur urbefolkningen skattefuskade och förde ut pengar till skatteparadis. I kampanjjournalistiken är alltid urbefolkningen bovarna. Därmed förblir allvarliga företeelser som ödelägger vår välfärd utan åtgärd.

Det media inte skriver om vågar politikerna inte göra något åt. FUT var ju en gammaldags kunskapande SOU-utredning. Det var med sådana som välfärden byggdes i detta land. De biter inte längre. Idag styr kampanjjournalistiken politiken via spinndoktorer i partikanslierna och knapptryckarkompanier i riksdagen. Problem som inte är politiskt korrekta enligt kulturmarxistisk medial syn uppmärksammas inte och får förbli olösta. Sverige är ju också ett rikt land! Lite spill tål vi väl!

Politikerna tog ny sats. Den 5 maj i år 2017 överlämnade Lars-Erik Lövdén, tidigare kommunalpolitiker från Halland, riksdagsman S, inrikesminister ett nytt betänkande i ämnet bidragsbrott till regeringen. I denna SOU ”föreslår utredaren en rad åtgärder som ska förebygga, förhindra, upptäcka och bekämpa organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet som riktas mot välfärdssystemen.” Det var i stora stycken en blåkopia på FUT! Och igen tyst i media och fortsatta stora artiklar om en skattefuskande urbefolkning.

Tredje gången gillt. Tisdagen den 31 oktober 2017 kom Riksrevisionen med granskningsrapporten RiR 2017:23 Folkbokföringen – ett kvalitetsarbete i uppförsbacke. Där beskrivs till och med hur det går till. Till och med lite mer konkret än vad jag här beskriver inledningsvis. Nu ska det väl ändå bli lite fart under journalisternas galoscher!

Kan meddela att parkeringen för handikappade på Smedsgränd numera är cykelparkering. Länge leve MP med sina uthålliga åtgärder! När når de fram till höjder så som frågan om en sund finansiering av alla offentliga tjänster?

Hans Jensevik är pensionär. Han har varit VD och delägare i Svensk Kommunrating, storstadsutredare, administrativ biståndsarbetare i Afrika och kommunekonom och ekonomichef i Uppsala kommun. Lärare i Nationalekonomi, Göteborgs Universitet och forskarassistent på stadsbyggnad, CTH.

63 reaktioner på ”Gästskribent Hans Jensevik: Om kvalificerat bidragsbrott

 1. Moab skriver:

  En observation från ett medelklassperspektiv. Det slog mig för någon vecka sedan, ni vet, man vet det redan men det står plötsligt väldigt klart, klarare än vad ord kan förmedla, att de vill ha det så här. De vill ha det så här, våra ledare och media och den lättledda pöbeln som är deras redskap. Man måste acceptera denna insikt, det är den enda som rimmar med exempelvis Jenseviks förtjänstfulla utläggning ovan.

  De vill ha det så här, så vad gör vi nu? Sannolikheten att en fjärde utredning ändrar något framstår inte som stor. Jag tror istället vi måste bygga på insikten att de vill ha det så här, och dra de logiska slutsatserna. Det betyder att våra politiska, administrativa, ekonomiska och mediala ledare VILL att minderåriga blir våldtagna på konfirmationsläger, att svenskar blir nerhuggna på IKEA av migranter och att 11-åringar blir lemlästade i muslimsk krigföring. Det är detta de vill, så vad göra? Steg 1 är att göra klart för våra ledare att vi nu vet detta:

  Ni vill oss ont.

  Liked by 12 people

  • uppstigersolen skriver:

   Det räcker inte att göra klart för våra ledare att vi vet det här. De skriker bara rasist, fascist, nazist åt oss. Nej, vi måste tala om detta för alla vi möter i enskilda samtal. Några kommer inte att tro oss, de är faktaresistenta, eller som vi brukade säga i skolan, korkade. Men några kommer att börja fundera.

   Liked by 4 people

  • Erik skriver:

   Nja, tror inte det finns en vilja till sådant men däremot en önskan och egenupplevt tvång att klamra sig fast på de Moraliska Kommandohöjderna.

   Det börjar med värdegrund, detta ständigt lika positiva ord!, och när värdegrundet vuxit sig tillräckligt stort så antar det formen av en Moralisk Kommandohöjd.

   Och det är här det blir problematiskt. När grandiost högmod på styltor från höjderna blickar ut över de mindre upplysta som de så stolt sökt uppfostra, så inser de att det finns ingen ordnad reträtt från denna position, oaktat hur verkligheten tränger sig på. Hur i helskotta skall man med någon form av heder i behåll kunna retirera från denna upphöjda position, varifrån man beskäftigt tillhållit tvivlarna att knipa näbb och kallat dem saker, utan att reträtten framstår som ren idioti?

   Det är då det blir syntax error i skallen och paralysering. Oförmåga till handling.

   Resultatet blir att man i full fart kommer att dra in i kaklet. Med huvudet först.

   Liked by 1 person

   • Linden skriver:

    @Erik
    Jag tror att du slår huvudet på spiken. Och det grundar jag på upplevelser främst i släkten.
    Vännerna har man valt själv.

    Här ett exempel på vart vi är på väg.
    I Nya Tider kan man läsa att Vänsterpartiet har begärt att andaktsrummet i regionens sjukhus ska gömma undan kors och andra kristna symboler!

    Regionstyrelsens Håkan Linnarsson (S) håller med, han tycker att det ingår i de mänskliga rättigheterna att slippa se kors på sjukhus.

    De muslimska symbolerna behövs dock, betonar han , för att spegla mångfalden.

    Muslimer i krig riktar sig konsekvent in sig två saker, att våldta kvinnorna och förstöra religösa symboler.
    IS har med stor kraft ägnat sig åt detta.
    PK isterna lägger sig platt.
    Invasionen är i full gång.

    Gilla

   • Moab skriver:

    Nej jag tror att det är precis det du tror som hindrar oss. Så länge man tror det så tror man att folk skall sansa sig, inse sina misstag, göra rätt, att de kan nås med argument eller om bara ett terrordåd till sker, eller antalet anmälda våldtäkter stiger till 10,000 så blir det ändring. Det kommer inte att ske på det sättet, det är inte paralysering och oförmåga, det är så här de vill ha det. Det går inte att förena deras position med något annat, det är drömmar och dunster.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    MOAB, en klassiker för dig, världsberömd utom i Sverige: Calderon de la Barca, Livet en dröm från 1635. Det enda jag kan säga på spanska:
    ¿Qué es la vida? Un frenesí.
    ¿Qué es la vida? Una ficción,
    una sombra, una ilusión,
    y el mayor bien es pequeño.
    ¡Que toda la vida es sueño,
    y los sueños, sueños son!

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Det slog mig för någon vecka sedan … ”

   Jag kände i början på 90-talet en invandrad serb, han jobbade tungt med att blästra fartyg, som på fullt allvar drog slutsatsen, att ”svenska politiker måste hata sitt eget folk”!

   Det är som bekant svårt för grodan i brunnen att förstå världen.

   Liked by 6 people

   • Moab skriver:

    Jo så är det, jag hade en lång utlandsvistelse på 15år så det får vara min ursäkt. Jag ser att jag blir missförstådd ovan till dels, vad menar man med ”vilja” att någon dör i ett terrordåd? Många värjer sig mot detta, de flesta, men man måste tänka efter. Livet är inte vågskålar där man samtidigt observerar intäkterna från ett nytt asylboende eller sjukhus, samtidigt som man i andra vågskålen har en våldtagen flicka. Det kräver ansträngning för att se vart ens handlingar och ställningstaganden leder. Ställd inför den logiska moraliska vågskålen, och under betraktande av samhället, så skulle väl inte ens Anders Lindberg välja att en barn våldtas över en afghans rätt att ljuga om sin ålder och bli i landet. Men så tydlig blir aldrig vågskålen, det är detta jag menar med att etablissemanget, det politiska, ekonomiska, administrativa och mediala, VILL att flickan blir våldtagen. Deras position leder till det. Det är för enkelt att säga de hatar oss, men deras egenintresse leder till att de vill allt vi nu ser ske. Det är inget misstag, de ser samma sak som vi, men drar slutsatsen att det är värt det. Jag tror att detta står klart för få, och vad beträffar grodor så var detta mitt första tema när jag började skriva till ledarskribenter för 10 år sedan, att varje våldtäkt var deras fel. Jag ser det bara lite klarare nu, de vill allt som är dåligt som vi ser, de har vunnit en fullständig seger.

    Liked by 1 person

   • cmmk10 skriver:

    ”… jag hade en lång utlandsvistelse på 15 år”

    Min tes, ursäkta om jag var otydlig, var att man kanske måste ha just ett annorlunda perspektiv, efter utlandsvistelse, för att ha förmågan att inse hur våra herrar misshandlar oss.

    Vi grodor som sitter i brunnen (eller kokosnöten som de säger i en del andra länder) har svårt att se vansinnigheterna omedelbart. Vår traditionellt starka tillit och att vi kokas långsamt har blivit vårt fördärv. Efter hand har jag förstått att han hade fullkomligt rätt!

    Gilla

  • What son? skriver:

   Naturligtvis är det så. Hade de velat ha det på ett annat sätt hade de också verkat i den riktningen, t.ex. satt sig på tvären mot EU:s diktat, gjort ”avsteg från lagen” till svenskarnas fördel, vid behov snabbstiftat nya lagar, använt sig av ditt militära och polisiära våld för att skydda svenskarna, osv.

   Varför de vill oss ont är ett kapitel för sig och spelar egentligen ingen roll. Kristallklart är att de vill utrota ursprungssvenskarna, deras historia och deras framtid från jordens yta. Strategin är att ösa på med invandring samtidigt som man försenar, förhalar, bortförklarar in i det längsta. Den dagen denna strategi inte längre fungerar är det för sent att ändra kurs; den dagen denna strategi inte längre fungerar är de redan i mål med sin slutgiltiga lösning. Då behöver man inte låtsas längre, och svaret till det fåtal kvarvarande svenskar som trott på politikernas lögner och där polletterna till slut rasslat ned blir blott det snorkiga konstaterandet:

   ”Jaha, men nu är det faktiskt så här och det måste niacceptera!

   Hur var det nu Sherlock Holmes brukade säga? ”How often have I said to you that when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth?”

   Liked by 1 person

  • Lassekniven skriver:

   Bra skrivet och helt rätt. Problemet är att gemene man inte förstår. Inte ens de som har någonting riktigt bra mellan öronen förstår utan trampar på i ullstrumporna. SD måste ut i samhället slugga hårt och korrekt och visa på alla 7-klöverns lögner och fenomenala slöseri med mina skattepengar, DINA och alla andra skattebetalares också.
   SD måste ta till sig mer av våra idéer för lösning av krisen. Jag hoppas att de förstår det. Sedan undrar jag också vilka de verkliga partiideologerna inom SD är? Det måste ju finnas mer eller mindre anonyma grå eminenser bakom SD. Det är flera här på DGS som har skrivit utmärkta politiska programförklaringar.
   När jag ser partiledardebatter på TV associerar jag 7-klöverns folk med don Quixote och Sancho Panza. Korkade.
   Frågan är sedan om partiledarna är smarta nog för att vilja oss ont. Det är apparatskij inom PK-rörelsen som driver motståndet mot oss som är klarsynta. Det är dessa figurer som vill oss ont och därmed också hela folket. Fram till september 2018 måste vi köra hårt för att informera om sanningar och lögner.

   Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   Den postmoderna identitepolitiska vänstern, dvs våra politiska ledare i Sverige, vill oss ont. Ja, de vill hålla medelklassen som idogt arbetande skattebetalare fast osäkra, vilsna och tillvanda vid låga förväntningar på samhället. De vill inte ha en befolkning som blir resursstarka och självhävdande och pålästa och som kan få för sig att ifrågasätta makten och etablissemanget.

   Lockelsen i den postmoderna politiska ideologin är inte att få känna sig god, det är bara det yttersta skalet utåt. Det handlar om att få leva ut sina aggressiva sidor och sitt hat mot de ”privilegierade” och få ha makten och bli överlägsna genom kontrollen över dem. (Mer eller mindre omedvetet.) Packeterat som empati med mindre privilegierade offergrupper, t ex migranter.

   Liked by 2 people

  • .Anders skriver:

   Du har alldeles rätt MOAB. Den s.k. eliten vill ha det på det här sättet, och man är därför per definition ond. Tyvärr är denna insikt inte särskilt spridd, utan många tror fortfarande att bara missförhållandena lyfts fram i ljuset så kommer de som styr att åtgärda dem. Man kan se det hos flera kända debattörer som t.ex. hos Merit Wager. Hon har inbillat sig att hennes upplysningsarbete om missförhållanden på Migrationsverket skulle leda till åtgärder. Mentaliteten i dessa frågor är lite som hos ryssarna under 30-talets terror. Man kunde inte tro att det var de styrande som låg bakom. ”Om bara Stalin visste”, så skulle allt rättas till! Tyvärr tycks ju inte heller SD riktigt ha förstått och jag är besviken på det lama sätt på vilket man agerat. Man har spelat enligt regelboken och trott att man genom saklig kritik skulle kunna påverka media och de andra partierna. Jag ska erkänna att jag själv var lite naiv i det att jag inbillade mig att när SD kom in i riksdagen 2010 skulle det inte längre gå att dölja invandringens verkliga kostnader. Men vad än för undersökningar SD visade ignorerades de helt av den s.k. eliten. I det läget skulle SD ha vänt sig direkt till folket. Man skulle ha satsas på massutskick i vilket man skulle ha hamrat in att invandringen kostade 300 miljarder om året, eller 30 000 per person, gammal som ung, år ut och år in. Det vill säga 120 000 kronor mindre för en tvåbarnsfamilj att spendera, för att göra storleken på siffrorna begripliga. Det spelar ingen roll att det kan vara svårt att säkert beräkna alla kostnader, för ”eliten” är ändå inte intresserade av fakta, utan det gäller att nöta in budskapet genom att så fort tillfälle ges upprepa det.I ett fult spel får man inte vara rädd för att för att smutsa ned händerna, särskilt inte när motståndaren vill en ont.

   Liked by 5 people

   • Stödstrumpan skriver:

    Så mycket som jag uppskattar Merit Wagers alldeles utomordentliga arbete så håller jag med dig fullständigt; trots att ”the writing’s on the wall” har hon fastnat i tron att ”bara jag pekar ut några missförhållanden till så kommer politikerna att vidta åtgärder”.

    Samma tankeförlamning märker jag f.ö. hos skribenter som Johan Westerholm, Ann Heberlein, Rebecca Weidmo Uvell m.fl. De vägrar fortfarande att se och beskriva verkligheten som den är och verkar inte första att tiden för snack sedan länge är förbi och att det här problemet inte kommer att kunna lösas med gängse metoder.

    SD har jag inte hört ett pip från sedan man i oktober 2015 slog på stora trumman och satte partiet i ”kampanjläge”.

    Av denna kampanj blev noll och intet, och sedan dess har det varit tyst.

    Det blir en sista röst på SD 2018 för min del, men jag letar redan nu efter ett alternativ till höger om SD.

    Gilla

  • Sr. Ubac skriver:

   Fria associationer. Asociaciones frías.
   Estoy leyendo un libro
   – Ajá, y qué libro es?
   – Se llama “La vida es una barca”
   – Cómo que “La vida es una barca”. Quien es el autor?
   – No sé. Un tal Calderón de la mierda. 😉

   Gilla

 2. 5ven55on skriver:

  Plundringen av våra gemensamma tillgångar pågår kontinuerligt på så många sätt. Den kommer att fortsätta tills kassorna är tomma. Makthavarna är en del av det välfärdsindustriella komplexet och de utan makt håller på med sina individuella projekt, bortskämda, välmående och naiva.

  Samtidigt drabbas visserligen sakta men säker allt fler av massinvandringens konsekvenser och får upp ögonen. Tyvärr inte tillräckligt många för att vända skutan.

  Men kassorna kommer att tömmas under nästa mandatperiod. Då blir det åka av. Vi får se hur slaskigt det blir, hur långt vi faller. Så småningom kommer våra barn eller barnbarn kunna börja bygga upp landet igen.

  Liked by 3 people

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Journalisterna är inte mycket att hoppas på, annat än de som finns i nya media. Dessa är dock fortfarande opinionsmässigt mycket svaga krafter i debatten.

  Det som verkligen saknas är skattebetalarnas röst, vilket jag vid olika tillfällen och hittills utan resultat pläderat för. Det finns helt enkelt inget intresse som agerar för den skattebetalande medelklassens intressen.

  På pappret finns Skattebetalarnas förening som aldrig syns och som har en styrelse med namn som aldrig hörts eller synts. Annat var det på den tiden stordirektörerna brydde sig om skatter, då fanns en agitation från det hållet. Med de skatte-upplägg och de ersättningsnivåer som finns idag så är denna fråga ointressant för stordirektörerna, man anser troligen att agera i sådana sammanhang dessutom kan skada affärerna.

  Medelklassen har fortfarandet inte fattat hur mycket man betalar i skatt och man utsätts dessutom för en ständig indoktrinering som gör att frågan blir tabu.

  Så hur väcker man medelklassen? På pappret kunde man tänka sig att medelklassens fackföreningar skulle agera även i sådana frågor, men icke, fackföreningarna står på andra sidan.

  Liked by 5 people

  • Sten Sture den yngre skriver:

   Jag gick med i Skattebetalarna 2004 eller 2005 någon gång. Den enda gång jag hörde något från dem var inför Sverigedemokraternas påstått planerade ”kuppförsök” i samband med årsmötet i Malmö 2005. Det var en moderat politiker tillika medlem i Skattebetalarna som mejlade mig via Moderaternas interna kommunikationssystem FirstClass. Han hade samkört organisationernas medlemsregister (jag var på den tiden medlem även i Moderaterna) och kontaktade nu alla ”träffar” med erbjudande om att betala tågresa ToR till Malmö i utbyte mot att man hängde med och röstade ”rätt”, dvs. mot de ”sverigedemokratiska” styrelsekandidaterna. Det framgick aldrig vem det var som finansierade dessa tågbiljetter – Skattebetalarna eller Moderaterna – men är frågan om det är någon verklig skillnad?

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=601284

   För övrigt anser jag Skattebetalarna vara en av rikets mest tandruttna papperstigrar, i hård konkurrens med Svenska Dagbladet och Timbro.

   Liked by 6 people

   • larslindblog skriver:

    Jag håller med . Ett års medlemskap i Skattebetalarna fick räcka.
    Jag skulle vilja se civil olydnadskampanjer , skattevägran , vägran att lämna uppgifter , tips om utländska banker som tillämpar full banksekretess mm.
    Total kamp mot skatteslöseriet !!

    Liked by 3 people

   • Sten Sturesson skriver:

    Oavsett om det var Skattebetalarna eller Moderaterna som drog kortet var det skattebetalarna med litet s som stod för fiolerna!

    Gilla

  • Skattebetalarnas dränering skriver:

   ”På pappret finns Skattebetalarnas förening som aldrig syns och som har en styrelse med namn som aldrig hörts eller synts.”

   Skattebetalarnas förening utser och driver Slöseriombudsmannen (Slöso). Slöso uppmärksammar slösaktigt missbruk av skattepengar. Bland tidigare slöseriombudsmän märks

   1) Lars Wilderäng, ni vet den där försvarsbloggaren som skriker sig hes om ryska vargar samtidigt som han ser mellan fingrarna för den muhammedanska invansionsarmén och

   2) Rebecca Weidmo Uvell, ”borgarbrackan” som blandar fantastiska anti-S-gräv med en bokstavstroendes oförmåga att se att hennes älsklingsparti M ligger med fienden inte bara bakom hennes rygg utan framför hennes ögon.

   Gilla

 4. Elisabeth skriver:

  Idag styr kampanjjournalistik, spinndoktorer och knapptryckarkompani politiken. Just så, mycket bra, Hans Jensevik. Titta bara på tillsättningen av utredaren av s k limbofall, personer som anses ”ej utvisningsbara”. Man tillsätter Anna Lundberg , docent vid tvivelaktiga Malmö Högskola, redan etablerad asylaktivist, engagerad i Asylgruppen Malmö, med debattartiklar om krav på öppna gränser bakom sig. Det är ju helt uppenbart vilken politik man vill att hon ska ”legalisera” så man kan säga, ja, nu är det utrett och klart. Är hon en av Fridolins eller Maria Ferms bekanta, månne ?
  Tittade på ”Opinion Live” igår där man bl a diskuterade, eller snarare käbblade ( så blir det under Belindas ledning ), den s k ”bortträngningseffekten”. Detta är ju egentligen en skandalös anti-arbetarklasspolitik, den går emot allt vad sossar och vänster tidigare stått för. Med spetsade argument borde man kunna få igång en glödhet bastu för dessa hycklare.

  Liked by 5 people

 5. Lilla fröken PK skriver:

  I Sverige vill myndigheter inte vara myndigheter. Det är mera ”Hej, det är från Försäkringskassan” över det hela. Och alla sk flyktingar och ”barn” lever i en skyddad zon.
  (Juristen Lövdén var f. ö. aldrig kommunalpolitiker i Halmstad, däremot landshövding i Halland)

  Liked by 2 people

 6. Thomas Nilsson-Backe skriver:

  Att läkarundersöka patenter for specialkörkort, samt administrera detta kostar. För att inte tala om hur mycket pengar som kan dra iväg för en specialanpassad bil. Nästa steg blir att avskaffa de handikappade – for dyrt.

  Gilla

 7. Håkan B. skriver:

  Dagens text visar mycket konkret på hur begreppet ”fake news” går långt bortom den mer folkliga bristen på källkritik. Hur media och journalistiken via ett aktivt och medvetet urval av fakta snedvrider bilden som förmedlas till allmänheten.

  Media vet att politiker är ytterst känsliga för olika opinionstryck. Speciellt känslosamma sådana. Man vet också att vad man skriver om får betydelse.

  Urval går naturligtvis aldrig att undvika. Men i ett ensidigt urval öppnar sig stora möjligheter. En möjlighet media mycket medvetet valt att utnyttja.

  Ensidiga och i grunden ideologiska motiv styr idag i hög utsträckning medias urval av fakta, även i mer rak nyhetsförmedling.

  Detta snedvridna urval och emotionisering görs för att påverka i en viss riktning. ”Fake news” är i det perspektivet något tämligen banalt. För direkta faktafel går alltid att kontrollera. Men hur skall vi medborgare förhålla oss till ett medvetet och snedvridet urval, som i sig består av fakta, men utelämnar viktiga och väsentliga delar?

  I min värld är handlar ”fake news” ytterst om vilka val, och icke-val, som journalistiken dagligen väljer att göra utefter ideologiska utgångspunkter. Hur man väljer att ur subjektivitetens personliga prisma presentera sitt urval av fakta som en allsidig bild över verkligheten. Verkliga ”fake news” handlar i grunden om hur ett ensidigt urval förvrider verklighetsbilden och därmed även politiken.

  Liked by 3 people

 8. oppti skriver:

  Jag hoppas att Tvärvändningen , ett SVT program om invandringspolitiken, ses av alla.
  Där framgår hur goda och naiva våra styrande varit. De som reagerade på den förödande politiken, Ny Demokrati på 90 talet och SD nu, visades ge motsats effekt. De andra partierna gjorde allt för att motverka dem.
  Detta pågår än idag. Miljöpartiet strävar efter att ge ny amnesti till alla. Sossarna vet att det kan få väljare att överge dem och vägrar officiellt. Inofficiellt önskar de att Migrationsverket skall inhibera utvisningar.

  Liked by 2 people

 9. Underdog skriver:

  Om man aldrig har behövt fundera över hur välståndet skapas är det mycket lätt att fördela det till höger och (mest) vänster utan att kräva så mycket tillbaka. Själv fasar jag för den dagen den pågående högkonjunkturen växlar över till lågkonjunktur och det visar sig att vår finansminister och Riksbankschef har använt hela det Keynesianska svänghjulet till att förstärka högkonjunkturen i stället för att spara till lågkonjunkturen. Den enda källan till inflöde i transfereringssystemen kommer att vara de privatpersoner som haft vett att spara i högkonjunkturen och man kan nog räkna med att våra kära politiker också kommer att se det. Att strypa utflödet har ju aldrig varit ett alternativ.

  Själv tänker jag suga ut så mycket som möjligt ur högkonjunkturen och förbereda min flykt från detta havererande land. Även om jag är en gammal ”gör din plikt”-människa har jag nu slutligt tröttnat på detta system som styrs av inkompetenta, irrationella och okunniga politiker och som premierar skurkar och straffar hederliga.

  Liked by 7 people

 10. Hovs---hällar skriver:

  Ja, mycket finns att säga om detta — som inte sägs eftersom det ”kunde gynna mörka krafter” — dvs. det skulle gynna alla som vill sätta omsorgen om vårt eget land före omsorgen om asylmigranterna och deras avkomlingar. Och det får man enligt den härskande PK-sekten inte göra.

  Dessutom har dessa asylmigranter en gräddfil på socialbyrån. De beviljas utan prut förmåner som strider mot det officiella regelverket, och som blankt nekas etniska svenskar. Ex-vis barnvagnar för 10 000 kronor, och bidrag beviljas fast de kommer körande i en BMW.

  Socialsekreterarna vågar inte heller neka, eftersom de blir hotade och trakasserade om de försöker, samt skällda för ”rasister!”

  Detta framgår av en intervju med en socialsekreterare från häromåret, (länken tyvärr borta).

  Den som i det här läget fortsätter att snällt betala skatt, för att finansiera detta vanvett — och fortsätter rösta på de riksdagspartier som ligger bakom den här politiken — framstår som en idiot.

  Liked by 5 people

 11. Erik skriver:

  Irisavläsning.

  Inte krångligare än så.

  Varenda person som mottar bidrag från en svensk myndighet skall registreras med irisavläsning.

  De multipla identiteterna upphör därmed att existera.

  Liked by 4 people

 12. Aha skriver:

  Av den förtjänstfulla artikeln framgår det att invandrarelaterade bidragsfusket pågått i åratal, antagligen storskaligt i decennier. Av artikeln framgår också att utredningar belyst problemen men att ändå inget gjorts. Det där med flerfaldiga identiteter hade t.ex. kunna avhjälpas med etablerad teknik för fingeravtrycksläsning.
  Orsaken till passiviteten är enligt artikelförfattaren ”Det media inte skriver om vågar politikerna inte göra något åt”. Jag vill lägga till en annan orsak;
  Etablissemanget med media och politikerna i spetsen vill inte att saker som misskrediterar invandringen kommer fram i ljuset. Bidragsfusket torde vara av sådan omfattning att om siffrorna kom fram skulle folk häpna, en spricka mellan svenskar och invandrare skulle uppstå.

  Liked by 6 people

 13. Lassekniven skriver:

  Hur mycket mygel har man inte sett som läkare genom åren inom den publika sjukvården. Enligt kollegor inom invärtesmedicin som på sjuttio-talet vikarierade på distrikten gick det åt mer tid till att skriva intyg för förtidspensionering än att boka sjuka.
  På 70-och 80-talen var populationen av kvinnor från dåvarande Jugoslavien som arbetade på Volvo kroniskt sjukskriven. Detta enligt en källa som arbetade på Volvo på den tiden (kan ej själv stå för dessa siffror).
  Skattebetalarna har fått bära och bär fortfarande en mycket tung börda på grund av det oerhörda slöseriet som de styrande förrädarna har stått för och i ännu högre grad idag står för. Ett annat exempel är SIDA:s slöseri ( tidigare var verksamheten i det närmaste ogenomskinlig).
  Glöm ej heller att till källskatten skall läggas arbetsgivaravgiften. Då blir det ännu mer motbjudande. Det är VÅRA pengar de leker med.
  SANNINGSKOMMISSION ANBEFALLES!

  Liked by 7 people

 14. Nils-Göran Johansson skriver:

  Funderar på vad SKL sysslade med, när det gäller att förutse satsningar på utbildning av sjukvårds- skol personal under Alliansregeringens vanstyre. Jag tycker att SKL har väl under alla år haft ett uppdrag att försöka förutse kommande personalbehov. Du gör studier av bakgatorna i Uppsala och försöker analysera det verkliga utfallet av förändring i dagens politik. Hur skulle Alliansregeringen haft råd att förändra de nämnda områden, när man lagt 700 miljarder under 8 års perioden på jobbskatteavdrag.

  Gilla

 15. malmoperspektiv skriver:

  Apropå hånleende åt lapplisor. 2014 ägde Malmös tio mest aktiva bilmålvakter 14 137 bilar. D.v..s var tionde bil i Malmö! I mer än decennium kunde de utnyttja de svenska politikernas otroliga flathet.

  Dessa var då Malmös tio mest aktiva bilmålvakter. Namnen vittnar om att även detta är ett importerat problem.
  Namn, Antal bilar, Skuld (p-böter, skatt)
  Adnan Abdulaziz 41 år, 3 866, 8,5 mkr
  Majid Wandi 53 år, 3 835, 3,4 mkr
  Jalal Baltaj, 52 år, 2 569, 6,5 mkr
  Ibrahim Sabih 29 år, 1 929, 6,8 mkr
  Yousif al-Itabi 24 år, 817, 7,8 mkr
  Mayssam Al Hellani 30 år, 558, 5,4 mkr
  Ibrahim Mahmoud 28 år, 352, 6,1 mkr
  Kamal Hussain 30 år, 105, 2,7 mkr
  Ahmad Kahlid 51 år, 80, 2,1 mkr
  Bilal Diab 31 år, 16, 1,5 mkr
  (Källor: Transportstyrelsen, Kronofogdemyndigheten)
  https://www.sydsvenskan.se/2014-02-19/var-tionde-malmobil-ags-av-en-bilmalvakt

  Nota bene: Högst upp på listan över de personer som har störst parkeringsskulder, finns en 31-årig MAN (men utan namn). HEN har över 56 miljoner kronor i skuld. (Teknikens Värld 2017)
  http://teknikensvarld.se/han-har-56-miljoner-i-parkeringsboter-440747/
  Dessa bedrägerier är naturligtvis bara toppen på det isberg som kulturberikarna har berikat oss med.

  Liked by 1 person

 16. Anders Sunesson skriver:

  ”Christer Knutsson suger i för allt vad han är värd. Tillsammans med et 20-tal andra svenskar hållar man på att lasta av tjocka ohyvlade furuplankor från en stor lastbil.

  TACK SOVJETSOLDATER FÖR BEFRIELSEN står det på en 60 meter lång rödmålad skylt som monterats på Kungliga slottets fasad.

  – Hur kunde detta hända här? tänker han dystert. För att kunna förklara detta måste vi förflytta oss mer än 30 år tillbaka i tiden…”

  Ur ”Anfall mot Sverige” av Sune Andersson, utgiven 1987 på Atlantis förlag.

  Gilla

 17. Erik2 skriver:

  I all bedrövelse, tack Hans för effektiv genomgång av sakernas tillstånd. Det här är så enormt motbjudande att man har svårt att ta till sig alla delar trots att fjällen fallit från ögonen. Som sagt, det är tydligen så här man vill ha det. När börjar tjallarna berätta om vad som egentligen sker runt Rosenbad? Något är helruttet. Finns det fortfarande verksamhet som den som Doris Hopp drev? Ni som vet och inte längre står ut, nu måste ni träda fram. Det är er det hänger på. Annars är jag rädd vi har total samhällskollaps framför oss.

  Gilla

 18. O.T skriver:

  Den oikofobiska Sjuklövern har i sin outgrundliga vishet [sic.], ordnat det så att äldre anhöriginvandrare med ÄFS och maximalt bostadstillägg, som aldrig har betalat eller kommer betala någon inkomstskatt i Sverige, ska få en bättre standard än svenska garantipensionärer med maximalt bostadstillägg.

  Riksdagen instiftade för några år sedan Äldreförsörjningsstödet (ÄFS), föranlett av inflödet av äldre anhöriginvandrare till Sverige. Tanken var att dessa skulle kunna få ÄFS för att klara sitt uppehälle i Sverige, även om de inte hade betalat, och inte heller i framtiden tänkte betala, någon skatt i Sverige. ÄFS är skattefritt och berättigar också till bostadstillägg.

  Äldre anhöriginvandrare som inte har betalat, och inte heller i framtiden tänker betala, någon inkomstskatt i Sverige fick för 2015 maximalt:

  * ÄFS: 5462 kr/mån
  * Max bostadstillägg: 6200 kr/mån
  * SUMMA: 11662 kr/mån.

  En garantipensionär, och sannolikt alltfler lågavlönade svenskar som har betalat skatt i hela sitt yrkesverksamma liv i Sverige, kan för 2015, beaktande en kommunalskatt på 34 %, ett grundavdrag på 18900 kr och en bruttogarantipension på 7899 kr, få en medelskatt på ((12*7899-18900)*0,34)/(12*7899)= 27,2 % och som maximalt ger:

  * Nettogarantipension: 5749 kr/mån
  * Max bostadstillägg: 5090 kr/mån.
  * SUMMA: 10839 kr/mån

  Anhöriginvandraren med Äldreförsörjningsstöd får således 823 kr mer i månaden än den svenske garantipensionären.
  https://secure.pensionsmyndigheten.se/MyterOmAldreforsorjningsstodet.html

  Liked by 1 person

 19. Karl Åkesson skriver:

  Själv tror jag att att Sverige behöver dels ett återinförande av Ämbetsmannaansvar/tjänstemannaansvar, dels en Medborgarkommission, som offentligen skall godkänna/förkasta alla förslag till skatteändringar, dels en Författningsdomstol som skall kunna pröva alla medborgares klagomål över överträdelser gjorda av politiker, generaldirektörer och ansvariga myndighetspersoner, statliga såväl som kommunala, dels ett Regelverk för återställande av skattemedel, som Ämbetsmannaansvarets domar i normala domstolar
  samt i Författningsdomstolen fastställer. Medborgarkommissionen skall utses via offentliga val, dit politiska företrädare och medlemmar i politiska partier ej kan väljas. Medborgarkommissionens regler och tillämpningsföreskrifter skall fastställas av kommissionen själv efter kvalificerad majoritet. Kommissionens mandatperiod skall vara längre än mandatperioden till riksdagen eller väljas mitt i en mandatperiod på fyra år.
  Varför detta? Ansvariga företrädare för svenska folket tar inget reellt ansvar för felaktiga beslut inte heller finns det några sätt för oss medborgare att kunna ställa dessa till reellt ansvar. Slöseriet av skattepengar är väldokumenterat, men inga rättelser sker. Skattebeslut sker mer av ideologiska skäl än vad som följer av likabehandlingsprincipen och reella behov. Ovanstående förslag behöver förbättras. Själv kommer jag att rösta på det parti som i sitt partiprogram inför motsvarande åtgärder som prioriterade för utveckling av den svenska demokratin. Synpunkter?

  Gilla

 20. Björn K skriver:

  Detta problem skulle enkelt kunna lösas med fingeravtryck eller annan biometri, flera kommentarer är ju inne på detta. Men det skulle säkert klassas som rasism och kunna gynna SD. Det beskrivna leder naturligtvis till undanträngningseffeter som drabbar svaga grupper i samhället. Så länge det inte drabbar våra styrande personligen är det inget större problem. Med våra styrande avses regeringen, riksdagen, våra ståuppare, operasångare samt övriga välbetalda debbatörer. Det är bara vanliga löntagare och pensionärer som oroas, än så länge….

  Liked by 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Låt oss kalla det skattskrivning. Alla som invandrat under de senaste femtio åren kallas till skattskrivning. En del av miljonprogrammet och av sanningskommissionens arbete. Fullständig biometrisk registrering. Full forensisk undersökning av de historier som har använts för att motivera asyl, flyktingstatus o.s.v. Alla som begått den minsta försyndelse åker ut med örona före! Resten skall betala skatt innan de får bidrag, och det som redan har betalats ut avräknas från nettot.

   Det är häftigt att betala skatt!

   Gilla

 21. phnordin skriver:

  Tack för en insiktsfull inlaga. Den bristande viljan bland makthavarna att ta sig an problemen med t.ex. bidragsfusket är betecknande för den inskränkthet som utmärker statens handlande. Denna arroganta attityd leder till att allmänheten, folket, så småningom tröttnar på de etablerade partierna och röstar fram helt nya politiska konstellationer såsom skedde i Frankrike nyligen.

  Gilla

 22. Olle Reimers skriver:

  Det allra tydligaste tecknet på att saker och ting inte står rätt till ett samhälle är när man kan börja kvantifiera problemen kronor och ören samt sätta utgiftsrubriker på dem.

  Kommentarerna ovan är på ett helt annat sätt än tidigar präglade av den harmsenhet vi alla känner av att blivit så uppenbart blåsta av våra poltiker.

  Kanske hoppet trots allt ligger i den samlade ilskan över bedrägeriet. Snart har vi fått nog och då kan det börja hända saker. När vi börjar hota styresmännen om att vi är beredda att ta nyckeln till kassakistan ifrån dem.

  Tack Hans Jensevik!

  Gilla

 23. kvellulvblog skriver:

  I detta Schlaraffenland för kriminella (källa: SvD ledare PG 3/10-17) där Justitieministern säger blankt nej till statistik (källa:15/1 – 17 SVT) som visar vilken härkomst förövarna har, måste var och en själv försöka skaffa sig en bild. Själv använder jag mig av konventionella media, Internet, utländska media . Jag har då kommit till slutsatsen att det är jugoslaviska, syrianska kriminella ligor, romer (källa: Uppdrag granskning om tillståndet i Bergen Norge) , f.d. öststatsländer, numera EU, som utövar flera av dessa brott. När det gäller stenkastning mot blåljuspersonal och bilbränder, mord med skjutvapen och brutala våldtäkter dominerar den senaste mängden av invandrare från Mellanöstern och Afrika. Flera andra, förutom jag själv, tror att det beror på vanskötsel av immigrationen de senaste 20 åren, och som accelererat de senaste fem åren. Resultatet av detta är att SD har bildats. Av skräck för att SD skall lägga beslag på inkomstbringande riksdagsplatser har de andra partiledarna mörklagt negativ information om invandrare, och kallat alla som sympatiserar med SD (15-20 % av de röstberättigade) rasister, för säkerhets skull också nazister. Själva misskötseln fortsätter dock i nästan oförminskad takt och polisen sviktar under konsekvenserna. Detta tycker jag är naivt av partierna. För att bli av med SD måste man kunna hantera immigrationen, och de samhällsproblem den medfört. Att rensa detta augiasstall är förstås en herkulisk uppgift, men som man bäddar får man ligga. Alternativet är förstås att blunda, hålla för öronen och inte säga nå´t, det kanske går över av sig själv?

  Gilla

 24. Hans Jensevik skriver:

  Jag tackar för alla uppskattande kommentarer jag fått. Jag är lite förvånad över att många framför synpunkten att våra politiker vill oss ont. Men det kan vara min bakgrund som nationalekonom som berövar mig det perspektivet. Politikens uppgift när det gäller ekonomi är att prioritera knappa resurser och i det läget ställs grupper emot varandra. Ofta blir människor politiker för de ska ställa saker till rätta och gynna sina väljare. Så kommer de in i politiken, får makten och möter en annan verklighet än den de såg fram emot. Idag har den kulturmarxistiska identitetspolitiken som bygger på extrem fördelningspolitik anammats av samtliga partier och ödelagt de ekonomiska tillväxtincitamenten. Resurserna blir allt knappare och prioriteringarna allt tuffare för politiker som trodde att de som politiker skulle kunna agera som alla goda gåvors givare. Det är ju vi väljare som har det yttersta ansvaret och vi har benägenheten att välja personer med tre ödeläggande egenskaper, de trevliga, de konflikträdda och de förmätna. De trevliga tar sällan ansvar, de är smitare. De konflikträdda agerar först då ”point of no return” för längesedan passerats. De förmätna anser att Sverige är världsbäst hur det än går och alla andra länders förebild, ingen annan nation kan lära oss något. Ta pennan med dig i valet 2018 och markera den politiker i ditt parti som inte uppfyller något av ovanstående tre kriterier. Du hittar antagligen ingen sådan person på de nuvarande politiska partiernas valsedlar av det skälet att de för in personer med just dessa tre egenskaper för att få maximalt antal röster. Det är här vi ska sätta in stöten. Och det redan i morgon och vara med vid nomineringarna. Börja förhöra kandidaterna i de olika partierna rent konkret vad de avser göra exempelvis när det gäller bidragsfusk och allt annat ni räknat upp ovan. Vi har ju konkreta exempel ur verkligheten. Tack än en gång. Jag har lärt mig mycket av era kommentarer.

  Gilla

  • Borta med vinden skriver:

   ”Ofta blir människor politiker för de ska ställa saker till rätta och gynna sina väljare.”

   Ett perspektiv från en svunnen tid och frågan är om det var giltigt ens då. Jag skulle säga att människor blir politiker för att bestämma och dominera andra människor.

   Tack, Hans, för ditt inlägg och för din kommentar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.