Skolka

Patrik Engellau

Igår skrev jag, apropå att unga människor är mer sjukskrivna än äldre, att detta mönster nog förklaras av bidragssystem och förändrade värderingar.

Nyss upptäckte jag av en händelse en väldigt fin bekräftelse på denna tes. Jag hamnade nämligen på Blondinbellas hemsida.

Blondinbella är en vacker och framgångsrik affärskvinna som varje dag publicerar små texter om sitt glassiga liv och framför allt fina mannekängbilder av sig själv. Just nu verkar hon ha det lite jobbigt för hon tycks ligga i skilsmässa med en man som heter Odd så livspusslet går inte alltid riktigt ihop, till exempel när hon måste lämna de två barnen, som heter Sally och Gillis, för att resa till något modeevenemang i Paris en tidig morgon. Blondinbella hade förresten ett ”fint samtal” om livspusslet med Alex och Sigge, som tydligen är kända poddartister.

Sally och Gillis behöver kompenseras. Så här skrev Blondinbella den 27 oktober under rubriken ”Skolka”:

Imorse när vi vaknade frågade jag barnen om vi inte skulle skippa förskola och jobb och göra något roligt istället. Barnen ropade ja i kör och sedan bokade jag av mitt möte och meddelade till pedagogerna att vi skulle ha en mysfredag hemma. Vi åt långfrukost och sedan åkte vi till ett lekland för att leka loss. Det var helt tomt eftersom det är en vardag, underbart. 

Här är Blondinbella och ett av barnen, troligen Sally, på leklandet:

Så här ser väl verkligheten ut bakom en del av sjukskrivningarna. Just Blondinbella kanske inte sjukskriver sig eftersom hon verkar jobba i eget företag. Men hennes läsare – närmare bestämt 1,3 miljoner i veckan enligt hennes egen utsago (tio gånger så mycket som den här sajten) –, antagligen unga kvinnor för vilka den eleganta och självsäkra Blondinbella troligen är en förebild, tar säkert intryck. Kan Blondinbella skippa jobb och skola så kan väl jag.

Jag kan inte se en enda stavelse som antyder att Blondinbella ser något moraliskt fel i att skolka. Förut ansågs det fult att skolka. För Blondinbella och då troligen också hennes läsekrets verkar skolkandet lika värdeneutralt som valet mellan en röd och en blå tröja. Ena dagen går man till jobbet, den andra inte, det är väl inget mer med det?

Förresten spelar det ingen roll. Det går bra för Blondinbella i alla fall. Under en urringad bild av den lyckosamma damen förklarar dagensps.se att hennes företag kan vara värt mellan 300 och 400 miljoner kronor. När de 1,3 miljoner läsarna insett detta försvinner nog deras sista överlevande hämning mot sjukfrånvaro.

51 reaktioner på ”Skolka

 1. larslindblog skriver:

  Jag har aldrig sett Blondinbellas sida tidigare , men det verkade vara mycket reklam .Har verkligen folk tid med sådant ? Otroligt !
  Och att det skulle vara värt flera 100 miljoner kronor vägrar jag att tro.
  Tips om var man kan hyra in bartenders till sin fest ,torde rimligen och förhoppningsvis ha ett begränsat intresse.

  Gillad av 2 personer

 2. Sture skriver:

  Patrik,
  barnens reaktion förstår jag mycket väl.
  För många år sedan, när våra barn små, blev vår närmaste granne svårt sjuk. Hennes molande huvudvärk visade sig bero på en elakartad hjärntumör och hon sjukskrevs, opererades men avled senare. I samband med diagnosen hjärntumör fick sonen (5 år) reda på att mamma skulle vara ”hemma en tid” och kom insprängande över gräsmattan till våra barn och utbrast glädjestrålande: ”Jag skall vara ledig hela sommaren”. Det var så han såg på förskolan – han tvingades gå till jobbet varje dag även som litet barn. Ja kan meddela att jag aldrig gått på någon förskola men har klarat mig utmärkt i livet ändå.

  Gillad av 2 personer

 3. Kallle7 skriver:

  Det är ju inte fel att bryta av de tråkiga rutinerna emellanåt, jag (som är 50+) brukar kompa ut/ ta semester en dag lite spontant, förr sjukskrev jag mig eftersom det inte fanns någon annan möjlighet att få vara ledig. Det kändes dåligt att ljuga men just då var det värt det.
  Hennes ungar lär ju inte missa nåt viktigt av att slippa vara i nån vänstervriden förskola en dag.

  Gillad av 1 person

  • Bengt skriver:

   Kallle7 30 oktober, 2017 at 06:51

   Tydligen har du ingen skam i kroppen. Hur många år du är plus femtio framgår inte, inte heller vad du jobbar med. Men med största sannolikhet är du anställd och har därmed rätt till två lediga dagar i veckan samt flera veckors lagstadgad semester.

   Vare sig arbetsgivaren eller försäkringskassan ska betala den förälder som väljer att ta ledigt från jobbet och låter barnet ”slippa” förskolan.
   Dock – detta ditt inlägg är positivt i den bemärkelsen att det underlättar bedömningen av dina övriga kommentarer här på DGS

   Gilla

 4. De dummaste skriver:

  Jo det är slående hur de med usel moralisk fiber är de som får all uppmärksamhet. Jag brukar berätta för mina barn att Zlatan var en småtjuv och mobbare som har haft tur att man kan tjäna pengar på att leka. Det står mig upp i halsen med kändiskadret. Jag brukar säga att en läkare eller ingenjör är de man skall beundra men så kommer idol.., man hoppas att något går in. Fast läkare vill jag inte att mina barn blir, vad är meningen med att rädda livet på gängkriminella och de som hatar det samhälle som föder dem? Som fenomen är Blondinbella djupt deprimerande, ett testamente till den minsta, eller lägsta gemensamma nämnarens kultur, det är svårt att se hur Sverige skall överleva detta. Mitt enda svar är att återskapa klassamhället och anstränga sig för att bilda sig och sina barn och se till att de inte vill blanda sig med pöbeln, bildning står över pengar, Blondinbella och Zlatan bevisar detta.

  För övrigt så undrar jag varför det bara är politiker som går fria från globaliseringen?

  Gillad av 6 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  Det är väl helt i sin ordning om folk använder sina marginaler till mera fritid, när de redan har tillräckligt av allt som kan köpas. – Det som är bakvänt, är att detta för de flesta löntagare inte låter sig göra med mindre än att fuska.

  Min lösning på problemet beskrev jag i går: Den andel av bruttolönen som nu kallas arbetsgivaravgift skall istället placeras på löntagarnas individuella trygghetskonton som de får knapra på när de vill ta ledigt och sedan, när de är definitivt trötta på att jobba, kan få det som finns kvar omräknat till en pension.

  Då behöver man inte motivera sin arbetsfrånvaro utan tar ledigt på egen bekostnad.

  Gillad av 2 personer

 6. Aha skriver:

  Blondinbella och hennes miljonhövdade följare är ett exempel på hur flärd prioriters före samhällsförkovran som då DGS representerar. Engellau nämner att Blondinbella har ungefär 10 ggr så många besökare som DGS. Jag skulle tro att det är en siffra som hyfsat fångar upp proportionen mellan flärd och fördjupning, dvs en tiondel väljer att anstränga sig med engemang och förkovran, nio tiondelar vill få mer praktiska tips samt drömma sig bort till en värld av flärd.
  Ett samhälle är dess värderingar, attityder och beteenden, och är det inte så att det successivt skett en förflackning vilket bl.a. syns i skolan som ju har klart sämre studieresultat?

  Dvs det är inte bara inställning till skolk från skola och arbete som försämrats, man skolkar också mer från de intellektuella ansträngningarna.

  Gillad av 4 personer

 7. S. B. skriver:

  Att läsa sin samtid är knappast enkelt. Men jag minns mycket väl tiden när det var fult att vara egoistiskt. Att i allt för hög grad tänka på sig själv. Ingen skulle få bli bortskämd. Det var ett mantra som ständigt omgav en från vuxenheten.

  Men varefter tiden gick blev det salongsfäigt att satsa på sig själv. Det kom smygande med mer fri fostran. För att sedan ta riktig fart med den slagkraftiga kampanjen och devisen – ”satsa på dig själv”. Som utvecklades till en slags frihetsrörelse för var och ens ego. I alla fall de yngres.

  Med den satsningen försvann även vissa delar som höll ansvaret uppe gentemot andra. Vi fick generationer av yngre där narcissistiska tendenser mera fritt kunde få växa till sig. Och som även gav bränsle åt narcissistiska tendenser av mer patologisk art.

  Alla vill vi vara omtyckta och älskade och ibland stå i centrum. Men kanske inte alltid. Och mest från ens närmaste. Men nu underblåstes det egna egots växande över alla gränser. Egon ville ha större utrymme. Rentav stå på scen och i arena inför en entusiastisk publik.

  Inte minst blåstes detta under från kommersiellt håll. Individualismen var ju mera lönsam. Och från arbetsgivarhåll uppskattade man splittringen av ett kollektiv. För det försvagade fackliga intressegrupper.

  Att ständigt få vara i centrum hjälpte även curlande föräldrar till med. De egna barnen förvandlades till små projekt som gjordes till stora. Barn var inte längre enbart en i familjen, som förr. Även karriär för barnen måste förberedas i tidig ålder.

  Och på dagis pedagogiserades det mot alla könsstereotyper. Fri och obunden gentemot eventuella hormoners inverkan gällde för de små liven. Även könet skulle befrias från tidig ålder.

  Balansen mellan eget ansvar och över andra kom sammantaget att rubbas. Fenomenet förstärktes även av sociala medier, som fungerar som pådrivare och kläckningskammare för mer narcissistiska böjelser.

  Blondinbellas popularitet blir i det perspektivet enbart till en normalitet i ett genomindividualiserat samhällsbygge. Synen på egenansvar och ansvaret för andra människor har rubbats. Allt medan rester av ett tidigare samhälle lever kvar ibland de äldre, men i krympande skara.

  Det är nog sammantaget dessa samhällsförändringar som även återspeglar sig i sjukskrivningsfrekvenser. Hur vi bäddar för efterföljande generationer påverkar hela samhällsutvecklingen. Och på så sätt påverkar den extrema individualismen även kollektivet. Individ och kollektiv är ju delar av samma värld.

  Gillad av 2 personer

 8. Hovs---hällar skriver:

  Liknelsen haltar dock, eftersom man som egenföretagare har helt eget ansvar för sin frånvaro. Och barnen verkar inte ha börjat skolan ännu, så på dagiset är man nog bara glada att få en lite mindre grupp att ansvara för.

  Snarare en illustration till vilken frihet man dock har i ett eget företag, och som exakt är anledningen till att folk drömmer om att starta ”eget”. Säkert gör hennes läsare det.

  Att staten då betraktar en som en suspekt figur som säkert har en massa pengar undanstoppade i madrassen, är andra sidan av saken.

  Som egenföretagare, om du ska följa alla regler och bestämmelser, så ryker större delen av dina intäkter direkt i skatt.

  Gillad av 1 person

  • Linden skriver:

   Sant, som egen företagare rår du din tid, utan skyddsnät. Samtidigt har du kravet på dig att slantarna ska in samtidigt som staten står på pass och hungrigt kapar åt sig merparten.
   Hette det inte redan på medeltiden att ” Frihet är det bästa ting”?
   Har inte Löfven också talat om frihet och ansvar? Men han menade nog något annat.

   Gilla

 9. PYJ skriver:

  Den svenska moralen är som bortblåst!

  Vi lever i en gränslös tid där allt är en social konstruktion och näringslivet är fokuserad på generation Z och mångfald i form av kön, sexuell läggning och etnicitet.

  Där arbetsplatserna formas av varannan vecka familjer. Där det är positivt att jobba och mingla varannan vecka och varannan vecka knappt jobba. Där anställda som lever i en kärnfamilj blir ett problem då de jobbar varje vecka minst 100% men minglandet blir ett problem då vi har barn varje vecka!

  En tid där normkritik är en norm, där kvinnor och män ska jobba 100% och barnen ska lämnas på ideologiska institutioner.

  En tid då kvinnor och män ska vara lika och där kärnfamiljen inte längre är att föredra!

  Vi lever i en tidsepok som snart är över och som de flesta av oss kommer skämmas över!

  Vi vet alla innerst inne varför vi finns, ändå kommer dessa frågor från vilsna själar, varför?

  Gillad av 2 personer

 10. Rolf skriver:

  Patrik, om du ville kommentera slappa värderingar kring arbetsmoral och ansvarskänsla, var väl detta inte det bästa exemplet. Blondinbella arbetar ju som egen företagare, utan anställda, varmed hon ju kan bestämma över sin egen arbetstid. Och det råder väl ingen skolplikt i förskolan. Så om Blondinbella vill vika en dag för sina barn, så är det väl upp till henne. Du kunde ju istället ha tagit något exempel ur den obligatoriska grundskolan, där det vad jag förstår numera verkar vara helt frivilligt huruvida man vill komma till lektionerna eller ej.

  Gillad av 3 personer

  • PYJ skriver:

   Rolf, jag tror Patrik syftar till att hon är en förebild för sina 1,5 miljoner följare och där av trendsättare. Hennes följare kan inte leva som hon, men följarna tror att de kan leva som hon.

   Gillad av 4 personer

   • Hovs---hällar skriver:

    PYJ: Det är väl deras eget problem i så fall. Eller ska man förbjuda verklighetsflykt? På 50-talet skulle man ju förbjuda serietidningar har jag för mig.

    Gilla

   • Rolf skriver:

    PYJ, det må vara så att hon är en förebild för sina följare. Men jag utgår från att dessa kan tänka själva och inse att man inte kan leva som hon, med mindre än att man är egen företagare och råder över sin tid. Och kan det få några av hennes följare att själva vilja bli företagare så är det väl bara bra?

    Gilla

  • Hovs---hällar skriver:

   Rolf: exakt så är det, så Patrik är definitivt ut ”i ogjort väder” som man sa förr!

   För övrigt blev Blondinbella utsatt för ett drev från PK-talibanerna för en del år sedan, då hon skrivit något förgripligt.

   Så hon vet nog mer än man kan tro om hur samhället urartat — även om hon givetvis inte visar det offentligt.

   Gilla

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Att läsa om Blondinbella är en egenartad upplevelse. Är det detta som förklarar den något svårbegripliga ökningen av Sveriges BNP? Tänk vilken omsättning om alla fixar till dylika coola och fräcka Halloweenpartyn! Vi får alla önska henne framgång i Saudiarabien och hoppas att hennes affärsmodell har stöd i Koranen. Fördelen är ju förstås att om det blir lite mer Blondinbella-hålligång i arabvärlden kanske landets olyckliga migranter önskar återvända och överge tristessen i den svenska betongförorterna.Har man dansat med djinner kan man ju också dansa med demoner, varulvar och zombier

  Gilla

 12. A. A. skriver:

  Oavsett vad man tycker om Blondinbella i övrigt så tycker jag att det bara är bra att hon väljer att en dag skippa jobbet och låta barnen slippa förskola, så länge det inte går ut över någon annan. Hon jobbar ju som sagt med eget företag, så då går det nog inte ut över någon annan särskilt mycket. Barn i Sverige tvingas vara på förskola alldeles för mycket.
  Jag tycker det verkar mer som att du har svårt att hitta något vettigt att klaga på, så därför griper du efter halmstrån på det här sättet. Ett tips nästa gång du inte hittar något vettigt att klaga på är att försöka skriva en artikel som uppmuntrar någon i stället.

  Gilla

 13. Eric Borgström skriver:

  Blondinbella arbetar nog mer än de flesta. Hon har (med Pingis H.) på få år byggt upp ett företag med 40-tal anställda och flera tiotal miljoner i omsättning. Tidigare med Reinfeldt som idol, numera verkar Lööf mer inne. Författare till flera böcker varav en #Aktiedrottning just släppt.
  Att hon har råd och tar sig tid för sina barn tror jag inte vi skall missunna henne.

  Gilla

 14. Gunilla skriver:

  Du nämner hennes urringning och kallar henne konsekvent Blondinbella trots att det var ett bra tag sedan hon lämnade det smeknamnet bakom sig. Isabella Löwengrip har flera bolag och är en affärskvinna med ett framgångsrikt recept. Hon berättar om sitt liv i en blogg och skapar intresse för sina varumärken på det sättet. Hon har barn i förskolan så det handlar inte om att skolka eftersom förskolebarn inte har skolplikt. Jag tycker att det finns en hel del att kritisera Löwengrip för, framförallt hennes konsumtionshets men du lägger dig lågt med dina argument och antydningar om att hon bara är en liten dum flicka. Det är 2017 nu, dags att uppdatera synen på hur en entreprenör kan se ut.

  Gilla

 15. Matilda skriver:

  Vilken otack person du verkar vara, du ser ut att vara 70 ar och kommenterar om en ung kvinnas utseende med urringat etc. Jag som ung kvinna och mamma langtar tills den dagen ni snuskgubbar gar i graven och slutar att tycka och tanka om unga kvinnor.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Vad är det där för ett ålderistiskt påhopp! Det är inget som helst fel med att äldre herrar precis som alla andra herrar intresserar sig för de kroppsdelar som kvinnor i alla åldrar gärna ställer till våra ögons förfogande av precis den orsaken att herrar gärna tittar på dem. Det är vår biologiska imperativ att bedöma, och träna oss i att bedöma, en kvinnas hälsa och förmåga att föda barn. Det är kvinnors biologiska imperativ att visa sig frisk och stark och fruktsam. Tecknen på detta är: frisk hy, fettansamling på baken, smala lår och midja, runda, höga bröst, klara ögon, krafitgt hår — precis det som du varje dag på alla tänkbara sätt försöker framhäva. Bara den prydaste lilla fröken anser att biologiska fakta och socialt umgänge betingat av dessa är att betrakta som snusk. Den konventionella betydelsen av detta ord är en helt annan.

   Gillad av 1 person

 16. Gubbja Vel skriver:

  Intressanta synpunkter om hur hon väljer att klä sig (framför allt hennes urringning, modern reflektion helt fri från sexism), hur hon ser ut och huruvida hon lägger ut bilder på sig själv på sin blogg. Relevant för dina ”tankar”. Att du själv är VD för en marknadsplats där merparten av bolagen bedriver ren bluffverksamhet är kanske något du kan reflektera över i nästa inlägg?

  Gillad av 1 person

 17. Maria skriver:

  Aningen dåligt pålästa här inne visst. Isabella står bakom Löwengrip Care Color AB som 2016 omsatte över 35 miljoner och hade 12 anställda. 2017 lär siffrorna vara betydligt högre. Detta är bara ett av företagen hon är involverad i. Men sen håller jag med om att det inte är snyggt att lära barnen att det är ok att skolka.

  Gilla

 18. Helen skriver:

  Detta var ett riktigt dåligt inlägg och helt fel person att hoppa på. Om du bemödat dig med att läsa lite mer om Blondinbella skulle du veta att det är en person som jobbar 80 timmar i veckan och som byggt upp ett bolag från start. Att då någon gång ibland ägna lite extra tid åt barnen som är små är väl bara positivt. Jag är ingen anhängare av Blondinbella och du menar kanske att hon ger fel signaler, men att använda en hårt arbetande kvinna som exempel i denna typ av inlägg är smaklöst.

  Gilla

 19. Hanna skriver:

  Din text skulle framstå som mycket mer relevant om du valde bort att upprepade gånger kommentera hennes utseende samt skippa den raljerande och nedlåtande tonen. Du lyckas istället att framställa dig själv som äldre sur man som förlorat kontakten med dagen samhälle och förlorat förståelsen för dagens unga kvinnor.

  Gilla

 20. Lars skriver:

  Patrik, diagrammet du använde igår gav upphov till andra möjliga hypoteser som att förkylningsvirus är mer besvärliga ju yngre man är och följaktligen ökar mängden personer utan någon sjukdag med åldern. Det är inte en falsifiering av din tes att ändrade värdering ligger bakom ökade sjukdagar, men det visar att ditt ‘bevis’ inte visar något utan att andra förklaringar är mer troliga. Denna min hypotes är inte falsifierad, men falsifierbar. Din hypotes som du formulerat den är inte falsifierbar ty hur mäter man värderingar och dess inflytande på att man inte har en enda dags sjukskrivning per år? Vad Blondin Bella skriver och vad hennes följare tycker och tänker är ju helt utom räckhåll för en hypotes om att ändrade värderingar ligger bakom att antal personer med ingen sjukdag ökar.

  Bättre kan du Patrik!

  Gilla

  • Lars skriver:

   Ska dock konstatera att vi alla försöker se mönster och samband i vår samtid och inte kan formalisera all iakttagelse i logiskt, rationella hypoteser som är byggda så de kan falsifieras, men det gäller att veta skillnaden. Håller helt med annars om förfallet, moraliskt (normer), som avspeglar sig hos media som Aftonbladet, Blondin Bella, politisk retorik mm och det har rimligtvis betydelse på många områden, inte minst företagskultur och samhällskultur.

   Gilla

 21. Emma skriver:

  Tror du att förskolan är obligatorisk? Små barn har rätt till förskola men måste inte vara där till skillnad från vanlig skola. Hela ditt resonemang blir ganska haltande av den enkla anledningen.

  Gilla

 22. Thomas S skriver:

  Slutsatser:
  1. Inför skolplikt på förskolan och obligatoriska arbetstimmar för egenföretagare.
  2. Ha inte fräckheten att fräck tjäna massa pengar på affärsmodeller som 65+:are inte förstår sig på.
  3. Rätta in dig i ledet.
  4. Om du vill tvåla till någon men inte riktigt har något sakligt att invända mot. Påpeka hur de ser ut och vad de har på sig. Om det rör sig om en kvinna. Påpeka då det.
  5. Det var bättre förr.

  Gillad av 1 person

 23. Sebastian Nilsson skriver:

  För några år sedan fick jag lära mig ett nytt ord av en vän: ”sjuka”, att ”sjuka sig”. Det är inte när man gör fula grimaser eller beter sig konstigt åt på annat sätt. Utan det är när man sjukanmäler sig. Det framkom också att den här vännen då och då ”sjukade sig” för att kunna gå ut och festa dagen före ett arbetspass.

  Det faktum att denna kortform ”sjuka sig” har uppkommit anser jag är tecken på att systemet missbrukas. Sjukanmälan ska ske så sällan att det är något speciellt och att man för dessa få tillfällen inte behöver hitta på ett nytt ord.

  Gillad av 1 person

 24. Redaktionen skriver:

  OK, jag ger mig. Till och med min fru tycker att det var en dålig krönika. De flesta kommentatorerna verkar också ogilla den. Jag förstår deras synpunkt (när det inte bara handlar om invektiv). Jag borde kanske inte ha publicerat artikeln. Vad Blondinbella själv anbelangar är jag övertygad om att hon är en hårt arbetande affärskvinna. med rätt att göra vad hon vill med sin tid.

  Men hon är ett föredöme för en massa unga kvinnor. Jag tror att hennes benägenhet att ta mysfredagar uppmuntrar många anställda med skolbarn att göra sammalunda. Fast jag medger att argumentet inte på något vis är bevisat och ej heller kan bevisas.

  Patrik

  Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Ja, man vet aldrig om hon uppmuntrar att ta ledigt eller till att bli en företagare…
   Men säg mig, var exakt problemet ligger, vad är det för fel med att en fredag ta ledigt för att vara med sina barn. Vem betalar? Antigen tar man semester eller obetalt tjänstledigt.
   Man kan inte sjukskriva sig eftersom då får man inga pengar pga karensdag.

   Gilla

 25. P I Persson skriver:

  Ja, det råder inte skolplikt i förskolan. Men visst är skolkandet i den obligatoriska skolan ett problem. Som dessvärre legitimeras av många skolledningar genom att rutinmässigt bevilja ledighet för semesterresor med familjen under skoltid.

  Det är klart, har man fått ledigt så skolkar man inte – men själva förfarandet ger incitament till elever, som inte kan se skillnaderna, att själva ge sig ledigt. Och det är skolk.

  När skall skolledningen ge ledigt från skoltid ? Begravning av anhörig är självklart. Andra legitima skäl kan finnas och får bedömas individuellt. Men sådana ledighetsansökningar borde mötas ytterst restriktivt och avslås till 90-95%, inklusive semesterresor. Enligt min mening.

  Gilla

 26. Janne skriver:

  Isabella driver 6 st företag, med vinst och har en hel del anställda.
  Hon kan ta ledigt när hon vill. Vad är det som är problemmet för Patrik?
  Titta på ratsit.se och bedöm. Hon är affärskvinna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.