En urspårad kampanj

Lennart Bengtsson

I Ekots lördagsintervju den 28 oktober var det föga förvånande jämställdhetsminister Åsa Regnér som kallats med anledning av föregående veckas hashtaguppror som följd av #metoo-kampanjen. Två av tre kvinnor har blivit utsatta för sexuella övergrepp vilket innebär ett antal på uppemot tre miljarder kvinnor på global skala! Gudrun Schyman som jämställde svenska karlar med farliga talibaner får åter vatten på sin kvarn.

Nu är det förvisso så att de sexuella övergreppen i Sverige har en mycket vidare definition än i andra, socialt mindre utvecklade, länder. I den svenska definitionen av sexuella övergrepp ingår en försynt klapp på stjärten, ett obetänksamt ord av hänförelse över kvinnlig skönhet och sexuell attraktion eller kanske bara att man misstog den attraktiva byråchefen för en sekreterare eller någon i cateringpersonalen.

Vår jämställdhetsminister vill givetvis åtgärda detta genom att tillsätta en ny myndighet eftersom en långsiktig lösning är nödvändig. I detta fall är situationen så allvarlig att det inte räcker med en statlig utredning utan här måste ansvariga politiker handla snabbt. Den föreslagna samtyckeslagen skall utvecklas och förfinas och alla former av sexuella övergrepp eller skändning skall åtgärdas med lagens alla medel och möjligheter.

Förslaget till samtyckeslag är förvisso något märkligt då det knappast är förenligt med normalt mänskligt beteende. Sexuella känslor är inte identiska för män och kvinnor och utvecklas inte parallellt och båda är inte alltid lika förälskade. En oskyldig kyss eller en kram kan snabbt eskalera och det är inte möjligt att i varje steg konsultera graden av samtycke såvida man inte kopplat på sin mobiltelefon. Ofta är det som det sägs efteråt – ”det bara blev så” – och så fungerar vi människor. Det är lika naturligt att många ångrar sig och får dåligt samvete även om de fann upplevelse spännande och upphetsande.

Det är fullt förståeligt att juristerna är bekymrade över en samtyckeslag eftersom rätten kommer att ställas inför en nära nog omöjlig uppgift då inga oberoende vittnen normalt finns. Sverige har ju inte de resurser till övervakning som exempelvis gällde i Östtyskland. De båda inbegripna målsägarna kommer av naturliga skäl ha olika uppfattning och det är knappast möjligt för rättsväsendet att fatta ett objektivt beslut såvida det inte föreligger belägg för misshandel eller liknande.

I dagens mediala och uppkopplade värld är det naturligt att vissa frågor blåses upp bortom alla föreställningar och sedan upphör på grund av att allmänheten blivit intresserad av något annat. Det skall inte vara en regerings uppgift att omedelbart reagera på diverse mediastormar utan i stället koncentrera sig på väsentligheter. När det gäller sexuella övergrepp så är det ingen brist på allvarliga sådana och dit gör överfallsvåldtäkter eller ännu värre gruppvåldtäkter med tillhörande misshandel och kanske livsvariga psykiska skador. Som rapporteras i media hinner inte polisen ens med detta då den i stället får ägna sig åt mordärenden. Det är sådant som rättsväsendet skall ägna sina krafter åt och inte till allt trams som aktualiserats av #metoo-kampanjen.

Att i det sammanhanget dra in alla former av sexuella aktiviteter är orimligt och inte sällan är det omöjligt att i efterhand rekonstruera ett sexuellt förlopp som de både kontrahenterna inte kunnat reglera eftersom känslorna har blivit dem övermäktiga. Det finns bara ett sätt och det är att inte ge sig ut på farlig is. Gör man så, trots goda råd, får man faktiskt stå sitt kast och ta ansvar för sina egna handlingar. Fina flickor skall passa sig för farliga karlar och pojkar för dåliga flickor som man fick lära sig förr i världen.

 

 

31 reaktioner på ”En urspårad kampanj

  • Hovs---hällar skriver:

   Nej. Och hela Assange-affären var ett feminiztiskt rättsövergrepp, och ett exempel på hur det kan gå i ett land som Sverige där vett och sans kastats över bord, och PK-dogmerna numera styr samhället, inklusive rättsapparaten.

   Bland annat har vi begåvats med individer som Eliasson — politiskt tillsatt med, enligt PK-sekten, helt korrekta värderingar och därför perfekt för uppgiften som rikspolischef.

   Liked by 6 people

   • Sven Larsson skriver:

    Vet inget om Assange. Men visst har vett och sans försvunnit, ligger väl kanske och gror hos dig och mig och några utav våra barn som fått med sig det som smör till brödet

    Gilla

   • Aha skriver:

    Uti fingerspetsarna känner jag att Eliasson har en för ändamålet anpassad PK-inställning.
    Han har (som gammal punksångare) förstått att simma i mittströmmen.

    I en annan tid med andra strömmar hade han även där återfunnits i mittströmmen.

    En man som säger att han kräks när han lyssnar på en politiker som vill ha en invandringspolitik i paritet med många andra länder, markerar med detta att han simmar för fullt i mittströmmen, med ambition att vara bland de första.

    Gilla

 1. Petrus skriver:

  Mäns i snitt mer aggressiva sexualitet än kvinnors kommer väl alltid att utgöra ett problem. Problemet med figurer typ Gudrun Schyman är dock att det inte spelar någon roll om man beter sig relativt vettigt. Kom ihåg när hon gapade om att svenska män är som talibaner. Men de som verkligen påminner beteendemässigt om talibaner sket hon i. De hon riktade in sig på var de som i snitt påminde minst om talibanerna, eller i alla fall tillhör topp 5-länderna i världen.

  Det är i och för sig sant att det finns utrymme för en del helt laglydiga svenska män att skärpa sig. Det stora jämställdhetsproblemet för kvinnor idag tror jag dock inte är svenska mäns beteende i vardagslivet. Det stora problemet för många kvinnor är att de tidigare räknat med att relativt få år med heltidsarbete skulle ge en hyfsad pension med ATP-systemet. Detta generösa pensionssystem har man dock fått skrota för att kunna försörja en massa importerade människor som inte behövs i det svenska ekonomiska systemet utan utgör en nettobörda. Detta problem struntar dock Gudrun Schyman m fl i. I stället skriker de som galningar om att det är svenska mäns beteende i vardagslivet som är problemet.

  Liked by 4 people

 2. Aha skriver:

  Artikelns avslutning är chosefri;
  ”Fina flickor skall passa sig för farliga karlar och pojkar för dåliga flickor”.
  Till avdelningen farliga karlar får väl räknas Jan Guillou som oförfärat i sin frus närvaro har flirtat och handpålagt, vilket Katarina Janouch högst personligt har låtit meddela. Tystnaden i systemmedia har varit kompakt kring detta och Guillou brunsmetade som vanligt SD i gårdagens kolumn. För genant? Felaktig budbärare? Som krönikör i Aftonbladet blir han väl nummer fyra på tidningen som förlöpt sig på kvinnors heder.
  Det där med värdegrund är inte allom givet.

  Många med mig har kanske noterat att män som brukar höras i det offentliga har lyst med sin frånvaro när det gäller fördömanden kring de sexuella trakasserierna.
  Jag tror att vi står inför ett storartat fall av ”ingen vill kasta sten i glashus”.

  Liked by 3 people

 3. BjörnS skriver:

  SR Studio Ett intervjuade den blivande chefen för jämställdsmyndigheten. Det var uppenbart att hon inte visste vad hon eller myndigheten skulle göra i praktiken. Samla kunskap, agera blåslampa, coacha… Det var en sorglig tillställning och tydligt att staten kastar pengar på en låtsasverksamhet för att se handlingskraftig ut inför valet. Då har inte heller myndigheten funnits länge nog för att kunna utvärderas. Pengarna hade gjort mer nytta hos polisen eller inom sjukvården.

  Liked by 4 people

 4. Lilla fröken PK skriver:

  Som vanligt handlar det om att vilja spä ut ansvaret för de grova gäng- och överfallsvåldtäkterna, som drabbat oss i spåren av den okontrollerade asylinvandringen. Överrepresentationen bland förövare från MENA, måste späs ut genom att anklaga ALLA män för samma svinaktiga beteende.

  Liked by 6 people

 5. Lysistrate skriver:

  Visst var det Lysistrate som fick kvinnor att sexstrejka i gamla Grekland, för att få slut på det peloponnesiska kriget. Lysistrate fick grekiska kvinnorna att neka män sex, i alla fall i pjäsen.

  Kanske dags för männen att ta efter. Vägra sex med alla kvinnor. Om kvinnorna likväl framhärdar med små trevande inviter, får vi män genast gå ut i media och klaga.

  Det vore intressant att se vad som händer när ansvaret för de mer intima initiativen helt och hållet läggs på kvinnors späda axlar. Och vad som sker när män hela tiden vänder bort huvudet, och inte besvärar kvinnor med minsta blick.

  Hur artar sig få dansen? Blir det någon? Speciellt om hotet av en polisanmälan hela tiden svävar över huvudet på varje vuxen kvinna. Och en stilla undran – får även kvinnors förbjudna blickar plats under en och samma hashtagg?

  Kanske värt ett försök. För övrigt finns det redan piller som dödar männens sexlust, och detta för gott. Och då är ju ursprungsproblemet löst. Och då får kvinnan spela bollen helt mot egna målet.

  Men ett aber kanske återstår. Om det nu är det?
  För då lär vi med råge övertrumfa Kinas tidigare ett-barns-politik. Och vi svenskar dör långsamt ut. Kvinnor liksom män. Kan det bli mera jämnställt?

  Liked by 1 person

  • Lars skriver:

   Det är väl rimligen, som du säger, den enda adekvata reaktionen från män. Kvinnorna får ta initiativet och uttryckligen säga att jag vill ha sex med dig’. Följdfrågan blir då ‘på vilket sätt vill du ha sex’ eller eventuellt att man anmäler kvinnan för sexuellt ofredande.

   Gilla

 6. Lassekniven skriver:

  Hur oändligt många gånger har jag inte som kirurg på ett av de största sjukhusen i landet blivit ”sextrakasserad”. Åt en del av kvinnorna (ett fåtal) har jag sagt dra åt h-vete på grund råheten i attackerna. Åt de flesta (alltså en absolut majoritet) har jag lett, skrattat eller ryckt på axlarna. Inte har jag sprunget upp till sjukhusdirektören och lipat utan tolkat ”trakasserierna” som att jag varit hyfsat attraktiv som man. Jag har aldrig blivit inviterad av någon homosexuell man, förmodligen på att jag är strikt heterosexuell och sådant märks. Men så mycket kan jag säga att de homosexuella män, läkare och sjuksköterskor, jag har arbetat med genom åren har varit ytterst trevliga och duktiga samt med mycket hög arbetsmoral.
  Som sagt, det finns gott om kåta kvinnor, inte minst på sjukhusen och inte minst bland de medelålders miggror som gängar sig med unga svarta asylsökande. Gott gottigottgott.

  Liked by 5 people

 7. Hovs---hällar skriver:

  Min kommentar är och förblir — att den ovannämnda kampanjen är iscensatt av PK-sekten för att förvirra och dra bort uppmärksamheten från de verkligt allvarliga, och dessutom nu ymnigt förekommande — övergreppen av män från MENA-länderna.

  I PK-styrda media är det närmast tabubelagt att diskutera detta, eftersom det i PK-sektens dogmer ingår att sådana personer alltid ska ses som offer, oavsett vad de gör.

  Ett flagrant bevis på den attityden gav rikspolischefen Eliasson då han uttryckte livligt deltagande med den som knivmördade kvinnan på asylboendet. På honom lät det som om mördaren själv var det största offret.

  Sverige — dårarnas paradis.

  Liked by 1 person

 8. Kristina von Heland skriver:

  Man kan vända lite på frågan. Det känns lite som med många andra frågor. Det inrättas olika institutioner för olika feminister. De behöver utleva sina känslor. Då behövs andra kvinnor. Man håller dem i en kvinnlig situation där de är viljelösa offer. Kränkt och trygg är viktiga glosor. Detsamma gäller ensamkommande som dessutom får bli toyboys. Slippa betala för Gambiaresan-få betalt i stället? Samma fenomen, de känner att de behövs samma med invandring, det är stackare som ska hamna i livslång bidragsförsörjning.
  Alla ska ha sina 15 minutes of fame. En såg jag, det var en biljettkontrollant på AJ som blev kränkt. En man sa, jag gillar vackra kvinnor i uniform.
  En delskriver för om de inte blivit kränkta så är de ju för fula och inte med på banan.
  Bra att den hycklande feministvänstern hängs ut-de som skickar invektiv och får betalt för det. Resten blir häxprocess fast omvänt-hitta på namn för det
  Feministerna gör kvinnor till viljelösa fån för sin egen skull. 90% handlar väl om att ge gubbslemmen en rak höger själv? Har flickorna tunghäfta? Ska det sparkas tillbaka hundra år? Feminister står nu för mähän och våldtäktsgubbar. Det är skoj men tragiskt då de riktiga fallen med utländska män kommer bort, det är kanske meningen?.

  Liked by 1 person

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Vi har ju ministrar som gärna umgås med (än så länge misstänkta) förövare. Ett sådant tillfälle var idag då den kände komikern som sexanklagas uteblev från en diskussion med Fridolin. Detta på ett arrangemang av det synnerligen PK-istiska Lärarförbundet.

  Lärarförbundet kan inte presentera fakta ordentligt, så här skriver man:

  ”Gustav Fridolin på plats för paneldebatt
  Missa inte samtalet mellan utbildningsministern, komikern och nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism – om varför utbildning är bästa vaccinet mot rasism.

  Gustav Fridolin, utbildningsminister, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund samt Anna Carlstedt, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, är på plats på Skolforum för ett panelsamtal. Måndag den 14 oktober, kl 14-14.45 på Östra scenen.
  Moderator är Maria Carling, journalist på Svenska Dagbladet.”

  ”Missa inte samtalet mellan utbildningsministern, komikern…….”

  Komikern passade tydligen inte längre in i samtalet, det blev så bråttom att man glömde radera komikern

  Hyckleri var ordet sa Bill

  Liked by 1 person

 10. Björn K skriver:

  Jag föreslår att umgänget mellan män och kvinnor stramas upp betydligt. Först och främst skall det säkras ur ett genusperspektiv därefter skall alla aktiviteter som har någon anknytning till sexuellt agerande styrkas med en skriftlig överenskommelse. Lämpligen via en app och med signering via mobilt bankid.

  Gilla

 11. Sixten Johansson skriver:

  Redan nu är det tillrådligt att seriöst hågade parter printar ut behövligt antal exemplar av lämpligt samtyckessexkontrakt, vid behov i auktoriserad översättning. Kryssa för de aktuella standardaktiviteter och villkor som avtalas och komplettera med fritt beskrivet eller tecknat samtycke efter smak. Glöm inte att i god tid vidtala två myndiga och i Sverige folkbokförda personer att kontrollera uppvisade identitetshandlingar och bestyrka samtliga parters namnunderskrift eller bomärke på likalydande exemplar av kontraktet. Sessionen avslutas med vidimerad försäkran på heder och samvete att inget avtalsstridigt har förelegat. Audiovisuell dokumentation enligt jämförliga kriterier är ett alternativ, särskilt för darrhänta eller analfabeter, men för att säkerställa att materialet inte exploateras eller manipuleras i efterhand bör det förseglas av notarius publicus och deponeras hos länsstyrelsen.

  (Ett kontraktsförslag kan man hitta på bitterpitten.blogspot.com, 22 oktober, ”I kölvattnet på metoo”. Dock triggervarning för sannolikt gubbsjukt objektifierande illustration).

  Gilla

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Svar till Ingvor Sabine Le John och Hedvig

  Sannolikt beror detta på mitt utlandsboende där män och kvinnor kysser på kinden ( 2-3 gånger) när de hälsar på varandra. Att inte göra så anses faktiskt som litet ohövligt! Jag har nu lärt mig att i Sverige skall man emellertid endast skaka hand och det är däremot ett måste. Det gör man inte alltid i Storbritannien till exempel ( av bacillskräck eller andra orsaker) men däremot i Tyskland och ännu mer i Frankrike. I min internationella tjänstgöring hände det att jag skakade hand 3-4 gånger dagligen med min franske kollega. De sociala koderna är som vi alla vet ytterst subtila och skiljer sig ibland avsevärt även i vårt integrerade Europa.

  Sedan var det bara min avsikt att försöka sätta de sexuella ”övergreppen” i perspektiv.
  Jag hoppas att jag lyckades föra fram detta. En gruppvåldtäkt måste ju även vara värre än ”en klapp på stjärten”. Jag ber om ursäkt för detta till alla de som tagit illa upp och måste samtidigt medge att den enda person som jag någonsin klappat på stjärten var min kära hustru. Hon tog däremot inte illa upp.

  Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Lennart Bengtsson 31 oktober, 2017 at 12:03

   Tack för ditt svar. – Kindkyssarna som hälsningsceremoni har i viss utsträckning spridit sig även till Sverige. Sedan 1970-talet ungefär har det blivit en alltför utbredd vana att hälsningskrama i tid och otid. – Jag och säkert många med mig, vill inte krama alla som jag träffar i informella sociala sammanhang.
   Bra att du ursäktar dig för din skrivna artikelåsikt, att det är OK att klappa kvinnor på stjärten! Vi är självfallet helt överens om att våldtäkter inklusive gruppvåldtäkter är betydligt värre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.