Vad är PK-ism?

Patrik Engellau

PK-ismen består av ett antal föreställningar och idéer. Spontant brukar vi känna igen dem och stämpla dem rätt. Men om man ska försöka identifiera dessa idéers minsta gemensamma nämnare blir det knepigare. Därför ska jag försöka göra just detta.

För femton år sedan skrev jag och ett antal andra personer en bok som heter Skärp dig, Svensson!. I den boken förekommer en berättelse om samhällets konstruktion som vi kallade Metafåren. Metafåren kan betraktas som en förstudie till teorin om politikerväldet med vidhängande välfärdsindustriellt komplex. Så här skrev vi:

I politikernas värld finns tre sorters varelser, herdar [samt deras medarbetare inom det välfärdsindustriella komplexet skulle det ha stått idag; PEs nutida anmärkning], får och vargar. Politikerna själva är herdarna och de vanliga, svaga människorna är fåren. Vid sidan av dessa finns ett litet antal starka och därmed farliga medborgare, vargarna.

Herdarnas uppgift är att skydda fåren mot konsekvenserna av deras egen fåraktighet samt mot vargarna. Herdarna älskar fåren, men vargarna ska hållas i schack [och betala skatt borde det också ha stått; dito].

Om man släpper vargarna fria kommer de genast att börja leva rövare med fåren. Privata arbetsgivare är nästan undantagslöst vargar. De gillar till exempel att diskriminera bland fåren. ”Om arbetsgivaren… får rätt att helt efter eget huvud förfoga över turordningsundantagen ökar risken för diskriminering, och detta även om beslutet senare skulle kunna prövas enligt diskrimineringslagstiftningen”, står det i en riksdagsmotion. 

Att fåren inte begriper sitt eget bästa och därför behöver herdarna kan man förstå. Underligt nog ingår det också i föreställningen att inte heller vargarna gör det. Lite tvång kan därför vara nyttigt också för en varg. Till exempel inser inte alla arbetsgivare att de skulle vinna på att anställa fler kvinnor och utlänningar, och därför kan tvingande lagstiftning gynna även vargarna.

PK-idéernas minsta gemensamma nämnare är att de alla bekräftar, förstärker eller åtminstone är förenliga med denna berättelse. Vi kan göra några experiment. Är följande påståenden eller företeelser PK-istiska eller inte?

Det fuskas med sjukskrivningarna. Nej, det är inget PK-istiskt påstående ty får kan inte simulera sjukdom.

Det fuskas med assistansersättningen. Nej, inte det heller, för får kan inte fylla i blanketter.

Polisen erkänner att den inte klarar av sitt jobb. Ja, det är PK-istiskt ty konsekvensen är att herdarna måste ta mer pengar från vargarna så att de kan anställa fler polisherdar.

Sverige bör importera svarta får. Absolut PK. Herdarna älskar alla får. Vargarna får betala.

Skolans problem är inte brist på pengar, utan brist på disciplin. Kunde inte vara mindre PK-istiskt. Vargsnack. Vargar är ogina och snåla.

Skolan behöver fler lärarmiljarder. Klockrent PK. Det finns inga problem som inte kan lösas med mer av vargarnas pengar. Lärarherdarna har för dåligt betalt.

Längre väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Helt PK. Verkligen en skandal att det ska vara på det viset. Fler psykiatrikerherdar behövs.

It-attack bakom sena tåg. Neutralt. Behövs mer forskning. Mer forskning brukar vara PK, i varje fall social forskning eftersom social forskning brukar visa att det behövs fler sociala myndigheter och institutioner varigenom herdarna får mer makt.

Nordpolen smälter. Super-PK. Bevisar att herdarna inte har tillräckligt med makt över vargarna. Vargarna släpper ut koldioxid som smälter Nordpolen och därför måste herdarna kunna stoppa vargarna.

Fetman exploderar i världen – var fjärde pojke överviktig i Sverige. Mycket PK. Förklaringen är att pojkarna äter superladdade Quarterpound cheese-hamburgare med pommes frites på McDonalds och sedan spelar dataspel eller ser på internetporr. Vargarna ligger bakom såväl McDonalds som porrsajterna.

Statens detaljstyrning av kommunerna leder till mindre effektiv välfärd. Oklart. Verkar som en strid mellan centralherdar och lokalherdar.

Pröva själv och se om det funkar. De flesta påståendena har jag hämtat från dagens tidningar.

39 reaktioner på ”Vad är PK-ism?

 1. A skriver:

  Hatten av för dig PE. Skatten är en formidabel källa till pengar, helt överlägsen andra. The shit. Det skulle gå att göra en liknande pedagogisk genomgång om hur man producerar makt genom känslor.

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

  • Margareta skriver:

   Det är därför vi kallas får. Vi låter oss pungslås utan invändningar. Snart tvingas vi också betala för propagandan = radio och TV vi inte vill ha.

   Gillad av 1 person

 2. Lars skriver:

  Och jag tror nog den fabeln förenklar frågorna.

  Skatterna ska ned. PK
  Media är oberoende. PK
  Inget hotar välfärdsstaten. PK
  EU är bra. PK
  Företagsamheten har dåliga villkor. PK
  Svensk näringsliv går bra. PK
  Svensk sjukvård är i världsklass. PK
  Barn måste få kosta. PK
  Arbetsgivarna ska bestämma över invandring. PK
  Invandring är en investering. PK
  Ledarskap måste belönas. PK
  Irakiska läkare är bra. PK.
  Välfärden bör privatiseras. PK
  Vi måste arbeta till 70. PK
  Skolan är inte bra. PK
  Skolan är bra. PK
  Brottsligheten är låg. PK
  Brottsligheten är hög. PK
  Arbetslinjen. PK
  Skilsmässor. PK

  Som synes beror vad som är PK på vad politiker och media anser. Vem äger media och vem har makten i Sverige? Det var länge sedan S hade monopol.

  Gillad av 3 personer

 3. Björn G skriver:

  PK-ism är Maktens sätt att hantera fåren. Rädsla och skuld är de mest verkningsfulla metoderna för lydnad.
  För att skapa rädsla hos fåren behövs ett utpekat hot (hotet är egentligen det som hotar makten, men det berättar makten inte). Fåren luras att tro att Maktens hot är deras!
  För att skapa skuld tar Makten till tugg, floskler och nyord. Fåren skall fås att skämmas för att de är får och inte förstår hur man skall bete sig för att vara Goda Får.

  Jaa, PK-ismen är verkligen en djävulskt uttänkt härskarmetod!

  Gillad av 4 personer

 4. rombens skriver:

  Politisk korrekthet är värre än en tillfällig stollighet, den medför yttrande- och tankeförbud beträffande det mesta av betydelse. Den är ”1984” draperad i oförargliga kläder. Men tittar man så ser man vargpäls som sticker fram både här och där och ser man riktigt noga så finns där både svans och getfot på otyget.

  Gillad av 3 personer

 5. oppti skriver:

  Själv blev jag får nyligen. Det var skönt att slippa vara varg.
  Det krävdes kunskaper om skattefrågor som jag inte hade orkat ta till mig utan kompenserade med straffavgifter.
  Nu trillar pengar in regelbundet utan ansträngning och skatteverket får sin dusör med automatik.

  Gillad av 2 personer

 6. Olle Reimers skriver:

  Riktigt bra metafårer där!

  Det man kanske bör tillägga att medan herdarna tycktes vara lite mer genuint på fårens sida och verkligen ville deras bästa; har det smugit sig in vargar i herdaflocken. Det rör sig här om riktiga alfavargar, som insett att det inte lönar sig att stå utanför fåraelden för att snappa åt sig ett eller annat byte.

  Det som nu förefaller ha skett är att alfavargarna med list och med vädjan till herdarnas tilltagande hunger har övertygat dem om att det är bättre att i samverkan nedlägga en större del av fåraflocken nu, smörja kråset och gemensamt framställa en betydligt mer snabbtillväxande fårstam som bättre kan tillgodose vargarnas och herdarnas gemnsamma proteinbehov under långliga tider.

  Gillad av 1 person

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Metafåren har en liten brist i det att den förutsätter att uppdelningen i herdar, får och vargar såsom något av högre makter fastställt och förfärdigat.
  I själva verket var det nog så från begynnelsen att vissa av fåren hade bättre näsa (eller mule) för att hålla koll på var det fanns vatten och hyggligt bete. Då var det ju ganska praktiskt att ha dem som ledare eller om man vill kalla det för herdar.

  Nu var det som brukligt, så även bland herdefåren, att det inträffade det vi brukar kalla ”naturlig avgång”. De sålunda avgångna skulle då ersättas. Då inträffade över tiden det märkliga att urvalskriterierna förändrades. Till slut är vi nu där att kunskap om vatten och gott bete har blivit sekundärt och det primära i stället att de nya kan bräka i samma tonart som de kvarvarande herdefåren.
  Den kallas visst fis dur. Låter rätt bra för många av fåren, men det stinker betänkligt från sångarbröderna.

  De bland fåren som vänjer sig lättast och rentav säger att de gillar aromen får som tack dricka överst i bäcken. Samtidigt gör de som alla andra får sina behov i vattnet. De som inte kan fördra odören motas till att dricka längre ner i bäcken.

  Det är ungefär så som PK fungerar.

  Gillad av 2 personer

 8. Aha skriver:

  Elegant förklaringsmodell men tyvärr svår att kommunicera. En mer rakt-på-sak-förklaring är nog att föredra. Följande skulle kunna vara en svar på frågan ”Vad är PK-ism?”;

  PK-ismen är ett grupptryck kring ofta förmenta goda saker, dvs ofta kan godheten vara skadlig/kontraproduktiv (jmf med Heberleins ”Den banala godheten”).
  Exempel;
  – det känns humant att här i Sverige hjälpa fattiga migranter. De negativa effekterna av det att man för samma peng på plats hade kunna hjälpa mångfalt fler människor. PK-ismen har för denna fråga betytt ett enormt resursslöseri i ambitionen att hjälpa människor. Miljoner skulle ha kunnat bli hjälpta.
  – allas lika värde
  – att inte ställa grupper mot varandra 
  – mångkultur/gilla olika
  – synd om brottslingar, korta straff
  – straff gör inte brottslingarna mindre brottsbenägna (nä men det hindrar dem från nya brott)
  – flumskola
  – att man inte lyckas beror på att man är offer för omständigheterna 
  – feminism
  – antirasism
  – kollektivism
  – undvika krav
  – rättssäkerheten är helig. Hellre avskriva än indiciedöma. Rättssäkerhet får kosta vad det kostar.

  PK-ism emanerar från vänsterliberaler.

  Gillad av 6 personer

  • Östanskog skriver:

   AHA skriver: ”– rättssäkerheten är helig” (för PK). Vänta, vänta. Enligt min mening är det just rättssäkerheten, som attackeras… eller pratar vi nu om olika saker?

   Gillad av 1 person

   • Aha skriver:

    Det jag menar är att allvarliga brottsmål får kosta väldigt mycket i form av gigantiska utredningar och i form advokater för varje gängmedlem eller som i assistenthärvan, advokater till varje åtalad. Det senare brottmålet kostade 250 milj, fullkomligt vansinne. Terrordådet på Drottninggatan sysselsätter 50 poliser i ett halvår, bl.a. har man tydligen pratat med 150 personer som var där, och detta för att kunna klassa brottet som ett terrorbrott. Hårklyveri men rättssäkert.
    Rättsväsendet väljer alltså att satsa resurser på mycket hög rättssäkerhet istället för att hinna med och utreda så många brott som möjligt.
    Livstsillskriminella bör dömas av jourdomstolar och får då hålla tillgodo med begränsad advokatinsats, se’n bums in i fängelset så att de hindras begå fortsatta brott.

    Det är PK att ha hög rättssäkerhet (som leder till det kontraproduktiva med få uppklarade brott).

    Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Några ytterligare kommentarer:
   – allas lika värde (utvalda gruppers lika värde, men inte alla)
   – att inte ställa grupper mot varandra (tillämpligt när det gäller prefererade grupper, andra grupper kan dock ställas mot prefererade grupper)
   – mångkultur/gilla olika (i viss utsträckning)
   – synd om brottslingar, korta straff (identitetspolitik, beror på vem brottslingen är)
   – straff gör inte brottslingarna mindre brottsbenägna (nä men det hindrar dem från nya brott) (Att skydda civilsamhället från brottsliga element är inte det primära)
   – flumskola (annars kan det blir kännbara konflikter med elever och påstridiga föräldrar som då kan kan bli kränkta för att de själva inte gjort sitt jobb)
   – att man inte lyckas beror på att man är offer för omständigheterna (nån-annan-ismen: nån annans fel och nån annan ska fixa)
   – feminism (bara när det gäller gemtemot svenska vita män)
   – antirasism (antixxxxx , där x definieras efter omständigheterna att passa agendan för tillfället)
   – kollektivism (behandlar människor utifrån tillhörighet när man inte orkar ta reda på vem man har att göra med)
   – undvika krav (nån-annan-ismen)

   //Johan

   Gilla

 9. Jaxel skriver:

  Jag förstår inte det där påståendet om Nordpolen. Det är väl ett påstående om världen, vilket antingen är sant eller falskt. Möjligen kan det vara PK i en viss kontext, men inte i andra.

  Gillad av 1 person

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Bra, gradvis närmar vi oss pudelns kärna, detta bildspråk underlättar pedagiken. Om jag får göra några tillägg: Vårt syfte är väl att medverka till att om inte spräcka så i alla fall peka på den kommande kollapsen för PK-samhället. Tecknen på denna kommande krasch blir allt flera och möjligen påskyndas kraschen om allmänheten blir mera medveten om vad som kommer att hända.

  Några tecken i tiden:

  • Metoo-kampanjen visar att demoraliseringen i Sverige är värst bland dem som utnämnt sig själva till dess motståndare. De värsta förövarna finns inom den PK-istiska MSM-världen och detta kan inte undgå någon.
  • PK-isterna har en märkvärdig förmåga att liera sig med fel personer. På 80-talet fanns det en hyllad man i form av Refaat el-Sayed vars fall blev djupt. Idag är det Fatima Khavari som påstås vara 17 år, blivande statsminister och som säger att alla som skickas till Afghanistan dödas, den bubblan spricker snart.
  • Ledarsidorna har en tänkvärd artikel idag som visar på att sammanfallande stater undermineras inte från toppen utan underifrån i takt med att samhällsfunktioner inte upprätthålls och detta pågår i full fart som bekant

  Gillad av 2 personer

 11. Carl-Eric Bohlin skriver:

  Mycket fyndigt, men tyvärr sant. Iställlet för att lösa våra problem har vi bland herdarna fått personer som kan ses som politiska entrepenörer. De är estradörer som säger och gör det ”rätta” för att bli omtyckta av fåren. Ligan leds stort av superentrepenören Annie Lööf som ena dagen ingår ett avtal om försvarsbudgeten för att nästa dag kräva mer pengar, som hävdar att C har en ansvarsfull migrationspolitik samtidigt som partiet inte har några volymmål och så vidare. Men börjar man inte ana att folk börjar genomskåda Lööf?
  En annan person i denna kategori är Gustaf Fridolin, men han är ju fullständigt avklädd.

  Gilla

 12. Anders Larsén skriver:

  Min uppfattning är nog att herdarna och vargarna samarbetar och lurar fåren.
  Ingen skulle egentligen behöva betala skatt om samhället och medborgarna stod
  för pengamakeriet. Läste en artikel i Newsvoice där Stefan Ingves visar att en
  bank bara behöver ha ett eget kapital på 2800 kr för att kunna låna ut en miljon.
  Lånar du 5 miljoner till din drömvilla så får du arbeta och slita resten av livet för att
  kunna betala tillbaka dessa lånade pengar plus ränta. Banken behöver bara ha
  ett kapital på 14000 kr för att låna dej dessa pengar, resten skapas ur intet.
  Med ett system där pengarnas värde baseras på en korg av arbete och kanske
  lite ädla metaller skulle vi slippa den skuldbaserade ekonomin och den ständigt
  pågående förskjutningen av resurser till de som redan har mest.
  Länk till artikeln i Newsvoice:
  https://newsvoice.se/2017/10/12/pengar-styr-varlden-men-vem-styr-och-producerar-pengarna/

  Gillad av 1 person

 13. Lassekniven skriver:

  Läs denna artikel (om ni inte redan har gjort det) :

  https://peterkrabbe.wordpress.com/2017/10/21/en-forskracklig-historia-tid-for-eftertanke-del-4/

  Är det så illa som Peter Krabbe beskriver eller är det en konspirationsteori av pyramidala mått?
  Stöder PK-isterna i Sverige verkligen en sådan globalisering? Är de verkligen sådana nyttiga idioter.
  Vad säger Kina om USA:s globala maktövertagande? Kina och USA kanske delar upp jorden emellan sig på en infernaliskt sätt.
  Jag vill bo i ett självständigt och helt självförsörjande Sverige (det är fullt möjligt) och utan PK, eller helst i en Nordisk Union. De som fått tillstånd att vara här skall försörja sig själva eller lämna landet. Inga bidrag utan en fullvärdig motprestation. Det enda vi svenskar skall bjuda är akutsjukvård. Ingen skall ligga med brutna ben efter en skada, ingen skall dö liggande på gatan. Den kristna kyrkan skall göras till statsreligion. Islam skall hållas kort, mycket kort, exakt på samma sätt som Kristendomen behandlas i muslimska länder. Lika för lika.. Svenska lagar gäller. Passar inte galoscherna så åk hem. Vi kan bjuda på valla så att det blir drag under desamma.
  P.S. Morgan Johansson utesluter militär insats i problemområden. Problemen skall lösas genom att klyftorna skall minskas i stället. Hur naiv får man vara som PK-minister?

  Gillad av 2 personer

 14. Hovs---hällar skriver:

  Kul metafÅr, men så förenklad att den inte kan bidra till någon verklig förståelse.

  Ursäkta att jag ”regnar på din parad”, som di säger i Amerikat, men detta kräver en mer detaljerad förklaring.

  Det handlar om en dröm — att skapa ett perfekt samhälle genom att skapa en Ny människa. Just nu, över hela Väst och i synnerhet i Sverige, håller ett gäng trosvissa sektmedlemmar på att driva en politik som ska skapa denna Nya Människa.

  Sekten tror bl. a. att resurserna aldrig tar slut, därför är det bara att ösa på med pengar till vem som helst som säger sig behöva dem. Så finns det grumliga föreställningar om att Sverige har en skuld till 3e världen, som måste återgäldas. Bl.a. genom att vi tar emot asylinvandring.

  Grunden är ideologisk, kort sagt, — googla på ”frankfurtskolan”.

  Gilla

 15. MartinA skriver:

  Jag tycker mer om att tänka i klient – patron förhållande eftersom det tillåter jämförelse med andra tider. Även om jag måste erkänna att eftersom klienterna inte känner till att de är någons klient och eftersom förhållandet är byråkratiskt snarare än personligt så är PEs modell en bättre beskrivning av nuvarande situation 😦

  Bästa förklaringen av politisk korrekthet har tea party demagogen Bill Whittle gett, tycker jag. Han menar att den kulturmarxistiska taktiken består av två saker, ett svärd som kallas kritisk teori. Taktikens effektivitet behöver båda lika mycket. Bill Whittle, The narrative:
  youtube.com/watch?v=vrt6msZmU7Y

  Sen har youtubebloggaren lindybeige gjort en roande jämförelse av saker som är ”actually correct” och ”politically correct” och ställt frågan, om något är ”actually correct”, vad vore då behovet av att göra dem ”politically correct”.
  youtube.com/watch?v=YoUrYjUjJJc&t=6s

  Gilla

 16. O.T. skriver:

  Omkring 5.000 av terroristerna har rest till IS från Europa och 30 procent beräknas nu ha kommit tillbaka. Cirka 300 har åkt från Sverige och 100 av dem ska ha återvänt, minst 49 har stupat.

  Tusentals terrorister, som i DN kallas för ”IS-krigare”, antas också befinna sig vid gränserna till Turkiet, Jordanien och Irak för att försöka resa tillbaka till länderna de kom ifrån.

  Men terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk till hur svenska myndigheter nu hanterar de återvändande terroristerna.

  Han menar bland annat straffen inte är tillräckligt hårda och att förundersökningar om terroristresor sällan leder till åtal.

  Dessutom borde de som vill lämna extremismen få ”mentorer”, anser han. Det måste också ske en bättre samordning mellan polis, socialtjänst och andra myndigheter, där dessa arbetar tillsammans utifrån ett ”helhetsgrepp”.

  – Återvändarna har i många fall låg våldströskel. De har dödat och varit med om tortyr och andra grymheter. Och de söker i många fall upp sina gamla radikala miljöer. Det är farliga individer vi talar om, säger Magnus Ranstorp

  http://www.friatider.se/tusentals-terrorister-har-terv-nt-till-europa

  Gilla

 17. Jaxel skriver:

  Fast PK-ism handlar väl snarare om ett förhållningssätt till den dominerande politisk-ideologiska ideströmningen, d v s dess konkreta uttryck varierar i rum-tiden. Krönikans lista beskriver situationen här och nu. Om tio till tjugo år kan PK, kanske, vara något annat.

  Gillad av 2 personer

 18. Petter skriver:

  Det märkliga har skett att EU:s rådsordförande Donald Tusk för några dagar sedan gick ut och sa: ”att obligatoriska kvoter av migranter inte har någon framtid!”

  Tusk fortsatte i förgår: ”Europa måste vårda sitt kulturella arv. Europa har en unik kulturell historia och den måste försvaras genom utökade gränskontroller mot omvärlden. Vi har en kulturell gemenskap, som gör oss varken bättre eller sämre – vi är bara annorlunda jämfört med omvärlden. Vår öppenhet och tolerans får inte innebär att vi undgår att skydda vårt arv.

  Vi har både en rättighet och en skyldighet att vårda det som skiljer oss från andra kulturer – inte för att vända oss mot någon, men för att vara oss själva; inte med en känsla av överlägsenhet, men med en känsla av rättmätig stolthet.”

  Det är onekligen stort om Tusk menar vad han sa och är beredd att driva den nya politiken. Vi är européer. Vi ska värna om våra gränser och om oss själva.

  Notera hur SVT försöker mildra och förvränga Tusks hårda kalldusch. När man läser hans tal direkt från källan är det faktiskt ännu tuffare, än hur det som presenteras i SVT!

  För Löfvén & co måste Tusks uttalande vara rena rama kallduschen och ett torpederande av svensk invandringspolitik. Man kunde nästan höra hur luften gick ur
  Löfvén!

  Vad skall han göra nu? Det han aldrig har förstått, att det inte funnits något stort stöd att importera miljontals människor från Afrika och Mellanöstern till EU. Det är det bara svenska politiker och MSM som trodde detta
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gillad av 1 person

  • S skriver:

   Petter@ Mildra och förvränga…?

   Flera ledande svenska mediebolag går nu samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år.

   Projektet får finansiering i en satsning Vinnova gör på nya digitala tjänster för produktion, konsumtion och användning av nyhetsmedia. Totalt får projekt finansiering med 13,5 miljoner kronor i satsningen.
   Fyra projekt får finansiering där Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbetar:

   Gilla

 19. Lars skriver:

  PK är vad som är tillåtet att diskutera och beskriva. Man måste negera PK dvs man måste definiera PK genom att peka på vad som INTE är PK dvs vad som inte får belysas och diskuteras. Exempel är hur man dolt kostnaderna för invandring.

  Hur lär man sig vad som är PK och inte PK dvs vad får man prata om? Det lär man sig via media och de drev som först och de utfall mot misshagligheter som inte accepteras. Det är detsamma inom media dvs man lär sig genom att se vad ledarredaktioner och chefer accepterar och inte accepterar. Så småningom blir det införlivat i den egna förståelse och man tror på den bilden av världen, de konfliktytor som man då ser, de trossatser som predikas.

  Det stora problemet att genomskåda detta är att INTE PK inte tas upp så vi är knappt medvetna om vad det kan vara, vi kan ju inte veta något om det vi inte får information om. Sprickorna finns dock och vi ser ju att verkligheten förfalskas när det man för fram är ologiskt eller motstridigt. Men vi får samtidigt svårt att resonera logiskt och stringent när informationen brister i det avseendet och vi inte får stöd för att resonera kring olika frågor.

  När avståndet mellan den närmsta observerbara verkligheten blir för stor så faller också tron på PK. Det ser vi med framväxten av SD och vi ser PK reaktionen att medlemmarna är dåligt utbildade, ointelligenta, fascistiska, inhumana, vedervärdiga osv. Det är sådana sprickor som tillslut spräcker illusionen om medias och politikers oförvitlighet.

  Gilla

 20. Lars skriver:

  Lars Bern beskriver världen:
  https://anthropocene.live/2017/09/17/ondskans-imperium-del-1/

  Ingen sanning alls. Det är ett hopkok av fantasifulla samband. Man kan se det som en konceptuell teori, med därifrån utvunna hypoteser kring vad som hänt t.ex. dåden i New York och det avgörande är att hypoteserna kan lätt falsifieras.

  Det är märkligt hur en så prominent och intelligent man kan koka samman sådan smörja. Det är i princip psykotiskt. Skillnaden är väl att han inte känner någon ångest eller att det har med honom själv och hans sociala relationer i närmiljön att skaffa.

  Mycket märkligt och man måste veta en del för att förstå hur tokigt det är. Problemet med teorin är inte att finansiella maktcentra styr mycket av USAs politik och administration. Det är rätt välbelagt liksom nyliberalism eller att medelklassen idag har ungefär samma levnadsstandard som 1980 eller att den översta procenten tar merparten av inkomsterna och äger merparten av USA. Problemet är inte heller att ideologi och klasser håller samman. Problemet handlar om hur styrbar världen är och att alla enskilda aktiviteter, som han nogsamt väljer ut, är styrbara och kan kopplas till dessa små maktcentra.

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Karl Popper (väsentligast inom vetenskapsteori) är mycket läsvärd. Hans strävan till en vetenskapsteori om kunskap startade med hans år i Wien under och efter WW1 och var en reaktion mot Marxism och mot Freud, som han vände sig mot, men med sympati för Marx, mer än för t.ex. Platon, som framgår av hans ’The open society and it’s enemies’ skriven under WW2 på Nya Zeeland. I Wien blev han med i filosofiska kretsar, men vände sig mot den logiska positivismen, med bas i Wien.

  https://www.adlibris.com/se/bok/unended-quest-an-intellectual-autobiography-9780415285902

  Kan det vara så att intellektuella som ändrar världsbilden alltid är i opposition, ställer sig utanför och ifrågasätter gängse paradigm? Är självständigt tänkande?

  Enklaste och snabbaste vägen för att förstå hans kritik mot Marxismen är:

  https://www.adlibris.com/se/bok/historicismens-elande-9789171731685

  Marxism är inte detsamma som kommunismen som det praktiserades. Det finns alltså tankegångar som är relevanta idag och Marx är med i ekonomiböckerna som en av de större ekonomerna som påverkat.

  Gilla

 22. lookslikeanangel skriver:

  Canard de confit

  PK-ismen har varit fruktansvärt skadlig för Sverige.
  Ekonomiskt, kulturellt och socialt.
  Nog hade man hoppats och trott att den skulle diskuteras och elimineras
  (eller åtminstone reformeras och moderniseras).
  Men “never in a million years” hade man trott att den skulle
  KONFITERAS
  (stekas i eget fett).

  Gilla

 23. Jonas Nilsson skriver:

  Är ”pK-ismens” väsen att vi blivit medvetna om att det offentliga ”trycket”, trenden/drevet inte självklart är samhällets goda omsorg om sina medborgare utan i sin tur intressen som vill driva oss, familjer, företag och land i specifik/a riktning/ar?
  I Sverige, som är ett litet land, med få resurser och få mediala kanaler blir det trångt och kamp om inflytandet.
  Vi kommer att under lång tid kunna definiera pk-ism som det vi ifrågasätter.
  Är det svårare än så?
  Vad händer om/när de tyngre finansiella intressen om utbildningen kommer i strid med varandra?? Familjerna flyttar utomlands och flyttar sen hem igen?
  Varför lämnar man inte landet som man inte är bekväm med?

  Gilla

 24. goph999 skriver:

  Jag tror att problemet är kvinnor. Kunde sluta där. Kvinnor vill baka bullar, köpa presenter till barn och barnbarn. Vill ha det trevligt. Vill att allt som det alltid har varit. Allt otrevligt finns inte.

  ”ähh, måste du börja nu igen. Du ältar dagarna i ända, kan du inte sluta någongång?”

  Näe säger jag, kan inte sluta. Det är nåt som gnager ända in i benmärgen. Kan inte sluta, som en sjukdom är det.

  Så är det på gång för femtielfte gången.

  Nån som känner igen sig?

  Gilla

 25. olle holmqvist skriver:

  PK-minareten, lämpligt nog konstruerad på de heliga Jungfruns berg, nära brofästet har städslat två nya utropare av Sanningen om Verkligheten. En av dem städslad på meriten att innehava ett äktsvenskt förnamn och efternamn – Svensson – som drygar ut bedömningsbasen för stygga sociala mediers vantolkning att invandrarnamn skulle dominera därstädes.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.