Principer eller omdöme

Patrik Engellau

Den öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen visar upp sig på gatorna och förkunnar hitleristiska budskap. Sverige ogillar hitleristiska budskap. Betyder det att Sverige bör förbjuda NMR att presentera sina uppfattningar?

Jag har här och där med hänvisning till yttrandefriheten argumenterat mot dem som önskar ett förbud mot offentliga nazistiska predikningar. Svenskarna är inte så korkade, har jag hävdat, låt nazisterna lägga fram sina teser så kommer dessa extremister att spricka som troll i solen.

Yttrandefriheten är en fin princip som bör värnas.

Häromdagen blev jag upplyst om att Frankrike just infört en rätt drakonisk lag mot terrorism som tycks vara särskilt riktad mot islamistisk terrorism. Bland annat ska ”myndigheterna ha rätt att stänga moskéer och andra gudstjänstplatser om predikanter upptäcks uppmuntra till attacker, hylla terrorism eller sprida radikala ’idéer och teorier’”.

Bakgrunden är att 241 fransmän omkommit i terroristdåd sedan januari 2015. Lagen hade antagits med 415 röster för och 127 röster emot. Jag kan förstå dem som röstade för.

Så mycket alltså för min tro på principen om yttrandefrihet. Har jag kanske dubbla måttstockar? Är jag rasist?

Frankrike har nästan sju gånger så många invånare som Sverige. 241 terroroffer i Frankrike skulle motsvara 36 stycken i Sverige. Det blir lite mer än ett offer i månaden under de senaste tre åren. Om detta hade varit Sveriges verklighet så hade jag stött en motsvarande svensk lag mot hatpredikningar.

Men jag är, enligt egen uppfattning, inte principlös för det. Det finns i vissa lägen en princip som tar över yttrandefriheten, nämligen principen att man har rätt att försvara sig om man är hotad till livet. Både yttrandefriheten och självförsvarsprincipen är moraliskt värdiga principer. Man kan inte hävda att den ena i alla lägen står över den andra.

Med det vill jag säga att man i det verkliga livet inte kommer någonstans bara med principer. Principer kan komma i konflikt med varandra, exempelvis i det här fallet, och om det inte finns en överordnad princip, vilket det inte gör, så blir man handlingsförlamad om man bara styrs av tillgängliga men just vid tillfället akut motsägelsefulla principer.

Det är därför det behövs omdöme. Omdömet är inte så kategoriskt som principerna. Omdömet vacklar och tycker än si, än så. Omdömet får ångest ungefär som Hamlet i monologen om huruvida han skulle vara eller inte vara.

Om jag vore Hamlet och skulle bedöma i frågan om eventuella förbud mot nazistiska och islamistiska hatpredikanter så skulle jag fråga hur stort problemet är i respektive fall. Är den nazistiska rörelsen stark? Artar den sig till ett hot mot demokratin och dess rättigheter? Hur många terroristdåd har den begått? Har den dödat några människor? Om svaren blir nej, nej, kanske något respektive inga så skulle jag låta yttrandefriheten gälla över självförsvarsprincipen.

Om jag ställde samma frågor avseende islamismen i Sverige och fick, som i Frankrike, svaren ja, troligen, massor respektive ett mord i månaden så skulle jag ställa självförsvarsprincipen framför yttrandefriheten.

56 reaktioner på ”Principer eller omdöme

 1. Kuckeliku skriver:

  Det finns många som är principryttare och inte vill medge att man under vissa omständigheter kommer tvingas rucka på sina fina principer. Exempelvis var det för några år sedan alldeles omöjligt för våra politiker att medge att ”volymer” spelar någon roll på invandringsområdet. En del framhärdar i att vara fundamentalister.

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Själv har jag inga problem med att få principerna att fungera i verkligheten.

  Det är för att jag hittat en fungerande liberal lösning på problemet terrorism. – Och kriminalitet generellt: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet.

  För att få den ordningen människovänlig, krävs ett skattefinansierat generellt belopp som hjälp med brottsförsäkringskostnaden som vi bjuder dem på som vi känner samhörighet med.

  Då tänker jag på den multietniska ordning där varje grupp betalar för sig och dit kommer man med skattebetalarens direkta makt över sina skattemedels fördelning över godkända angelägna ändamål.

  För att minimera sina brottsförsäkringskostnader blir det, under denna ordning, väldigt viktigt att inte bete sig så att man riskerar att placeras i kategorin högriskklientelet.

  Yttrandefriheten kommer då att ha få sin logiska begränsning.

  Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Det blir ju dyrare eller oöverkomliga försäkringskostnader för dom som framhåller Muhammed som förebild för efterföljd eller på annat sätt framstår som hotfulla genom vad de säger och skriver.

    Gilla

 3. larslindblog skriver:

  Dom föreningar som flörtar med nationalsocialism kommer och går , min erfarenhet från vården , kontaktperson , god man etc är att intresset för den typen av föreningar alltid föregås av att personen råkat ut för oerhörda kränkningar och våld utfört av andra ungdomar med utländsk bakgrund.
  I ett fall hade den svenske grabben blivit överfallen av ett gäng som sparkade och slog , han fick okbenet i huvudet avsparkat osv..i ett annat fall hade en liten späd kille blivit ständigt mobbad , slagen , förnedrad , avsliten sina kläder och släpad naken i nässlor.
  Båda bodde i invandrartäta områden i mindre städer . Båda hade blivit offer för att dom var svenska.
  Alla försök att slå larm till kommun och polis möttes av tystnad . Däremot vaknade kommunen när det dök upp en invandringskritisk förening – då möttes dom protesterande av hat och hets från politiker och lokala media. – Kommunen ökade också kraftigt anslagen till ”antirasistiska” föreningar.
  Dom misshandlade och förtryckta ungdomarna som protesterade blev föremål för utredningar om HMF !!!
  Jag ser dom här killarna ” med pilen ” som uttryck för desperation. SE OSS ! LYSSNA , Vi kan inte ha det så här !
  ( vi andra fattar ju att flörtandet med NS symboler är totalt kontraproduktivt , men är man uppgiven och förtvivlad tänker man nog inte klart)

  Gillad av 4 personer

  • Suède à l'étranger__ skriver:

   ”Dom misshandlade och förtryckta ungdomarna som protesterade blev föremål för utredningar om HMF !!!”

   Så har det varit i 30 år. Den medelklass som så ofta hyllas här, har totalt struntat i de etniska svenskarna som har haft oturen att fastna i ghettona. De har blivit hånade och bespottade av sina mer besuttna landsmän.

   I princip kan man säga att den övre medelklassen har blivit rik genom att avsiktligt totalt förstöra livet för arbetarklassen. M under Reinfeldt drog detta till sin spets. Fullständigt hysteriskt inflöde från 3je världen gjorde många vanliga svenska orter till ett rent helvete för ursprungsbefolkningen. Samtidigt upprätthöll man ren apartheid i de M styrda kommunerna.

   Självklart ledde detta till enorma prisuppgångar i M kommunerna, eftersom folk är villiga att betala vad som helst för att fly mångkulturen. Och de som inte hade råd, kunde man håna friskt som misslyckade, patetiska white trash figurer. Detta gjorde man verkligen i de besuttna kretsarna. Ständigt. Fast det upphörde helt i samma sekund som det skulle bli berikning i Täby. Då var invandringspolitiken vanvettig!

   Sen står samma gamla reinfeldtare nu och klagar på ekonomin i Malmö! Detta är något av ett favoritämne för de gamla alliansväljarna som häckar på MED bloggen. Det är sååååå bedrövligt att Malmö lever av bidrag från de ytterst ”välskötta” kommunerna Danderyd och Täby.

   Jag stöder helt miljonprogrammet som Östman har lagt fram här. Men det mest rättvisa vore att finansiera ALLA kostnader som uppstår med riktade fastighetsskatter på renodlade M kommuner och Stockholms innerstad. Sen kan man ha undantag för de som kan visa att de aktivt arbetade för att förhindra massinvandringen INNAN 2014. De lär inte vara många på de orterna……

   utlandssvensk

   Gillad av 1 person

  • Bengt skriver:

   larslindblog 13 oktober, 2017 at 06:58

   Ett mycket tänkvärt inlägg! Vad jag – bland mycket annat – har saknat i debatten om NMR är en analys av vad som triggar framförallt ungdomar att ansluta sig till denna rörelse. Din analys verkar i högsta grad trovärdig och logisk. Särskilt genom de exempel du nämner utifrån dina erfarenheter.
   Instämmer helt i din avslutande mening. Vad som också är totalt kontraproduktivt är det sätt varpå debatten förs bland politiker och media i allmänhet. Desperationen som grogrund för denna form av extremism såsom du beskriver det ges självfallet extra näring genom dessa aktörers naiva flockbeteende.
   Märkligt att ingen enda psykolog ringer i varningsklockan så det hörs i Public Service. Det är riktigt deprimerande att bevittna hur SVT och SR, tvärtemot vad de tycks tro själva, dels stärker nazisterna i deras övertygelse, dels får fler att i ren desperation ansluta sig.

   Gillad av 1 person

   • larslindblog skriver:

    Man kan nog även jämföra med känslorna i ett parförhållande när ena parten upptäcker otrohet hos den andra. Man älskar någon som inte älskar en tillbaka. Man har förts bakom ljuset och kanske skrattats åt.
    Det blir oerhört starka känslor. Den bedragna vill totalt krossa partnern.
    Självklart känner unga killar något liknande när dom blir plågade och förnedrade av utländska personer som deras lands regering och styre släppt in i landet och dessutom vet dom att plågoandarna och deras föräldrar lever på deras skattemedel.
    Och börjar du protestera på FB sidor ,klisterlappar osv..kommer ditt lands polis och förhör om HMF , själv vågar du inte ens polisanmäla för då får du ännu mer stryk.
    En sådan total förnedring !!
    Forskaren Helene Lööw gjorde för många år sedan en studie och fann precis som jag själv att nästan alla i den typen av föreningar var brottsoffer och förövarna utländska.
    Ideologin var mycket diffus , men genom föreningen hade man fått ett par kamrater så man vågade gå till träningslokal , bio , ta en burgare osv.

    Gilla

 4. Lars skriver:

  Har fått en bestämd känsla av att förbud mot medlemskap i kriminella organisationer behövs, organisationer som Bandidos eller Hells Angel, men bevisföringen blir intressant. Vad ska man utgå från? Att medlemmarna är dömda för det ena eller andra? Att organisationen har en målsättning begå brott? Hur visar man det, vem gör det och hur gör man en rättssäker bedömning?

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   AFA, Svarta blocket, SAP, Expo, VP, Röd ungdom, SSU, Seppuku, Researchgruppen, Arena, #jagärhär… Du vill förbjuda dem alla och göra medlemskap straffbart?

   Hur är det med al-Shabaab, juggemaffian, ryssmaffian, irakmaffian, kurdmaffian, klanen X, klanen Y, syrianmaffian, HSB, klanen Z, Unga örnar, grekmaffian, turkmaffian, nigeriamaffian, ISIS, romerska zigenarmaffian, marockomaffian, tjetjenmaffian, albanmaffian, ”liberalerna”? Är de inte redan, strängt taget, förbjudna, de flesta av dem? Finns de alls? Eller är det med dem som med no go-zonerna?

   Gilla

 5. Lennart Granqvist skriver:

  Det parti som ( öppet) stöder borttagandet av lagen om hets mot folkgrupp kommer att få min röst I valet 2018.
  Stöder Sverigedemokraterna detta?
  Svar önskas på denna blogg !

  Gillad av 4 personer

 6. Hortensia skriver:

  Ditt omdöme är lika gott som ditt förstånd, Patrik, och jag är så oändligt tacksam över att DGS finns och syresätter samhällsdebatten, som i svulstigt övergödda, men sorgligt syrefattiga MSM har genomgått en anaerob process, vars vomeringsframkallande, osunda stank är närmast outhärdlig.

  Gillad av 3 personer

 7. Oberoendekonservativ skriver:

  En faktor man måste beakta är dock också om förbud hjälper. Det är inte alls självklart. Argumentet att låta ”nazisterna lägga fram sina teser så kommer dessa extremister att spricka som troll i solen” bygger ju på att en öppen diskussion skadar nazismen mer än om den skulle förbjudas.

  När det gäller islamism kan man förstås inte tillämpa samma princip rakt av. Språkliga och kulturella barriärer gör att majoritetssamhället inte kan skärskåda islamismen på samma sätt som nazismen. Dessutom finns en – delvis befogad – ängslan i förhållande till etniska minoritetsgrupper, varför samma vilja och beslutsamhet inte alltid finns där heller.

  Gillad av 1 person

  • Hovs---hällar skriver:

   Du anser denna ängslan vara befogad. Jag delar inte den åsikten. Tvärtom är det vi svenskar som är utsatta för hat och övergrepp. Men du vill väl inte se detta.

   Gillad av 4 personer

  • Moab skriver:

   Ängslan? Som den 11-åriga flickan som slets itu av en arg muslim. Kände hon sig ängslig tro? Eller flickan som utsattes för en vuxen afghans kramgohet på konfirmationsläger, kände hon sig ängslig. Jag har inte så mycket till övers för denna avsaknad av empati som uppvisas av de som inte mött fysiskt våld ännu. Hur ont har du haft som värst?

   Sedan, du verkar ha svårt för storleksförhållanden. Även om alla svenskar blir nazister imorgon så blir det ändå bara 8 miljoner, muslimerna räknar 1.6 miljarder i sin invasionsstyrka.

   Gilla

 8. Underdog skriver:

  Det är en viss skillnad mellan att uttrycka en åsikt, t ex att samhället bör styras av människor som har en viss hudfärg eller religion, och att uppmana till brottslighet. Även i Sverige är det sistnämnda förbjudet i många fall. Hets mot folkgrupp ligger i en mellankategori där den ursprungliga avsikten var att komma åt inflammatoriska åsiktsyttringar som riskerade att leda till våldsamheter, men där rätten har utvecklats till att bli något som mer tar hänsyn till hur mottagaren kan förväntas uppfatta yttrandet. Väldigt kort och ofullkomligt detta förstås.

  För egen del är jag helt övertygad om att inskränkningarna i yttrandefriheten bör vara minimala. Varje situation där samhället genom något av sina organ får rätten att bedöma om ett yttrande skall tillåtas eller inte kommer att föra ut oss på ett sluttande plan som kan förväntas luta mer och mer med tiden. Om någon här såg ”diskussionen” om Bert-serien på Opinion Live igår så förstår ni kanske vad jag menar. Ponera att SVT-människan eller den blivande historieläraren fick rätt att sätta gränserna. ”Vi kan inte undervisa om Karl X eftersom hans agerande strider mot värdegrunden och alla människors lika värde och då kan danskarna känna sig kränkta”.

  Gillad av 4 personer

   • Lassekniven skriver:

    Gustav Vasa samt krigarkungarna Gustaf II Adolf, Karl X, Karl XI och Karl XII är alla del i vår gemensamma svenska värdegrund. Idag skulle vi behöva en Gustaf Vasa som hade riktigt hårda nypor.

    Gilla

   • Lassekniven skriver:

    Jag vill ha tillbaka 50-talet samt tiden fram till mitten av 60-talet. En underbar tid. Man kunde gå ut utan att ens behöva låsa dörren. Detta är inte bara nostalgi utan blodigt allvar. Jag vill inte ha det som idag. Det är inte rätt mot oss som byggt landet och fortfarande gör, inte heller mot våra förfäder. Ville de ha globalism? Inte då. Många länder i vår närhet är strikt nationalistiska: Norge, Danmark, Finland, Island, Polen, Ungern (ungerska nazister är väl i och för sig inte så lustiga men Orban håller ju emot) och så vidare.
    Hade jag haft råd skulle jag hyrt ett litet flygplan som skulle cirkulera över storstäderna med en banderoll med texten : KRÄV SANNINGSKOMMISSION.

    Gilla

  • weasel skriver:

   Jo, jag såg ”diskussionen” om Bert-gate på Opinion Live igår.
   Att censur av Bert är ett sluttande plan verkar ingen av förbudsivrarna förstå ;
   ”Ty ingen människa, inte ens den primitiva negern…. ”
   Se där, där var en mening från nobelpristagaren Hermann Hesses bok ”Stäppvargen”.

   Fruktansvärt. Han skriver inte bara ”neger”.
   Han skriver ”den primitiva negern”.
   Han måste vara rasistnazistfascist.
   Låt oss bränna boken och sudda ut hans namn ur historien.
   Och sedan, när vi väl har bränt alla böcker och filmer där folk nämner ordet som inte får nämnas, så kommer det om hundra år inte finnas en enda människa som kan bevisa att ordet någonsin har använts .

   Helt jävla genialiskt.
   😦

   Gilla

 9. Björn G skriver:

  Intressant Patrik, skulle vi använda Omdöme här i Sverige så skulle 7-klövern för länge sedan ha försvunnit. Tydligen är det princip (hjärntvätt) som gäller här.

  Gillad av 2 personer

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Instämmer Patrik.
  I bägge fallen behandlar du två samhällsomstörtande ideologier, den ena avsomnad, den andre, i kraft av att vara skickligt maskerad som religion, i högsta grad potent och livsfarlig.
  Man frågar sig varför att flyga utomlands är så belamrat med restriktioner och i vissa länder (USA) tafsande väktare med händerna överallt som på en svensk musikfestival, ja då är svaret inte Nationalsocialismen och dess hejdukar i alla fall.
  Svenska riksdagspartier är ej heller influerade av nationalsocialistiska brödraskapet med en långsiktig målsättning om ökande parlamentarisk makt.
  Vår medieklass hukar ej heller rädda för att beskyllas för nationalsocialistisk fobi.

  Gillad av 2 personer

 11. weasel skriver:

  Instämmer i det stora hela.
  Några reservationer bara ;
  1. Även människor som mördar utanför Sverige/Frankrike bör räknas. Alltså ; Om den franska islamisten lyssnar på hatpredikanten i en moske i Paris och sedan åker till Stockholm och mördar människor bör detta vara anledning nog för att stänga moskén.
  2. Även människor som skadas bör räknas. Alltså; Det är fel att bara räkna mördade människor. Några rapporter om tillståndet för de 15 människor som skadades av lastbilsattacken på Drottninggatan och deras lidande har i alla fall inte jag sett i media. Detta kan tyckas vara aningen märkligt ;
  Expressen skriver minst 10 artiklar så fort någon b-kändis stukar foten på ”Let´s Dance”. Men någon som får genomgå 16 operationer och 19 månaders rehab och 20 års smärta på grund av en terrorattack i Stockholm finner expressen det inte värt att skriva en bokstav om.
  Att media har valt att inte skriva om deras lidande betyder dock inte att lidandet inte existerar.

  Gillad av 8 personer

 12. Lilla fröken PK skriver:

  “Om vi erbjuder även dem som är intoleranta obegränsad tolerans…så kommer de toleranta att förgås, och toleransen med dem”
  Karl Popper 1945 i Det öppna samhället och dess fiender

  Gillad av 10 personer

 13. Olle Reimers skriver:

  Redan idag finns det i den svenska lagstiftningen begränsningar för vad du kan säga; särskilt när det gäller hot eller uppmaningar till våld.

  Det är inte bara lexÄberg jag tänker på utan även sådant som anstiftan till våldsbrott som omnämns i Brottsbalken.

  Man behöver alltså inte överge några principer om yttranderätt för att samtidgt hävda rätten till självförsvar. Man kan naturligtvis alltid diskutera själva lagstiftningen huruvida den är tillräckligt kraftfull och annat; men principen om självförsvar finns där.

  Gillad av 1 person

 14. Jan Ahlström skriver:

  Vore intressant att se siffror på utvecklingen av nazismen respektive islamismen i Sverige under senaste 20 åren.

  Hur många etniska svenskar som föds idag kommer att bli nazister?
  Hur många muslimer som föds i Sverige idag kommer att bli islamister?
  Hur stor är risken att vi får ett nazistiskt parti i riksdagen i framtiden?
  Hur stor är risken att vi får ett islamistiskt parti i riksdagen i framtiden?
  Hur stor är risken att vi i framtiden får se nazistiska terrordåd i landet?
  Hur stor är risken att vi i framtiden får se islamistiska terrordåd i landet?

  Ska det kanske vara så att Stefan Lövfen borde tala om islamismen som ett större hot mot landet än nazismen?

  Gillad av 2 personer

  • Klimathotet skriver:

   Löfven kommer aldrig att säga något som kan uppfattas som negativt om islam, för hans fortsatta regerande står eller faller med eller utan den.

   Gilla

 15. heraldikern skriver:

  Det är ju signifikativt för den här regeringen och dess lagar, konventioner och avtal dom har om invandring och muslimer. Att en liten grupp nazister på mellan 500 och 1 000 stycken som aldrig i modern tid har genomfört varken terrordåd eller mord relaterat till deras ideologi, blir föremål för en stark ansats att utreda om dom skall förbjudas och att dom skall med avsikt figurera med hat i medierna för att piska upp folkets hat mot dem.

  Medan en väl definierad grupp på bortåt 5 000 islamister, och kanske 100 000 sympatiserande, som av Säpo anses vara i stånd att utföra terrordåd och som redan begått två i Sverige inte får en endaste rad i medierna. Islamister som har tillgång till ett femtiotal moskéer (tror jag) i landet där det också är dokumenterat att det predikas islamism och en salafistisk tolkning av Koranen! Och alla som påpekar dessa risker beskylls genst för att vara rasister!

  Gillad av 4 personer

 16. Lassekniven skriver:

  Socialdemokratins uppmaning till folket är och har alltid varit:
  Tänk inte, det gör bara ont.
  Vi tänker åt er, det blir bäst så.
  Bra har ni det och bättre skall ni få det.
  Var lojala och toleranta mot våra beslut.
  Detta mantra har trummats in i folkets öron i decennier.
  Resultatet härav är att en mycket stor del av det svenska folket har formats till ett slött, slappt och likgiltigt folk som nu inom ett antal står inför fait accompli i form av ett Wilderängsliknande scenario. Krig mellan svenskar och islamiska invandrare. Redan nu föreligger skärmmytslingar
  Som tur är har vi internet där vi som är seende måste multiplicera oss själva och våra åsikter.
  Vi måste nu ut med vårt budskap om en radikal förändring av politiken.
  Det första som skall göras är att upprätta en sanningskommission med krav på ansvar för felaktiga beslut riktade mot folket och dess skattebetalare. Det gäller både politiker och politiskt tillsatta tjänstemän.
  Det finns två allt överskuggande problem i VÅRT land och det är invandring i allmännhet och islam i synnerhet.
  I mitt Sverige har islam ingen plats på grund av att denna religion har planer på att ta över landet.
  Svenska folk, försök fatta att man är på god väg med avseende på dessa planer.
  VAKNA.

  Gilla

 17. oppti skriver:

  Förbjud flaggor och uniformer vid demonstrationer.
  Vissa flaggor är förbjudna redan-eftersom de är förknippade med utrotning och krig-andra tolereras fortfarande. Det saknas sans och balans.
  Varför ser man röda fanor med hammare och skäror på våra gator?
  Varför tolereras förklädnad när vänstern är framme?
  Denna mob skrämmer mig mer eftersom de får hållas!

  Gillad av 3 personer

 18. OT. skriver:

  I västvärlden av idag har kulturmarxister förvridit begreppet demokrati till att vara synonymt med deras egna värderingar, varför människor som är politiskt inkorrekta kan stämplas som ”odemokratiska” trots att en ”riktig demokrati” borde tolerera alla åsikter.
  Exempel på detta är hur det numera ses som ett ”demokratiproblem” att det inte råder total ”jämlikhet” på arbetsplatser, i hemmet eller inom politiken. Alla kön, etniciteter och sexuella läggningar ska inte bara ha samma rättigheter, de ska också uppnå samma resultat överallt. När verkligheten säger att dessa grupper egentligen är ojämlika förespråkar vänstern politiska tvångsåtgärder som kvotering för att tvinga fram en onaturlig jämlikhet. Martin Saxlind

  Gilla

 19. Petrus skriver:

  De muslimska terrordåd vi sett i Sverige med andra döda än islamisten själv har väl inte så mycket att göra med att gärningsmannen gått till radikala moskéer utan att vederbörande fått avslag på sin asylansökan. Livstid i svenskt fängelse med god mat och möjlighet att spela biljard och se på TV på fritiden är trevligare än att bli hemskickad. I Frankrike verkar det mer ha varit fråga om religion/ideologi (såvida det inte är fråga om false flags som Paul Craig Roberts verkar misstänka).

  De lagar man infört i Frankrike tror jag f ö mer tar sikte på andra saker än terrorism. Engellau nämnde att ”sprida radikala ’idéer och teorier’” kan få en moské stängd. En individ i Frankrike som uppmanar till bojkott av ett visst land kan i Frankrike få kännbara straff. Vad händer med en moské som torgför liknande budskap? Och vad händer om man skärper lagstiftningen ett halvt eller ett kvarts snäpp?

  När det gäller nazisterna i Sverige så åtlydde inte Sverige EU:s föreskrifter om förbud mot nazism och revisionism som kom precis i samband med EU-inträdet 1995. Ulf Dinkelspiel hade ju i och för sig vid medlemsförhandlingarna kunnat få ett undantag för svensk yttrandefrihet precis som för snuset. Men så skedde inte. Det man i stället gjorde var att skärpa svensk rättspraxis vilket EU accepterade. Eftersom Danmark kunnat få slippa strikt tillämpning av EU:s regelverk i detta fall (sannolikt p g a att alla judar tilläts rädda sig över sundet 1943) så lät man Sverige få tillämpa en liknande variant.

  Gilla

 20. Petrus skriver:

  Ett tillägg:

  Sedan är väl de styrande i västländerna egentligen inte speciellt intresserade av att skydda sina befolkningar mot våldshandlingar. Hade terrorn bara bestått av vanliga rån eller mord för skojs skull (typ bröderna Carrs mord i Wichita) tror jag inte att man hade brytt sig. Man bryr sig inte om invandring får sådana konsekvenser. Eller om vita bönder i Sydafrika mördas i tusental. Man tystar ner det. Eller om kristna i Syrien och Irak dödas och fördrivs p g a att väst i princip sponsrar (direkt eller indirekt) samma terrorgrupper som även begår terrordåd i väst ibland.

  Hade de muslimska invandrarna gått med i AFA och i stället börjat mörda svenska bönder eller enbart Sverigedemokrater tror jag inte att man hade brytt sig. Då hade det nog antagligen också varit rätt tyst i media. Hade de mördat nazister hade kanske det medieetablissemang som gett AFA Dokumentation/Researchgruppen Stora Journalistpriset t o m låtit förstå att det var fråga om självförsvar eller dylikt. AFA får idag härja rätt fritt så länge de inte mördar någon. Brotten är lågprioriterade av polisen. Media mörkar.

  Gilla

 21. Peter M skriver:

  Tja – Jag har alltid trott att solljus är det bästa desinfektionsmedlet. Låt tokarna tala så avslöjar de sig själva.

  Sen är ju problemet att om man sedan blöjåldern fått i sig grunderna för en totalitär religion/ideologi, så kanske inte upplysningstidens regler fungerar.

  Tål att tänkas på……

  Gilla

 22. dolf skriver:

  Jag skulle nog vilja hävda att man tänker lite fel. Ta som exempel burkaförbud. Hur mycket jag än avskyr burkor och likande otyg så anser jag att ett förbud att gå i burka på allmän plats är ett intrång på den individuella friheten som är i konflikt med ett demokratiskt samhälle. Sak samma gäller förbud mot moskéer eller organisationer eller …
  Men … någonstans slår förstås självförsvaret till. Jag kan knappast klandra britterna för att de förbjud British Union of Fascists 1940.
  Kanske blir det nödvändigt även i sverige med drakonisk lagstiftning likt den i Frankrike.
  Men då har vi en konflikt mellan staten och den individuella friheten… hur skall man egentligen lösa det?
  Som jag ser det så måste man inse att all sådan lagstiftning och alla sådana åtgärder är att betrakta som undantag. De skall därför vara del av ett tidsbegränsat undantagstillstånd. När situationen är hanterad så att undantagstillståndet kan hävas, skall också alla sådana inskränkningar i individuella fri- och rättigheter hävas.

  Gilla

  • Moab skriver:

   Jo men krig kan vara länge. När jag inte bli mer nervös av att möta muslimer en sen kväll i Malmö än jag bli över att möta kineser så kan vi häva undantagstillståndet. Dvs om ca 30-40 år. Tills dess måste islam hållas kort och alla moskeér rivas.

   Trump rev för övrigt upp Obamas dolda kärnvapen utveckling i Iran, jaaaaa!

   Gilla

 23. MartinA skriver:

  Anledningen till att det dör europeer till muslimsk terror är att europeernas ledare har släppt in miljoner muslimer i Europa. Tvärs emot de europeiska folkens vilja. Det var vad Motståndsrörelsen protesterade emot. Patrick vill alltså göra det förbjudet att ens protestera mot de som har gjort den muslimska terrorn möjlig? Vidare vill han alltså förbjuda de som försöker påpeka vilka det är som är ytterst skyldiga till det här? Han har dessutom mage att jämställa de som, oavsett vad övrigt knepiga ideer de har, har varnat för massinvandringen i decennier, med den terror som är resultatet av att ingen tagit deras varningar på allvar?

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Det ”hitleristiska budskap” som den öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen vill demonstrera var följande:

   ”Politikerna i Riksdagen och EU-parlamentet har öppnat upp vår nations gränser på vid gavel för en aldrig tidigare skådad invasion. Hand i hand med massmedias journalister mörklägger de alla förödande konsekvenser som följer i samband med denna massinvandring och agerar med alla medel för att tysta dem som försöker yttra sanningen. Tillsammans leder de vårt folk till undergång!

   Att i en maktposition medvetet agera i direkt motsats till vad som är bäst för vårt folk och land är förräderi. Att sedan likrikta alla samhällsbärande instanser för att hålla varandra bakom ryggen så att ingen någonsin ställs till svars är korruption.

   Vi erkänner inte dagens regering som legitim utan betraktar den som direkt brottslig. Vi ser heller inte de stora mediehusen som granskare av makten då de snarare utgör systemets propagandaapparat och folkets fiende. Dagens politiker och journalister är inget annat än banditer och rövare, de är förbrytare!”

   Under demonstrationens paroll ”Revoltera mot förbrytarna”. Jag förstår verkligen att Patrik som under decennier har arbetat just för att öppna upp sveriges gränser för utomeuropper, och som under denna tid inte alls intresserat sig för vad svenskarna tyckte om det, så ”demokrat” han utger sig för att vara, och som lyft hög lön för detta sitt värv, inte alls vill veta av att någon uppmanar till att revoltera mot förbrytarna. Och att Patrik är redo att hindra var och en som försöker upplysa om detta med våld, så ”demokrat” han utger sig för att vara.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Man ska dock vara medveten om att den texten är skräddarsydd av Motståndsrörelsen för att attrahera icke nationalsocialister. Därav inget prat om judar i den texten. Direkt efter så hade de ett ickesignerat hitlercitat som jag inte tog med. Men oavsett, tycker som du, texten jag citerade, så tycker jag också, även om jag inte förmår formulera det lika kraftfullt som i den texten.

    Gilla

 24. Mvh Skogåsbon skriver:

  Vad det gäller NMR, så kan jag bara konstatera att msm har citerat dom helt fel. Det är bara att söka på Per Öberg, som är presstalesman för NMR, så hör man hur felciterade NMR är!!
  Dom säger att NMR är emot demokrati, men NMR är för mer makt till folket, och för folkomröstningar. Hur kan det vara emot demokrati???

  Jag säger bara, lita inte på msm!!!

  Gilla

 25. Lennart skriver:

  Tidiga ”nazistiska” eller nationalsocialistiska organisationer, fanns i Sverige från 1920 och fram till 1950. De ställde upp i flera val men blev ingenstans särskilt stora, trots draghjälp från Hitlers Tyskland. Mest kända är Lindholmarna eller Svensk Socialistisk Samling, med underorganisationen Nordisk Ungdom. Procentuellt fler av ”nazistiska” partimedlemmar än andra, engagerade sig som Finlandsfrivilliga och deltog i avgörande strider där flera stupade ”för Nordens frihet och Sveriges ära”. För detta fick Frivilligkåren beröm och tack från Marskalken av Finland, Gustav Mannerheim.
  Jämfört med kommunisterna var de svenska (och tyska) ”nazisterna” som söndagsskolegossar. Sången ”Friheten leve”, komponerad av Sven-Olov Lindholm, säger väl en del om hur de tänkte och kände:https://www.youtube.com/watch?v=YbqjHS-bE7k

  Gilla

 26. Bo Svensson skriver:

  PE: ”241 terroroffer i Frankrike skulle motsvara 36 stycken i Sverige. Det blir lite mer än ett offer i månaden under de senaste tre åren. Om detta hade varit Sveriges verklighet så hade jag stött en motsvarande svensk lag mot hatpredikningar.”

  Man har försökt bedöma värdet av ett människoliv i pengar för att få underlag för bedömning av rimligheten i kostsamma satsningar på trafiksäkerhet och jag tror man landade i 23 miljoner.

  När folkblandningspolitikens årliga kostnader är uppe i 300 miljarder för oss som hör hemma här, motsvarar den alltså 12 Estoniakatastrofer, – en per månad år ut och år in.

  Beroende förståss på vilket belopp man väljer för människovärdet men de värden man bestjäl oss på i bemödandena att borra samhällsskutan i sank är verkliga värden och med lägre beskattning, hade jag kunnat skaffa hustru och barn.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.