Att slita isär landet

Anders Leion

Vi har en regering – och opposition – som aktivt arbetar för att skapa stora klyftor mellan olika befolkningsgrupper. De ”sliter isär landet”. Samtidigt säger de att det är just detta de försöker undvika. Egendomligt? Visst, se nedan för förklaring.

De senaste valen i Europa har alla i högre eller mindre grad påverkats av väljarnas uppgörelser med den förda invandringspolitiken. Reaktionen från etablerade partier har alla präglats av olika grader av förvåning eller kanske snarare av bestörtning: ”Hur kan det gå så här? Hur kan väljarna göra oss detta?”

Ibland är nog denna reaktion äkta. Partierna har levt så långt från verkligheten och varit så bemängda av sin egen propaganda, att deras förvåning verkligen kan antas vara äkta. I andra fall är den troligen spelad: man har anat vad som varit på gång, men inte orkat förändra sin politik.

Så, vad är det som har hänt? Utgångsläget har varit olika, men resultatet detsamma. Resultatet av den förda politiken har varit en utarmning av de svagare delarna av den egna befolkningen. Arbetarklassen men också en del av medelklassen har fått det sämre, medan de med starkare ställning har skyddats. Deras ställning har varit värnad, antingen därför att de är välutbildade eller därför att de i praktiken arbetar i en skyddad verkstad. Det senare gäller till exempel massmediefolk i av staten betalda eller subventionerade företag. De är många.

Den förda politiken – exempelvis i Tyskland under Gerhard Schröders tid som kansler – har ibland syftat till försämringar – lägre löner och sämre villkor i välfärden – för att det ansetts vara nödvändigt i syfte att återställa en försvagad konkurrenskraft. För detta fick han och den tyska socialdemokratin betala. Angela Merkels CDU tog över makten och skördade därefter den förbättring av ekonomin, som möjliggjorts av Schröders och SPDs reformer. Den nytillträdde franske presidenten Macron genomför nu ett liknande reformpaket. Hans nya arbetsmarknadslagar, som bland annat minskar fackets inflytande, möts också av ett hårdnande motstånd. Han har velat ha dessa lagar snabbt på plats, i förhoppningen om att hans femåriga mandatperiod skall vara tillräckligt lång, för att de önskade förbättringarna skall hinna slå igenom före nästa val.

Också invandringspolitiken kan ses i detta sammanhang: en ökad invandring leder till nedpressade löner, därför att konkurrensen om arbetstillfällena ökar. På sikt däremot, kan dessa lägre löner verka positivt på ekonomins prestationsförmåga.

Men invandringen missgynnar arbetarna också på ett mer indirekt sätt. Medan andra grupper kan dra nytta av invandringen, därför att de får tillgång till billigare arbetskraft att anställa eller kan köpa tjänster billigare, träffas arbetare och andra med svagare ställning av försämringar. Deras löner pressas ned, de har inte råd att köpa de i och för sig billigare tjänsterna och, kanske viktigast, tillgången till bostäder och vård försämras. Och allra viktigast: utbildningen blir sämre.

Den försämrade utbildningen har en annan, för arbetarna mycket negativ effekt: den sociala rörligheten minskar. Klassresor blir mycket mer sällsynta. Följden av alla detta? Klyftorna växer. Eller, som någon visst sagt: landet slits isär!

Och så förvånar man sig över att arbetarna röstar på Afd och SD… Dessa partier – och de andra så kallade populistiska partierna i Europa – går bäst bland de grupper och i de regioner som missgynnas av denna utveckling. Det borde inte vara svårt för de etablerade partierna att förutse. Ändå är de, eller spelar de, förvånade.

Vad kan ligga bakom detta självskadebeteende? Åtminstone socialdemokrater i Sverige har utgått från en mycket egoistisk kalkyl: å ena sidan har de velat vinna röster bland okunniga, välmenande väljare som tjusas av deras godhetsprofil och å andra sidan har de tänkt sig att de genom den stora invandringen kan importera en breddning av sin väljarbas. Denna sista beräkning har visat sig med stor tydlighet i Malmö. Ända sedan Reepalus dagar har uttalanden och åtgärder syftat till att gynna såväl stor invandring som de invandrade. (Visserligen är resten av landet, främst Stockholm, medskyldigt genom att stillatigande betala det gigantiska underskott som därigenom uppstått i Malmös budget.)

Ändå är det underligt att de socialdemokratiska förtroendemännen inte velat inse att deras väljare i LO-gruppen skulle förstå skeendet och därigenom gå över till SD. När de väl börjat inse vad som varit på väg att hända, har de suttit fast i sin politik – tänk bara på alla partiarbetare som faktiskt trott och kanske ännu i viss mån tror på den förda politiken! Lösningen har hittills bestått i att förneka fakta: invandringen är visst inte kostsam, invandringen leder inte till sämre skolor, den leder inte till fler brott och segregationen är inte en följd av invandringen. Inte heller är det eländiga tillståndet i skolorna och vården en följd av invandringen. Den beror på de vinstmaximerande företagen. Ett vinststopp kommer att ställa allt till rätta!

Också de andra partierna – utom SD – har fört en politik av i stort sett samma slag. De har däremot inte på samma sätt bedragit sina väljare – helt enkelt därför att en stor del av deras väljare har dragit nytta av politiken. Först nu har de i större utsträckning fått känna på nackdelarna.

När ett förväntat resultat av en förd politik genom ingripandet av en oförutsedd, kanske helt okänd faktor leder till något helt annat, brukar man tala om historiens list. Här har vi ett underbart exempel på detta.

Vid bedömningen av olika partiföreträdares uppträdande kan man hålla följande i minnet: kejsaren vet att han är naken. Han vet också att inte bara det lilla barnet utan också alla andra ser att han är naken. Det enda han har att hoppas på är att man av medkänsla håller inne med själva ropet ”Men han är ju naken”. Innan det ropet kommer försöker han gömma sig, så som Reinfeldt gjorde.

38 reaktioner på ”Att slita isär landet

 1. Frank skriver:

  Intressant krönika men jag tror du har fel gällande konkurrensen om arbetstillfällen. I samtliga branscher där det krävs utbildning och kunskaper (som till exempel hantverksyrken eller tekniker ) är arbetskraftsbristen skriande. Detta driver istället upp lönerna på ett osunt sätt. Det har med stor tydlighet visat sig att de som invandrar till Sverige inte platsar på den svenska arbetsmarknaden.

  Gillad av 8 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Man kan jobba i utlandet som ingenjör. Högre lön mindre skatt. Det är de fattiga som betalar. Varje gång och inget undantag nu heller. Att kolla nivån på skolorna är nyckeln. Sverige behöver entreprenörer och duktiga tekniker, ingenjörer. Ser ibland på en kunskapskanal där jag bor. Varje program har ett svenskt inslag. Yxtillverkning i E-tuna. Tändsticksfabriken-finne en i Sverige. Samtliga visar kvinnor med hjälm som jobbar och är chefer, det är stor teknisk utveckling i världsklass. Tändstickor görs i en fabrik för hela landet och exporten, 5 jobbar totalt. Det är nyckelpersoner som sköter om kontroll och service. De är specialister. Drömmen om arbetaren med overall som står vid en maskin försvann för länge sedan. I jordbruket är det robotar i lagårn, en kontrollstation. I skogen är det skördare, gräva diken sker med en dyr maskin och kräver en tekniker.
   I MSM visar man stolt upp tre afghaner som sköter 13 getter på Lidingön. Den aktuella bokmässan visar upp en titel på en barnbok- Mitt allra första kamelcenter. Trodde det var ett skämt men verkligheten överträffar dikten. GBGs kommun stöder ett kamelcenter där man ska beta grässlänter, de beskriver att kamelpiss är nyttigt mot allehanda sjukdomar.
   Hur ska dessa två världar mötas är frågan. Say no more-Monty Python, citat

   Gillad av 5 personer

  • Ingvor Sabina Le John skriver:

   Så säger också boken Massutmaningen. Jag har skrivit en kortare recension av den och tre andra på min blogg med samma namn som mitt. ”Fyra böcker för en ny tid.”

   Gillad av 1 person

  • Linden skriver:

   Fråga vilken arbetsförmedlare som helst.
   Huvudparten av asylanterna är inte allas intresserade att förkovra sig eller ta något arbete.
   Och när man inte har de lutheranska värderingarna att göra rätt för sig.
   Utan i stället tycker att allt är sin ordning att svennarna står för kalaset vem blir förvånad.
   Nä den stora frågan är hur många arbetsbefriade de arbetande svenskarna orkar bära på sin rygg.
   Innan systemet brakar samman.

   Gillad av 7 personer

 2. Nyktergalen skriver:

  Socialdemokratin har spelat ut sin roll !!
  Facit skrivmaskiner och elektrifieringen av desamma var en himmelsk gåva för alla sekreterare o även för en o annan pekfinger skrivande poliskonstapel
  Men Facits historia känner vi till – knappt tangentborden finns kvar av den tidens underverk
  Så är det även med socialdemokratin
  Så länge kredit o debet gick ihop o det fanns mer utrymme att debitera från – så funkade socialdemokratin
  Eran tog slut den dag Gunnar sträng drog statsfinanserna i TV o konstaterade att debet o kredit inte gick ihop o han uttryckte det i stil med – ” o då blir de minus, o då får man låna ”
  Socialdemokratin har drivit igenom många reformer men de har aldrig kunnat styra landet.
  Aldrig kunnat balansera debit o kredit vilket är ett måste

  Gillad av 4 personer

 3. Pekka Rousu skriver:

  Frågan som ställs är huruvida de inser sina misstag eller inte och om är fast i ett självskadebeteende de inte kan ta sig ur. Jag är mera syniskt lagd. Jag börjar på riktigt tro att vänstern är medveten om förstörelsen och vill bränna huset till grunden. Så även M+KD+L men till mindre del. Skapa ett kaos så de kan börja bygga något helt nytt. Gärna internationellt med EU och globalisterna. De har verkligen ingen kärlek längre för folket. Alla duger så länge de får röster och därigenom makt, anseende, karriär och ett gott liv efter politiken (speciellt alla unga damer som borde ha väntat med rikspolitik tils de var minst 45 år). Jag kanske är för simpel i min analys men jag hör aldrig empati för folket uttryckas. Aldrig stolthet eller medkänsla, det gäller endast människor från MENA. Det är så oändligt långt ifrån Trump när han pratar om hans kärlek för landet och folket. Jag ser ingen empati. Jag känner inget i rösterna eller ser något i ögonen. De är så kalla mot folket de skall i ödmjukhet tjäna. De försöker inte ens fejka det. Arroganta. De vet så himla bäst. Folket är så korkade och inget fattar. De viĺl förstöra. Som Reinfeldt. Han gjorde upp med MP om migration inte av omtanke för Sverige utan för att skada de 13% av folket som tyckte fel. Bränn skiten till grunden typ.

  Gillad av 10 personer

  • Vax skriver:

   Din analys är kan hända cynisk, men träffsäker. Vi har ingen nåd att vänta. Nu inför valet delas det ut nådegåvor för att säkra röster. Däremellan beskälls vi för rasister och islamofober för att hålla oss i fållan och inte våga ifrågasätta.
   Hatkampanjer mot SD accelererar samtidigt som man spottar på en fjärddel av väljarn.

   Aftonbladet.se/ledare ser ofta ut så här, nazism, utskällning av SD, mer nazism, vi måste prata mer om Auschwitz, stackars muslimer som är utsatta i Sverige, ännu mer nazism, mer skäll på SD, ännu mer skäll på SD, spanska gendarmer som tydligen är fascister, stackars muslimska barn i Burma, ”kyrkan hejdade avgrundshögern”, och näst överst också en ledare där Fredrik Virtanen ondgör sig över att Sverige inte genast skeppar hit en halv miljon stackars muslimer från Burma.

   Journalistikprofessorn Jesper Strömbäck har skommit fram till att Aftonbladet har den ”mest balanserade” synen på invandring på ledarplats.

   Nya Tider har tagit upp den grovt vinklade rapport från Delmi som använts som argument för att massmedierna inte mörkar om invandringen, från den invandringsliberala lobbyist som framställt ”forskningen” till de partiska forskare som det statliga propagandaorganet har hyrt in för att ”granska” den

   Gillad av 1 person

 4. D'où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? skriver:

  Som Victor Davis Hanson, i Fresno boende svenskättad bonde och professor i historia, uttrycker det: Innan du har hittat en död person i din trädgård så vet du inte vad det handlar om. Han kommer ut med en bok nu som svar på Guns Germs and Steel av Jared Diamond vars teser jag aldrig köpte, liksom jag inser att den hyllande EO Wilson gör logiska hopp från myror till pk i sin The social conquest of earth som jag nu läser. VDH ser nog de genetiska orsakerna till varför den grekiska kulturen blev så framstående men inser också att de inte behövs, det är framväxandet av en ifrågasättande och disciplinerad kultur, människorna inte marken, som var orsaken till västs dominans, och nu vårt fall, eftersom folk saknar grund att stå på och utan grund kan man inte bära friheten och ansvaret. VDH har skrivit 22 böcker, finns på amazon.co.uk

  Tack till Östman!

  Gillad av 1 person

 5. malmobon skriver:

  Efter varje val där etablerade partier förlorat, så skall detta analyseras. Löjligt. Detta ser politikerna innan, men makten och härligheten för de högst uppsatta är viktigare.

  I två av Malmös ytterområden är SD störst av alla partier. Almvik och Ellstorp. Almvik ägdes tidigare av Hugo Åbergs fastigheter, och ligger sidan om Malmös äldsta moské. Islamisk Center.
  Fru Åberg satte in arbetande svenskar i huvudsak i sina lägenheter, som oftast var knegare och kontorsfolk. Inga invandrare. Inte för de var invandrare utan för dessa inte hade arbeten.
  SD hade 35% i detta område.

  Ellstorp är ett HSB bostadsrättsområde, och där har jag lite svårare förklara varför SD också ligger runt 35%. Troligtvis därför dessa också är arbetande knegare och vanligt kontorsfolk.

  Detta har sossar i Malmö sett under en längre tid, men fattar inte varför.

  Tyvärr har nu Akelius köpt upp Almvik, och där lyxrenoverar han utflyttade lägenheter, så hyror blir så dyra att vanliga knegare inte har råd betala dessa. Sätter då in bidragsberoende invandrare i dessa. Tror ni på allvar han gör detta för värna svaga grupper? Pengar.

  Att Sverige faller ihop har en normalbegåvad kunnat se under många år, om man inte bara ser på SVT och läser pk tidningar.

  I flera år har jag varnat för det vi idag kommer få se i Göteborg. Ökning av ”nazist” demonstrationer. Detta är en konsekvens över att SD hålls utanför samtal i Riksdagen, och att pk media med SVT i spetsen vinklar och håller ute SD budskap.

  I Skåne har vi lyckats bli av med dessa ytterligheter vad gäller våldsamma s.k. högerrörelser.
  Detta därför att SD är stora i Skåne, och fler blir det till nästa val. Vi ser resultatet tydligare efter som invandringens konsekvenser märks. Det är först när invandringens konsekvenser drabbar dem själva och nära som ögonen öppnas. Så blir det i övriga landet också. Lite längre tid bara.

  En sak är helt säker. Kommer övriga partier hålla SD utanför efter nästa val, så er jag ingen framtid med Sverige. Kommer bli ett nytt muslimparti och våldsamheter kommer öka dramatiskt.

  Du kan spotta på en sten utan att den blir våt ett tag, men till slut blir den också våt.

  Gillad av 4 personer

  • Lars skriver:

   Jag funderar på Repaalu, hur var det när han för, tror jag, tjugo år sedan, började tala om invandringen och att Malmö inte klarade det? Han fick snabbt reprimander från Stockholm och tystnade och anpassade sig vad jag förstår. Den personliga ‘överlevnaden’ tycktes fälla avgörandet. Bostäderna i Ellstorp är väl tämligen små i gamla hus och gränsar lite olyckligt mot sämre kvarter vill jag tro.

   Gilla

  • D'où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ? skriver:

   Bra inlägg, lyckas inte SD så blir folk tvungna att rösta på ett parti som skyddat dem.

   Gilla

 6. Martin skriver:

  Landet slits som du säger isär redan idag. Även vissa medelklasssare drabbas. Det är bara början. Jag tänker på pensionerna och vården om 30 år då jag går i pension. Misstänker att av de 65% i skatt folk betalar in inte blir mkt över till mig. De kommer försvinna i bidrag, välfärd och andra symptomlindrande åtgärder för den del av befolkningen som ställer till mest problem: Invandrarna. Det finns egentligen ingen väg ut ur denna knipa för den enskilde ty skatterna är så höga att det är svårt för de flesta att både leva OK och spara ansenligt inför framtiden. Enda utvägen är nog att emigrera.

  Gillad av 1 person

 7. oppti skriver:

  Angående Malmös sossar så är det en lång tradition där Nils Yngvesson på 70 talet säkrade sin väljarbas genom att undvika villabebyggelse och föredra hyres och bostadsrätter.

  Det finns inget värre än ojämlikhet säger politiker och släpper in nya medborgare som per automatik ökar ojämlikheten.
  Det man kan befara är att de strävar efter att minska ojämlikheten genom att göra om en Volvo till en Trabant-typ.

  Gillad av 1 person

 8. BjörnS skriver:

  Bra analys. Det finns dock en hake; de som kommer är ofta i det närmaste oanställningsbara. I Sverige är väl mediantiden till sysselsättning för en asylanter närmare 10 år och i Tyskland har man sett att den höga invandringen inte underlättat företagens brist på arbetskraft. Alltså bör inte pressen på lönerna vara så stor av just den anledningen. Däremot har konkurrensen från arbetskraft från forna Östeuropa ökat markant. Vi har en utveckling där det som tidigare var arbetarklassen kläms mellan import av arbetskraft och teknologisk förändring å ena sidan och ökad konkurrens om bostäder med mera (och här är invandringen avgörande). I allt, utom teknisk utveckling, har våra politiker förvärrat, skönmålat, ljugit, negligerat och vanvårdat. Att vissa av dem säger sig vara naiva säger allt. Inte konstigt att alltfler väljare söker alternativ.

  Gillad av 5 personer

 9. Gert B. skriver:

  En riktigt klarsynt analys. Från verkstadsgolvet kan jag rapportera att (S) lär bli marginaliserat i valet 2018. I den väljargrupp som jag tillhör är måttet rågat.

  Gillad av 5 personer

 10. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Rätt Lejon.
  Den nakne kejsaren har skrivande vasaller som genast anklagar barnen som pekar o viskar för att ha ett ondskefullt ärende.
  Den nakne kejsaren har gycklare i sin sold som förlorat kompassen, gycklare skall egentligen driva med kejsaren och få de oskyldiga barnen att skratta, i stället hånar gycklaren barnen och driver in ångest i dem, fyller dem med skuldkänslor, tystar barnen som blir allt oroligare.
  Den nakne kejsaren har också rådgivare som i lönndom säkrar sina tillgångar och planerar för flykt.

  Gillad av 5 personer

 11. Heraldikern skriver:

  Man kan , och det inkluderar även intelligentian, fortsätta att spekulera i varför regeringen och uppenbarligen också Alliansen, för denna destruktiva politik. Det enda skäl som ännu ej nämnts som en plausibel orsak utan att beteckans som konspirationsteori, är att det är 7-klöverns agenda! När det är så tydligt att man över hela Europa och i FN och EU och till och med Påven ser det som självklart att stora massor av folk från mellersta Afrika och mellersta östern, samtliga muslimska länder, absolut skall upp till Europa! FN själva har till och med intygat att det bara är lite drygt 90% som har flyktingskäl. Vi ska då veta att Europa är överbefolkat jämfört med Afrika och mellan östern. Men hit upp till Europa skall alla dessa människor utan någon som helst förståelig anledning! Saudiarabien är 4-5 gånner så stort som Sverige t ex och har inte tagit emot några av sina bröder och systrar. Varför? (Kom inte med religionsskillnader.) Det finns dessutom ett 50-tal andra islamska länder och det är bara ett fåtal som har krig! I ett fåtal av dem finns flyktingläger där FN står för mat och tak över huvudet och där det inte kostar dessa härbärgerandse länder nånting. Tvärtom kan dom tjäna på det. Men där avsikten är att dessa människor också skall slussas in i Europa så småningom i form av kvotflyktingar! Man måste helt enkelt förvånas över denna situation och att det verkar som väldigt få människor ser vad som egentligen pågår!

  Gillad av 6 personer

 12. rudmark skriver:

  En ”State of the Union” artikel.
  Vem tror att Macron t.ex vill Frankrikes bästa? Nä det är är en högre EUpost som hägrar. Junker är för gammal om 4 år. Hur är läget för övriga politiker? Lööf? etc. Medan folket tvingas välja mellan karriärister.

  Gillad av 2 personer

 13. Hovs--hällar skriver:

  För Sveriges del, så håller jag kort sagt inte alls med om ovanstående analys. Invandringspolitiken domineras för det första av asylinvandring, inte av egentlig arbetskraftsinvandring — och eftersom större delen av dessa asylinvandrare står utanför den öppna arbetsmarknaden av det enkla skälet att den inte är anställningsbar, så lär inte lönenedpressnings-konkurrensen på arbetsmarknaden bli särskilt stor.

  Tino Sanandaji har tittat på detta har jag för mig, och han talar tom. om folk som har ett NEGATIVT humankapital.

  Det finns mao. ingen rationell förklaring till makthavarnas vansinnespolitik, då den helt saknar positiva effekter, förutom då för asgamar som asylbaronen Bert Karlsson.

  Nej, för att alls kunna förstå vad som händer måste man börja titta på de rent irrationella, närmast religiösa, krafter som styr i samhället.

  Kulturrevolutionen i Kina på 1960-talet var en fullständigt irrationell mass-psykos, som ställde till med enorma skador och ledde till många människors död.
  ”PK-ismen” i dagens Sverige är en liknande mass-psykos, med liknande destruktiva effekter på hela samhället.
  Den har för övrigt liknande ideologiska rötter — den är en fanatisk massrörelse sprungen ur marxismen.

  Denna totalt vansinniga mass-psykos har infekterat alla etablerade riksdagspartier (utom SD), och om inte denna psykos kan stoppas senast i kommande val ser det mycket illa ut för Sverige.

  Den kinesiska kulturrevolutionen kvästes till sist genom arméns ingripande, men här i landet har vi ju i praktiken ingen fungerande försvarsmakt.

  Gillad av 3 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   En ide jag har-och ser-är att det kan börja med en bra teori. Folk går ut på gatorna och demonstrerar. De eldas upp av ledarna till höga nivåer, då kommer vänsterns grupper in. Såg att Antifa terrorstämplas. Samma i Venezuela där Chaves är en personkult och dottern är rikaste kvinnan. Lite samma nu i Katalonien, vänstern ”kidnappar” ideerna och hoppar på tåget.
   Ett som förenar dem med soc demokratin är att man skiter totalt i vad det ekonomiska resultatet blir. Det blir att folk inte äter sig mätta men kan tåga under fanorna. I Sverige ryker VIK-suveränt av PE med den beskrivningen. Som bonde säger jag, när det är slut i krubban bits hästarna.

   Gilla

  • Lars skriver:

   Tino Sanandaji är moderat (tvekar förvisso efter Alliansregimen) och utbildad vid Chikago universitetet (nyliberalismens högborg med namn som Friedman, Sargent,m.fl. dvs namn som hävdat Micro teori om den rationella nyttomaximerande individen om marknadens rättvisa vid fördelning). Han är förvisso en mycket korrekt och ärlig ekonom, förvisso häcklande media, men hans lösningar är inte så konstruktiva (forskare är nog generellt inte så konstruktiva utan undersöker vad som redan finns). Han ser det som att Sverige drabbats av masspsykos och när det gäller vänstern och allmänheten är det rätt, men det är högern dvs de borgerliga partierna, som drivit på invandringspolitiken ända sedan Bildt regimens år (med Mp har de majoritet). Sanandaji som är mer konservativ än nyliberal har försvurit sig till moderaterna och då ser han inte själv att den politik han kritiserar så djupt faktiskt är moderat och nyliberal politik. Rheinfeldt och Borg förstod naturligtvis konsekvenserna för samhällsekonomin och påfrestningarna som uppstod. Frågan är varför de genomförde politiken.

   Det handlar inte om en konspiration i egentlig mening, utan mer om att media och allmänhet inte förstår konsekvenserna av den uttalade politik man vill bedriva. I den förvirringen, som man är med om att skapa från politisk och medialt håll, så blandar man bort korten i den moraliska och humanistiska frågeställningen och döljer de ekonomiska konsekvenserna och hur samhället förändras.

   Nu ska man inte tro att ekonomer, forskare och politiker alltid har så genomtänkta resonemang och analyser bakom sina ställningstaganden. Snarare har man en bild av Sverige som ett mångkulturellt New York sprudlande av företagsamhet. Frågan är förstås om det är en sann bild av New York eller om bilden av Stockholm är en bild av en svensk sprudlande och företagsam huvudstad. Det förefaller inte så, men tveklöst har Stockholms politiker New York komplex. De vill vara minst likadana…..

   Gillad av 1 person

 14. Hans V. skriver:

  …men man skymtar redan en ökad grad av frenesi i hänvisandet till ett visst partis rötter inför valrörelsen 2018…inte VPK:s om nu någon trodde det… deras rötter är allt för grova och historiskt djupa för att synas… och planterade i en allt annat än trevlig mylla … som man likväl är beroende av… och därför blundar för… nej det är de mer späda pubertala rötter som SD sägs ha man lägger allt krutet på… se där hur fakta… eller är det information… kan filtreras för att säkra egna röster… när man i maskorna endast vill fånga de riktigt små glina… och ej de stora fiskarna… det är då det blir skillnad i maskstorlek i de politiska garnen… man väljer att lägga ut… och detta brukar kallas för politisk taktik… och så frågar man sig varför politikerföraktet växer…

  Gilla

 15. Mikael Steinwall skriver:

  Sverige är splittrat på många sätt. ”Vi riskerar att få parallella samhällen om inte nyanlända kommer i jobb”, sa Batra efter rekordåret 2015. Men det hade vi redan. Fikonspråk och tunnelseende är ledord. Beskrivningen av problemen i massinvandringens spår varierar beroende på vilka avsikter man har. Eller så påstår man att allt är frid och fröjd, som när UD sammanfattar utländska mediers larmrapporter om utvecklingen i Sverige som ”desinformation”. Den oenigheten är kanske mest allvarlig. Det är svårt att lösa problem om man förnekar att det finns några.

  Gillad av 1 person

 16. Sten Lindgren den äldre skriver:

  I stora stycken en mycket klarsynt analys. Möjligen skulle man behöva tona ner invandringens konsekvenser i nuläget på arbetsmarknaden. Detta inflytande är relativt begränsat eftersom, vilket påpekas av flera kommentatorer, anställningsbarheten är mycket låg bland nyanlända.

  Jag tror att det främsta skälet till överströmningen till SD är föranlett av dessa sympatisörers egna upplevelser av försämringar. Dvs SDs sympatisörer är till stor del i en situation där de inte kan välja bort det negativa, det finns givetvis också de som vill visa sin sympati med drabbade bland SDs supporters och/eller ser riskerna på sikt för landet.

  När det gäller arbetsmarknaden och den lönepress mm som finns inom vissa delar så är nog globaliseringen en viktigare faktor är invandringen. Globaliseringen kan inte avskaffas och de flesta tycker nog inte heller att det är önskvärt. Däremot kan ju länder vidta åtgärder som mildrar genomslaget av globaliseringen. Sverige tillhör inte de länder som gjort något i det avseendet, en verksam åtgärd skulle exempelvis vara att beskatta arbete mindre hårt.

  Om det är någonstans där landet slits isär så är det inom samhällsdebatt och opinionsbildning.

  Å ena sidan ser vi PK-svängen som alltmera hysteriskt söker sig till varandra med allehanda manifestationer på gator och torg, som att springa runt med munnen tejpad. Typexempel på samhällsdebatt i dessa sammanhang ser vi på bokmässan där man för säkerhets skull bara ordnar debatter mellan dem som tycker lika.

  Å andra sidan har vi dem som drabbas och som inte går på det här med att det inte finns några val, prioriteringar eller motsättningar.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Nja, invandringens konsekvenser på välfärdssystemen och arbetsmarknaden syns inte än. Det finns däremot ett stigande tryck på att hantera konsekvenserna som framförs av samma borgerliga partier som befordrat invandringen sedan 90-talet. Det syns som propaganda mot bidrag, för skattesänkningar, i pensionsöverenskommelsen under Bildt och det syns i Alliansregeringens politik.

   Under Alliansregeringen ökade BNP per capita knappt samtidigt pga invandringen och samtidigt genomförde man skattesänkningar för de arbetande och de med hög fastighetsskatt. Det innebär omfördelning och de som låg efter var framförallt de som var beroende av ‘välfärdssystemen dvs pensionärer, sjuka, arbetslösa. Samtidigt ökar naturligt nog påfrestningarna på vård och omsorg och vi har eftersatt äldreomsorg. Skatten betalar annat.

   Du har rätt i att arbetslösheten och den låga sysselsättningsgraden i den invandrade befolkningen sannolikt är strukturell till sin natur dvs det påverkas inte genom större efterfrågan i ekonomin. Politiskt kommer nu kraven på låglönejobb och samtidigt krav tränga tillbaka facket. Med lägre löner i många yrken så ställer man om Sverige mot en större sektor låglönejobb och det kommer att påverka inte endast okvalificerade jobb utan även nästa och nästa nivå. Samtidigt pågår outsourcing av mer och mer kvalificerade jobb till låglöneländer exempelvis IT och administrativa tjänster och samtidigt datoriseras mer och mer av mellantjänstemanna jobb så vi får en växande klyfta kring kompetensbehov i näringslivet, ett skiktat samhälle. Det medför också löneskillnader och det medför även att det inte går att utbilda för att höja den allmänna nivån för att få upp genomsnittlig kompetens.

   Samhället måste anpassas mot större inkomstskillnader och kompetensskillnader. I nästa svep med de allt större påfrestningarna på välfärdssystemen måste bostadsbidragen ryka – nu går ju den dyra nyproduktionen till hushåll med bostadsbidrag och låga inkomster- eftersom den typen av transfereringar är orimliga.

   Gillad av 2 personer

 17. Hortensia skriver:

  Tack, Anders, men ”historiens list”? Snarare ett synnerligen välregisserat, historiskt lust-mord på vanliga, hederliga, tillitsfullt goda gammelsvenskar.

  Reinfeldt har knappast slitit sitt hår i förtvivlan, för att blotta sin blanka hjässa och vapendragaren Borg tycks trivas utmärkt med offentlig nakenhet.

  Löfven ger oftast ett förvirrat intryck när han framträder, men hans SD-hat glöder minst lika rött som Reinfeldts. Deras svek saknar motstycke.

  Gillad av 3 personer

 18. rudmark skriver:

  Om målet är att sänka lönerna har det inte funkat speciellt bra. De från MENA är i mångt oanställningsbara, och öststatarna är de som kan överta arbetena och har ett tryck på konkurrensen inom vissa sektorer, där vi faktiskt behöver fler.. Alltså är inte det orsaken.
  Om målet är att sänka välfärden så har det gått ganska sakta även om det snart uppnås. Och sedan vad?
  Om målet är att vara humanitär och upplevas god, så är detta inte effektivaste sättet. Måste man vara konspiratorisk för att förstå orsaken till det höga mottagandet? (Bilderbewrg, Soros etc)
  Nej jag tror på Löfven när han säger att han varit naiv (och f.f. är)
  Hur har vi fått dessa politiker? Genom allmänna val?

  Gillad av 1 person

 19. gubbeligo5 skriver:

  Vissa tror att svenskarna ska göra uppror p g a en allt sämre fungerande välfärdsstat, men det är fel. Svenskar kommer bara att svälja och svälja utan att det någonsin kommer upp. Oavsett hur man ser på makten och dess befogenheter, så saknar svenskar en grundläggande kunskap om hur man påverkar makten. Särskilt som om valet var fjärde år bara resulterar i ”more of the same”. Dessutom som vi med ögonen öppna upplever att våra händer är fjättrade.

  Gillad av 2 personer

 20. Petrus skriver:

  Jag tror inte att någon egentligen fått det bättre de sedan 2007 då förmögenhetsskatten avskaffades. Visst, jobbskatteavdragen har gett medelklassen mer pengar i fickan, men finansieringen har skett genom att sälja ut statliga företag och massiv ökad privat skuldsättning som hållit uppe konsumtionen och därmed skatteintäkterna. Det är litet som att festa upp pensionspengarna man lagt undan. Däremot är det sant att de som befinner sig allra högst upp i förmögenhetspyramiden och därmed kan bosätta sig var de vill i världen är mer immuna mot samhällsproblem i Sverige. Den som ”bara” har 10 millar är dock inte alls immun (även om många tror detta).

  Måste också säga några ord om Hartz I-IV som infördes etappvis i Tyskland fram till år 2005. Paketet innebar att man kapade bort de högre ersättningsnivåerna för långtidsarbetslösa och att alla fick något typ socialbidragsnivå på ersättningarna och att alla arbetslösa var tvungna att ta vilket jobb som helst utan någon miniminivå på lönerna (en minimilön på 8,50 euro infördes förra året). Detta reformpaket har visserligen sannolikt bidragit till att pressa ner arbetslösheten. Men följden har också blivit att den tyska ekonomin fått ökad kapacitet att svälja mer importerad arbetskraft. Sänkta löner maskerar konsekvenserna av invandringen. Skatteintäkterna per person blir dock lägre även om folk får något slags jobb och detta drabbar även den medelklass som får dela sjukvård med folk som inte kan bidra med några skattepengar.

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Nu ska jag vara mycket kort så kommentaren godkänns. I riksdagen så har M, Fp, Kd, C, Mp genom åren betydande inflytande på invandringspolitiken. Bildregimen med Westerberg upphävde 1989 års stopp. Alliansen släppte loss invandring genom uppgörelse med MP. Borgerliga tidningar predikar invandring. Borgerliga tidningars ägare och ledare bestämmer vad förvirrade anställda ska skriva, journalister är inte fria.

  Det enda ekonomiska intresset av invandring står ideologiskt nyliberalismen och därmed kapitalägare för.

  Socialdemokratin är förvirrad.

  Ansvaret ligger på den borgerliga sidan.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Du tycks i likhet med SD mena att sossepolitiken skulle ha fungerat om man bara inte hade haft någon invandring. Det är fel. Och invandringen är också sossepolitik. De vill ha invandrare eftersom dessa röstar på SAP.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Ja vi har hört det förut, S importerar valboskap. Vem tror du har intresse av att konstruera ett sådan orimligt påstående? De borgerliga.

    Sosse politiken fungerade. Från 70-talet fick vi problem, även internationellt, då Bretton Woods systemet (fasta växelkurser med dollarn som ankare) föll, pga USA bytesbalansunderskott, pga oljekriserna, pga Europa var återställt efter kriget, pga nyliberalism, pga fria kapitalrörelser. osv. Den politik som fungerade 1945-1970 behövde justeras oavsett parti.

    Gilla

 22. Folke Lidén skriver:

  Att S förlitar sig på invandrarröster är inte en god strategi. Snart har vi ett alternativt flera islamistiska partier. Då försvinner invandrarrösterna från S i raketfart.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.