Imamen som spelar med

Mohamed
Omar

Imamen Kashif Virk satt i TV4 Nyhetsmorgon för en tid sedan och pratade om, som han brukar göra, om att islams sanna budskap är fred. Ämnet denna morgon är att det finns imamer som inspirerar unga muslimer att ta till vapen. Rubriken var: ”Oerhört skrämmande att de som kallar sig religiöst lärda manar till terrordåd”.
En av programledarna vänder sig till Virk och frågar:

”Om en ung pojke kommer till dig och säger jag har funderat på att åka ner till Syrien och jag spränger mig gärna till döds för att då hamnar jag i paradiset, vad säger du då?”

Om Virk var ärlig skulle han ha berättat att han knappast träffar sådana pojkar eftersom han finns i ett helt annat samfund, i en helt annan moské, i en helt annan värld. Virk skulle ha berättat att han är imam i ahmadiyya-samfundet, en liten grupp som inte ens erkänns som muslimer av alla andra muslimska ledare, varken av shia eller sunni.

De som åker till Syrien och Irak och andra jihadistiska slagfält är sunniter, de tillhör islams huvudfåra, och har en puritansk, så kallad salafistisk förståelse. Om de överhuvudtaget känner till ahmadier, så föraktar de dem och ser dem som avfällingar.

Det skulle inte ens vara säkert för Virk att träffa en sådan pojke: om han kom till honom vore det troligare för att mörda honom än för att söka råd. Alltså: vi talar om två helt olika religiösa världar, i praktiken om två olika religioner, vilket Virk känner till. Han borde inte spela med i TV4:s skådespel.

Men ahmadiyya är också, sedan samfundet grundades i Indien på 1800-talet, ett missionerande samfund med målet att frälsa mänskligheten genom tron på den utlovade Messias, indiern Mirza Ghulam Ahmad.

Därför vill de så klart ha uppmärksamhet och sprida världsfrälsarens budskap. Ahmadierna arbetar likadant i alla västländer, de använder terrorismen och medias därav följande behov av ”goda imamer” för att synas och föra fram sitt budskap i en naiv förhoppning av vinna konvertiter till ahmadiyya-samfundet.

Det mest kontroversiella inslaget i ahmadiernas lära är att de ser denne Mirza Ghulam Ahmed inte bara som Messias utan som en ny profet, vilket gör dem helt omöjliga i alla vanliga islamiska sammanhang. För en grundläggande dogm inom islam är att Muhammed är den siste profeten. Ahmadierna är diskriminerade och förföljda i flera islamiska länder. De får inte besöka Mecka.

När Virk deltar i mediesammanhang eller på seminarium eller vart det vara månde, bör det göras klart vilken typ av samfund han representerar. Han kan inte svara på frågor om vad man ska göra med sunnitiska, salafistiska ungdomar som vill spränga sig själva i luften. Han har ingenting med dem att göra, och de har ingenting med honom och hans samfund att göra. Det finns noll kontakt mellan ahmadiyya och sunnitiska moskéer. En ahmadi får inte tala i någon annan moské.

Så hur ska han nå dessa ungdomar?

Det är på gränsen till bedrägeri när man plockar in honom i medierna som ”den gode imamen” och han får prata om hur han ”jobbar mot radikalisering”. Hur jobbar han mot radikalisering när alla andra muslimer inte ens anser honom vara muslim? När han inte ens får prata i moskéer? Genom att missionera för deras Messias, genom att försöka omvända dem till ahmadier? Lycka till!

Uppsalamoskén har man till exempel ingenting emot att Abo Raad, en imam som uttryckt stöd för Islamiska Staten, kommer och predikar och håller i studiecirklar för unga muslimer. Den gode Virk är dock inte välkommen.

Virk brukar berätta om hur han reser runt och talar på skolor och på seminarier i Sverige för att övertyga människor om att islam är en fredlig religion. Ahmadiyya är som sagt en missionerande rörelse och jag förstår att det är viktigt för Virk att nå ut till människor. Men när det kommer till frågan om jihadism, att ta till vapen för genomföra islamismen, är det framför allt muslimer han bör rikta sig till. Alla jihadister är nämligen muslimer. Det är dessa som behöver övertygas om islams fredsbudskap. Och det blir oerhört svårt för honom att nå dem.

15 reaktioner på ”Imamen som spelar med

 1. Ki Kollbrunner skriver:

  Ännu en gång ger du nödvändiga uppgifter till de som inte har kunskap om ämnet..
  Viktigt att MSB, Migrationsverket, Regeringen osv. får information om detta eftersom hans samfund påverkar syn på Islam som fredligt och det är falskt, igen har lyckats skriva om Koranen och han kan inte radera verserna.
  Vet inte om mina email når myndigheterna då jag inte får något svar..
  Hoppas dina ger bättre resultat..
  Tack, ditt arbete är oerhört viktigt..

  Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Din information om islam är ovärderlig, Mohamed Omar. Tack för att du berättar och förklarar.

  När inbjudna imamer inte är ärliga om vad de tillhör och om sitt verkliga budskap, så är det omöjligt för en svensk journalist att kunna ställa rätt frågor. Här behövs sådana som du som kan språket och som vet hur det fungerar inom islam.

  Sedan är nog vanliga journalister ute efter ”snälla” imamer som försäkrar alla om att de motarbetar radikalisering. För att stärka medias identitetspolitiska linje där muslimer tillhör ”offer för vitas förtryck” -gruppen, som inte ska ifrågasättas eller klandras. Och där jihadister avfärdas som kriminella extremister som har missförstått islam.

  När en imam fördömer terrorism så menar han inte jihadism. Ordet terror betyder terrorhandlingar mot muslimer, vilket är lätt att fördöma. Terror likställs alltså inte med jihadism. Jihadism är ju påbjudet som en yttersta hjältegärning i kampen för islam. Så det kan väl aldrig fördömas av en rättrogen muslim. Så då kan en rättrogen imam aldrig motverka radikalisering. Möjligen förhålla sig passiv. Eller?

  Kunskap behövs verkligen för att ha möjlighet att förstå vad som sägs.

  Gillad av 2 personer

 3. weasel skriver:

  Nästa gång kanske ”journalisterna” på TV4 kan ta in ordföranden i Svenska Bowlingförbundet och fråga honom hur han reagerar om det kommer någon fotbollshuligan från AIK´s firma och berättar att han tänker slå ner en djurgårds-supporter efter nästa derby …?
  😦

  Gillad av 1 person

 4. bullstomper skriver:

  Tack igen för din klarsynthet och kunskap Mohamed. Det finns två frågor som jag tror kan ställas i samband med denna artikel. Första är om Tv4 medvetet tog in denna person med kunskap om att han just var Ahmadiyya för att undvika att konfronteras med en sunni imam som därmed berättar hur det egentligen ligger till, som t.ex. du beskriver och som även generalsekreteraren i indonesiska ”Nahdlatul Ulama” Yaha Staquf har varnat för nyligen i en intervju i tidningen Frankfurter Allgemeine Zeiting. Den andra frågan är om Tv4 inte har gjort sin due diligence vad gäller intervju gäster och helt sonikt bjudit in denna person då en sunni muslim under alla förhållande vill undvika dessa frågor för att avslöja sunni islams sanna ansikte och bli kritiserad. Vad tror ni andra?

  Gilla

 5. Matts Ekman skriver:

  Tack! Det säger också en del om
  TV4 liksom SVT att det är dålligt med research och bakgrundskoll före programmen, liksom flatheten att de inte ställer relevanta frågor.

  Gilla

 6. acciaiosite skriver:

  Frågan är hur pass medvetna programmakarna på TV4 är? Är det ett taktiskt grepp att plocka in en velour-imam eller är det ren okunskap (eller något mitt emellan)?

  Gilla

  • Ki Kollbrunner skriver:

   Inte medvetna alls. Pratade idag men en kommunikatör från TV4…
   Frågade vem var ansvarig för att ha bjudit in Imam som knappast kan representera de våldsbejakande muslimer som följer koranen..
   Jag ifrågasatte att de inte hade någon medarbetare med några kunskaper om Islam och hur viktigt det är att få tittarna att förstå vad som kan hända (islams syftet) om inget görs för att förhindra ökningen av antalet mosker samt massinvandring, som bara kommer att öka segregation och bildande av ett parallellt samhället..
   Gav lite mer information både om Islam och verkligheten ifall hon hade missat, som de flesta journalister verka ha gjort..
   Gav också förslag på olika personer som hon kunde bjuda in till Nyhetsmorgon för lite sanningar.

   Gilla

 7. Jonas Nilsson skriver:

  Det finns en nonschalans vad gäller sakkunskap om religion som ännu får dominera hos alltför många journalister. Bloggen ovan visar att det kan leda till livsfarligt felaktiga slutsatser. Diskrepansen illustrerar ganska väl vad Sofia Lily Jönsson som musikkritiker skrev i SvD aporopå mediabevakningen i kyrkovalet: som att skicka sådana som henne att recensera sportevenemang.

  Gilla

 8. Gösta Johnsson skriver:

  Bra information Omar..Tack.
  Du borde förmedla detta till TV4 och för den delen också till SR/SVT som också alltför ofta mörkar, vinklar och har tagit parti för odemokratiska aktiviteter.
  Rapporteringen från NMR-demon i Göteborg var sanslöst vinklad och satte enbart fokus på ena sidan av händelserna. Nu finns åtskilliga bevis för motdemonstranternas vilda kriminella framfart som även de bör belysas. Vår Public Service-media klarar ju inte att vara objektiva trots att detta är ett av villkoren i sändningslicensen.
  Lika lite klarar de av att redovisa och rapportera objektivt om islam och den religiösa verkligheten bakom alla förskönande ord från de religiösa företrädarna. Även där för de en egendomlig förvanskande och vinklade rapportering…av rädsla? eller enligt en uppifrån påkallad agenda? eller av okunnighet.

  Gilla

 9. Ilona Simonell skriver:

  Hej! Jag är ivrig läsare av dina artiklar som är väldigt upplysande. Denna gången undrar jag varför du tar upp ett program som sänder i tv för ett och ett halvt år sedan? har vi inte aktuella problem? Jag ville faktiskt sända din artikel till tv 4 och kräva ett svar om deras okunnighet att bjuda in just den imamen som de har gjort. Ville veta hur de försvarar sin okunnighet eller rentav att de försöker föra tittarna bakom ljuset. Men upptäckte att programmet hade et och ett halvt år på nacken och då kändes det pase´

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.