DGS-TV AVSNITT 33, MED GÖRAN ADAMSON

Klicka på bilden för att se programmet.
PODCAST: Ladda som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

I denna veckas avsnitt gästas Patrik av Göran Adamson, docent i sociologi, disputerad vid London School of Economics och författare till b.la. boken ”Svensk mångfaldspolitik. En kritik från vänster”.

I avsnittet diskuteras varför kvalitén sjunker vid de svenska universiteten. Vilka trender ligger bakom? Vilken roll spelar image-skapande, New Public Management och mångkulturen i detta?

12 reaktioner på ”DGS-TV AVSNITT 33, MED GÖRAN ADAMSON

 1. Lars Åhlin skriver:

  En intressant framställning av Göran Adamsson (GA), väl värd att lyssna på. Fast jag vill komma med lite kritik från höger: GA säger (efter c:a 14 min) att det inte bör råda någon tvekan om att klassisk nationalism alltid företräds av personer som tillämpar en rangordning eller hierarki, där den egna nationen och historien sätts högst, och att alla är överens om att detta är illa. Jag håller inte alls med.

  Tvärtom är det uppenbart, tycker jag, att det går att kombinera en respekt för andra nationer, stater och kulturer med en kärlek och tillhörighet till just den svenska nationen och en hög värdering av dess enhetlighet, tillit, folkligt inflytande mm. Sverige har länge varit ett homogent och därför välfungerande land. Med vissa exotiska inslag, självklart, vilket inte stör så länge de inte konkurrerar om normsättande och det finns en övergripande samhörighet inom Sverige.

  Liked by 2 people

  • Lars Åhlin skriver:

   På slutet (efter c:a 30 min) återvänder samtalet till frågan om att sätta sin egen kultur högt (Patrik tycker att det måste vara OK att tycka om svensk kultur som bevisligen lett till ett bra samhälle). Men GA tycks inte vara med på den tanken, han envisas med att kritisera dem som fördömer Sverigedemokrater mm, men tycks inte ha kommit längre. Synd.

   Gilla

 2. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för denna enastående uppvisning. Det är lätt, att som hängiven DGS-läsare bli så bortskämd med din intellektuella skärpa, imponerande kreativitet och pedagogiska förmåga, att man glömmer bort hur oerhört ovanliga dessa egenskaper egentligen är i dagens Sverige.

  Liked by 2 people

 3. Bo Svensson skriver:

  De rätta incitamenten för alla i undervisningssammanhang får man, om de skattemedel man är beroende av betalas till de studerande i takt med att de kan visa att de ökat sitt kunnande och sin kompetens och att man för pengarna köper sin undervisning på en fri marknad.

  Under en sådan ordning kan det ju inte vara något problem att universitetet fungerar som ett företag.

  Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det intressanta med kommunister är ju att de ofta observerar detaljerna korrekt, men går helt vilse när det gäller helheten. Den centrala konsensus han förespråkar som bot — ja, på vilket problem, det förtäljer inte historien — är ju i själva verket precis det som i form av DÖ eller ”stora koalitioner” har manifesterat den nya högerns framväxt och vänsters atropi. Mer av samma!

  När det gäller Engels sagobok om arbetarnas situation är den just en sagobok, ett tidigt exempel på fantasy-litteratur. Den har inget som helst vetenskapligt värde. Otroligt att höra en vuxen männsika hänvisa till den! Varför inte ta ett exempel ur Hans och Greta? Där finns åtminstone psykologiska insikter.

  Liked by 1 person

 5. Mangan skriver:

  Kulturer har enormt många aspekter. Jag som ändå är kritiker av den svenska utvecklingen drar mig också för att bara svara ja eller nej på frågan. Allt eller inget, svart eller vitt. Att säga att en kultur är bättre än en annan antyder att varje aspekt av den är bättre.

  Varför inte fokusera på och exemplifiera med de aspekter som du tänker på dvs ekonomi, mänskliga rättigheter etc. Då förklarar man samtidigt exakt vad man syftar på inom kulturen. På de områdena är Sveriges kultur bättre än t ex den eritreanska utan tvekan.

  Visst går det att bestämma sig för vilken kultur som man tycker är övervägande bättre allt inräknat beroende på vilka aspekter man värderar högst. Men det blir liksom överflödigt eftersom det är så centrala aspekter som de flesta människor värderar högst som det handlar om.

  Jag tror att man kommer nå fram till många fler då, även så kallade kulturrelativister.

  Gilla

 6. goph999 skriver:

  Blev besviken på detta samtal. Trodde att Adamson skulle vara vassare. Synd. Någon ny Jordan Peterson är han ju definitivt inte.

  En annan sak jag noterat av dessa intervjuer är att PE ställer en intelligent fråga, men får aldrig något svar. Tror PE är lite för finkänslig, och istället för att pusha på ett svar, så rinner allt bara ut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.