En outnyttjad svensk begåvningsreserv

Inger Enkvist

Sverige torde just nu ha tillgång till en unik generationsgrupp. Det finns ett stort antal personer som är högutbildade och har yrkeserfarenhet på kvalificerad nivå, och fast de oftast har god hälsa, har de kastats ut ur yrkeslivet vid 65 eller 67 år. Bland dem finns speciellt många klassresenärer.

Den här generationsgruppen var bland de sista som fick ta studentexamen. De som kom lite senare fick läsa vid gymnasieskolor, där lärarna hade kvar vanorna från det tidigare gymnasiet. Som studenter kom de till universitet, där det var självklart att man skulle studera hårt och redovisa sina kunskaper i tentamen. Kort därefter började grupparbetena och hemtentamina.

Bland studenterna i den här gruppen var det vanligt att ta statlig tjänst, och fast ämbetsmannaansvaret avskaffades ungefär vid samma tid som de började arbeta, fanns den tidigare andan kvar under deras första formbara tid. Genom att de gick in i yrken som uppfattades som professioner med både ansvar och frihet, växte de som personer och som yrkesmän.

I regel var deras erfarenhet av den första tiden i yrket god, men sedan började förändringarna. Sakta fylldes det statliga området på med lägre utbildade mellanchefer som skulle ”leda” och ”utveckla” de mer utbildade. De yngre personer som senare kom in i yrket var inte sällan mindre allmänbildade än den tidigare generationen och hade ibland också mindre fackkunskap. Staten som arbetsgivare tog allt oftare ideologiska beslut och inte professionella. När så den här generationsgruppen kom till pensionsåldern, kände de stor ambivalens: å ena sidan ville de lämna arbetsplatser som inte längre var som de en gång varit men å andra sidan hade de fortfarande intresse för sitt yrkesområde och visste mer än en del yngre medarbetare.

Vad gör så de här personerna som pensionärer? De spelar kanske golf eller bridge men framför allt ser de nyheter på tv och på datorn! De inser att det tas felaktiga beslut, och de blir deprimerade och frustrerade över att inte kunna ingripa. De skriver kommentarer och skickar brev till tidningar, och deras frustration är som sagt skyhög över att inte kunna ingripa. För både dem själva och för samhället är det ett slöseri att deras kunskap och energi inte tas tillvara. Det politiska parti som skulle förstå att använda sig av dem, skulle tillföras energi, men just nu ska det vara fyrtioåringar. Ungdom värderas högre än kunskap och erfarenhet.

Den här gruppen är speciell, och det är inte säkert att det är samma sak att vara mellan 65 och 75 år om tio år. Det är just nu som Sverige har en outnyttjad begåvningsreserv av personer som har kunskap och erfarenhet men inte någon sätt använda dessa. Samtidigt har Sverige den mest besvärliga samhällssituation vi haft på många årtionden. Kan ingen ta initiativ för att kanalisera den här kraften?

P.S. Om någon tycker att jag ger en för ljus bild av den här generationsgruppen, kan det bero på att jag är ”jävig”, eftersom jag själv tillhör den.

56 reaktioner på ”En outnyttjad svensk begåvningsreserv

 1. Frank Werf skriver:

  Skribenten och samtliga övriga intresserade som besitter de kvalifikationer som beskrivs är hjärtligt välkomna (och ytterligt välbehövda ) hos oss i Medborgerlig samling.

  Gillad av 2 personer

 2. Anders Andersson skriver:

  Hej!
  Jag tycker du har fel när du sätter den övre gränsen till 75 år. Själv är jag 77 år och startade en revisionsbyrå tillsammans med några kollegor för några år sedan. Såväl mina medarbetare som mina kunder är mycket nöjda med vad jag presterar och hoppas att jag fortsätter tills jag blivit 80 år.

  Anders Andersson
  Auktoriserad revisor

  Gillad av 3 personer

 3. Tango Smurfen skriver:

  Knappast en ljus bild. Har jag fattat det rätt? En generation som:
  – Tog över ett samhälle med fungerande: skolväsende, statlig förvaltning, universitet och näringsliv
  – Som sedan systematiskt förstörde detta.
  – Som belönade sig själva med gigantiska förmögenheter uppbyggda med ett riggat system på bostadsmarknaden.

  En generstion som idag njuter frukterna av ett pensionssystem där man var garanterad att få ut mer än man betalade in. Som sedan klagar på att man inte får ett schablonavdrag för inkomsternas flrvärvande bara för att man inte har några sådana utgifter . Som inte har vett att skämmas

  Gillad av 3 personer

  • Jonas Nilsson skriver:

   Inte oväsentlig kommentar. Det är den generationen som fostrat den som nu går på knäna, som har gett sådana lärare som inte längre tänker realistiskt utan nominalistiskt.
   Visserligen kan dessa kritiker skylla på det ideologiska systemets ansvar men likväl är det just dessa som kanske skulle kunna göra något av en andra chans.
   Privata folkbildningsinstitut för läxläsning och vidareutbildning? Språkkonsulter.
   Företagsrådgivning när det gäller balansen mellan medarbetare och resultat?
   Jag misstänker att de nyanlända får ta emot en stor del av denna kaka. Kanske det är de som sedan kan bygga upp landet igen?!

   Gillad av 1 person

 4. fornuftist skriver:

  Förhoppningsvis kan den här begåvningsreserven fatta, där de sitter framför datorn, att SVT ljuger för dem och att det VERKLIGEN är dags att sluta upp med att slentrianmässigt lägga sin röst på S.

  Gillad av 4 personer

 5. bengtakewennberg2017 skriver:

  Det är helt uppenbart att denna åldersgrupp som jag själv tillhör och kanske snart lämnar vid 81 års ålder är en enorm resurs. Problemet är att denna potential inte kan utnyttjas förrän man ingår i några andras planer. Vanligen begränsas dessa planer till att barn och barnbarn har glädje av en. Deån arbetslivets planer är man utesluten. I det karriärsamhälle som växt fram har det nämligen blivit allt viktigare för aktörerna att framhålla sig själv och visa på just sin duktighet. Det ger mycket lite utrymme för sådana som vi som egentligen inte har någon anledning att konkurrera med karriäristerna men som hamnar där ändå. Birgit Hansson i föreningen Apertum – http://www.forskarbyn.se – planerar just ett projekt kring dessa frågor. Vill man ingå i en plan och kanske göra skillnad kan man ansluta sig till detta gäng.

  Gillad av 1 person

 6. JAN BENGTSSON skriver:

  VI måste in och arbeta i de politiska partierna, där vi behövs,
  inte brutalt (S)längas på sophögen, e offras på ungdomens altare!

  Begära KVOTERING!
  Minst 25 % pensionärer på RD-listorna)))

  Så gör man i alla andra utvecklade länder,
  värderar erfarenhet högt!

  Sverige är ett (S)äreget undantag!

  Därför är situationen akut!

  Gillad av 3 personer

 7. Staffan Wennberg skriver:

  Hej Inger! Du har så rätt! Därför har många i denna grupp också engagerat sig och jobbat idéellt från 65 till några år efter 70. Föreningar, kyrkligt arbete, idrott, familjestöd på sjukhus, styrelser i bostadsrättsföreningar och kanske i lokala politiken (men där ska man helst vara runt 35…). Men nu börjar ork och engagemang sina hos en del och den ”civila” eller ”ideella” sektorn börjar tunnas ut och ideellt arbete måste ersättas med avlönat sådant. Stat och kommun bidrar så länge det gäller ungdomsverksamhet eller verksamhet kopplat t ex till ”integrationsinsatser”. Vi behöver det ideella engagemanget och det riskerar att försvinna i det nya samhälle som nu växer fram.

  Gillad av 1 person

 8. PYJ skriver:

  Snacka om att måla sin egen generation som den gudomliga!

  Samma generation som nu målas ut som en tillgång och en generation att tycka synd om tillhör också -68 rörelsen (köttberget Orvar) och som format samhället till den verklighet vi i dag ser, känner och avskyr.

  Men, visst är det bra att ni nu vaknat. Kanske ledigheten och verkligheten väckte er?

  Ja, ni är en tillgång då ni levt längre än de som arbetar idag. Ni är också många.

  Men de av er som fortfarande är gränslösa och som vägrar se skillnader på folk oavsett forskning kan fortsätta att sitta på läktaren.

  Hjärntvätten efter första- och andra världskriget har format väst. Eliten har skapat nyttiga idioter som sedan förstört generationer efter generationer och som nu skapat ett inferno.

  Jag vill ha tillbaka min morfar som sa negerboll och såg att en röd bil var en röd bil.

  Hur ska vi kunna skapa en välmående framtid om vi lever i en lögn?

  Gillad av 6 personer

 9. gmiksche skriver:

  Det finns en enkel lösning: Att använda sig av sina demokratiska rättigheter. Man får fortfarande rösta på vilket parti man vill. Man får fortfarande gå med i vilket parti man vill. Så enkelt är det. Det initiativet kan man ta själv. Det finns ingen anledning till att vänta tills andra ta initiativ. Var och en får ta sitt eget.

  Att ingjuta tänk i folk som går ut på att initiativ ska överlåtas åt andra är nog den starkast systemstabiliserande effekten som decennier av PK-välde åstadkommit. Morska upp er, gamlingar.

  Gillad av 5 personer

 10. 10 cigg denna veckan, 5 nästa, 1 tredje, sen är,det,slut! skriver:

  Det stämmer nog, jag är snäppet yngre runt 50 och sen blir det bara värre längre ner i åldrarna. Med den stora invandringen så är det svårt att se att detta skall vända. Ett samhälle som inte överför den ackumulerade visdomen är dömt att dö, samma misstag upprepas gång på gång. Massinvandringen är ett misstag i paritet med att ingen längre vet att det är farligt att äta flugsvamp och alla plötsligt börjar stoppa det i grytorna för att det är bra för klimatet.

  Gillad av 5 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Magnifik slutvinjett, bäste meningsfrände!
   Med anledning av Ditt dramatiska användarnamn vill undertecknad upptågsmakare ingjuta mod genom att lova att avnjuta några extra John Silver var afton, som kompensation för den askes hans okände medkommentator anser sig vara nödsakad att genomlida.
   What are friends for?!
   Andreas, 59 🙂

   Gilla

 11. Lars G skriver:

  Sverige har blivit världsmästare på att inte utnyttja befintliga resurser. Äldre med livserfarenhet är just en sådan grupp.

  Beredskapspolisen är en annan grupp. På beredskapspolisens hemsida står: BEREDSKAPSPOLISEN STÅR REDO! ÅTERINFÖR OSS SOM BEREDSKAPSPOLISER! Länk: http://www.beredskapspolisen.se/ Ingen nämnder denna resurs trots att situationen är akut och polisväsendet bokstavligen kollapsar inför öppen ridå.

  Det sitter 10000 tals människor med höga skattefinansierade arbeten som INGET producerar. Dom vänder papper i den enorma byråkratin. Migrationsverket har 8000 anställda som hela dagarna granskar påhittade historier från asylsökare. Dom 8000 skapar ingen tillväxt och tillför samhället NOLL. Dom borde i stället möta resursbristen inom polisen, vården och skolan. Arbetsförmedlingen har 14000 skattefinansierade anställda som också vänder papper men skapar ingen tillväxt och inga nya jobb.

  Hela Stadsförvaltningen har intagits av en mycket destruktiv ideologi som skapar kaos och anarki. Politiker är det största hotet mot vår framtid.

  Gillad av 5 personer

 12. Karl-Evert Karlsson skriver:

  Tack Inger ! Det är sällan man läser något som så klart beskriver Sverige idag . Vem som helst förstår ju att det måste vara fel när en svetsare är vald att leda landet . Den ena ekonomiprofessorn efter den andra talar om att dom som skall vara med att dela på vår välfärd också måste ha varit med och bidragit till den samma !
  Mvh Karl-Evert Karlsson ( f : 38 )

  Gillad av 1 person

 13. M Boberg skriver:

  Sista generationen som blev överkörda av ideologiserande fanatiker som blåste på som f-n för att göra karriär oavsett vilka lik man klev över speciellt andra generationens invandrare och första generation arbetarklass som fick gå på mediokra högskolor, universitet som snart varenda län ska ha snacka om att dränera och samma inom näringsliv, affärsmän, försäljare för att inte tala om hantverkare idag ta stålarna raskt och göra samma jobb minst 3 gånger flina,vara treevlig och till ofantlig sektor mer hjärntvättade och sinnesslöa (undantag finns i alla kategorier) dom måste krevera av ångest varje morgon dom går till jobbet läs sysselsättning för att dra en panna tjut på fredag, och nästa på lördag för att fortsätta samma elände år efter år för att till slut citera G.W Persson ge mig en månad och 5-6 man så fixar jag det som Danne ville ha minst ett år för eller om det var två? Dessutom hundra gubbar eller kvinnor för att utreda Akilov som blev förbannad för att han måste åka hem kostade en h-e massa mänskligt och dessutom ekonomiskt törs man skriva det för det kommer väl någon och säger hur kan du jämföra människoliv med pengar jo om man gör rätt så överlever folk och känner sig trygga och ”skatte”stålarna investeras där dom hör hemma.

  Gillad av 2 personer

 14. Kirurgen skriver:

  Så fint skrivet Inger. Det är en ren njutning att läsa vad du skriver. Grammatiken, syntaxen, ordvalet. Subjekt predikat och objekt och det finaste av allt är att du har helt rätt. Jag som läkare och pensionär är dock lyckligt lottad och kan om jag vill arbeta via bemanningsföretagen. Men jag gör det inte det längre. Jag reser, läser, motionerar, äter och dricker gott. Lite men gott. Spelar golf och umgås. Under mitt arbetsliv bestod inte arbetsveckorna av 40 timmar utan snarare av 60. Totalt sett har jag arbetat mycket. Det enda råd jag kan ge till den mycket kompetenta grupp av människor som du beskriver är att de skall registrera någon form av bolag och erbjuda sina tjänster som konsulter per timma. Detta gillar arbetsgivarna som ej heller behöver debiteras extra för arbetsgivaravgift då dylik sådan inte existerar för folkpensionärer./ Lev väl önskar Kirurgen.

  Gillad av 2 personer

 15. nilsdacke skriver:

  Ingers text ovan är tragiskt nog alltför sann. Ett av de största förräderierna sosseriet gjort mot det svenska folket var avskaffandet av ämbetsmannalagen 1974, vilket lett till ökad politisering på professionalismens bekostnad. Denna tendens har genom åren förstärkts som en följd av ett annat stort förräderi, nämligen införandet av Grundskolan i st. f. den gamla kunskapsskolan, vilket lett till drastiskt fallande kunskaper hos dagens ”studenter” jämfört med i början av 60-talet. Vi ser nu nästan dagligen exempel på detta när den ena myndigheten efter den andra fallerar.

  Gillad av 1 person

 16. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkt krönika anser jag som nybliven pancho.Håller helt med om att dagens relativt nyblivna pensionärer är en grupp som av politikerna om de över huvud taget nämner denna åldersgrupp behandlas synnerligen illa.
  Igår hade t.o.m Socialdemokraterna fått upp ögonen för fattigpensionärerna o skall höja pensionen med 350 kr.Vilken fantastisk summa o vilket röstfiske.Undertecknad som arbetat som sjuksköterska i 40 år som alltid vid varje lönerörelse fick höra;att det finns inga pengar i år heller……Undrar vad det är som blir ”billigare” när man går i pension?Det enda som försvinner i utgift är ju resorna till jobbet.Varför inte fria mediciner o fri tandvård då dessa behov ökar betänkligt mer hos pensionärer än för barn o ungdomar upp till 25 år.
  Varför skall vi vara utelämnade till fartblinda politiker som har en häftig riksdagslön o efter det en väl tilltagen pension.Värst hittills är väl vänsterpartiets Lars Ohly som sedan han lämnade Rosenbad för 5 år sedan ej ansträngt sig att ordna ett jobb under så många år.O detta parti skall surra om orättvisor.
  Känns som jag skriver denna text om och om igen….men det blir ju aldrig bättre.

  Gillad av 1 person

 17. Christer Hanefalk skriver:

  Hej Inger!
  Det är väl bara att hålla med. Det ÄR en unik ”generationsgrupp”. Som – enligt Högskoleverket – är den bäst utbildade generationen någonsin (!) i vårt land. Självklart skulle denna generation kunna göra betydligt större nytta för landet (…och därmed också för sig själva…) om de blev en del av arbetskraften i stället för att tillbringa sin tid på boulebanan, på golfbanan eller vid bridgebordet. Det är noterbart att man i många andra länder har en helt annan syn på människors kapacitet. Liksom man har en annan uppfattning om hur människor ”mognar” över tid och blir kapabla att hantera ökad komplexitet och att agera långsiktigt på ett bättre sätt.
  Det vi håller på med i vårt land – vad gäller synen på äldre människors kunskap och förmåga – är helt enkelt ett gigantiskt slöseri.
  En som funderat och forskat mycket kring dessa frågor (…och även över en mängd andra ytterst intressanta frågor…) är kanadensaren Elliot Jaques. Läsning av Jaques böcker rekommenderas varmt!

  Gillad av 1 person

 18. uppstigersolen skriver:

  Många av oss tar initiativ själva. Det är det som karakteriserar den här gruppen. Själv har jag engagerat mig i SD. Visserligen lokalt i kommunen men vi gör så gott vi kan för att engagera duktiga människor. Vad tänker du dig själv att vi ska göra? Skapa ännu ett pensionärsparti? Jag känner mig inte som pensionär utan som en engagerad medborgare.

  Gillad av 5 personer

 19. Karin skriver:

  Det finns olika typer av pensioneringar. De som äntligen slipper sota skorstenar och eller dra elledningar. Som ser pensionerandet som en befrielse. De har alla gjort nytta men har själva ofta fått stå tillbaka i intressen och egenutveckling.

  Så finns det de som varit så lyckligt lottade i arbetslivet att deras yrkesval till stora delar blivit synonymt med deras uppnådda allmänna livstillfredställelse. Att ingen större skillnad förelegat mellan arbete och fritid. Ibland har det rentav varit så att yrkeslivets tillfredställelse överskuggat privatlivets.

  Behovet av att vara behövda har vi alla. Även efter pensioneringen. För vissa innebär pensioneringen att viktiga rötter klipps av. De tvingas lämna en viktig social gemenskap, invävd i en behövande yrkesroll.

  För andra innebär pensioneringen att de äntligen kan börja odla sin mer privata intressen och sitt sociala liv. Att äntligen få möjlighet att förverkliga drömmar som så länge fått stå tillbaka i ett långt arbetsliv.

  Utbildning, kunskap och erfarenhet utgör naturligtvis en resurs. Om dessa i ens arbetsliv vävts in i ens egen identitet, så kan naturligtvis pensioneringen upplevas som smärtsam.

  Faran som jag ser det, är när samhället börjar se friska äldre som en resurs att ta vara på genom att generellt höja pensionsåldern. Och börja motivera det med äldres generella friskhet.

  Då får sotaren och elektrikern fortsätta att arbeta på höga tak och smala stegar ännu längre upp i åldern. Och samhället tjänar på det samhällsekonomiskt.

  Att var nyttig i arbetslivet ända tills ättestupan ligger framför ens egna fötter, är kanske inte så attraktivt för stora yrkesgrupper.

  Jag är rädd för att nyttighetsargumenten fångas upp av politiker och tvingar fler verkande leder, onda ryggar och fler trötta ben och armar att kämpa allt längre. Och att många då snuvas på ett antal år av relativ friskhet och befrielse från ett långt och slitsamt arbetsliv.

  Gillad av 1 person

 20. Rikard skriver:

  Hej.

  Det enda smolket i den bägaren är väl vilka partier den här gruppen röstat fram till makten de senaste trettio åren.

  Det underkänner i hög grad talet om kompetens, insikt, kunskap och eftertänksamhet, försåvitt de inte finner dagens situation behaglig.

  Att så skulle ske med Sverige som har skett var uppenbart redan ca 1995.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 21. Aha skriver:

  Ett förslag som äldre/begåvningsreserven kunde satsa på;
  – bli en motvikt till massmedia genom att skapa en egen nättidning baserat på kunskap, analys och erfarenhet. Där kan man läsa kommentarer till dagsaktuella händelser. Hundratals skulle kunna vara engagerade i detta, spridda över hela Sverige och likaledes ”spridda” när det gäller kompetenser. Framgångsfaktorn blir en oslagbar kunskapsmassa.
  Detta kostar i stort sett ingenting, gratis telefonkonferenser kan användas för möten och gratis bloggar finns.
  Om redaktionen har vänligheten att administrera kontakter för de som uttrycker intresse för detta, blir det enkelt att sondera terrängen och sedan prova sig fram.

  Gillad av 1 person

 22. Kent Forssgren skriver:

  Mycket kloka ord Inger Enkvist, vill jag säga, men jag är också jävig.
  Jag var med om övergången, sista årskullen som tog Realexamen.
  I det, ja det hette faktiskt så här, Högre Allmänna Läroverket för Gossar på Södermalm i Stockholm, kallat Södra Latin.
  Därefter den första årskullen i det Nya Gymnasiet och så universitetet.
  Men, i dag en outnyttjad svensk begåvningsreserv!

  Gillad av 1 person

 23. lendon skriver:

  Stora delar av denna generation bor i villa/bostadsrätt med låga eller inga räntekostnader. Har sommarstuga eller båt, rest kors och tvärs över världen, haft regelbundna skidsemestrar etc. Förmodligen hör många av dessa i sitt inre öra ljudet av ett tristanackord som förmedlar att landet är på väg åt H-E.

  Politikerklassen, regimmedia, de halvofficiella tidningarna (gammelmedia), ämbetsverken äro de skyldiga.
  Vad göra? Tänka på familjen först, såklart. Hjälpa barnen eller snarare barnbarnen att få tillgång till bostad i ett tryggt område, utbildningsplats på ett säkert universitet osv. I övrigt handlar det nog om att njuta sitt otium de friska år som återstår.

  Något större politiskt uppvaknande är knappast att vänta då etablissemangens makt och tilltagande repression ter sig oöverstiglig.
  Det som krävs är fler oppositionspartier förutom det enda samt karismatiska ledare som kan skapa hopp. Utan att gå in på åsikter så har äldre politiker som Sanders, Corbyn och Beppe Grillo i viss mån kunnat väcka entusiasm, så förutsättningar finns. Min egen krassa syn går finner jag dock i Wagners sista toner i Tristan och Isolde om att det slutar med stort elände.
  Ingers oförtrutna kamp för en bättre skola överlag (vilande på självklarheter) bär syn på sägen. Trots en beundrande insats har det knappt ens blivit krusningar på ytan.

  Gillad av 2 personer

 24. Hovs_hällar skriver:

  Jodå, jag kan känna igen mig — visserligen missade jag den gamla studentexamen med ett par år men andan fanns kvar. Nu gick jag förstås sedan en annan väg, hamnade i naturvetenskaplig forskning och inte i någon förvaltning; sådant har aldrig intresserat mig.

  Däremot känner jag igen frustrationen över att inte kunna påverka den vanvettiga samhällsutvecklingen. Och, nej jag tänker inte bli politiker. Nöjer mig med att odla min trädgård och använda internet som säkerhetsventil för att släppa ut det värsta.

  Kan förresten varmt rekommendera Inger Enkvists böcker om nedrustningen och vänstervridningen av den svenska skolan — se t.ex.:

  http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=inger+enkvist

  Gillad av 1 person

 25. Lilla fröken PK skriver:

  I valet 2018 måste denna grupp analysera valmöjligheterna och rösta på det parti som ända sedan det kom in i riksdagen har försökt att motverka den negativa samhällsutvecklingen, men som mobbats och utestängts av de övriga. Nu står vi vid vägs ände, och även om SD inte är oskulden personifierad, så har de haft rätt hela tiden, och skulle givetvis må väl om flera omdömesgilla ” gamlingar” också utåt vågade erkänna att de stöder dem. Om vi inte vågar, är vi då utan ansvar?

  Gillad av 5 personer

 26. Monica Eliasson skriver:

  Bättre kunde situationen inte beskrivas beträffande den generation som tog studentexamen i slutet av 60-talet, före Palmes nedmontering av det gamla gymnasiet. Själv avlade jag studentexamen sista året innan det gamla gymnasiet gick i graven: 1968, detta famösa år. Det är precis som Inger Enkvist så väl beskriver: en mycket välutbildad generation, som varje dag känner frustration av att se kunskapsförfallet på snart sagt varje område: skola, universitet, sjukvård, äldrevård, polis samt inte minst: media. Det är en plåga att läsa tidningsartiklar, höra radio&TV, inte bara med hänsyn till innehållet utan lika mycket till språket. Tidningarna vimlar av grova språkliga fel, t.o.m. ledarsidorna, som på vår gymnasietid med säkerhet hade blivit underkända av våra lärare i svensk uppsats.

  Gillad av 2 personer

 27. Olle Reimers skriver:

  Du har givetvis rätt om detta. Problemet är att våra ifrågasättanden av det som anses vara politiskt korrekt i stället för att vara professionellt inte tycks uppskattas särskilt mycket av våra styrande. De ser nog hellre att de har en fårskock av ja-sägare omkring sig än professionella, oomkullrunkeliga, professionella, självständigt tänkande indvider.

  Gillad av 1 person

 28. phnordin skriver:

  Hej, din krönika är intressant och välskriven. DGS och Patrik Engellau har tagit just det initiativ du efterlyser. Vår generation kan med förenade krafter påverka samtidens medvetenhet på ett positivt sätt genom att upplysa, förklara, agera och ge kritik.

  Gillad av 2 personer

 29. Conrad skriver:

  Jag känner igen mig, nyss fyllda 70. När jag läste sociologi 1968-69 läste vi bla Häften för Kritiska studier. Jag anlade skägg för att kamoflera mitt borgerliga yttre. Häftena innehöll mycket tokigheter och när jag försökte kritisera dessa kritiska studier så gick det helt snett. Att kritisera kritiken visade det sig vara helt omöjligt. Dessa diskussioner fördes i långa möten som gav akademiska poäng. Vi något tillfälle satt vi i en villakällare och rökt hasch (första och sista gången för min del) men det gav akademiska poäng! Många sociologer har tystnat trotts att de sitter inne med mycket kunskap om socialisering och hur subkulturer och PK-grupper fungerar i ett samhälle med de lagar, normer och värderingar vi gamla nordbor använder som kompass i våra relationer med våra medmänniskor.

  Gillad av 2 personer

 30. Hedvig skriver:

  Tack, Inger Enkvist för ditt tänkvärda inlägg i DGS. Och också ett stort tack för dina alltid så inspirerande artiklar i SvD.

  Vill gärna lyfta fram den debattartikel ”Synen på kunskap är skolans största problem” som du skrev tillsammans med Magnus Henrekson och Martin Ingvar och som publicerades i SvD den 29 augusti i år.

  https://www.svd.se/synen-pa-kunskap-ar-skolans-storsta-problem

  Och er nyutkomna bok ”Kunskapssynen och pedagogiken” som borde läsas av alla som är intresserade av att återupprätta den svenska kunskapsskolan.

  http://www.adlibris.com/se/bok/kunskapssynen-och-pedagogiken-9789175043319

  Gillad av 2 personer

 31. Anna skriver:

  Jag kan absolut förstå frustrationen att ens kunskaper och erfarenhet inte tas tillvara! Jag är själv högutbildad, med lång erfarenhet men är nu sedan några år utslängd i arbetslöshet-ingen vill ha en, har man turen att komma till anställningsintervju ser jag mig ständigt förbigången av betydligt yngre personer, ofta med minimal utbildning och ingen eller mycket knapp erfarenhet inom mitt yrke. Så även vi över femtio som inte har något arbete som motsvarar vår kompetens kan sitta outnyttjade och bittra… Och då får vi höra från alla håll hur tärande vi är fastän vi inte vill hellre än att gå ut i samhället och göra det jobb vi är bra på!

  Apropå generationen födda på sextiotalet så ska jag säga att även bland oss som nu är femtio finns det de som tack vare äldre krävande lärare besitter en god utbildning , så var inte så pessimistisk!;-) över oss. Vi får hoppas att de som har jobb är de som kan något…..

  Gillad av 1 person

 32. MartinA skriver:

  Intressanta poänger. Men när jag läste ”Samtidigt har Sverige den mest besvärliga samhällssituation vi haft på många årtionden.” kunde jag inte låta bli att fundera på, vilka har störst ansvar för att det har blivit så? Om man ska bedöma åldersgrupper mot varandra? Som ju är vad artikeln går ut på.

  Gillad av 4 personer

  • Jonas Nilsson skriver:

   Nej men omedvetenheten om vad frånvaron av identitets- eller snarare trosfrågorna gör med människor. I internationalismens namn så föraktades det lokala och hävdvunna.
   Ni hade en sådan framtidstro att ni glömde besinna er och oss(?) inför att varje generation måste skapa pånytt och samtidigt fostra en ny omgång. Det finns ännu tid!

   Gilla

  • Kirurgen skriver:

   Tack för de vänliga orden pastorn, de värmde, men vi begrep inte bättre men djävligt roligt hade vi. Syndafloden kommer med eller utan vår eventuella medverkan. Du skall dock veta att många av oss öppnade truten och klagade högt över vad Palme och flumgänget hittade på i form av fenomenala stolleprov. Det ända som hände var att majoriteten av förstörare skrattade ut oss och då ägnade vi oss åt istället att bli bäst på det vi höll på med. Våra kunskaper kunde de ju inte förstöra utan tvärtom blev de beroende av dem vilket gav oss viss makt.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det är något perverst över ett gravtal över den döende generationen där denna hyllas för att inte ha sett till att de efterföljande generationerna har överträffat den. Kanske till och med sett till att de efterföljande generationerna inte kan överträffa den. Där står den nu med en fot i graven och stoltserar i solskenet. Fan vad vi är bra! Ett evigt mantra från studenten som aldrig blivit inaktuellt. Fan vad vi är bra! Ingen annan fick ens ta studenten! Fan vad vi är bra!

    Varför tänker jag på Kim Jung Un, tidernas största golfspelare? Fan vad han är bra!

    Gillad av 1 person

   • Jonas Nilsson skriver:

    Tack för kommentar med lite resonans. Om du vill koppla åt det bibliska hållet är syndafloden passe, det är det brinnande infernot som väntar. Men duger det svaret? Handlar nyskapande och växt om att få tillgång till makt? Vad skulle en doktor i Sovjet ha sagt när muren föll? Jag frågar mig dessvärre om de då hade mer än vi har nu. Men som du påpekar något har vi blivit bättre på, men vad mer specifikt?

    Gilla

 33. Furuvik skriver:

  Präglad av Realskolan och med fortsättning inom IT har utvecklingen verkligen blivit tydlig för mig. Har arbetat med stora affärskritiska system och rest runt i Sverige som konsult. Tyvärr har ingen arbetsgivare fattat hur man tar tillvara spetskompetens inom data och IT.
  Har besökt små företag med riktigt duktiga It-proffs och stora internationella företag med urusla nätverk och dålig kompetens. Kompetens kan finnas där man minst anar det.
  Transportstyrelsens problem var att man hade svårt att hitta kompetens och dessutom att betala för den, därav lösningen med outsourcing.
  Dagens skola kanske kan fånga upp begåvningar i tid, och ge adekvat stimulans, men jag tvivlar. De kommer så småningom att flytta utomlands.
  Omställningen till AI och expertsystem går snabbt, gamla sortens tjänstemän är inte aktuella för att klara nya administrativa system. Jurister och läkare kommer att använda expertsystem som stöd.
  Banksektorn har redan en pågående utveckling av sina online bank, men snart kommer block-chain att helt ändra på alla transaktioner och försäkringar.
  Sverige har idag politiker utan någon som helst framförhållning, de kommer bara att försöka att reagera på allt nytt. Dessutom har Sverige försetts med arbetskraft för enklare jobb som skall leva på en hög standard, utan att betala egna kostnader.

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   ”Transportstyrelsens problem var att man hade svårt att hitta kompetens och dessutom att betala för den, därav lösningen med outsourcing.” Rätt observerat. För att hitta, d v s identifiera, kompetens krävs egen kompetens. Den lyser för det mesta med sin frånvaro. Med undantag för politisk kompetens som numera går ut på att hitta vägar för att klamra sig fast vid makten.

   Gillad av 3 personer

 34. Janne skriver:

  För många som jobbar inom diverse universitet finns det möjligheter att stanna kvar som professor emeritus (oavlönat) och bidra. Eller starta eget, som en del skribenter föreslår.
  Man kan inte abonnera på sina postitioner i alla evighet, de yngre vill också göra karrier, så de äldre får ändå maka på sig lite. Om man vill och lkan bidra med sin kompetens och efterfrågan på den finns, starta eget, där finns inga åldergränser. Eller kan man engagera sig i volontärarbete när man har sin pension och ekonomin säkrad. Att resa, hjälpa till med barnbarnen, spela golf eller liknade är inte heller att förakta. Livet är kort och yrkeslivet är inte allt.

  Gillad av 1 person

 35. Lars skriver:

  Man talade om en kommande katastrof när fyrtiotalisterna skulle gå i pension. Vart tog den vägen ? Inte ens en krusning på ytan. Allt fungerade som vanligt.

  Gilla

 36. Gösta Svensson skriver:

  Hur tusan uppfostrade denna förträffliga generation sina barn och vad tusan är det för plantor till politiker som ni trots årtionden av rösträtt, inte har lyckats undvika att rösta på.

  Gillad av 1 person

 37. Hawwa skriver:

  Ett påpekande värt att uppmärksammas. Jag blev arbetslös (outsourcad) vid 56 års ålder och spenderade två tunga år med att söka nytt jobb, innan jag blev upplockad på Linkedin av någon som tyckte att jag hade en bra profil för ett uppdrag. Det är ironiskt hur mycket lättare det blev när någon annan ”promotade” en själv inför en kund. Själv hade jag rantat runt på ett otal intervjuer där 20 år yngre rekryterare undrade vilket UFO de konfronterades med. Rekryteringsbranschen verkar vara ett Klondyke, och det tog tid innan jag fattade att man måste säga att man är bäst i allt. Om man medger någon svaghet (som jag till en början trodde skulle förstärka trovärdigheten, eftersom ingen kan vara bäst på allt) naglar sig rekryteraren fast vid denna svaghet och undrar vilket problem man har på det här området, och varför och hur länge man haft det …
  Detta var för c:a 5 år sedan då det var en liten svacka i IT-branschen, många företag sa upp folk. Under den här tiden var trenden att man skulle brassa på för fullt (kanske är det annorlunda nu) och det är inte en attityd som en 50-talist är bekväm med. De som fick jobb var helt enkelt de som var bäst på att söka jobb. Dugligheten för själva jobbet går nödvändigtvis inte hand i hand med dugligheten att söka jobb. F ö var jag på en föreläsning för några år sedan där det fastslogs att människor i 55-årsåldern hade den största arbetsglädjen och var de mest lojala mot arbetsgivaren, enl någon undersökning (som möjligen ville komma fram till just det resultatet).

  Gillad av 1 person

 38. Lars Eriksson skriver:

  Det som skulle behövas i den svenska debatten är några debattörer som går djupare i några utvalda problemområden och skissar på mer konkreta förslag på förändringar i lagstiftning, förvaltningsorganisation och -resurser. Exempel: det ropas till exempel om ”ökad statlig styrning” av skolan. Konkret vad behöver göras? Vilka ska få större befogenheter och hur? Vilka ska få mindre befogenheter? Ett annat exempel är det problematiska folkbokföringssystemet som krisar på grund av försummelser. Konkret behövs nya lagar, nya rutiner, lite mer mod att förändra system som krisar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.