Att hantera utanförskapsområden

Patrik Engellau

Sverige har nog vid det här laget uppemot 200 utanförskapsområden. Den senaste mätningen gjordes av Tino Sanandaji på uppdrag av Stiftelsen Den Nya Välfärden och avsåg år 2012. Då var det 186 stycken.

En del av dessa områden – kanske några dussin, kanske femtio eller till och med fler; uppgifterna varierar vilket är naturligt eftersom man inte exakt vet vad man talar om – är så kallade no go-zoner som kontrolleras av klaner och kriminella gäng dit polisen inte vågar sig. Man kan åtminstone delvis tala om parallellsamhällen som Sverige släppt kontrollen över.

Det verkar rimligt att tro att parallellsamhällena kommer att bli fler och starkare om det svenska rättssamhället inte sätter stopp för utvecklingen. Men hur skulle ett stopp gå till? Kanske kan vi få lite ledning av erfarenheter från Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro är en av Brasiliens 26 delstater. Statens yta är ungefär som Göteborgs kommuns eller Eskilstuna kommuns. Där bor nästan sju miljoner människor (eller 12 miljoner om man räknar staden Rio de Janeiro som sträcker sig utanför staten med samma namn ungefär som staden Stockholm är större än Stockholms kommun).

Rio har flera hundra ”utanförskapsområden” som kallas favelor. Liksom i Sverige har många av dessa i praktiken styrts av kriminella ligor som främst sysslat med allmän brottslighet och handel med droger och vapen. Polisen gjorde inte så mycket annat än att då och då åka in och visa lite makt och sedan ge sig av igen.

År 2008 startade staten Rio de Janeiro ett system med ”Enheter av Fredspoliser” (EF) som i praktiken innebär att delstatlig polis med hjälp av federal militär går in med stor våldsinsats – stridande trupp, helikoptrar och pansarfordon – och erövrar utanförskapsområde för utanförskapsområde för att därefter fortsätta att ockupera området och utrota brottsligheten.

Första året erövrades ett område – de heter sådant som Myrberget, Gudsstaden, Grodsten, Tallbyn och Grenstrand och kan omfatta flera hundratusen personer – andra året fyra, nästa åtta och så vidare. Inför sommar-OS 2016 fick verksamheten extra fart eftersom det inte gick att ha knarklangare över hela staden. Man hade säkrat mer än femtio områden och dessa var permanent besatta av EF.

Staten Rio beskriver verksamheten så här:

Programmet omfattar ett nära samarbete mellan å ena sidan myndigheterna på kommunal, statlig och federal nivå och å den andra det civila samhällets organisationer och har som mål att permanent återta utanförskapsområden som domineras av kriminalitet samt att säkerställa närhet och samarbete mellan staten och befolkningen.

Insatserna spelar också en avgörande roll för utanförskapsområdenas sociala och ekonomiska utveckling genom att möjliggöra upprättandet av offentlig service, infrastruktur, sociala och kulturella projekt samt privata investeringar och nya utvecklingsansträngningar.

Rio de Janeiro har nästan tiotusen poliser specialengagerade i EFprogrammet. Det ger kanske ett slags vägledning om vilka resurser Sverige skulle behöva avsätta för att återerövra sina no go-zoner. Rio har en befolkning av samma storleksordning som Sverige. Deras påstått säkrade femtiotal EF-områden är ungefär det antal no go-zoner vi talar om i vårt land. Tiotusen yttre personal är väl i runda tal vad den svenska polisen besitter. Om detta exempel är relevant skulle det kanske behövas lika många till för att säkra våra no go-zoner. Å andra sidan har kriminaliteten förskansat sig i decennier i Rio de Janeiro så vårt problem är kanske inte så stort som brasilianarnas.

I november 2010, bara som exempel, erövrades utanförskapsområdet Tyskberget. 2 600 tungt beväpnade män från polisen och militären inklusive flottan gick in klockan åtta på morgonen och mötte en del väpnat motstånd samt motåtgärder såsom fordonsbränder. Ett sjukhus i närheten hade inkallat tio extra läkare och 20 sköterskor. Röda Korset hade 200 volontärer på plats för att hjälpa nödställda. Två polishelikoptrar stödde aktionen, den ena som stridshelikopter, den andra för att upptäcka de banditer som försökte gömma sig i husen. Polis och militär gick gata för gata, hus för hus, bostad för bostad på sin jakt efter brottslingar. (Fråga mig inte hur de kunde veta vem som var knarkhandlare och vem som inte var det.) Mot eftermiddagen började motståndarna fly genom skogen till andra favelor som i sin tur anfölls av staten under de kommande dagarna. Ungefär 20 personer dödades den första dagen.

Upprensningen ansågs ha fungerat bra. Taxibilar vågade sig in i favelorna. Efter Tyskbergets befrielse kom ett brev till en tidningsredaktion från en av de boende: ”Till de politiska beslutsfattarna och vårt lands militärer, våra hjältar, tack! Frihet, frihet öppna dina vingar för oss alla!” Här är lite tevebilder. Allt är visserligen på portugisiska men det ger en känsla av hur det hela gick till. Man ser till exempel banditernas flykt till fots och på motorcyklar genom skogen och boende som viftar med vita flaggor från sina fönster.

Det här låter som en solskenshistoria, men riktigt så bra är det inte, för staten Rio har de senaste åren varit praktiskt taget bankrutt och upphör med jämna mellanrum att betala löner till sina anställda dit även EFpoliserna räknas. ”På fredagen den 11 augusti ska Rio betala lönerna för maj, juni och juli”, skriver Jornal do Brasil i början av augusti. Brottsligheten är på väg tillbaka. Lastbilar rånas på sina laster. Här skrev jag nyligen om hur min portugisiskalärarinna blev rånad i sitt hem av två killar från en närbelägen favela. ”Säkerhetsdepartementet visar föga handlingskraft”, skriver tidningen Época. ”Poliserna saknar motivation, får inte lön, ger sig in i skamligt korrupta beteenden och mord på civila under sina räder mot brottslingar.” Sedan årsskiftet har 93 poliser dödats i tjänsten.

Den federala militären har fått ta över. President Temer har gett klartecken för militära aktioner i Rio. I juli startade kriget igen. 3 600 man inklusive fallskärmsjägare med 71 bepansrade fordon omringade och erövrade tre favelor i norra och östra Rio. Det är inte klart än. Av brist på pengar räknar man inte med att kunna ockupera områdena sedan de väl erövrats.

Mot bakgrund av hur jobbigt detta verkar kanske vi i stället ska fortsätta med dialogpoliser som grillar korv med motståndarna samt en socialtjänst som erbjuder dem körkort och lägenhet, särskilt om de är återvändande IS-krigare.

52 reaktioner på ”Att hantera utanförskapsområden

 1. Gösta Svensson skriver:

  En fördel Sverige rimligtvis borde ha (än så länge) är att för den som vill, erbjuds faktiskt ganska generösa möjligheter att studera och ta sig in i arbetslivet. Jag vet att det kan vara väldigt tufft för många, men det är nog sällan omöjligt.

  En annan, mycket avgörande fördel, är att Sveriges problem till stor del är importerade. Om vi upphörde med den destruktiva importen skulle mycket vara vunnet. Om vi dessutom tog vara på möjligheten att reklamera dålig import skulle ännu mera vara vunnet.

  Gillad av 6 people

 2. Agneta Berglöw skriver:

  Att återanpassa grovt kriminella brottslingar efter fängelsetiden är en lång grannlaga uppgift som ofta stöter på patrull.Det finns väl enstaka ”lyckade” ex men överskuggas av många många återfall i kriminalitet.
  Att som Sverige nu hänga upp skylten vid gränserna:IS-krigare are Welcome är ju helt absurt.Straffen skall ju naturligtvis avtjänas på brottsplatsen o svenska medborgarskapet/pass skall vara förverkat.Exakt som den mkt kloke länspolismästaren Erik Nord i Göteborg framfört.
  Med så förvridna hjärnor som att ha deltagit IS finns det inte en chans till återanpassning med lägenhet,betald hyra o uppehälle av oss skattebetalare.Vilken ev arbetsgivare skulle anställa någon med IS-krigare i sitt CV??

  Gillad av 4 people

 3. A skriver:

  Detta arma naiva svenska folk. Jag undrar om något som värnar mer om andra på sikt kan överleva. Det utrymmet finns nog inte i denna värld tyvärr. Kan vi på något sätt klara oss undan med blotta förskräckelsen? Jag vet inte.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 4. Moab skriver:

  Problemet är mindre här eftersom det är nyare, men på många sätt så är det värre. Ras och religionsaspekten är mycket tydligare här, hade favelorna varit befolkade av muslimer så hade säkerligen Rio varit huvudmål för världens terrorister nu. Problemet lösning är också mycket mera avlägsen här för att Leviathan måste tillåtas att ha fel och ändå få rätt, så även om jag tror att brasiliansk polis oftast har rätt i sin identifikation, folk med pistol eller som kastar sten eller med tatueringar i ansiktet kan man nog med fördel slänga i arresten, men en och annan någorlunda oskyldig blir säkert satt i fängelse, eller blir till och med skjuten. Det är priset som måste betalas när problemen går för långt. I Sverige så råder det omvända, de onda får alla fripass, polisen inga. Därför verkar en åtgärd som uppenbarligen sparat många välfärdsmiljarder vara ytterligt angelägen: att samla biometriska data på alla invandrare. Om det krävs pga pk, liksom att jag också måste ta av mig bältet när jag skall flyga, att alla i Sverige måste lämna biometriska data så anser jag numera att det är värt det. Jag värderar mitt privatliv högt men jag har fått nog, får man bort det invandrade kriminella elementet så gissar jag att allvarlig brottslighet sjunker med 90%, och tjejer kanske kan börja gå på konsert och badhus igen (om man utvisar och multiplicerar nuvarande utdömda straff med 10).

  Ras och religionsaspekten samt pk gör så klart att ingen upprensning kommer att ske förrän problemen är långt värre och SD med stödpartier har 50% av rösterna. Muslimerna hade när åtgärder som Patrik beskriver ovan gissar jag bekänt färg och Sverige hade splittrats på ett än mer uppenbart sätt.

  Det märkliga är att ingenegentligen verkar kunna föreställa sig ens ett steg längre, exempelvis att inre Ringvägen runt Malmö inte blir farbar för att gäng kontrollerar broarna och slänger ner sten (vilket sker redan idag). Med dagens media så kan inte de flesta svenskar ens föreställa det som redan sker, eftersom det döljs. De tror att Sverige är som där de bor, nästan.

  Det enda just nu som är säkert, det är att problemen blir värre och att SD växer.

  Gillad av 6 people

 5. Johan skriver:

  Tack Patrik för att du orkar kämpa på trots all idioti som härskar. Man undrar hur länge det dröjer, för det går fort nu, innan vi också är ett dysfunktionellt samhälle. Våra fornstora dagar är nog förpassade till sången men man får väl försöka dra sitt lilla strå till stacken.

  Vi kämpar väl vidare med att försöka visa på verkligheten eller vad säger du Patrik?

  mvh
  Johan

  Gilla

 6. Olle Reimers skriver:

  Bra och illustrativt inlägg i folkupplysningens tjänst.

  Man kan inte undgå att slås av tanken att uppkomsten av no-go zonerna är en del av en medveten strategi att splittra svenska folket, på samma sätt som att trycka in mer islam i samhället. Syftet är att bryta motståndet mot raserandet av nationen Sverige som avses upgå i den globaliserade världen; tydligt beskriven häromdagen av en av ideologiförkunnarna: Anders Lindberg på Aftonbladet

  Gillad av 2 people

 7. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Så länge svenska favelor överöses med socialförsäkringsmedel kommer de att förbli lyxgetton med högst begränsad drogförsäljning ett fåtal bilbränder och skolbränder, lite gängkrig förstås, hedersvåld som grasserar men inte den brasilianska hellhole-varianten.
  Just så länge kan den svenska propagandamaskinen MSM tiga ihjäl eländet.
  Precis så länge.

  Gilla

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi saknar väl maktmedel att gå in o rensa upp…
  Nog skulle det behövas!

  Sätta Stopp för ALL droghandel.

  Men så har vi ju ett val 2018,
  som riskerar att förpassa Socialdemokratin ut i kylan,
  långt från köttgrytornas sköna värme!

  Så inget lär hända, stöta sig med ”Shariapoliserna” vågar man nog inte?

  Gilla

 9. uppstigersolen skriver:

  Jag bor i ett välordnat villaområde i Stockholms utkant. Nästan varje dag har vi en helikopter hovrande i närheten eftersom vårt område ligger ungefär mittemellan två ”utanförskapsområden”. Polisbilar med sirener kan vi höra flera gånger om dagen. Ibland hör vi brandkåren. Ibland har buset hittat till vårt område, då får vi lite stök och polisbesök. Så länge buset inte kommer oftare får vi tydligen acceptera att det är så här. Jag är aktiv inom SD, hur skulle man kunna vara något annat?

  Gillad av 2 people

 10. Sten lindgren den äldre skriver:

  Jag tror att det har gått så långt att det enda som fungerar är militära insatser men att tänka sig något sådant i Sverige är fullständigt otänkbart av många skäl. För det första har Sverige inte en duglig militär och för det andra skulle det bli världens ylande i opinionsbildande kretsar så prognosen är att inget kommer att hända annat är fortsatt utbredning av dessa zoner.

  Gillad av 1 person

 11. Jörgen Bergmark skriver:

  Då går det ändå inte att jämföra favelorna med våra ”no go-zoner” eftersom de flesta som bor i favelorna har hederliga jobb och både vill och anser sig tillhöra det brasilianska samhället och kulturen.

  Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Kan DGS finansiera en reklamkampanj i svenska dagstidningar med detta budskap? Skämt åtsido, kanske man kan köra en kampanj, i Danmark, Finland och Norge, det hade nog fått uppmärksamhet även på hemmaplan.

    Gillad av 2 people

 12. Martin skriver:

  Tänk alla unga som just nu skolas in i yrkeskriminalitet våra utanförskapsområden. Det blir fruktansvärt dyrt på sikt. SDs s.k. populistiska utspel om utvisningar av kriminella känns ju väldigt lockande. Andra lagar och regler borde gälla icke-medborgare och nyablivna medborgare – högre krav borde ställas på dem. Varför inte multiplicera de ordinarie straffen med två eller liknande?

  Regeringen gör naturligtvis inget av det som måste göras nu för att minimera de framtida kostnaderna och lidandet för alla i landet. Det är bara ytterligare en andledning till att sparka ut dem. De pratar om att de varit ”naiva” vad det gäller migrationen. Nu är de i full färd att vara ”naiva” en gång till. Det är oförlåtligt.

  Gillad av 1 person

 13. Flarran skriver:

  Tyvärr tror jag samhällseliterna struntar i förorterna. Jag känner folk som har jobbat i socialtjänsten i Tensta och de kände tydligt av ointresset. Sverige fragmenteras sakta men säkert och förvandlas till ett territorium där det bor ett antal folkgrupper som bara identiifierar sig med sig själva. Jag tror det stora antalet hyresrätter i landet i kombination med att svenskarna kommit sig upp socialt och flyttat till villor och bostadsrätter bäddat för den stora flyktinginvandringen. Vilka skulle idag bott i Gårdsten, Hallonbergen och VIvalla om inte invandrarna gjort det? De skulle fått rivas i stor skala. Kanske hade det varit mer lönsamt samhällsekonomiskt än att massimportera hyresgäster från mellanöstern och Afrika. Miljonprogrammen som Sveriges öde.

  Gillad av 1 person

 14. MartinA skriver:

  Ett utanförsområde är alltså en plats där centralmakten i sverige har mindre att säga till om? Precis den centralmakt vars ondska så mycket av innehållet på DGS handlar om. Jag förstår ärligt talat inte problemet. Kan ni då inte se att lokala makthavare snarare än centrala makthavare är lösningen på de utmaningar som DGS handlar om?

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Eftersom utanförskapsområdena blir större så ökar givetvis områdena där Sveriges lag inte gäller. Såvisst håller jag med dig om att det inte bara är nackdelar med nuvarande utveckling.

   Gillad av 1 person

 15. PYJ skriver:

  Jag förstår inte varför allt måste gå så otroligt långt innan det blir en reaktion?

  Jag förstår inte varför folk vill ha ett sämre-, våldsammare-, farligare-, sunkigare samhälle för sig själva, sina barn och barnbarn. Detta är noll respekt för de som byggt- och givit oss detta arv.

  Varför?

  Att tro eller hoppas på att svenska myndigheter ska göra samma åtgärder som deras kollegor i Rio är bara ett önsketänkande. Igår lyckades afghanerna med handhjärtan stoppa utvisningen av en 19 årig afghan.

  Sverige kommer aldrig att åtgärda utanförskapsområdena.

  Det finns bara en lösning och det är att stänga gränsen för alla inkommande migranter och öppna den stora porten för repatriering och deportering. För att detta ska lyckas så krävs det en massa åtgärder. Allt handlar om att göra vårt land så oattraktivt för religionen islam och migranter som möjligt, alla incitament som idag är en dragningskraft ska bort. Jag tror att denna lösning är denna enda som Sverige på sikt/successivt kan åstadkomma. Tänk på att det tog 40-50 år att marinera svenska folket med pk-ismen/marxismen.

  Blir det inte någon skillnad efter nästa val så är det läge för det svenska folket att lämna in skilsmässan.

  Det finns säkert en och annan som inte håller med mig här. Men då vill jag gärna höra era förslag.

  Gillad av 2 people

 16. weasel skriver:

  En sak omöjliggör att staten/polisen/militären i Sverige skulle agera som i Brasilien;
  Eftersom det anses vara ”rasistiskt” att polisen visiterar några 20-åringar som befinner sig utanför t-banan i Husby och dealar droger så anses det nog även vara ”rasistiskt” om 300 poliser går in och ”rensar upp” i Husby .

  Och även OM nu polisen gick in och gjorde en upprensning i Husby så är det en sak som skulle göra att upprensningen skulle bli helt effektlös ;
  De gripna personerna skulle samtliga vara släppta och tillbaka i Husby inom kort. Några kanske inte skulle vara tillbaka förrän några månader senare, men majoriteten skulle vara tillbaka inom bara några timmar.

  Man skulle kanske kunna prova att införa ”nolltolerans” , men denna nolltolerans är naturligtvis helt poänglös om man inte samtidigt uppdaterar de svenska lagarna och straffskalorna så att dom fyller en funktion mot den typen av brott och problem som finns i Sverige idag.
  Vad vi nu har är lagar och straffskalor som var effektiva som vapen mot den kriminalitet som fanns på 60-talet.
  Det finns gott om exempel på ”gatubarn” som har gripits tre gånger under samma vecka för relativt grova brott .
  Det fanns inte gott om exempel på kriminella ”gatubarn” på 80-talet och det fanns inte gott om exempel på folk som brände bilar på 60- talet, så eventuellt borde både lagarna och straffskalorna och straffriheten för personer som inte kan styrka sin identitet men påstår sig vara 12 år gamla uppdateras så att dom kan åtgärda dagens problem och dagens kriminalitet istället för gårdagens .

  Och framför allt borde man kanske sluta med att öka problemet genom att fortsätta med den sortens invandringspolitik som har skapat problemet.
  Detta kommer dock inte att hända eftersom det anses viktigare att hålla fast vid ”den toleranta värdegrunden” än att lösa problemet.

  För övrigt anser jag att militären eller polisens insatsstyrka bör sättas in på Medborgarplatsen.

  Gillad av 4 people

 17. Lennart Bengtsson skriver:

  Vi får väl hoppas att även landets PK-ister också börjar inse att landets allvarliga problem inte bara kan lösas med kärleksbombardemang hur empatiskt attraktivt det än kan vara. Frågan är snarare hur länge man tänker fortsätta att bevisa att visst kan man gå på vatten om bara viljan finns och visst kan väcka döda till liv om man bara ger sig attan på det.

  Vad är det som gör att landets alla vänsterkvinnor alltid lyckas göra det som vi stackars konservativa, äldre, vita karlar aldrig har kunnat klara?Tänk bara på Gudrun Schyman som skapar nya slantar för kvinnokollektivet genom att bränna upp sedlarna. Det är ju helt genialt. Det är som Albert Engströms sjöbuss som efter förlisningen gick i land på en latitud med orden ” Gör om det jäkla landkrabbor!”

  Gilla

 18. malmobon skriver:

  Ibland måste drastiska åtgärder behövas. Undantagstillstånd kan vara en lösning. Då får polisen med hjälp av militär lov att stoppa bilar, personer göra kontroller utan misstanke om brott. Närmare än kaos i Sverige har vi aldrig haft. Inte en under 2:a världskriget, där svenkarna la sig på rygg, precis om nu med islam. Få bort pajasregeringen och byt ut alla Alliansens partiledare och styrelser. Börja om från början. KD och Liberalerna på väg ut. Mp troligen också. Kan vara bra med upprensning. Därefter kan vi höja spärren till 6%. Minska Riksdagsledamöter. Slå ihop kommuner.

  Gillad av 2 people

 19. FINA JOBB ÄR ALTERNATIVET skriver:

  Om Sverige ska få bukt med problemområden tror jag modellen är

  – identifiera vilka som man tror kommer att skapa bekymmer i framtiden.
  – dessa- sannolikt i åldern 12 och uppåt ska samhället prioritera.
  – dessa i åldern 12 och uppåt- ska bli samhällets bästa vänner.
  – samhället ska konkurrera ut deras konkurrenter, de illasinnade krafterna – i attraktionskraft.

  Vilken är attraktionskraften ?

  – Att när tonåren lämnats, är det dags för en arbetsmarknad med.
  goda, fina jobb och bra karriär kunna. I Sverige liksom i New York och liknande städer.

  ”Vän av ordningen” rasar möjligen inför detta synsätt.
  Dock- denna skissade utveckling ligger i samhällets intresse.

  Ett samhälle har en självbevarelsedrift.
  Enda sättet att samhället vinner i konkurrensen med de illasinnade krafterna kan vara en sådan här skissad modell.

  Modellen med bra jobb i framtiden kräver uthållighet, ansträngning, tålamod, energi från samhället.
  En svår modell men sannolikt på sikt bättre än en repressiv modell.

  Alternativet är ett repressivt samhälle som bara blir mer och mer repressivt. Ett sådant brutalt samhälle är inte önskvärt.

  Gilla

   • ATTRAKTIVA JOBB ALTERNATIVET skriver:

    Samhället har en självbevarelsedrift. Nu har Sverige en uppgift att lösa.
    Textens handlade om att förebygga kriminalitet.

    Om hypotesen är framtida ökad kriminalitet – vad är det bästa att göra ?

    Alternativ 1
    Sitta och vänta ut de som idag upplevs som problematiska i unga år –
    och när de är äldre och skapar den förväntade kriminaliteten –
    då blir samhället repressivt.

    Alternativ 2
    Förebygga kriminalitet.
    Skapa konkurrent till blivande kriminell karriär, i form av möjlighet till jobb.

    Ordet ”fina jobb” möjligen inte så bra formulerat. Vad som åsyftades var fint för den person som erhåller jobbet. ”Fina jobb” kan missuppfattas. ”Attraktiva jobb” bättre formulering.

    Modellen som formulerades är svår att genomföra, okonventionell och idag sannolikt orealistisk. Den kräver nämligen ett avancerat och intelligent samhälle som vi idag knappast kan etablera.
    Dagens samhällsmedborgare verkar nämligen inte äga det tålamod, den uthållighet, medvetenhet och optimism som krävs.

    Gilla

   • Kommentar skriver:

    Att föra en sansad ton i en diskussion är viktigt. Något som jag tycker är kanske särskilt typiskt för borgerligt sinnade skribenter.

    Budskapet i texten är att det är bättre att förebygga brott än att det skapas ett hårt repressivt samhälle.

    Att lyckas med detta är dock betydligt svårare än den traditionella varianten med ständigt ständigt strängare straffskalor – som en konsekvens av ständigt ökad kriminalitet.

    Ordet fint syftade på upplevelsen hos den som erhåller jobbet.

    Men som sagt, den skissade förebyggande modellen är sannolikt orealistisk. Den kräver ett betydligt mer intelligent samhälle än dagens.

    Gilla

 20. FINA JOBB ÄR ALTERNATIVET skriver:

  Om Sverige ska få bukt med problemområden tror jag modellen är

  – identifiera vilka som man tror kommer att skapa bekymmer i framtiden.
  – dessa- sannolikt i åldern 12 och uppåt ska samhället prioritera.
  – dessa i åldern 12 och uppåt- ska bli samhällets bästa vänner.
  – samhället ska konkurrera ut deras konkurrenter, de illasinnade krafterna – i attraktionskraft.

  Vilken är attraktionskraften ?

  – Att när tonåren lämnats, är det dags för en arbetsmarknad med.
  goda, fina jobb och bra karriär.

  ”Vän av ordningen” rasar möjligen inför detta synsätt.
  Dock- denna skissade utveckling ligger i samhällets intresse.

  Ett samhälle har en självbevarelsedrift.
  Enda sättet att samhället vinner i konkurrensen med de illasinnade krafterna kan vara en sådan här skissad modell.

  Modellen med bra jobb i framtiden kräver uthållighet, ansträngning, tålamod, energi från samhället.
  En svår modell men sannolikt på sikt bättre än en repressiv modell.

  Alternativet är ett repressivt samhälle som bara blir mer och mer repressivt. Ett sådant brutalt samhälle är inte önskvärt.

  Gilla
  KOMMENTERA

  Gilla

  • Moab skriver:

   Håller inte alls med, jobbprogram åt Hitlerjugend? Förstår inte alls talet om ett repressivt samhälle, brott beivras, så enkelt är det. Begås mycket brott så krävs proportionella åtgärder.
   Jag förstår faktiskt inte hur man kan ta sig själv på allvar med ditt argument, ”fina jobb” är ju vad vi försökt skapa i årtionden, på samma sätt i USA etc. Det går inte, hur många bevis behövs, utbildning, enkla jobb, affirmativa action, allt har misslyckats. Ett brutalt samhälle är visst önskvärt om brutaliteten reserveras till att drabba människor som gör onda val. Annat är ren feghet.

   Gilla

  • Elöd Szanto skriver:

   Teori, teori och åter teori.
   Hur många av de unga kriminella drömmer om att bli sotare, plåtslagare, asfaltsläggare eller specialister på att spola igentäppta avlopp?
   Det finns inga Rolex klockor i sikte.
   Det ”lägsta” är trygghetsvakt åt kompisarna.
   Naturligtvis finns det enstaka som får drömmen om att bli läkare, advokat eller åtminstone lärare att bli verklighet.
   All heder åt dessa men majoriteten återstår.

   Gilla

 21. Stig Fölhammar skriver:

  Vi är väl inte riktigt där ännu, men visst skulle det behövas särskilda insatser på många håll också i Sverige. Jag vill hävda att den svenska polisens organisation är en av de faktorer som lett oss in i eländet.
  Det började med förstatligandet av all polisverksamhet 1965 – tidigare fanns det kommunala poliser och en statlig riksmordskommission. Detta var ett beslut som motiverades av ökad mobilitet i samhället och behovet av moderna insatsmedel som bilar, teknisk utrustning och informationssystem (register). En viss lokal anknytning behölls genom en länspolisorganisation och ett tandlöst lokalt polisråd – den kanske kallades för polisstyrelse, men eftersom den vare sig hade beslutsmakt eller finansiella resurser var den i allt väsentligt just ett tandlöst råd.
  Därtill skall läggas de problem som den senast beslutade polisorganisationen, som riksdagen med stor majoritet röstade igenom bara för några år sedan.
  Enligt min uppfattning är det nu hög tid att åter införa kommunala polisorganisationer. 1965 års förstatligande skedde före den senaste kommunsammanläggningen (1974) och idag saknas de tidigare motiven för centralisering. Polisverksamhet är i allt väsentligt en serviceverksamhet och bör därför i största görligaste mån vara lokalt organiserad. Sverige är ett av få länder som har en helt centraliserad polisorganisation – de flesta andra länder i EU har två och vissa länder t o m tre nivåer (Spanien, bland andra).
  Innevånarna i Sveriges kommuner har idag inga egentliga möjligheter att göra sina röster hörda när det gäller polisverksamheten på hemorten. Besluten om hur många poliser, var de skall stationeras, vad som skall prioriteras, etc. Alla dessa beslut fattas på riksnivå i Stockholm, helt över medborganas huvuden.
  Och tänk så vitaliserade och intressanta de idag tämligen tråkiga kommunalvalen skulle bli, om medborgarna i kommunerna fick välja mellan hur mycket av skattepengarna som skulle anslås till ”förebyggande verksamhet” i form av nya idrottshallar och diverse ”projekt” av olka slag och hur mycket som skulle gå till att garantera upprätthållandet av lag och ordning!

  Gillad av 2 people

 22. Hedvig skriver:

  ”Mot bakgrund av hur jobbigt detta verkar kanske vi i stället ska fortsätta med dialogpoliser som grillar korv med motståndarna samt en socialtjänst som erbjuder dem körkort och lägenhet, särskilt om de är återvändande IS-krigare.”

  Nej, Patrik, det är helt fel väg att gå!

  I dagens SvD inleder ledarskribenten Per Gudmundson under rubriken ”Varen svenske?” sin text med:
  ”Varför stormas akutmottagningar av stora grupper anhöriga och vänner efter gängrelaterade skjutningar? Varför stenas ambulanser och brandbilar? Varför har polisen så svårt att få in vittnesuppgifter i utanförskapsområdena? Varför känner sig bibliotek och bussbolag tvungna att anställa vakter ur vissa minoritetsgrupper för att stävja oroligheter?”

  Gudmundson fortsätter med att ”en förklaring finns i social identitetsteori, som undersöker hur gruppidentifikation påverkar beteende. Socialpsykologer har visat att nationell samhörighet ökar förtroendet för samhällets institutioner. Förenklat uttryckt: känner man sig som svensk blir man mer benägen att samarbeta med svenska myndigheter. Vilket skulle förklara polisens svårigheter i invandrartäta områden.
  Lösningen tycks nära: alla ska bara uppfostras i svenska värderingar.”

  Den hypotesen stödjer jag helhjärtat – efter mer än trettio år yrkesverksamhet inom svensk offentlig sjukvård med att möta och behandla patienter från hela världen med och utan tolk.

  https://www.svd.se/varen-svenske

  Den svenska politiken för mångkultur är förödande för ett öppet och demokratiskt samhälle. Avskaffa alla statliga och landstingskommunala stöd till mångkulturella satsningar på etnisk grund! Höj kraven för svenskt medborgarskap! Följ svensk lagstiftning och skärp lagstiftningen där det visar sig nödvändigt.

  Ledarskribenten Sakine Madon som skrev att Mauricio Rojas och Nyamko Sabunis rykte som politiker bör återupprättas har naturligtvis helt rätt.

  För mig finns idag bara ett parti att rösta på. Nämligen SD. Skulle det nya uppstickarpartiet Medborgerlig Samling (MED) visa sig få tillräckligt höga opinionssiffror (3,5 eller mer) nästa sommar, kommer jag istället lägga min röst på MED, eftersom deras partiprogram ligger närmare mina värderingar.

  https://www.medborgerligsamling.se/

  Gillad av 3 people

  • Moab skriver:

   Hedvig, vi måste inse att det inte är en farbar väg att ”uppfostra” folk. De är väl inte apor, de har väl ögon att se med, hade de velat så hade de kunnat lägga sig till med svenska vanor, vissa folkgrupper anpassar sig, som kineser, andra är ett permanent problem. De vill inte, så enkelt är det. Det är ett fåfängt hopp att tro att någon form av uppfostran hjälper. Det vi ser är följden av migrationen, det går inte att ändra på, annat än på marginalen, och alla tecken tyder på att det blir värre. Hedersmorden i Sverige är en direkt följd av att dessa människor befinner sig i Sverige, dessa flickor hade levt om de stannat hemma i sina hemländer.

   Nej, det enda hoppet för framtiden ligger i det nya miljonprogrammet.

   Gillad av 2 people

   • Hedvig skriver:

    @ Moab 23 augusti, 2017 at 13:00

    Vi kanske talar förbi varandra? Att ”uppfostra folk”, dvs migranter från avlägsna kulturer har aldrig föresvävat mig.
    Däremot anser jag att våra styrande politiker och vårt idag slapphänta rättsväsende inte alls är i fas med alla de sk utmaningar som Sverige idag utsätts för.
    Jag är ö.h.t. oförstående inför den stora del av befolkningen – som det verkar – inte har en aning om vad som pågår i vårt land. Vårt tidigare fredliga, demokratiska välfärdsland håller i allt raskare takt på att glida utför stupet.

    Hur kan man vara så okunnig, när den ena visselblåsaren efter den andra slår larm om att det är fara å färde? Det är en gåta för mig.

    Det är uppenbart att vår moderna individualistiska livsstil och kultur TOTALKROCKAR med de kulturer, som de nu hundratusentals migranterna från förmoderna, patriarkala klankulturer, som bosätter sig i Sverige för med sig – med våra styrande politikers goda minne.

    Apropå klankulturer skrev författaren och folklivsforskaren Dan Korn tidigare i år en artikel i tidskriften Kvartal.se om när Sverige för mycket länge sedan också var ett klansamhälle.

    http://kvartal.se/artiklar/nar-sverige-var-ett-klansamhalle

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Lite märklig ledare i SvD faktiskt. Bilder av hur buset stormar akutmottagningar har ju bara vi sett som kollar alternativ media. De som bara läser SvD måste ju undra vad han menar. Så, innan SvD tar steget fullt ut och lämnar godhetsträsket och börjar visa verkligheten kommer många att leva i ovisshet.

   Gillad av 2 people

   • Hedvig skriver:

    @ uppstigersolen 23 augusti, 2017 at 16:08

    För att förstå vad SvD:s ledarredaktion skriver, ska man veta att ledar- och näringslivsredaktionerna numera är isolerade öar i ett SvD som för övrigt förvandlats till en samlingsplats för journalister med förmodade postmarxistiska och identitetspolitiska ambitioner. Ulf Larsson, som skriver artiklar i DGS brukar skoja om det gråtmilda och lätt vämjeliga tonfall, som brukar känneteckna reportage om flyktingar och migranter.

    Här är f.ö. SvD:s ledarskribent Ivar Arpis senaste artikel ”Tidningar ska berätta sanningen om invandring” publicerad för två timmar sedan:

    https://www.svd.se/tidningar-ska-beratta-sanningen-om-invandring

    Gilla

 23. Folke Lidén skriver:

  Hoppas att svamlande politiker som ”aldrig kan acceptera våldet” och som ”ska återta förorten” läser artikeln. Gäller även alla som tror att det räcker med att byta ut Eliasson.
  Det gäller f ö även kloka och sansande debattörer. Man tror att allt detta ska ”ordna sig” om en ny kompetent rikspolischef tillträder, anställer en massa folk och omorganiserar på något effektivt och klurigt sätt.
  Herregud! Den situation vi befinner oss i är snarare en fråga för (en icke politiskt korrekt) ÖB!

  Gillad av 1 person

 24. Jan Ahlström skriver:

  Tack Gunnar E för att du vevar vidare i den svenska degbunken, hoppas degen så småningom kan tas upp och gräddas till ett gott bröd just nu känns den mest som segt klister.

  Att få bort buset från gatan är nödvändigt.
  Jourdomstolar som jobbar dygnet runt, brottslingar som direkt ställs till svars och döms till fängelse, slut på straffrabatter, sitt hela strafftiden ingen frigivning efter 2/3 delar, återkallande av svenskt medborgarskap då man har dubbelt och utvisning av de med utländskt medborgarskap.

  Skulle vara intressant att se statistik på hur många icke svenska medborgare som döms för brott där utvisning borde vara en påföljd men där åklagare inte yrkar på detta.

  Gillad av 3 people

 25. Aladdin skriver:

  Ursäkta OT och dålig nätetikett:

  Vad tror ni om chanserna för en sådan som Finn Bengtsson att bli nominerad som motkandidat till Anna Kinberg Batra? Vad har Finn Bengtsson för ställning i partiet?

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hjälper nog inte någonting!

   Han vill nog ej samarbeta med det största partiet…

   Det enda som skulle kunna göra skillnad,
   vore att välja Hanif Bali…

   Kanske något år för tidigt?

   Gilla

 26. Björn K skriver:

  Så länge skjutandet och problematiken mest drabbar invandrare och andra i förorter kommer den ”intellektuella” debatt-eliten att motsätta sig varje form av resolut ingripande mot kriminaliteten. Den dag det blir allmän skottlossning på t.ex. Södermalm, då jäklar blir det något annant…..

  Gillad av 1 person

 27. Lars skriver:

  Kanske är ideen att utöka försvaret med femtusen man i en ny brigad som har polisiära uppgifter utanför armen men även en väsentlig plats i krigsorganisationen. Lite av karabinjärer, sannolikt en mekaniserad lätt infanteri brigad. I dag klarar man inte en samtidig terror attack på flera orter. Men det hela är naturligtvis ine meningsfullt om inte polisen börjar fungera bättre. Vad hjälper det annars med tio beväpnade soldater på patrull i Rinkeby? Laddade med gummikulor skingrar de människor medan Aftonbladet och Expressen och DN skriver om hur viktigt det är med mångkultur och nya arbetstagare som gör att vi kan bevara välfärden. Polisen måste börja fungera.

  Gillad av 1 person

 28. Gösta Svensson skriver:

  En sak man kan ”roa” sig med att fundera över, är vem som skulle göra grovjobbet om våra makthavare mot förmodan plötsligt kommer till insikt om att något måste göras?

  Var skalla alla dessa modiga, starka, orädda, vapen- och stridsintresserade män (jag vill inte framstå som sexistisk, men talar vi om riktigt grovjobb så är det nog huvudsakligen män som kommer på tal) rekryteras?
  Jag misstänker att det skulle bli nödvändigt att använda sig av utländska legoknektar med alla risker och kostnader som det innebär.

  Dagens svenska män imponerar generellt sett inte när det gäller stridsvilja och önskan att försvara sin nation och sitt folk. Försvarets rekryteringsproblem visar väl detta med all önskvärd tydlighet? Den nationella självkänslan och självbevarelsedriften är snart nedbruten av de förrädiska krafter som verkat för detta inom landets gränser sedan 60-talet nu.

  Gilla

 29. Ina Höst skriver:

  Varför inte börja med att stänga gränserna? Ingen får sätta sin fot över gränsen utan ID- och resehandlingar. Och passfusket måste stoppas! Har man tappat sitt pass 2 gånger blir det en karenstid på ett antal år (5?) innan man kan få ett nytt och de borttappade passen måste spärras. Om Schengen ska vara kvar, måste i så fall EU (med sina stora resurser) säkra EUs yttre gräns! Men ska det vara så svårt att visa upp ett pass?!
  Utländska grova brottslingar och terrorister ska utvisas per automatik, no matter what! Sedan förvaras tills verkställighet kan ske. Är de minderåriga utvisas föräldrarna också, de är ansvariga för sina omyndiga barn. Har de dubbelt medborgarskap, ska det svenska kunna annulleras. Det inte mot Internationell lag. De som bryter mot svensk lag ska gripas och inte omedelbart av åklagare släppas.
  Nyanlända ska stegvis kvalificera sig för tillgång tillgång till svensk välfärd utom den akuta.
  Mycket mer finns såklart att göra, men vi kan börja här! Vi har nog med våra egna brottslingar som vi inte kan bli av med!

  Gillad av 1 person

 30. Lennart Bengtsson skriver:

  Eftersom den svenska överheten sedan länge är helt övertygade att deras politik är den rätta så menar man tydligen att det bara år att vänta några decennier eller så så kommer allt att bli bra ty inget slår det svenska systemet.

  De kriminella banden upptäcker att det är trevligare att vara snäll och det är trots allt bättre att kärleksbomba än att skjuta med kpist eller kasta handgranater på folk. Skoleleverna kommer också att tycka det är bättre att jobba hårt i skolan och sköta sig. Och alla kommer att sluta fiffla för att få mera bidrag. På så vis menar överheten kommer det svenska systemet att visa sin överlägsenhet och till slut vinna alla segrar.

  Om man bara är riktigt snäll så orkar inte de stygga vara elaka längre. Till och med sådana riktiga besvärliga killar som Hitler, Stalin och Mao skulle blivit hyggliga knegare om de fått riktig svensk empati och medkänsla. Hitler hade blivit en engagerad bostadsmäklare, Stalin en hygglig men lite bufflig stuveriarbetare och Mao en populär men kanske långrandig föredragshållare inom LO. Och om Putin skulle ha några skumma planer mot det snälla Sverige så skulle detta försvinna helt efter en riktig ömsint björnkram av Ylva Johansson.

  Eller har jag alldeles fel?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.