Journalistik i värdsklass del 14: SvD på Medborgarplatsen

Ulf Larsson

MIN HYPOTES om att dagspressens migrantsnyftisar ebbat ut kan mycket väl visa sig vara felaktig. Helt klart har den klassiska snyftisen fört en något tynande tillvaro den senaste tiden, jämfört med för bara ett år sedan då speciellt SvD var och varannan dag erbjöd sina läsare långa kvasilitterära och ofta rent pekoralistiska reportage av – för att uttrycka det kortfattat – starkt subjektiv, moraliserande, indignerad och individcentrerad karaktär.

Utöver dessa textegenskaper kännetecknades de här reportagen av en i det närmaste total brist på kritiskt tänkande, perspektivmångfald och konsekvensreflektioner. Men nu har folk antagligen och alltmer tappat intresset för tårbestänkta berättelser om hur eländigt det är att sitta sysslolös och vänta på familjeåterförening i Åtvidaberg eller Nykroppa medan SFI-studierna av olika anledningar inte kommit igång varför man inte kunnat lära sig någon svenska efter ett år i Sverige etc osv. Migrantsnyftismarknaden tycktes helt enkelt vara mättad – vilka oförrätter ska en god och världsförbättrande journalist med litterära ambitioner då skriva om?

MEN MITT I DETTA MASSMEDIALA MÖRKER inträffar plötsligt en händelse som löser migrantjournalisternas sysslolöshet på både kort och lång sikt, nämligen den demonstration för amnesti som ensamkommande afghanska barn, eller ”ensamkommande ungdomar” som de flesta tidningar nu döpt om gruppen till, dragit igång på Medborgarplatsen i Stockholm. Evenemanget är förstås en veritabel guldgruva för den samhällsmedvetna journalisten med hjärtat på rätta stället, om ni förstår, och mycket riktigt dröjde det inte länge förrän alla migrantsnyftisars moder SvD publicerade en produkt som infriade alla de förväntningar jag fick när jag såg rubriken och bildbylinen.

Reportaget är skrivet av en av tidningens verkliga tungviktare på migrantsnyftisområdet, nämligen Erica Treijs, som tidigare givit oss klassiker som till exempel berättelsen om Ayman, ni minns den där syriske killen som inte orkade ta sig till sin praktikplats utan mest sov sig igenom dagarna i väntan på att få en lägenhet. Demonstrationen på Medborgarplatsen har så att säga bara väntat på en lite mer konstnärlig beskrivning, och Treijs går ut hårt i klassisk migrantsnyftisstil som inte gör någon älskare av MSM-certifierat känslosåsdillande besviken:

Allt fler tar skydd under tak när regnet tilltar. Men det är ont om plats innanför det avspärrade område på Medborgarplatsen i Stockholm där initiativet #ungisverige håller till.

Att använda ett mikroperspektiv, eller inzoomning, som man kan kalla företeelsen, är ett av denna genres paradgrepp – ett ofta maniskt sysslande med detaljbeskrivningar av saker som klädesplagg, cigarrettmärke, porslinsfärg och liknande, som utan något egentligt nyhetsvärde lite lagom impressionistiskt tecknar berättelsens rum. I den här in medias res-uppstarten hade Treijs onekligen tur med vädret – en molnfri sommarhimmel hade inte skänkt inledningen samma ödesmättade klang av skyddslös utsatthet.

Demonstrationen har tillstånd att hålla på till klockan 22 på kvällarna. Men de flesta demonstranterna tycks befinna sig på platsen dygnet runt, vilket gör de nattliga delarna av demonstrationen olagliga, berättar lokaltidningen Mitti Södermalm. Treijs väljer dock att lyfta fram annan brottslighet:

– Många har blivit sjuka och är rädda efter attacken i förra veckan, när rasister kastade en rökbomb mot oss. Men vi ger inte upp och våra krav kvarstår, säger Mahmoud Rezale, en av demonstrationens initiativtagare.

Regnblöta, sjuka och rädda demonstranter, är den bild Treijs så långt kommen lyckats etablera. Hur går det sedan då? Jo, till exempel såhär:

– Jag förstår att ni har regler för vilka som ska få stanna här, men Afghanistan är inte säkert, säger Mahmoud Rezale och fortsätter:

– Efter terrorattacken på Drottninggatan så träffade jag och bad för några svenskar och de var jätteoroliga för att terrorismen kommit till Stockholm. Men där jag kommer ifrån sker attentat varje dag, varje timme, förklarar han.

Ett lite större perspektiv, till exempel en jämförelse med Norge, skulle ha kunnat tillföra reportaget det faktum att UDI, som är Norges motsvarighet till Migrationsverket, nyligen klassade endast 2 av 34 provinser i Afghanistan som ”generelt utrygge”. Fast då hade ju inte Treijs produkt blivit lika övertygande – eller?

Utsattheten är monumental även om viss lindring finns, förklarar Treijs:

Trots näthot och spridda kommentarer har det gått lugnt till sedan attacken i förra veckan då tre personer skadades lindrigt. Kanske spelar det stora antalet poliser som patrullerar området roll, eller så lugnar de många etablerade svenskar som sympatisitter på trappan tillsammans med de allt mer genomfrusna afghanska ungdomarna den tidigare så hotfulla stämningen.

Om man är genomfrusen i mitten av augusti borde det innebära goda möjligheter för Treijs & Co till målande klimatbeskrivningar om demonstrationen skulle fortsätta under hösten och vintern, något som vad jag förstått inte alls är otänkbart.

Hat, hot och kyla, med andra ord. Och som avslutning erbjuder artikeln ett skolboksexempel på genrens stilistiska repertoar i en scen fylld av inzoomningar, värdeladdade ord och allmänt armod där man ställvis nästan tror sig förflyttad till någon gränd i Kabul:

En man slingrar sig snabbt genom den hukande folkmassan. Oroliga blickar byts mellan de som brer smörgåsar och serverar vatten och te till demonstranterna. Vad vill han? Två skrynkliga hundralappar är mannens bidrag. Mahmoud Rezale och de andra initiativtagarna tackar och förklarar att de ska köpa Alvedon för pengarna. Medicin behöver också den lilla familj som huserar under en blå presenning. Båda barnen är sjuka. De hostar och snorar för att sedan krypa upp under det bristfälliga regnskyddet.

– Vad ska dom göra? Det är bättre att frysa här än att dö i Afghanistan, säger Mahmoud Rezale.

De flesta människor tycker troligen att det är ytterst synd om dessa sjuka barn som sover på Medborgarplatsen och vars enda alternativ sägs vara att dö i Afghanistan, så till viss del kan nog Treijs taktik vara effektiv, åtminstone i de fall man inte genomskådar pamflettgeschäftet. Måste då det faktum att man känner empati för de här sjuka barnen innebära att man tycker att alla afghaner som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd (ofta i flera instanser) ska få stanna i Sverige? Rimligen inte – men helt enligt genrens regler problematiserar inte Treijs detta överhuvudtaget. Ska de demonstrerande afghanerna ges amnesti? Varför just afghaner? Hur göra med alla somalier, irakier, uzbekier osv som fått utvisningsbeslut av Migrationsdomstolen? Ska Sveriges lagar och myndigheter underställas mer eller mindre tillfälliga opinioner? Ska detta kunna ske även inom andra domäner? Vilka asylskäl ska krävas? För vilka grupper? Osv etc och osv igen. Just denna totala avsaknad av olika perspektiv, konsekvensdiskussioner och kritiskt tänkande utgör i själva verket den idémässiga grunden för detta slags texter, som trots att de oftast publiceras på nyhetsplats inte alls är några huvudsakligen objektiva nyhetstexter utan istället starkt subjektiva och argumenterande produkter.

Vad Treijs vill säga läsaren av det här reportaget är uppenbart – åtminstone tolkar jag det som att hon tycker att afghanerna ska få stanna i Sverige men jag kan ju ha fel – och ger en vink om att migrantsnyftisproducenterna inte alls har lämnat genren och dragit vidare. De har snarare väntat på nytt stoff att sätta tänderna i, nu när det kanske kan vara så att läsarna tröttnat på hjärteknipande asylklagovisor från olika delar av Sverige. På så vis kom demonstrationen på Medborgarplatsen en skänk från ovan, i lagom tid till valupptakten dessutom. Och med tanke på de otaliga utvisningsfall som – eventuellt! – kommer att verkställas i framtiden så kanske MSM-läsarna kan se fram emot en ny tsunami av sådana här texter fast med ett lite nytt fokus än tidigare, nämligen utvisningssnyftisar. Att skrivkompetensen och intresset finns ute på redaktionerna vet vi ju redan.

45 reaktioner på ”Journalistik i värdsklass del 14: SvD på Medborgarplatsen

  • rudmark skriver:

   Då ser hon sitt stora vackra hus i Äppelviken, där det inte förekommer några nysvenskar, som skulle sluppit snora och hosta under en presenning (blå) på Medis.

   Gilla

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Det mesta i snyftreportagen handlar om att journalisten vill skapa identifikation mellan ”den utsatte” och läsaren. ”Tänk om det var jag, som…, tänk om det var mitt barn, som … Detta för att omtöckna förnuftet och få hjärtat och känslorna att ta över,. Om regeringens tankar på att göra FNs barnkonvention till svensk lag förverkligas, tar vi ytterligare ett stort steg mot anarki inom migrationsområdet.

  Gillad av 3 personer

 2. Peter skriver:

  För snart tio år sedan skrev Lars Bern om det överdrivna miljöhotet i Svenska Dagbladet. Jag tror att det var denna artikel: https://www.svd.se/vaxthushypotesen-gor-oss-fattiga. (Man måste vara prenumerant för att kunna läsa den.)

  Trots att Lars Bern suttit i tidningens styrelse och var ledamot av Stiftelsen Svenska Dagbladet fick han skrivförbud på grund av artikelns innehåll. En konsekvens blev att Bern senare startade sin egen blogg, Anthropocene (https://anthropocene.live/).

  Lars Bern har också skrivit om tidningens journalistiska förfall, efter att tidningen gjort en snyftartikel om ett ”flyktingbarn” som senare visade sig vara 34 år (http://antropocene.se/2015/october/svds-falska-marknadsforing.html).

  I en intervju på Youtube med Newsvoice Torbjörn Sassersson (https://www.youtube.com/watch?v=KcmHFryimvk) talar Lars Bern om tidningens utveckling (18:07 in i intervjun).

  Ja, i dag är det nog bara Svenska Dagbladets ledarsida som kan sägas stå till höger politiskt.

  Gillad av 2 personer

 3. Alexander Zetterberg skriver:

  Det riktigt märkliga är att polismyndigheten i Stockholm givit demonstrationstillstånd till människor som uppehåller sig i vårt land illegalt. Om man inte har rätt att vistas i landet kan man väl inte beviljas tillstånd att demonstrera. Har polismyndigheten verkligen följt regelverket när dom beviljade tillstånd till denna demonstration?

  Gillad av 12 personer

 4. oppti skriver:

  Ingen vill eller vågar göra skillnad mellan enskilda öden och samhällets funktionalitet?
  När de ensamkommande var 100 per år så var det enskilda öden.
  När de är 25 000 per år är det en samhällsfråga!
  Hur många unga tvingas växa upp i Afghanistan? Kan vi här göra något för att dessa skall få ett bättre liv så bör vi göra det. Men att låta alla som kan och vill komma hit är inte lösningen för deras eller vårt samhälle.

  Gillad av 2 personer

 5. Mats skriver:

  Mycket bra skrivet.
  Tänker exakt likadant själv.
  Orkar inte ens se på SVT och TV4 när de rapporterar om sådant här.
  Inte bra för mitt blodtryck.

  Gilla

 6. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Sverige är i klorna på en destruktiv sekt. En sekt som tagit över kristendomens roll i samhället, och som nu styr makthavarnas agerande plus att den har sina tentakler insnärjda överallt.

  Vi kan kalla den ”PK-sekten” i brist på bättre termer, och den gör nu anspråk på att stå över alla andra regler i samhället.

  Den måste stoppas.

  Gillad av 6 personer

 7. weasel skriver:

  ”Men där jag kommer ifrån sker attentat varje dag, varje timme, förklarar han.”

  Treijs artikel hade varit bättre om hon hade lagt in en länk till någon statistik som bekräftar påståendet att det sker 8.760 terrorattentat per år i Afghanistan…

  Det är faktiskt lite ironiskt att ”journalisten” Treijes artikel kommer samma vecka som ”forskaren” Jesper Strömbäck släpper sin studie som visar att MSM`s rapporterar mer negativt än positivt om invandringen till Sverige.
  ( För den som inte känner till den objektiva ”forskaren” Jesper Strömbäck så är det han som tidigare gett ut boken ”Utan invandring stannar Sverige” )

  För övrigt så bör både sveriges lagar och reglerna när det gäller asylrätt följas – vilket betyder att de ”strejkande” på medborgarplatsen omgående bör utvisas.
  Och detta oavsett om dom är ”snälla” eller ”duktiga i skolan” . Senast jag kollade var nämligen inte ”snäll” eller ”duktig i skolan” något asylskäl.

  Gillad av 6 personer

 8. Janne skriver:

  Migrationsverket behandlar även asylansökan från EU medborgare. Varför lägga pengar för sådant? Det finns även fall när EU medborgare har fått permanent uppehållstillstånd, och då menar jag inte uppehållsrätt (för de som arbetar här) :
  Massmedia skriver snyfftisar, myndigheterna beviljar uppehållstillstånd mot lagens regler.

  Gillad av 1 person

 9. Richard skriver:

  ”Treijs går ut hårt i klassisk migrantsnyftisstil som inte gör någon älskare av MSM-certifierat känslosåsdillande besviken”

  😀

  Gilla

 10. olle holmqvist skriver:

  Minns någon när utrikesministern mördades på NK ? En etniskt svensk man i yngre medelåldern greps under pressfotografernas blixtrande blixtar. Hans liv vrängdes ut och in. Hans flickvän från tio år tidigare fick sin berättelse och psykologiska analys av högstdensamme utbredd i media. En ung flicka gav en sammhällsanalytisk kommentar: ”På NK kan man inte stjäla en BH utan att åka dit direkt, men man kan mörda en utrikesminister”.

  Så händer det av PK-filtret oförutsedda. Det var inte han. Det var en stackars invandrar-pöjk.
  En som levde, överlevde, fortlevde, i olycka, elände och själens misär. En som Svenskarna inte öppnat sitt hjärta för. (Svenskarna är ju så stela – det är ingen fördom det. Så det så).
  Och som jag minns det – minns någon något annat. ? – Värdegrundet behöver inte kommendera – de Präktighets-Kolossala (PK) vet ändå – Får vi de om tystnad.-
  Och si stora Kolossal-Silencialiteten utbredde sig – momentant som mörkret i öknen
  vid aftonens tid. Och gryning kom icke därefter.

  Jag trodde i min enfald att det skulle bli något av en varningssignal. Att nu skulle ”folk”
  fatta. Vi tar hit unga människor till – förvaring i sådan olycka att de fördärvar sina egna liv
  medelst våldsam hämnd på Svenska Samhällets ledande. Kanske är det något fel på mottagandet ? Kanske skulle ”något” göras annorledes ?

  Icke det. Istället > mera av !

  Gillad av 5 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Olle:
   Felet är nu det fanatiska PK-sektbeteende som gör att Sverige anser sig ha moraliskt ansvar för främmande länders problem. Detta ÄR vanvett.

   (Ett tips: Främmande länder anser sig INTE HA något moraliskt ansvar för Sveriges agerande! Så varför i helsicke anser man sig i Sverige ha ansvar för DEM??)

   PK-sekten vill inte veta av några som helst problem med sitt ideologiskt styrda tvångsmässiga insläppande av migranter, även om det leder till mord på ministrar – plus åtskilliga andra vanliga svenskar, vars öde givetvis ingen bryr sig om.

   (Förövarna är det däremot VÄLDIGT synd om, anser PK-sektens företrädare, ex-vis rikspolischef Eliasson. Anser Olle det?)

   Därför blir det knäpptyst när det kommer fram att Anna Lindhs mördare inte var etnisk svensk!

   Gillad av 1 person

 11. Wilmaalfons2 skriver:

  Hur kan det komma sig att vi skattebetalare aldrig får någon redovisning om hur många miljarder kronor som går åt till att föda invandrare som inte på många år, om än någonsin, kommer att bidra med någon skattekrona?
  Politiker och media har nog uppfattningen att om vi mörkar och tystar ner kostnaderna för denna ansvarslösa invandringspolitik så kommer svensken i gemen att acceptera detta!
  Personligen fick jag mitt högra ben amputerat för exakt ett år sedan p.g.a blodförgiftning. Sedan var det en tumör på tjocktarmen som opererades bort!
  För att klara av det praktiska hemma efter min hemkomst sökte min fru om sjukskrivning i en månad för att få tid till att bearbeta traumat samt ge mig grundläggande markservice!
  Är det någon som tror att det beviljades?
  Över 45 års skatteinbetalningar från oss båda möttes av ett arrogant svar om att vår situation inte berättigade till någon särbehandling!!! Är det konstigt att man blir riktigt besviken och förbannad??

  Gillad av 5 personer

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Makthavarna försöker sprida lögner om den ”lönsamma” asylinvandringen. Sanningen är att, utgående från norska statistiska data, så leder asylinvandringen från i synnerhet länder i Mellanöstern och Nordafrika till kostnader på kanske runt 300 miljarder (300 000 000 000) kronor per år.

   Detta enligt en tolkning av data från Norges motsvarighet till SCB (SSB), som säger att varje asylinvandrare i genomsnitt leder till en livstidskostnad på drygt 4 miljoner NOK. För vissa länder är siffran långt högre.

   Sedan har vi sådana skador som är svåra att sätta en prislapp på, som ex-vis en ökad otrygghet i samhället pga. ökad våldsbrottslighet. Men sådant märker ju inte makthavarna.

   Gillad av 2 personer

  • B skriver:

   Jag undrar också varför skattebetalarna aldrig får någon redovisning över kostnaderna och än mindre förstår jag vad som driver politikerna och snyftmedia. Jag undrar om mitt känsloliv är annorlunda än andras. Jag kan för allt i världen inte känna minsta ömhet eller sympati för de nyanlända från Afrika och Mellanöstern. Jag ser den stora invandringen därifrån som ett hot. Dels kostar den skattebetalarna enorma summor, dels förändrar den samhället: Det blir mer av MENA-kultur och det ser jag inte som något positivt. För mig har det gått så långt att jag inte bryr om om huruvida de är riktiga flyktingar eller inte. Hade det rört sig om något tusental kvotflyktingar per år hade jag tyckt att Sverige ska ta emot dem som flyr för sina liv, men numera tycker jag att Sverige har gjort sitt och det med råge. Jag vill inte att mina barn ska få leva i något som liknar MENA även om de som kom var riktiga flyktingar. Jag kan inte hjälpa det, men för mig hade det varit mycket lättare att öppna hjärtat för broderfolken i de nordiska länderna eller för andra västerlänningar, eftersom jag inte hade upplevt att de förde med sig en kultur som jag inte vill ha i landet. Vem vill att Sverige ska bli mer och mer som Somalia eller Afghanistan? Vad finns det som är så positivt med dessa kulturer? Jag kan inte komma på något tyvärr, även om det säkert finns individer från dessa områden som är trevliga och har vettiga värderingar. Jag ser det t.ex. inte som något exotiskt och fascinerande med kvinnor som är beslöjade, och det är inte att slöjan eller burkan är kvinnoförtryckande som jag ser som det största problemet, utan istället sticker detta klädesplagg i ögonen på mig eftersom jag upplever det som ett sätt att hålla distans till oss, värdfolket. Detta är min upplevelse, det är så jag KÄNNER, om man nu tänker med hjärtat och inte med hjärnan. Men de flesta andra som tänker med hjärtat verkar ju vurma för dessa nyanländas kultur och tycka att de har rätt att ta plats både med sin kultur och att ligga till last när de inte kan försörja sig, ta upp plats i sjukvården osv. och det förstår jag inte, inte med hjärnan och ännu mindre med hjärtat. Ursäkta långt och rörigt inlägg…

   Gilla

 12. Tomas B skriver:

  Om ett företag i en annan bransch tillhandahållit tjänster av samma tvivelaktiga kvalitet som SvD genom Erica Treijs hade de förmodligen brutit mot konsumenttjänstlagen eftersom tjänsten inte är fackmässigt utförd (väsentliga fakta har medvetet utelämnats).

  Men någon möjlighet att reklamera denna smörja finns väl knappast…

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   SvD har ju 50 mn kr per år i presstöd från våra skattepengar så de överlever väl utan kunder.
   Journalister som Treijs skriver väl för att få jobb som kommunikatör hos någon myndighet eller NGO. Hon har ju rätt värdegrund. Arbetsmarknaden för riktiga journalister är liten.
   Det finns ingen korruption i Sverige!?

   Gillad av 2 personer

 13. Olle Reimers skriver:

  Fusket ligger i att bara prata om det enskilda och inte det allmänna. Det är precis samma systemfel som drabbar alla gnerella undersökningar som tar siktte på grupper.

  Ett av de viktigaste exemplen är Bellkurvan, som visar att genomsnitts IQ för svarta i USA är lägre än för vita. Forskarna poängterade starkt – förgäves måste man tillägga – att variationen inom respektive grupp var mycket större än skillnaden mellan grupperna, vilket medför att gruppresultatet inte säger någonting om individen.

  I mediarapporteringen om invandringen kan man välja perspektiv. Väljer man det individuella, vilket man ska göra som medmänniska, ska givetvis de flesta få stanna i Sverige. Men eftersom det inte handlar om det individuella ödet när man pratar politik så är det en helt annan fråga som gäller för beslutsfattare.

  Man kan alltså med fog påstå att det pågår ett lågfrekvent krig mellan medier och politiker där de sistnämnda visar att de alltför villigt retirerar från sin roll: att ta tillvara samhällets bästa.

  Kanske de ska byta skor; journalisterna och politikerna? Men det gör knappast någon skillnad!

  Gillad av 1 person

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   O.R.: I den verklighet jag ser, så är det ingen tydlig skillnad mellan journalisters och etablissemang-politikers perspektiv öht.

   Båda grupperna söker snarast överträffa varandra med att skönmåla asylinvandringen, och försöka dölja dess destruktiva konsekvenser.

   Ex-vis påstår Löfven att asylinvandringen blir lönsam ”på sikt”. Ekonomen Tino Sanandaji frågar hånfullt när detta ”på sikt” förväntas inträffa?

   Han presenterar statistik som tydligt visar att de kommuner som har flest asylinvandrare är just de som har SÄMST ekonomi, och att nedgången över tiden sammanfaller med inflödet av asylinvandrare.

   Slutsatsen blir att om hela Sverige skulle få ett lika stort inslag av den här kategorin som dessa kommuner, så skulle hela Sverige få lika dålig ekonomi som ex-vis Malmö kommun!

   Malmö kommun är bankruttmässig, och beroende av miljarder i bidrag från andra kommuner med bättre ekonomi.

   Gillad av 3 personer

 14. Moab skriver:

  Skall man ta det som en komplimang eller som en uppmaning till att göra mer och bättre att mina inlägg verkar gå samma öde tillmötes som SD valsedlar som råkar tappas på golvet.

  Gillad av 1 person

 15. Hanna Göransson skriver:

  Tack för artikeln som beskriver exakt det som jag inte kan formulera så bra som du! Just på grund av Erica Treijs artiklar sa jag upp min mångåriga prenumeration på SvD i januari i år. Jag orkade inte längre, jag skämdes åt hennes vägnar.
  De enda som är duktiga på tidningen är Per Gudmundson och Ivar Arpi. Tove Lifvendahl skriver så att hon antagligen inte ens förstår sig själv. Tråkigt, Svd var en bra tidning en gång i tiden.

  Gilla

 16. Kristina von Heland skriver:

  Eftersom jag aldrig varit vänster har jag legat på kollisionskurs med medierna i Sverige. Det du beskriver kallade vi den ensamstående mamman i Bollmora. Hon fick alltid illustrera stackarn. Det klängde barn runt henne, hon satt vid köksbordet och rökte och drack kaffe med en hemmapermanent och blekt hår. Man filmade ungdomsgården Grottan ibland då det var synd om ungdomarna som bara hade den-finns ingenting att göra, kommunen måste satsa. Pengar har alltid varit lösningen för alla problem. Då borgarna vann illustrerade man varje beslut med att leta upp den stackarn som förlorade på det.
  Man tillsätter en utredning så folk ska glömma.
  Det mest osmakliga denna gången tyckte jag AB stod för. Man bombade iväg en massa inlägg om nazistdåd från förr, en ledare handlade om att terrorn snart var slut.
  Nu samarbetar Frankrike med att leta gasbomber-det har varit mycket trafik mellan Paris och Barcelona inom gruppen. En inställd konsert i Rotterdam-två bilar med spanska gasbehållare runt platsen.
  Det är en sak med svenska medier där de utmärker sig. Först ställer en reporter en fråga, vad hade du i kaffet, sedan förklarar en i studion att mjölkproduktion består av fisande kor som är miljöförstörare-de rapar men det vet inte studion för de vet inte att kon är en idisslare. Om du har mjölk i kaffet förstör du klimatet som är ett hot-kul svenska med klimathot. Ett hotfullt väder. Nåväl sedan kommer en inbjuden expert och förklarar att mjölk är rasistiskt för den är vit. Svenska som på P! nytt som är lättförståeligt, glömt namnet.Utbildningstv på bästa sändningstid.
  Som kontrast. I morse på nyheterna här visades ett reportage. En reporter frågar en grupp morer (muslimer från Marocko) varför de flesta i terrorattacken var från Melilla eller Marocko. Moren från Melilla föll ut i total aggression, han vrålade-du är ett kristet svin som inte fattar något och är dum i huvudet med mera. Reportern fick backa och avbryta då det blev våldsamt. Hon var dessutom kvinna så det kom en del om detta. Då behöver inte någon i studion förklara och man behöver inte ens begripa språket, bilden talar för sig själv.

  Gillad av 1 person

 17. Hedvig skriver:

  Det är en samtidig njutning och plåga att läsa Ulf Larssons artiklar! För mig blandas leenden och skratt med smärtsamma hugg i hjärttrakten på grund av ämnets djupt problematiska natur.

  Hur ska vi äldre, ansvarstagande svenskar kunna försvara det fria, demokratiska Sverige som vi vuxit upp i och som styrande politiker som Fredrik-öppna-era-hjärtan- Reinfeldt och Stefan-vi-bygger-inga-murar-Löfven, alla deras lojala hantlangare i gammelmedia typ Erica Treijs och deras likaså lojala forskare som Ulf Bjereld, Jesper Strömbeck, Jerzy Sarnecki … ja det vimlar av dem, som under lång tid öppet, men mest fördolt, systematiskt arbetar för, att upplösa den tidigare välfungerade svenska nationalstaten.

  Gillad av 3 personer

 18. Herrejävlar skriver:

  Manipulation med hjälp av sagoberättande ( berättelser , narrativ ).
  Vidriga agendajournalister .

  ”Narrative transportation theory proposes that when people lose themselves in a story, their attitudes and intentions change to reflect that story. ”

  ”The mental state of narrative transportation can explain the persuasive effect of stories on people, who may experience narrative transportation when certain contextual and personal preconditions are met, as Green and Brock[1] postulate for the transportation-imagery model. As Van Laer, de Ruyter, Visconti, and Wetzels[2] elaborate further, narrative transportation occurs whenever the story receiver experiences a feeling of entering a world evoked by the narrative because of empathy for the story characters and imagination of the story plot.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Transportation_theory_(psychology)

  Gilla

 19. Elof H skriver:

  Den fråga man skulle vilja få ett svar på är varför det är just de som lyckats ta sig in i Sverige som skall erbjudas livstids försörjning, bostad, fri sjukvård och gratis utbildning? Är det någon som på allvar tror att det är speciellt synd om dem jämfört miljarder andra människor i världen? Nej, dagens asylsystem måste bort. Asyl söker man i närmaste säkra land och sedan kan länder om de vill och har möjlighet erbjuda kvoter för speciellt utvalda flyktingar. Sverige har tyvärr förstört sin kapacitet för mottagande för många år framöver. Välbehövda platser har getts till ekonomiska migranter, lycksökare och kriminella.

  Gillad av 2 personer

  • Janne skriver:

   Det jag inte alls förstår är att personer med medborgarskap i något EU land kan också söka asyl i Sverige och belastar budgeten med pengar. Varför tar man emot den typen av ansökan, varför betalar man pengar för en asylprocess?
   Man kan se den statistiken på migrationsverkets sida

   Gilla

  • Rolf Åberg skriver:

   Sådant otroligt hyckleri från våra politiker. För de kan väl inte vara så dumma att de inte begriper att det är de som mest skulle behöva hjälp knappast skulle ha medel eller möjlighet att alls ta sig hit ? Det är ju starka unga människor som dessutom har pengar som tar sig ända till Sverige. De som inte har nånting alls kommer ju ingen vart, liksom gamla och sjuka. Men det har Löfven och hans hejdukar inga skrupler för.
   Där har ju SD helt rätt, pengar som skall satsas skall satsas på hjälp i deras hemländer.

   Gilla

 20. malmobon skriver:

  En ”forskare” från Göteborgs Universitet gjorde avhandling om pk media skriver för mycket om invandrarbrott. Naturligtvis kom han fram till att mycket få positiva nyheter om invandare skrivs i dessa 4 tidningar Var Aftonbladet, SVD och två till forskaren gått igenom under senare år.

  Göteborgs Universitet med Uppsala Universitet verkar bara ha rödingar och migrationsivrare. En kvinna vid GU som skriver om höger extrema. Blir man dummare av läsa för mycket?

  Vill påminna om Milton Friedmans föredrag på en skola, där han gjorde bort en student.
  Illegala invandrare ä bara lönsamma om dessa är just illegala. Blir dessa legala så skall dem dela på välfärden. Ek. pristagare i Ekonomi, Nobel.

  Minns även han sa i en intervju i Stockholm att alla relationer bygger på ekonomi. T.o.m. äktenskap. Tål fundera på.

  Gilla

 21. Inovus skriver:

  För att med egna ögon bevittna aktionen på Medborgarplatsen så begav jag mig dit för 2 dagar sedan. Mitt emot den famösa trappan satte jag mig och intog lunch på en av de tre restaurangerna. Det fina vädret trodde jag skulle ha lockat mycket folk men det var påtagligt glest med åskådare till spektaklet på trappan till Medborgarhuset. Jag vet inte vilka medborgare som skall ha tillgång till byggnaden men jag var i alla fall inte välkommen att göra gruppen med Hazarer från Afghanistan sällskap. Vid mitt enda försök blev jag omgående avvisad av en svensk polis. Det fanns 6 sådana på plats under de 3 timmar som jag befann mig på Medborgarplatsen. Det fanns ett par stycken hjälporganisationer som försåg deltagarna på trappan med mat och dryck och filtar (det var 22 grader varmt). Det som slog mig mest var det kompakta ointresse som de människor som passerade demonstrationen visade för den här aktionen. Knappast ens en blick riktades mot de protesterande Afghanerna än mindre något uppmuntrande tillrop och heller inte någon kritisk röst vad jag uppfattade. Lika ointresserade var de 6 poliserna som ju uppenbarligen bevittnade pågående brottslighet utan att ingripa istället för att omhänderta dom som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige. En annan observation värd att nämna var aktionsdeltagarnas uppenbara goda hälsa och deras eleganta klädsel. Jag kunde räkna till cirka 80 personer varav 4 var kvinnor och 4 var barn under 10 år.
  Alldeles innan jag lämnade kom någon med ett besked som lästes upp och det följdes av en lång applåd från demonstranterna. Kanske var det ett meddelande att alla fått PUT. Det skulle inte förvåna mig. Det gör snart ingenting längre.

  Gillad av 2 personer

 22. Glacialis Mons skriver:

  Jag minns mycket väl den där snyftartikeln i SVD om denne stackars Ayman som bara satt och tyckte synd om sig själv och var trött och deprimerad. Grannen var på landet och jag plockade tidningen ur brevlådan under de dagar som denna artikel publicerades. Den dagen lade jag undan tidningen och tänkte för mig själv, att om SVD har sjunkit så djupt i snyft-träsket – då aldrig mer SVD. DN låter jag bli att kommentera över huvudtaget. Efter 40 års utlandsboende blev återkomsten till Sverige en stor besvikelse. Tyvärr. Återstår bara att flytta en gång till. Framtiden i detta land ter sig dyster. Hoppas att ett sverigevänligt parti skickar röstsedlarna till min framtida adress. Även om tågresan tur och retur till Sveriges ambassad kommer att kosta mig mer än 800 kronor är det väl spenderade pengar!

  Gilla

 23. sienceofreligion skriver:

  Reblogga detta på Site Title och kommenterade:
  Lysande beskrivning och ett tydliggörande av den subjektiva rätt en journalist tar sig utan självkritik . Artiklar som denna borde få en plats till allmänheten och försöka uppmuntra till ett kritiskt reflekterande.

  Gilla

 24. Wilmaalfons2 skriver:

  Varför får jag ingen som helst reaktion på mitti inlägg ovan? Tycker alla att jag får skylla mig själv för att ha tvingats amputera höger ben p.g.a. blodförgiftning eller….?
  Samhället som vi betalat världens högsta skatter till under 45 år ansåg inte att vi var berättigade till stöd under ens en månad!
  Samtidigt lyfter invandrare frikostiga stöd utan att ha bidragit med en enda skattekrona till samhället!!!!
  Är det JAG som har fel eller….?

  Gilla

  • Winette Söderkvist skriver:

   Bästa WILMAALFONS2: Du undrar varför du inte får någon reaktion på ditt inlägg.
   Jag reagerade- och säkerligen många med mig – och tyckte att det du/ni drabbats av – avslag på en mycket rimlig begäran om sjukskrivning för din fru- var för jävligt omänskligt hanterat av Försäkringskassan. Men det är nu så att man kan reagera på olika sätt – och ex.vis som i mitt fall blev jag förbannad och upprörd å dina/era vägnar, men avstod från att kommentera ditt inlägg.
   Jag har också sedan länge kunnat konstatera att etniska svenskar diskrimineras av våra myndigheter – de är överdrivet välvilliga mot invandrare och asylsökande – för att nu inte nämna ”papperslösa”. Svenskar kan man nagelfara och kolla i alla möjliga myndigheters register, samtidigt som man ”tror” asylsökande om uppgiven ålder, namn och varifrån de flytt, godtar avsaknad av identitetshandlingar etc. Detta senare har lett till att personer utrustat sig med flera identiteter (ex.vis mördaren på Drottninggatan, Akilov). De förslagna – och de är troligen rätt många, har genom bedrägligt förfarande kunnat kvittera ut bidrag från flera håll.
   Ja, nuförtiden är man så upprörd och förbannad över vår slappa regering, myndighetspersoner och domstolar – samtidigt som man känner sig totalt maktlös.
   Allt medan ”galenskaperna” pågår rätt framför våra ögon..I detta sammanhang vill jag inte minst framhålla Merit Wager som en ”ögonöppnare”..
   /hälsar Winso.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.