När vi tiger vinner hatet

mohamed2

Mohamed Omar

Har vi slutat bry oss om jihadterrorn? För mindre spektakulära attacker flimrar numera bara förbi i nyhetsflödet. De följs inte av någon diskussion i mainstreammedia. Risken finns att vi vänjer oss vid jihadterrorn som en del av vardagen.

Jag måste erkänna att jag ibland drabbas av utmattning, stundtals närmar det sig depression. Då kan jag känna att det inte spelar någon roll vad jag skriver: det är som att skriva i vatten. Det ligger uppe en dag, sen är det borta. Men om jag inte skriver, vad ska jag då göra? Ge upp? Att ge upp är inte ett alternativ. Jag har barn som ska växa upp i Sverige. Det vore att svika dem. Jag känner att det är min plikt att fortsätta, fast mina krafter ibland inte räcker till, att påtala detta problem.

För jihadterrorn slutar inte för att vi slutar bry oss. Onsdag den 9 augusti körde en jihadist rakt in i en grupp franska soldater i Paris. Sex soldater skadades. Jag är inte ett dugg förvånad. Jag var på semester i Paris denna sommar och upplevde den spända stämningen mellan militären och de muslimska fundamentalisterna. Man ser det i blickarna.

Jihadisten hette Hamou Benlatreche, var 37 år gammal och kom från Algeriet. Jihadterrorn är inget franskt fenomen, inget europeiskt fenomen. Den är en produkt av vår invandringspolitik. Det är vår så kallade ”humana” invandringspolitik som har tillåtit denna inhumana ideologi att spridas och slå rot i våra länder.

Denna jihadattack fick knappt någon uppmärksamhet alls i mainstreammedierna. Det blev ingen debatt om vare sig invandringspolitiken eller islam. Tröttheten breder ut sig.

Det är väl det de vill, de som efter varje jihadattack säger åt oss att inte bli arga? De måste vara nöjda nu när debatten somnar in och jihadattackerna blir små notiser i tidningarna. För att bli arg och kräva ansvar och förändring är att ”låta hatet vinna”. Men det är inte sant. Det är när vi tiger och slutar bry oss som hatet vinner – det islamistiska hatet. Hatet som skapar terrorn.

Hur tänkte våra europeiska regeringar? Tänkte de alls? För vad har de egentligen åstadkommit med den ansvarslösa invandringspolitiken? Jo, de har flyttat den islamiska världen med dess konflikter till Europa. Jo, men de har också hjälpt ett stort antal människor till ett bättre liv. Saken är den att vi hade kunnat hjälpa betydligt fler genom insatser i närområdet. Utan bieffekter. Det hade varit mer långsiktigt på att förbättra livet i fattiga och underutvecklade länder, till exempel genom att bygga upp utbildningsväsendet, skicka dit experter och så vidare. Det finns mycket man kan göra.

Idén att lösa världens problem genom att flytta folk till väst är, för att tala klarspråk, koko. Men du då, du är ju här! Om inte din far hade kommit till Sverige från Iran hade du inte funnits! Det som har hänt har hänt och är en del av historien. Det var ingenting jag kunde påverka. Men jag kan påverka Sveriges framtid, och den nuvarande invandringspolitiken är inte bra för oss, som har invandrarbakgrund i olika grad, eller för ursvenskarna.

Då, när min far kom hit på 70-talet, såg inte situationen ut som den gör nu. Han kom visserligen hit för att studera. Men, låt oss säga att han kommit hit som flykting. Jag tycker att man kan förlåta många av dem som då pläderade för möjligheten för människor från andra sidan jorden att söka asyl i Sverige. Problemet var inte tydligt. Det kan man inte idag. Idag vet vi mer om islamisk fundamentalism. Vi vet också att det inte finns något slut på asylströmmen. Och vi vet att det är oerhört svårt att skicka hem dem som nekas asyl. Asylprocessen fungerar alltså inte och bör läggas ner helt. Flyktingar bör söka sig till närmaste säkra land. Där kan Sverige och andra rika länder hjälpa till med mat, mediciner och annat.

För europeiska ledare borde européernas säkerhet komma först. Det gör den inte. Den havererade asylpolitiken, som var ämnad att erbjuda skydd åt utlänningar, har äventyrat européernas, inlänningarnas, säkerhet.

Det har inte alltid varit så här och det behöver inte alltid vara så här. Europa är vackert och värt att försvara. Och inte bara för vår egen skull. För att vi ska kunna ge till andra.

Hjälp Mohamed Omar att nå ut till fler! Gilla hans sida på Facebook!

55 reaktioner på ”När vi tiger vinner hatet

 1. gmiksche skriver:

  En intressant och samtidigt illavarslande aspekt hos Hamou Benlatreche är att han varit ett oskrivet blad.

  Vad jag kommer ihåg har praktiskt taget all islamisk terrorism på europeisk mark förövats av personer som varit kända för sina islamistiska böjelser eller/och i delo med rättvisan. Icke så HB. Det går inte att förebygga att personer som han begår terrordåd. Det är bara att acceptera att det finns en grogrund för islamisk terrorism som inte går att komma åt annat än genom att ta sig an den lära som utgör den. Med allt det kan innebära.

  Liked by 1 person

 2. Martin skriver:

  Ja, sabbar man Europa blir resultatet mindre möjligheter att hjälpa långsiktigt på olika sätt. Sinkar man produktiviteten med både islamistisk kultur och därav följande konflikter minskar möjligheterna till framtida nödhjälp under krig. Invandringen suger dessutom åt sig de överskjutande resurser som skulle gått till att hålla Sverige långsiktigt starkt via forskning, företagande, investeringar och utbildning i världsklass.

  Liked by 3 people

 3. George Beteö skriver:

  Jag stämmer fullständigt med Omars tanke angående flyktingar till västvärlden och säkerhets situation i Europa. Jag tycker att troende muslimer är ett farligt folk. Islam skulle vara en förbjuden religion på grund av dess innersta natur i en civiliserad kommun.

  Liked by 5 people

 4. EvaBritt skriver:

  Tack Eddie, jag förstår din trötthet, kommer över mig också och känner likadant när jag skriver till media, jag får inte ens respons. Men så kommer en ny dag och krafterna vänder åter och så här håller det på, med blandad kompott. Håller fullt och fast med dig, så kloka ord som inte slås upp på förstasidan i dagstidningen, men orden blir däremot som ringar på vattnet!

  Liked by 2 people

 5. Gunnar Sandelin skriver:

  I den nyutkomna boken ”The strange death of Europe” berättar den engelske journalisten, debattören och författaren Douglas Murray att belgiska ministrar sagt i Europaparlamentet att ”Europa vet det inte, men det är en realitet att muslimer inom en snar framtid kommer att vara i majoritet i Europa, och därför är det värsta vi kan göra att bli fiende med islam.”
  Kan det sägas tydligare?
  Rapporterar svenska medier om detta?
  Trodde väl inte det!

  Liked by 7 people

 6. Sverige i mitt hjärta skriver:

  Du får inte ge upp, Mohamed!!! Vi är så många som lyssnar på dina kloka, sunda och insiktsfulla åsikter och lär oss om islams ideologiska vansinne genom din information!! Du om någon behövs i debatten, och din upplysning är obeskrivligt viktig!!! Kämpa på, vi uppskattar det du bidrar med enormt!

  Liked by 5 people

 7. A skriver:

  Muslimer talar påfallande ofta om ”våra pengar” när de menar olika bidrag som de svenska skattebetalarna står för. Så hör jag ibland tex. krav/befallningar som: ”Jag ska ha mina pengar”, när det uppenbarligen är svenska skattebetalares pengar de avser. Den här attityden tycks vara särskilt vanlig bland invandrade muslimer (dvs det är min erfarenhet). En delförklaring är nog dock att många upplever att de fått en inbjudan till Europa av Löfven och Merkel (med löfte om frikostig belöning i form av bidrag, gratis tandvård mm mm) och att de själva har betalat smugglarna dyrt för resan. Mao. anser de att det är är pay back-time för Sverige (eller landet de slagit sig ner i). Dessutom uttalar samma människor ofta sitt gillande av Turkiet och Erdogan(s islamiska projekt), ibland av Al Qaida od. Jag har fått känslan av att de anser sig göra en uppoffring genom att bosätta sig i Sverige, (än så länge) de otrognas land, där kvinnor går nakna, maten inte är arabisk eller ens halal i skolorna (deras egna ord, dvs allt detta är saker åtskilliga av dem öppet säger sig ogilla med Sverige). Däremot talar de ofta uppskattande om Malmö; Brave New World…

  Liked by 5 people

 8. leif stern skriver:

  Det som sker i sverige är resultatet av regeringens strävan att genonföra agenda 2030 först i världen.
  Syftet med agenda 2030 är att göra världen jämlik till år 2030. Alla arkitekter vet att det är enklare att plana ut toppar än att fylla sänkor. För varje år sjunker sverige i välståndsligan.
  Detta innebär att resten av världen blir rikare statistiskt. Agenda 2030 har ett hållbart samhälle som huvudmål.
  Mellanöstern och Nordafrika är hållbara samhällen utan att utarma naturen som vår industri påstås göra. De är i stort sätt fosilenergy lösa. Deras fosilfria transporter sker med åsna och gräs. Transportsystem som gör ett samhälle hållbart. En befolkning med stor erfarenhet av detta kommer att underlätta övergången till det hållbara Sverige.
  Agende 2030 som regeringen så framgångsrikt följer gör dagens politik rimlig.
  Integration kräver att båda sidor anpassar sig. Statistik visar att länderna huvuddelen av våra nyanlända kommer från har mer än 20 trafikdöda per år per 100.000 invånare. Vi har 5.
  Integrationen blir intressant för sjukhusen.
  Den svenska industrin måste kunna nyanställa skolad personal med hög allmänkompetens.
  För att göra detta krävs lediga, attraktiva bostäder i närheten.
  Fylles alla bostäder med inflyttade utan kompetens försvinner företagens förmåga att utvecklas.
  De lägger ned eller flyttar utomlands. Samtidigt blir Sverige mera hållbart enligt regeringens snabbt framskridande plan.

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Märkligt nog utan att ens försöka begränsa befolkningsexplosionen…

   Hör vi någonsin MILJÖPARTIET nämna denna FARA???

   Det är ju roten till det onda,
   det faktiska KLIMATHOTET…

   Som tär på jordens knappa naturresurser,
   vatten i synnerhet!

   Tom i vattenrika Sverige har vi fått känna på vattenbrist,
   pga befolkningsexplosionen!

   Vår U-hjälp borde fokusera på detta mål,
   inte att ta hit det producerade ÖVERSKOTTET!

   Liked by 2 people

   • gmiksche skriver:

    Exakt rätt. Roten till det onda. Och afrikanerna, araberna m fl får ta sitt ansvar eller gå under. Vi har inte den minsta anledning att ta emot deras befolkningsöverskott. För en tid sedan stötte jag på en artikel i LeMonde där en journalist intervjuade en afrikansk far någonstans i mellersta Afrika, förmodligen var det en f d fransk koloni. Som levde av vad jorden gav. Den här mannen hade vid 40 års ålder hunnit skaffa sig 24 eller 27 barn, jag kommer inte ihåg exakt antal, med tre fruar. Han berättade frimodigt att han efter att en tid ha levt i engifte skaffade sig fru nr 2 och 3 för att sätta fler barn till världen. Syftet var att åtminstone ett par tre skulle försörja honom när han blev gammal. Han kunde ju inte lita på att alla barn hade den inställningen, så det gällde att ha ett större antal för att vara någotsånär säker. Ridå. Längs Medelhavet från Herkules stoder och fram till Himalayas höjder.

    Liked by 2 people

   • Britt skriver:

    Tyvärr kan vi väl inte stoppa befolkningsökningen i vissa delar av världen, men vi kan ju börja med oss i Sverige och begränsa barnbidraget till max tre barn. Vill man ha fler får det bli på egen bekostnad.

    Gilla

  • salrol skriver:

   Den där agendan, som handlar om nya ”resurs-peaks” är i princip redan inaktuell, så när som på några få resursområden. FN har inte ens fattat att nu har det istället uppstått andra resurs-peaks. Teknik och behov ändras ständigt. Förra agendan (2020) som sattes var redan efter 5 år helt inaktuell.
   Det är dock ett av agendamålen som t o m kan skada den form av liv som idag dominerar på jorden (det kolbaserade), så att det börjar dö ut (inkl mänskligheten) och det är om planerna på sänkt CO2 lyckas svälta ut livet. Blir CO2 0,018% dör allt högre liv och vid 0,01% är allt utdött. Enkla gymnasielabb visar detta. Istället behöver mänskligheten ÖKA CO2-nivån i atmosfären i varje fall till 0,06% eller mer.
   Du beskriver samtidigt hur Sverige skall utvecklas till en islamsk diktatur! Eliten gör sitt ”värsta”.

   Liked by 1 person

 9. BN skriver:

  Ett nytt gängkrig i Hörby där albaner och afghaner nu ligger i territoriekrig med varandra om vilken grupp som ska ”äga” torget och knarkhandeln där.
  Nyss läste vi om samma sak i Ronneby och Trollhättan.

  Dit klankulturer anländer, anländer per automatik även etniska och kulturella konflikter. Gamla konflikter invandrar och fortsätter och nya blossar upp.
  Man skjuter först och frågar sedan, precis som i den gamla vilda västern.

  Att var tioende mord under 2016, varav var tredje mord där kvinnor var offer, var skammord bevisar just att klankulturer – barbari – växer sig allt starkare i Sverige. Detta är ett helt nytt fenomen i Sverige som jag starkt tvivlar på att politiker kan lösa eftersom det är kopplat till just kultur.

  Vill man ha mångkultur får man helt enkelt acceptera skammord. Skammord, liksom typen konflikter som vi ser i Hörby, är i Sverige för att stanna permanent. Enda sättet att förebygga sådana destruktiva kulturfenomen från att utövas i Sverige är att inte släppa in dem från första början. Att inbilla sig att man kan förändra en klankultur som existerat i årtusenden är en omöjlighet, framförallt när gruppen som utövar den växer sig allt större allt snabbare och inte har några krav på sig att förändras.

  Liked by 3 people

 10. Bo Svensson skriver:

  Den definitiva lösningen på problemet islamsk terrorism och generellt på odlandet av asociala attityder, består i krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet.

  Sedan skall det ges möjlighet för skattebetalarna att kanalisera medel till dem man känner samhörighet med för hjälp med deras brottsförsäkringskostnad.

  Liked by 1 person

 11. Lena Lejonstad skriver:

  Men det är ju inte så enkelt, Frankrike t ex har ju många invånare/ medborgare som kommer från forna kolonier. Skulle fransmän få åka till Algeriet t ex men algerierna inte till Frankrike? Historien går ivågor med nationers uppgång och fall och det är svårt att veta orsak och verkan och hur det skulle ha varit OM….Jag har nästan bara bott i ‘ utanförskapsområden’ sedan jag kom till Stockholm ( 8 år i Rinkeby, 10 år i Tensta , 7 år i Hässelby och sedan 12 år tillbaka i Akalla) och arbetar i Rinkeby . Den bild du målar ät lite för negativ tycker jag fast det sjävklart finns många problem ( inte bara ‘utmaningar’ ) Många , de flesta tror jag, som flyr / utvandrar från muslimska länder gör det för att de inte tror på islam eller vill vara muslimer på samma sätt som många svenskar är ‘kristna’. Sedan är ju bittra, frustrerade män som förlorat sin roll som huvud o familjens försörjare ett stort problem tycker jag samt hederstraditionerna. Detta förekommer ju också bland en del ‘kristna’ . Självklart vore det mycket lättare om bara folk från kulturer liknande den svenska kom hit men nu är det som det är ….

  Liked by 1 person

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Jag tror man skulle komma ganska långt med bara lite mera av konsekvent handlande, t ex:

   • Inte se mellan fingrarna när det gäller kriminalitet och knarkhandel i utanförskapsområden
   • Inte som Feministiskt initiativ eller (V) se mellan fingrarna när det gäller kvinnoförtryck och barnäktenskap
   • Tala klarspråk om ensamkommande ”barn”
   • Tala klarspråk om kriminalitet och assistensbolag
   • Osv

   Liked by 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Skall utvecklingen gå framlänges, är det i kraft av sina förtjänster man har rätten att vinna terräng. – Skall utvecklingen tillåtas gå baklänges, kan man strunta i allt och det finns inget mer att snacka om.

   Rådande regler för migration är perversa till sina konsekvenser. – Det krävs en rejäl uppstramning.

   Liked by 1 person

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   ”Det är som det är” säger du — men du tror inte vi svenskar skulle ha makt att stoppa den processen? Om makthavarna ändrade sin vanvettiga politik?

   Många skulle sannolikt fås att återvända, med lämpliga morötter i kombination med indragna bidrag.

   Resten får vi väl dras med — men på VÅRA villkor. Ex-vis nolltolerans mot sådan terror som vi nu kan se i form av sexuellt våld, upplopp i förorterna mm.

   Det här är vårt land, och ingen ska komma och ta det från oss.

   Liked by 3 people

   • Sverige i mitt hjärta skriver:

    ”Det här är vårt land, och ingen ska komma och ta det från oss.” EXAKT!!! Det är också våra barns och framtida barns land, och som Mohamed också säger – vi MÅSTE fortsätta kämpa för dem och det Sverige de ska ärva!

    Liked by 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Det skulle vara så bra om det är som du tror, att de flesta muslimer som har kommit hit vill leva som vi, dvs utan att låta religionen styra ens liv eller ta över i samhället. Hur kan vi räcka ut handen till dem utan att de blir straffade av de konservativa muslimerna och imamerna? Och hur kan vi göra de konservativa muslimerna svaga och helst se till så att de vill flytta härifrån, till något muslimskt land?

   Islam som lära bör inte tillåtas påverka någonting i vårt land.

   Stoppa bidrag och penningflödet, förbjud utländsk finansiering av moske’er, som inte heller bör få bygglov och dra in tillstånd för muslimska förskolor och skolor och kräv att islam följer svenska lagar. För att ha tillstånd att räknas som en religion i Sverige behövs tydligen också att religionen ifråga tillåter att man lämnar den. Alltså bör islam, världens största sekt, inte ens vara tillåten som religion i Sverige enligt våra lagar om religionsfrihet.

   Gilla

 12. phnordin skriver:

  Flyktingproblematiken accentuerades plötsligt under Harold Wilson’s erbarmliga styre. Förmodligen blev han en föregångare när det gällde illa utformad migrationspolitik för att inte säga avsaknaden av sådan. Enoch Powell var väl den ende europé som då stod upp för vad som ansågs vara en extrem inställning men som förmodligen, sedd i efterhand, var den mest sansade politiken.

  Liked by 1 person

 13. 77711n skriver:

  Först kom Hitler sedan Angela Merkel. När ska Tyskland stoppas från att förstöra Europa?
  Vem är värst? Jag anser att den försåtliga Merkel är ett värre hot mot Europa därför att hon går under radarn i nästan alla de europeiska länderna utom baltländerna, Tjeckien, Polen och Ungern.

  Gilla

 14. BjörnS skriver:

  Jag vill sälla mig till dem som uppmanar Eddie att fortsätta. Jag har lärt mig mycket om Islam av att läsa dina krönikor. Din insikt betyder något – fortsätt!

  Gilla

 15. V for Vendetta skriver:

  Rätt intressant också att Danmark igår föreslog att militären skulle övervaka gränsen till Tyskland då det strömmar vapen det hållet in i landet. Ingen är väl så naiv att man tror att vapnen stannar i Köpenhamn och inte går över bron till oss. Ett anat fenomen, okänt för de flesta, är att vapenlicenserna i Sverige under något år tagit oerhört lång tid att handlägga p g a det höga trycket på ansökningar. Jägareförbundet ser dock inte fler medlemmar och jaktkortslösarna har inte blivit fler så vem är det som söker licens på vapen i jaktligt syfte? Malmö och Göteborg har haft flest sökande under några år, de orter jämte Stockholm där det är dyrast och svårast att få tag i jaktmark. En vapenhandlare jag talade med uppgav att det skjuts upp för jägarexamen i Malmö som aldrig förr och det var så gott som endast nyanlända som examinerades. Han påstod också att för samtliga bössor han ställde till försäljning via internet fick han ett samtal från en utan brytning och nio från de med. Så min slutsats är att vi inte endast får vänja oss vid jihadistattacker, vi får vänja oss vid att gammelsvensken sitter obeväpnad och nysvensken beväpnad.

  Liked by 1 person

 16. Kuckeliku skriver:

  Tystnad kan förebåda en kursförändring. När man inte orkar dra de gamla lögnerna en gång till så kommer snart något nytt. Det händer saker i det undermedvetna även när man är tyst.

  Gilla

 17. MIS skriver:

  Politiker i Sverige och EU påstår att det är Dablin förordningen som de följer om mänskliga rättigheter och vill inte erkänna att ca: 90 procent av migranter är ekonomiska. Dessutom vill Merkel vinna valet och därför kan hon inte erkänna att migrant politiken är ett fiasko.Sen finns det en massa folk som tjänar stora pengar på migrationen som flyktingsförläggningar baroner, HVB hemms baroner, advokater, coacher, godmän, livsmedelsaffärer, möbel affärer, klädaffärer osv och en massa SMUGGLARE. Altihopa är stor buissness.
  En hopplös situation där politiker kan och vill inte räkna på de ekonomiska konsekvensen.Det verkar som att de är dåliga på mate.

  Gilla

 18. Kent Forssgren skriver:

  Eddie, dina krönikor fungerar som vattendroppen som slipar mjuka de vassa hörnen på stenen.
  Men det tar tid.
  Fortsätt!
  Jag märker nu att i samtal med vänner och obekanta, om jag försiktigt styra samtalet till att beröra massinvandringen, så är det mycket ovanligt att jag får annat än medförståelse för min åsikt –om detta fortsätter – så kommer det Sverige som vi och våra anförvanter har byggt upp, snart inte existera.
  Förståelsen blir allt större för att det är våra politiker som medvetet vill att så skall ske, för deras egen vinning.
  Jag rekommenderar nästan dagligen yrvakna medborgare till bloggen Det Goda Samhället.
  Så – Eddie – ditt engagemang, med din sakkunskap, är det som skall och måste rädda Sverige.
  Jag misstänker att Patrik Engellau under stundom drabbas av samma tvivel.
  Er insats är mycket mycket stor.
  Ni inspirerar – givetvis också de andra av mig här icke namngivna medskribenterna – bidrar också alla till att så många vakna medmänniskor kommer med kloka och insiktsfulla kommentera till era inlägg, så ge inte upp.
  Då är jag rädd att jag också ger upp.
  Det vill jag inte!

  Liked by 1 person

 19. Christer Holm skriver:

  Trött och uppgiven är lätt att bli. Förbannad, frustrerad och man funderar vad göra… Ord har ju blivit svärd via penna förr och stora skepp tar lite längre tid att gira i rätt riktning. Kanske är vi på väg att räta upp skutan, men när jag skriver så kommer tvivlet och funderingarna på om det måste bli än värre först, med inbördes stridigheter som varit oss fjärran, om inte vissa sväljer sin stolthet och andra krävs att flytta på sig, och de nya styrande visar den stake och det nations- och medborgarvärnande engagemang som fullständigt saknas idag.

  Gilla

 20. Hawwa skriver:

  Nej snälla Mohamed, sluta inte skriva. Vi behöver all information vi kan få och lite till.

  Jag satt under flera år bredvid en kollega som var(är) muslim ifrån Pakistan. När religionen fördes på tal, tyckte han att islam och kristendom var ungefär sak samma. Här i Sverige gick han till kyrkan, enligt islam är ju Jesus en också en profet.

  För några år sedan läste jag boken ”Familjeliv och levnadsmönster bland Mellanösterns muslimer” (utgiven 1996, ”Ære og Skam” på danska) av Naser Khader som är en dansk-syrisk skribent och samhällsdebattör (https://sv.wikipedia.org/wiki/Naser_Khader).
  Den gjorde stort intryck på det sätt den uppmärksammade skillnader i förhållningssätt emellan Mellanöstern och Skandinavien. Den mening som jag främst tagit med mig från den boken är följande ”Ett stort problem med islam är bristande kunskaper om islam, framförallt bland muslimer.” (ej korrekt citerat).

  Detta har förstärkts t ex i intervjun med dig och Nima Dervish i DGS-tv, där Nima underströk att”… ingen skulle bli gladare än jag om islam kunde reformeras …”, men han hade svårt att se det komma, eftersom profeten eller profetens liv inte får ifrågasättas, och det står i konflikt med de värderingar som vi hyllar i våra moderna, sekulära samhällen (så tolkade jag honom).
  Det jag läst av Magnus Norell, har bl a pekat på avsaknad av ansträngning inom islam att hitta ett gemensamt förhållningssätt för att kunna enas om vad som är förenligt med islam och inte (många muslimer uppfattar att dödande i trons namn är förkastligt – jag har träffat muslimer med sådana uppfattningar, även om de enligt andra har missförstått islam).

  Ett försök gjordes i somras av de 60 imamer som turnerade i Europa för att visa sitt avståndstagande mot den islamistiska terrorn.
  http://www.dw.com/en/muslim-imams-march-against-terrorism-in-europe/a-39608229

  Irshad Manji nämner i sin bok ”Det muslimska problemet” Amman-budskapet, ett försök till ett slags gemensamma guidelines, där jag ser att du, Mohamed, ej längre står med som undertecknare. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ammanbudskapet

  Många nyanser av islam verkar det finnas, eller kanske framförallt många olika muslimer.
  Att Irshad Manji framhärdar som muslim, som varande lesbisk feminist, överraskar eftersom strider ju emot den uppfattning man f n bibringas av islam (ett problem är ju hur vi utanför egentligen ska kunna veta, även om spåren förskräcker).

  Nobelpristagaren V S Naipauls uppmärksammade problematiken med islam i boken ”Bland de rättrogna”, utgiven 1981. Där tydliggörs konflikterna som är resultatet av de skilda värderingar som råder i moderna sekulära samhällen och de som styr i de islamska länderna, dvs en sträng religiös ordning som upprätthålls genom våld och förtryck. Boken är en skildring av en resa genom Iran, Pakistan, Malaysia och Indonesien. Västerländsk vetenskap står inte så högt i kurs men ironiskt nog när en person i ledande befattning drabbas av cancer (tror jag det var) såg personen inga hinder att åka till USA för att ta del av den sjukvård som där kunde erbjudas.
  Det finns gott om exemplar av denna bok på Bokbörsen (127 st just nu):
  https://www.bokborsen.se/?g=0&c=0&q=bland+de+r%C3%A4ttrogna&qa=&qt=&qi=&qs=&f=1&fi=&fd=&_s=created_at&_d=desc

  Att värderingar inom islam (även om det finns nyanser & skillnader) och det moderna västerlandet står i bjärt kontrast emot varandra torde det inte råda något tvivel om. Konflikten i värderingar (värdegrunden?) spänner över vår tillvaro i stort. Inte endast skiljer det i synsätt, ”islamiska värderingar” strider emot våra lagar som t ex :
  Kvinnosyn, homofobi, barnäktenskap, polygami, hederskultur och inte minst antisemitism, som f ö är dokumenterad inom islam, som t ex Haj Amin al-Husseinis fraterniserade med Hitler och Nazityskland:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Haj_Amin_al-Husseini

  (Nej, jag tror verkligen inte att alla muslimer är nazister eller antisemiter, men denna tendens finns, och det vore bra om de muslimer som inte är det tar avstånd. Som Irshad Manji gör, som alla andra gör som är angelägna om att inte förknippas med nazism. Jag är jättetacksam om någon muslim träder fram och invänder för att säga att de fenomen jag ovan räknat upp INTE grundar sig på ”islamska värderingar”.)

  I den svenska värderingsfloran (värdegrunden?) är tolerans är ett centralt begrepp, och vi är snara att erkänna vikten av tolerans – hur skall vi då hantera intolerans? Att ge efter för den, där intoleransen får konkreta tragiska effekter är inte speciellt hjältemodigt. Faktiskt motsatsen – en akut brist på civilkurage.

  Men, det är inte heller konstruktivt att låta sig fastna i förfasningsfasen, att ondgöra sig över den andra sidans hopplöshet. Det vore så välkommet att försöka hitta ett sätt att kommunicera om dessa så angelägna frågor. Att försöka börja diskutera konkreta frågor och framhärda i det. Hur skall vi se på barnäktenskap? Finns det några omständigheter som gör att vi kan ”tolerera” det inom vårt lands (ja, vår nations) gränser. Vad är i så fall en lag värd? Vad skall vi ha den till?

  Gilla

 21. Gösta Svensson skriver:

  Citat:

  ”Att ge upp är inte ett alternativ. Jag har barn som ska växa upp i Sverige. Det vore att svika dem. ”

  Strid är det enda kvarvarande alternativet. Omar vill skriva och det är bra och skänker tröst, men strid är det alternativ vi till sist kommer att längta efter. Det, eller förnedring, förtryck och undergång.

  Liked by 1 person

 22. Gunilla skriver:

  Jag förstår risken för uppgivenhet inför det kompakta politiska pk-motståndet. J Bronco Mårtenson skriver i Avpixlat om Undantaget upphöjt till Norm. I hans krönika gäller det hbtq men gäller för andra fenomen också. Vi ska älska efter varje terror-angrepp; annars föder vi hatet. Vi ska tolerera intoleransen. Nonsens. Media är pk-politikens propaganda-maskin. Vi ska indoktrineras i ‘normaliserande’ av religiös intolerans och apartheid av otrogna. Tv svämmar över av nya regnbågsfamiljer som norm. Homosexualitet, bisexualitet, ‘tredje-kön’ är idag räkmackan till jobb inom offentligheten utan krav på annan kompetens inom yrket. Längst ner på skalan står den kristne heterosexuelle svensken. Som ska finna sig i att vara kafir och dhimmi och bespottad i den parallella religiöst fundamentalistiska diasporan i (de självvalda) utanförskapsförorterna. Alla sunda protester från erfaret och kunnigt håll kvävs effektivt med rasist,-fascist,-nazist-epitet.

  Gilla

 23. camiry skriver:

  Dina ord är inte borta efter en dag, de stannar i oss som läser dina texter. Därför måste vi få fler att läsa dem. Ditt och dina kollegers arbete är oerhört viktigt! Det måste bara växa från att vara ett efterlängtat andningshål för det ”fåtal” som hittat hit, till att utgöra en del av atmosfären.

  Dina texter har givit mig en djupare förståelse av islam/islamism, men jag har fortfarande mycket kvar att begripa för att tryggare kunna ta debatten. Känslor har jag, som så många andra som kommenterar dina inlägg, i överflöd. Mina argument behöver vässas för att balansera dessa.

  I tidigare inlägg har du bland annat skrivit att man inte kan vara svensk och en sann muslim, att IS grymheter är i paritet med Muhammeds och att islam därmed alls inte är en gosig fredlig religion (bla baserat på haditherna, om jag förstått dig rätt). Om jag inte missförstått dig menar du att visst finns mer sekulära muslimer, men att de sekulära muslimerna då inte är ”sanna” muslimer.

  Min förvirring kan tydligt exemplifieras av ditt och Nalin Pekguls arbete. Ni kämpar båda mot fundamentalismens utbredning i Sverige och för att öka vår kunskap om denna destruktiva kraft. Ni har båda erfarenheter av den; du som tidigare medlem av den, Nalin som kvinna boende i Tensta och därmed per automatik drabbad av den. Du blev ateist medan Nalin Pekgul kallar sig muslim, en svensk sådan. Din beskrivning av Muhammed skiljer sig i viss mån från Pekguls i det att hon menar att han hade betydligt större acceptans för kvinnor och barns rättigheter än vad islamisterna vill göra gällande. Vad jag förstått från annat håll, var en av Muhammeds fruar faktiskt egen företagare, en driven och lyckad sådan, vilket väl strider mot inskränkandet av muslimska kvinnors rättigheter?

  Av dina inlägg får jag känslan av att islam i grund är en destruktiv religion med ett uttalat jihadistiskt mål. Att döma av vad som sker i vårt samhälle kan jag acceptera den bilden. Men Nalin Pekguls bild då? Det skulle vara otroligt intressant att höra er diskutera detta.

  Dina ord stannar kvar, men det gör även kommentarerna, av vilka en del är oerhört känsloladdade med en till synes liten verklighetsförankring och stor portion hat. Dessa hjälper inte.

  Så fortsätt, snälla. Hjälp oss vässa våra argument, så vi kan lämna känslorna därhän och få fler att våga sig till er sida.

  Gilla

  • Hawwa skriver:

   Jag sympatiserar med denna hållning. Våra kunskaper om islam är begränsade, men det vi har sett förskräcker. Vi vet heller inte om det islam vi presenteras här i Sverige är kapat av vissa förgreningar (som Nalin Pekgul verkar mena). Det jag hittills tillgodogjort mig lovar inte inte så gott, de fenomen jag radade upp ovan verkar vara förankrade just i islam. Men likväl tror jag den enda vägen framåt är att verka för en öppen diskussion, befriad ifrån affekterade tonlägen, där sakfrågor som t ex tillämpning av de islamska traditioner som går på tvärs mot svensk lag. Det verkar onekligen rätt utsiktslöst just nu, potatisen är för het för att ta i, men skam den som ger sig – förhoppningsvis svalnar den någon gång!

   Liked by 1 person

 24. Nessa skriver:

  Fortsätt Eddie. Du har lärt mig allt jag kan om islam. Det är förskräckligt men avgörande för allas vår framtid att utvecklingen vänds. Dina analyser, observationer och djupa kunskap om islam är en ofantligt viktig motvikt till blåögda Fröken-Sverige-politiker.

  Gilla

 25. Hedvig skriver:

  Mohamed Omar! Dina starka och djupt insiktsfulla artiklar om islam är ovärderliga i den svenska politiska och samhälleliga debatten. Du måste fortsätta! Hur kan vi stödja dig och sprida dina artiklar på det mest optimala sättet? Kanske också DGS:s läsare kan komma med goda och kreativa sätt.

  Idag läste jag äntligen en artikel om att kulturpolitiken kommer att bli en av de viktigaste sakpolitiska frågorna i riksdagsvalet 2018.
  Det är Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet, författare och fri debattör som nu börjar granska riksdagspartiernas kulturpolitik. Hon börjar med Miljöpartiet. Den här artikeln är alldeles för kort och översiktlig.

  Här har du, Mohamed Omar en viktig uppgift att fylla!

  https://ledarsidorna.se/2017/08/granskning-en-gron-kulturpolitik/

  Nedmonteringen av vår svenska/nordiska/västerländska kultur och kulturarv började långt innan Alice Bah Kuhnke (MP) placerades på kulturministertaburetten av Stefan Löfven (S).
  Minns Fredrik Reinfeldts, Mona Sahlins, Anders Borgs kritik/förnekande av specifik svensk kultur.

  T ex ”Att störa homogenitet” 2013

  http://www.nordicacademicpress.com/bok/att-stora-homogenitet/

  och kritik av densamma:

  https://osterifran.wordpress.com/2013/10/08/att-stora-homogenitet/

  Gilla

 26. phnordin skriver:

  Mohamed, jag har lärt mig mycket av dig på dessa sidor. Du är sällsynt väl underrättad och delar med dig av din information och lärdom. Säg vad som kan göras för att du skall kunna fortsätta dina inlägg?

  Gilla

 27. Bertil Skoglund skriver:

  Självklart måste du fortsätta att kämpa. Du har den bästa kunskapen och dina inlägg skulle ut på ”SVT Text” varje gång du skriver något. En omöjlighet förstås men man kan ju alltid önska att sanningen skulle nå fler av svenska folket som verkligen behöver upplysas om verkligheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.