Tankar från kärringen mot utvecklingsströmmen

Helena Edlund

Under mina tolv år som präst fick jag förtroendet att följa många hundra människor till den sista vilan. De yngsta av dem hade knappt börjat leva och de äldsta hade hunnit lägga mer än ett sekel av livserfarenheter bakom sig. Ofta tänkte jag, vid de begravningar där den döde hade levt i 90 eller 100 år, att de hade fått se så stora samhällsförändringar: Två världskrig, industrialismen, bilen, telefonen, vattentoaletter, kvinnlig rösträtt, vacciner, föräldraledighet… Listan kunde göras oändlig. Någon sådan utvecklig skulle jag inte få se under mitt liv.

Nu befarar jag att jag haft fel. Under mitt liv har även jag fått se enorma samhällsförvandlingar, men åt fel håll.

Det går inte en dag utan att jag läser om nya skjutningar, mordförsök och gruppvåldtäkter. Bilbränderna och misshandelsfallen är så många att de knappt renderar notiser och det går knappt en dag utan att jag i djupet av min själ känner att jag inte vill ha det så här i Sverige.

Jag. Vill. Inte.

Det händer inte sällan att jag drömmer mig tillbaka till min egen barndom och minns hur samhället såg ut då. Jag ser mig inte som lastgammal, men det var en helt annan värld. Visst, det är lätt hänt att idealisera en svunnen tid. Det fanns problem även då, men jämfört med vardagen som mina barn möter så levde jag i något som närmast kan liknas vid en idyllisk Bullerby – det var självklart att svenska flaggan skulle vaja på skolavslutningarna, att cykeln stod kvar i cykelstället och att barn kunde gå ut och leka utan ständig övervakning. Kvinnor föll inte från balkonger i tid och otid och barnäktenskap var förbjudna.

Jag längtar tillbaka till den tiden, av den enkla anledningen att jag tycker att den var så mycket bättre.

Men en sådan åsikt är inte särskilt accepterad att ha, har jag noterat. Om man anser att det var bättre förr och att all utveckling inte nödvändigtvis är bra utveckling, så betraktas man i vissa sammanhang som en hopplös bakåtsträvare. Då anses man vara emot den pågående samhällsutveckling som ofta framställs som en oundviklig naturlag. Men så är det ju inte. Det finns ingen absolut regel som kräver att vi måste lämna ifrån oss ett otryggt och ekonomiskt havererat samhälle till våra barn.

Det är faktiskt upp till oss.

Jag vet inte hur du känner, men jag vill inte att mina barn ska se det som fullständigt normalt att det sitter trasiga tiggare i varje gathörn, eller att deras skolkamrater inte får lära sig simma på grund av religiösa skäl. Jag vill inte att de ska behöva känna ångest över att ”resursbrist” leder till att de inte får hjälp i skolan eller att de ska tvingas att bo hemma i vuxen ålder. Jag vill inte att de ska vänja sig vid ett samhälle där människor separeras från varandra grundat på hudfärg, kön eller religion och där vissa grupper inte ens omfattas av det skydd som svensk lag borde ge dem. Jag vill inte att mina barn ska behöva undervisas i hur de ska agera vid en skolskjutning eller ett terrordåd.

Våra barn är värda något bättre – och det borde vara anledning nog för oss vuxna att spotta i nävarna och ta itu med problemen. För problemen finns och de måste hanteras. Steg ett är att definiera och tala om problemen utan förskönande omskrivningar. Steg två är att bestämma oss för hur vi vill att det svenska samhället ska se ut om 50 år. Steg tre är att utarbeta en realistisk handlingsplan – och driva igenom den. Det kommer att kosta på, det kommer att kräva målmedvetenhet och beslutsamhet, men det går. Det måste gå. Alternativet är omöjligt att acceptera.

En vacker dag är det jag som ska begravas, men fram till den dagen ser jag det som min plikt att göra det jag kan för att mina barn ska få leva sina liv i frihet, trygghet och gemenskap. Mina barnbarn ska få plocka blåbär i skogen och leka på ängarna. Flickorna ska kunna klä sig fina i korta kjolar utan rädsla för våldtäktsmän och jämställdhet ska vara en självklarhet. Vi har varit där förut, så vi vet att det är möjligt.

Om vi kan lyckas med det, även om jag inte får leva länge nog för att se det med egna ögon, så kan jag stå ut med att kallas bakåtsträvare ända fram tills dess.

100 reaktioner på ”Tankar från kärringen mot utvecklingsströmmen

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta behöver säga som och om igen och inte minst av landets kvinnor. Problemet är att en liten grupp människor har tillskansat sig ett orimligt inflytande i samhället och driver hänsynslöst de mest absurda och extrema uppfattningar. Det är alldeles nödvändigt att sätta ned foten och se till att förnuft , ordning , reda och personligt ansvar åter sätts i högsätet. Resurser skulle kunna friställas inte minst inom universitetsväsende och förvaltning om galenskaper som genusforskning och liknande kunde utmönstras. Landets begränsade resurser behövs i dag mer än någonsin för nyttigheter.

  Gillad av 7 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Ett oavvisligt villkor för att utvecklingen skall gå framlänges, är regler för migration som gör att man vinner terräng i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden.

  Reglerna för asyl måste alltså omprövas och det vet ju alla redan.

  Gillad av 2 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Heja Helena! Vi är flera som vill detsamma som du och den här bloggen med bl a dina texter är ett bra led i den pågående problembeskrivningen.
  Vi måste på alla sätt belysa förtrycket och ja, faktiskt rasismen i vänsterns s k postmoderna identitetspolitik, som delar in folk i grupper utifrån allehanda godtyckligt valda kriterier och påstår att privilegierade grupper såsom t ex ”vita” personer i detta land är förtryckare och att andra grupper t ex ”icke-vita” från mellanöstern är offer. Man spelar på skuld hos förtryckargrupperna och på att erbjuda offergrupperna en rad rättigheter och på så sätt skaffa sig makt som upphöjda ledare för en ”human stormakt”.
  Vanligt folk är både medmänskliga och generösa och går lätt i fällan i att tro att man är en bra människa om man ger tiggare en slant eller lägger sin röst för öppna gränser och man blir naturligtvis berörda av de enskilda tragiska livsöden som alltid återges i traditionell media.
  Jag tror att fler och fler ändå börjar inse att man måste hålla huvudet kallt och inte bara hjärtat varmt, när det kommer till politik.
  Låt oss hoppas det och fortsätta tjata och stå för att vi är konservativa i att vilja ha trygghet på gatorna och samhällsinstitutioner som fungerar med rättssäkerhet och kompetens.

  Gillad av 7 personer

 4. Peter Ojala skriver:

  Hej! Tack för en intressant och angelägen betraktelse! Vi har all anledning att vara oroliga. Maktetablissemanget beter sig som en galen sekt som väntar på att yttersta dagen ska komma närsomhelst och just dom ska bli räddade när världen går under i lågor. Minst sagt bekymmersamt. Jag vill dock påpeka en liten sak: det är absolut stort och värt att framhålla att vi fått kvinnlig rösträtt de senaste hundra åren men även om det stora steget mot manlig rösträtt togs för bara lite mer än hundra år sedan så förtjänar det att påpekas. Inte minst därför att allmän manlig rösträtt fullbordades först några år efter kvinnlig rösträtt. Det som gör det särskilt angeläget att påpeka är att man annars lätt ger näring till en av feministernas mest spridda fördomar: att män innan har haft all makt och att kvinnor genom att organisera sig ensamma kämpade till sig rättigheter i strid med det privilegierade manliga kollektivet.

  Gillad av 5 personer

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Se framåt typ tio år till att börja med!
  Vad vi måste göra för att inte ytterligare förvärra problemen!

  Det måste absolut ha högsta prioritet!!!
  Att ge (S)tefan en lång semester, helst livslång!

  Gillad av 1 person

  • gmiksche skriver:

   Enbart Stefan?

   Det behövs en semesterkoloni av större mått. På någon plats varifrån det är svårt att ta sig tillbaka hit. Lämpligen på Sankt Helena. Ifall den idén förverkligas vågar jag hävda att ön fått sitt namn av Helena Edlund.

   Gillad av 4 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Man måste hugga huvudet av Hydran först, som bekant!

    Givetvis ett stort antal andra också!
    fast frågan är om det tillräckligt långt borta)

    Gillad av 1 person

   • gmiksche skriver:

    Ja, varför inte. Då skulle de kunna sitta vid de stora stenstatyerna, titta ut över Stilla havet och begrunda sitt och stenstatyernas öde. Jag har läst att stenstatyerna och plattformerna där de stod förstördes över en natt. En teori är att befolkningen var uppdelad i två grupper. En somt tillverkade och skötte statyerna och en annan som producerade mat åt de som skötte statyerna och sig själva. Uppgiften tros ha blivit mer och mer betungande med tiden. För de som hade makten var det viktigare att visa att de kunde få fram de finaste och största statyerna. Och många på köpet. Till slut klarade de som stod för mathållningen inte längre av stressen. Så det blev revolution.

    Man kan skönja en viss parallell med vår PK-klass. Den lägger större och större bördor på oss som får samhället att gå runt. Överskottet satsas inte minst på levande motsvarigheter till statyer, till en del hemmagjorda i utanförskapsområden och, eftersom det inte räcker,till en del importerade. De stora ambitionerna får överskottet att minska. Någon gång tar det slut. Det vore bäst för alla om PK-eliten hamnade på Påskön dessförinnan.

    Gillad av 2 personer

   • gmiksche skriver:

    Det är standardförklaringen. Den ligger ju nära till hands. Och varje miljöpartist kommer att anse den såsom varande den enda sanna och sluta ställa frågor.

    Men det finns nyare undersökningar som tyder på att sammanbrottet kom långt efter att ön skövlats på sina palmer. Uppenbarligen klarade man sin matförsörjning hjälpligt även när det inte längre gick att bedriva fiske på grund av att det inte fanns träd att bygga båtar med. Och det gjorts lyckade försök under senare tid med att transportera statyerna från stenbrotten med handkraft. Deras speciella form gjorde att man kunde ”gunga” dem fram till den plats där de skulle ställas upp.

    Gilla

   • Hexe skriver:

    Det ser mörkt ut att få någon att passera gränsen söderut.
    Vi ska istället bli fler.

    Läste på Migrationsverkets hemsida
    Eritreas nationaltjänst är obligatorisk och består av 6 månaders militär- och 12 månaders samhällstjänst, enligt den nationella lagstiftningen.

    A lämna landet utan tillstånd och försöka komma undan nationaltjänsten, kan därför uppfattas som oppositionella.
    Och det straff som en person som återvänder till Eritrea kan förvänta sig, kan i sin tur motivera förföljelsegrunden ”tillskriven politisk uppfattning”.
    Det är en förföljelsegrund som vid en asylprövning kan ge flyktingstatus i Sverige.

    Samma bedömning gäller för en person som hållit sig undan den så kallade folkarmén, även en sådan person riskerar ett långt fängelsestraff.

    Tidigare har de flesta eritreaner fått uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande. I den tillfälliga svenska lagstiftningen har alternativt skyddsbehövande inte möjlighet till familjeåterförening, men en flyktingstatusförklaring ger den möjligheten.

    Till detta kan man väl lägga: Välkommen till Sverige här belönar vi värnpliktsvägrare, och ta med dig hela tjocka släkten för livslång försörjning.

    Gillad av 3 personer

   • gmiksche skriver:

    Du nämnde inte den mest kände, Den som PK-journalisterna har förklarat till sitt helgon. Davit Isaak. Eritrean, flydde till Sverige för att slippa militärtjänst vid en tidpunkt då de var krig mellan Eritrea och Etiopien. Fick svenskt medborgarskap och trodde att det skulle skydda honom när han åkte tillbaka till sitt gamla hemland för att skriva för PK-pressen. Han blev haffad och satt i fängelse.

    Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Tänkte inte på det faktum att Påskön är en bra analogi för Sverige, tänkte mest på att det var avlägset. Påskön hade mycket skog vad jag kommer ihåg från Jared Diamonds bok Collapse men man högg ner träd efter träd (och fortsatte hugga och rulla stenhuvuden) tills inga fanns kvar. Våra politiker och media är i full gång med yxorna. När man en gång flyttat från ett allt mera islamiserat område som exempelvis Malmö, och regeringen beslutar att ALLA kommuner skall ta emot migranter och ens barn då ändå blir trakasserade, var flyttar man då? Man lämnar landet. Mina badställen där jag växte upp översvämmas nu av vrålapor. Om jag konfronterat dem och det kommit till handgemäng så är jag inte ens säker på att polisen varit på min sida.

    Gillad av 1 person

 6. Erling skriver:

  Om du är kärring, vad är då många av oss andra på detta forum? Antikviteter? Reliker från forntid?

  Delar till fullo dina tankar. Visst kan man idealisera – men faktum är att det i jämförelse VAR en idyll. I alla fall den uppväxt och ungdom som var min.

  Två plus två var fyra. Trasiga byxor lagades! På alla sätt fanns en gemensam strävan att förbättra och bygga upp vårt samhälle. Innehållet var viktigare än ytan! Med andra ord – precis motsats till det vi har idag.
  Jfr t ex vilket av dagens underhållningsprogram som helst med Alice Babs och Duke Ellington i Sacred Consert. Flams och trams contra kvalité och substans!
  (Personlig uppfattning, jag vet, men för mig illustrativt)

  Den handlingsplan du skissar upp är logisk men tyvärr en chimär. Den förutsätter enighet och samförstånd. Gemensamhet är lika fjärran som öster från väster!

  Gillad av 3 personer

 7. gmiksche skriver:

  Inte enbart att ” mina barn ska få leva sina liv i frihet, trygghet och gemenskap.” Det begränsar omsorgen om det som händer efter ens bortgång alldeles för snävt. Och betyder att de som inte har barn egentligen inte bryr sig. Helena menar det nog inte på det sättet, men det är värt att lyfta fram.

  Att bry sig om en framtid som man själv inte kommer vara del av avhandlas i boken ”Death & the Afterlife” av Samuel Scheffler. Oxford University Press , New York 2013. ISBN 978-0-19-998250-9, Kan varmt rekommenderas.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi har (S)tatsminister utan barn…

   Tyskland har en Kansler utan barn…
   Fler nyckelpolitiker i EUropa i samma sits, t.ex. Frankrikes nyvalde Macron…

   De två viktigaste länderna har valt samma typ av EGOISTISKA LEDARE!
   Efter oss syndafloden!!!

   Mao kanske inte lika måna om hur framtiden ser ut?
   Hen ser till nuets belöningar)

   De trettio Silverpenningarna från Bilderbergs?

   Gillad av 3 personer

 8. Alexander Zetterberg skriver:

  Hav förtröstan, även om vi än så länge bara kan ana det, har utvecklingen redan vänt.

  Postmodernismens dagar är räknade och bättre tider väntar. Om några år kommer vi ha fullt upp med att tillsammans bygga en ljusare framtid, fylld av lidande men samtidigt genomsyrad av mening och glädje.

  Varje dag och handling spelar roll!

  Gillad av 2 personer

 9. Lars-Erik Eriksson skriver:

  De flesta av oss – t.o.m. inkluderande de som inte vågar sig in på sajten – må vara överens om vart vi vill, precis som du skriver Helena.
  Det svåra blir, som din text erkänner, att ta sig dit.
  Nationen behöver en ny konstitution värd namnet, ingen politisk korrekt rappakalja om att alla hör hit, kulturer såväl som folkgrupper. Vi behöver en Magna Charta. En schweizisk demokrati.
  EU blev ett felslaget projekt, ett steg i taget, stadsstater, nationer, handelsförbund utan allt för mycket politiska visioner o ambitioner för mer politik. Allt är inte politik.
  Sänk alla politiska ungdomsförbund i jungfrukällan innan de kan ställa till mer elände.
  Dekapitera biståndssverige med ett alexanderhugg, använd pengarna till att betala av statsskulden och sedan sänker vi skatten motsvarande.
  Upphöj medborgarskapet till att betyda allt för den som önskar rättigheter tilldelade från staten.
  Fastslå att även om landet är sekulariserat vilar denna icke-tro på kristen grund.
  Övriga religioner kan vi betrakta som new age och staten skall se dem som svartklubbar, acceptera dem så länge de inte ställer till nåt.
  All form av organiserad brottslighet skall betraktas som stämpling mot staten, d.v.s. de som ingår i sådana nätverk är per definition landsförrädare och skall riskera dödsstraff.
  Inga dyra fängelsebyggnader, tältboende för kriminella, bedragare som åker dit skall få sina straff avräknade först när pengarna de stulit återbetalats.
  Så kommer vi en bit på vägen.

  Gillad av 6 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Tack Jan.
    Jo, jag är medveten om att jag tog i.
    Men.
    Det kusliga är att ju längre vi väntar desto mer av radikala åtgärder krävs det.
    Naturligtvis finns någonstans en point-of-no-return och det kan ju faktiskt hända att vi står där redan men, jag väljer att hålla med Tino Sanandaji, fortfarande kan vi häva tillståndet.

    Gillad av 2 personer

 10. Hortensia skriver:

  Tack, Helena, för att du vågar spjärna emot den outsägligt sorgliga, dramatiska samhällsavvecklingen, som opåkallat och oförtjänt har drabbat svenska folket. Vi tvingas utstå massimporterat, hänsynslöst våld, hat, hot och terror i en tidigare, åtminstone i min egen barn- och ungdom, alldeles otänkbar omfattning.

  Vem hade kunnat föreställa sig, att avsiktligt framavlade, bevisligen livsfarligt – och synnerligen osvenskt! – bitska kamp-, vakt- och herdehundar samt (tokreligiöst hund-, gris- och kvinnohatande) hypermaskulina, utomeuropeiska stamkrigare, hitkomna från jordens mest dysfunktionella hörn ens skulle få förekomma här i Sverige?

  Gillad av 7 personer

  • Kajsa skriver:

   Hortensia
   Du skriver avsiktligt framavlade. Ja många genom sk kusigifte som ger missbildningar, aggression och dysfuktionalitet samt handikapp. Kostnader som vi får stå för i bl a LSS.
   Varför skriver ingen om det?

   Gillad av 2 personer

   • gmiksche skriver:

    Det är nog att gå för långt att man medvetet försök avla barn med defekter.

    Kusingifte hör till klankulturen. Man gifter sig enbart inom klanen och då blir det ofta genetiska defekter på grund av att urvalet av partner är begränsat. Historiskt sett tror jag att de har varit alltför korkade för att inse detta. Eftersom missbildningar varit vanliga också i andra klaner som de känt till. Nu borde de veta bättre, men klankulturen är viktigare än hälsan. Dessutom kan man förlita sig på att andra betalar.

    Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    KAJSA!

    Man kan bara hålla med!
    MAN kan försörja sig bra på assistens har vi sett!
    Hela familjen får jobb?

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jeg tror nok det var kamphundene Hortensia tenkte på når hun skrev om avl… Husker jeg ble fortalt i Provence at man på steder hvor de har tyrefektning (et avskyelig dyreplageri!), bevisst avler på aggressivitet.

   Kamphunder er det vel helst narkomane som holder seg med? Vi andre ønsker oss jo snille og fredelige frender i hverdagen.

   Gilla

 11. Lilla fröken PK skriver:

  Hinder på väg mot målet: Allas lika värde, ställ inte grupp mot grupp, islamofobi, rasism, feminism, geuspedagogik, minoritetsperspektiv, konsensus, public service….Glömde jag något?

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   En input när det gäller allas lika värde: som jag ser det är detta en självklarhet. Alla föds vi med lika värde. Men våra handlingar måste kunna värdesättas utifrån hur vi väljer att agera.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Med en kvinna bakom Pseudonymen,
   kan vi nästan få hopp)

   Du lyckades nog täcka in det mesta!

   Flyktingkonventionen måste göras om,
   den får inte vara ett smörgåsbord man kan välja från!

   Sätta stopp för ”Flyktinginvasionen”,
   vi måste prioritera behov av KVALIFICERAD arbetskraftsinvandring!

   Vad händer när Afrika på allvar rör sig norrut?
   Då handlar det om om 10-tals miljoner, till att börja med!

   Gillad av 1 person

 12. Jonas Bohman skriver:

  Håller helt med dig, Helena. Visst kommer vår generation att få uppleva samhällsförändringar, men tyvärr, tyvärr till det sämre, mycket sämre om inget görs, eller rättare sagt skulle påbörjats för tjugo år sedan. Jag kan inte få in i mitt huvud varför våra politiker har tillåtit det gå så långt som vi nu alla kan se. Varför? Tack för befriande text.

  Gillad av 3 personer

 13. Göran skriver:

  Kan bara hålla med dig Helena. Jobbar som väktare i många av de såkallade utanförskapsområdena i Göteborg sedan början av 90-talet. Då var de inte utanförskapsområden. Men ju mer folk som kommit från länder utanför Europa, ju mer problem har det blivit.

  Gillad av 3 personer

 14. uppstigersolen skriver:

  Jag håller helt med dig. Jag känner likadant. Jag är verkligen förbannad på att våra ynkliga makthavare har låtit detta ske. Jag vill att mina barnbarn och generationer av kommande svenskar ska ha det lika bra som jag haft det. De som inte kan acceptera ett anständigt beteende ska ut härifrån. På ett eller annat sätt.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Barnbarnen, och kommande generationer, vet inget annat än att skolklasserna består av 2/3 med utländsk bakgrund och att programledarna på barnkanalen är allt utom etniska svenskar. De tror att det skall vara så och kommer aldrig att försöka ändra på det.

   But Sweden is lost …

   Gillad av 3 personer

   • Hedvig skriver:

    @ cmmk10 17 juli, 2017 at 11:07

    T.o.m. – när jag tidigare idag gick in på Vårdguidens hemsida i Stockholms Läns Landsting, välkomnas man av ett stort färgfoto av tre ensamkommande unga män och en kvinna mot bakgrund av faluröda hus i en grönskande svensk natur!

    VAD har dessa unga ensamkommande med mig, svensk kvinna 75+ med syftet att läsa min läkarjournal, att göra?

    Någon som förstår?

    https://www.1177.se/Stockholm/

    Gillad av 5 personer

   • gmiksche skriver:

    Det är trevligt att se dessa käcka gossar och den ännu käckare flickan. Jag förmodar att de gläds åt att snart få hugga ved för spisen, steka fläsk och grädda pannkakor på den, skura golvet, tvätta fönstren, mjölka korna och rensa ogräset i grönsakslandet. Riktiga hustomtar med andra ord. Gulligt.

    Gillad av 2 personer

   • Agneta Berglöw skriver:

    Hej Hedvig!
    Går in o tittar på 1177 o blir mer än förvånad men oxå inte alls förvånad med Närhälsan o sjukvårdsrådgivningens frontbild..Även all offentliga sjukvården skall väl genomsyras av PK.
    Nog för att vården brukar gå på knäna sommartid,men i år går den på fotknölarna med tanke på alla ej skattebetalare,papperslösa o annat löst folk som ser svensk sjukvård o övriga inrättningar som hela världens socialbyrå./syster matt

    Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    @ Hedvig

    Kallas populärt för ”hjärntvätt”. Gäller att hamra in vad som är det nya normala. Vi får åtminstone vara tacksamma över att kvinnan inte bar huckle eller var iklädd en säck med ögonspringa.

    ”Det finns en illusion att man kan se på någon var de kommer ifrån. Svensk eller invandrare är ointressant, vi som bor här är svenskar.”
    Mona Sahlin under ett besök i Mångkulturellt centrum i invandrartäta Fittja i slutet av januari 2007. Citerat av Södertäljeposten den 21 februari 2007.

    ”Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka.”
    Mona Sahlin i P1-morgon i Sveriges Radio P1 den 17 maj 2001.

    ”Det räcker inte att acceptera människors olikhet – vi måste gilla den.”
    Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin under ett besök i Bergsjön den 3 maj 2002. Citerat i Göteborgs-Posten den 5 maj 2002.

    Gillad av 1 person

 15. Ulla L skriver:

  Jag ska ge några förslag
  Steg 1, definiera problemen:
  – politiker som aldrig förklarat hur det är tänkt att Sverige ska fungera med en mångkulturell befolkning, varav kanske 10% mentalt befinner sig i hemlandet livet ut,
  – en växande grupp med seder och kulturyttringar som inte passar i Sverige,
  – ett rättssystem som inte fungerar i en globaliserad och öppen värld,
  – bristfällig kontroll på vilka det är som befinner sig i landet,
  – inkomstnivån för allt fler är inte anpassad till kostnadsnivå och pensionssystem,
  – gettoliknande bostadsområden,
  – samhällsservice som inte byggts ut för befolkningsökningen och den ändrade sammansättningen.

  Steg 2, hur vill vi ha det om 10 år (50 år är för lång tid):
  – inga tiggare i gathörnen,
  – inga utländska ligor som kan åka hit för att göra inbrott,
  – alla bostadsområden är trygga och fina och därmed attraktiva för vem som helst att bo i,
  – alla myndigheter styrs av riktiga ledare,
  – en skola som producerar elever som fungerar i ett svenskt samhälle,
  – att äldre inte ska få det sämre ”på äldre dar”,
  – ett politiskt system som fungerar och löser problemen,
  – ett rättsväsende att lita på.

  Steg 3, handlingsplan:
  – stoppa inflödet, även kvotsystemet,
  – effektiva gränskontroller,
  – se över lagstiftning, domstolsväsendet, kriminal(vården!), åklagarna och polisen,
  – beivra brott och verkställ alla ut- och avvisningar,
  – stäng moskeer och förbjud bönerum, sjalar och annat ”osvenskt” i skolan,
  – ta bort hemspråksidiotin,
  – alla som kommit måste genomgå utbildning så att man är anställningsbar,
  – riv getton.

  Listorna kan jag göra mycket längre.

  Gillad av 7 personer

 16. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkta viktiga tankar av Helena Edlund som vanligt.
  Ställer mig ofta samma frågor då man jämförelsevis växte upp i rena Bullerby-idyllen.
  Även som vuxen har det varit förhållandevis ”god ordning i närsamhället”
  Men runt 2012 o framåt har parallellsamhällen framförallt i städerna vuxit kraftigt.Området Nordost i Göteborg dit styrande politiker S V o MP aldrig satt sin fot utan försöker bearbeta alla problem på distans.Ingen ingen av politikerna bor i dessa områdena utan helst i Göteborgs innerstad eller söder om Gbg typ Askim,Billdal Särö.
  Varje eller åtminstone varannan morgon vid frukostbordet frågar jag maken;varför skulle vi behöva upplev detta som nyblivna pensionärer?Varför skall vi vara världens högsta skattebetalare
  Varför skall Sverige vara det land som välkomnar flest från hela världen?
  Styrande politiker kommer aldrig att förstå vanliga människors tuffa vardag-för de kommer aldrig att behöva uppleva den.Välbetalda som de är o en generös pension att se fram emot

  Gillad av 3 personer

 17. Fredrik S skriver:

  Jag är beredd att spotta i händerna och hjälpa till att dra oss ur den skit våra (själv)goda kosmopolitiska politiker satt oss i. Men för att inte oroa mig för att gå samma öde till möte som hästen i Orwells Djurfarmen hade jag velat se lite självrannsakan och ödmjukhet från politik och media. I den pågående och självpåtagna migrationsrevolutionen har det kommit ca en miljon nya medborgare till Sverige på 10 år. Trots att ”gränserna är stängda” kommer söker 30 000 pers. asyl i Sverige på årsbasis och migrationsverkets prognos är 500 000 nya invånare de närmaste 5 åren.
  Jag har också barn så jag kan inte bara klättra upp i ett träd och överseende iaktta eländet utan får ta på grimman och dra vidare med en känsla av att jag bidrar till att upprätthålla eländet och framväxten av ett sämre Sverige än det jag själv växte upp i.
  Kommer osökt att tänka på en boktitel av Slas:
  -De som sköter landet tycker inte om oss!

  Gillad av 4 personer

 18. Nils Nilsson skriver:

  Du har mina stora respekt – dels för din kamp, men också för dina kunskaper och insikter. Själv har jag gett upp, vilket utgör grunden för ett djupt självförakt – går dock att döva med några flaskor vin per dag.
  Gläder mig att mina barn trots allt kämpar på med oförtröttlig energi.

  Gillad av 1 person

 19. B skriver:

  Jag kan bara instämma. Jag vill också att mina barn och andra efterkommande ska få leva i fred och frihet. Jag vill inte att det som tidigare generationer med slit och möda har byggt upp ska förspillas. Vi har ett ansvar att förvalta och det ansvaret måste vi ta.

  Gillad av 4 personer

 20. Moab skriver:

  Jag är en del äldre än Helena, väl mellan medelåldern på denna blogg och Helenas.., men jag känner på precis samma sätt. 70-talet för mig var fantastiskt, jag växte upp i en opolitisk miljö och 70-talet var orange och grönt och inte klasskamp. Jag tror att hela föräldragenerationen i mitt närområde som uppfostrade oss födda på 60-talet fullständigt missade vad som började ske, det är som hela historieskrivningen är fel, John Travolta, och yuppies och skateboard och klippare. Inget av det jag uppfattade av utvecklingen var det relevanta, jag tror att utvecklingen mot pk, dels mental pk, och samhällelig pk, gick nästan alla förbi, till och med de som var pådrivande. Det är därför jag är så kritisk till de som verkar intelligenta och jobbade inom media och politik som först nu kommer fram. Deras tystnad har varit förödande, i synnerhet tystnaden från höger, med kulmen under Reinfeldt-eran. Högern var strecket i sanden mot vansinnet, när högern gjorde gemensam sak med vänstern så rämnade allt. Alla till ”höger” bär ett enormt ansvar, name and shame. Tysta kanariefåglar, vad skall man med dem till??

  För mig så har Sverige fortfarande 8miljoner invånare, resten är ovälkomna gäster, vad gör de här? Det är det Helenas inlägg kokar ner till, allt handlar om att inga fler kulturellt aparta får komma in, och att sätta in all tankekraft på hur man kan få så många som möjligt att lämna Sverige. Det finns ingen integration eller assimilation, jag slutar lyssna på exempelvis Sanadaji när han börjar prata om åtgärder för det. Jag vill inte att migranterna kommer i jobb, jag vill ha ut dem. Det är enda möjligheten för att Sverige skall bli ett bra ställe att bo på igen.
  Jag uppfostrades till att inte döma folk på förhand, eller rättare, Sverige var så tryggt så man kunde själv upptäcka sig fram. Nu är jag tvingad för mina barns trygghet att uppfostra dem precis tvärt om, man måste lägga en säkerhetsmarginal emellan, och därmed dra alla i vissa kategorier över den berömda kammen. Jag hatar etablissemanget för detta. På riktigt.

  Jag. Vill. Inte. Heller.

  Gillad av 7 personer

  • Anna skriver:

   Instämmer helt Moab! Jag är också född på sextitalet och hade förmånen att gå i skolan när vi fick våra läroböcker,pennor,linjaler ( använder den fortfarande) Det hände jävligheter då också men det blev gigantiska rubriker o ingen liten notis på sida sju just för att de var så sällsynta,inte som nu vardagsmat! Jag sörjer Sverige innerligt,mitt Sverige har försvunnit och jag ser med fasa på det samhälle mina barn nu snart ska stiga ut i som unga vuxna. Jag mår alltmer illa,bokstavligen,att våra städer översvämmats av människor från kulturer som helt enkelt passar lika illa här som en kub i ett runt hål. Men likväl gör våra styrande allt för att VI ska anpassa oss. Där jag bor,i ett hyfsat bra område, ser jag horder av somalier och andra slöjklädda vandra förbi mot matbutikerna,åtföljda av ungskocken i nya dyra barnvagnar. Jag har fått sätta upp cafegardiner för att slippa se och må dåligt. Jag har på allvar funderat på att flytta ut på landet för att slippa må så dåligt varje dag. För vad kan vi små människor göra? De som styr har kört landet i sank o värre blir det. Jag säger som ni andra: Jag.Vill.Inte!!!!!!

   Gillad av 8 personer

  • Gert B. skriver:

   Här är en till som känner vanmakt och ilska över våra fåraherdars agerande. Jag vill initiera ett nytt ”Miljonprogram”. En miljon människor ut ur Sverige! Till att börja med…
   Är också född i början av 60-talet och upplever mig bo i en annan värld nu. En avsevärt sämre värld för mina barn. Blotta anblicken av slöjor och horder av människor med dåliga förutsättningar att bli nyttiga samhällsmedborgare ger mig försämrad livskvalitet.i

   Gillad av 1 person

 21. Borjön skriver:

  Det går att ta itu med problemen – om man bara vill. Problemet är att de som styr landet inte vill. Det känns som vi låst fast oss i en situation där varken det ena eller det andra går. Jag tror att gammelpartierna, även kallade 7-klövern, är det största problemet. De står i vägen för utvecklingen på samma sätt som alla makthavare genom historien blivit ett hinder för vidare utveckling när de suttit för länge vid makten med tilltagande korruption och despotism.

  Det är sålunda endast folket som ser ut att ha möjligheten att göra något. Ponera att ingen röstar på dessa partier i nästa val! Det finns faktiskt allehanda nya partier som de flesta kanske aldrig ens hört talas om och som skulle kunna vara ett alternativ. Värre kan det väl ändå knappast bli eller? Det känns som att vi först måste göra rent bord innan det kan bli fråga om att börja jobba på att skapa framtidens samhälle. Det är vi som har rösträtt i Sverige som bestämmer färdriktningen!

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Ponera att ingen röstar på dessa partier i nästa val! ”

   Då dyker de upp en Macron, som etablissemanget kan gömma sig bakom istället. Samma sak som tidigare, men nya kläder.

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Jo, SD får min röst självklart, jag kommer att ta en valsedel för riksdag, kommunal och landstings och kyrkoval, men nog är man rädd att de kompromissar bort det som behöver göras.

    Gillad av 3 personer

  • Mats R skriver:

   Som du skriver, så är det bara vi själva, ”sinn fein” som di säger på Irland, som kan få en förändring till stånd. Det är helt enkelt absolut nödvändigt att de nuvarande riksdagspartierna åker ut ur riksdagen, de är totalt irrelevanta för den tid och det samhälle vi lever i idag. De representerar Sverige som det var för 50 år sedan eller tidigare, och de har ingen möjlighet att hantera den nuvarande verkligheten. Detta är dessvärre alltför uppenbart. De kan jämföras med Sovjetunionens ledare i början av 80-talet. Stofilitet är en mental egenskap, som inte behöver vara kopplad till fysisk ålder. Därför tycker jag att det är en utmärkt idé att rösta på nya partier i nästa val.

   Gilla

 22. KristinaF skriver:

  Håller helt med. Jag oroar mig mycket för, i första hand, mina barnbarn. De befinner sig i frontlinjen. Det är en stor skillnad mot när deras föräldrar, mina barn, väste upp. Uppropet #vistårinteut# har ju fått stor uppmärksamhet. Tänk om vi kunde göra något liknande för våra barn och barnbarn. Exempelvis #värnavårabarn#. Men det är nog politiskt omöjligt. Dock har jag bestämt mig för att jag ska göra vad jag kan för att mina barnbarn ska få en trygg miljö att växa upp i – och det är faktiskt inte mycket. Jag får hämta vid skolan, vid fritidsaktiviteter, varna dem för att alla människor inte är goda, varna deras föräldrar för att farorna har ökat enormt i antal osv. Säkerheten är lägre nu än när de var unga. Vad kan vi mer göra? Rösta på rätt parti, men de flesta är oroande överens.

  Gillad av 1 person

 23. Strix skriver:

  Helena, Du väcker oss ur vår sömn och det är underbart.
  Tyvärr, socialisterna har haft problemformuleringsmonopol, de har haft i princip media monopol,
  de har haft utplundringsmonopol (skatter) under ca 85 års tid men idag 2017 får enligt samma socialister befolkningen, det publika, proletariatet m.fl. en möjlighet att uttrycka sina innersta tankar och meningar på ”internet”. Socialisterna har aldrig behövt ta hänsyn till övriga medborgares synpunkter tidigare och inte borgerligheten heller för den saken skull. Nu börjar propagandainstitutionernas trovärdighet verkligen att falna vilket inger hopp för den svenska befolkning. Lagar och förordningar som socialisterna använt för att kriminalisera befolkningen borde brännas på bål och nytryck av Pippi och Tintin´s ursprungstexter borde göras för de överbetalda politikerna arvoden och återplaceras på våra Svensk bibliotek.
  Man kan ju fråga sig när socialisterna kommer att framtvinga bränning av BIBLAR?

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Strix

   Än så länge…

   Vår STASI Minister, ett högst adekvat uttryck,
   har helt andra tankar om yttrandefrihet!

   Den är i hög grad hotad på Internet o övriga media!
   Vi SKALL INTE få veta sanningen!

   1984 börjar kännas som en västanfläkt,
   när vi ser STOREBRORS utvecklingen i Sverige o inom EU!

   Detta var inte det EU vi röstade för!
   Löfvén vill ha ett ännu mer FEDERALT EU.

   (S)ätt (S)topp för vansinnet 2018!

   Börjar likna DEN KOKTA GRODAN…
   Temperaturen höjs gradvis tills det är för sent att hoppa av!!!

   Gillad av 2 personer

   • gmiksche skriver:

    ”Löfvén vill ha ett ännu mer FEDERALT EU.”

    Självfallet. Löfvén utgår ju från situationen här hemma. De enskilda fackförbunden motsvarar medlemsländerna, LO Bryssel och S de som drar i trådarna bakom kulisserna.

    Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Du får nog lyfta blicken från ankdammen)
    Detta ligger några nivåer högre upp!

    Börja med Agenda 2030!

    Till att se slutmålet NWO!

    Gilla

   • Christina Klein skriver:

    När jag växte upp på 60-talet morrade vi över de ”j-a sossarna som drar pengar ur fickorna på en – Inget annat land betalar så mycket skatt som Svenskarna.” Nu ser vi vad vi hade att vara tacksamma för. Fortfarande lever ryktet kvar i Tyskland om ”det fantastiska Sverige med så´n väl utbyggd sjuk- och åldringsvård”. Svensk studentexamen stod för något med kvalité på kontinenten. Nu är jag sen många år bosatt i Tyskland och är tacksam för att få bo i ett land med väl utbyggd sjukvård-även om den tenderar att gå samma väg som Sverige på 70-talet. Och tänker: ”
    Svenska sjukvården av idag avhåller mig från att flytta tillbaka”.

    Gilla

 24. CG skriver:

  Återigen goda tankar från Helena. Förundrad över att inget gammalt eller NYTT parti tar upp dessa tankar och idéer som basen för sin verksamhet. Behovet är övertydligt!

  Ser med tillförsikt fram mot Helenas aktiviteter inför kyrkovalet i höst, och ser det som genrepet inför nästa års riksdagsval.

  Det finns många goda, men latenta, krafter att väcka, aktivera och samla

  Macron startade sitt nya parti ca ett år innan han blev president!!! Även Trump hade en mycket kort startsträcka.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Helt annorlunda valsystem gjorde dessa omkastningar möjligt!
   Startsträckan är troligen minst tio år i Sverige?

   Den inofficiella Franska DÖ-överenskommelsen är rätt unik,
   som till varje pris vill hålla Nationella Fronten utanför inflytande!

   ETT mandat för ett parti på över 20 % är unikt!

   Går INTE att applicera på Sverige,
   som har ett proportionellt valsystem.

   Trump är ett unikum, som knappast är möjligt att upprepa,
   förutom 2020 förstås)

   Gilla

   • CG skriver:

    Helenas ambition torde vara att enbart informera om innehållet i befintliga grupperingar i kyrkovalet. Röner detta avsedd framgång, det vill säga att vänsteråsikter får maka ordentligt på sig, måste detta betraktas som ett framgångsrikt recept, hur påverkan även på ett riksdagsval kan gå till.

    Det finns ju fler krafter igång för att internt påverka partierna. DGS med flera uppvisar många personligheter, som skulle kunna ge sig in i något parti med viss lyhördhet för dagsaktuella problem. Dessa goda krafter ska uppmärksammas ordentligt och genomslag för önskvärda förändringar kan förhoppningsvis uppnås till exempel genom personkryss.

    Den kända ketchupeffekten att först händer ingenting, sedan ingenting, därefter kommer allt på en gång, är inte otänkbar även på det politiska området – speciellt i Sverige känt för att bara kunna hantera en fråga i taget.

    Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   När etablissemanget förstod att de skulle bli mer eller mindre utplånade (och för att ta hand om ev. proteströster som kunde gått till LePen) skickade de fram globalisten Macron. Han är varken någon nykomling eller nyskapare, en ”dummy” liksom Obama.

   Gillad av 1 person

   • CG skriver:

    Det Helena troligen brinner för, liksom många andra, är inte att nyskapa ett parti eller att själv bli någon framstående politiker, utan att ÅTERSKAPA ett harmoniskt och välfungerande samhälle – vägen dit är inte spikrak och kräver en mångfald av aktiviteter.

    Anser att kombinationen Patrik med DGS och Helenas insats med informationer inför kyrkovalet är ett viktigt steg på vägen. Detta förtjänar stöd i en positiv och konstruktiv anda.

    Det är många, som har börjat kavla upp ärmarna och lämnat tänket ”Det går inte ….” bakom sig.

    Gilla

 25. bomwp skriver:

  Håller helt med dig Helena.såg på Facebook att schweizerfrangen gått från 90 öre 1945! Till
  9 kr 2017. Sverige och Schweiz är ganska lika instorlek oc H näringsliv men de har demokrati med bindande folkomröstningar. Att rösta vart fjärde år på partier som har 3% av befolkningen som medlemmar är inte demokrati. Fram för folkomröstningar i väsentliga frågor!

  Gillad av 3 personer

 26. educaremm skriver:

  Det är gott, och mänskligt, att vilja att barnen och barnbarnen skall ha det – bra – .

  Men, men, när man kanske inte vill, inte förmår eller inte vill ana, att det faktiskt kan finnas andra viljor runt om i världen, som faktiskt inte alls vill att några barn, barnbarn eller framtida generationer skall frodas och överleva, utan tvärtom, så blir det svårare att bara – önska sig – , eller bara – vilja – ….

  EU-projektet har pågått länge…. och också framröstats av medborgare inom EU, alldeles själva….Vilka skall de skylla på?…

  Man kan föreställa sig att ett antal förståsigpåare, industrialister, uppfinnare, vetenskapsmän, sociologer, psykologer, rationalister och världsförbättrare, för ganska så länge sedan nu, (kanske redan i början på 1900-talet?), tänkte sig att befolkningsökningen behövde minskas eller avta drastiskt, att nationer behövde kunna fås att upphöra som politiska maktcentra, (som satte käppar i hjulen på den växande multinationella industrin), samt att alla olika nationaliteter behövde blandas upp, så att en sant mångkulturell (kommunistisk och nyliberal?), värld skulle kunna framskapas, (som då menades skulle vara det bästa, för alla, om så kunde ske, framför allt kanske för möjligheter till massproduktion av allehanda varor, inklusive matvaror, mediciner, kläder, elektronik osv. ..)….

  Om människor i större utsträckningar identifierade sig själva som enbart konsumenter, (och inte med föråldrade religioner som t ex kristendom, islam, hinduism, judendom eller buddism osv., ..), så antogs det nog att världen bli betydligt enklare för alla att leva, om bara alla former av religioner och ismer, kunde kastas – över bord – ….

  Religion ansågs ju ändå, i det nya vetenskapsdyrkande århundrade, vara endast som opium för folken, samt att alla former av religion grundade identiteter där kristna endast kunde umgås med och gifta sig med kristna, där muslimer endast kunde umgås med och gifta sig med muslimer, hinduer endast med hinduer, judar endast med judar, buddister endast med buddister, osv., et cetera, som i sig menades och antogs vara grogrunder för konflikter och strider om makt och inflytande mellan olika folk….
  Nej, den vetenskapsdyrkande kommunismen, socialismen och liberalismen, skulle kunna råda – bot – , på alla dessa – villfarelser – , som mänskligheten var behäftad med….

  Så, välkomna till de alltfler mer eller mindre kommunistiska, nyliberala och socialistiska samhällena, där alla nationella och eventuellt religiösa identifieringar skall bannlysas…
  Alla människor skall istället sträva efter att vara endast -konsumenter – , som gärna vill – bli medlemmar – , (som alla butiker och affärer frågar kunder numer?…), i olika butiker och affärskedjor, samt att alla anställda i dessa inte i första hand blir betraktade som – medborgare – , utan främst nog mer som – medarbetare – , och där inte i första hand några s.k. – gammaldags demokratiska lagar – , egentligen råder, utan mer just – modernitetens lagar – , som handlar om att just – medarbeterare – , förväntas att uppvisa – Trohet mod Huvudman – , (=företaget)…

  Vid eventuell – Trolöshet mot Huvudman – , (dvs., det stora, multinationella Företaget..), så kan företaget vidta juridiska motåtgärder mot en sådan eventuellt – trolös – , person…….

  Att då bli s.k. – Medborgare i – , samt även då – medlemmar i – , många olika, och jättestora, multinationella – Företag – , – Industier – , – Koncerner – , osv., medför att de enda identiteter som människor i en framtid kan anses behöva, är att tillhöra – Företaget – , (som trogna, lojala, trofast, icke-opponerande, medarbetare, som absolut inte uppvisar några tendenser till – Trolöshet mot Huvudman – ….)..

  I en sådan framtida värld, så behövs förmodligen inte längre varken några religiösa identiteter, eller några särskilda ismer, och kanske heller inte någon nämnvärd s.k. demokrati…
  Detta eftersom nationerna, då i kanske en New World Order, förmodligen styrs av de jättestora och multinationella storkoncernerna och jättestora Storföretagen…. Där är människor då anställda i, eller medlemmar i, genom att vara just enbart – konsumenter – och ingenting annat….
  Image, eller – Brand – , blir då kanske i så fall de viktigaste identiteterna som människor vill anamma och som de vill försvara…..

  (Men, men, innan dess så kanske det kommer att behövas en hel del bråk kiv, bråk och konflikter samt konkurrens om – vem som sa vad – , vem som tycker vad – -, samt – vem som har rätt och vem som har fel världsåskådning- , ellre fel eller rätt ism, religion eller tro – (alltså innan allt sådant eventuellt då kan försöka att – utplånas – …Vem vet…)…..

  Gillad av 1 person

 27. Jonas skriver:

  Om du läser historieböcker om hur Sverige blev kristet, jag menar den riktiga historien och inte den skriven av kyrkan, så skulle du inte vara så orolig, du skulle veta vad som kommer i framtiden.
  Dina barnbarn kommer att få en fin muslims begravning.

  Gilla

 28. Anna skriver:

  Stort tack till Helena för texten,den uttrycker precis vad jag känner. Du kan inte ana hur skönt det är att finna att man inte är ensam om sina tankar och åsikter. Jag grubblar i min ensamhet ty jag är omgiven av PK i både familj o vänner och det tär mycket på mig. Så stort tack,denna din text var faktisk ett gott led i själavårdsarbetet också!😀

  Gillad av 2 personer

 29. Martin skriver:

  Ett sommarexempel: Ska semestra i en liten och lite enslig stuga. Hur mycket krumbukter måste jag då göra vid utflykter? Måste jag alltid ha med alla viktiga saker i bilen? Kan jag vara trygg på natten? Lite larvigt kanske, men sådant var inget man behövde fundera över i min ungdom. Allt har blivit sämre med invandringen.

  Gillad av 2 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   God afton, Martin!
   Läste just Ditt inlägg, vilket på intet vis kan uppfattas som larvigt, och ville i all landsmannamässig välmening erinra om att iaktta vissa för den personliga säkerheten erforderliga åtgärder.
   Lämna inga värdesaker i den låsta bilen och parkera den så nära stugan som möjligt. Informera Dina närmaste var Du kommer att befinna Dig och överenskom gärna om regelbundna, korta sms vilka bekräftar att allt är i sin ordning.
   Vi bör hålla i minnet att även ensligt belägna bostäder kan drabbas av alla de internationella stöldligor som nu härjar, samt det faktum att vi inte längre kan sätta någon traditionell tillit till ordningsmaktens ingripande, varför en handlingsplan är att rekommendera.
   Det svenska vapendirektivet känner vi ju alla till, men ett egenhändigt tillverkat försvarsvapen, exempelvis i form av knölpåk, torde vara passande.
   Tyvärr har vi nu kommit dithän att en ständig mental beredskap på förekommen anledning blivit nödvändig i det land vi en gång kände som Sverige.
   Med bästa hälsningar,
   Andreas 🙂

   Gilla

 30. Christer Holm skriver:

  En penna kan vara ett svärd. Men jag undrar om det inte måste nås en annan nivå, handfast nivå, där såsom ”man går ur huse”, där hjulen får stanna, i alla fall för en dag – till att börja med – där människor sluter samman och visar säger och pekar med hela handen. Så att den stora läckan prioriteras, täpps till så att allt som drabbats kan få torka, att vi kan få andas, reflektera och sätta upp riktlinjer för återuppbyggnaden. Om vi inte vill vänta tills allt blivit som brånet som brinner ner till grunden, och ur askan reser sig något nytt. Men, så var det ju det där med att få människor, som i mångt annat är som en flock får, att enas i den fråga som obekvämt skrämmande ligger bortom den hage, det fält där de är vana att tryggt få bete och foder serverat. Men, kanske har pennor och samhällskonsekvenser snart vässat även den tryggaste till att våga sig språnget, ur hage och över elstängsel. Egentligt som att lämna det fängelse som lärt det kollektivas förtryckande visor, i den demokrati som Sverige sägs vara.

  Gillad av 1 person

 31. Anders L skriver:

  Ja, det finns olika framtidsscenarier:
  -en muslimsk majoritet och hegemoni, enl. någon demograf om ca. 40 år, med en förtryckt och hårt beskattad kristen minoritet, dhimmis, som i Egypten, Libanon.
  -ett apartheidsamhälle med homelands och tungt beväpnade vakter som gamla Sydafrika.
  -en militärdiktatur med internering och repatriering av immigranterna och förbud av islam.
  Oavsett så kommer barnbarnen att hata oss för vad vi åstadkommit. Planera utlandsflytt!
  (N.B. Flera av de europeiska ledarna är barnlösa, ex. Merkel, May, Macron, skottlands Sturgeon, Löfven, hollands Rutte och alkoholisten Juncker i Bryssel.)

  Gilla

  • Moab skriver:

   Ahh, mycket intressant med barnlösheten, det borde antagligen vara diskvalificerande för höga ämbeten om vi känt till mer om människans psykologi.

   Gillad av 1 person

 32. Jan Romander skriver:

  Samhället håller i grunden och irreversibelt på att förändras. Om 50 år lär det knappast se ut som det har gjort under våra liv. Vi har levt i ett av världens bästa länder under en parentetisk tid som varade från 1945 och ca 50 år framåt. Om 50 år har vi sannolikt lyckats förändra Sverige till ett skandinaviskt Jordanien med alla de konflikter som vi känner därifrån samt från resten av MENA.
  Vi utgör själva ett minoritetsfolk och majoriteten sympatiserar med sharialagstiftning, vilket rimligen kommer att återspeglas i Sveriges riksdag om den finns kvar.

  Jag har gett upp om vår framtid, eftersom det är som Patrik någon gång har formulerat det: Politikernas favoritsysselsättning är att under käbbel förespråka politiskt korrekta idéer samtidigt som problemen växer oss över huvudet.

  Jag har således inte några förhoppningar om att valet 2018 på något sätt i grunden ska förändra detta.

  Jag är helt enkelt glad över det faktum att jag saknar barn och barnbarn att bekymra mig och oroa mig för. Livet som pensionär handlar istället om att avskärma sig från det oroande tillståndet i världen i allmänhet och Europa och vårt land i synnerhet och istället koncentrera sig på personliga intressen som natur, skärgård och kultur.

  Gillad av 1 person

 33. Valter skriver:

  Det är nog i valet 2018 som Sveriges framtid utstakas. Den nya adeln politikerna, ledande präster och stor del av bönderna, är ovilliga att se en förändring av landets politik. Facket vurmar för lägre löner och mer invandring, sju partier av åtta, verkar för en likadan politik som fört oss hit, till randen av avgrunden.
  Vi som ser det hända, måste agera utåt och ta del i samhällsutvecklingen. Se till att nog många kommer till insikt,och röstar rätt, och inte som man alltid har röstat. Den nya adeln, politikerna och msm journalisterna, stats o kommunal tjänstemännen m.fl. vill inte ha en förändring, dom är rädda om sin försörjning. Har man en gång kommit till de stora grytorna, vill man inte bli tvungen att lämna dessa skattefinansierade ”arbeten”.
  Det är en väldig brant uppförs backe att klara av.

  Gilla

 34. Henric Ankarcrona skriver:

  Insiktsfullt och klokt av Helena. Mina bekymmer om framtiden gäller barnbarnen men oron är den samma.
  Några spretiga tankar:
  – om jag kommer som muslimsk invandrare till Sverige, vilka värderingar är det då naturligt att förmedla till mina barn? Mina egna naturligtvis. Jag känner inte till några andra. Slutsats: integrationen kommer att ta generationer. Några kurser i svenska förslår inte långt.
  – om jag vill vara en representant för den banala godheten, vad gör jag då? Köper ECO livsmedel förstås. Jag vet inte vad begreppet står för, jag vet inte att avkastningen/hektar är lägre, jag inget om konsekvenser för andra miljöfaktorer MEN jag sover gott om natten.
  – ett av de första stegen i ett väl fungerande samhälle är att ett postväsen. Postnord är ett exempel på landets problem. Eftersändningen till sommaradressen fungerar inte. Epost lämnas utan svar av Postnord. ”Kundservicen” meddelar att jag har nr 59 i kön. Jag lärde mig idag att företaget har 250 personer anställda för att hantera klagomål. Jag föreslog att de skulle arbeta med sitt bristfälliga system. Ridå.

  Gillad av 1 person

 35. Björn skriver:

  Vi hade inte haft den här situationen om de/vi ”främlingsfientliga” getts möjlighet att föra en sundare politik! Här i Sverige, men egentligen mest på EU-nivå, borde gränserna hållits stängda på ett helt annat sätt, än vad som gjorts! I stället för mer lätthanterliga ”utvärtes” problem, har vi nu i det närmaste obotliga ”invärtes”!

  Gillad av 1 person

 36. Moab skriver:

  Jag var precis på Ikea, kom hem med Odnes beslag för 59kr, men mitt arbete köpte massor av möbler i varenda avdelning, det vara bara andra som handlade för mina pengar.

  Gillad av 2 personer

 37. Hanna skriver:

  Inte förrän pengarna tagit slut eller slutat betalas ut kommer migrationsströmmen hit upphöra. Det har redan blivit alltför polariserat mellan de ”goda” och ”onda” för att kunna vända utveckligen politiskt så parallellsamhällen är oundvikligt i avvaktan en ännu mer skrämmande framtid.

  Gilla

 38. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi tycks vara många som hoppas,
  som ännu inte gett upp hoppet…

  Men med ”Bilderberg Annie”,
  som Sveriges mest populära politiker, obegripligt nog!

  Då är risken att vi blir grymt besvikna?

  Globalisterna håller oss i ett järngrepp!!!

  Gilla

 39. Stefan Sewall skriver:

  Hur ska man prata med någon släkting eller bekant om framtidshotet och därmed konsekvensen vid valurnan?
  Tänkte att man utan provocerande tonfall kan fråga så här: Vad vet vi om islam? Hur ser de länder ut, som domineras av islam? Finns det några moderniserade muslimska länder med tilltalande samhällsstruktur och väl fungerande demokrati och moderna rättigheter, lika för kvinnor och män och HBTQ etc.? Finns modernt schysst rättsväsen i något muslimskt land? Finns det någon modern bra variant av islam som vi skulle kunna trivas med? (Hur ser t.ex. utvecklingen ut idag i Turkiet, som väl ändå var det modernaste och mest moderata muslimska landet, som från 1924 faktiskt genomgått aktiv sekularisering, vilket nu reverseras)

  Om inte, – är det då inte viktigt att vi undviker att islam tar över här om 50 år eller så (eller 80 år för den delen). Känner du till %-andelen muslimer här och deras nativitet kontra vår?
  Vad tycker du? Ska vi låta muslimer komma i majoritet här?

  Jag är för min del känd för att under större delen av livet ha varit moderat, och avskytt kommunism, och det har jag aldrig stuckit under stol med. Jag skulle aldrig ha kunnat få sparken för min avsky för kommunismen under min yrkeskarriär, även om det kanske funnits kommunister på mitt sjukhus. De skulle aldrig kunnat få bort mig. Politisk hemvist har under mitt liv inte hindrat i karriären. Ens allmänt kända kompetens har avgjort, oavsett parti.
  Alla vet att jag är konservativ, men om jag nu skulle börja rekommendera ett islamkritiskt parti till de jag känner, måste jag nog vara taktisk och ställa rätt fråga först. Det är nödvändigt att direkt styra tankegången i rätt riktning med insikten om att vår frihet verkligen är hotad, för att inte genast bli nfrpbrr-stämplad och bli bemött med tillslaget dövöra (och giftspruta).

  Följdfråga: Vet du att en stor andel (kanske 35-50%) av tillfrågade muslimer i västvärlden vill ha sharialagar? Vill du att detta ska införas i vårt land?
  (Vore bra att ha hårda fakta att komma med när man framför denna procentsats, vilket ifrågasätts eftersom det inte står i MSM.)

  Ett svar som kan förväntas, som jag fått: De kan aldrig komma i majoritet.
  – Jaså inte, räkna efter!

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Så fort du tar upp migrationsproblematiken förutsätter din samtalspartner att anledningen är att du vill ifrågasätta migrationen. Därmed har du redan fått en stämpel på dig innan han eller hon fått en chans att få veta din inställning. Förutsatt att du överhuvudtaget har en bestämd inställning.

   Migrationen och dess effekter är en het fråga. Den hetaste av alla. Vid middagsbordet och i vardagslag undviker folk att röra vid tabun.

   Det är där problemet ligger. Först när folk inser att deras existens är hotad vågar man att lyssna och själva öppna munnen. Det är väl sent.

   Den gamla visan att tala är silver men att tiga är guld håller inte längre. Att tiga för oss i fördärvet.

   Gillad av 1 person

 40. Patrik S skriver:

  Som Helena Edlund skriver, det är faktiskt upp till oss nu. Men skrivna ord och inlägg kommer inte att ändra något, hur kloka och sanna de än är så biter det inte på de som har makten. Men inläggen gör oss fler och fler och om politikerna bara fortsätter som vanligt (efter valet) måste vi ut på gatorna (som någon kommentar ovan var inne på också). Stora massprotester verkar vara det enda som kan skrämma maktfullkomliga. Högljudda, arga men fredliga naturligtvis, inget vänsteraktivistbeteende. Vad kan vi lära av de första demonstrationerna i Leipzig 1989? Ingen hjälp från kyrkan dock om inte kyrkovalet ändrar på det.

  Gilla

 41. Hedvig skriver:

  Undrar om inte de flesta av oss kan instämma i kulturjournalisten Lars O Ericssons reviderade syn på Huntingtons bok.

  ”Drömmen om att historien hade tagit slut och att de liberala demokratierna segrat totalt visade sig vara fel. I stället kom den hårt kritiserade Samuel P Huntingtons bok om en civilisationernas kamp närmare sanningen. SvD:s Lars O Ericsson omvärderar ”The clash of civilizations”.

  https://www.svd.se/utskalld-bok-hade-manga-ratt-om-konflikt-med-islam

  Gilla

 42. Olle Reimers skriver:

  Helena, dina tankar slår an mot de grundläggande känslorna för vårt samhälle som säkerligen delas av de allra flesta svenskar.

  Tyvärr har dock landet blivit kidnappat av en liten elit som inte anser att de är till för Sverige och svenskarna utan att det är motsatsen som gäller. De har insett att genom att göra sig oberoende av sina väljare via partibidraget och att göra tjänstemännen till sina lydiga politruker så skapar de ett ointagligt fort som de kan sälja på den internationella scenen.

  Beteendet är psykopatiskt och ångestfyllt. De som inte redan är psykopater måste ständigt rättfärdiga sitt handlande med mänsklig godhet. En godhet som blir allt större ju mer distanserad den är från det egna, egoistiska svenska folket.

  Kritiker och samvetsömma inom de egna leden skickar de till Bryssel för 120 -150 000 skattefria kronor per månad.

  Att tesen är riktig bekräftas genom deras alltmer irrationella handlande och deras bisarra försvar för sina åtgärder.

  Alla de nuvarande politiska partierna är fångade i fällan. Röstande i val på de nuvarande makthavarna, oavsett partifärg, kommer endast att bidra till att cementera den nuvarande ordningen. Eftersom den också sammanfaller med den mäktiga New World Order-kretsen under ledning av Angela Merkel och Hillary Clinton kommer våra folkvalda att i ännu högre grad att söka stöd hos dessa krafter. Det är knappast något som gynnar det svenska folket.

  Såvitt jag kan förstå finns det bara en väg ut: att det svenska folket med kraft visar att de inte accepterar den nuvarande ordningen. Valet 2018 är här inom ett nafs. Just nu är det bara röstskolk som står till buds. Låt det ske i organiserad form.

  Gilla

  • Roger skriver:

   Röstskolk fungerar inte och kommer inte att ske i någon större utsträckning. SD eller Medborgerlig samling. Antagligen helst SD, eftersom MED inte lär nå över 4% 2018.

   Gilla

 43. Jonas Nilsson skriver:

  ”självklart att svenska flaggan skulle vaja på skolavslutningarna, att cykeln stod kvar i cykelstället och att barn kunde gå ut och leka utan ständig övervakning. Kvinnor föll inte från balkonger i tid och otid och barnäktenskap var förbjudna.”
  ”mina barn ska få leva sina liv i frihet, trygghet och gemenskap. Mina barnbarn ska få plocka blåbär i skogen och leka på ängarna. Flickorna ska kunna klä sig fina i korta kjolar utan rädsla för våldtäktsmän och jämställdhet ska vara en självklarhet.”
  Det självklara med svenska flaggan var väl ifrågasatt innan flyktingströmmarna kom?
  Att cyklar stjäls – är det något specifikt invandrarproblem?
  Har inte alltid föräldrar fått se efter sina barn? Vilken förälder – utom den som själv känner den aktuella skogen – släpper sitt barn på egen hand ut i den?
  Det var väl Spice girls som införde det kortkortare men sedan blev någon av dem feminist?!
  Är det inte ett problem om vi tar jämställdhet för självklart? Det är väl ändå vänsterns förtjänst att det ser ut som det gör?
  Allt detta får vi jobba på. Den stora frågan är väl hur vi utvecklar ett näringsliv som ger kosingen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.