Om ordets makt eller den semantiska kreativitetens möjligheter

Lennart Bengtsson

Den semantiska kreativiteten utvecklas ständigt och ses numera som det kanske främsta och mest effektiva medlet i den svenska migrationspolitiken. Inget är viktigare än att låta språket förgylla det som man vill föra fram och samtidigt fulmärka det man ogillar.

Trump blir dagligen bara värre och värre och den USA-ledda koalitionen i Mosul och Rakka är snart inte bättre än IS. Om det nu varit 1945 så hade de allierade varit lika hemska som de tyska nationalsocialisterna.

Media har nu infört begreppet ”de nyanlända” ungefär som om det hade blivit tillökning i familjen och det är väl precis så som superminister Ylva Johansson vill att vi skall se saken.

Sommartid är behovet stort av extra händer inom jordbruket och samtidigt finns det gott om utrymme på svenska lantbruk då utgårdar och visthusbodar inte används lika mycket som förr i tiden. Varför inte låta de nyanlända erbjudas plats och dessutom bidra med extra armar i jordbruket? Detta har nu enligt morgonradion föreslagits och jag förväntar mig att såväl LRF som centerpartiet helhjärtat ställer sig bakom. Självklart också stöd från landets rödgröna regering med kanske extra nyanlända cyklar från herr Fridolin.

Det råder ju inte heller någon brist på fritidsstugor i landet och med rätt kombination av piska och morot kan myndigheterna säkert finna massor av extra bostäder åt de nyanlända. På så vis kan säkert urbaniseringen vändas och den svenska landsbygden åter förvandlas till den idylliska Bullerby som det en gång var. Vem vill motsätta sig något sådant?

33 reaktioner på ”Om ordets makt eller den semantiska kreativitetens möjligheter

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Jag tycker mig också märka ett förnyat intresse för utvandringen till USA och Karl-Oskar och Kristina, vars mödor och framgångar mer eller mindre öppet jämställs med dagens stora asylinvandring till Sverige. Ett kåserande radioprogram som ”Sommar” har numera till stor del blivit ointressant, och mest en provkarta på pk-cerifierade åsikter. Kulturministern lanserar i samma anda ett program för att motverka fake news och förbättra källkritiken. Journalister, förtroendevalda och konstnärer pekas ut som särskilt skyddsvärda grupper, liksom skolelever. Hmm,…”Man merkt die Absicht”.

  Liked by 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   De som emigrerade hade inga stekta sparvar som väntade,
   enbart hårt arbete som man givetvis var beredd på…

   Hur kan HEN, det värsta ord jag vet, jämföra dessa!

   Helt obegripligt…

   Liked by 1 person

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Kött från betande djur är mycket näringsrikt och bättre än kött från djur som är inlåsta och föds upp på kraftfoder. Outnyttjade marker som nu växer igen där får, getter och nötkreatur kan beta finns det gott om. Vi trivs bäst i öppna landskap.

  Jobb finns det hur mycket som helst på landsbygden, jobb som en stor del av de hitflyttade är vana vid. Att bo på landet där det går att kombinera sådant arbete med djur och delvis kunna kombinera detta med självhushållning och med ett billigt boende är en stor del av en lösning till de problem man nu brottas med. Bättre för människor, djur och natur och för Sveriges ekonomi.

  Liked by 1 person

  • Carina skriver:

   Hoppas du skämtar. Allt sköts med maskiner numera. Det är därför det är så få anställda inom skogs-och jordbruk numera. Vid röjning av skog och nyplanteringar hyrs professionellt folk in,
   mestadels från öst som är så effektiva och starka så ytterst få i vår befolkning skulle klara av det. Och inom jordbruket finns inga enkla jobb. Enkla jobb på landsbygden finns inte längre. Det är bara glada politiker som inbillar sig det. Vad är det för rosa drömmar de håller på med? Eller ska det bli en ny form av välfärdstjänst där staten betalar?

   Liked by 4 people

   • bomarkusson skriver:

    Ja, jag får verkligen hoppas det är ett skämt. Så naiv kan man väl inte vara på riktigt?
    Jag har själv ett litet hobbyjordbruk med får och hästar. Djuren är naturvårdsarbetare och verksamheten ger ett underskott på hundra tusen per år plus en helvetes massa arbete.

    Det finns inget överskott i de gröna näringarna som kan användas till nödhjälpsarbete. Lantbrukarnas situation är pressad till det yttersta och där gäller inte 40 timmars arbetsvecka.

    Dessutom ligger moderna maskiner i flermiljonersklassen och de är inget man sätter i händerna på outbildad arbetskraft. Jag har själv haft araber till hjälp genom att min hustru är arab. Mina enkla maskiner har lidit svårt under den behandling de utsatts för. Att maskinerna går sönder är inte det värsta. Nej det är de försöken till reparation som oftast förvärrar skadan. Generellt sätt har många av våra lönsamma nyanlända svårt att erkänna misstag och då används ofta såväl slägga som kofot i reparationsförsöken. Har en skruv fel gänga får man väl ta till tryckluftsdragaren med högsta vridmoment.

    Ovanstående är kanske lite raljant men återspeglar ändå i viss mån verkligheten. Dessutom skiljer sig vårt högteknologiska naturbruk i allra högsta grad från det i MENA.

    Glöm det där med de gröna näringarna!!!! Det finns inte de ekonomiska marginalerna för outbildad arbetskraft. Vidare tror jag att en stor majoritet av lant- och skogsbruksföretagarna skulle avböja gratis ”arbetskraft” vänligt men mycket bestämt. Det finns inte utrymme för några som helst misstag.

    Gilla

 3. larslindblog skriver:

  Jag ser att all frukt och bär här i Skåne plockas av folk från Bulgarien . Människorna jobbar från tidig morgon till sen kväll , även lördag/söndag.
  Jag missunnar inte dessa flitiga personer jobben , men nog är det konstigt att det inte går att uppbringa plockare i Sverige ??

  Liked by 3 people

 4. TNB skriver:

  De ”nyanlända” låter trevligt och somrigt, ungefär som om man pratar om några släktingar som precis kommit på besök under en semestervecka.
  Men, varför inte bara kasta ut de ”nyanlända” i skogen, där finns det ju ”mer plats än man kan föreställa sig”, har vi fått veta?! (obs, sarkasm, i kritik mot gammalt Reinfeldt uttalande, inte ett faktiskt förslag. Förresten, varför tolkas inte det uttalandet som den kanske mest rasistiska och nedsättande uttrycket hittills? Jo, för att etablissemanget är blinda för sina egna feltänk.)

  Liked by 3 people

  • larslindblog skriver:

   Vem hittar på alla dessa omskrivningar ?? ” nyanlända ” – för unga män som deserterar och lämnar kvinnor och barn åt sitt öde , och ”språksvaga ” för analfabeter ,
   utvecklingsstörda är ” särbegåvade ” folk som förr ansågs stökiga kallades tattare , nu är dom plötsligt ” resande” ( man undrar vart ? ) ….osv i all oändlighet ..
   Helt plötsligt börjar hela MSM media använda dom vilseledande omskrivningarna…..
   visserligen är hela regeringen ( och tidigare regering ) ett enda stort propagandaministerium , men lurt är det..

   Liked by 4 people

   • lasse4u skriver:

    Det har en viss betydelse vad saker kallas, men i stort återgår nog det mesta till den gamla vanliga betydelsen hos folk i allmänhet. Som om Rom skulle klinga bättre i öronen hos någon som har aversion och fördomar mot dessa än zigenare.
    Städare eller lokalvårdare, uppfattningen om det jobbet har nog inte förändrats ett dugg, den nya benämningen fick direkt ärva det gamla ordets fördomar plus löjet i det nya.
    Iofs kan jag tycka att det är bra om ord för div handikapp och svagheter inte använder direkt nedsättande ord, lite mer sympatiskt för de drabbade som ska leva med definitionen.
    Folk ändrar nog inte uppfattning för att asylnvandrare kallas nyanlända.

    Jag tycker att romer gjorde ett nerköp när man bytte bort den gamla benämningen. Den gamla hade trots allt en rad positiva klanger, vilket det nya överhuvudtaget inte har. Dessutom envisas en hel del romer att kalla sig för den gamla benämningen. Mer konstruerad hysteri än när Romson och Löfven råkade säga zigenare får man leta efter.

    Gilla

 5. Hexe skriver:

  Med Tysklands hjälp vill Macron tömma medlemsländernas finansdepartement på makt och flytta den till en EU-finansminister. Beskattningsrätten ska successivt flytta från nationella parlament till Bryssel. Sedan vill han att skötsamma länder som Sverige blir av med sina skatteinkomster, som istället behövs i södra Europa. En gigantisk omfördelning av välstånd.
  https://samtiden.nu/2017/07/macron-napoleon-och-ett-overstatligt-europa/

  Liked by 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   EUropas Förenta Stater på väg!

   Egen beskattning
   Egen armé, håller medborgarna i schack

   Ingen yttrandefrihet snart heller,
   censur på Internet dröjer väl ej länge?

   Man ser tydligt spåren i sanden,
   innan ens foten trampat trampat ner (oss)!

   I Sverige skall kritiska Alternativmedia tystas,
   med en reviderad Grundlagsändring!

   Vi känner en befogad oro, absolut ingen FOBI…

   Rö(S)ta bort Ledaren!

   Liked by 1 person

  • lasse4u skriver:

   Enda sättet att få EZ att fungera. Men Tyskland verkar inte alls pigga på det. Deutche Bundesbank chefen Jens Weidmann sa bestämt nej i när Macron direkt efter han var vald var på hovsam vist hos EU-bossen Merkel.
   Tyskland tycker att det är deras tur att tillsätta ECB boss och Merkel etc lobbar för J Weidmann. Han har varit stark motståndare till det mycket som Draghi gjort, som att köpa medlemsstaternas statsobligationer på andrahandsmarknaden och hållit nere räntorna.

   Euron är obligatorisk för medlemmarna sen Lisabonfördraget, snart bara lilla Danmark som har avtalat undantag. Att dra in alla som skrivit på Lissabon utan undantag i EZ:s finanspolitiska samarbete är logiskt, de som ännu inte infört Euron har skrivit på att de ska göra allt för att kvalificera sig.

   Gilla

 6. Snow skriver:

  Jordbruket idag är en kapitalintensiv verksamhet och som bedrivs med utbildad personal som sköter olika maskiner. Behovet av enklare manuella arbeten torde vara begränsad. Detta i likhet med de flesta job i Sverige idag. Det behövs utbildning. Drömmen om den tättbefolkade landsbygden förblir en dröm.

  Liked by 3 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Dessuten er vel det meste av infrastrukturen allerede nedmontert og sentralisert til nærmeste by eller tettsted? Blir vanskelig å klare seg på bygdene da,

   Gilla

  • Åke Skogevall skriver:

   Märkligt dock att det är stordrift som får mest understöd.
   Småskaligt jordbruk har snart 100 år motarbetats och storskalighet premierats.
   Skattesystem, oligopolmarknad (inköp och försäljning), regler och kontroll till nytta för konsumenter, regler som endast gäller och betalas av svenska jordbrukare.
   Statistik visar att näringen jordbruk (rensat från entrepenadverksamhet och parallellt lönearbete) sker utan lön för jobbet med jorden och djuren. Inkomsten kommer från biverksamheter.
   Läs http://www.atl.nu/debatt/varfor-sa-tyst-om-den-svaga-lonsamheten/ .
   Ska nu även omhändertagande av nyanlända betalas av jordbrukarna. De som inte själva får betalt för sitt arbete? (I förlängningen – när pengarna tar slut sänks ersättningarna)

   Gilla

 7. filosofianaturalis skriver:

  Jaha, immigranternas storslagna vision om sin framtid i Sverige är att mocka dynga på en bondgård och bo i ett visthus ute på landet. Eller kanske drömmer de om att få jobb som diskare eller städare och efter en lång arbetsdag somna framför teven; och sedan, efter ett långt arbetsliv, att bli belönade med en pension som det inte går att leva på.

  Om immigranterna hade velat ta ett enkelt jobb, kanske starta ett litet företag, samt leva under enkla omständigheter med fokus på det dagliga arbetet, så hade de flesta kunnat stanna hemmavid. I tredje världen finns goda möjligheter att bygga ett liv som står i överensstämmelse med vad vi har att erbjuda i Sverige för lågutbildat folk.

  Emellertid, de flesta immigranter kan inte erbjudas det enkla arbetsamma livet, för jobben saknas. Så de får ett plastkort som det går att handla med, istället. Det är just det enkla arbetsamma livet de flyr ifrån. Hur kan man då tro att majoriteten skulle acceptera motsvarande liv här?

  Är det här verkligen visionen som afrikaner och araber har om sin framtid i Sverige? Knappast. Det är det bekväma livet i Välfärdsparadiset–Das Schlaraffenland–som lockar. Man får ett plastkort, fri bostad, samt tillgång till ”fördomsfria” svenska kvinnor. Den här märkliga ordningen, okänd hemmavid, känner man till i tredje världen. Det har skapat illusionen om det jordiska paradiset.

  Men nu har vi brist på bostäder, vilket skapar frustration. I följande inslag från Sveriges Radio uttrycker Mahmoud att han inte är nöjd med rummet i modulhuset han erbjudits. Det innebär gemensamt kök, som i ett studentboende. Han säger att han förväntat sig att få ett ”privat hus”. Emellertid är han nu beredd att nöja sig med en etta. Han uttrycker också sin längtan efter en kvinna. (Inslaget om Fagersjö börjar vid ca. 9:30 min.) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6506511

  Jag tror det här ger den generella bilden. Det är illusionen om det goda och bekväma livet som lockar, men knappast arbete på en bondgård och att bo i en ombyggd visthusbod. Plastkort–kvinna–bra bostad. Det är där fokus ligger, men inte på studier, arbetsamhet, förkovran, entreprenörskap, eller återvändande till hemlandet för att vara behjälplig.

  Immigranten vet att han kan återvända när svenska staten inte längre har råd att ladda plastkortet med pengar. Det dubbla medborgarskapet innebär en livlina som ytterligare minskar motivationen att rota sig och ta ett tråkigt jobb. Vi skapar en generation av medborgare som flyter ovanpå, ett neurotiskt tillstånd som i psykologisk litteratur kallas för ‘puer aeternus’ (evig yngling).

  Det innebär en stor tragedi för immigranterna själva och bryter ryggen på skattebetalarna. Det är omoraliskt att behandla människor på detta sätt, eftersom man skapar ett neurotiskt tillstånd som riskerar att bli kroniskt. De kastar bort sina liv i en fullkomligt meningslös tillvaro där de aldrig får uppleva passionen det innebär att bygga sitt eget liv. Men det hade de kunnat göra om de stannat hemmavid och under umbäranden slagit ner sina rötter i hemlandets jord. /F.

  Liked by 7 people

 8. Gustav Eriksson skriver:

  Du ironiserar över samhällsutvecklingen, som om den vore liniärt.
  Det är det dock inte, det finns ett otal laffer-mekanismer i samhällssystemet som på ett obenörligt sätt kommer att vrida verkligheten till nya jämviktslägen.
  Givitvis helt ”slumpmässigt” och bortom politikers förmåga att påverka, annat än att förse det med nya uttryck.
  Stugorna får nog vara ifred med, liksom de manuella skitjobben. Eftersom majoriteten av ”de nyanlända” varken vill bo på vischan eller slita ut sig för bidraget.

  Lika bra att sätta på sig ett mentalt säkerhetsbälte och hörselkåpor. Det senare mot kommande ny-uttryck och de framtida postmodernistiska ångestskriken.

  Liked by 1 person

 9. elfyma+ skriver:

  Varje vecka, året runt, kastar en mjölkbonde in handduken och lägger ner sitt och förfädernas livsverk. Många efter att ha skuldsatt sig över öronen för att modernisera och utöka verksamheten i ett sista desperat försök att få upp lönsamheten.
  Kommer vi nu att få se desperata bönder som flyttar in i bagarstugan för att kunna hyra ut mangårdsbyggnaderna till ”nyanlända” vars boende finansieras med skattemedel ?

  Liked by 5 people

  • Linden skriver:

   Kuslig utveckling.
   Tyvärr kan du få rätt, i asylantindustrin verkar tillgångarna vara obegränsade. (Så länge det varar.)

   Samtidigt vet alla som försörjt sig som egna företagare att där finns inga skyddsnät.
   Tar man felbeslut så svider det.

   I motsats till våra politruker, som inte tar ansvar för någonting.

   Liked by 2 people

  • larslindblog skriver:

   Ett annat problem på landet är att Länsstyrelserna plötsligt fått för sig att tillståndspröva alla gamla småskaliga kraftverk i åar och bäckar .
   Byråkratin kan kosta hundratusentals kronor – det finns ingen övre gräns – vill ägaren av dämmen istället strunta i att utvinna elkraft och ta bort fördämningen krävs tillstånd för även det !!!
   Men inte ett ord i SVT om detta..nej då….12 minuter med ytterligare en jänta som startat ett facebookupprop om rasism är viktigare…

   Liked by 4 people

 10. Moab skriver:

  Detta blir inte bättre, punkt. Är visionen för Sverige att migranter mockar dynga för hand eller plockar skräp vid vägkanten och i parker, för att sedan ta kvällskurser och bli datatekniker?Svaret är väl ja, det är detta scenario som man talar om då man talar om integration och assimilation. Ni får ursäkta mig men jag ser det inte som realistiskt.

  Det enda som betyder nåt är att vända strömmen, och det finns bara ett politiskt alternativ som har någon tydlighet alls på denna punkt.

  Liked by 3 people

 11. Jan Ivarson skriver:

  ”Semantisk” ett fint ord utan synonymer vars innebörd jag har svårt att förstå
  Bortsett från det – en jättebra krönika som vanligt.

  Gilla

 12. Stina skriver:

  Exakt! Ge de nyanlända lite egenakt och rimliga möjligheter att själva klara sin etablering – istället för att bakbinda dem, låsa fast dem i obegriplig byråkrati och sen lära vanligt folk att spotta på dessa ”hjälplösa, odugliga parasiter”.
  Då skulle vi få se på handlingskraft, samarbete och inspiration istället för depression och utanförskap.

  Gilla

 13. Karin Nilsson skriver:

  Lämna min stuga frivilligt skulle jag aldrig göra. Min dröm, mitt Shangri-La. Då bränner jag hellre ned den(man kan kanske skriva sig där istället). Myndigheterna har dock makt att konfiskera/expropriera
  Aldrig

  Liked by 1 person

 14. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Undertecknad bloggläsare ber att få gå i härnad mot Bengtssons debattinlägg, oaktat dennes socialpolitiska vederhäftighet och sannolikt goda kristna intentioner må ursäkta honom.
  Med tanke på de samhällsförhållanden och det mentala klimat som råder i MENA-länderna och den underutvecklade världsuppfattning dessa dokumenterat icke rättskapabla äventyrsresenärer fått med modersmjölken, torde det vara allt annat än rekommendabelt att föreslå ansvar för svensk djurhållning.

  Rapporter ger vid handen att dessa grupper ofta är behäftade med ett hereditärt intresse för djurplågeri och där utövandet av zoofili ingår som ett naturligt inslag, varför de må betraktas som avgjort oägnade att ens komma i närheten av husdjur och kreatursbesättningar.
  Rim och reson, reverenter talat!

  För övrigt finns ingenting av den lutherska arbetsmoralen och medvetandet om det normala försörjningsansvaret hos de nyanlända telningar för vilka vi nu tvingas bereda utrymme och där den totala frånvaron av krav på motprestationer markerar den autonoma rättsstatens kapitulation inför den destruktiva och människofientliga globalismen, vardagsterrorn och bidragsflödet – en dystopisk skapelse där själva rättsväsendets fallenhet för korruption utgör kronan på det allt annat än attraktiva verket.

  Andreas, värdekonservativ kristen nationalist, realist och rationellt tänkande 🙂

  Liked by 3 people

  • Linden skriver:

   Barnporr, nekrofili, tidelag och ”hänsynslös massinvandring”
   Liberalernas ungdomsförbund har gjort en provokativ lista på saker de vill införa i Sverige.Då kanske du ska tänka om. Partiets ungdomsförbund har gjort en provokativ lista på saker de vill införa i Sverige.

   Djursex, eller tidelag som det kallas, har varit en ständig fråga i Sverige och var förr i tiden belagt med dödsstraff. 1944 avkriminaliserades det, för sedan bli olagligt igen år 2014. Nu vill Luf ändra lagen.

   Vi tycker generellt inte om morallagar, den här lagstiftningen skyddar ingen just nu. Vi är ett ungdomsförbund och en av våra uppgifter är att tänka ett steg längre. Jag förstår att det kan anses ovanligt och äckligt men lagstiftning kan inte utgå ifrån att det är äckligt, säger Cecilia Johnsson, LUF:s ordförande i Stockholm.

   Ungdomsförbunden är morgondagens makthavare.
   Arabiska sedvänjor står inte i motsatsförhållande.

   Liked by 1 person

   • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

    Tack, Linden!
    Mycket belysande kommentar som tydliggör det faktum att detta vidunder med bokstavsbeteckningen LUF är det degenererade samhällets stinkande slutprodukt.
    Tidelag är, liksom pedofili, nekrofili och barnpornografi, en styggelse som det åligger den normala europeiska rättsstaten att med samtliga till buds stående medel bekämpa, parera och med yttersta nit bestraffa.
    Andreas.

    Gilla

 15. Anders Svensson skriver:

  Du har rätt …
  De allierade varit inte lika hemska som de tyska nationalsocialisterna 1945 …

  De allierade var mycket värre än de tyska nazisterna … Dresden … no further comments. Precis som Mosul och Raqqa nu ligger i ruiner … för att det roade samma ”allierade västmakter”.

  Gilla

  • Snow skriver:

   Mycket värre? Monumental okunskap eller ren illvilja. Hur kan man överhuvudtaget jämföra de allierades krigsinsatser med tyskarnas utrotning av judar, romer och andra s.k. untermenschen.
   Bombningen av Dresden kan svårligen försvaras men detta gäller även tyskarnas terrorbombningar av brittiska städer.
   Bergen-Belsen, Treblinka, Auswitch, Sobinor, Babi Jar. Det går att räkna upp många fler ställen där oskyldiga avrättades i massor. En del fick arbeta som slavar tills det var dags att slänga bort resterna i krematorierna. Det är synnerligen magstarkt att ens antyda att de allierade var värre än tyskarna. Jag saknar ord att uttrycka min avsmak.

   Gilla

 16. Bengt skriver:

  Man blir ständigt påmind om att det ingår i ”oberoende” SVT och SR att utnyttja ordens makt. Inte minst vid rubriceringen av olika nyhetsinslag. Rubriken har stor betydelse för att nyheten ska mottagas ”rätt”.
  T.e.x. fick vi på det sättet en vink i ekosändningar idag att många asylsökande, som fått avslag och håller sig gömda tills avslaget är preskriberat, i själva verket diskrimineras av migrationsverket när de får avslag efter förnyad asylansökan.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.