Ja, det finns fundisar i alla religioner

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Islamiska föreningen i Karlstad, en salafistisk förening, ska bygga en ny, stor moské. Detaljplanen godkändes av kommunfullmäktige den 19 juni.

I en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen den 26 juni uttrycker två förbundsstyrelseledamöter från Grön Ungdom stolthet över bygget, trots att de är väl medvetna om att föreningen är salafistisk och att den har låtit imamer utbildade i Saudiarabien predika i dess nuvarande lokal.

”Vi är stolta över att kommunfullmäktige i Karlstad gör just det.”, skriver ledamöterna från Grön Ungdom och hänvisar till bygget av moskén i Karlstad.

Stolta? Hur kan man vara stolt över att salafismen tillåts flytta fram sina positioner i Sverige? Ett framsteg för salafismen är ett, eller flera, steg tillbaka för vetenskapen, demokratin, kvinnans ställning och det kritiska tänkandet.

Salafismen är en fundamentalistisk rörelse inom sunnitisk islam. Man vill gå tillbaka till hur man tror att de så kallade ”salaf”, föregångarna, förstod islam. Med föregångarna menar man Muhammed och de tidiga, rättrogna muslimerna.

Det gör inget att föreningen är salafistisk, tycks ledamöterna i Grön Ungdom mena, eftersom det finns fundamentalister i alla religioner:

”För en tid sedan gjorde P4 Värmland det känt att islamiska kulturföreningen bjudit in salafister. Religiösa fundamentalister är ett mycket stort problem och finns inom alla religioner, men Grön Ungdom anser inte att lösningen på det problemet är att förhindra byggandet av moskén.”

(Jag blev intervjuad i P4 Värmlands reportage. Lyssna här)

Varför prata om andra religioner? Här handlar det om en salafistisk moské i Karlstad. Det är den man ska ta ställning till. Kristendomen har inte ”ett mycket stort problem” med terrorism. Men det har islam.

Fundamentalismen i olika religioner helt olika ut. Helt enkelt för att religionerna är olika. En kristen fundamentalist strävar efter att hålla sig till fundamentet, till grunden, i sin religion. En muslimsk fundamentalist strävar efter att hålla sig till fundamentet, till grunden, i sin religion.

Till fundamentet i kristendomen hör tron på Jesus som Guds son. Det är Jesus man ser till efter ledning. En gång förde folket fram en kvinna till Jesus. De anklagade henne för äktenskapsbrott och ville stena henne. Jesus sa: ”Den som är utan skuld kastar den första stenen”. Han räddade hennes liv.

Men när en kvinna, anklagad för samma brott, fördes inför Muhammed, befallde han att hon skulle stenas. Kvinnan väntade dock barn. Så Muhammed lät henne först föda barnet och amma det. Sedan tog han barnet ifrån henne och dömde modern till döden genom stening.

Vi ser att Jesus och Muhammed agerade helt olika i en likartad situation. Det innebär att en kristen fundamentalist inte kommer att sträva efter tillämpa steningsstraffet för äktenskapsbrott. Stening hör inte till fundamenten i kristen tro. Jesus undervisade MOT stening.

En muslimsk fundamentalist kommer dock sannolikt att vara för stening. Det beror på att Muhammed, som Koranen framhåller som muslimernas lärare och ledare, undervisade FÖR stening. Och mer än så: Muhammed var en domare som utdömde steningsstraff.

Detta är också en viktig skillnad mellan de två: Jesus var inte en världslig härskare. Han talade om moraliska lagar, om synder och goda gärningar. Muhammed var en världslig härskare. Han talade om moraliska lagar, men också om riktiga lagar. De som bröt mot Muhammeds lagar var inte bara syndare, utan brottslingar och straffades med bland annat prygel, stening och korsfästelse.

Jesus blev korsfäst, Muhammed lät korsfästa andra. Jesus sa att hans rike inte var av denna världen medan Muhammed byggde ett rike i denna värld. Jesus var en kringvandrande predikant medan Muhammed ledde härar ut i krig för att utbreda sitt styre och sin religion.

När Jesus i Matteusevangeliet talar om att inte har kommit med fred utan med svärd, menar han svärdet som metafor. Han menar att hans budskap kommer att väcka fiendskap hos vissa. Och detta kommer att splittra människor. Jesus själv slog ingen med svärd. ”Med Andens svärd han strider och segrar, när han lider”, heter det i den kända psalmen Bereden väg för Herran.

Muhammed talade dock om riktiga svärd. Och han och hans män använde riktiga svärd. En muslimsk fundamentalist, en som vill hålla sig till religionens grunder och ursprungliga lära, kan inte bortse från detta. Jihad, det heliga kriget, är ett fundament i Muhammeds liv och gärning.

Det finns många andra punkter som man skulle kunna ta upp. Grön Ungdoms ledamöter vilseleder läsarna genom att tala om fundamentalism som ett stort problem i alla religioner. Man måste specificera vilka problem man talar om. För tungomålstal kan till exempel inte likställas med jihadistiska massmord.

Jag skriver inte detta för att jag lämnat islam och numera är troende kristen. Nej, jag tror inte på någon religion. Jag skriver detta för att jag känner ett ansvar att klargöra hur det ligger till.

Skärmbild (20)

Den 4 juli twittrade jag så här: ”Ja, det finns fundisar i alla religioner. Men vissa talar i tungor medan andra kör över barn med lastbil.”

En svensk konvertit till islam vid namn Johnnie Dunberg svarade: ”Och andra ser sin chans att dra nytta av lastbilsterrorn för att få utrymme att lufta sitt hat mot religion i allmänhet/islam i synnerhet.”

Jag ser dock inget hat i min tweet. Ser du?

I den här videon pratar jag om skillnaden mellan hat och kritik. Dessutom tycker jag att det är märkligt att bli beskylld för att sprida hat mot religion av någon som ser Muhammed som sin profet. Muhammeds bok, Koranen, är ju full av hat mot icke-muslimer.

 

42 reaktioner på ”Ja, det finns fundisar i alla religioner

 1. Eva Danielsson skriver:

  Det är häpnadsväckande hur slappt representanter för ett rikspolitiskt parti, låt vara en lokalavdelning på ungdomsnivå, kan yttra sig. Ogenomtänkta i frågan och så därefter ”dra hatkortet” mot dig!

  Som tur är kan ingen med lite fler aktiva hjärnceller undgå att imponeras av din lugna tydliga redogörelse för hur det förhåller sig. Olika religioner är olika bra.

  Det går inte och vi ska inte släta över illdåden och tolerera en lära som kan uppmana till att köra över barn eller knivhugga intet ont anandes oskyldiga människor osv.
  Vi må skilja på islam och alla muslimer, alla muslimer är förhoppningsvis inte beredda att följa läran vad gäller våld och krig, men alla som är det och gör det bekänner sig till islam.
  Så hur skulle terrordåden inte ha med islam att göra? De har allt med islam att göra!

  Förutom terrorn så har vi islams vanliga vardagliga förtryck av kvinnor och barn (och män) och förakt för ”otrogna”. Och förbudet mot musik och all sorts konst och eget tänkande vore nog för att bli rädd för islam. En realistisk rädsla alltså, ingen fobi.

  Finns det ”moderata” muslimer i Sverige och hur ser de på jihad, sharia och kvinnans ställning? Och var i så fall yttrar de sig och är det accepterat inom den svenska moske’världen att några eventuellt vill reformera och modernisera islam, om det är så? Mitt intryck är att imamer yttrar sig polerat i media men predikar den oförsonliga, mer fundamentalistiska, vanliga varianten annars.

  Själv har jag svårt att se islam som en religion eftersom islam egentligen bara verkar eftersträva världslig makt och använder religionen som ett behändigt verktyg för att hålla folk i schack. En världsomspännande sekt med politiska mål, alltså.

  Och jag kan aldrig respektera en lära, politisk lära eller religion eller vad man än vill kalla sig, som inte respekterar alla människors rätt till sina liv.

  Liked by 3 people

  • Moab skriver:

   Jag tycker att vi skall undvika vänstertermer och nyspråk. Kan du förklara vad moderat muslim betyder för dig för det framställs ofta som ”moderata muslimer” inte utgör något hot mot vårt sätt att leva? Det är en ärligt menad fråga, själv förstår jag inte detta begrepp.

   Liked by 1 person

   • Eva Danielsson skriver:

    Jag ställer frågan och med moderat inom citationstecken, till Mohamed eller någon annan som läser inlägget. Jag vet alltså inte heller om det betyder en anpassning till västdemokratiska samhällsvärderingar fast man har kvar själva gudstron.
    Om det skulle finnas en sådan rörelse skulle det vara hoppingivande, för det är svårt att tro att vi kan få en halv miljon muslimer att flytta härifrån.
    Jag var inte medveten om att moderat muslim anses vara en vänsterterm, men jag hoppas att man kan få vara lite okunnig och öppet frågande på denna blogg.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    För mig är det Muslimer från Bosnien/Balkan,
    som inte äter fläskkött)

    Typ vegetarianer ”nästan”

    Jag känner en del rätt väl…

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    EVA
    Finns nog snarare minst EN miljon,
    med sina barn, räknade som svenskar (!), som fötts här inräknade!
    De blir nästan undantagslöst uppfostrade som Muslimer!

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hör man någonsin moderata Muslimer ta avstånd från Islamismen/Politisk Islam?

   Jihadister finns kanske något tusental?
   Islamister kan snarare räknas i 100 000-tals!

   Eller man är rädda för repressionen?

   Finns det någon enda Moské som på fullt allvar predikar KVINNANS LIKA VÄRDE,
   där hon tillåts sitta tillsammans med männen/gå in genom samma entré…

   I så fall VAR…

   Gilla

 2. malmoperspektiv skriver:

  Tack! Lysande text och video! Här har ju alla kristna präster ett perfekt och underlag för sin söndagspredikan. Det borde vara en självklarhet att de kristna församlingarna fick höra dina ord och att prästerna hade moral och mod,att klargöra de fundamentala skillnaderna mellan Jesus kärleksbudskap och Muhammeds totalitära våldsbudskap.
  (Min söndagskollekt går självklart till dig Mohamed!)

  Liked by 2 people

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja, og så er de grønnskollinger!

   (Fins det uttrykket på svensk? Betyr i hvertfall en ofte naiv person uten erfaring, som dermed tar dumme valg).

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Gröngöling på svenska. Samma sekundära betydelse som på norsk. En alldeles för snäll benämning för dessa rackare.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Ja. Rakkeren var jo bl.a. bøddelens medhjelper.
    Straffemetoder intet fornuftig menneske ønsker seg tilbake!

    Gilla

 3. Henric Ankarcrona skriver:

  Anmärkningsvärt nog har ärkebiskopen Antje Jackele’n samma uppfattning som Grön ungdom.
  Enligt en debattartikel i DN för några dagar sedsn som hon skrev tillsammans med en jude och en muslim, med trion förstärkt av den nationella samordnaren mot extremism,
  så måste den religiösa fundamentalismen i alla religioner bekämpas. Annars växer terrorismen.

  Kom igen! Hur långt kan hyckeriet gå? På vilken planet vistas ärkebiskopen? Vilka kristna eller judiska religionsföreträdare engagerar sig i terror mot sina medmänniskor?

  Liked by 1 person

  • Petrus skriver:

   Exempel på kristen terrorism historiskt sett:

   1. Svenska soldater i Tyskland under 30-åriga kriget på 1600-talet som vid ett tillfälle slog ihjäl hela den katolska civilbefolkningen i en liten stad.

   2. Den katolska inkvisitionen på 1500-talet.

   3. Avrättningar av samer i Sverige på 1600-talet som inte ville konvertera. Detta är väl dock kanske inte regelrätt terrorism även om kanske samerna såg saken på det viset.

   4. Mördande av indianer i Amerika från 1500-talet till sent 1800-tal, ibland med motiveringen att de var icke-kristna. Formerna skulle ibland kunna jämställas med mer traditionell terrorism.

   Exempel på judisk terrorism:

   Irgun Zvai Leumi, Sternligan, mordet på Folke Bernadotte, sprängningen av King David Hotel. Mordet på Ahmed Bouchiki i Norge år 1973. Fosforbombning av Gaza för några år sedan (jo, jag vet att de flesta läsare på denna sajt, Livets Ordare och pingstvänner tyckte att detta var ett legitimt svar på de fyrverkeriliknande raketer som palestinierna skickat in på israeliskt territorium och att Israel har rätt att göra så men inte Storbritannien om IRA smällt av någon liten bomb någonstans).

   Liked by 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    Men snälla. Vad som hänt för länge sedan måste ses i förhållande till hur det var då. Vad gäller Islam så har den alltid varit våldsam och fortsätter att vara våldsam medan kristna människor i stort sett håller sig på mattan.

    Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ Petrus 8 juli, 2017 at 10:37

    Föreslår att du läser teologen och etikforskaren Ann Heberleins recension av “Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989” av Johan Sundeen. Så fokuserar du rätt i diskussionen. Dvs hur Svenska kyrkan togs över av marxismen efter den extrema 1968-vänsterns intåg i svensk politik. Där har du förklaringen till att den vänsterextrema ärkebiskopen Anjte Jackelen ö.h.t. har kunnat klätta allra högst upp i den Svenska kyrkans makthierarki.

    https://ledarsidorna.se/2017/03/nar-kyrkan-motte-marxismen/

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    • Ta med utryddelsen av katarer (‘de rene’) og albigensere. Dette var vel på 1200-tallet (?), og dominikanerne fikk ansvaret for inkvisisjonen og forfølgelser der.

    • Boken ‘Malleus malerficArum’, (‘Heksehammeren’, merk kvinnelig flertallsform i tittelen!) – forfattet på slutten av 1400-tallet av to dominikanere. Hva Norge angår, er ingen hekseprosess kjent fra førreformatorisk tid – forfølgelsene ble satt igang av danskekongen Christian 4 på 1590-tallet.

    •. Hekseprosessene i Finnmark mot samer med annerledes tro og kultur. Det verste området i Norge, med de fleste trolldomssaker.

    Når alt dette er sagt, er dog det vesentlige hva som skjer I DAG. Det er islamismen som driver med terror i 2017, ikke kristendommen! Den forfølges i mange land (av hvem?!).

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Enstaka händelser, som inte har sin grund i själva förkunnelsen,
    utom som snarare har politiska förtecken!

    30-åriga kriget var ett bittert Religionskrig, med Sverige som viktig aktör…
    Som indirekt handlade om statens kontroll över kyrkans samlade rikedomar?

    En stor gradskillnad!

    Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Henric Ankarcrona 8 juli, 2017 at 08:12

   En majoritet av svenskarna tycks ha glömt bort vårt mångkundraåriga kristna religiösa och kulturella arv. Anders Piltz, den lärde professorn em i latin vid Lunds universitet, konvertit till katolicismen påminner oss i denna Understreckare om detta vårt arv.

   https://www.svd.se/med-reformationen-vann-ordet-over-materien/om/500-arsminnet-av-reformationen

   Teologen och etikforskaren Ann Heberlein recenserar här “Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989” av Johan Sundeen, som är märkligt förbigången, men som format dagens perverst vänsterextremt politiska svenska kyrka.

   https://ledarsidorna.se/2017/03/nar-kyrkan-motte-marxismen/

   Teologen Annika Borg skriver i Axess om samma bok om när vänstern tog över Svenska kyrkan.

   https://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=3293#.WWC1_lFLepo

   Liked by 1 person

 4. Petrus skriver:

  I Gamla Testamentet hittar du ungefär samma blodtörstighet och makthungrighet som i Koranen. Läs Jesaja 60:10-12 t ex. Någon direkt motsvarighet till konceptet att man skall få knulla skallen av sig med 72 oskulder i himlen om man dör i strid som jihadist finns dock inte i Gamla Testamentet.

  Det flesta moderna kristna fundamentalister (tänker här på pingst, Trosrörelsen och amerikanska ”Evangelical Christians”) anser inte att Nya Testamentet väger tyngre och att allt i Gamla Testamentet som kan tyckas motsägas i Nya Testamentet bör tolkas så att detta inte längre gäller. Visst finns det traditionella fundamentalister med en mer kristocentrisk, ersättningsteologisk inriktning. Men dessa är så gott som utrotade idag. De aktiva kristna som idag har en mer nytestamentlig inriktning är väl mer inne på något typ att ju mer självdestruktiv man är, desto mer poäng plockar man hos Gud. I alla fall om man är västerlänning. (För en kristen afrikan eller asiat gäller kanske inte samma regler.)

  Ibland kombinerar man en mer gammaltestamentlig teologi med en modern, självdestruktiv tolkning av Nya Testamentet. Ett extremfall är väl när Jim Jones lyckades få förmå runt 1000 medlemmar i sin pingst-kommunistiska församling att begå självmord för att på så vis plocka poäng hos Gud. Om man tutats i att man plockar poäng hos Gud genom att vara självdestruktiv så är extremkonsekvensen att den troende helt enkelt begår självmord som i Jim Jones-församlingsfallet. Mildare varianter i olika grader finns dock.

  I den gammaltestamentliga judendomen och Islam verkar man inte kunna plocka poäng hos Gud på samma sätt genom att vara självdestruktiv. Möjligen skulle de som spränger sig själva i luften som självmordsbombare kunna sägas påminna om utpräglat självdestruktiva kristna i viss mån. Skillnaden är dock att man i de kristna extremfallen inte kombinerar det självdestruktiva elementet med en samtidig, utåtriktad aggressivitet. Möjligen skulle väl den destruktiva inverkan den här typen av kristnas självdestruktivitet har på samhället kunna liknas vid jihadistens utåtriktade aggressivitet i viss mån. Den självdestruktive kristne som tror sig plocka poäng hos Gud tror sig även plocka poäng hos Gud genom att förstöra sitt eget samhälle. Detta är väl också en slags utåtriktad aggressivitet. Man kan nog också idag hos många kristna fantaster notera en glidning från det rent personliga offrandet mot att i stället offra samhället. Den sistnämnda varianten är ett bekvämare sätt att offra. Man slipper i jordelivet offra alltför mycket personlig bekvämlighet och njutning.

  Gemensamt för en muslimsk jihadist och en kristen fundamentalist som vill offra saker är att de just vill offra saker. Detta förekommer även i andra religioner, speciellt historiskt. Att offra till gudarna har historiskt sett snarast varit en standardkomponent i de olika religionerna.

  Liked by 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   När hörde du talas om en kristen fundamentalist om körde ihjäl folk med Lastbil? Eller för den delen skar halsen av folk. Det är skillnad på teori och praktik. Muslimerna praktiserar sin lära.

   Liked by 1 person

   • Petrus skriver:

    Nej, det är ett bra exempel på en skillnad mellan en modern kristen fundamentalist och en muslimsk fundamentalist.

    Däremot kan en gammaltestamentligt inriktad kristen fundamentalist tycka att det är helt OK att fosforbomba civilbefolkningen i Gaza och att detta är ett legitimt svar på några fyrverkeri-liknande, hemgjorda raketer som fyrats av in mot israeliskt territorium (samtidigt som det inte skulle ha varit okej enligt dem för britterna att bomba katolska kvarter i Belfast efter att IRA smällt av en bomb någonstans).

    Liked by 1 person

  • Moab skriver:

   Jag kan inte förstå dessa inlägg i komparativa litteraturstudier som utger sig för att ha relevans för samtiden. Kan inläggens författare inte räkna? Varken antalet muslimska terrorister relativt kristna IDAG, eller antalet dödsoffer? Eller antalet bokstavstrogna hos respektive religion? Eller antalet välordnade i huvudsak kristna nationer relativt antalet kaotiska våldsamma muslimska? Saknar man förståelse för begreppet TID? Jag är så gudatrött på dessa infantila postmoderna jämförelser, hur många gånger kan folk köra denna jämförande ”analys” i repris? Finns det inte en länk att lägga upp till den ”definitiva postmoderna jämförelsen mellan olika religioners ondska” så att bokstäver kan sparas?

   Liked by 3 people

   • Petrus skriver:

    Visst är det helt uppenbart att du inte har kristna självmordsbombare och kristna fundamentalister som mejar ner folk med lastbilar.

    Detta innebär dock inte att kristna av gammaltestamentligt snitt inte kan uppvisa attityder som påminner väldigt mycket om de muslimer som stödjer terrorism eller slingrar sig när de avkrävs ett fördömande. Ett bra exempel är hur Livets Ordare och en del pingstvänner kan se på Israels fosforbombning av civila i Gaza häromåret. Detta anser man vara ett legitimt svar på de fyrverkeri-liknande pjäser som fyrats av in mot israeliskt territorium. Man hade aldrig på samma sätt på teologiska grunder velat legitimera brittisk fosforbombing av några katolska kvarter i Belfast efter att IRA smällt av en bomb någonstans. Inte en chans.

    Jag tycker heller inte att man bör blunda för kristen terrorism, eller vad man nu skall kalla det, som har taggarna vända inåt. 1000 självmords-döda i Jim Jones pingst-kommunistiska församling år 1978 är svårt att vifta bort. Det är en slags inåtriktad terrorism. Hade församlingsmedlemmarna kört över varandra med lastbilar eller sprängt sig själva med bombbälten hade likheten med muslimsk mer utåtriktad terrorism varit tydligare.

    Frågan är också hur vi skall se på den kristna massakern på palestinier i Sabra och Shatila år 1982. Jag har själv personligen hört en svensk kristen av pingst-typ slingra sig när det gäller fördömandet av detta. Attityden är rätt typisk för dem. Anledningen till pingstfigurens tvekan var antagligen att massakern skett i Libanon och inte i Gaza eller på Västbanken. För då hade det definitivt varit helt okej, ungefär som på den gamla goda tiden i Gamla Testamentet (läs Jesaja 60:10-12 t ex). (Libanesiska kristna präster, som har en mer traditionell syn på kristendom, tog dock tydligt avstånd från dådet.)

    Liked by 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Lytt til Stravinskijs ‘Vårofferet’!
   Blitt mer uhyggelig å høre på nå, med alle de skumle krefter for tiden som vil bryte ned og skade.

   Verket ble skrevet i 1913, om jeg ikke husker feil. Kan Stravinskij ha ‘været’ underliggende krefter som førte frem mot 1. verdenskrig året etter? Bare en tanke… Kunstnere har ofte mer antenner enn andre.

   Gilla

  • Moab skriver:

   @Petrus

   Fosforbomba civilbefolkning, källa på det. Ena sidan mördar oskyldiga medvetet, andra försvarar sig, att antyda att Israel systematiskt angriper civila är falskt och springer ur anti-semitism. Din position är som så ofta hycklarens, om du och dina närmaste hade utsatts för dessa ”nyårsraketer” och du vänt andra kinden till så hade man kunnat lyssna på dig. Var det kanske en lustig radiobil som slet isönder 11-åringen i Stockholm?

   Gilla

  • Lisa skriver:

   Det är väldigt givande om man Läser hela Bibeln, och sedan koranen (notera abbrogation) och hadith och sirah om muhammeds liv, för att förstå vad det hela kan leda till.
   Var välsignad min vän.

   Gilla

 5. Ulrika skriver:

  Att imamer ska vara utbildade i det landet de bor i och predika på landets språk borde vara självklart.
  Imamen i Drancy, Frankrike, Hassen Chalghoumi, har kanske en god idé med att turnera med en grupp andra imamer för att försvara sin religion mot terrorismens nedsvärtning av Islam. Tyvärr anses inte Chalghoumi representera vissa muslimer som anser honom okunnig och Israel vänlig och lever således under dödshot.

  https://www.i24news.tv/fr/actu/international/europe/149784-170706-des-imams-de-toute-l-europe-s-unissent-contre-le-terrorisme

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Terrorismens nedsvärtning av islam? Det finns nyanser på alla färger, men det finns inga nyanser på svart (och vitt).

   Gilla

 6. B skriver:

  Det är fullkomligt obegripligt hur politiker som är satta att representera medborgarna kan arbeta för och glädjas åt att en salafistisk moské etableras. Jag tror att många svenskar, inte minst politiker, är så fredsskadade och naiva att de faktiskt inte förstår att skilja på godhet och ondska. Att stödja islam i alla dess former anses som gott av dessa barnsliga människor och det värsta är att de leker inte i en dockvärld utan de spelar med svenska folkets framtid som insats.

  Liked by 3 people

 7. Moab skriver:

  Det finns många aspekter i detta. Jag nöjer mig med en: vad vet Grön Ungdom om Islam och muslimer? Vad vet för övrigt vårt lands ledare, vad vet Löfven? Det som sker är precis det som hänt i England som ledde till att man fick gå hem från jobbet eftersom muslimer hade mördat folk i tunnelbana och på bussar. Jag såg en video som någon lagt ut där Douglas Murray talar om att vi inget lärt, för 30 år sedan så stiftade man lagar i Storbritannien mot könsstympning, man har fortfarande inte dömt någon. Jag rekommenderar boken ”Londonistan, How Britain created a terror state within” av Melanie Phillips, samt varför inte ”The disappeared” av Roger Scruton som är en skönlitterär skildring av hur över 1000 flickor våldtogs av muslimska ligor vilket doldes av polis och media i en gemensam mörkläggning.
  Vi har precis samma situation i Sverige nu, det blir en bomb som Hanif Bali uttrycker det. Hans relativt ärliga intervju med Per G var mycket avslöjande, man såg rakt in i moderaternas velighet och ögontjäneri.

  Jag stoppar här, jag ser precis arga snickaren med Henrik Schyffert och mina fördomar bekräftas och mina farhågor också, Schyffert är en gnällis så klart men hur kommer det sig att alla vänsterkändisar jagar? De åker till en jaktbutik och skjutbana som drivs av en arab. Case choser, jag slutar här, jag kom av mig. Jag skall också skaffa vapen. Det är rent stötande att dessa kändisar fixar varandras hus. Mina barn gillar det, är all svensk media tortyr nu för tiden? Schyffert är tydligen bästis med Helin, de delar jaktstuga som nu TV4 betalt för.

  Liked by 2 people

 8. Lisa skriver:

  Var välsignad i Jesu namn MO.
  Gud älskar sin skapelse!

  Psaltaren 7:17-18 (GT)

  Hans ondska slår tillbaka
  mot hans eget huvud,
  hans våld drabbar
  hans egen hjässa.
  Jag vill tacka Herren
  för hans rättfärdighet
  och lovsjunga
  Herren den Högstes namn.

  Första Johannes brevet 4:7-8 (NT)

  Mina älskade, låt oss älska varandra,
  för kärleken kommer från Gud.
  Var och en som älskar är född av Gud
  och känner Gud.
  Den som inte älskar har inte lärt känna Gud,
  för Gud ÄR kärlek.

  Gilla

 9. Stefan Sewall skriver:

  De enl. min uppfattning irrelevanta relativiserande haltande argument Petrus skriver, är jag i likhet med MOAB är urbota trött på. Det finns inte vad jag vet några ”kristna” fundamentalistiska terrorister i verksamhet idag (Jo möjligen i Uganda). -Israelerna är dessutom judar och deras krigshandlingar och försvarsinsatser mot bl.a. kronisk RPG-beskjutning och knivhuggarintifada, med ev. överdrifter är inte den västerländska kristendomens ansvar.

  Det har funnits krig i alla tider och begåtts övergrepp, och under lång tid användes förvanskad kristendom som rättfärdigande redskap. Det heter dock kristendom och inte Mosedom eller Saul-dom eller likn. Gamla testamentet är en historiebok om israels folk som alla som inte tillhör israels folk och läser 3000 år senare, måste se utifrån, som historieberättelsen om en liten judisk folkstams öden och äventyr. Jag har ända sedan 6 års ålder i söndagsskolan och under livet uppfattat den riktiga kristendomen som det som i huvudsak bygger på Jesus Kristus budskap som inte alls är i linje med GT:s våldsberättelser, som dessutom är historiska dokumenterande berättelser och inte uppmaningar till läsarna att ta efter. Det står inte: Gå ut och gör som kung Saul och hedra honom genom att mörda alla i grannbyn! Det skulle upplevas som ett konstigt och icke aktuellt, irrelevant budskap, av mig och andra icke judiska läsare, i en annan världsdel 3000 år senare. Vi i Europa är inte israels folk.
  Alla kristna släktingar och präster och scoutledare osv. som jag hört, har pratat om just Jesus och hans universella ord om tro, gud och kärlek och syndaförlåtelse, och inte alls så mycket om GT och kung Saul & co och deras lilla folks grannfolksfejder på liv och död.
  Redan som 7 åring insåg jag från min kristna lärarinnas berättelser att Salomon och David och israelerna slogs för sin överlevnad dels mot små grannfolkstammar och dels mot stormakter i form av egyptier och babylonier och senare Rom. David mot Goliat. Detta handlar inte om oss icke-israeler i vår tid. Jesus ord däremot skulle kunna gälla alla, i alla tider.

  På medeltiden använde makt- och rikedomstörstande furstar, kejsare och påvar och kardinaler kristendomen som redskap, men var tvungna att förvanska den för att kunna lura sig själva.
  Jesus budskap och lära stöder inget våld utan är en religion om kärleksbudskap och förlåtelse. Det är kristendom; namnet är Kristendom och inte Israels-lära eller Mosedom eller liknande.

  Idag är det absurt att ursäkta islams våld och makt-imperialism och uråldriga barbariska lagar och tvång, genom att dra fram medeltidsövergrepp som inte överensstämmer med Jesus budskap, utan som gjordes i strid mot kristna grundvärderingar, av världsliga makthavare som påstod sig ha guds mandat, vilket de förstås hittat på själva, inklusive påvarna. Världslig makt, och guld är vad det handlade om, med olika redskap och svepskäl och självrättfärdigande inbillning hos de mäktiga krigarfurstarna och kardinalerna.

  När hörde jag om ett samtida kristet terrorattentat med massmord på okända civilister sist? När blev en sedan evigt muslimsk stad övertagen av kristna sist, med explosiv folkinvandring av kristna med massbyggnation av nya kristna kyrkor i en arabstad mot muslimska lokalbefolkningens vilja?
  Vänd på steken och fundera på vad de skulle säga om vi trängde in hos dem och gjorde tillvaron osäker i deras fundamentalistiska samhällen och krävde anpassning och finansiering med deras skattepengar för våra kyrkor. När byggdes kristna kyrkor i Saudi eller Qatar med dånande kyrkklockor?
  Islam är på frammarsch och är en diktatorisk imperialistisk politisk rörelse med religionsförtecken som täckmantel. Inga försvarsargument finns för rättfärdigande.
  Jesus uppmanade inte till motsvarande krigståg som islams jihad.
  Alla hänvisningar till gamla testamentet eller inkvisitionen eller gamla krig är ogiltiga dels pga tidsskalan och bristen på saklig relevans. Kungars och påvars forntida våld var inte Jesus idé.
  Mord blir också preskriberade. -Efter några hundra år åtminstone. Varför inte då dra fram islams övergrepp under krigisk blodig expansion under åren 630-1800 i tre världsdelar och hålla islam ansvarigt för oändligt lidande för oändligt många offer under denna långa tid?

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.