Testa dina historiekunskaper

Patrik Engellau

Nu ska jag citera några rader ur ett tal som en bemärkt nationell ledare faktiskt har hållit. Du kanske känner igen det, kanske inte. Då får du gissa.

För att det inte ska bli för svårt så ska jag redan från början dig tips. Ett, men bara ett, av följande alternativ är korrekt:

 1. Winston Churchill inför engelska underhuset år 1940
 2. Josef Stalin inför Sovjetunionens kommunistiska partis kongress 1951
 3. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i Almedalen år 2015
 4. Donald Trump i Polen år 2017
 5. Franklin D. Roosevelt inför USAs kongress år 1943
 6. Angela Merkel i Europaparlamentet år 2014
 7. Adolf Hitler på NSDAPs Rikspartidagar i Nürnberg år 1935

Här är talet:

Vi är det snabbaste och främsta samväldet. Det finns inget som vår gemenskap av nationer. Världen har aldrig sett något som vår gemenskap av samhällen. Vi skriver symfonier. Vi utvecklar innovationer. Vi firar våra gamla hjältar, omfamnar våra tidlösa traditioner och seder och försöker alltid utforska och upptäcka nya gränser. 

Vi belönar genialitet. Vi strävar efter excellens och hyllar inspirerande konstverk som ärar Gud/nationen/Sovjetmänniskan/värdegrunden/den europeiska gemenskapen/Kungen. Vi hedrar lagstyret och försvarar rätten till fri yttranderätt. 

Vi värnar om kvinnan såsom grundpelare i vårt samhälle och våra framgångar. Vi litar till familjen, inte till stat och byråkrati, som kärnan i våra liv. Vi debatterar allt. Vi ifrågasätter allt. Vi försöker förstå allt så att vi bättre kan förstå oss själva.  

Framför allt värderar vi värdigheten hos varje mänskligt liv, försvarar varje människas rättigheter och delar varje själs hopp att leva i frihet. Det är sådana vi är. Dessa är de ovärderliga band som binder oss samman som nationer, som allierade och som civilisation. Det vi har – som vi har ärvt från våra företrädare – har aldrig existerat som det gör nu. Och om vi inte försvarar det kommer det aldrig att existera igen. Så vi får inte misslyckas. 

Det är inte självklart, håll med om det. Den enda som är helt utesluten är väl Sjöstedt. Kanske lite för mycket snack om frihet för Stalins smak och kanske ett snäpp för mycket ifrågasättande för Adolf Hitlers. Kan det var Angela Merkel?

Nej, det var Donald Trumps tal i Polen i förrgår, oerhört uppmärksammat – 2 380 000 googleträffar på ”trumps speech in Poland” – inte minst för att han anammat ett nytt tonfall när det gäller USAs allierade. Vid installationstalet i januari 2017 handlade det bara om USA och att de gamla allierade nationerna kunde gå och dra något gammalt över sig. Nu handlade det plötsligt om armkrok och vänskap med övriga nationer i den västliga gemenskapen.

Fast när jag översätter det förefaller det mig lite stolpigt. Jag hade nog velat redigera det för välljudets skull.

25 reaktioner på ”Testa dina historiekunskaper

 1. Alexander Zetterberg skriver:

  Jag kände genast igen Trumps tal. Internationellt uppmärksammat, men inte så omtalat här i Sverige tycker jag. Jag tittar sällan på TV längre så kanske har jag fel. Intressant är också avsnitten där Trump betonar den västerländska civilisationens rötter i kristendomen, något som ofta diskuterats här på DGS.

  Jag har transkriberat från ett inslag på Fox News där Newt Gingrich kommenterar Trumps tal:

  Newt Gingrich: ” It was also a spech given as much to America as to Poland. We have a president who has decided that time has come to engage the secular left, the atheists, those who have used government to force God out of our lives, to take them head on. There are place after place in that speech where president Trump is calling upon the depths of the Polish experience, reminding the world that Poland seized to exist for two hundred years because Preussia, Russia and Austria had torn it to shreds, there was no Poland on the maps. And when you begin to realize the depths of this and that the Polish people, largely through their belief in God and the structure of the Catholic church, survived and identified themselves as a people of faith in a way that is truly one of the great stories of the last couple of hundred years. And that is partly what president Trump was appealing to today and saying to the rest of the world, look there is a lesson here. Faith can defeat our enimies, faith can bring our civilization together. It is important to recognize that our rights come from God, not from the government”

  Donald Trump: “We put faith in family, not government and bureaucracy, at the center of our lives, and we debate everything, we challenge everything, we seek to know everything so that we can better know ourselves. And above all, we value the dignity of every human life, protect the rights of every person, and share the hope of every song delivering freedom”

  Newt Gingrich: “I think there is a real desire here to confront those who abuse the power of government, to strip us of our dignity, strip us of our religious liberty, that fits the program the president has in the White House…” ” …this is not a passing ting, president Trump understands that for our civilization to survive it has to keep its roots as a civilization based in the belief in God. And if it looses that belief, frankly, the civilization will disappear.”

  Hur fjärran klingar inte dessa tankar för sekulariserade svenskar?

  Ändå tror jag det är sant, skall västerlandet överleva måste vi återuppväcka kontakten med våra rötter, den enkla passionsberättelse som för snart tvåtusen år sedan svepte över medelhavsområdet och frälste miljontals – inte via våld och underkastelse utan genom att det glada budskapet spreds från mun till mun!

  Liked by 4 people

  • Bengt skriver:

   DGS borde ha som policy och krav att kommentarer med engelskspråkiga citat översätts till svenska innan det skickas in. Patrik själv är ett föredöme när det gäller att ta hänsyn till de som inte behärskar engelska. Det ser vi exempel på i översättningen av Trumps tal ovan.

   Tillhör Alexander Zetterberg möjligen de som tror att alla besökare här förstår engelska – alternativt att de som inte är så bildade med rätta kan nonchaleras. Betänk att även de som inte haft annan vit mössa än någon reklamkeps eller dylikt, och DE ÄR MÅNGA, ofta har erfarenheter, kunskaper och sunt förnuft som vida överstiger ”studentiosus”..

   (Besök gärna http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=1)

   Liked by 1 person

   • Alexander Zetterberg skriver:

    Trevligt att du hyser intresse för min kommentar. Givetvis inser jag att inte alla av DGS:s läsare kan engelska, även om Sverige nog är det icke-engelskspråkiga land med störst andel som förstår språket, i alla fall hjälpligt.

    Men det är väl bara att scrolla till nästa kommentar. Själv följer jag med intresse kommentarerna på denna site vilka ofta är informativa och tillför nya perspektiv. Men när dom är långa och inledningen inte är intresseväckande går jag vidare till nästa.

    Jag är bara en av många som uppskattar Det Goda Samhället och ibland stimuleras att tillfoga egna funderingar i en kommentar. Nästan alltid på svenska, även om jag ibland länkar till engelska Youtube-föredrag.

    Det tar lång tid att transkribera och att därefter göra en rättvisande översättning skulle ta ännu längre, både originalet och översättningen skulle dessutom behöva redovisas så att läsaren kan bilda sig en uppfattning om översättningens korrekthet.

    Det vore tråkigt om det infördes ett generellt förbud mot att använda sig av citat på främmande språk i kommentatorsfältet.

    Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  Jag hörde talet live. Utmärkt! Inte förvånande, utan förväntat. Hela resten av den politiska eliten är drabbad av parasitiskt strutssyndrom och den infektionen hotar att förstöra hela vårt samhälle, hela vår civilisation, hela vår historia.

  Trump säger bara det uppenbara som den postmoderna socialismen vill få oss att glömma och bortse från för att de skall få tillfälle att förstöra hela vårt samhälle, hela vår civilisation, hela vår historia.

  Liked by 5 people

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi saluterar budskapet som TRUMPetades ut)

  Ett synnerligen imponerande tal,
  kanske historiskt sett lika minnesvärt,
  som slaget vid Wien 1683!!!

  Stolta Polacker viktiga spelare i båda fallen!

  Liked by 4 people

 4. dagisfröken skriver:

  ”stolpigt” just det ord som föll mig in innan j sett facit. Gissade på Roosevelt. Hitlers tal måste läsas, liksom hans bok, av den som vill begripa 1900-talets historia. Inte ett ord om judeutrotning. Bara två gånger om ”världsherravälde”. En gång så här: som jag minns det:
  hade vi haft britternas (ibland kallar han dom ”thomies” ibland engelsmän) självmedvetenhet
  så hade vi haft världsherravälde – det andra om en uppdelning, av världen under tysk och japansk ledning. fast mest tysk.

  Hitler var ett geni på att tolka folkdjupet enl Alan Bullock. När röda armén gick över Oder, kunde de flesta prognosticera att det var slut. Men tyskarna stred ända in till bunkern.
  En jobbarkompis som var ung flicka under slutet av kriget i Tyskland, berättade att det alltid fanns mat, om än lite. Stöld av mat gav dödsstraff. Har sett nånstans på nätet kvinnor, två unga, två gamla, som väntar på att bli avrättade i Hildesheim.

  H. menade sig ha rätt att kolonisera stora spannmålslandet Ryssland, på samma sätt som britterna med Indien. Så minns vi naturligtvis slutomdömet i Nordisk Familjebok 1928 (?)
  ”H.:s inflytande har sedan dess varit obetydligt” orden upprepade senare i Sv. uppslagsbok

  .

  Liked by 1 person

 5. Janne skriver:

  Trump överraskar ju mer man lyssnar på honom.

  Han kanske inte är så dum som massmedia i Sverige utmålar honom som.

  Väl formulerat tal i övrigt,tycker jag,

  Liked by 5 people

 6. Thomas Ek skriver:

  Kul utmaning Patrik!
  Jag gissade rätt, direkt.
  Fast jag är å andra sidan lite nörd när det gäller Trump.

  2017-07-04, för fyra dagar sedan alltså, höll Trump ett Fantastiskt tal som aldrig, ALDRIG kommer visas hos vårt Public Service.

  Om du väljer att titta på den här videosnutten med Trumps ta då och ”spola” fram till 49:00 minuter in på denna videosnutt därför det är först då som Trumps tal börjar.

  Mycket nöje!

  Thomas Ek

  Liked by 4 people

 7. uppstigersolen skriver:

  Ja det här är inget tal vi kommer att få höra från våra pajsare i sjuklövern. Här vill man inte debattera fritt. Nej minsann, censur ska införas folk ska hållas på mattan och vara oinformerade.
  Låt oss kasta ut dessa månglare, inte ur templet men väl ur riksdagshuset och tidningshusen.

  Liked by 3 people

 8. MartinA skriver:

  Jag gissade på Churchill. Visst, jag kände att det här talet nog var litet för yxigt för att vara Churchill, har inte läst honom själv men han lär ju varit begåvad talare. Sen vet man aldrig vad som händer vid en översättning 🙂 Tänkte jag.
  Trump valde jag bort för att det här talet var för positivt till status qou för att vara Trump tänkte jag. Trump kom ju in som reformator så det är ju litet märkligt att han hyllar tingens nuvarande ordning.

  Liked by 1 person

 9. Jaxel skriver:

  Intressant. Jag ser två uppenbara tolkningar.

  Antingen har vi att göra med en person som är öppen för att ändra ståndpunkt om argument eller bättre kännedom om verkligheten gör detta påkallat eller så har vi har att göra med en person som säger en sak i ett forum och raka motsatsen i ett annat beroende på vad han tror att åhörarna önskar att höra.

  Undertecknad hade väl, fördomsfullt, inte väntat sig varken det ena eller andra. Avvaktar dock lite med att dra några mer definitiva slutsatser om personen i fråga. Trots allt för att använda ett talesätt som kan vara relevant här: Actions speak louder than words.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vid goda argument skall man ha förmåga att ändra ståndpunkt!
   Men gärna erkänna VARFÖR)

   Triangulering är något annat, kappvändande…

   Gilla

 10. Moab skriver:

  Det handlade installationstalet inte alls om, det är vänsterkarikatyren. Det räcker med en rad i talet ovan, ”vi värnar kvinnan”, det kan inte vara någon annan, tidigare var kvinnan i väst trygg och nutida vänsterliberaler skulle inte formulera sig så, utom möjligen med en rejäl dos hyckleri. Hela det vänsterliberala etablissemanget gör allt för att kvinnan inte skall vara trygg mer med hyckleriet som redskap. Jag tror vi behöver en ny samhällsteori, den om hyckleriet, vi behöver lära oss om hyckleriets anatomi. Jag känner med mig själv att det sig förenar de företeelser och människor jag ogillar är att hyckleriet är en förutsättning, en grundbult, omvänt så har jag sympati för de som lever som de lär så mycket de kan. jag tror den stora skillnaden mellan konstervativa och vänsterliberaler är hyckleri. Vänstermänniskor och liberaler filtrerar alla konsekvenser av sina ställningstagande genom en passande mängd hyckleri, så att det verkar som om ingen drabbas negativt av ens position. Jag tror detta kullkastar jonathans Haidt teorier och istället visar att alla de moraliska kategorierna där vänstermänniskor uppvisar större godhet istället beror på att de applicerar mer hyckleri. På samma sätt så ander jag att det är hyckleri, snarare än banal godhet som är det underliggande problemet, godheten är glasyren som döljer hyckleriet som jag tror är mera fundamental. Jag tror inte på godhet som inte utövas på nära håll, jag tror inte på elektronisk godhet ❤️, eller sådan som sker via skatten.

  Vi har ett helt samhällssystem som bygger på hyckleri.

  Liked by 3 people

  • Jaxel skriver:

   ”Vi värnar om kvinnan”.

   Jo, detta är intressant. Det har varit en del liknande tal också här i Sverige. Exempelvis ägnade Magdalena A en betydande del av sitt tal i Almedalen åt att betona vikten av kvinnor inte skall behöva oroa sig för rent fysiska sexuella trakasserier eller värre. Elefanten i rummet får dock inte nämnas här i Sverige så man kan undra på hur stort allvar man tar kvinnans trygghet är.

   Enligt BRÅs rapport (2005:17) så hade utrikesfödda ca fem gånger större sannolikhet att vars misstänkta för våldtäkt jämfört med svenskfödda med svenskfödda föräldrar (”svenskar”). De redovisade data medger ingen helt säker beräkning av andelarna bland annat därför att data om icke folkbokförda är summariska.

   Det kan dock ungefärligt beräknas att ca 60 procent av våldtäkterna har ”icke-svenskar” som misstänkta, troligen något mindre.

   Notera att de redovisade siffrorna gäller brott under perioden 1997-2001. Bland utrikesfödda utgjorde då födda i annat EU-land strax över 40 procent. Idag har vi en situation med betydligt högre andel utrikes födda. Bland de utrikesfödda är andelen från regioner med den högsta överrisken för att vara misstänkt också betydligt större än då.

   Hur stor överrisken att vara misstänkt för våldtäkt bland utrikes födda är i dag kan bara skattas. Hur stor andel av våldtäkterna som har ”icke-svenskar” som misstänkta gärningsmän idag kan likaledes bara gissas. Det är dock mycket svårt att tro annat än både överrisken för utrikes födda och andelen ”icke-svenskar” bland misstänkta gärningsmän är avsevärt större än de ovan angivna siffrorna. Makteliten vill dock inte veta. Man vill inte att BRÅ skall göra en uppdaterad rapport. Man vill fortsätta att inte låtsas om elefanten i rummet.

   Liked by 3 people

 11. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Jag hörde delar av talet och blev GLAD och kände en viss tillförsikt. I dessa yttersta av dagar av Almedal med PK-anstrukna programledare och migränframkallande intervjuare med sina bisarra vinklade frågor, var det en lisa för själen att höra TRUMP.
  ”Han kanske inte är så dum som medierna påstår” är det en kommentator som skriver. Finns det verkligen NÅGON som tror på fullt allvar att man kan bli vald till USA:s president OCH VARA DUM? Den måste vara SVENSK.

  Liked by 6 people

  • Varva skriver:

   Ja, DUM är väl i alla fall svensk ”gammelmedia”. Troligen är väl TRUMP en av de smartaste eller rent av den smartaste president USA haft. Han är dessutom mästare på att ”kollra bort” media för att sedan ”göra vad som ska göras” medan journalisterna ha fullt upp med hans senaste twittrande, ha, ha
   men stackars vårt Sverige…

   Liked by 1 person

 12. rudmark skriver:

  Gissade fel. Men OK då. Påminner lite om youtubesnutten där en talare citerar Hitler i 5-10 minuter inför en antifascistisk sammankomst i USA, mot Trump antagligen. Han nämner naturligtvis inte från vem citaten kommer. Möts av ryggdunkningar och applåder.
  Han går skrattande därifrån………

  Gilla

 13. Beppe852 skriver:

  Bengt! Tack för att du tar upp oskicket att lägga ut engelsk text på ett svensk media. Det finns en hel del av oss som inte har engelska som ett andra språk och som är för gamla att lära oss det. För den skull är vi inte dumma i huvudet, vi har bara en brist, vi kan inte tillgodogöra oss informationen på engelska fullt ut! Så även jag skulle vilja se att alla artiklar och svar var på svenska. Jag uppskattar mycket denna alternativmedia och dess artiklar och kommentarer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.