Aktivism eller journalistik?

Mohamed Omar

Onsdagen den 28 juni kunde man läsa i Göteborgs-Postens kulturdel om en Göteborgskrog som tappade evenemang på grund av ”SD-koppling”.

Det handlar om krogen Station 16 på Tredje Långgatan som har en delägare som är aktiv i Sverigedemokraterna. När musikern Johan Hammerlid upptäckte detta så blev han kanske triggad – han gillar inte SD – och publicerade en bild med text på Facebook.

”En av ägarna till Station 16 är ledamot i SD. En heads up till er som står för motsatsen och eventuellt ovetandes jobbar med/för dem”, stod det på bilden.

Skärmbild (18)

Facebookinläggets syfte verkade vara att få goda och anständiga människor, det vill säga sådana som Johan och hans vänner, att vända krogen ryggen.

Hela artikeln i Göteborgs-Posten handlar om detta Facebookinlägg, som påstås ha fått ”enorm spridning på Facebook och Instagram”. Ja, det står enorm.

Skärmbild (19)_LI

När jag tittade efter mitt på dagen den 29 juni hade Hammerlids Facebookinlägg, publicerat den 25 juni kl 14:47, fått 18 delningar. 18 delningar på fyra dagar! Det kan knappast kallas enorm spridning.

Skärmbild (17)_LI

Det är inte utan att man undrar om inte artikeln i Göteborgs-Posten, skriven av nöjesredaktören Andréas Göransson, snarare är ämnad att ge Hammerlid lite draghjälp. Ärendet skulle då inte framför allt vara att berätta om hur stor spridning inlägget fått, utan att hjälpa till att sprida det.

Kulturdelen på GP verkar vara väldigt annorlunda än ledarsidan där Alice Teodorescu basar. Det finns en vänstervinkel.

Det kom fram ganska tydligt när Maria Domellöf-Wik på GP Kultur twittrade om att tidningen sökte nya medarbetare.

”Jag vill förtydliga att inga av dessa tjänster är ‘under Alice’”, skrev hon. Det låter som ett annat sätt att säga till högerfolk att inte söka.

Mina kritiska inlägg om islamism och jihadism på Facebook får ofta hundratals likes och delningar. Men det blir inga rubriker i gammelmedia om den ”enorma spridningen”.

23 reaktioner på ”Aktivism eller journalistik?

 1. Petrus skriver:

  GP:s ledarsida har ändrat inriktning efter att Stampen fick ekonomiska problem och ägarna blev mer rädda om läsarna.

  Flertalet svenska tidningar plus TV4 är dock som GP:s ledarsida var förr. Mainstreammedia samarbetar generellt med AFA Dokumentation/Researchgruppen. De anställer också personer som rört sig i sådana kretsar. Detta speglar det faktum att mainstreammedia generellt har en politisk agenda som inte gynnar flertalet läsares egenintresse utan snarare tvärtom. Därför tycker jag att den invånare som ser sitt till sitt legitima egenintresse i möjligaste mån bör bojkotta svensk mainstreammedia. Detta skulle vara praktiskt möjligt om någon/några drog igång en sajt där vem som helst kunde posta en sammanfattning, inom ramen för citaträtten, av uppsnappade lokalnyheter och riksnyheter i mainstreammedia. Man skulle kunna ha undersajter för varje ort eller undersajter som skulle representera de orter befintliga lokaltidningar täcker. Man skulle också kunna ha en indelning som följer lokal-TV-sändningarnas geografiska indelning eller länsgränserna kompletterat med ytterligare underavdelningar för resp kommun. Vill man veta var fartkameror skall sättas upp, var ett nytt bostadsområde skall byggas, vilken skola som skall läggas ner, när vattnet skall stängas av temporärt för någon reparation, ändringar i regler om sjukpenning och A-kassa o s v så måste man följa mainstreammedia. I alla fall om ingen annan rapporterar om sådant.

  Grundtanken med min idé är att så gott som ingen redaktion skulle behövas eftersom läsarna skulle få bidra med nyheterna. Notera att rekryteringen av volontärer sannolikt skulle underlättas om man slapp identifiera sig med en e-postadress som Researchgruppen på det ena eller andra sättet skulle kunna snoka fram ägaren till. Om man kunde identifiera sig genom att peka på inlägg man skrivit på andra sajter, samt avser skriva, borde detta vara tillräckligt för att få en inloggningsidentitet godkänd. Det skulle kunna vara ett bra sätt att öka antalet volontärer och få bra volontärer med ett gott uppsåt.

  Liked by 5 people

 2. Anders Svensson skriver:

  Alice T är en hycklare som skriver vad tidningens ägare vill att hon skall skriva, för att ge mediahuset något slags ”mening med livet” i ett samhälle som förändras. Läs gärna vad hon skriver före Stampens rekonstruktion, som var på skattebetalarnas bekostnad, och jämför med vad hon skriver nu. Det handlar om business och pengar och inflytande, som det gjort i alla tider, men under den tunna ytan så är det samma gamla ”liberala värderingar” och eliten mot pöbeln.

  Liked by 2 people

   • Moab skriver:

    Inte alls, Alice T var en del av problemet och är en del av problemet även hon svängt runt kappan så elegant att det knappast märktes. Hennes helt grundläggande inställning är dock orubbad, hon har en gymnasial tro på att alla kan bara de vill, och med kan tror hon att det är något svenskt, eller västerländskt: kämpa, göra sitt bästa, på jämställt vis. Hon ser sig själv som idealinvandraren som alla kan bli, i en variant på Patriks ”alla är svenskar” så blir det ”alla invandrare kan bli som Alice bara de kämpar”. Hon har inte insett de totalitära ambitionerna hos pk-sekten och ej heller symbiosen med muslimerna och islam. Genom att hon fortfarande försvarar den mytiske moderate muslimen så medverkar hon till att det ena Bråvalla efter det andra får lägga ner och att flickor sprängs ihjäl. Det finns idag ingen medelväg, Alice är samma utopist som när hon var massinvandringsförespråkare, genom att låtsas att det finns en medelväg medverkar hon till att upprätthålla situationen som blir värre dag för dag. Personer som Alice T och Heberlein står idag för en pseudokritik som hindrar den verkliga debatten.

    Att hon tufsar till Anders Lindberg det är en bisak.

    Liked by 2 people

   • Stig Fölhammar skriver:

    Det var totalt ojust mot Alicie! Hon är en av de unga kvinnor som har vågat visa en kritisk attityd mot PK-ismen. Några andra är Alice kollega Aleksandra Bascanin och Expressens Anna Dahlberg.

    Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   Anders Svensson 2 juli, 2017 at 07:58

   Nu är du allt oförskämt orättvis mot denna modiga kvinna, som i debatter med sådan elegans nockar sådana som Anders Lindberg, AB.

   Liked by 5 people

   • Gösta Svensson skriver:

    På sätt och vis kan jag hålla med MOAB – det finns ingen medelväg, man måste välja!

    Om jag skall välja mellan Alice T och Ann H så får det bli den sistnämnda. Det känns som att hon faktiskt har kommit till insikt och jag kan till en viss del identifiera mig hennes resa.

    Liked by 1 person

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Jag står nog på mig om att om man vill ge sig på debattörer och mediafolk så borde varken Alice T eller Ann H vara bland dem som man ger sig på i första taget.

   Båda är exempel på personer som inte kan avfärdas som galningar och som så långt det går i dagens debattklimat framför obehagliga sanningar.

   Läs t ex ”Aftonbladet Kultur har rätt – Låt Kanada visa vägen” av Ann H på Ledarsidorna, klarare kan det inte sägas tycker jag.

   Alice T: Det är möjligt att hon delvis har en idealiserad syn på vissa saker, men vad finns i övrigt inom MSM? Ingenting tycker jag.

   Liked by 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Här är så pudelsn kärna: Media och politiker har förgiftat klimatet så djupgående och så länge att var och en som säger sanningen rakt upp och ner kan avfärdas som galning.

    Utmärkta exempel utöver MOAB är Nigel Farage och Donald J. Trump. Gad Saad, Jonathan Haidt och Jordan Peterson är i gränszonen. Samtidigt som verkliga galningar som Bernie Sanders, Barack Obama, Hillary Clinton, Oisin Dingsbums, Anders Danielsson, Dan Eliasson, Anders Lindberg, Anna Batra, Åsa Bottenfärg, Gustav Fridolin och fru Brunråtta behandlas som om de hade något som helst att säga. Låt oss alltså sjunga dårskapens lov! Snart brinner vår tids Thomas More och Bruno Giordano på bålet.

    Liked by 3 people

  • Eva skriver:

   Var och en står för sina åsikter. Alice står för sina, Anne Heberlein för sina. Så ska det vara i ett pluralistiskt samhälle där yttrandefrihet råder. Det resonemang som förs här av Anders Svensson men också MOAB, liknar utvecklingen av en ny åsiktskorridor, men inom den sfär som är kritisk mot PK-samhället. Anne och Alice är inte tillräckligt ”renläriga” eller befinner sig lite perifert i denna nya korridor.
   Varning utfärdas!

   Liked by 1 person

   • Moab skriver:

    Eva, inte alls nu projicerar du? Argumenterar jag för att Alice inte skall höras och ses? Jag är däremot helt oenig i Alice Ts och Heberlains grundteser. Det är motsatsen till en åsiktskorridor. Du varnar.., det är väl ett fint sätt att tysta mig, du angriper inte mina argument utan mig som person. Försök istället förstå vad jag säger. Det finns kritik mot etablissemanget som är långt mera djupgående än den som Alice representerar exempelvis, det enda hon och heberlein gör är att plocka upp några av de mest extrema uttrycken för att saker och ting gått snett, exempelvis att medelålders kvinnor använder ensamkommande för sex. Det är hemskt… Alice har en plattform som fortfarande är helt sluten för yttre kritik, hon är en representant för en åsiktsbubbla som är lite större än förr, men hon är likafullt inuti denna bubbla.

    Varför ringer inte Alice T till Omar eller Patrik eller Jan Tullberg eller Gunnar Sandelin och uppmuntrar dem att skriva i GP?

    Liked by 1 person

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Bäste MOAB: ”Varför ringer inte Alice T till Omar eller Patrik ….?

    Jag kan komplettera med några följdfrågor: Varför ringer inte Mattsson på Expressen, Wolodarski eller Lifvendahl till Omar eller Patrik?

    Gilla

   • Moab skriver:

    @Sten, jag försöker utveckla mig under dagens walraffande Patrik. Vi vet båda två varför Mattson, Helin och Wolodarski inte bjuder in Omar eller Patrik, det man måste förstå dock är att Alice inte bjuder in dem av precis samma orsak. Hon skyddar också de innersta pk-sanningarna som är roten till det onda, precis som Mattson, Lifvendahl etc.

    Att jag ens nämner Alice är för hon är som den flickan som står på stranden i Thailand och tycker att vågen därute ser konstig ut, det betyder inte att hon har rätt bara för att hon ser längre än Mattson och Lifvendahl.

    Liked by 1 person

 3. Jan Molin skriver:

  Jag är inte alls för att trycka varken på gillnings- eller delningsknappar. Trots det så uppskattar jag högeligen allt du skriver, och tycker mig hela tiden bli kunnigare och klokare av dina skrivningar! Hoppas du vet att knapptryckandet inte visar hela sanningen.

  Liked by 2 people

 4. Stig Palm skriver:

  Så bra? Då kanske krogen kan få dit fler besökare med denna insats.
  Blir samma effekt som de negativa skrivelserna om SD eller SVTs insatser. Fler röster till SD.
  GP har blivit vallokomotiv till SD. Heja GP!

  Liked by 4 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det bör generera många nya gäster istället)

   Eddie Du förtjänar tusentals tummar,
   Dina artiklar är vad som behövs,
   o förtjänar en MÅNGFALT STÖRRE PUBLICISTISK SPRIDNING!!!

   Liked by 1 person

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo det finns hur många exempel som helst på aktivism förklädd till journalistik. Lyssna t ex på ett inslag i SR om den tredskande kommunen Hultsfred:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=438

  Budskapet är att det är hemskt att kommunen bryter mot socialtjänstlagen och inte ger alla som vill komma till Hultsfred socialbidrag. Professorer får uttala sig om att så får man inte göra, så skulle det aldrig få gå till i Finland eller Norge. Vad man inte säger är att i Finland eller Norge så kan inte vem som helst i hela världen kunna ta sig dit och göra anspråk på socialbidrag.

  Det är egentligen helt otroligt att ingen så kallad expert ifrågasätter förenligheten i svensk lagstiftning med den extrema migrant-situation som finns i landet.

  Liked by 8 people

  • Gustav Eriksson skriver:

   Står inte den ”kommunal självständigheten”, i maktdelningsyfte, inskriven i grundlagen?

   Lagen om ”kommunal mottagandetvång” skulle i så fall strida mot grundlagen.
   Jag tror därför att Hultsfred kommer undan med det här, eftersom ingen i regeringen vill riskera att lagens konstutionella giltighet utsätt för en prövning.

   Liked by 1 person

  • Gunilla skriver:

   Tillägg: De lär ut att målet med en text är att påverka (inte informera). Sanningen i det skrivna är alltså underordnad; påverkans-verkan är det primära.

   Gilla

  • Gunilla skriver:

   Tillägg: De lär ut att målet med en text är att påverka (inte informera). Sanningen i det skrivna är alltså underordnad; påverkans-verkan är det primära.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.