När den artificiella intelligensen tar över

Lennart Bengtsson

Den första bok jag läste på ett annat språk än svenska var ”Tre män i en båt” av Jerome Klapka Jerome. En av de många lustigheterna som förekom var ett samtal om sjukdomar. De tre vännerna fann att de led av alla tänkbara sjukdomar med undantag av “skurgumsknä”. Boken skrevs ju vid en tid då män inte kunde tänkas ägna sig åt hushållsarbete. Inte heller jag reagerade eftersom jag under min uppväxttid aldrig sett en man syssla med någon form av arbete i hemmet. Att en man kunde laga mat, tvätta och städa var något som jag inte ens kunde föreställa mig.

Idag skulle de tre båtresenärerna knäppa fram en app på mobilen för att få reda på vilka sjukdomar och krämpor de led av. Detta är förvisso inget nytt ty redan på 1960-talet hade Datasaab tagit fram ett program som fungerade som en elektronisk läkarbok. Att systematisk söka information i databaser görs idag av alla och därför är inte morgonens nyhet med en app för hälsodiagnos något nytt sätt att underlätta en överlastad hälsovård. Risken är förstås att resultatet blir det omvända och folk finner precis som de tre männen i båten att de lider av fler krämpor och sjukdomar än de kunde föreställa sig med följd att vården blir ännu mer överlastad.

Emellertid visar detta på en allt snabbare utveckling mot ett samhälle där var och en med tillgång till öppna internetbaserade databaser blir sin egen expert. När min hustru gick bort och jag fick göra arvskifte i tre länder kunde jag åtminstone ladda ned den svenska giftermålsbalken och hjälpa de tyska myndigheterna med översättningen. Svenska medborgare i Tyskland följer nämligen traditionsenligt svensk civilrätt. Det är därför säkert mycket lättare i dag att bli sin egen advokat än att bli sin egen läkare.

I övrigt finns det inga gränser vad energiska och vetgiriga individer kan göra idag. Vi kan helt enkelt utbilda oss själva på praktiskt alla områden, vi behöver inte längre tillgång till allmänna bibliotek. Man kan fråga sig om ens de traditionella läroanstalterna längre behövs. Skulle jag vilja vidareutbilda mig i teoretisk fysik kan jag göra detta vid ett lämpligt virtuellt universitet till exempel i USA. Jag är säker på att många klipska ungdomar gör detta idag i stället för att traggla sig igenom dagarna i en trist och stökig svensk skola. Att köpa en ny bok löses med några knäpp på läsplatta eller mobil. Nyheter och väderinformation på nätet är i dag vida överlägset och efter mitt bedömande mer tillförlitligt än det som radio och TV erbjuder. Radions väderrapport kunde ha varit från 1940-talet.

Vill vi skriva en bok är det bara att leta upp ett privat tryckeri någonstans i världen, sända text och bilder som ett attachment till en email, så kommer det antal böcker man beställt efter några veckor. Jag har själv prövat detta med gott resultat. Alternativt sänder man boken elektroniskt till sina vänner eller andra som vill läsa den. Allt vad man kan föreställa sig kan man nu köpa vi nätet. Sedan är det bara att vandra iväg till närmaste tobaksaffär eller tidningskiosk och hämta ut grejerna.

Utvecklingen förefaller alltså gå mot en tillvaro där individens kontakt med den yttre världen blir via Internet och i stigande utsträckning inte längre med andra personer utan med ett slags virtuell eller artificiell intelligens. Jag vet ibland inte om jag spelar schack eller scrabble med en annan individ eller med ett datorprogram eftersom det är omöjligt att avgöra, förutom när jag alltid förlorar ty då kan jag vara säker på att det är ett datorprogram jag spelar mot. Snart är det kanske bara en tidsfråga när språköversättningarna blir så bra att vi inte längre behöver studera främmande språk. Googleöversättningarna i dag har förbättrats på ett sätt som man tidigare knappt kunde föreställa sig. Det är fullt tänkbart att i en framtid sätta på sig ett litet tillbehör där vår talade svenska blir till franska eller kinesiska och det främmande språket blir svenska i våra öron.

Jag tror vi måste börja samtala om hur vi skall förhålla oss till denna nya värld som blir alltmer närvarande. Man kan lätt föreställa sig en framtid, och säkert har Ray Bradbury redan skrivit en bok eller novell om detta, där man till slut inte ens vet om resten av mänskligheten upphört att finnas till och att det enda umgänge som återstår är med ett slags artificiell intelligens.

15 reaktioner på ”När den artificiella intelligensen tar över

 1. Lars-Erik Eriksson skriver:

  När Ridley Scott gjorde ”Blade Runner”, 1982 (en helt påhittad term) hade manusförfattarna Fancher/Peoples lekt med tanken att göra Philip K Dicks alla karaktärer till androider.
  Antagligen tyckte producenterna att det blev för mycket.
  Värt bara att notera hur dagens fysiker talar om oss alla som en slags logaritmer, ja allt är bara ekvationer i en tvådimensionell verklighet.
  Själv måste jag gå på muggen nu.

  Gilla

 2. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Visst är tekniken fantastisk men jag tror det blir tvärtom. Personliga kontakter kommer att vara ännu viktigare i en framtid när man inte vet vad en kontakt står för, är hen ett tekniskt påhitt, ett kommersiellt intresse, någon som vill lura Dig på pengar….

  Tekniken möjliggör dessa kontakter på helt nya sätt men som sagt det kommer att bli viktigare och viktigare att veta med vem man har att göra

  Liked by 3 people

 3. Moab skriver:

  Jag kämpar med att hålla mina barn ifrån elektroniken, så det troliga är väl nån slags sammansmältning av våra medvetanden och AI? Min son spenderar en hel del tid att försöka överlista AI, jag med ibland med begränsad lycka, hur gör han? Jag lär mig även nya ord som Boom!, skills, och noob.

  Vad gäller teoretisk fysik så kan jag rekommendera Leonard Susskinds youtube föreläsningar, jag bara älskar allt med dem, hans torra skämt, hans kakor och kaffe, varför lämnade man den världen för ett liv bland vassarmbågade bankirer? Kanske Brexit kan göra att England blir en industrination igen för i stort sett alla de bästa från Cambridge och Oxford fick jobb i City, nu kanske de kan bli ingenjörer istället och verkligen gör nytta.

  Tänk om Aston Martin och Bentley blir brittiska igen!

  Liked by 2 people

 4. Bo Svensson skriver:

  En sannolik utveckling är spridning av personliga assistenter som det inte kostar något extra att förse med trådlös access till all samlad kunskap och har de då samtidigt övermänsklig intelligens, vad skall de ha oss till? – Är det som jag tror, att medvetande är ett generellt fenomen som finns överallt och där skärpan beror på graden av komplexitet, är det bara motivation som behövs för att den artificiella intelligensen skall börja styra utvecklingen efter egna idéer.

  Gilla

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Ett schackparti mot en mänsklig motståndare är betydligt intressantare, oavsett motståndare!

  Inte lika roligt att spela mot en dator, men ett substitut!

  Liked by 1 person

 6. Olle Reimers skriver:

  Det är tur att globalisterna som har levat på Fake News i femtio år inte kunde föreställa sig den kraft individerna skulle få av Internet och därmed kunna avslöja dem in till deras vita små ben och förebyggt den katastrof som väntar dem i stället för oss.

  Nu kan vi i stället glädja oss att se denna kabal gå under med en kraft som är väl i klass med den som drabbade drottningen i Snövit!

  Liked by 2 people

 7. Lars Bohman skriver:

  Redan när jag var ung så kunde man ta studenten på Hermods, en brevskola – den tidens distansundervisning. Jag har förvånats över att man inte i högre grad välkomnat internet i dagens undervisning. Många skolor och universitet är undermåliga och kan inte förse sina elever med vare sig relevant kunskap eller en kreativ studiemiljö.

  Vad forskning anbelangar så borde elektronisk publicering vara vida överlägsen tidskrifter på papper.

  Att utvecklingen inte hänger med på olika områden kan nog skyllas på skråanda. Vad skulle alla mediokra lärare och tidskriftsredaktörer göra om internet tog över?

  Gilla

 8. Walfrid skriver:

  Artificiell intelligens eller vanlig… Spelar ingen roll, hit med den, vi går snart under.
  (Tänker helt plötsligt på Bästaste och Smartaste Tjejgänget , och Mona)

  Gilla

 9. Björn skriver:

  Det skulle vara bra med mer ”artificiell intelligens” inom politiken! Då skulle besluten bli mer baserade på fakta och konsekvens, i stället för som nu; den total utflippade och för landet förödande, ”feministisk värdegrunden”!

  Gilla

 10. Steven Jörsäter skriver:

  Det är stora saker som händer med enorma konsekvenser. Du har verkligen rätt i att vi måste samtala om hur vi ska förhålla oss till detta. Vi behöver därför verkligen en fungerande samhällsdebatt och ett fungerande medborgarsamtal. Inte lögner och förvanskningar som de som vi dagligen serveras av våra ledare.

  Gilla

 11. Lars Raxell skriver:

  Nätet är inte alltid att lita på ens när de gäller vädret. I går eftermiddag sökte jag på SMHI:s hemsida hur vädret var här på Ljusterö. Enligt SMHI var det igenmulet. I själva verket var himmelen molnfri. Med ledning av detta kunde man räkna ut att det av SMHI utlovade regnet till idag skulle utebli.Det skadar inte att titta till verkligheten ibland.

  Liked by 1 person

 12. Conny Lundberg skriver:

  Mänsklighetens krock med den artificiella ”sanningen”, den sanning som sägs stå över alla individuella sanningar!
  Det som är sant för en individ är sällan sant för en annan så tillvida de ej har exakt samma uppväxt och erfarenheter. Den som avgör vad som skall betraktas som den universella sanningen kan med rätta betraktas som en diktator.
  Varför inte istället försöka förstå varandras sanningar, prata om dem och förstå dem och därmed ge var och en valmöjlighet att förhålla sig till den på det ena eller andra sättet?
  Helt enkelt att leva med varandra utan ifrågasättande utan stället med nyfikenhet, därmed inte sagt att olika människors agerade skulle accepteras utan ifrågasättande om det vore skadligt för andras hälsa.
  Vi har alla inom oss mer intelligens än vad många kan tro och om vi kan lyssna till varandra, umgås och socialisera mer istället för mindre så skulle livet kunna vara betydligt mer nöjsamt och tillfredsställande.

  Gilla

 13. annagustin2@gmail.com skriver:

  Teknikframsteg som kallas utveckling går snabbt, det är sant. Men en utveckling som inte ens har börjat är om HUR vi ska leva på vår planet och HUR vi ska finansiera vårt samhälle i framtiden. Med ett ekonomiskt system som bygger på girighet, på enorm rovdrift på vår planet… hur ska vi organisera systemen?
  Tekniska landvinningar står som spön i backen…men var är de sociala innovationerna? Hur kan vi skapa RÄTTVISA SYSTEM tex. HUR ska vi ta upp skatt av medborgarna och HUR ska vi fördela dem….??? mängder av viktiga frågor finns. Artificiell intelligens i alla ära – men var är den humanistiska intelligensen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.