Problemet är att salafister vill göra som Muhammed

Mohamed Omar

Numera vet de flesta att det är farligt att publicera något vanvördigt om islam. Hela redaktionen på den franska satirtidningen Charlie Hebdo sköts ihjäl av jihadister.

En salafistisk förening i Karlstad vill bygga en ny, stor moské. Den 2 maj i år sände P4 Värmland ett kritiskt reportage om mosképlanerna. Jag blev intervjuad och pratade om olika salafistiska predikanter som bjudits in av föreningen.

Det är inte bra för Karlstad att få en salafistisk moské. Vissa tycker att det alltid är bra med mer mångfald, att mångfald i sig är bra. Jag tycker att mångfald är bra om det handlar om bra saker, att öka antalet dåliga saker för mångfaldens skull är inte bra!

Nu har P4 Värmland dödshotats på grund av reportaget. Är jag förvånad? Nej, inte alls. Det ligger i salafismens natur att dödshota och mörda kritiker. Det beror på att salafismen vill utöva islam i enlighet med de tidigaste källorna, Koranen och haditherna.

I haditherna, berättelserna om profeten Muhammed, kan man läsa om hur Muhammed lät mörda sina kritiker. Han var alltså inte en fredlig man. Han trodde inte på yttrandefrihet. De som motsatte sig hans budskap, och de som skojade med det, mördades.

I Tor Andraes Muhammedbiografi från 1930 återberättas en episod ur profetens liv. En judisk poet vid namn Ka’b ibn Al-Ashraf hade ”särskilt ådragit sig profetens bittra hat”. Orsaken var att poeten diktade satiriska verser. ”Muhammed”, konstaterar biografen, ”var som hans landsmän i allmänhet synnerligen känslig för den poetiska satiren. Förolämpningar av sådan art glömde han icke lätt.”

Andrae redogör sedan för hur det gick till när profeten Muhammed skickade sina män för att mörda Ka’b. De lockade ut honom ur hans hus med hjälp av list: de påstod sig vara missnöjda med Muhammeds styre. När Ka’b kom ut halshögg de honom under ropet ”Allahu akbar!” Muhammed var mycket nöjd.

Det var inte den ende poeten som profeten Muhammed lät döda. I biografin kan vi läsa om flera. ”Vi få icke glömma”, kommenterar Andrae, ”att i det dåtida Arabien den politiska smädedikten var ett synnerligen effektivt vapen. För en man som Muhammed, vars framgång i hög grad berodde på den prestige han kunde lyckas vinna, kunde en elak paskill bli farligare än en förlorad batalj”.

Salafister är muslimer som tycker att vi ska göra som Muhammed. Och det är de inte ensamma om. Alla troende muslimer tycker att man ska göra som Muhammed. Det vill säga i teorin. Det är för många inte mer än läpparnas bekännelse. Salafisterna gör dock mer än bara pratar.

Det vi måste förstå är att Muhammed inte är någon bra förebild för människor på 2000-talet. Den idén bör kastas i soptunnan. De kristna har det mycket lättare än muslimerna. För i evangelierna finns inte lika mycket skräp som i Koranen och haditherna. En kristen kan faktiskt helt och fullt följa Jesus idag utan att vilja mörda kritiker.

Skillnaden är alltså stor mellan islam och kristendom, mellan Jesus och Muhammed. Framför allt idag sedan den kristna västvärlden blivit sekulär och genomgått den vetenskapliga revolutionen och upplysningen. Konstnären Elisabeth Olsson-Wallin framställde Jesus som bög. Hon behöver inga livvakter.

Konstnären Lars Vilks däremot, som framställde Muhammed som hund, kan inte leva ett normalt liv och har varit utsatt för flera mordförsök.

Moskén i Gävle leds av en imam som har uttryckt stöd för Islamiska Staten. Han tycker också att homosexuella ska avrättas. När Gefle Dagblad i flera artiklar granskade moskén blev chefredaktören mordhotad av en anhörig till imamen.

Varför tycker han att homosexuella ska avrättas? För att det var så Muhammed gjorde. Och Muhammed är enligt Koranen en förebild som ska följas. Han är den bäste av människor. Vem är du med ditt bristfälliga förnuft att ifrågasätta Muhammed? Han var utvald av Gud.

Imamen, som heter Abo Raad, är välkommen i Uppsalamoskén, Uppsalas största moské, att predika och leda studiecirklar för unga män. Han är både populär och respekterad.

Men det är inte bara media som hotats. En moderat politiker i Karlstad blev dödshotad på grund av sin kritik mot den nya salafistiska moskén. Ett antal män kom fram till henne och sade till henne att sluta skriva om moskén, annars skulle hon dö.

Det stora problemet med salafismen är alltså inte att den förvränger Muhammeds budskap. Det stora problemet är att den till punkt och pricka följer Muhammed.

Vi har politiker i västvärlden som påstår att jihadisterna som massakrerade redaktionen på Charlie Hebdo inte var muslimer, eller inte var riktiga muslimer. Menar de att Muhammed, islams grundare, inte var muslim?