Med den humanitära rumpan bar

Helena Edlund

Det lät ju så bra! Den humanitära stormakten skulle befästa sin plats på världskartan, mångkulturens vinstkoncept skulle bevisas och landet bli en internationell förebild. Vi lyckades till och med mygla oss till en plats i Säkerhetsrådet.

Så uppmärksammades att ett gäng småpilska svenska kvinnor inte kunnat hålla händerna borta från de ensamkommande barnen och så var debaclet ett faktum.

Fernissan krackelerar nu.

Små, små droppar av sanning faller i ett stadigt taktfast tempo som växlar mellan andante och moderato. De sexuella övergreppen mot ensamkommande, de försvunna barnen, människohandeln, våldtäktsstatistiken, kommunernas rop på hjälp. Vittnesmålen från ett samhälle vars beståndsdelar faller samman som ett korthus: Sjukvården, polisen, äldrevården, skolorna, biblioteken, simhallarna…

PK-ismen urholkas och begrepp som ”värdegrund” och ”allas lika värde” ekar allt mer ihåligt och ifrågasätts allt oftare. Sakta men säkert har nämligen allt fler svenskar noterat att den egna vardagen har förändrats, och det inte till det bättre. Tidigare har få eller inga vågat protestera. Riskerna för repressalier har varit påtagliga. Det har existerat en övertygelse om att den som officiellt kritiserar eller ifrågasätter PK-ismen drabbas av långtgående bestraffningar både i yrkeslivet och privatlivet. Om övertygelsen har varit med sanningen överensstämmande eller inte har egentligen varit oviktigt, så länge som rädslan varit verklig.

PK-ismens värdegrund har stöttats av media och kändiselit, som alla betonat hur fullständigt självklart det varit att öppna hjärtan varit synonymt med öppna gränser. Endast nazister, rasister och brunråttor var onda (alternativ dumma) nog att inte hålla med.

Att acceptera var att bevisa sin godhet – och vem ville inte vara en god människa?

Men.

Det handlade aldrig om godhet, utan om pengar, makt och egen vinning.

Den altruistiska godheten var bara en chimär, ett krav som vilade uteslutande på den skattebetalande befolkning som förväntades betala kalaset. Det välfärdsindustriella komplexet som håvat in vinsterna har nog länge förstått hur det legat till: Det har hela tiden funnits vinnande grupper och förlorande grupper. De vinnande grupperna har varit exempelvis de politiker, advokater, och entreprenörer som gjort ekonomiska och/eller karriärmässiga vinster på PK-ismen, samt de människosmugglare och välfärdsimmigranter (varav majoriteten män) som kunnat utnyttja både svensk välfärd och svensk godtrogenhet. De förlorande grupperna har varit skattebetalarna som fått betala kalaset, de redan svaga som fått se sin vardag försämras ytterligare, samt de flyktingar (varav majoriteten kvinnor och barn) som antingen varit för fattiga för att ta sig till Sverige och därför blivit kvar i flyktinglägren eller fått uppleva hur samma förtryck man hade flytt ifrån fortsatte i Sverige.

Hela kalaset baserades ända från början på att grupp skulle ställas mot grupp, men för att det skulle fungera krävdes att folk var tysta och lät sig övertygas om att allt som verkligen betydde något var att vara snälla och välkomnande. Ja, vi har till och med fått lära oss att terrorism och mord ska mötas med kärlek.

Även bland dem som var mest positiva till de öppna gränserna fanns i själva verket väldigt få som drevs av genuin och osjälvisk människokärlek. Det politiska kappvänderiet slår dagliga rekord, där den som var fascist igår är Fridolin idag. Månatliga bidrag i tiotusenkronorsklassen räckte inte för att få mer än 162 stockholmare att öppna sina hem för asylsökande trots att över 15 000 deltog i demonstrationen för flyktingmottagande i september 2015. De kvinnor som tagit emot ensamkommande som sina egna barn fick en rundlig ekonomisk ersättning, och många fick dessutom sällskap i sängen.

Det vi idag ser är hur den humanitära stormakten står med rumpan bar. Vi var inte bättre, inte godare, inte mer osjälviska än så här. Vi formade gärna handhjärtan framför Expressens fotografer men gjorde ingen verklig insats utan egen vinning. Kärleken till medmänniskan var aldrig större än kärleken till oss själva. Nu ligger korten på bordet, och på många sätt är det något att välkomna. Fortsättningsvis slipper vi förhoppningsvis de vackra men innehållslösa orden så vi kan koncentrera oss på att göra om och göra rätt och på så sätt hjälpa dem som mest behöver det på rätt sätt.

All samhällspåverkan till trots har Sverige knappt börjat ana konsekvenserna av de senaste årens öppna hjärtan. The worst is yet to come och samtidigt krävs att vi inleder en smärtsam utvärderingsprocess för att – om möjligt – styra den knappt sjödugliga galären bort från de vassaste reven i horisonten. Någon angenäm resa lär det inte bli: Kapten får ropa sina kommandon med rumpan bar medan roddarna protesterar alltmer högljutt vid årorna och omvärlden muttrar ”vad var det vi sa?”.

Bon voyage.

41 reaktioner på ”Med den humanitära rumpan bar

 1. Erling skriver:

  Helena,
  ditt språk och eleganta formuleringskonst är en njutning.
  Likaså ditt sätt att kläda av, sätta ord på och med vass skärpa avslöja den galenskap där Sverige troligtvis är världsledande!

  Vi är knappast mindre hjärntvättade än befolkningen i ett grannland under farbror Adolf.

  Enda skillnaden är väl att du slipper en knackning på dörren nattetid för att sen för alltid försvinna.

  Tyvärr är nog din analys träffsäker.

  Och den ljusnande framtid är vår ……….

  Gillad av 9 personer

 2. Agneta Berglöw skriver:

  Strålande lysande debattinlägg ännu en gång av Helena Edlund.
  Tänk att min älskade lilla mamma drabbad av svår demenssjukdom bodde mitt i ett område i en stad på västkusten på Sveriges genom tiderna bästa demensboende.Boendet med 10 dementa o 12 personal! Den personaltätheten är bara något vi kan drömma om idag, i en Äldreomsorg som ständigt är utsatt för stora besparingar från kommunpolitikerna.
  Detta Demensboende låg(nedlagt förstås av besparingsskäl) mitt i ett av de områdena som nu klassas som ett av de 23 farliga utanförskapsområdena som rikspolischef Eliasson rabblade upp igår samtidigt som han förvred sitt ansikte o vädjade till allmänheten;hjälp oss.
  Det första som skall ske är att regeringen säger upp denne totalt inkompetente riskpolischef med omedelbar verkan.Som i alla sina tillkortakommanden utgör en stor samhällsfara
  Bara man är socialdemokrat kan man utses till vilka chefsbefattningar som helst.Karln har ju inte ens en polisutbildning!

  Gillad av 8 personer

 3. Magnus Furugård skriver:

  Tack, ja resan har just påbörjats. Klokheten är ännu litet satt på undantag. Men verklighetsbeskrivningen och kartan har rullats ut. Det är som att stå och se ut över förödelsen och det tidigare slagfältet. Var börjar vi? Vi måste göra om och göra rätt. Riva och bygga. Till en del återställa emedan annat åter måste utvecklas. Samtidigt vårda och värna om den kärna som finns kvar. Vi måste förändra med kraft men samtidigt omvandla kraften till ett varsamt framåtskridande. Hitta tillbaka men ändå vägen till framtiden. Städa ut maktmissbruket och damma av ansvarskänslan. Låta det egna ansvaret framhärda gentemot det allmännas dimmiga oklarheter. Fullständig öppenhet och genomskinlighet måste råda i varje vrå av samhällets alla skikt. Det goda samtalet ersätta propagandan. Vetenskap och erfarenhet utgöra åter vår grund. Arbete och sparsamhet är vår linje. Verklig medkänsla bygger på hjälp men inte omhändertagande bortom all räddning. Alla kan göra sitt har ersatt alla ska med. Vi tar i hand och ser varann i ögonen. Tilliten är återskapad. Folkvalda styr med förtroende. Medborgare samlar sig, ordnar, fördelar och tar itu med arbetet. Det blir en lång resa men väl värd varje uns av möda.

  Gillad av 4 personer

 4. Lennart Andersson skriver:

  ”vad var det vi sa”
  Med denna typ av citat är det mycket klart vilken väg till framtiden vi tar, rakt nedåt.

  Gilla

  • Björn skriver:

   ”Vad var det vi sa” innebär ingen välsmakande ”revansch” för oss ”nazist-rasister” i det här sammanhanget, utan endast ett tragiskt konstaterande! ALLA är ju ff drabbade! Sen får vi hoppas att de mest destruktiva PK-isterna SJÄLVA erkänner att de haft fel under hela processen, och aktivt försöker rätta till vad de ställt till med! DÅ kanske……

   Gillad av 1 person

 5. L.S. skriver:

  Som vanligt en mycket intressant artikel av Helena Edlund. Håller med om vad som skrivs men vill ändå för debattens skull ta upp några svagheter.

  Jag läser dagligen media och anser mig följa med i vad som händer menhar inte hört talas om att ” ett gäng småpilska svenska kvinnor” tydligen utnyttjat ensamkommande ungdomar. Ett sensationellt påstående som måste beläggas med källhänvisning. Är det sant,vilket jag inte betvivlar,så måste vi ha fakta så attvi kan fortsätta att ta upp det i kommande debatter.

  Sen tycker jag att det fattas en sak till,något som är väldigt väsentligt.

  Nämligen hur tiotusentals( hundratusentals?) svenskar utnyttjar det stora inflödet av migranter till att försöka pressa ner lönerna för de som de lejer att städa sina bostäder,klippa sina gräsmattor,handla och laga mat,plus många andra sysslor. Detta utnyttjande av massinvandringen för att försöka pressa ner lönerna både för migranterna och de redan boende i Sverige görs av både privatpersoner,politiska partier och företag( både de företag som anställer papperslösa för 25-50:-/timmen svart och de företag som utnyttjar regler och lagar som ger dem offentlig ersättning till största delen av lönen om de anställer migranter) .

  Vi hör dagligen hur politiker säger vi måste reformera arbetsmarknaden så att migranter kan få jobb. Denna reformering innebär sänkta löner och försämrade arbetsvillkor både för migranterna och de redan boende i Sverige. Men det innebär också billigare arbetskraft för företagen och privatpersoner som vill ha hjälp med hushållsarbetet.

  Där har vi nog en stor anledning till att så många inom etablissemanget och de politiska partierna och högavlönade vill ha en stor invandring,de gynnas helt enkelt ekonomiskt av det.

  Och än så länge har dessa människor inte drabbats så hårt av konsekvenserna av massinvandringen,de bor och lever i områden där det inte finns så många nyanlända.

  Men vänta och se vad som händer när/om det flyttar in en massa nyanlända på Östermalm p.g.a. att politikerna bestämmer att de ska flytta in där och därmed möjliggör det ekonomiskt genom offentliga pengar. Då lär protesterna hagla över det,de nyanlända ska bo någon annanstans ! Jag skriver Östermalm,ni andra kan skriva gräddhyllorna på era bostadsområden.

  Gillad av 2 personer

 6. Moab skriver:

  Inlägget stör mig lite. Liksom Ann Heberleins alster, och andras, till och med denna blogg ibland. Fernissan krackelerade för 30 år sedan, huset är nu troligen raserat och ingen vet vad som kommer efter, migranterna kommer än och många av de problem vi ser, de som Dan Eliasson, denne hyckleriets storvesir, nu gnäller om i radio är decennier gamla. Många av de som orsakar problem i förorten är tredje generationen, i USA har man slutat att räkna generationer, man vet vem som orsakar mycket problem, det är ett permanent tillstånd. Fernissan krackelerade för mycket länge sedan,det är bara det att man måste ha ögon att se med för att inse det. Jag bodde inte i Malmö men när jag i 20-års åldern, dvs för 30år sedan, såg ett slagsmål i Malmö mellan EN svensk, och en hel grupp invandrare som slutade med att svensken blev nerslagen och såg ut att svimma, och den ledande invandraren går fram och sparkar med full kraft i huvudet och sedan hela gruppen springer därifrån skrattande, då krackelerade fernissan för mig. Alla som växte upp i Malmö för 30år sedan måste ha vetat hur det såg ut. Invandrare var redan då ett problem, och det var lätt att se en skala över vilka som var värre än andra. Dan Eliasson säger att socioekonomiska faktorer är avgörande, nå jag har aldrig sett kineser sparka på de som ligger. Om Rosengård, Angered, Husby och alla de andra attackerade områdena hade bebotts av exempelvis kineser, istället för den som nu bor där, då hade man kunnat gå där ifred, precis som man kan i Londons eller SanFranciscos chinatowns.

  Problemen var tydliga redan då, och även om jag välkomnar alla till debatten, så måste det sägas att det tidigt fanns de som pekade på problemen. Jag var inte politiskt intresserad och intresserade mig mer för världen än Sverige, men det är svårt att förstå hur man som intresserad av svenskt samhälle och politik kunde missa vad som började ske? Var man aldrig själv i de redan då existerande förorterna?

  Så när det som ovan skrivs att nu vaknar folk, bara för att skribenten själv verkar ha gjort det så måste man sucka, för jag gissar att tills helt nyligen så har exempelvis skribenten inte uttryckt något stöd för SD, ett av de få håll från vilket sanningen kom. Jag är heller inte så hopfull för detta tåget tog inte fart med 2015 års invasion, tåget har fått upp farten länge.

  Det hade varit lite befriande med en ”best of 90s” eller ”best of 2000-2010” där de som nu vaknat samlar deras alster i frågan.

  I ovanstående uppräkning så glömdes de 6500 anmälda våldtäkterna, dra bort de 500 svenska så har vi 6000, om året. Hur många tusen blir det över ett decennium?

  Gillad av 14 personer

  • Björn skriver:

   Ja, man undrar varför vi var så få som förstod vartåt det barkade, redan för för typ 30 år sen! Varför avbröts inte multikulti-experimentet mycket tidigare?! De flesta beslutsfattare inom sjuklövern är tyvärr ff så totalt insnöade, att de tror/tycker allt var frid och fröjd ända fram till hösten 2015 då vi ”upplevde en tillfällig liten puckel”, men att vi nu ändå ska fortsätta med öppna gränser precis som förut! Endast Sverige, svenska politiker har!!

   Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Vi som gick i berikade skolor och bodde i berikade områden på 70-talet såg ”tecknen på väggen” tydligt redan då. Även om andelen bara var en bråkdel av vad den är i dag var det mer än tillräckligt för att skapa otrygghet och rädsla.

   Jag har varit ”vaken” i mer än 40 år och förundras över hur många som har sovit och fortfarande sover!

   Gillad av 4 personer

  • Affe skriver:

   Visst har det varit känt i minst 30 år. Åtminstone bland dem som hade makten att göra något, den tredje statsmakten. I slutet av åttiotalet diskuterade journalister på en konferens ”om det var dags att ta av locket för rapporteringen om brottsligheten bland invandrare eller om locket skulle ligga på”. Hur många år som locket redan då hade legat på vet jag inte, men säkerligen några år. Kolla klippet nedan, det är bara 27 sekunder.

   Gilla

  • Mjölner skriver:

   Om du som du säger vaknade före alla andra, varför gjorde du då ingenting? SD med den makthungrige och köttgrytssniffande Karlsson kan man inte lita på.

   Gilla

   • Mjölner skriver:

    Fråga? Sedan när blev Karlsson en ras. Det var mening att vara osympatisk mot en osympatisk person som försöker positionera sig till makt på andras bekostnad.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Kanske inte. Men för 32 år sedan, 1985, var Moderata samlingspartiet ännu inställt på att kämpa emot socialismen och på sikt ersätta den med ett mänskligt, hederligt och rimligt system. Då fanns ännu en opposition mot vansinnet.

    Men naiviteten gentemot invandringen var nog, då som nu, mycket naiv över hela det politiska fältet.

    Gillad av 1 person

 7. Gunilla skriver:

  Att rumpan är bar och att kejsaren är naken har ju varit klart för många länge. Dessvärre ser jag fortfarande inga tecken på att vänster-makt-etablissemanget kommit till någon ny insikt. Man framhärdar ju fortfarande med dårens envishet att, i de fall det finns några problem, att dessa ‘utmaningar’ ska lösas med trollspöt socioekonomiska åtgärder. D.v.s förhoppning om att människor som är helt främmande för skolgång ska välja det (istället för snabba kriminella cash) och ‘skapande’ av påhittade jobb som ändå betalas med skattemedel (alltså bara en annan form av bidrag) och diverse sociala project där man ändå bara driver egna särpolitiska intressen.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Det faktum att vänsteretablissemanget (eller postmodernistiska trojkan, som även återfinns i mittenpartierna) blundar för det uppenbara gör att vi kan sluta hoppas på att de ska se ljuset. De vill inte se ljuset, de kan inte se ljuset, därför att ljuset skulle blända dem och dessutom belysa dem så att de står i allas fokus. Att säga ”vi hade fel” kommer aldrig att ske. Jag önskar att vi kunde erbjuda dem en reträttväg ut ur den återvändsgränd de hamnat så att vi kan tillsätta ansvarsfulla ledare med en plan för landets bästa och folkets framtid.

   Gillad av 1 person

 8. Folke Lidén skriver:

  PK-ismen företer stora likheter med andra repressiva samhällsbildningar. Den saknar nazismens och kommunismens grymhet och cyniska ondska. Men den har liksom de två nämnda burits upp av folket, av den enskilde medborgaren som i sitt arbete varit väl medveten om vilka beslut han/hon fattat. Eventuella betänkligheter har förmodligen sopats undan. Man har ju handlat ”i godhetens anda”. Man befunnit sig på ”rätt” sida om åsiktsmuren. En mur som börjat krackelera sedan ett par år tillbaka och nu raskt faller samman.
  Det är nu som vi har den grannlaga uppgiften att hantera segern, i de flesta fall något som är svårare än att vinna kriget.
  Först och främst gäller att ansvar måste utkrävas. De som varit i ledande ställning kan inte anförtros att fortsätta genom att plötsligt byta åsikt och peka med hela handen i motsatt riktning. I fallet för tidigare totalitära regimer har det varit enklare. Avsätt de som med våld tillskansats sig makten med våld.
  Vi måste förvisso ta till betydligt mer våld än nu för att hantera kriminalitet och allmän moralupplösning. Men vi kan inte ge avkall på demokratin vad gäller landets styre.
  Vi måste med demokratiska medel bekämpa och avsätta de som vi låtit ta makten med demokratiska medel.
  Jag hoppas, men är inte säker på, att det lyckas.

  Ps. ”I godhetens anda”. Vid läsning, som lekman, av böcker om tredje rikets uppgång och fall har jag förvånats över hur vaga och odetaljerade Hitlers order till sina medarbetare var (gäller ej militära frågor). Man hade inga regelrätta möten etc. Hitler höll långa monologer för sina närmaste samt då och då tal till massorna.
  Ledargarnityret, Göring, Goebbels, Himmler, Speer och några till gick sedan ut till sina närmaste och gav, i många fall oerhört grymma, direktiv med motiveringen att åtgärderna utfördes ”i Führerns anda”. Hitler var förvisso ondskan själv, men det var folket på både hög och låg nivå som gjorde jobbet åt honom.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Sjöstedt skriver:

   Nej, Folke Lidén. Man kan inte generellt säga att ”Hitler var ondskan själv”, för då gör vi andra, vi ”goda”, det lite för lätt för oss att komma undan ansvar. Läs gärna den svenska historikern Barbro Eberans utmärkta bok ”Var Hitler en demon?” (Carlssons bokförlag). Där redogör hon mycket konstruktivt och med stor precision vad seriös forskning anser om denna ganska lättvindiga användning av begreppen ”ond” och ”ondska”. Läs gärna också den tyske socialpsykologen Harald Welzers bok ”Gärningsmän” (tyska originaltiteln: ”Täter”) och den amerikanske professorn Christopher Brownings bok ”Helt vanliga män”. Man ska vara försiktig med begreppet ondska, för det kan innebära ett sätt för oss andra att känna oss godare än vi kanske är när det kommer till kritan. Enligt både Welzer och Browning kan vem som helst bli en mördare och göra ohyggliga saker, om vissa kringliggande förutsättningar är uppfyllda. Människan är en mycket komplex och farlig varelse.

   Gillad av 1 person

   • Karin S skriver:

    De mänskliga spelpjäserna är lika. Att tala om ondska i singularis gör enbart att vi kan hålla den borta från oss själva, i missriktat självbedrägeri. Socialt tryck och olika omständigheter kan tvinga in den vanlige människan i situationer som närmast är omöjliga. Historien är full utav dem, där valen drivits mot ett svartvit tänkande, och de goda alternativen förångats till något tämligen teoretiskt. Man kan inte räkna med att empati och mjukhet mellan människor utgör något naturligt, om människor pressas in i hörn. Dagens politiker leker faktiskt med elden. Det vet inte bara om det. Okunskapen om människan själv, och vad hon ytterst är kapabel till, är ytterst grund. Detta skrämmer mig dagligen.

    Gillad av 1 person

 9. Heraldikern skriver:

  Vi har paradoxalt nog också fått lära oss ett av de mest använda uttrycken för ”godheten”, nämligen att vi inte får ställa grupp mot grupp! Att ställa grupper mot varann är så oerhört lågt så det finns inte motstycke. Ändå är det just det som politikerna och väljarna måste göra hela tiden. Det är deras uppgift. Och vid varje tillfälle när skatter eller avgifter måste höjas och nya införas så heter det alltid att det är för att förstärka polisen, fördjupa välfärden o s v. Inte därför att dessa saker redan är finansierade i budgeten och att höjningarna är till för att finansiera den svällande kostnaden för migrationen som är den egentliga stora ”nya” oförutsedda obudgeterade kostnaden! I övrigt har vi ännu inte börjat tala om och analysera varför just Sverige med Svenska politiker har med stenhård diciplin drivit igenom denna tvångsmigration och med flit och emfas stoppat all normal verksamhet som skulle ha kunnat hindra eller mildra effekterna. Dragit ut på tiden med åtgärder mot, men snabbt genomfört det som varit för, en ymnigare invandring! Ingen har ens knystat om att detta mer än väl motsvarar en planerad och framför allt önskad utveckling! Och vem som i så fall står bakom den. Det förefaller mer och mer skäligt att förstå varför man ”tog” en fackföreningsman med stort förtroende bland allmänheten, men som inte har varken utbildning eller erfarenhet av politik, till att genomföra detta ”projekt”

  Gillad av 2 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  Men majoriteten av svenskarna har ännu inte fattat. De röstar fortfarande på sjuklövern i hopp om att allt ska förbli som det har varit. Grodan värms sakta upp, sen är det försent.

  Gillad av 2 personer

 11. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Vi har nog ännu inte sett allmänhetens reaktioner fullt ut på detta, insikten skyms fortfarande av omfattande dimridåer.

  Det som kommer att väcka Svenssons vrede är när hen upptäcker den omfattande dubbelmoralen som uppstått i samhället. Det kan gälla stort och smått som:

  • Att man slutat sätta p-böter på vissa ställen
  • Att det är OK att bluffa med identitet
  • Att alla tyckare om feminism, pedofili etc ser mellan fingrarna om det finns samband med invandrarfrågan
  • Att man vräker pengar över vissa skolor, vissa organisationer, skapar låtsasjobb
  • Att media konsekvent mörkar etnicitet
  • Att man köper bostadsrätter åt skäggbarn
  • Etc
  • Etc

  Gillad av 7 personer

 12. Göran Håkanson skriver:

  Som vanligt en ovanligt välskriven artikel av Helena Edlund och som fler borde läsa. Problemet är att de flesta verkar så indoktrinerade och ängsliga för att höra sanningar.

  Gillad av 2 personer

 13. YvonneRosenthal skriver:

  Lyssnade på morgonekot klockan 7.00 i P1. Största gruppen att söka asyl i Tyskland vid sidan av syrier , är albaner. 50 000 albaner har sökt asyl i Tyskland . En intervjuad albanska uppger att hon är sjuksköterska och att ” man” har sagt att Tyskland söker välutbildad arbetskraft varför man ska söka asyl i Tyskland(!). Det är i sig ingen nyhet att rätten att söka asyl
  grovt missbrukas i Tyskland, i Sverige, i Österrike , i Frankrike, i Ungern- inom hela EU. Nytt var att Sveriges Radio rapporterar.
  Tecken på tillnyktring? Tror inte så. Politiker är makthavare just för att de söker makt och de vill behålla den. Man lyssnar sällan eller aldrig på väljare. Man lyssnar i viss utsträckning på journalister. Sällan har en journalistkår varit så korrumperad i bemärkelsen springa maktens ärenden som nu. Detta är illa .

  Gillad av 2 personer

 14. KristinaF. skriver:

  Heja MOAB! Håller med dig. Dessutom tycker jag att Sverige ska stoppa all invandring omedelbart, som första åtgärd. Förutom arbetskraftsinvandring och kvotflyktingar.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   ”Spontan flyktinginvandring”!

   Kvotflyktingar begränsas till ÄNKOR m yngre FLICKEBARN.

   Ger en lite jämnare könsfördelning,
   vi slipper patriarkalt förtryck!

   Gilla

 15. j2krebs skriver:

  Den svenska varianten av DDR (PK) har onekligen hamnat i ett prekärt läge. Fler vittnar om olika missförhållanden men man undrar om de inte blir ännu värre ett tag till.
  Jag är ambivalent till referenser av Hitler, nog ännu är för tidig att tolka i sitt rätts historiska perspektiv och tragiska krig. Det vi ser nu är mera likt DDR’s fall. Mycket beroende missnöje och Sovjet’s fall och följden av en planekonomisk krasch.
  Här ser jag ännu bara krusningar mest inom landet men frågan som borde få fler följare är vilka produktiva resurser det är som ska bära vårt land i framtiden?

  Gillad av 1 person

 16. Mikael Steinwall skriver:

  Och när strömmen av asylsökande sinar, vad gör vi då? Naturligtvis ordnar vi med chartrade plan som hämtar kvotflyktingar i Italien och Grekland! Till hösten har drygt 2000 personer inkvarterats i norra Sverige.
  Vår godhet känner inga gränser.

  Gillad av 2 personer

 17. Lars Strömberg skriver:

  Kan man möjligtvis tänka ”en smula” mindre konspiratoriskt, och tänka sig att der INTE (enbart) handlar om något ”välfärdsindustriellt komplex”?
  Jag vill väldigt gärna flytta fokus och skuld från politiker, eliter och en massa andra som kan placeras i ”dom-boxen”. Dvs en massa andra än oss i ”vi-boxen”.
  Min utgångspunkt är att svensken i gemen är en sann egoist.
  Det finns många slags egoistiska beteenden. Ett är att göra vad som krävs för att bli populär, uppskattad och omtyckt. Ett sätt att bli detta är att göra som andra. Det innefattar kanske framförallt sådant som andra lägger märke till. Vad ska jag tycka? Vad skall jag ogilla? Hur beter jag mig för att bli gillad?
  Lägger många upp en fransk flagga på sin facebookbild så gör jag också det. Tycker många illa om Trump så gör jag också det. Verkar de flesta vilja ta hit många människor från främmande länder och tro gott om dem, så gör jag också det.
  Eller, tycka och tycka förresten?
  Det viktiga är ju inte innehållet utan YTAN och etiketten: Det viktiga är att vi SÄGER att vi tycker än der ena än det andra. De flesta av oss tycker kanske inte så mycket alls. Jo, en sak tycker nog de flesta: De tycker att det är JÄTTEVIKTIGT att vara omtyckt, gillad, populär och slippa konfronteras och ifrågasättas.
  Fikastämning, väna leenden, många vänner och gulligull.

  Gillad av 2 personer

 18. Ulf H skriver:

  Frågan är om man kan förklara hur nuvarande kaos kunna hända. Vilken destruktiv makt i etablissemanget har beslutat att krossa ett ganska väl fungerande samhälle? Och hur kommer det sig att så många goda människor inte förstått konsekvenserna av sin godhet? Kanske kan en psykoanalytisk inriktad sociolog ge en förklaring?
  Nu handlar det trots allt, att vi slutar upp att gotta oss av våra förutsägelser slagit in, nu bör diskussionen handla om hur skadorna kan repareras. Då krävs det att människor tar ansvar för sina ord. Det vill säga att de är medvetna om konsekvenserna vart deras åsikter kan leda till, innan de uttalar dem.

  Gillad av 1 person

 19. Willy Lindqvist skriver:

  Invandringens ekonomiska undanträngningseffekter beträffande äldrevård, sjukvård, skola, pensioner, polis, försvar har antagit förfärande proportioner.

  Gillad av 1 person

 20. Jonas Nilsson skriver:

  Och vad gör vi när rumpan är bar? Att beskriva den bara rumpan är kanske inte så svårt om det inte ska vara ett komplett konstverk.
  Gör vi nu något mer ansvarigt än vad som gjordes tidigare? Vari ligger skillnaden?
  Vår perestrojka – så tror jag det också kan beskrivas – såsom Sovjet föll med sina storhetsvansinniga drömmar, ett korthus fall.
  Men vad är då ett ansvartagande samhälle? Amerikaexemplet förefaller också falla samman?
  Är Kina ett bättre alternativ? Är en totalitär polismakt något bättre?
  Det är helt otillräckligt att rösta in nya politiker på samma grund därför att de kommer att göra samma sak, också om de betecknar sig som särskilt demokratiska i Sverige.
  Kan Helena Edlund leverera en enklare sammanfattning av nuvarande regeringsform och vad det är i den som leder fel och var den behöver göras om? Tack.
  Eller ska vi stå på håll och fråga vem som bäst beskriver raset?
  Den senaste varianten – att skissa valretorik utifrån att det är de papperslösa som är vårt samhälles stora hot – är det något nytt? Den retoriken är ett av de verkliga hoten därför att den är nära lögnen. Den som vill skada Europa idag klär sig i terroristers kläder.
  Sanningsbegreppet är påväg tillbaks men det behövs mer. Gemensamma eftertankar är huvudnycklar. Kanske några som vågar riskera ära och karriär för något högre?!

  Gilla

 21. Christer. skriver:

  Det finns en tydlig diskrepans mellan våra grannländers sätt att se på invandringen och vår den naiva svenska synen på vad invandringens konsekvenser är och kommer att bli framöver i vårt land. När mina danska släktingar på 40-talet plötsligt vaknade upp till en ockupation och ett elände som varade i fem år, så har det naturligtvis satt sina spår. Man är lite mer på sin vakt idag och den danska polisen pixlar inte bilder på gärningsmän, med syfte att få bort vederbörande ur cirkulationen så snabbt som möjligt. Här pixlar man och kommer med signalement som passar på hundratusentals potentiella förövare – allt för att inte stöta sig med PK-folket. Oss kan inget ont hända, verkar vara mantrat som man klänger sig fast vid även om dimridåer och mörkläggningar inte kan dölja att t.ex gruppvåldtäkter, hänsynslösa brott mot mycket gamla människor, mordbränder i stor skala,hedersmord(vidrig beteckning…) m.m. har med våra s.k nysvenskar att göra.Våra grötmyndiga politiker ondgör sig dessutom över att länder som Polen, Ungern och Tjeckoslovakien inte vill öppna dörrarna för hundratusentals välfärdsmigranter och är det egentligen så konstigt? I de länderna har man extremt dåliga erfarenheter av arroganta ockupanter som i årtionden våldtog deras länder, med inhemska Quislingars benägna bistånd. Vi ska vara hjärtinnerligt tacksamma att ha sluppit sådant i Sverige, men det är ta mig f-n inte meningen att folk utan egentlig flyktingstatus ska komma hit och ställa orimliga krav på vårt samhälle och tillika få statsunderstöd att undergräva vår hårt tillkämpade demokrati.

  Gillad av 1 person

 22. Pär Engström skriver:

  Tänk om det är vår allas Milton Frideman som bär ansvaret för attt vi har utvecklat en global ekonomi som kräver frihet för kapital som inte är i harmoni med den gamla statstanken att en stat och människorna inom en stats gränser kan själv styra sitt öde?

  Det är väl där som huvudkonflikten är och har varit under de senaste 30 åren.
  Våra värderingar som Heberlien vill lyfta fram har här inte hängt med den globala ekonomins värderingar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.